Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
sabanss
#1176 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako u SA kupiti pelet koji nije FISov a da ima manje - vise podjednaku kvalitetu.
Spominjali ste Vladrag, kupujete ga direktno od proizvodjaca ili ...? Ima li neko negativna iskustva?
Spominjali ste Vladrag, kupujete ga direktno od proizvodjaca ili ...? Ima li neko negativna iskustva?
- Filter
#1177 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
imas negdje na prethodnim stranicama... @Banksy je spominjala firmu Fekry wood. kaze da je odlican.
mislim da ima u peniju njihovog peleta
vladraga zaobidji. pisao sam prije o njemu
mislim da ima u peniju njihovog peleta
vladraga zaobidji. pisao sam prije o njemu
- Danguba
#1178 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Besplatno savjetovanje o grijanju na pelet
Po meni je ovo prodavanje magle.
Umjesto koje kakvih predavanja bolje da su aplicirali kod IPA fondova i EU za naknade za obnovljive izvore pa podijelili korisnicima. Tih sredstava ima samo ih treba znati ''povuci''.
Citao sam negdje kako su to Zupanije u Hrvatskoj radile.
Ovako, Centar za razvoj i podršku i EFEKT mreža zaposlili nekoliko ublehasa da narodu pricaju pricu o toplinskoj efikasnosti i proizvodnji toplotne energije iz obnovljivih izvora umjesto da su stimulisali one koji to konkretno rade. Mislim da svaka clanica EU to radi a mogu sredstva povuci i neclanice.
p.s. mislim da bi se i to kod nas zloupotrijebilo pa bi umjesto da tebi daju oni davali proizvodjacima kotlova i peleta.
Po meni je ovo prodavanje magle.
Umjesto koje kakvih predavanja bolje da su aplicirali kod IPA fondova i EU za naknade za obnovljive izvore pa podijelili korisnicima. Tih sredstava ima samo ih treba znati ''povuci''.
Citao sam negdje kako su to Zupanije u Hrvatskoj radile.
Ovako, Centar za razvoj i podršku i EFEKT mreža zaposlili nekoliko ublehasa da narodu pricaju pricu o toplinskoj efikasnosti i proizvodnji toplotne energije iz obnovljivih izvora umjesto da su stimulisali one koji to konkretno rade. Mislim da svaka clanica EU to radi a mogu sredstva povuci i neclanice.
p.s. mislim da bi se i to kod nas zloupotrijebilo pa bi umjesto da tebi daju oni davali proizvodjacima kotlova i peleta.
-
Lozac
#1179 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav za ekipu
Evo gledam nedavno izašao novi Kovanov kotao Easy line 18kW i 33kW. Nazovem Kovan i kaže ovaj od 18 kW cijena 2980 KM. U startu sam nekako bio skeptičan jer njihov kotao od 20 kW je cca 4500 KM (znači razlika za 2kW 1500 KM). Poslije kolega nazove poznanicu (njihovu uposlenicu) koja kaže da je ta serija kotlova ipak nešto slabijeg kvaliteta, manja iskorištenost itd.... uglavnom napravili su kotao "za svačiji džep". Sada me interesuje da li je neko možda imao iskistva sa istim, kako se pokazao u praksi?
Kad sve sagledam, omjer cijene i kvaliteta (iskustva korisnika) ipak mi povoljniji dođe Pelling 25kW ECO.
Evo gledam nedavno izašao novi Kovanov kotao Easy line 18kW i 33kW. Nazovem Kovan i kaže ovaj od 18 kW cijena 2980 KM. U startu sam nekako bio skeptičan jer njihov kotao od 20 kW je cca 4500 KM (znači razlika za 2kW 1500 KM). Poslije kolega nazove poznanicu (njihovu uposlenicu) koja kaže da je ta serija kotlova ipak nešto slabijeg kvaliteta, manja iskorištenost itd.... uglavnom napravili su kotao "za svačiji džep". Sada me interesuje da li je neko možda imao iskistva sa istim, kako se pokazao u praksi?
Kad sve sagledam, omjer cijene i kvaliteta (iskustva korisnika) ipak mi povoljniji dođe Pelling 25kW ECO.
-
elvirr
#1180 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moj bilans za grijanje i potrošnju do današnjeg dana
Peć: 25kW
Proizvođač: Lafat komerc
Grijanje: kombinacija podno+radijatorsko
Vrsta objekta: kuća (sprat i prizemlje)
Grejna površina: cca. 150 kvadrata
Izolacija: 25cm termoblok + 10cm stiropor + fasada
Period grijanja: 5 mjeseci
Regulacija: sobni termostat - radnim danima od 15-00 (23 stepena) i vikendom po cijeli dan (23 stepena)
Pelet: Trgovir premium (290 KM / tona)
Sedmično radno vrijeme peći: cca.93 sata
Peć ukupno radila: 1860 sati (93 sata x 4 sedmice x 5 mjeseci)
Ukupna potrošnja: 2730 kg
Prosječna potrošnja: cca 1,5 kg/h
Cijena: 5,14 KM / danu
Regulacija: sobni termostat - radnim danima od 15-00 (23 stepena) i vikendom po cijeli dan (23 stepena)
- Danguba
#1181 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Svaka cast @elvireelvirr wrote:Moj bilans za grijanje i potrošnju do današnjeg dana![]()
Fino si to ustimao ali jeste da je i zima blaza ali to je ipak podnosljivo kada se pogleda odnos komfora i kvaliteta grijanja.
Ja sam uvijek Trgovirom zadovoljan. Probao sam neke lijeve ali uvijek se vratim na Trgovir.
-
elvirr
#1182 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Porucio sam jos 1 tonu peleta od Trgovira i trenutna cijena je 310 KM sa prevozom (Kalesija).
Ja sam prezadovoljan, potrosnjom ali i komforom koje pruza grijanje na pelet. Na proljece cu ugraditi mjesajuci ventil da pokusam hoce li biti neke razlike sa njim, ali i ovako sam zadovoljan.
Ja sam prezadovoljan, potrosnjom ali i komforom koje pruza grijanje na pelet. Na proljece cu ugraditi mjesajuci ventil da pokusam hoce li biti neke razlike sa njim, ali i ovako sam zadovoljan.
-
bumerangss
#1183 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pelet je najbolje i najjeftinije grijanje! 
-
adoadop
#1184 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Februar 50 vreca potrošeno, t kotla 70 i snaga 5.
Sobni termostat na 23 stepena od 6 do 23 a ostalo na 22 stepena.
Thermoflux 25 KW, pelet Bioenergy, 170 kvadrata termofasada
-
Armin2013
#1185 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav,
Firma u kojoj radim bavi se proizvodnjom peleta, i imamo često upite iz Sarajeva za pelet za 1-2 t, međutim zbog prevoza nije isplativo vozit.
Interesuje me, ako nije problem za forumaše iz Sarajeva, da postave koje trgovine u Sarajevu ili okilini se bave prodajom peleta da pokušamo biznisa napravit, ili ako ima forumaša da se bave time.
info o peletu http://www.olx.ba/artikal/15059918/drve ... erc-d-o-o/
Hvala unaprijed.
Firma u kojoj radim bavi se proizvodnjom peleta, i imamo često upite iz Sarajeva za pelet za 1-2 t, međutim zbog prevoza nije isplativo vozit.
Interesuje me, ako nije problem za forumaše iz Sarajeva, da postave koje trgovine u Sarajevu ili okilini se bave prodajom peleta da pokušamo biznisa napravit, ili ako ima forumaša da se bave time.
Hvala unaprijed.
-
sabanss
#1186 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Prodaje Penny, FIS (ali samo svoj) i benzinske pumpe.Armin2013 wrote:Pozdrav,
Hvala unaprijed.
Evo ja sam spreman platiti 300 KM/t za dobar pelet ali nemoj da tvoj pelet u Penny-u bude 350 KM
- rovac13
#1187 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pelet je ok.......ima prednosti.....ima mane.........ali kao neko ko je koristio i pelet i druge energente........primjecujem da ovaj post nije ispravan...........itekako ima jeftinijih nacina za ogrijat sebumerangss wrote:Pelet je najbolje i najjeftinije grijanje!
Tema je super.......ali trebala bi sluzit izmedju ostalog da i potencijalnim novim korisnicima prikazu realno stanje .......da znaju sta ih ceka.
Ja sam jedan od onih kojima je prikazano tako da je pelet najbolji i najjeftiniji........i kad je lova ulozena u to.......tek onda naucio da bas i nije tako.
-
sabanss
#1188 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sada kada je plin sletio na oko pola marke za kubik odgovorno tvrdim da nema komfornijeg nacina grijanja uz najbolji omjer ulozeno / dobijeno. Ne razmisljas kada ga nabavljas niti imas ista za odrzavati. Prostorije ravnomjerno zagrijane, automatika radi, sve pet...
Onaj ko razmislja sada da ugradjuje pelet neka razmisli, mozda se cijene plina nece penjati u buducnosti (neki predvidjaju da i nafta nece rasti, sto odmah povlaci da i cijena plina nece rasti).
Vasa misljenja?
Onaj ko razmislja sada da ugradjuje pelet neka razmisli, mozda se cijene plina nece penjati u buducnosti (neki predvidjaju da i nafta nece rasti, sto odmah povlaci da i cijena plina nece rasti).
Vasa misljenja?
- Filter
#1189 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pocetkom februara crkne elektromotor na puzu od kotla za pelet. tri dana na plinu... 27KM za isti komfor.
nije bas da su se cijene plina i peleta priblizile
-
sabanss
#1190 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zar nije plin jos jednom pojeftinio od tada? Mislim da je sada 0.55 KM/m3 sto je sa porezom oko 0.65 KM/m3. Kubik plina ima 10kW kaloricne moci sto ce reci da je 1 kW plina oko 6.5 kpf.Filter wrote:pocetkom februara crkne elektromotor na puzu od kotla za pelet. tri dana na plinu... 27KM za isti komfor.
Tona kvalitetnog peleta je oko 280 do 300 KM. Sto ce reci da je kilogram peleta 0.28 KM. Kilogram peleta ima oko 5 kW kaloricne moci pa je 1kW dobijen iz peleta oko 5.5 kpf.
Ovo je gruba racunica i ne uzima u obzir efikasnost kotlove i slicne parametre.
Ispravite me ako grijesim?
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#1191 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam ranije koristio Trgovirov, ali mi je ovaj od Obrt-komerca najbolji do sadArmin2013 wrote:Pozdrav,
Hvala unaprijed.
Last edited by Slo Burner on 15/03/2016 13:47, edited 1 time in total.
- Filter
#1192 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
eh sad, cijena plina. ja sam racunao po decembarskom racunu. mozda se nesto i promijenilo. mozda je do bojlerasabanss wrote:Zar nije plin jos jednom pojeftinio od tada? Mislim da je sada 0.55 KM/m3 sto je sa porezom oko 0.65 KM/m3. Kubik plina ima 10kW kaloricne moci sto ce reci da je 1 kW plina oko 6.5 kpf.Filter wrote:pocetkom februara crkne elektromotor na puzu od kotla za pelet. tri dana na plinu... 27KM za isti komfor.
Tona kvalitetnog peleta je oko 280 do 300 KM. Sto ce reci da je kilogram peleta 0.28 KM. Kilogram peleta ima oko 5 kW kaloricne moci pa je 1kW dobijen iz peleta oko 5.5 kpf.
Ovo je gruba racunica i ne uzima u obzir efikasnost kotlove i slicne parametre.
Ispravite me ako grijesim?
ali sam se prije dobro opekao sa plinom, pa mi je pelet dosao ko melem.
mada, treba uvijek sve uzeti u obzir
-
sabanss
#1193 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Plin je bio skoro duplo skuplji nego sada... Ono sto bi moglo biti posljedica je da cijena peleta sleti makar malo. Inace cu uzeti nesto za crne dane i vratiti se plinu.Filter wrote: eh sad, cijena plina. ja sam racunao po decembarskom racunu. mozda se nesto i promijenilo. mozda je do bojlera![]()
- Filter
#1194 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ma imam oboje priheftano. nije mi problem presaltati se... onda se sjetim ludih mjeseci kad se brojilo vrtilo ko ringispil a kuca se nije mogla zagrijati.sabanss wrote:Plin je bio skoro duplo skuplji nego sada... Ono sto bi moglo biti posljedica je da cijena peleta sleti makar malo. Inace cu uzeti nesto za crne dane i vratiti se plinu.Filter wrote: eh sad, cijena plina. ja sam racunao po decembarskom racunu. mozda se nesto i promijenilo. mozda je do bojlera![]()
vjerovatno je plin dobra opcija kad su ovi proljetni dani, ali mislim da bi bila druga prica da je dobra mazija
- Danguba
#1195 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne moze se reci da je pelet najjeftiniji ali je i te kako konforno grijanje.
Svako grijanje na cvrste energente(drvo, ugalj, sjecka...) je jeftinije ali trazi i ''slugu'.
Vecina prisutnih na ovoj temi nema plina pa je tako automatski iskljucen taj nacin grijanja.
Svako grijanje na cvrste energente(drvo, ugalj, sjecka...) je jeftinije ali trazi i ''slugu'.
Vecina prisutnih na ovoj temi nema plina pa je tako automatski iskljucen taj nacin grijanja.
-
Armin2013
#1196 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Slo Burner wrote:Ja sam ranije koristio Trgovirov, ali mi je ovaj od Obrt-komerca najbolji do sadArmin2013 wrote:Pozdrav,
Hvala unaprijed.
-
mukimax
#1197 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Evo mog vidjenja situacije.sabanss wrote:Sada kada je plin sletio na oko pola marke za kubik odgovorno tvrdim da nema komfornijeg nacina grijanja uz najbolji omjer ulozeno / dobijeno. Ne razmisljas kada ga nabavljas niti imas ista za odrzavati. Prostorije ravnomjerno zagrijane, automatika radi, sve pet...
Vasa misljenja?
Nova cijena plina sa svim pojeftinjenjima je 0,74 KM sa PDV.
U jednom kubiku plina ima 9,6 kWh energije. Od ove količine energije kroz dimnjak ili izlaz na fasadi ode oko 20 %, odnosno faktor korisnog dejstva plinskog bojlera je oko 80%. Dakle jedan kWh korisne toplotne energije dobijen iz plina košta oko 0,74/(9,6x0,8)=0,096 KM.
U mom slučaju sam od jednog kg pelleta dobijao u prosjeku 4 kWh korisne energije izmjereno ne polaznoj cijevi iz kotla prema radijatorima. Mjerio sam kalorimetrom. Jedan kg pelleta sam plaćao 0,26 KM sa dostavom. (pellet bioenergy). Dakle 1 kWh korisne energije iz pelleta košta 0,26/4=0,065 KM. Ovo je izmjereno i nema fule.
Dakle
PLIN 0,096 KM/kWh
PELLET 0,065 KM/kWh
Inace sa grijanjem na pellet sam prezadovoljan i na plin se vracam tek kad cijena plina bude oko 0,45KM po kubnom metru sa PDV. Meni nije problem jednom u deset dana ocistiti kotao, i koristiti domaci energent i doprinositi zaposljavanju domace raje.
-
Nerko Brcko
#1198 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav. Novi sam na forumu pa halalite na greskama. Imam pitanje za adoadop. Kad kazes da si potrosio 50 vreca u februaru t kotla 70 i snaga 5, mene interesuje da li ti je kotao podesen da se gasi kad dostigne temp. kotla ili sobnog termostata ili ti kotao ide u modulaciju (tj da se nikako ne gasi)?adoadop wrote:Februar 50 vreca potrošeno, t kotla 70 i snaga 5.
- Danguba
#1199 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Precizno nema sta.mukimax wrote: Evo mog vidjenja situacije.
Nova cijena plina sa svim pojeftinjenjima je 0,74 KM sa PDV.
U jednom kubiku plina ima 9,6 kWh energije. Od ove količine energije kroz dimnjak ili izlaz na fasadi ode oko 20 %, odnosno faktor korisnog dejstva plinskog bojlera je oko 80%. Dakle jedan kWh korisne toplotne energije dobijen iz plina košta oko 0,74/(9,6x0,8)=0,096 KM.
U mom slučaju sam od jednog kg pelleta dobijao u prosjeku 4 kWh korisne energije izmjereno ne polaznoj cijevi iz kotla prema radijatorima. Mjerio sam kalorimetrom. Jedan kg pelleta sam plaćao 0,26 KM sa dostavom. (pellet bioenergy). Dakle 1 kWh korisne energije iz pelleta košta 0,26/4=0,065 KM. Ovo je izmjereno i nema fule.
Dakle
PLIN 0,096 KM/kWh
PELLET 0,065 KM/kWh
Inace sa grijanjem na pellet sam prezadovoljan i na plin se vracam tek kad cijena plina bude oko 0,45KM po kubnom metru sa PDV. Meni nije problem jednom u deset dana ocistiti kotao, i koristiti domaci energent i doprinositi zaposljavanju domace raje.
Kada se spominje plin mahom semisli na zemni plin. Zna li neko koliko kosta propan-butan(onaj u cisternama) i koliko je to isplativo?
-
adoadop
#1200 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav i tebiNerko Brcko wrote:Pozdrav. Novi sam na forumu pa halalite na greskama. Imam pitanje za adoadop. Kad kazes da si potrosio 50 vreca u februaru t kotla 70 i snaga 5, mene interesuje da li ti je kotao podesen da se gasi kad dostigne temp. kotla ili sobnog termostata ili ti kotao ide u modulaciju (tj da se nikako ne gasi)?adoadop wrote:Februar 50 vreca potrošeno, t kotla 70 i snaga 5.
U februaru i uglavnom kotao se gasi kada mu termostat javi da je postignuta zadana sobna temperatura (23).
Na savjete iskusnijih (Haske, Filter) kotao treba ići u modulaciju tj. Da stalno radi samo kada je razmak između paljenja kotla ispod sat vremena tj. kada su temperature na većem minusu. Tako je bilo nešto malo u decembar i januaru.
Ako te još nešto interesuje samo pitaj , i ja sam tako mnogo naučio.