Protesti u Turskoj

Post Reply
славянин

#1176 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by славянин »

baxul wrote:
славянин wrote:
ur nation, Malaysia, is being dedicated to:

Achieving a greater unity of all her people;
Maintaining a democratic way of life;
Creating a just society in which the wealth of the nation shall be equitably shared;
Ensuring a liberal approach to her rich and diverse cultural tradition;
and building a progressive society which shall be oriented to modern science and technology.

We, the people of Malaysia, pledge our united efforts to attain these ends, guided by these principles:

BELIEF IN GOD Jel pise kojeg ?
LOYALTY TO KING AND COUNTRY
UPHOLDING THE CONSTITUTION
RULE OF THE LAW, and
GOOD BEHAVIOUR AND MORALITY
Sledece 4 ispod vjere u boga ? Pa im procitaj ustav http://en.wikipedia.org/wiki/Constitution_of_Malaysia

cccc kako samo selektivno citiraš u istom članku imaš:
Article 3 – Islam

Article 3 declares that Islam is the religion of the Federation but it then goes on to say that this does not affect the other provisions of the Constitution (Article 4(3)). Therefore, the fact that Islam is the religion of Malaysia does not by itself import Islamic principles into the Constitution but it does contain a number of specific Islamic features:

States may create their own laws to govern Muslims in respect of Islamic law and personal and family law matter.
States may create Syariah courts to adjudicate over Muslims in respect of State Islamic laws.
States may also create laws in relation to offences against percepts of Islam but this is subject to a number of limitations: (i) such laws may only apply to Muslims, (ii) such laws may not create criminal offences as only Parliament has the power to create criminal laws and (iii) the State Syariah Courts have no jurisdiction over Islamic offences unless allowed by federal law (see the above section).
I da ne prelazimo na Maleziju previse jer se prica o Turskoj to je jedina zemlja koja je uspjela da nekako kombinira ogromnu vjersku slobodu i mir u zemlji - A jedan od glavnih razloga jese jedna vecina u pogledu - Religije i ideologije.
shuriken'

#1177 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by shuriken' »

baxul wrote:
славянин wrote: Moj stav je u fazonu ne unosi nista vjersko u JAVNE institucije.A vidit cemo u sledecih par godina... mic po mic kao sto reko mozda im padne na pamet i da naprave zakon da zene moraju biti pokrivene...
podsjećaš me na sds-ovu logiku: "pobit ćemo ih jer garant oni kontaju da pobiju nas"
koja je komplementarna sda-ovoj logici, hajmo s sds-om protiv komunista, oni su ipak protiv ante markovića
5 0 5

#1178 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by 5 0 5 »

baxul wrote:
505sCrtom wrote:cuj, militantni ateizam. gdje su se to ateisti digli na oruzije da potuku vjeru?
staljin, mao, pol pot...
basar

#1179 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by basar »

Ovo je znak cionističkom savezniku da se ne može igrati sultana.

Ukidati sekularizam u tuđoj zemlji a u svojoj kući imati isti krajnje je licemjerno, to važi i za "sultana" i za kanibale koji trenutno ratuju u Siriji. Došli su iz Austrije, Engleske, Australije, BiH..(tu im ne smeta sekularizam a smeta im u Siriji itd.)
Smeta im nedemokratija u Siriji a ne smeta u Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i sl.
Assad je ćafir(iako je najviše stranaca-nesirijaca završilo islamske nauke za vrijeme njegove vlasti ) a "sultan" je musliman, iako se zna za veze Izrahell-Turska...

Da skratim jer ima tu još puno stvari,
Znate li kako se naziva ovakvo ponašanje?

Odg. LICEMJERJE
Prpa.ba

#1180 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Prpa.ba »

jon_jovi wrote:Odakle je nastala ta tolika bol? Da nije možda iz velikodržavnih genocidnih pretenzija Srbije i njima sličnih? Što ne kažeš to đubre brkato? Mater ti jebem. Vaša želja i napori jesu da ovdje vlada Velikosrpska hegemonija. Njima ste dali 300 miliona eura a nama kurac.
Sad ce tebi lokalni turci objasniti da je to zbog politicke nestabilnosti u macehinskoj BiH, a ne samo najnoviji primjer suradnje izmedju muslimanske i pravoslavne turske. :D

EDIT: Sreca pa muslimanska Turska nije faktor u PIK-u. Mozda bi pali u iskusenje kao i prije 200 godina da dijele nasu teritoriju kako im cejf. :D
mrAdil

#1181 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by mrAdil »

Erdogan: " Twitter je zlo".
baxul

#1182 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by baxul »

505sCrtom wrote:
baxul wrote:
505sCrtom wrote:cuj, militantni ateizam. gdje su se to ateisti digli na oruzije da potuku vjeru?
staljin, mao, pol pot...

wtf? ti si pito gdje su to ateisti digli oružje ja ti odgovorio. sad mi stavljaš hitchens-a.
EDIT: izbriso sam dio.
Last edited by baxul on 03/06/2013 15:20, edited 1 time in total.
PerverzMusharaf

#1183 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by PerverzMusharaf »

Mister Yes wrote:
kamen spoticanja wrote:
Mister Yes wrote:

preporucujem aljazeerin serijal " Rijekama ka zapadu"...dobro otvara oci :)
Pričamo o sekularnoj državi pro and contra. Taj opasni točak o kojem pričam je točak ukidanja sekularnosti. Najviše sklonosti ka tom točku pokazuju islamske zemlje jer smatraju da imaju alternativu.

Ovdje se udomaćio pojam "rigidni sekularizam" što je čista glupost. Sekularizam je jedan i čim ga počneš ukidati nema ga.
Sekularizam jeste jedan, medjutim ono o cemu vi pricate nema veze sa sekularizmom. Da li su drzave EU sekularna drustva? Jesu. Europska povelja o ljudskim pravima garantuje slobodu na javno manifestovanje vjerske pripadnosti i smatra ga jednim od osnovnih ljudskih prava. Znaci ili se europska povelja o ljudskim pravima kosi sa sekularizmom i samim time drustva EU nisu sekularna ili vi blage veze nemate (ili se pravite da nemate) sta je sekularizam.

Dakle slazem se da je sekularizam jedan. Vi ne pozivate sekularizmu jer ili nemate blage veze o definiciji tog pojma ili se samo vrlo nevjesto krijete iza toga.
vjera odvojena od drzave u smislu da crkva ne sudi umjesto sudova ili pise ustav umjesto parlamenta je jedna vrsta odvojenosti od drzave ali vjeronauka u javnoj skoli je direktan uplitaj vjere u drzavu da direktniji ne moze biti. u francuskoj se ne smije nosti u skoli ni lancic sa krstom a kamoli uvoditi vjeronauka u nastavni plan.

privilegovanost kuju vjera kod nas inace ima, toliko da su vjerski velikodostojnici oslobođeni ovozemaljskih sudova i da im se u medijima daje veca paznja nego bilo kojoj drugoj nevladionoj organizaciji, te da im se direktno iz budzeta prebacuju pare i ne aplicira porez, dovoljno govori na kojem smo nivou sekularizma.

turska je ista takva samo u ekonomskom usponu, ali se definitivno ne moze reci da je turska prakticno sekularna drzava na evropski nacin.

razlog turskog ekonomskog uspjeha nije rezultat dobre politike sadasnje vlade vec im pare daje saudijska sarabija kako bi se postepeno islamizirali, otuda i pobuna protiv vlasti jer veliki broj turaka, oko 20% je sekularan a još veći broj ne podržava tursko uplitanje u rat u siriji.
mrAdil

#1184 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by mrAdil »

Prepoznali turci sta znaci uspjeh satkan saudijskom lovom.
Banksy

#1185 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Banksy »

Prpa.ba wrote:
jon_jovi wrote:Odakle je nastala ta tolika bol? Da nije možda iz velikodržavnih genocidnih pretenzija Srbije i njima sličnih? Što ne kažeš to đubre brkato? Mater ti jebem. Vaša želja i napori jesu da ovdje vlada Velikosrpska hegemonija. Njima ste dali 300 miliona eura a nama kurac.
Sad ce tebi lokalni turci objasniti da je to zbog politicke nestabilnosti u macehinskoj BiH, a ne samo najnoviji primjer suradnje izmedju muslimanske i pravoslavne turske. :D

EDIT: Sreca pa muslimanska Turska nije faktor u PIK-u. Mozda bi pali u iskusenje kao i prije 200 godina da dijele nasu teritoriju kako im cejf. :D
:thumbup:
Mister Yes

#1186 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Mister Yes »

Militantni ateizam je pojam kojim se opisuje aktivni ateizam. Nema veze sa oružjem :-D
Klavikula

#1187 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Klavikula »

11:40 GMT: Ankara police have arrested at least 1,500 protesters, according to opposition Republican People’s Party member Aylin Nazlıaka. She says many of the detainees were forced to sign testimony, denied access to lawyers and had their mobile phones seized. The Interior Ministry reported holding 500 people in custody in the capital.
RT
5 0 5

#1188 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by 5 0 5 »

baxul wrote: wtf? ti si pito gdje su to ateisti digli oružje ja ti odgovorio. sad mi stavljaš hitchens-a i još, čini mi se, braniš staljina (lik pobio više ljudi od hitlera).
ja hocu reci da ja ne vidim staljina kao ateistu. cijeli njegov sistem je gradjen, (sto kaze hitchens), na, ako hoces, religioznim mitovima. no, to nije tema.

nego, cudno mi je da se spominje "militantni ateizam", i uvijek se kao argument povuce staljin (jer ih i nema toliko puno, mao mozda, fidel). dok (od kad je religije), gdje god da se "bog" umijesao u politiku, tekle su i teku, rijeke krvi.

a valjda se ubijanja u ime boga i u ime staljina (vidis, stavljam ih u isti skup), drugacije boduju.
sandokann

#1189 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by sandokann »

mrAdil wrote:Prepoznali turci sta znaci uspjeh satkan saudijskom lovom.
Ima u tome istine, a turci kao narod nikada naivno nisu postupali.
baxul

#1190 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by baxul »

505sCrtom wrote:
baxul wrote: wtf? ti si pito gdje su to ateisti digli oružje ja ti odgovorio. sad mi stavljaš hitchens-a i još, čini mi se, braniš staljina (lik pobio više ljudi od hitlera).
ja hocu reci da ja ne vidim staljina kao ateistu. cijeli njegov sistem je gradjen, (sto kaze hitchens), na, ako hoces, religioznim mitovima. no, to nije tema.

nego, cudno mi je da se spominje "militantni ateizam", i uvijek se kao argument povuce staljin (jer ih i nema toliko puno, mao mozda, fidel). dok (od kad je religije), gdje god da se "bog" umijesao u politiku, tekle su i teku, rijeke krvi.

a valjda se ubijanja u ime boga i u ime staljina (vidis, stavljam ih u isti skup), drugacije boduju.
imam edit skonto sam sta hoces reci ali fakt je da je stalin ateista.

i ubijanja i ratovi nisu stvar religije nego su stvar ljudske historije. prvi i drugi svjetski rat nisu vođeni zbog religije a najkrvaviji su ratovi u historiji čovječanstva. huni nisu napadali zbog religije itd itd.
Opetja033

#1191 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Opetja033 »

PerverzMusharaf wrote: vjera odvojena od drzave u smislu da crkva ne sudi umjesto sudova ili pise ustav umjesto parlamenta je jedna vrsta odvojenosti od drzave ali vjeronauka u javnoj skoli je direktan uplitaj vjere u drzavu da direktniji ne moze biti. u francuskoj se ne smije nosti u skoli ni lancic sa krstom a kamoli uvoditi vjeronauka u nastavni plan.

privilegovanost kuju vjera kod nas inace ima, toliko da su vjerski velikodostojnici oslobođeni ovozemaljskih sudova i da im se u medijima daje veca paznja nego bilo kojoj drugoj nevladionoj organizaciji, te da im se direktno iz budzeta prebacuju pare i ne aplicira porez, dovoljno govori na kojem smo nivou sekularizma.

turska je ista takva samo u ekonomskom usponu, ali se definitivno ne moze reci da je turska prakticno sekularna drzava na evropski nacin.

razlog turskog ekonomskog uspjeha nije rezultat dobre politike sadasnje vlade vec im pare daje saudijska sarabija kako bi se postepeno islamizirali, otuda i pobuna protiv vlasti jer veliki broj turaka, oko 20% je sekularan a još veći broj ne podržava tursko uplitanje u rat u siriji.
U zemljama Skandinavije se kraj skolske godine proslavlja u crkvama, u zemljama Skandinavije svake nedjelje se na drzavnoj televiziji emituje nedjeljna misa iz glavne crkve. U zemljama Skandinavije se krajem svake godine obiljezava praznik krscanski blagdan Lucia u svim drzavnim osnovnim i srednjim skolama uz aktivno ucesce svih ucenika (izbaci se par skolskih casova). A zemlje Skandinavije spadaju medju najsekularnije na svijetu. U nekim njemackim drzavama, u Austriji i Italiji vjeronauka je skolski predmet u javnim skolama. I to nisu jedini primjeri zemalja EU gdje je vjeronauka jedan od predmeta u javnim skolama.

Niko normalan nece reci da se tu ne radi o sekularnim drustvima. Prema tome veze ti nemas sta je sekularizam. :wink:

O saudijskom novcu i ekonomskom uspjehu Turske za vrijeme vlade AKP suvisno je i govoriti. Imas li bilo kakav dokaz za ovu glupost? Izvor? Knjigu? Webstranicu? Bilo sta? Ili samo proizvoljno lupetas?
muhafuca

#1192 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by muhafuca »

jesil kad cuo za komunizam - Sovjetski savez - Kina ... ?

malo su nepoznati primjeri pa razumijem da mozda nisi cuo al proguglaj mislim da ima nesto o tome na internetu
Last edited by muhafuca on 03/06/2013 15:33, edited 1 time in total.
славянин

#1193 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by славянин »

baxul wrote:
505sCrtom wrote:

imam edit skonto sam sta hoces reci ali fakt je da je stalin ateista.

i ubijanja i ratovi nisu stvar religije nego su stvar ljudske historije. prvi i drugi svjetski rat nisu vođeni zbog religije a najkrvaviji su ratovi u historiji čovječanstva. huni nisu napadali zbog religije itd itd.
Ja i odkako su religije (danasnje) dosle vlada blagostanje koje vidimo i danas :/ rat 500 godina pa onda tihi rat sa povremenim prelaskom u pravi jos 500 i traje...
Last edited by славянин on 03/06/2013 15:33, edited 1 time in total.
Co0l

#1194 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Co0l »

505sCrtom wrote:

Ako neko kritikuje jednu krajnost ne znaci da je automatski za drugu.
kamen spoticanja

#1195 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by kamen spoticanja »

Prpa.ba wrote:

Kad čitaš "stratesku dubinu" od ahmeta davutoglu-a naidjes na dosta solidan dio knjige o politickim problemima balkana unazad jedno stoljeće. ..tu se pominje centar i generator svih problema i sukoba i pisac zastupa tezu da je najefikasniji nacin kontrolisanja tog centra ekonomskim mjerama tj ulaganjem...
Hoce kazat ulaganje turske u srbiju nema veze s uredjenoscu drzave ili zakonskom legislativom...isto je to klinac kao i kod nas...
Kazu da je tomo grobar zbog toga pricao o bosni i bosancima...
славянин

#1196 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by славянин »

kamen spoticanja wrote:
Prpa.ba wrote:

Kad čitaš "stratesku dubinu" od ahmeta davutoglu-a naidjes na dosta solidan dio knjige o politickim problemima balkana unazad jedno stoljeće. ..tu se pominje centar i generator svih problema i sukoba i pisac zastupa tezu da je najefikasniji nacin kontrolisanja tog centra ekonomskim mjerama tj ulaganjem...
Hoce kazat ulaganje turske u srbiju nema veze s uredjenoscu drzave ili zakonskom legislativom...isto je to klinac kao i kod nas...
Kazu da je tomo grobar zbog toga pricao o bosni i bosancima...

Da naravno oni ulazu u Srbiju ne zbog svoje koristi nego zbog zelje za mirom i blagostanjem na balkanu i indirektno ostvaruju svoj istorijski cilj da pomognu BiH . :roll:
baxul

#1197 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by baxul »

nije da tvrdim da su turci milosrdni i da kad ulazu gledaju samo naš interes i da to rade zbog blagostanja u bih. gledaju oni tu svoju zaradu itekako. ali neistina je da ne ulazu. primjer sisecama u lukavcu:

U cilju modernizacije proizvodnih pogona, automatizacije procesa, izgradnje novih proizvodnih postrojenja te zaštite okoliša i zaštite na radu do kraja 2011. je investirano oko 120 miliona KM, dok je za 2012-u godinu planirano dodatnih 25 miliona KM.

LINK

ovo stavljam samo zbog istine djelimično da ne bude da daju tamo srbiji neke milione ovo ono. ne nego ljudi ulazu svoj novac tamo gdje ce im se vratit pa bilo bih bilo srbija.
kamen spoticanja

#1198 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by kamen spoticanja »

Cuo za win win situaciju?
matematicar_teski

#1199 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by matematicar_teski »

Co0l wrote:
AleksoMKD wrote:Image

Image

Image

Image

Image

Cuke :thumbup:
polupali pola istambula,a brinu se kobajagi za kera
banda hasisarska, tuci ih motikama
muhafuca

#1200 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by muhafuca »

baxul wrote:nije da tvrdim da su turci milosrdni i da kad ulazu gledaju samo naš interes i da to rade zbog blagostanja u bih. gledaju oni tu svoju zaradu itekako. ali neistina je da ne ulazu. primjer sisecama u lukavcu:

U cilju modernizacije proizvodnih pogona, automatizacije procesa, izgradnje novih proizvodnih postrojenja te zaštite okoliša i zaštite na radu do kraja 2011. je investirano oko 120 miliona KM, dok je za 2012-u godinu planirano dodatnih 25 miliona KM.

LINK

ovo stavljam samo zbog istine djelimično da ne bude da daju tamo srbiji neke milione ovo ono. ne nego ljudi ulazu svoj novac tamo gdje ce im se vratit pa bilo bih bilo srbija.
ma sve je to jasno meni i tebi , samo ne mozes ovim turkofilima to objasniti
ovako ti to kod njih ide

Turci ulazu u BiH : Zato sto nas smatraju bracom i bratskom zemljom a ne zbog vlastitog finansijskog interesa
Turci ulazu u Srbiju : Pa normalno Turci su kapitalisticka zemlja i idu i ulazu tamo gdje ce im se pare vratiti
Post Reply