Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#1176 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:Vatrogasac, ope' propaganda, jel' bar daju kak'e bonove za topli obrok i to ....
Ma jok. Ti me vučeš za jezik što je očito. Dok vi pričate sa nama o vjeri mi je uporedo i živimo. Unapređujemo taj svoj vjerski život. Imaš ovdje svaki dan nešto pa čitaj...

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... mitstart=0
nemere, kad se približim mišom na ovaj link miš počne da skiči, :lol:
vatrogasac

#1177 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:....nepredvidivi su putevi Gospodnji.
Tvoji su nažalost predvidljivi, :roll:
Nisu. Sad me vidiš pa me ne vidiš. Bajkovito zar ne? :mrgreen:
fatamorgana

#1178 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:....nepredvidivi su putevi Gospodnji.
Tvoji su nažalost predvidljivi, :roll:
Nisu. Sad me vidiš pa me ne vidiš. Bajkovito zar ne? :mrgreen:
Ma ti si lik ... k'o iz priče, ' nako dosta otužne ....
Nogatrans

#1179 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Nogatrans »

@Vatrogasac najezi se na onom drugom klipu u Egiptu na ono AMIN !!

Allahu Ekber.
vatrogasac

#1180 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

Nogatrans wrote:@Vatrogasac najezi se na onom drugom klipu u Egiptu na ono AMIN !!

Allahu Ekber.
Ne znaju oni za taj osjećaj u saffu. Njima je to teret. Njima je to glupavo. Njima je sve što nije nama. Tekbiri u jutro bajramsko na ulicama Moskve....

Nogatrans

#1181 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Nogatrans »

Mozete biti sta god hocete,mozete se rugati,pljuvati, izvrtati, lagati, itd.. al znajte da vas ovo ceka:

50. Qaf - Kaf
Mekka - 45 ajeta

19:Smrtne muke će zbilja doći - to je nešto od čega ne možeš pobjeći
Avetinho

#1182 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

Nogatrans wrote:Mozete biti sta god hocete,mozete se rugati,pljuvati, izvrtati, lagati, itd.. al znajte da vas ovo ceka:

50. Qaf - Kaf
Mekka - 45 ajeta

A to je tako jer pise u Kuranu kojeg je napisao Muhamed, za kojeg Kuran tvrdi da Muhamed govori istinu jer to tako pise u Kuranu kojeg je napisao Muhamed.
biturbo

#1183 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by biturbo »

Ja Sam Odavle wrote:
Nogatrans wrote:Mozete biti sta god hocete,mozete se rugati,pljuvati, izvrtati, lagati, itd.. al znajte da vas ovo ceka:

50. Qaf - Kaf
Mekka - 45 ajeta

A to je tako jer pise u Kuranu .
Zabrinuo sam se da nikada neces shvatiti ;-)
MyTao

#1184 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

50. Qaf - Kaf
Mekka - 45 ajeta

Sto je smrt muka? A i to sto ce doci nije nikakav dokaz za postojanje boga...

Neznam kako se neki zadovolje tako slabim dokazima... to mi je isto kao ono u Kur'anu gdje pise, zelis dokaz za boga pogledaj oko sebe :-) :-) :-)

Ili kriscanski dokaz za boga... pogledaj u ogledalo jer si napravljen u bozijem liku :-) :-) :-)
Nogatrans

#1185 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Nogatrans »

Ja Sam Odavle wrote:

50. Qaf - Kaf
Mekka - 45 ajeta

A to je tako jer pise u Kuranu kojeg je napisao Muhamed, za kojeg Kuran tvrdi da Muhamed govori istinu jer to tako pise u Kuranu kojeg je napisao Muhamed.
Ti si veoma dosadan sa tom glupom recenicom koja je dosta uvredljiva za vjernika Muslimana. Al eto necu se puno osvrtati na to,ne znas pa razumijem. A znat ces ako Bog da.

Ma ne i ovo je izmisljeno,ipak necemo umrijeti... :-) :-)
Avetinho

#1186 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

biturbo wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

50. Qaf - Kaf
Mekka - 45 ajeta

A to je tako jer pise u Kuranu .
Zabrinuo se kada shvati :evil:
... ako cemo vec rezati odgovore.
Avetinho

#1187 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

Nogatrans wrote:
Ja Sam Odavle wrote:

50. Qaf - Kaf
Mekka - 45 ajeta

Ti si veoma dosadan sa tom glupom recenicom koja je dosta uvredljiva za vjernika Muslimana. Al eto necu se puno osvrtati na to,ne znas pa razumijem. A znat ces ako Bog da.

Ma ne i ovo je izmisljeno,ipak necemo umrijeti... :-) :-)
Nisam ni sumnjao da neces shvatiti.

Radi se o logickom paradoksu, po kojem autor tvdri da je nesto u njegovom djelu istina, potkrjepljujuci to cinjenicom da je u njegovom djelu koje je sam napisao iznesena tvrdnja da autor djela govori istinu.

Nadam se da ti se od ovoga nije zavrtjelo previse u glavi.
biturbo

#1188 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by biturbo »

Ja Sam Odavle wrote:... ako cemo vec rezati odgovore.
Pa napisao si to ,nisam nista izmislio ,a ti izmisljas . :(
MyTao

#1189 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

Ali mi smrt ce doci, sto znaci da postoji bog i da je muhamed njegov poslanik. :D
vatrogasac

#1190 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by vatrogasac »

MyTao wrote:
Sto je smrt muka?
Svi prelazi iz jedne faze u drugu su bolni. Kao i rođenje.

Ja Sam Odavle wrote: Radi se o logickom paradoksu, po kojem autor tvdri da je nesto u njegovom djelu istina, potkrjepljujuci to cinjenicom da je u njegovom djelu koje je sam napisao iznesena tvrdnja da autor djela govori istinu.
O tom paradoxu možeš pričati kada dođe do konsenzusa između teista i ateista, a do tada (znači nikada) ostaje samo tvoj subjektivan stav i ništa više.
MyTao

#1191 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

vatrogasac wrote:
MyTao wrote:
Sto je smrt muka?
Svi prelazi iz jedne faze u drugu su bolni. Kao i rođenje.

Ja Sam Odavle wrote: Radi se o logickom paradoksu, po kojem autor tvdri da je nesto u njegovom djelu istina, potkrjepljujuci to cinjenicom da je u njegovom djelu koje je sam napisao iznesena tvrdnja da autor djela govori istinu.
O tom paradoxu možeš pričati kada dođe do konsenzusa između teista i ateista, a do tada (znači nikada) ostaje samo tvoj subjektivan stav i ništa više.

Kako ti znas i da postoje faze... a jos i da su bolne? Nemoj mi samo, tako pise u Kur'anu ili nesto slicno...
It_is_a_Leclerc

#1192 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by It_is_a_Leclerc »

Ti bi morao potkrijepiti dokazom svoje tvrdnje da je Kur'an napisao čovjek, inače se to smatra tipičnom budalaštinom izrečenom tek da se uvrijede muslimani.
biturbo

#1193 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by biturbo »

It_is_a_Leclerc wrote:

Ti bi morao potkrijepiti dokazom svoje tvrdnje da je Kur'an napisao čovjek, inače se to smatra tipičnom budalaštinom izrečenom tek da se uvrijede muslimani.
Odavle je u tolikoj zabludi da misli da je Kur'an djelo covjeka . :(
Avetinho

#1194 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

It_is_a_Leclerc wrote:

Muslimani mi se cine jedan vrlo uvrijedljiv soj. Ne smije covjek nista reci, nacrtati 8-) , snimiti film, komentarisati Kuran, pomisliti, ici u skolu, voziti automobil, hodati bez zara i feredze, a da se neko ne naljuti.

Evo da probam ponovo: Kuran je napisao Bog, a dokaz za to je -- u Kuranu pise da je Kuran napisao Bog.
It_is_a_Leclerc

#1195 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja Sam Odavle wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

Muslimani mi se cine jedan vrlo uvrijedljiv soj. Ne smije covjek nista reci, nacrtati 8-) , snimiti film, komentarisati Kuran, pomisliti, ici u skolu, voziti automobil, hodati bez zara i feredze, a da se neko ne naljuti.

Evo da probam ponovo: Kuran je napisao Bog, a dokaz za to je -- u Kuranu pise da je Kuran napisao Bog.
Ne generaliziraj. Ja sam, recimo, vrlo liberalan. Podržavam apsolutno slobodu štampe, karikaturisanja, a o slobodi misli, slobodi žena da upravljaju svojim razumom, tijelom i voljom, da i ne govorim.

Samo ne volim kad neko nešto kaže i onda to potkrijepi logičkim slijepim crijevom - "Zato što je to tako", i tu rasprava završi, i sve izgleda kao provokacija.

Evo, da ja probam oporvgnuti tvoj argument. Kako je Kur'an mogao napisati Muhamed a.s. nepismeni trgovac koji je bio dibidus nepismen i ni slova nije mogao napisati ?
Avetinho

#1196 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

It_is_a_Leclerc wrote:
Ja Sam Odavle wrote: Muslimani mi se cine jedan vrlo uvrijedljiv soj. Ne smije covjek nista reci, nacrtati 8-) , snimiti film, komentarisati Kuran, pomisliti, ici u skolu, voziti automobil, hodati bez zara i feredze, a da se neko ne naljuti.

Ne generaliziraj. Ja sam, recimo, vrlo liberalan. Podržavam apsolutno slobodu štampe, karikaturisanja, a o slobodi misli, slobodi žena da upravljaju svojim razumom, tijelom i voljom, da i ne govorim.

Samo ne volim kad neko nešto kaže i onda to potkrijepi logičkim slijepim crijevom - "Zato što je to tako", i tu rasprava završi, i sve izgleda kao provokacija.

Evo, da ja probam oporvgnuti tvoj argument. Kako je Kur'an mogao napisati Muhamed a.s. nepismeni trgovac koji je bio dibidus nepismen i ni slova nije mogao napisati ?
Kad tako postavis pitanje, onda je ocigledno da nije mogao napisati.

Pa valjda i po hadisima ili ne-znam-vec-koji-drugim izvorima se tvrdi da je bio nepismen, Kuran su pisali njegovi pismeni ahbabai, a mogao je kasnije i on -- pa valjda je nakon 23 godine pisanja i on nesto mogao nauciti.

Sama cinjenica da je bio trgovac vise govori u prilog tezi da je bio pismen. Trgovci ne cijepaju drva i ne oru zemlju, nego rade s ljudima, robom, brojevima, pismima.

Osim toga, u prijevodu bar, jer ne znam arapski, ne bih ni sumnjao previse da je bio neuk (ne nepismen), jer i ono malo prica koje se mogu naci izmedju nebrojenih prijetnji paklom i podmicivanja rajem su biblijske price ocigledno korumpirane vijekovima prepricavanja s koljena na koljeno.

Sto se tice "logickog slijepog crijeva", upravo je "Zato sto je to tako" argument branilaca raja, pakla, Sudnjeg dana, i porijekla Kurana.
odr0n

#1197 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

biturbo wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Pa to ti i ja kazem. Bolje odmah kupi onaj most, dok je jos jeftin.
Pusti most ,sta ako se izradis ? :shock: :run:
U šta da se izradiš, u postojanje anđela, pakla, raja i ostalih bajkovitih stvari? Izradili ste se vi i to dobro. :lol:
stotka12

#1198 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by stotka12 »

Hoce li ko koga ovdje prevesti :lol: :?
fatamorgana

#1199 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by fatamorgana »

stotka12 wrote:Hoce li ko koga ovdje prevesti :lol: :?
Eto ti'š mene, :lol:
biturbo

#1200 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by biturbo »

odr0n wrote:
biturbo wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Pa to ti i ja kazem. Bolje odmah kupi onaj most, dok je jos jeftin.
Pusti most ,sta ako se izradis ? :shock: :run:
U šta da se izradiš, u postojanje anđela, pakla, raja i ostalih bajkovitih stvari? Izradili ste se vi i to dobro. :lol:
A sta ako nismo ? :shock: Sta ces ti u tom slucaju ? :cry:
Post Reply