Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
bezbelin

#1176 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by bezbelin »

Ma ja dobro sam ti reko.Prvo ja sam bio u ABIH ali sam Ćeh po nacionalnosti.Bio sam na tom dočeku,kao i mnogo Bošnjaka ,uglavnom su mu se tada priznavale velike zasluge za oslobođenje BIH od ćetnika ali nako potiho..
Gavrilo Princip je davno crko,a Sarajevo je u to vrjeme bilo otvoren grad.
U ćemu je problem?
Što se tiće zapadne hercegovine treba im podić spomenik za zasluge u spašavanju Bošnjaka poćetkom rata.
zbsn

#1177 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by zbsn »

bezbelin wrote:Ma ja dobro sam ti reko.Prvo ja sam bio u ABIH ali sam Ćeh po nacionalnosti.Bio sam na tom dočeku,kao i mnogo Bošnjaka ,uglavnom su mu se tada priznavale velike zasluge za oslobođenje BIH od ćetnika ali nako potiho..
U ćemu je problem?
Što se tiće zapadne hercegovine treba im podić spomenik za zasluge u spašavanju Bošnjaka poćetkom rata.
Sad ti mene testiraš jer je poznato da mi hercegovci znamo raztliku između ć i č ili šta?

Pa nema problema. Samo je smiješno da Bošnjaci i ljudi koji slijede velikobošnjačku logiku nekoga optužuju za izdaju i slično, a oni sami su bili ko muhe bez glave.

Dok su shvatili tko su, kako im je ime i šta žele izgubiše dobar komad zemlje i mnogo ljudi. :run:
bezbelin

#1178 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by bezbelin »

zbsn wrote:
bezbelin wrote:Ma ja dobro sam ti reko.Prvo ja sam bio u ABIH ali sam Ćeh po nacionalnosti.Bio sam na tom dočeku,kao i mnogo Bošnjaka ,uglavnom su mu se tada priznavale velike zasluge za oslobođenje BIH od ćetnika ali nako potiho..
U ćemu je problem?
Sad ti mene testiraš jer je poznato da mi hercegovci znamo raztliku između ć i č ili šta?

Pa nema problema. Samo je smiješno da Bošnjaci i ljudi koji slijede velikobošnjačku logiku nekoga optužuju za izdaju i slično, a oni sami su bili ko muhe bez glave.

Dok su shvatili tko su, kako im je ime i šta žele izgubiše dobar komad zemlje i mnogo ljudi. :run:
Jarane mi u Sarajevu nismo imali vremena za takve gluposti dok je trajo rat.Shvataš li?A vi Hercegovci govorite ko i mi,sa izraženim ć i đ pogotovo legendarna mostarska ćaršija
Ćisto jezično da ti kažem.
zbsn

#1179 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by zbsn »

bezbelin wrote:
zbsn wrote:
U ćemu je problem?

Jarane mi u Sarajevu nismo imali vremena za takve gluposti dok je trajo rat.Shvataš li?A vi Hercegovci govorite ko i mi,sa izraženim ć i đ pogotovo legendarna mostarska ćaršija
Ćisto jezično da ti kažem.
O kojim glupostima govoriš?

Samo sam primjetio da ne koristiš slovo č pa sam pitao je li tako inače govoriš ili podj....č
olympus76

#1180 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by olympus76 »

neznam kako forumas postrojba i slicni imaju obraza tu dolazit i prosipat svoje lazi,samo sramote
nas hrvate koji se protivimo cijepanju bih i zlocinackoj ideologiji i tvorevini herceg srpska

postrojba,ti si samo jedan od agresora koji je htio srusiti bosnu i Hercegovinu ali niste uspjeli i necete nikad,
uspjeli ste unistiti odnose hrvata i bosnjaka ali ce se i to valjda popraviti u buducnosti,samo kad se rijesimo
vas HDZ-ovaca i bobanovih sljedbenika

pozdrav iz zagreba :bih:
zbsn

#1181 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by zbsn »

olympus76 wrote:neznam kako forumas postrojba i slicni imaju obraza tu dolazit i prosipat svoje lazi,samo sramote
nas hrvate koji se protivimo cijepanju bih i zlocinackoj ideologiji i tvorevini herceg srpska

postrojba,ti si samo jedan od agresora koji je htio srusiti bosnu i Hercegovinu ali niste uspjeli i necete nikad,
uspjeli ste unistiti odnose hrvata i bosnjaka ali ce se i to valjda popraviti u buducnosti,samo kad se rijesimo

Pozdrav iz Zagreba od Miralema koji ima bosanske korjene- trola koji internetski živi u Zagrebu- a tko zna postoji 0.00001% mogućnosti da je i istina to šta pišeš. :mrgreen:

Pa ajmo redom.
Tko tu koga sramoti je osobno mišljenje. Neću sad ulaziti u to koliko je ta teza promašena.
Odnos Hrvata i Bošnjaka je loš od početka. Ajmo poći od toga da je otac nacije kojem je ime Izetbegović napisao knjigu o tome da muslimani kao narod mogu ispuniti svoja puna porava jedino u državi u kojoj su većina i urede je po svom ćeifu.
Oprezno s tim željama o rješavanju.
bezbelin

#1182 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by bezbelin »

olympus76 wrote:neznam kako forumas postrojba i slicni imaju obraza tu dolazit i prosipat svoje lazi,samo sramote

Postrojba priča svoju legitimnu priću izuzetno zanimljivu i istinitu priću,i naj manje od svih je opterećen politikom ili ideologijom,boli ga ku... priča kako je on vidio stvari,a BIH su oćito je djelili ugurzusi iz KPJ KOS naj više infiltrovani kroz antisrpsku alijansu u poćetku rata.Dalje,kako mogu muslimani svojat i unitarisat cjelu državu,od kud im pravo.Mislim to kažem i ženi koja mi je muslimanka,nema nikakve mržnje,naprotiv.BIH nikako nemože i neće biti unitarna država.
Onaj jaran sa Bikševice gleda nekim drugim očima,treba nam priznati da ni njemu nije bilo ni malo lahko.Da završimo,naj veći neprijatelj VBIH bila je ćetnićka politika u ratu,a sada u miru to je muslimanskivelikosrbizam.To vidi i gleda čitav svjet.
Max Bunker

#1183 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Max Bunker »

Hajde ne guslaj o tome da ste prihvatali izbjeglice Bosnjake po zapadnoj Hercegovini. Ono malo Bosnjaka sto je zivjelo prije rata po zapadnoj Hercegovini (prvenstevno Ljubuski) za noc je pokupljeno i protjerano iz svojih kuca. U logore slani, ubijani, pljackani i ti sada pokusavas nama prodati maglu i reci kao da je za vrijeme sukoba ARBiH-HVO u zapadnoj Hercegovini bio smjestaj za protjerane Bosnjake, odnosno da ste ih primali kao izbjelice. Priznajem, mozda jeste ali u nekakve logore. Kada ste tako merhametli, gdje su nestali Bosnjaci iz Capljine, Stoca, Ljubuskog itd. 1993. godine? Dobrovoljno otisli jer im nije odgovarala klima? U logore isli jer se tamo nije pucalo a imalo se i sta pojesti svaka dva dana a i vode popiti svaka tri? Ne lupaj i ne lazi. Pa niste zeljeli konvoj humanitarne pomoci pustiti u Mostar a ovdje pricas price o prijemu Bosnjaka :lol:
MOZDA jeste primali izbjeglice iz onih krajeva koje je drzala pod kontrolom ARBiH, mjesani brak u pitanju pa muz svoju suprugu Bosnjakinju posalje kod familije u zapadnu Hercegovinu.
Bosnjaci koji su pustani iz logora u Hercegovini isli su uglavnom u Skandinaviju putem Hrvatske (recimo, posalju ih na Korculu pa dalje odatle idu na zapad) sto NEMA VEZE SA VAMA vec sa Republikom Hrvatskom.

To o naoruzanju koje je dolazilo preko zapadne Hercegovine, jesu odredjene kolicine ali su sve uredno "naplacene" i u njih se "ugradio" HVO ili HV (recimo, treba da prodje deset minobacaca a vi sebi uzmete tri i lovu itd.)

Da ste se vi pitali, Bosnjaka ne bi bilo juzno od Ivan Sedla osim par onih podobnih i poslusnih.

Hercegovci su mudri ljudi, pa i kada lazu znaju prodati dobru laz a tvoja prica/laz je jako plitka, naivna i glupa pa mi se cinis kao doseljenik iz srednje Bosne tamo negdje oko Stoca (Bobanovo, Suskovo i to).
Max Bunker

#1184 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Max Bunker »

zbsn wrote:

Pozdrav iz Zagreba od Miralema koji ima bosanske korjene- trola koji internetski živi u Zagrebu- a tko zna postoji 0.00001% mogućnosti da je i istina to šta pišeš. :mrgreen:

Pa ajmo redom.
Tko tu koga sramoti je osobno mišljenje. Neću sad ulaziti u to koliko je ta teza promašena.
Odnos Hrvata i Bošnjaka je loš od početka. Ajmo poći od toga da je otac nacije kojem je ime Izetbegović napisao knjigu o tome da muslimani kao narod mogu ispuniti svoja puna porava jedino u državi u kojoj su većina i urede je po svom ćeifu.
Hocemo jos dublje pa ici do NDH i onoj da su muslimani/Muslimani ustvari Hrvati i "cvijece hrvatskog naroda" te "najbolje hrvatsko plemstvo" itd. Ima jos bruku tih primjera iz proslosti gdje je sa hrvvatske strane nesto u nacionalnom, kulturnom i historijskom smislu osporavano Muslimanima/Bosnjacima od strane Hrvata.

Kazem ti, plitak si mi kao potocic.
bezbelin

#1185 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by bezbelin »

Max Bunker wrote:Hajde ne guslaj o tome da ste prihvatali izbjeglice Bosnjake po zapadnoj Hercegovini. Ono malo Bosnjaka sto je zivjelo prije rata po zapadnoj Hercegovini (prvenstevno Ljubuski) za noc je pokupljeno i protjerano iz svojih kuca. U logore slani, ubijani, pljackani i ti sada pokusavas nama prodati maglu i reci kao da je za vrijeme sukoba ARBiH-HVO u zapadnoj Hercegovini bio smjestaj za protjerane Bosnjake, odnosno da ste ih primali kao izbjelice. Priznajem, mozda jeste ali u nekakve logore. Kada ste tako merhametli, gdje su nestali Bosnjaci iz Capljine, Stoca, Ljubuskog itd. 1993. godine? Dobrovoljno otisli jer im nije odgovarala klima? U logore isli jer se tamo nije pucalo a imalo se i sta pojesti svaka dva dana a i vode popiti svaka tri? Ne lupaj i ne lazi. Pa niste zeljeli konvoj humanitarne pomoci pustiti u Mostar a ovdje pricas price o prijemu Bosnjaka :lol:
MOZDA jeste primali izbjeglice iz onih krajeva koje je drzala pod kontrolom ARBiH, mjesani brak u pitanju pa muz svoju suprugu Bosnjakinju posalje kod familije u zapadnu Hercegovinu.
Bosnjaci koji su pustani iz logora u Hercegovini isli su uglavnom u Skandinaviju putem Hrvatske (recimo, posalju ih na Korculu pa dalje odatle idu na zapad) sto NEMA VEZE SA VAMA vec sa Republikom Hrvatskom.

To o naoruzanju koje je dolazilo preko zapadne Hercegovine, jesu odredjene kolicine ali su sve uredno "naplacene" i u njih se "ugradio" HVO ili HV (recimo, treba da prodje deset minobacaca a vi sebi uzmete tri i lovu itd.)

Da ste se vi pitali, Bosnjaka ne bi bilo juzno od Ivan Sedla osim par onih podobnih i poslusnih.

Hercegovci su mudri ljudi, pa i kada lazu znaju prodati dobru laz a tvoja prica/laz je jako plitka, naivna i glupa pa mi se cinis kao doseljenik iz srednje Bosne tamo negdje oko Stoca (Bobanovo, Suskovo i to).
O ćemu bolan ti.Jesi pratio da je rjeć o poćetku rata..a jesi debil.
bezbelin

#1186 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by bezbelin »

Max Bunker wrote:
zbsn wrote:

Pa ajmo redom.
Hocemo jos dublje pa ici do NDH i onoj da su muslimani/Muslimani ustvari Hrvati i "cvijece hrvatskog naroda" te "najbolje hrvatsko plemstvo" itd. Ima jos bruku tih primjera iz proslosti gdje je sa hrvvatske strane nesto u nacionalnom, kulturnom i historijskom smislu osporavano Muslimanima/Bosnjacima od strane Hrvata.

To nedaj bože,muslimani su u Bosni još od eocena i oligocena.
Seoskivaralica

#1187 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Seoskivaralica »

Itakoto wrote:@seln, stvari si nedokazan! :D

Nego da mi ponovimo i utvrdimo gradivo:
a) Vecina hrvatskog puca je uvijek bila za cjelovitu, suverenu i neovisnu BiH.
b) Hrvati su prvi stali u odbranu, mislim obranu BiH i uvijek su branili i branice njen suverenitet i terotorijalni integritet :lol:

Idemo dalje, na temu... :D

c) Dok su se mosnjaci (omiljeni naziv za Bosnjake kod zapadnih susjeda) kupali po obalama Jadrana, HVO je organizovao stup obrane i organizovao "Lipanjske Zore" (op.a. i ostale pm)
d) jedina multietnicka vojna postrojba u BiH je bio HVO sa preko 30% mosnjaka. Nazalost i ovih 30% je muklo podiglo ruku 1993. na hrvatski puc pa su morali biti zbrinuti u kolektivnim kampovima poput Dretelja, Heliodroma, Gabele itd zbog moguce odmazde njihovih nekadasnjih suboraca...
e) ABiH se nikad nije istinski sukobila sa cetnickim agresorom. Njen primarni vojni cilj je uvijek bio izlaz na more (Neum a mozda i Ploce).
f) HV nije bila agresor u BiH... :D Napadi na Mostar i Gornji Vakuf pardon Uskoplje je u stvari bila usluga bosansko-hercegovackim narodima jer je dokazano da je ABiH u to vrijeme izgubila kontrolu na ovim podrucjima (Op.a. islamski fanatici, mudzahedini, zelene brigade itd)
g) Da nije bilo HV-e Bihac bi postao druga Srebrenica a Sarajevo bi danas bilo glavni grad velike Republike Smrdske itd.
h) Islamski fanatici u redovima ABiH su srusili/ minirali Stari most u Mostaru!

itd

Tema cao :izet:
dobro eto recimo da je sve sto si slagao istina i te ono malo istine s kojom si sve polijepio pretvaras u poganu laz.....
ovako da ti malo operem jezik sa sapunom istine....
prvo rat je krenuo sa cetnicima poslije bajrama gdje su sve jedinice ,koje su pruzale neke straze od rezervista s pocetka zategnutih odnosa sa jna-cetnicima do tad, izvrsile povlacenje nakon manjih sukoba na desnu stranu Neretve....
U medjugorju je bila konsolidacija i sabiranje sve vojske koja ce krenuti u odbranu Bosne i Hercegovine,izuzev onih po brdima sto su cuvali liniju prema cetnicima , tada ugl. lokalci , pociteljci , dreteljani , visicani , jasenicani , buna , ortjes , mostar , salakovac ,dreznjaci , grabovcani idr....
tzn organizacija je bila na lokalnom nivou do Medjugorja....

E sad da cujes dalje....
E tu su se nalazili svi Bosnjaci koji su zajedno sa svim Bosanskim Hrvatima ,naravno svi iz Hercegovine,napravili zajednicke jedinice , te se organizovali , obnovili obuke o vojnoj opremi te ZAJEDNO sa ljiljanima ,krenuli u oslobodjenje lijeve obale Neretve....
taad se pojavljuje vezivanje zastava i pomoc iz HV....gdje se dovlaci tesko naoruzanje da se pomogne proboj....
neise proboj uspijeva i cetnici se tjeraju do granica danasnje federacije u hercegovini......izuzev onih akcija gdje su Rahmetli Kape i pojedini komandiri i jedinice trebali najj...
naravno neki su i poduhanili , dosta i uglednih hrvata iz Hercegovine koji se nisu slagali sa hzhb . ginu od snajpera jedini u jedinicama iskljucivo hrvatskim. doista simptomaticno...
samo je hos oslobodio Ravne i krenuo na Trebinje sa cim se prekrsio dogovor iz Karadjordjeva....
HOS je sasvim druga prica-frakcija koja je bila za BiH te eliminisana od hvo....
sto dovoljno govori o vojnoj aktivnosti hvo-a prema cetnicima...

Nakon uspjeha u toj akciji, lipanjske zore, Hrvati kupe sve zasluge i povlace se iz vojnog djelovanja u istocnoj hercegovini , bosnjaci cuvaju skoro cijelu liniju prema cetnicima , hrvati osnivaju hvo i herceg bosnu , HOS se jedini protivi...armije bih jos nema.Bosnjaci su samo zavedeni u evidenciju hvo -a niko nije ni upitan o istom te su se neki i bunili nakon cega su pisali i pljuvali krv po stozerima hvo-a..toliko o multietnicnosti...

ovi sto osnivaju hvo i herceg bosnu, hrvatsku republiku , su za BiH a bosnjaci nisu.....

ovi sto su vecina Hrvatskog puza su landohanili i spletkarili po Capljini , Mostaru i Konjicu ,dok su Bosnje cuvale linije....
nakon sto se prvi put oslobodi teritorija bilo gdje u zajednickim akcijama dan poslije dolaze junaci iz HVO i pale sve srpske kuce, stale i cumeze, sto dovoljno pokazuje ljigavost istih....
ovo se moze potvrditi od pocetka do kraja sukoba u BiH....

Hrabri hrvatski borci krecu u akcije oslobadjanja hercegovine od svih nehrvata , u Konjicu im to prvi put ne polazi za rukom jer ih za dva sata sve razoruzaju pripadnici ARBiH ,drugi put kroz neko vrijeme opet pokusavaju te bivaju odbijeni sa dosta zrtava na obje strane , navodno se vjerovalo u jedinstvo sto je Bosnje skupo kostalo....

U Mostaru se desavaju sukobi cim se spomene ARBiH jer niko nema legitimitet da je glavni mimo hrvata jer su oni ti koji komanduju Bosnjama , to se naravno ne prihvata sto potpiruje sukobe na odvojenim stranama, poslije vise manjih sukoba izbija napad hvo-a gdje se zarobe svi koji se nalaze u zgradi Vranici,stab ARBiH i bivaju pobijeni ,ono herojski....
tako je poceo rat sa hrvatima u hercegovini
e sad kako se desi da su ti Bosnjaci koji su" podigli ruku "sa linija lagano odvedeni i mirno utjerani u logore po 6 mjeseci a da nista protiv svojih komsija ili bilo kog hrvata bilo bosanskog ili hrvatskog ucinili...
ljudi iz kuca pokupljeni i premlacivani zbog novca , vozila ili oruzja ,koje se trazilo , mislim kako neko ima pistolj 93, stvarno sumnjivo....
Dretelj , Gabela i Heliodrom su bili logori smrti ravni logorima na srpskoj strani gdje su ljudi konstantno prebijani maltretirani ,izgladnjivani , gdje se po 7 dana znalo ne davati vode , u avgustu ili septembru u hercegovini......
komandiri logora su bili i cak poznate budale iz gradova u blizini...

ako je to bilo kampovanje , ha ha ha ,mislim kampovanje , dabogda tebe u takvim kampovima tako na dijeti drzali i masirali po bubrezima....

I sad naaaajveca laz koju si izvalio je da su neki islamski fanatici srusili stari most u Mostaru .....mislim stvarno imas nekog parazita u glavi, mozda je laz jedina istina koju podnosi...pa gadjali ste ga svim i svacim svakodnevno, mi ga stitili gumama ,daskom , nema sa cim nismo da ga ne srusite al eto desilo se i to....ali sad tvrditi suprotno mislim da nema nikakvog smisla...
to se sve desilo u Hercegovini decko....

Po pitanju tih nekih jedinica sto ih spominjes to su puke spekulacije i izmisljotine...
recimo da se rat izmedju ARBiH i ostalih vodio na sve strane prema neprijateljima i malo je smijesno kad se kaze gubili teritoriju...koje su gradove vojnici ARBiH izgubili nakon pocetka rata sa hvo-om mislim da je vasa sramota sto ste gubili podosta teritorija od ARBiH kojoj su po vasem vidjenju islamske zemlje slale naoruzanje i tehniku putem neke fundamentalisticke molitve jer nisu mogli nikako da dodju do iste nego iz nebesa....

A znam licno da je Caritas dijelio URME koje inace rastu u Vatikanu da ne kazem ostalo carinjenje...

Bihac je nevezana tema sto se tice sukoba u hercegovini jer ne spada u istu...a tamo je bila granica sa Hrvatskom sto nema nikakve veze sa sukobom ARBiH i hvo...i nije Hrvatska vecinom podrzavala sukobe Bosanskih hrvata i Bosnjaka .

ako mislis izmisljati nastoj nesto i cinjenicama potkrijepiti....
evo ima i na YUTUBE dosta materijala koji svjedoci o istim spomenutim dogadjajima...
ima dosta i pisanog sadrzaja.....

A protagonisti Jedinstvene BIH i ARBiH u Hercegovini koje sam spominjao su :
Kapetanovic Sreten komandir bosnjacke jedinice iz Pocitelja koja je bila dio HVO,
Blaz Kraljevic komandir HOS
Midhat Hujdur komandir mostarske jedinice

bilo ih je jos , posto su neki zivi , nije ih pametno spominjati , a posto su neki promijenili misljenje ni njih necu spominjati , znaju i oni sebe prepoznati u textu....

isuvise sam upucen u dogadjaje na tom dijelu ratista da bi mi iko mogao soliti pamet o toj temi...

i ne zelim da vrijedjam nikog ko ima imalo mozga u glavi , nije moj nivo da izmisljam pogrdne nazive ni za kog....
Seoskivaralica

#1188 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Seoskivaralica »

To nedaj bože,muslimani su u Bosni još od eocena i oligocena.

Muslimani su u Bosni pripadnici religijske vecine kod Bosnjaka od dolaska Turaka do 1878 nakon cega se moze polemisati o istom...
Dok su Bosnjaci i Bosna istorijska cinjenica, i nemaju veze sa muslimanima ili ti islamom ili katolicanstvom , vlasima pravoslavnim , latinima, isl...
A naravno i okolina nastoji da nas asimilira koliko god to moze ali ima se nesta ne da....
lijepo pozelene....
zbsn

#1189 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by zbsn »

Max Bunker wrote:Hajde ne guslaj o tome da ste prihvatali izbjeglice Bosnjake po zapadnoj Hercegovini. Ono malo Bosnjaka sto je zivjelo prije rata po zapadnoj Hercegovini (prvenstevno Ljubuski) za noc je pokupljeno i protjerano iz svojih kuca. U logore slani, ubijani, pljackani i ti sada pokusavas nama prodati maglu i reci kao da je za vrijeme sukoba ARBiH-HVO u zapadnoj Hercegovini bio smjestaj za protjerane Bosnjake, odnosno da ste ih primali kao izbjelice. Priznajem, mozda jeste ali u nekakve logore. Kada ste tako merhametli, gdje su nestali Bosnjaci iz Capljine, Stoca, Ljubuskog itd. 1993. godine? Dobrovoljno otisli jer im nije odgovarala klima? U logore isli jer se tamo nije pucalo a imalo se i sta pojesti svaka dva dana a i vode popiti svaka tri? Ne lupaj i ne lazi. Pa niste zeljeli konvoj humanitarne pomoci pustiti u Mostar a ovdje pricas price o prijemu Bosnjaka :lol:

Ma zanimljivo mi je to kako se u svakoj raspravi potegne pitanje tih silnih Bošnjaka iz Hercegovine, a pogotovo zap. koje su genocidisali zli Hrvati.
Pa ajmo više daj brojeve, o čemu se točno radi?
Gdje nestadoše ti silni Bošnjaci Ljubuškog i Čapljine, koliko ih je danas manje u odnosu na rat i kad je bilo najviše iseljavanja.

Pravi hercegovac, nikakva Bosna.
Ali zanimljivo je da si čuo za ta naselja, samo što oko Stoca, tih naselja ima uz svako veće mjesto.
I još nešto gdje su Hrvati Bugojna i slično?
zbsn

#1190 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by zbsn »

Max Bunker wrote:
zbsn wrote:

Pa ajmo redom.

Smotan si ko krivina.
Bošnjaci su prvi sami sebe osporavali, tko vam je kriv kad dajete ulje na vatru.

Ako se gleda % stanovništva i postotak u Ustašama sa Hrvatima ste tu negdje.
Vjerski vrh vam se lizao s Pavelićem, vi dan danas slavite Kraljevića koji je bio ortodoksni ustaša i bez sumnje jedan od najradikalnijih zapovjednika sa "hrvatske" strane! I onda se čudite što vas podjebavamo pričama o cvijeću?! :izet:
Ako želite da bude drukčije za početak bi mogli malo manje pričati laži i gluposti.
Image
postrojba

#1191 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by postrojba »

Dajte te stare slike izbrišite, tema je o ratu u Hercegovini 92-95 a znaju svi da su muslimani u drugom svjetskom bili ustase. Imate podforume pa pišite tamo. Ja bih samo rekao ovom varalici, izgleda mi ovako ozbiljan čovjek po načinu pisanja. Ti kažeš citiram 'tu su se nalazili svi Bošnjaci koji su skupa sa Hrvatima napravili zajedničke jedinice te ZAJEDNO sa ljiljanima krenuli u oslobađanje lijeve obale Neretve'.
Gdje se to TU nalaze? Gdje ti je to 'tu'? I koji su to SVI Bošnjaci? Baš SVI jel? Koje su to zajedničke jedinice? Znaš sastav tih jedinica? Nije sad da mjerim krvna zrnca ali eto, kažeš dobro si upoznat pa eto de nam reci koje su to jedinice i njihov sastav. Koliko je tu bilo Bošnjaka muslimana a koliko Hrvata? Odakle je oružje? Čime i kako su se te jedinice naoružale? I sa kojim ljiljanima te jedinice krenuše u oslobađanje lijeve obale? Koji su to ljiljani reci? Ja ih ne vidjeh kad sam prelazio na lijevu a moja postrojba je bila jedna od prvih. Al evo, izvoli odgovori. Bujrum što bi vi rekli.
Onda kažeš citiram 'nakon uspjeha u akciji lipanjske zore, Hrvati kupe sve zasluge'
Sad mi odgovori ako nije problem, koje su postrojbe učestvovale u lipanjskim zorama. Izlistaj ih sve i kaži ko ke zapovjedao akcijom. Neće ti biti teško jer kažeš da si dobro upoznat.
Još puno toga si rekao ali trenutno pišem sa mobitela pa mi se neda ovako, ali evo de mi odgovori na ova pitanja pa kasnije možemo dalje. Lipanjske zore, prva takva akcija u BiH sa tolikim oslobođenim terenom i velikim četničkim gubicima. Umjesto da pohvališ ti prozivaš kako se landohanilo po Čapljini, Mostaru... Pa kad se landohanilo de nam izlistaj postrojbe koje su odradile tu akciju, možeš i zapovjedni kadar, tehniku...
RahatHurmašica

#1192 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by RahatHurmašica »

zbsn wrote:[
Smotan si ko krivina.
Bošnjaci su prvi sami sebe osporavali, tko vam je kriv kad dajete ulje na vatru.

Vjerski vrh vam se lizao s Pavelićem, vi dan danas slavite Kraljevića koji je bio ortodoksni ustaša i bez sumnje jedan od najradikalnijih zapovjednika sa "hrvatske" strane! I onda se čudite što vas podjebavamo pričama o cvijeću?! :izet:
Ako želite da bude drukčije za početak bi mogli malo manje pričati laži i gluposti.
[
koga ćeš ti podjebavati.
Last edited by RahatHurmašica on 24/01/2015 21:24, edited 1 time in total.
Seoskivaralica

#1193 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Seoskivaralica »

bezbelin wrote:U vrjeme poćetaka srbske agresije na BIH išli smo ja i ekipa vrlo ćesto na relaciji Sarajevo-Split.Moglo se vidjeti nepregledne kolone ljudi gore neđe oko sela Doljana ili Sovića ne sjećam se tačno,uglavnom tamo ima neko polje i jezero,ćini mi se da su tu planine Čvrsnica i Prenj.Žene su rađale doslovno po automobilima.Kolone su bile dugačke i preko nekoliko desetina kilometara,bila je užasna vrućina i takva situacija je trajala mjesecima.Neznam ko su bili ti ljudi vjerovatno mahom Hrvati i Bošnjaci,ali znam da su u Lištici i Posušju bili doćekani kao u svojoj kući.Mislim da je bilo u pitanju nekoliko stotina hiljada ljudi u tranzicioji prema inostranstvu,i sve te ljude je zbrinula Hrvatska država.To treba da uđe u udžbenike istorje BIH i da se nikada ne zaboravi.Kakav Igmanski marš i folovi,to je bila užasna humanitarna i ljudska katastrofa,da su bili u pitanju Židovi dobilo bi se puno medalja pravednika.
potpuna istina
sta se sve desavalo vise se ne moze ni popratiti ni dokumentovati...
cinjenica je da su se kolone izbjeglica iz cijele BiH slijevale u Hrvatsku i da su bile prihvacene u centre po dalmaciji koji su bili generalno gledano prazni hoteli ,odmaralista tj. turisticki kapaciteti....
pocetak rata i stanje kako ce se sve odvijati dalje niko nije mogao predvidjeti kako bosnjacko-hrvatska tako ni srbo-cetnicka strana.....
bojalo se jama , klanja , i slicnih scenarija te su oni sto se nisu uspjeli odbraniti u svom mjestu vecinom potrazili spas u Hrvatskoj te dalje u evropi...
niko nije iz istocne hercegovine ostao u Citluku u necijoj kuci kao sto tvrde nebulozne izjave ....
Dobar dio Bosnjaka pa i Hrvata je ostalo po Stocu ,Dubravskoj visoravni , Mostaru , jos kad su tada jos neodredjene srpske snage i jna zauzele lijevu obalu Neretve.....
Mjestani su bili pusteni na miru jedno vrijeme , gdje su hrvati generalno odmah po prvoj prilici bjezali za Capljinu i druga zapadnohercegovacka mjesta....
Slusaj da se ne dovikujemo shupljom, kad su pocele akcije lipanjskih zora , Bobetko , Praljak , te ostali iz hrvatskih redova su rukovodili akcijama ali u prvim redovima su bili i Bosnjaci koje neko marginalizira jer se vec tada znalo naslutiti sta im slijedi od hrvata koji su ih izopcavali van svake komandne ili vodece uloge....
citajuci postove samo se moze osjetiti gorcina koju pojedini forumasi shire zbog ne znam cega....
nisu bili zlostavljani po hercegovini hrvati koliko su Bosnjaci pa opet pojedini imaju takvo vidjenje....
zabijanje noza u ledja i slicne gluposti su morbidne kad ih hrvati izjavljuju....
Zna se koji su presli Neretvu i po sedam dana ranije te cekali start akcije , odradili diverzantske dijelove akcija da su srpske snage bjezale glavom bez obzira...
najveci dio su odradile jedinice u kojim su se nalazili mjestani koji su iskoristili svoje poznavanje terena, naravno u tim jedinicama je bilo dosta multietnickog sastava....
cisto hrvatske jedinice su dosle kao specijalni sastavi i oni su odradili dio posla te otisli ne kupeci nikakve zasluge....
hos , te ostale jedinice , bilo ih je u tom periodu mnogo , su takodje ucestvovale u proboju , moze se reci u dosta teskim bitkama gdje su srpska vjekovna uporista poput prebilovaca pobijedjena u jednom danu,e sad da ne navodim kaznjenicku bojnu isl...koji su djelom ucestvovali u akcijama ,zahvaljujuci vojnicima u istim jedinicama , a dijelom pljackali i palili , zahvaljujuci kriminalcima koji su cinili istu.....
e sad kad se spominju jedinice bilo gdje , vec sam rekao te su jedinice napravljene kako su napravljene , niko nije pitao sta ce pvo odbrana , artiljerija , i pozadina gdje su sve hrvati , a u prvim redovima su isli HV hos i jedinice sastavljene od TO ,iz medjugorja, koja kasnije postade samo hvo....
spisak jedinica koje su ucestvovale mozes naci svukud po forumima ili wiki ili slicno....
sastav jedinica poimenicno , nigdje....
u hercegovini Hrvati tj. katolici i Bosnjaci tj muslimani su bili otprilike 60 - 40 %...
kako sad da su samo hrvati oslobadjali......mislim da tu ima isuvise politike u izjavama....
pravi borci su ok... jadnici koji ne prihvataju istinu dalje od mene....
eto samo reci koliko je hrvata uglednih eliminisano jer nisu bili 100%iza bobana i svite....
neke naaajvece USTASE su eliminisane jer su zeljeli oslobadjanje cijele BiH a ne samodo Stoca....
ti pojedini slucajevi i dan danas donose probleme i raskol u hercegovini....
priznati ciljeve politike u hercegovini koju je vodio Mate Boban je tesko ali ne i nemoguce...poslijedice su jasne ali i to se mora....
agent_zero

#1194 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by agent_zero »

:bih:
Last edited by agent_zero on 02/05/2014 18:00, edited 1 time in total.
neregistrovan

#1195 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by neregistrovan »

postrojba wrote:Dajte te stare slike izbrišite, tema je o ratu u Hercegovini 92-95 a znaju svi da su muslimani u drugom svjetskom bili ustase. Imate podforume pa pišite tamo. Ja bih samo rekao ovom varalici, izgleda mi ovako ozbiljan čovjek po načinu pisanja. Ti kažeš citiram 'tu su se nalazili svi Bošnjaci koji su skupa sa Hrvatima napravili zajedničke jedinice te ZAJEDNO sa ljiljanima krenuli u oslobađanje lijeve obale Neretve'.
Gdje se to TU nalaze? Gdje ti je to 'tu'? I koji su to SVI Bošnjaci? Baš SVI jel? Koje su to zajedničke jedinice? Znaš sastav tih jedinica? Nije sad da mjerim krvna zrnca ali eto, kažeš dobro si upoznat pa eto de nam reci koje su to jedinice i njihov sastav. Koliko je tu bilo Bošnjaka muslimana a koliko Hrvata? Odakle je oružje? Čime i kako su se te jedinice naoružale? I sa kojim ljiljanima te jedinice krenuše u oslobađanje lijeve obale? Koji su to ljiljani reci? Ja ih ne vidjeh kad sam prelazio na lijevu a moja postrojba je bila jedna od prvih. Al evo, izvoli odgovori. Bujrum što bi vi rekli.
Onda kažeš citiram 'nakon uspjeha u akciji lipanjske zore, Hrvati kupe sve zasluge'
Sad mi odgovori ako nije problem, koje su postrojbe učestvovale u lipanjskim zorama. Izlistaj ih sve i kaži ko ke zapovjedao akcijom. Neće ti biti teško jer kažeš da si dobro upoznat.
Još puno toga si rekao ali trenutno pišem sa mobitela pa mi se neda ovako, ali evo de mi odgovori na ova pitanja pa kasnije možemo dalje. Lipanjske zore, prva takva akcija u BiH sa tolikim oslobođenim terenom i velikim četničkim gubicima. Umjesto da pohvališ ti prozivaš kako se landohanilo po Čapljini, Mostaru... Pa kad se landohanilo de nam izlistaj postrojbe koje su odradile tu akciju, možeš i zapovjedni kadar, tehniku...
znam da gledaš samo Novu Hrt i RTL pa pogledaj malo kad nadješ vremena

rat u Mostaru

https://www.youtube.com/watch?v=5894S4vVamQ

https://www.youtube.com/watch?v=FbjHHTnvVlE

https://www.youtube.com/watch?v=dgh1yyUT9dg

https://www.youtube.com/watch?v=kH01szcrOl4

https://www.youtube.com/watch?v=2r6PwlB1ybQ
agent_zero

#1196 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by agent_zero »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Najveća greška, zapravo je bolje reći neviđena glupost je što se bošnjačko vodstvo iole mislilo da sa proustaški vođenom hrvatskom i tim krugom vođenih hrvata (koji su nažalost u većini) da mogu imati saveznika i partnera. Od početka je politička hrvatska, proustaški orjentisana, samo želila preseliti rat iz hrvatske u bih i ostvariti neostvarene pavelićeve, starčevićeve i mačekove želje o NDH/banovini/velikoj hrvatskoj.

Bolje da su se sa srbima dogovorili još 91, jer se znalo šta ta proustaška politika sprema državi BiH, Bošnjacima i patriotski orjentisanim, normalnim Srbima i Hrvatima. A samo su čekali pogodan trenutak da zabiju nož u leđa! Rezultate toga vidimo i dan danas.

I manite se te šuplje o izbjeglicama, isto bi to učinio i narod u BiH. A ja vrlo dobro znam kakve torture i provokacije su doživljavale izbjeglice iz BiH po dalmaciji, što od dijela lokalnih ustaški nastrojenih domorodaca, do onih vikend bojovnika iz hercegovine. I velika većina je samo gledala kako pobjeći u treće zemlje!
Max Bunker

#1197 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Max Bunker »

"zbsn
Ma zanimljivo mi je to kako se u svakoj raspravi potegne pitanje tih silnih Bošnjaka iz Hercegovine, a pogotovo zap. koje su genocidisali zli Hrvati.
Pa ajmo više daj brojeve, o čemu se točno radi?
Gdje nestadoše ti silni Bošnjaci Ljubuškog i Čapljine, koliko ih je danas manje u odnosu na rat i kad je bilo najviše iseljavanja.

Pravi hercegovac, nikakva Bosna.
Ali zanimljivo je da si čuo za ta naselja, samo što oko Stoca, tih naselja ima uz svako veće mjesto.
I još nešto gdje su Hrvati Bugojna i slično?
Naravno da cu ih potegnuti, kada ste pokusali da nas istrijebite i nasa ognjista, nasu zemlju uzmete kao svoju. Danas, kada smo se vratili na svoje, tacnije nismo svoju imovinu dali vama, pokusavate na neke druge nacine da dokazete da su to hrvatski krajevi pa tako stavite krst na stari grad u Stocu (bilo je tih krstova i na kuli u Capljini itd.), pa neki dan otkopate (opet kod Stoca) kapelu iz sedmog stoljeca pa je odmah pripisete katolicanstvu a na tome bi vam se i papa nasmijao pa onda pokusaj da se Hutovo blato preimenuje u KUTOVO blato, pa Duvno posta Tomislavgrad (o cemu se MOZDA i moze diskutovati jer je grad kroz historiju mijenjao desetine naziva) pa krst vise Mostara i toranj od pedeset metara u Mostaru nije nista drugo, nego do pokusaj da se poruci da je Mostar hrvatski, znaci cista provokacija itd. ali bas ne vidim da vam to nekako ide za rukom.
Mi svoju zemlju i kuce dole nismo prodavali ni 1996 i 1997. godine kada nismo imali gace na stapu a vi dolazili sa "posteno" zaradjenim novcem zeleci od nas da kupite te kuce i stanova ali sipak ;-) Mi svoje obnovili, djelom se vratili ali se nista ne prodaje. Sada, pokusavate opet na druge nacine (kao sto pokusavate da pravite i historijske falsifikate) da nas ugrozite i otjerate iz Hercegovine pa recimo, zemlju u Capljini istoimena Opstina daje iskljucivo Hrvatima a program je namijenjen pomoci mladim ljudim u Capljini, pa u Stocu se iznesu kompjuteri i oprema za eksperimente iz fizike i hemije kada Bosnjacka djeca trebaju dodji na nastavu u svoju smjenu, pa se iskljuci grijanje pa se mora ulaziti na poseban ulaz itd.
Za Hrvate Bugojna ces morati da pitas te Hrvate ali recimo imas Fojnicu gdje su se Hrvati vratili i pomirili sa Bosnjacima (i neka su se vratili, to jesu njihova ognjista i neka su se izmirili jer tako mora biti i vecina naroda je normalna, zeli da zivi od svog rada i da zivi u miru sa svojim komsijom).

"zbsn
Smotan si ko krivina.

O osporavanju nacije i Bosnjackoj naciji, vidim, da ne znas elementarne stvari i ne zelim da se o tome sa tobom raspravljam jer ako nisi zelio uzeti knjigu da se edukujes, onda zaista ne vidim kako bih te ja ubijedio u nesto drugo i ne podjebavate vi nas sa nazivom "hrvatsko cvijce" jer nas i jeste tako zvali ;-) .
Oko ustasa, ustaskog pokreta i muslimanskog vjerskog vrha koji je surovao sa Pavelicem osim par pojedinaca, koji su bili ociti zlocinci, vecina drugih lidera, prvaka i vodja se usprotivila zlocinima i "diglo ruke" od NDH pa tako imas i one cuvene deklaracije ili recimo price kako su Muslimani djecu svojih komsija krili od ustaskog rezima i sl. Oko procenta Muslimana u ustasama i njihovoj "izjednacenosti" sa Hrvatima je suludo i govoriti, pa naprimjer (evo sa wikipedie) cu ti sada postaviti informaciju da je u ustasama bilo oko 30% muslimana ( "Oko 30% ljudstva Ustaške vojnice činili su ljudi islamske vjeroispovijedi - prethodeća generacija današnjim Bošnjacima."). Dakle nikakva ujednacenost kao sto ti govoris, nego bas suprotno (a mislim da sam u nekim Dedijerovim ili Đilasovim knjigama naisao na podatak da je UKUPNO oko 20% Muslimana bilo sto u Ustasama, sto u Domobranima sto na ovaj ili onaj nacin u njemackoj/italijanskoj vojsci sto ce opet reci MIZERNO).

Zelim ti ugodan ostatak dana :bih:
postrojba

#1198 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by postrojba »

Pa bilo je muslimana u prvim redovima ja to ne negiram. Ovo je samo osvrt na tvoje kako su Hrvati pokupili zasluge za Lipanjske zore. I trebaju! 90% ljudstva, tehnike i zapovjednog kadra su Hrvati što iz Hrvatske što iz BiH. Tebi ako nešto nije jasno, nije problem možemo čuku po čuku, brdo po brdo. Pa da vidimo koje su to postrojbe oslobađale i koje su zaslužne. Spomenuo si Prebilivce pa eto možemo početi od njih ako hoćeš. Meni je samo malo morbidno da toliko prozivate a u suštini da nije bilo Hrvata u proljeće 92 vama nebi bilo ni traga. Svak zna da ste velika većina, bili nespremni i rat vas nije zanimao, opet kažem čast pojedincima samo malo je to. A kad ti neko da pušku na početku i obuči te, kad te opremi da kolko tolko obraniš sebe i obitelj, svoj dom pa valjda se to treba cijeniti a ne izvrćati priču. Ja znam kako je bilo, bio sam i prošao a nekima što ne paše to je druga stvar. Jednog dana je došla naredba od kriznih stožera mojoj postrojbi da sve vojno sposobne vratimo s mora da se bore. Od Ploča do Makarske. Ono kako su vojno sposobni muslimani bježali po plažama Dalmacije je tužno bilo. Zapamtio sam momka iz Mostara, Mehić se prezivao. Tužno ga je bilo gledat i objašnjavat onakvoj momčini da mu mahala gori i ljudi se bore dok se on kupa na moru. Da su ljudi iz Bjelovara došli i bore se u Mostaru dok on bježi i kupa se po moru. Takvih je bilo jako puno vjeruj mi, posebno je bilo puno Stočana. Puškom ih nisi mogao natjerat da se bore a bilo je i onih što su pobjegli samo na crnogorsko primorje. I veliku zaslugu u lipanjskim zorama ima HV. Samo toliko da znaš.
Itakoto

#1199 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Itakoto »

Jao, jao... @agent_zero i @seoskivaralica, jeste li vi ikad culi za ironiju, sarkazam?! Friendly fire! :D

Rekoh ja, tema cao. Bilo je poucno nekada citati slicnu temu gdje su izravni ucesnici pisali o stanju na terenu. Ovo je samo blijeda kopija one stare koju su isto ovako djecurlija pokvarila svojim "saranjem".
Blizanac

#1200 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Blizanac »

postrojba wrote: Jednog dana je došla naredba od kriznih stožera mojoj postrojbi da sve vojno sposobne vratimo s mora da se bore. Od Ploča do Makarske. Ono kako su vojno sposobni muslimani bježali po plažama Dalmacije je tužno bilo. Zapamtio sam momka iz Mostara, Mehić se prezivao. Tužno ga je bilo gledat i objašnjavat onakvoj momčini da mu mahala gori i ljudi se bore dok se on kupa na moru. Da su ljudi iz Bjelovara došli i bore se u Mostaru dok on bježi i kupa se po moru. Takvih je bilo jako puno vjeruj mi, posebno je bilo puno Stočana. Puškom ih nisi mogao natjerat da se bore a bilo je i onih što su pobjegli samo na crnogorsko primorje. I veliku zaslugu u lipanjskim zorama ima HV. Samo toliko da znaš.
To je bila poznata akcija popunjavanja ljudstvom smještajnih kapaciteta u Heliodromu i Dretelju, jer su, navodno, i Heliodrom i Dretelj pružali daleko bolje uvjete za stanovanje...
Post Reply