Govor o tekfiru na rafidije
-
Dexx1
#1176 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Ovo prenosnik doso tobe? 
-
RNG_25
#1177 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Towelie wrote:Vecinu, tj. glavninu Knjige cine jasni ajeti.
Zašto "glavninu" poistovjećujete sa "većinom" kad su to dva različita pojma i mogu imati sasvim druga značenja? U tom poistovjećivanju, @zagore, i leži tvoja zbunjenost navedenim ajetom... A da ne ulazim u to kako je u pitanju prevod na naš jezik; vidi još koji prevod (na drugim jezicima, npr. engleskim), pa će ti biti jasnije, možda.zagortenej wrote:A prije tebe smo slali samo ljude kojima smo objavljivali, ta pitajte Ehli zikr ako ne znate. (21:7)
Reci: “Da li su isti oni koji znaju i koji ne znaju?” Jedino se poučavaju posjednici razuma. (39:9)
a koliko iznosi ta "većina"' ? može i u procentima. i za koga je taj broj? a šta ako ima nekih kojima svi ajeti jasni?
- zagortenej
#1178 Re: Govor o tekfiru na rafidije
meni je taj ajet (3:7) jasan i bilo je već govora o tome.RNG_25 wrote:Towelie wrote:Vecinu, tj. glavninu Knjige cine jasni ajeti.Zašto "glavninu" poistovjećujete sa "većinom" kad su to dva različita pojma i mogu imati sasvim druga značenja? U tom poistovjećivanju, @zagore, i leži tvoja zbunjenost navedenim ajetom... A da ne ulazim u to kako je u pitanju prevod na naš jezik; vidi još koji prevod (na drugim jezicima, npr. engleskim), pa će ti biti jasnije, možda.zagortenej wrote:A prije tebe smo slali samo ljude kojima smo objavljivali, ta pitajte Ehli zikr ako ne znate. (21:7)
Reci: “Da li su isti oni koji znaju i koji ne znaju?” Jedino se poučavaju posjednici razuma. (39:9)
a koliko iznosi ta "većina"' ? može i u procentima. i za koga je taj broj? a šta ako ima nekih kojima svi ajeti jasni?
It is He who has sent down to you the Book. Parts of it are definitive verses, which are the mother of the Book, while others are metaphorical. As for those in whose hearts is deviance, they pursue what is metaphorical in it, courting temptation and courting its interpretation. But no one knows its interpretation except Allah and those firmly grounded in knowledge; they say, ‘We believe in it; all of it is from our Lord.’ And none takes admonition except those who possess intellect.
na kraju ajeta se kaže da samo poznavaoci suštine shvataju
-
RNG_25
#1179 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Nisam na to mislio, već na tvoj upit o udjelu (procentima)... Ali, ako je sve jasno, onda OK.zagortenej wrote:meni je taj ajet (3:7) jasan i bilo je već govora o tome.
It is He who has sent down to you the Book. Parts of it are definitive verses, which are the mother of the Book, while others are metaphorical. As for those in whose hearts is deviance, they pursue what is metaphorical in it, courting temptation and courting its interpretation. But no one knows its interpretation except Allah and those firmly grounded in knowledge; they say, ‘We believe in it; all of it is from our Lord.’ And none takes admonition except those who possess intellect.
- zagortenej
#1180 Re: Govor o tekfiru na rafidije
A oko tih procenata, to sam ja replicirao toweliu 
-
RNG_25
#1181 Re: Govor o tekfiru na rafidije
I šta je zaključak, ako ga ima?zagortenej wrote:A oko tih procenata, to sam ja replicirao toweliu
- zagortenej
#1182 Re: Govor o tekfiru na rafidije
Svako ima svoje zaključke.RNG_25 wrote:I šta je zaključak, ako ga ima?zagortenej wrote:A oko tih procenata, to sam ja replicirao toweliu
- Towelie
#1183 Re: Govor o tekfiru na rafidije
I mene zanima. Zar ocekujes da ti ispostavim procentualni odnos jasnih i nejasnih ajeta?RNG_25 wrote:I šta je zaključak, ako ga ima?zagortenej wrote:A oko tih procenata, to sam ja replicirao toweliu
- zagortenej
#1184 Re: Govor o tekfiru na rafidije
mada, ovdje se kaže Knjiga a ne Kur'an, a ako bi se riječ ajet preveo sa dokaz ili znak onda dobijamo sasvim novu dimenziju.RNG_25 wrote:Nisam na to mislio, već na tvoj upit o udjelu (procentima)... Ali, ako je sve jasno, onda OK.zagortenej wrote:meni je taj ajet (3:7) jasan i bilo je već govora o tome.