enko 1964 wrote:Ja mislim da se ovdje uticaju navijača na igračku i kadrovsku politiku kluba, neosnovano daje preveliki značaj.
Istina je da se u prošlosti znalo zloupotrijebiti "mišljenje" navijača u nekim obračunima ljudi unutar kluba ali i to se dešavalo onda kada imamo bar dvije, podjednako jake struje unutar klupskih nazovi organa i onda je navodni pritisak navijača bio k'o fol, tas na vagi.
U suštini, ne pitamo se ništa i bolje da je tako.
Sa ovim što se sada dešava, od propalih sezona, rezultatske bruke, euforije oko stvaranja Sarajeva koje će napraviti veliki iskorak u odnosu na ostatak PL do blagog sunovrata, navijači nemaju ništa.
Budimo realni, sve nas je manje na tribinama. Čak ni derbi navijača više nema u nekadašnjem broju.
Bolja igra i zalaganje, bolji rezultati su jedino što mene kao navijača zanima a kad i ako do toga dođe, biće više publike i navijanja a manje psovki i pljuvanja. Za one što im je stadion mjesto za liječenje vlastitih frustracija svakako nema lijeka i trpit' ih je kako god.
Mislim da se uticaj navijaca ne preuvelicava, nego podcjenjuje, ali pod to "uticaj" ocigledno ne mislimo na isto.
Ono sto ja govorim je da postoji prevelik indirektni uticaj misljenja javnog mijenja na odluke UpravA Sarajeva u zadnjih 5-6 godina. Mislim, normalno je da se opipava puls javnosti, ali mislim da je kod nas to previse izrazeno. To je pogotovo vazilo kod prethodne uprave, i to mislim zato sto je ta uprava dosla tu gdje jeste uz pomoc navijaca, originalno, i sto su na neki nacin htjeli njima da podilaze, ma kako to sada apsurdno zvucalo. No, to apsurdno zvuci izmedju ostalog i zato sto je misljenje javnog mijenja apsurdno. Jedan dan hocemo jedno, drugi dan hocemo suprotno od toga. Hvali igraca, hvali trenera, sutra ga satri nogama. To smo vidjeli u bezbroj primjera. Skoro svakog igraca smo otjerali bijelim maramicama ili "toljagama", a mnoge smo dugo hvalili. Onda kad prodje neko vrijeme, opet ih hvalimo i prizeljkujemo nazad. Naravno, nisu to svi, ali dovoljno je 20ak glasnih da pokrene ostale i usuti normalne. Problem je isto tako uticaj medija, socijalnih mreza, a uprave su bile previse povezane sa navijacima i na taj nacin.
Konkretno, najbolji primjer toga je dovodjenje Saida Husejinovica. Znaci bez ikakvog rezona, bez ikakve isplativosti, dovedi fizicki propalog igraca i daj mu ogromnu platu. "Bolji je s jednom nogom od pola nasih igraca", to je bila mantra, vrtila se dugo po forumima. I onda uprava dovede tog igraca da se smiri javnost, da zadovolje misljenja ljudi koji ista mijenjaju iz mjeseca u mjesec. Primjeri toga su i dovodjenja raznih trenera iz vana, koji su kao trebali predstavljati iskorak naprijed. "Necemo nijednog trenera iz lige, treba nam stranac", i to je bila mantra. Pa se doveo Jarni, pa se doveo Kodro, pa se doveo Jesic. (I komsije su isto uradile sa Kosticem.) Onda je bila mantra "daj nam trenera koji poznaje ligu, koji je napravio uspjeh u ligi", pa se doveo Jovic, ranije Plisek, pa se htjelo dovesti debelog Celu. Pa je bila mantra "daj nam naseg covjeka, koji je ponikao za klub, zivi za klub" pa se podrzavao Uscuplic, ostavio nakon ljeta kad ga je trebalo otjerati, pa se ostavio na isti nacin Hurtic, pa se iz istog razloga ostavio na klupi sada Janjos. Prije toga isto tako doveden Husref. Sve je javnost trazila, sve su navijaci trazili. Dovodile su i zvjezde iz vana, i to se trazilo. Pa se doveo Stepanov, doveo se Alispahic, itd. Pa se onda tjeralo, redom svi treneri, i to je bilo zbog osluskivanja pulsa javnosti. Otjeraj trenera nakon pola godine, umjesto da mu das sansu da napravi sistem, pa se tako smirivala javnost. Smirivala se dolaskom Husrefa, smirivala se dolaskom Dzene, smirivala se dolaskom Jesica, smirivala se tjeranjem sviju redom, od Jovica do Hurtica. I uvijek je, kratkorocno, uradjalo plodom. Pa su tjerani igraci, redom evo Bilbija, Stojcev, Velkoski, Tatomirovic, Puzigaca, hajd Duljevica i Benku ne mogu reci da je vecina tjerala, ali i prema njima je bilo kritika. Ranije Suljic je psovan milion puta, ne znam pade mi na pamet Baric (koji sad igra u sampionu)....itd. Naravno, dosta drugih igraca je i zasluzilo tjeranje i jasno je bilo da nemaju kvalitet, ali ovi su bili cesto glavni na meti, jer se od njih najvise ocekivalo. A strasne stvari su o njima bile izrecene. Sad se takvi prizeljkuju nazad, pa je recimo Velkoski ponovo doveden, OPET zato sto se slusa puls javnosti. Prizeljkuje se i Stojcev, ne bi me cudilo da su i njega doveli. Igraci se redovno dovlace nazad jer kad se sve smiri onda opet, po misljenju javnosti koje se non stop mijenja, se sjetimo svih dobrih stvari koje su napravili, pa ih docekamo rasirenih ruku. Nema veze sto oni redovno prilikom povratka pruzaju slabije partije nego iz prvog mandata. Ima tu jos stvari.
Razne uprave kroz sve ove godine jednostavno u zadovoljavanju misljenja navijaca tog mjeseca traze alibi za svoj neuspjeh. Navijaci ne znaju sta hoce (a i zasto bi, nije njihov posao da to znaju), a uprava ne zna i slusa puls tih navijaca, umjesto da rade po svom profesionalnom misljenju (kojeg naravno nemaju). Da su Cali sada dali nogu i doveli nekoga drugog, raja ne bi bila zadovoljna (mislim prije Zarije). U to sam siguran. Da su umjesto Velkoskog doveli nekog Zgembu Hamdislica, raja bi govorila "a sto nije doveden Krste kad se nudio?".
I onda plus na to dodaj puno ljudi koji na socijalnim mrezama ciljano lobiraju za pojedine igrace, pojedine trenere, pojedine ljude koji bi mogli uletiti u upravu, i dobijes to sto dobijes.
I ne krivim ja navijace. Nije njihov posao da znaju sta treba raditi, ali ovo mijenjanje misljenja iz dana u dan, pamcenje ko u ribice, i kamaranje psovki kad nesto krene po zlu SIGURNO ima uticaj na rad uprave i kluba. Kriva ja uprava (upravE), jer to slusaju. Meni se zato svidja sve vece odvajanje uprave i navijaca, meni se svidja, bar teoretski, da nas vode neki ljudi koji nemaju veze sa Sarajevom (tipa Tan, Ilievski, Sabrina). Volio bih da su svi takvi. Drugim rijecima da veze nemaju sta hoce publika i da su potpuno odvojeni od misljenja obicne raje. To je ono sto se kaze "uticaj mahale". Za sada nije urodilo plodom, za sada se pokazuje da to ne pomaze, ali nije dovoljno vremena proslo. Drugo, naravno, previse je bilo neuspjeha, pogresnih odluka u radu, i ovo sad je ispravljanje tih stvari, plus naravno ambivalentan odnos vlasnika kluba. Ja licno sam ovo uvijek htio, da nas vode stranci i da samo jedan covjek odlucuje. Da u klubu vlada pravi kapitalizam. Da ne trosimo previse para, da se ne zaduzujemo, pa makar bili mediokritet (kao sto jesmo sada). Ja sam uvjeren da ce to dugorocno donjeti uspjeh. No raja nemaju strpljenja, i onda se stvori veliki pritisak, i tako idemo u krug....
Vidim dosta ovoga kod komsija, slican je to mentalitet jebiga...samo sto su oni u fazi ulaganja sveg zivog u uspjeh, a neko ce drugi, u buducnosti, placati taj racun.
Manje nerviranja oko svega nam treba. Manje shvatanja tragicnog svega ovoga. Mislim lako je to meni rec, ali eto....mislim da bi i to znacilo manje pritiska javnosti, manje mijenjanja misljenja iz dana u dan, i preneseno - manje uticaja mahale na rad kluba.
Ja sam vise puta navodio primjere raznih klubova iz Evrope koji su bili bog i batina u svojoj zemlji, pa propadali. Mislim da mnogi nisu svjesni kako je brutalan danas svijet fudbala. Veliki klubovi su se gasili, nestajali, prestajali postojati. Mi zivimo u nekom limbu, gdje kapitalisticki fudbal i dalje nije pokucao na vrata. A istovremeno, hocemo da se borimo protiv istih tih klubova, u istom tom kapitalistickom sistemu. Ne moze jebiga...