Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Hugo Chavez

#11726 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Hugo Chavez »

U "Oslobođenju" takođe piše: "- Danas, umjesto dva na 1.000 vodnih priključaka - što je standard EU - zapošljavamo 12 radnika po vodnom priključku u KJKP ViK. Slična je situacija i u drugim javnim komunalnim preduzećima. Neophodno je reorganizirati preduzeća i dovesti ih u poziciju da budu racionalno organizovana, a da građanima pružaju adekvatne usluge."

Drugim riječima, "reorganizovanje" preduzeća po vašem receptu dovelo bi do toga da svega jedna šestina od ukupnog broja trenutno uposlenih ostaje raditi u KJKP ViK. Logično, pitanje je: Na koji način bi "Naša stranka" zbrinula preostalih pet šestina (u idealnom slučaju) "novonezaposlenih" i šta vi kao "ljevičarska stranka" mislite koja bi bila reakcija Sindikata komunalne privrede na vaš prijedlog reorganizacije?
Mr.Penguin

#11727 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Mr.Penguin »

veljaca wrote:
Ricken wrote:Danas je u Oslobođenju izašla jedna zanimljiva inicijativa NS:

"U Našoj stranci napominju da oni koji zarađuju više za istu količinu vode moraju platiti više, kako bi oni koji to ne mogu mogli platiti manje, ali i da se sadašnje stanje u kojem glavni grad države noću ostaje bez vode hitno mora riješiti. Rješenje u Našoj stranci imaju i za oblast saobraćaja."

Ovakve akcije bi zahtjevale izmjene nekih zakona koji se odnose na formiranje cijena, kao i nekih zakona koji govore o jednakom tretmanu potrošača. Valjda država treba da bude servis svim građanima podjednako. Za razliku od NS ja smatram da svi trebaju platiti jednaku cijenu za utrošeni m3 vode.

Shvatam socijalni aspekt politike NS, ali taj socijani aspekt treba da se ogleda kroz programe institucija kao cijeline, a ne kroz džepove određenih grupa građana. Zašto korisnici usluga treba da budu kažnjeni jer upravljanje Kantonalnim vodovodnim preduzećem neefikasno, i jer isto preduzeće kuburi sa viškovima uposlenih i prekomjernim naknadama radnika manjih kvalifikacionih rangova.
Znaci i u novinama je to objavljeno - a ne samo ovdje kao stav Pedje na forumu. :?
I ovdje sam rekao ( i to je jedna od 4 nerazjasnjene stvari izmedje cijenjenog Pedje i mene ) da je glupost i nepravda da iko placa duplu stvarnu cijenu ( a to je Pedja rekao ovdje ) . Onda onaj koji to izjavi ne shvata definiciju STVARNE cijene ..... Tada sam rekao da svi trebamo placati stvarnu cijenu ( a ne da pojedinci izbjegavaju da placaju ) - a ako oni koji su zaduzeni za to utvrde da postoje oni koji to ne mogu - da im se onda to subvencionira ( opet od i onih koji su platili svoj racun i stvarnu cijenu od para koje im se UZIMAJU kroz razno razne prinose, razreze i prireze ).
U toj izjavi Kojovic je naveo " eto neka Pedja koji ima - plati duplu cijenu ". Nakon par stranica Pedja Kojovic izjavi da nije ove godine isao na more i zbog finansijske situacije - pa ispada da Pedja Kojovic nije mislio da je on ovaj Pedja koga je spomenuo ... a neki su mu spocitali da se time dodvorava sirotinji - evo vidite da to nije slucaj. Pedju Kojovica ste neprevedno optuzili.

Pitanje za Pedju:
Da li on kao pojedinac ( Pedja Kojovic ) i dalje misli da neko treba placati duplu stvarnu cijenu i time stvara sistem koji se u pocetku zasniva na nepravdi ?

Btw - problem Vodovoda je u manjoj mjeri u cijeni a mnogo veci u drugim stvarima ( koje su neki i ovdje pomenuli ) ....

Hvala na odgovoru,

Veljaca
s.r.
@veljaca

Ovo je forum i mozda ce neko odgovoriti kome nisi uputio odgovor. :)

Od kojeg novca bi se sufinansiralo onima koji nemaju?
convict

#11728 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

Pitanje je koliko postoji neregistrovanih priključaka na vodu? Siguran sam da ih ima na hiljade koji imaju vodu, ali je ne plaćaju jer im ViK i ne šalje račune, a vjerovatno i oni ulaze u ovu statistiku enormnih gubitaka.
drug profi

#11729 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Siguran sam da postoje tehnicke mogucnosti za utvrdjivanje nelegalnih prikljucaka. Takodjer siguran sam da se u slucaju visokog procenta naplate (koliko znam standard u slicnim komunalnim sluzbama vani je preko 90%) mogao napraviti plan kreditnog zaduzivanja za opravku distributivne mreze, plan smanjivanja broja radnika bez otpustanja, prekvalifikacijom, penzionisanjem, otpremninama, i da budzet za plate ne bude bitno promenjen.
Dakle sve sto je potrebno jeste da se pocne raditi ono za sta se u ViK dobijaju plate. Zasto se dozvoljava da neko ima dugovanja po hiljade maraka za vodu ili za grijanje? Zar je potreban sud da donese mjeru i odluku koja je neupitna? Potrebno je samo da u pratnji policije, radnici pokucaju na vrata stana, i zamjene glavne ventile na tim stanovima sa blindama, a trosak za taj rad se pridoda na postojeci dug.
Ako se vec bez suda ne moze uci na privatni posjed, onda neka se odredi poseban sudija koji ce samo komunalne tuzbe rjesavati, sa nalozima za ulazak u stan i eventualne zaplijene imovine iz stana u svrhu naplate dugovanja, ili neki drugi utvrdjeni nacin izmirenja duga. Svakako da bi svaki duznik trebao biti unesen u baze podataka kad se odredjuje kreditna sposobnost, da nece dobiti kredit osim sa posebno visokom kamatom, pa i kad se obraca drzavi u smislu da nece moci dobiti pasos, licnu kartu, vozacku dozvolu i sl. dok ne izmiri dug.
Ovih represija mogu biti postedjene porodice sa niskim prihodima, ali tu treba da se pojavi socijalna drzava koja ce npr. placati neki fiksni iznos racuna, npr. 3 KM po clanu u takvom domacinstvu, a ostalo ostaje dug korisnika. 3 KM je kolicina od 100 litara vode dnevno po glavi i razumnim koristenjem moze zadovoljiti osnovne potrebe higijene.
Odakle ce se namiriti ti novci, o tome se moze razgovarati. Ja licno smatram da drzava vec uzima dovoljno novca od zaposlenih, da bi morala imati i takav fond, a sad je druga stvar sto je i ta drzava tako rastrosna da im je i ovo sto uzimaju malo za vlastite beneficije. To bi trebao da bude poseban paket reformi. U krajnjem moze se dodati 5-10% na cijenu kubika vode za ovakve slucajeve, mada to smatram najmanje postenim nacinom.

Siguran sam da bi sa malo vise represije i par zrtvenih jaraca, drugi pohitali da rijese svoje dugove. jedino sto tu nedostaje je politicka volja. Socijalni mir se kupuje i time sto se dozvoljava ovo.
Ricken

#11730 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

Pedja Kojovic wrote:ricken

O potrebi za reorganizacijom tog preduzeca govorim par recenica ranije u dijelu izjave koji ste izostavili.
Naravno, ovdje se radi o slikovitom objasnjenju, u smislu, da bi m3 vode kostao isto za sve ali bi
sociajalno ugrozenima u procesu placanja racun bio subvencioniran.
(Radi se o metodu naplate, ali princip je onaj koji sam izlozio)

p.k.
Izostavljeno je, jer se u tih par rečenica kaže da država subvencionira isto i one koji zarađuju 3.000 KM i one koji zarađuju 300 KM, što se uklapa u ideju da oni koji zarađuju više treba da plate više. To je kao nehumano. Prava interpretacija bi bila da država kompenzira gubitke neefikasnog poslovanja i vlastite loše politike vezano ja JKP. Ili ćemo imati posebne tarife za studente, penzionere, nezaposlene...., samo je pitanje kako to izvesti. Poznavajući naš narod broj studenata sa potvrdom i poenzionera naglo bi bio povečan.

Ja samo kažem da bi cijena vode za sve trebala biti jednaka bez obzira na zaradu. Država može imati programe socijalne pomoći ali ne na način da diskriminira potrošače. Jako bi teško bilo napraviti kriterije, a nemoguće implementirati na nivou Vodovoda. Na kraju zloupotrebe u našem društvu bile bi enormne.

Kanton Sarajevo može napraviti programe za subvencioniranje životnih troškova najugroženijih, ali ne način da stvara poremečaje na tržištu i krši zakone ove zemlje.
Ricken

#11731 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

convict wrote:Pitanje je koliko postoji neregistrovanih priključaka na vodu? Siguran sam da ih ima na hiljade koji imaju vodu, ali je ne plaćaju jer im ViK i ne šalje račune, a vjerovatno i oni ulaze u ovu statistiku enormnih gubitaka.
Naravno to je ključ svega, ima jako puno elitnih (CD) restorana u Sarajevu koji neplačaju vodu godinama.
VjecitiStudent

#11732 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Hugo Chavez wrote:U "Oslobođenju" takođe piše: "- Danas, umjesto dva na 1.000 vodnih priključaka - što je standard EU - zapošljavamo 12 radnika po vodnom priključku u KJKP ViK. Slična je situacija i u drugim javnim komunalnim preduzećima. Neophodno je reorganizirati preduzeća i dovesti ih u poziciju da budu racionalno organizovana, a da građanima pružaju adekvatne usluge."

Drugim riječima, "reorganizovanje" preduzeća po vašem receptu dovelo bi do toga da svega jedna šestina od ukupnog broja trenutno uposlenih ostaje raditi u KJKP ViK. Logično, pitanje je: Na koji način bi "Naša stranka" zbrinula preostalih pet šestina (u idealnom slučaju) "novonezaposlenih" i šta vi kao "ljevičarska stranka" mislite koja bi bila reakcija Sindikata komunalne privrede na vaš prijedlog reorganizacije?
Onda bi vodu trebalo poskupiti nekih 300% da bi odrzali broj zaposlenih u ViK-u i istovremeno obezbijedili dovoljno novca za obnovu mreze?
Innovation

#11733 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Vlada Kantona Sarajevo: Kredit od 30 miliona eura za obnovu vodovodne i kanalizacione mreže
27.09.2012 (lamija.bojadzic)
!GrbKantona.jpg

Na današnjoj 88. sjednici Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske Banke za razvoj (EBRD) za finansiranje Projekata vezanih za vodovod i otpadne vode u Sarajevu. Iznos kreditnih sredstava je 30.000.000,00 EUR, a obaveza vraćanja kredita biće prenesena posebnim predugovorom na KJKP " Vodovod i kanalizacija". Ovaj kredit će biti odobren u formi vanjskog indirektnog duga uz predviđeni rok otplate od 15 godina, grace period od tri godine, kamatnu stopu – šestomjesečni Euribor + 1% marže na godišnjem nivou i dospijeće u polugodišnjim jednakim ratama. Ukoliko zastupnici u Skupštini Kantona usvoje ovu Odluku o zaduženju, kredit će biti plasiran u dvije tranše od po 10 i 20 miliona eura. U Odluci je precizirana i provizija na neiskorištena sredstva, od 0,5% na prvu tranšu, i od 0,25% do 0,5% na drugu tranšu kredita.
VjecitiStudent

#11734 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

convict wrote:Pitanje je koliko postoji neregistrovanih priključaka na vodu? Siguran sam da ih ima na hiljade koji imaju vodu, ali je ne plaćaju jer im ViK i ne šalje račune, a vjerovatno i oni ulaze u ovu statistiku enormnih gubitaka.
Nagradno pitanje: Koliko se vode izgubi po jednom kilometru bespravno izgradjenog cjevovoda?
Posebnu cjelinu u proširenju sistema - distributivne mreže čine bespravni cjevodi i
priključci. Potrošači se odlučuju za neodgovorno bespravno priključenje na centralni
vodovodni sistem radi neposjedovanja validne dokumentacije za dobivanje legalnog
priključka.
Samo u 2002. godini otkriveno je i registrovano cca 48,0 km mreže bespravnih cjevovoda, a sada možemo procijeniti da je dužina bespravno izgrađene mreže veća i kreće se od cca 100 do 200 km. Pošto se radi o cjevovodima i priključcima bez valjane potrebne dokumentacije, izvedenih najčešće na neadekvatan način, to ih nije moguće prihvatiti, te se u tu svrhu planira zamjena 48,0 km bespravno izgrađene mreže, kako je navedeno u
priloženoj tabeli

iz dokumenta "VIK Razvojni projekti 2008."
VjecitiStudent

#11735 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

drug profi wrote: Ovdje se potpuno slazem. marka po kubnom metru vode je sasvim dobra cijena. I ovako cetveroclana porodica izdvaja za vodu izmedju 25-35 KM, sa vodomjerom, i svim ispravnim potrosacima.
...
Potrosnja vode u EU se krece od 100 do 150 l/osobi/danu, sto znaci da u Sarajevu racun za vodu cetveroclane porodice, kada bi se potrosnja vode i mjerenje potrosnje doveli u red, bi trebao biti negdje u rasponu od 14 do 21 km, po trenutnim cijenama.
Shahab

#11736 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Shahab »

VjecitiStudent wrote:
drug profi wrote: Ovdje se potpuno slazem. marka po kubnom metru vode je sasvim dobra cijena. I ovako cetveroclana porodica izdvaja za vodu izmedju 25-35 KM, sa vodomjerom, i svim ispravnim potrosacima.
...
Potrosnja vode u EU se krece od 100 do 150 l/osobi/danu, sto znaci da u Sarajevu racun za vodu cetveroclane porodice, kada bi se potrosnja vode i mjerenje potrosnje doveli u red, bi trebao biti negdje u rasponu od 14 do 21 km, po trenutnim cijenama.
Problem sa vodom se rješava ako se nađe solucija za naplatu računa za vodu..dakle treba uvesti represivnu mjeru za neplatiše računa. Ukoliko je pravo na vodu garantovano ljudsko pravo i ne možete isključiti potrošaća koji ne plaća račun za vodu, možete njegov dug vezati za izdavanje pasoša ili saobračajne dozvole ili neku drugiu mjeru kojom bi se pojednostavila prinudna naplata..Nije u redu trošiti vodu a ne plaćati račun i tako urušavati čitav sistem vodosnabdjevanja. naravno paralelno sa time provesti restruktuiranje Vodoprivrede i plate i broj zaposlenih dovesti u stanje rentabilnosti...
Pedja Kojovic

#11737 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Pitanja vezana za vodu...

Sasvim je sigurno da na neodrzivost sadasnjeg sistema utice bespravna gradnja, neplacanje racuna, propusnost cijevi, itd., ali i, u mnogim slucajevima, nerealne cijene usluge ili robe koju isporucuju gradjanima.(Kad kazem nerealna mislim na cijenu koja je niza od troskova koji cine uslugu ili robu.)

Poenta je u sljedecem: mnoge komunalne usluge se subvencioniraju iz budzeta, dakle, poreskog novca, i za mnoge, cak i akda su organizovane na efikasan nacin, ne postoji biznis model koji ih cini samoodrzivim. Takodje, za mnoge socijalne kategorije naplacivanje realnih cijena tih usluga bi bilo neizvodivo, odnosno, neizdrzivo s obzirom na mjesecni kucni budzet. Nije pravedno, po meni, da drzava podjednako subvencionira (Dakle, placa razliku izmedju sadasnje i realne cijene komunalne usluge) svim socijalnim kategorijama stanovnistva) komunalne usluge i onima koji su socijalno ugrozeni i onima koji su u finansijskom smislu "dobrostojeci", odnosno, bogati.
Metoda za koju se mi zalazemo je sistem socijalnih karti koje bi socijalno ugrozenima omogucile redukciju iznosa racuna.

Ista, slicna, je stvar sa nekretninama, licnim dohotcima, itd..
Nas poreski sistem ne razlikuje nekretnine koje su primarna rezidencija od onih koji to nisu kao sto ne razlikuje primanja od 2000 km i od 20000 km mjesecno.

Sto se tice mog socijalnog stanja...
Radi se, u oba slucaja, naravno o meni.
Ja mislim da za nase uslove imam izuzetno dobra primanja, a to sto sam ove godine imao velike, neplanirane, troskove, je moj problem.

p.k.
madner

#11738 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Komplikovan prijedlog, mozete to puno jednostavnije i pravednije uraditi preko poreskih stepenica.
Pedja Kojovic

#11739 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

madner

Naravno.
Nas prijedlog o progresivnoj poreskoj stopi na licne dohotke i imovinu i jeste tzv. sistem poreskih razreda.
(Ovdje smo govorili o komunalnim uslugama i o sloju cija se primanja i ne registruju(precizno) u poreskoj upravi. U svakom slucaju, poreske kartice bi sluzile kao osnov za izradu socijalnih kartica)
Cilj, svrha, poreskog sistema, po meni, je jednim manjim dijelom redistribucija bogatsva, a vecim dijelom usmjerena na sirenje poreske osnovice, odnosno, povecanje broja poreskih obveznika.

p.k.
VjecitiStudent

#11740 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja,

ako bi npr. na Skupstinu stigao zahtjev za poskupljenje cijena vode kako bi vi glasali?
Pedja Kojovic

#11741 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitstudent

Postoje koraci koji moraju prethoditi tome.
Ti koraci su pobrojani i u mom a i u postovima drugih forumasa.
RIjesiti pitanje bespravnih prikljucaka, neplatisa, reorganizacije KJP, izraditi socijalne kartice i tek onda vidjeti koliko zapravo kosta kubik potrosene vode.

Izgleda komplikovano i dugo, ali nije.

Nismo spremni podrzati poskupljene niti jedne od komunalnih usluga dok se to ne uradi.

p.k.
madner

#11742 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Pa svi prihodi ili troskovi koji se ne registruju u poreskoj upravi ne mogu biti osnov za oslobadanje.

Ima jedan problem, jednostavnija rjesenja su uvijek bolja od komplikovanih. Dakle najbolje komplikovano rjesenje cesto zna pojesti pare za samu bit na implementaciju i odrzavanje istog. Zapravo je svrha poreskih razreda da svi placaju jednaku proporciju poreza, jer oni sa visim primanjima znatno vise profitiraju od izuzetaka pri jednoj stopi.
Pedja Kojovic

#11743 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

madner

Slazem se.
(Neka vrsta "Occamove britve"?)

p.k.
VjecitiStudent

#11744 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjecitstudent

Postoje koraci koji moraju prethoditi tome.
Ti koraci su pobrojani i u mom a i u postovima drugih forumasa.
RIjesiti pitanje bespravnih prikljucaka, neplatisa, reorganizacije KJP, izraditi socijalne kartice i tek onda vidjeti koliko zapravo kosta kubik potrosene vode.

Izgleda komplikovano i dugo, ali nije.

Nismo spremni podrzati poskupljene niti jedne od komunalnih usluga dok se to ne uradi.

p.k.
Negdje procitah da vec imate plan.
Kakva je procjena, koliko bi vremena i novca trebalo da se gore pobrojano sprovede i ako moze ukratko, na koji nacin?

I ko ce izmirivati dugove komunalnih preduzeca u medjuvremenu?
drug profi

#11745 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

VjecitiStudent wrote:
...
Vjerujem. Medjutim, poznam osim svoje, jos dvije porodice gdje su sve odrasle osobe, a koje imaju vodomjer na prikljucku. Za sebe znam da imam sve ispravne instalacije (nema curenja vodokotlica, kapanja cesmi i sl). 6-7 kubika mjesecno po osobi je neki prosjek.Sudje i ves peru masine. Plus one stavke za nekakve naknade. Tako se dobije racun od cca. 30KM Poskupljenjem vode doslo bi dotle da dostigne cijenu grijanja (54KM mjesecno) struje, oko 50-60 KM mjesecno, a ne vidim matematiku koja bi priblizila troskove isporuke vode, sa troskovima proizvodnje i isporuke struje ili toplote.
madner

#11746 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Vise sama definicija iste, occam je svoju prvu definiciju dao po ekonomskom principu :D

Recimo ova socijalna karta zvuci odlicno, ali onda se moramo zapitati ko i kako ce to izraditi i odrzavati. To je veci posao od popisa stanovnistva, a manja mogucnost provjere podataka.
Istovremeno poreska uprava zna ne samo koliko ko zaradjuje (ili bar prijavljuje) nego i koliko ljudi ovisi o njemu. Zasto komplikovati?
Pedja Kojovic

#11747 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecititudent

To je, sasvim sigurno, moguce uraditi u toku jednog mandata.
Novac za sprovodjenje strukturalnih promjena je moguce dobiti od medjunarodne zajednice - u mnogim slucajevima,kao sto je slucaj sa ViK-om, novac je odavno odobren ali nije koristen.
Mi smo skloniji obezbjedjivanju domaceg, "javnog", novca.(Npr., novac javnih kompanija na stednim racunima)

Nekad pred lokalne izbore sam pisao o tome kako se rjesenja za nase "velike" komunalne probleme mogu pronaci na svakom boljem portalu EU koji nude "najbolje prakse". Pitanje je (bilo) hocemo li izabrati ljude spremne da ih implementiraju.

p.k.
Pedja Kojovic

#11748 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

madner

Pa valjda je vrijeme da se toliki broj zaposlenih u administraciji pocne baviti svojim poslom.

p.k.
madner

#11749 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Uf, ovo je teski promasaj :D

To sto na racunima firmi u drzavnom vlasnistvu stoje milioni ne znaci da su to drzavne pare ili da drugi nivoi smiju raspolagat sa istim.
madner

#11750 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Pedja Kojovic wrote:madner

Pa valjda je vrijeme da se toliki broj zaposlenih u administraciji pocne baviti svojim poslom.

p.k.
Bilo bi ipak bolje da se ne bave poslom koji je vec uradjen. Mozda nemam u vidu nesta, koje informacije zelite dobiti da vam pomognu u odlucivanju?
Locked