Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#11726 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Seks treba posmatrati kao nešto normalno i prirodno i dio je naše prirode.
Nema potrebe za mistifikacijom.
O njemu treba edukovati još od osnovne škole.
Osim šerijata, tu su i ostala pravila koje smo uveli kao civilizacija kako smo se razvijali.
vatrogasac

#11727 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:Seks treba posmatrati kao nešto normalno i prirodno i dio je naše prirode.
Naravno, ne kao fiziološka potreba nego sredstvo i način na koji iskazati nježnost mada ovo sada može zazvučati idealistički, ali na svakome od nas je. Tu teško možemo glumiti kao u drugim situacijama. Istina da zavisi i dalje od pojedinaca, ali ti izuzeci potvrđuju pravilo pa kada je i prostitutka u pitanju.
Smrcak15

#11728 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

toliko se ljudi slomise oko seksa na zemlji da je to cudo jedno.... :lol: tolika udvaranja muskaraca zenskima, i zenskih muskarcima, da bi dosli do konacnice a to je orgazam od nekoliko sekundi :D

Nesto kontam, sta bi tek bilo da orgazam traje 5 minuta a ne nekoliko sekundi? ili sta da orgazam traje pola sahata???
Dali bi iko izlazio iz kuce ikako pitam se :lol:
Bloo
Globalna šefica

#11729 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:Seks treba posmatrati kao nešto normalno i prirodno i dio je naše prirode.
Naravno, ne kao fiziološka potreba nego sredstvo i način na koji iskazati nježnost mada ovo sada može zazvučati idealistički, ali na svakome od nas je. Tu teško možemo glumiti kao u drugim situacijama. Istina da zavisi i dalje od pojedinaca, ali ti izuzeci potvrđuju pravilo pa kada je i prostitutka u pitanju.
Seks je zdrava fiziološka potreba.
To sa njeznosti je vec u drugom domenu.

Zadovoljavanje fiziološke potrebe putem prostitutke, možda je moralno upitno, ali opet bolje od drugih slučajeva gdje se nagoni zadovoljavaju na gori način.
Bloo
Globalna šefica

#11730 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:toliko se ljudi slomise oko seksa na zemlji da je to cudo jedno.... :lol: tolika udvaranja muskaraca zenskima, i zenskih muskarcima, da bi dosli do konacnice a to je orgazam od nekoliko sekundi :D

Nesto kontam, sta bi tek bilo da orgazam traje 5 minuta a ne nekoliko sekundi? ili sta da orgazam traje pola sahata???
Hazreti Smrcak odstupi sa teme :D
vatrogasac

#11731 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Smrcak15 wrote:toliko se ljudi slomise oko seksa na zemlji da je to cudo jedno.... :lol: tolika udvaranja muskaraca zenskima, i zenskih muskarcima, da bi dosli do konacnice a to je orgazam od nekoliko sekundi :D
Sex može biti dobra metafora i za mnogo šta. Ako nešto pretvorimo u cilj onda izgubi mnogo toga, izgubi na čarima. Onaj ko u sexu podredi sve ostalo orgazmu propusti mnogo sitnih, a lijepih i zanimljivih detalja. :mrgreen:
Smrcak15

#11732 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:

Hazreti Smrcak odstupi sa teme :D
jeli to ti smetam?
Bloo
Globalna šefica

#11733 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Sex može biti dobra metafora i za mnogo šta. Ako nešto pretvorimo u cilj onda izgubi mnogo toga, izgubi na čarima. Onaj ko u sexu podredi sve ostalo orgazmu propusti mnogo sitnih, a lijepih i zanimljivih detalja. :mrgreen:
Opet ti romanticarski pristupas :lol: :lol: :lol:
Razluci izmedu fizioloske potrebe i vođenja ljubavi.
Bloo
Globalna šefica

#11734 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
jeli to ti smetam?
Ti se razmnožavaš vjerovatno sporama :D

p.s. Gdje ćeš smi smetati bnb :D ja sam nagodna
vatrogasac

#11735 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
Zadovoljavanje fiziološke potrebe putem prostitutke, možda je moralno upitno, ali opet bolje od drugih slučajeva gdje se nagoni zadovoljavaju na gori način.
Da, upravo o tome govorim kada ljudi i to iskoriste za manipulaciju, a znamo da koriste. Kao što koriste glad i žeđ, ali nekada ne jedemo da mi samo živjeli nego živimo da bi jeli. :mrgreen: Zašto potrebu ne spojiti sa lijepim. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#11736 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:
Da, upravo o tome govorim kada ljudi i to iskoriste za manipulaciju, a znamo da koriste. Kao što koriste glad i žeđ, ali nekada ne jedemo da mi samo živjeli nego živimo da bi jeli. :mrgreen: Zašto potrebu ne spojiti sa lijepim. :mrgreen:
Ja govorim o silovanju :) .
vatrogasac

#11737 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: Opet ti romanticarski pristupas :lol: :lol: :lol:
Kod mnogo ljudi tu ćeš teško naći razliku. Ljudi to urade u wc-u kafića i vjeruju da je to to. Samo zbog toga što je nagon zadovoljen. A mi smo ljudi koji znaju kontrolisati nagone i na taj način davati višu dimenziju u življenju ne samo kada je sex u pitanju. Bitan je i onaj osjećaj poslije ili prije, a ne samo onaj tren.
vatrogasac

#11738 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: Ja govorim o silovanju :) .
Dobar primjer ljudske nastranosti. Ljudski nije pa mi je strano. A znam šta hoćeš reći. Razumijem.
Bloo
Globalna šefica

#11739 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Kod mnogo ljudi tu ćeš teško naći razliku. Ljudi to urade u wc-u kafića i vjeruju da je to to. Samo zbog toga što je nagon zadovoljen. A mi smo ljudi koji znaju kontrolisati nagone i na taj način davati višu dimenziju u življenju ne samo kada je sex u pitanju. Bitan je i onaj osjećaj poslije ili prije, a ne samo onaj tren.
Sve dok se dvije odrasle osobe slazu gdje ce i kad ce sta raditi, nije nase da osudujemo :)
Zadovoljili su fiziolosku potrebu u datom trenutku.

Mozda iduci put budu vodili ljubav na krevetu...
vatrogasac

#11740 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
Ako se više ikada sretnu.

HBO nas je uhvatio na ovim stvarima i napravio najgledaniju seriju Igra tronova.

:mrgreen:

triconja

#11741 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

vatrogasac wrote:
Cuj kontrolisati nagone, sad si sam sebi u stomak skocio. :-) :-) :-)

Da ljudi zaista znaju i hoce kontrolisati nagone onda bi seks bio iskljucivo u cilju prokreacije a ne za zadovoljavanje ega i slicnih stvari.
vatrogasac

#11742 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

triconja wrote: Cuj kontrolisati nagone, sad si sam sebi u stomak skocio. :-) :-) :-)

Da ljudi zaista znaju i hoce kontrolisati nagone onda bi seks bio iskljucivo u cilju prokreacije a ne za zadovoljavanje ega i slicnih stvari.

Glad i žeđ su nagoni kao i sex. Kada postim ja kontrolišem se pa ljeti kada prođem u podne pored slastičarne u kojoj je orosila ona staklena zdjela sa limunadom, a meni se usta osušila i ja sebi kažem NEĆU. Pa onda prođem pored Želje, a ono uzmirisali se ćevapi i krene voda na usta, a ja kažem NEĆU. Ali zato kada sjedim u čitaonici u maju mjesecu i pripremam ispit, a teta otvorila prozor i ulazi smijeh djevojaka i ja kažem NEĆU. Znam da ovo dvoje prvo po tebi nije OK, a da li je treće?
triconja

#11743 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

vatrogasac wrote:
triconja wrote: Cuj kontrolisati nagone, sad si sam sebi u stomak skocio. :-) :-) :-)

Glad i žeđ su nagoni kao i sex. Kada postim ja kontrolišem se pa ljeti kada prođem u podne pored slastičarne u kojoj je orosila ona staklena zdjela sa limunadom, a meni se usta osušila i ja sebi kažem NEĆU. Pa onda prođem pored Želje, a ono uzmirisali se ćevapi i krene voda na usta, a ja kažem NEĆU. Ali zato kada sjedim u čitaonici u maju mjesecu i pripremam ispit, a teta otvorila prozor i ulazi smijeh djevojaka i ja kažem NEĆU. Znam da ovo dvoje prvo po tebi nije OK, a da li je treće?
Cilj posta i jeste da covjeka napravi sto drustvenijim i da mu kaze da ne trosi resurse dzaba ako od tog nema koristi i da je bolje podjeliti ako vec imas resurse nego sebe toviti. Seks je slican, odvraca covjeka od drustva i dzaba se trose resursi, zato kazu religije da se ne treba koristiti kontracepcija.

Ali eto, najbolji su oni vjernici koji uzimaju iz vjere ono sto im odgovara, a ono sto ne odgovara pometu pod cilim, naravno pri tome uzivajuci u blagodetima grupe. :D
Bloo
Globalna šefica

#11744 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:

Ja sam mislila da tokom posta se ne osjeća potreba za hranom, vodom, seksom...et cetera..et cetera...

Tehnički je triconja ovdje u pravu. Do jedne granice.
Seks kod ljudi (i nekih životinjskih vrsta) prevazišao je puku prokreaciju, te nagon za razmnožavanjem.
Ali ostao je naš "reptilski mozak" koji i upravlja tim nagonom.
vatrogasac

#11745 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

triconja wrote: Seks je slican, odvraca covjeka od drustva i dzaba se trose resursi, zato kazu religije da se ne treba koristiti kontracepcija.
Po islamu je kontacepcija dozvoljena što govori da nije samo riječ o trošenju resursa nego da je prirodna vjera koja shvata čovjekovu potrebu u kojoj nije samo reprodukcija nego i nagon koji bi čovjek ipak trebao kontrolisati kao i svaki drugi nagon jer bi se onda pretvorio u ono o čemu slikovito govori spomenuta serija Igra tronova.
Bloo
Globalna šefica

#11746 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:
Ako se više ikada sretnu.

HBO nas je uhvatio na ovim stvarima i napravio najgledaniju seriju Igra tronova.

:mrgreen:
Pa šta ako se više nikada ne sretnu?
Ponavljam, dvoje odraslih ljudi svjesno se seksaju u wcu. Oboma dobro.
I kraj priče
zadovoljili nagon i svi sretni
nikom šteta učinjena nije
osim možda čistačici koja mora uci poslije njih, al helem nejse
Last edited by Bloo on 04/02/2018 20:26, edited 1 time in total.
ExNihilo

#11747 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

vatrogasac wrote:

I da ho'š, ne'š.
Bloo
Globalna šefica

#11748 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
triconja wrote: Seks je slican, odvraca covjeka od drustva i dzaba se trose resursi, zato kazu religije da se ne treba koristiti kontracepcija.
Po islamu je kontacepcija dozvoljena što govori da nije samo riječ o trošenju resursa nego da je prirodna vjera koja shvata čovjekovu potrebu u kojoj nije samo reprodukcija nego i nagon koji bi čovjek ipak trebao kontrolisati kao i svaki drugi nagon jer bi se onda pretvorio u ono o čemu slikovito govori spomenuta serija Igra tronova.
:lol:
Bolje da si za primjer uzeo TRue blood

Kako mi ateisti onda kontrolisemo nagone?
triconja

#11749 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by triconja »

vatrogasac wrote:
Malo je glupo porediti esencijalne stvari sa neesencijalnim stvarima. Hrana i pice su esencijalni dok seks, da nikad u zivotu ne stupis u seksualni odnos neces umrijeti niti ce ti se desiti nesto aman, znaci nije esencijalan. To sto ti mislis da je dozvoljena je do tvoje lose interpretacije :D , i to ce naravno otici do mjere da ces reci da je normalno da se ima vanbracni odnos i onda ode na siroko :lol: .

Jedno je biti liberalan a drugo je biti pripadnik neke vjere i uzimati i savijati propise kako ti je volja :lol:
Hakiz

#11750 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

triconja wrote:Seks je slican, odvraca covjeka od drustva...
Ovo ti je vrlo uslovno. Društvo može komotno donijeti odluku da je seks u jevnost prihvatljiv. U tom slučaj ubi e ljud iseksali okruženi ljudima ne bi ih seks odvraćao od društva.

Ne treba miješati nagone sa društvenim dogovorom.

Seks je nagoni, nema veze u kojem je društvu, svako živo biće ima potrebu za seksom (u obliku u kojem ga anatomski može izvesti). Nagon je vremenski nepromjenjiv.

Pravila društva gdje, kad, kako i sa kim je seks društveno prihvatljiv nema veze sa nagonimak, to je stvar društvenog dogovora koji se vremenom mijenja (nešto šta je nekad bilo dozovljeno danas nije i obratno, a sutra će se opet promijeniti).
Post Reply