Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tako je, trebao je ići Civiteq, ali smo na kraju to promijenili i stavili IsaroPro. 103W na 11m stubove, 72W na 9m stubove.
A što se ograničenja na javnim nabavkama tiče, ni efikasnost ni CRI niti takvi nekakvi parametri nisu više garant kvalitete. Iskreno, ja bih tražio neki minimum životni vijek tipa minimalno L80B10 nekih 70ak hiljada sati je realan zahtjev, koji odmah isključuje onu najkineskiju robu. Dalje optika, još se nisam sreo sa tenderom koji tačno navodi optiku koja je potrebna. Obično se paušalno navede 120° ili 145° što opet ne govori dovoljno. Isto tako bih sve iznad 4300K izbacio skroz iz javne rasvjete, švabe su čak počele 4000K da mijenjaju sa 3000K zbog svjetlosnog zagađenja između ostalog.
ENEC je postalo besmisleno tražiti jer se odmah obara tender žalbom kako se može ponuditi skup ekvivalentnih certifikata.
Po meni se možda najviše treba dati pažnje IEC/EN 62471 standardu, koji tretira fotobiološki efekat LED svjetiljke, i obavezno tražiti svjetiljke koje imaju taj test odrađen i certificiran tako da su maksimalno RG1.
Jebem mu majku i projekte i velike znalce saobraćajne i elektro inžinjere kad projektuje rasvjetu na saobraćajnici tako da je pješački tačno na sredini razmaka između rasvjetnih stubova, umjesto da je odmah uz rasvjetni stub, i da se na taj najbliži stub stavi svjetiljka sa posebnom (asimetričnom) optikom tako da najviše luksa upravo imamo na tom pješačkom…
Isti problem ima u Zenici na GGM-u kod OŠ Vladimir Nazor, kao i na pjesačkom ispod nadvožnjaka kod početka ulice Goraždanska. Rasvjeta totalno neadekvatna, pozicija pješačkog katastrofalna.
Da se razumijemo, sve to nije ni najmanje opravdanje za debila za volanom a i ovu mamu koja je, bez da se 1000000% uvjerila da je sigurno, krenula prelaziti dvije saobraćajne trake…
Nadam se samo da beba neće imati nikakvih posljedica.
Ovo mi ne djeluje kao udar velikom brzinom, vjerovatnoje vozio po ograničenju.
Ovakve situacije su mi dosta nezgodne. Loša ulična rasvjeta, ako je još asfalt mokar vidljivost noću je loša. Uvijek propuštam pješake i baš gledam da li će neko krenuti da prelazi, u pravilu kad prilazim pješačkom u gradu pustim nogu sa gasa i držim je spremnu ispred pedale kočnice. Ali, u ovakvim uslovima je lako moguće ne vidjeti pješaka na vrijeme.
Ovo je još jedan razlog zašto se uvijek uvjerim da me vozač vidi i da će se zaustaviti prije nego što i pomislim nagaziti na pješački.
Jebem mu majku i projekte i velike znalce saobraćajne i elektro inžinjere kad projektuje rasvjetu na saobraćajnici tako da je pješački tačno na sredini razmaka između rasvjetnih stubova, umjesto da je odmah uz rasvjetni stub, i da se na taj najbliži stub stavi svjetiljka sa posebnom (asimetričnom) optikom tako da najviše luksa upravo imamo na tom pješačkom…
Isti problem ima u Zenici na GGM-u kod OŠ Vladimir Nazor, kao i na pjesačkom ispod nadvožnjaka kod početka ulice Goraždanska. Rasvjeta totalno neadekvatna, pozicija pješačkog katastrofalna.
Da se razumijemo, sve to nije ni najmanje opravdanje za debila za volanom a i ovu mamu koja je, bez da se 1000000% uvjerila da je sigurno, krenula prelaziti dvije saobraćajne trake…
Btw, zbog ovakvih rezonovanja sa komentara pješaci nam stradaju:
Cuj pješaci da paze....pa tvoje je da staneš sa autom na pješačkom,
Majstore, ne spori niko da te vozač mora propustiti, ali i ti moraš paziti.
vjeshalica wrote: ↑02/03/2023 22:09
Poseban krug dzehenema za projektante ovih rođendanskih svjećica na stubovima.
Jos ako si u tamnoj odjeci...
Od njih su jedino gori oni koji ih programiraju. Neko jutro vozim prije svitanja a ulična se sad upali sad ugasi, taman kad se navikneš na svjetlo ona se ugasi. Ili su senzori loši ili se po nekom tajmeru treba paliti/gasiti (tipa u šest ujutru gasi) pa program brljavi. Odjednom imaš osjećaj da ti farovi ne rade.
vjeshalica wrote: ↑02/03/2023 22:09
Poseban krug dzehenema za projektante ovih rođendanskih svjećica na stubovima.
Jos ako si u tamnoj odjeci...
Malo ot:
Na kakve ja naletih jezike i poglede kad sam rekao ovdje ekipi inžinjera u Prostor-planu zeničkom kad se radila rasvjeta na Kamberovića polju. Htjedoše natakarit simetrične LED svijeće na stubiće od 3.5m s jedne strane šetnice i još ih razmaknuti po 15m. Ja im rekao šta će im to, da uzmu iste ali s drugom optikom, da ne svijetli bezveze na rijeku Bosnu, nego asimetrično, samo na stazu, i to u većoj dužini, ali da opet moraju približiti stubove (povećati broj istih).
Kakav ja, pojma ja nemam…
I eto danas kad hodaš Kamberovića poljem, ide 3m staze na 200lx i onda imaš jedno 10m mraka na max 2-3lx, i onda opet se vrata raja otvore i sunce izađe, i sve tako.
Debili maloumni…
Da ne pričam kakav sam projekat dobio kao izvođač na zamjeni stubova i cjelokupne rasvjete na petlji “Blatuša” na M17. Takav da sam bukvalno morao raditi reviziju i promijeniti lokaciju svih 75 stubova. I da sam ih molio da urade anex sa još 17 stubova kako bi cijela dužina svih uključnih i isključnih traka bila osvijetljena. Ma kakvi, niko ni da čuje. Jedva sam od govana pitu napravio, i opet imam mrak od Zeke do pola trake za usporavanje na izlazu prema Zenici, ili kad ideš iz Ze na M17 prema Sa, zadnja trećina trake za ubrzavanje u mraku… Katastrofa. Ali sam predimenzionirao linije i tako napravio da se, ako budu imali sluha i volje, lako može dodati još stubova. Nadam se čim prije.
Samo ti forumskim mangupima otkrivaj šta i gdje radiš pa kad prođeš kao ja biće ti Đavo kriv.
+1 Ima problema jos na nekim cestama. Kod Ugostiteljske skole. Projektovalo prilicno lose cak i prelaze pjesacke. Ali sreca nema za sad nekih vecih nesreca. Zbog svega. Kod ugostiteljske je upitanju losa projekcija pjesackog prelaza.
Strasno je ovo. Jutros javi na jutarnjem programu.
Ne znam ima li mi mrže stvari od jebene LED rasvjete u svim oblicima i bojama. Jebala im štednja mater, uvijek štede tamo gdje se ne smije štediti da bi se raspipali za svoje guzice.
Ista situacija i kod mene, ova kineska govna škilje, vlažna cesta upija svjetlost farova, a pješaci se kreću uglavnom u zimskoj odjeći tamnih boja. Recept za nesreću...
LED je odličan al’ kad ga maksuz isprojektiraš i naručiš za visinu i raspored stubova kao i za vrstu saobraćajnice i njenu širinu. I kad rasporediš stubove kako struka i propisi nalažu. A svi propisi postoje, treba ih samo poštovati.
No ko to jebe… Ja živce ostavio na ovoj petlji, al’ sam ponosan svaki put kad prođem njom, jer sam se borio s vjetrenjačama da napravim nešto da valja, i uspio sam. Iako sam odradio dosta tuđeg posla, i na kraju ja napravio glavni projekat, jer onaj “glavni” po kojem se trebalo raditi, nije bio ni za idejnog, ma ni za kurca, da izvineš.
Sjećam se da sam kao projekat (umjesto maturskog rada smo radili po dva projekta, instalaciju i mrežu) radio elektroinstalaciju farme pilića. Dio toga je i projektovanje osvjetljenja. Mnoge tehnologije koje danas postoje tada nisu postojale. Opet, uvjeren sam da sam tad ja, dok su mi granate doslovno zviždale iznad glave, napravio ozbiljniji projekat osvjetljenja nego ovi "stručnjaci" danas. Moralo se sve i da nisam htio, profesori nisu dali da im prođe neko smeće.
To paljenje i gašenje ujutro je zbog toga što se za kontrolu javne rasvjete koristi, na tom mjestu, najobičnija fotoćelija, još garant neka kineska bez zadrške, pa čim se ambijent promijeni i za jedan lux, ona reaguje.
Javna rasvjeta se po pravilu treba kontrolirati Astro vremenskim-relejom. Tu nema fule. Al’ svjedok sam mnogih kolega inžinjera koji nikad čuli za to nisu. A bave se rasvjetom.
MUP HNK jutros objavio da je beba srećom prošla samo sa lakšim povredama. Srećom…
Navodno lakše povrede. Mala je brzina bila, srećom.
nek je živo i zdravo, a majka je valjda sada pametnija.
često gledam kako kolica guraju tako da ih maltene podmeću pod auto.
To jeste najbitnije da je beba dobro.
Imao sam slicnu situaciju, prelazim pjesacki na zeleno i guram kolica, lik koji je skretao je skroz sporo isao i bio sam uvjeren da staje ali samo je pokupio kolica koja su bila ispred mene, sreca mala brzina, ja sam zadrzao kolica u rukama a i mali nije bio bas mala beba, sjedio je i bio vezan pa nije ispao iz kolica. Malo se samo udario, nikakvih povreda srecom nije bilo, lik koji je vozio se pravdao da ima problema sa vidom, pa sto vozis onda picka ti materina...
Slazem se da treba biti oprezan, ali losa procjena se moze desiti da imas utisak da ti neko staje a u stvari te uopste ne vidi.
nek je živo i zdravo, a majka je valjda sada pametnija.
često gledam kako kolica guraju tako da ih maltene podmeću pod auto.
Imao sam slicnu situaciju, prelazim pjesacki na zeleno i guram kolica, lik koji je skretao je skroz sporo isao i bio sam uvjeren da staje ali samo je pokupio kolica koja su bila ispred mene, sreca mala brzina, ja sam zadrzao kolica u rukama a i mali nije bio bas mala beba, sjedio je i bio vezan pa nije ispao iz kolica. Malo se samo udario, nikakvih povreda srecom nije bilo, lik koji je vozio se pravdao da ima problema sa vidom, pa sto vozis onda picka ti materina...
Slazem se da treba biti oprezan, ali losa procjena se moze desiti da imas utisak da ti neko staje a u stvari te uopste ne vidi.
Ovdje kod nas u kvartu na kruznom toku, jedno stane a drugo pici i pici i ubacuje se u drugu traku i ako dobro ne pazis pa cak ako i pazis moze te udarit. A kazu da su svi kruzni tokovi pokriveni kamerama i da se to snimi.
Samo im lupat kazne. Najgore vidi prelazi se i da u jednoj traci staje a ono u dgugoj traci ne usporava, nego cak ubrza i ubacuje se.
Ateista wrote: ↑03/03/2023 09:58
Ovdje kod nas u kvartu na kruznom toku, jedno stane a drugo pici i pici i ubacuje se u drugu traku i ako dobro ne pazis pa cak ako i pazis moze te udarit. A kazu da su svi kruzni tokovi pokriveni kamerama i da se to snimi.
Samo im lupat kazne. Najgore vidi prelazi se i da u jednoj traci staje a ono u dgugoj traci ne usporava, nego cak ubrza i ubacuje se.
To je najgore kad ti jedan stane i pjesak krene a drugi samo produzi, mislim da je kod ove bebe bio bas to slucaj.
Ono sto moram priznati je da se u zadnje vrijeme popravlja siguacija sa stajanjem pjesacima, nije jos ni blizu ko u civilizovanim drzavama ali je bolje nago prije koju godinu, pogotovo kad prelaze djeca oko skola. Kod mene par prelaza blizu skole mogu reci da stvarno u 95% slucajeva staju ujutru kad djeca idu u skolu.
To je najgore kad ti jedan stane i pjesak krene a drugi samo produzi, mislim da je kod ove bebe bio bas to slucaj.
Ono sto moram priznati je da se u zadnje vrijeme popravlja siguacija sa stajanjem pjesacima, nije jos ni blizu ko u civilizovanim drzavama ali je bolje nago prije koju godinu, pogotovo kad prelaze djeca oko skola. Kod mene par prelaza blizu skole mogu reci da stvarno u 95% slucajeva staju ujutru kad djeca idu u skolu.
Ja i stara nevolimo da prelazimo cestu na pjesackom prelazu na kruznom toku kad prolaze kamioni ili autobusi. Jer znaju pravo i svaka im cast na tome da ispostuju kamiondzije i vozaci autobusa, pjesake, stanu ali znaju iz druge trake da pice i dalje iako su ovi stali i da preticu njih cak iako znaju da su stali pjesacima, a mi pjesaci zbog glomaznosti kamiona i autobusa nevidimo ko dolazi iz drugog pravca, da li je usporio i sl.
A u kvartu prometna cesta pravo. Uvijek bila, imali smo nesreca dosta. Sa smrtnim ishodima cak.
Jucer ulicom ide nadobudni tinejdzer sa slusalicama u usima, iza njega auto gotovo stalo jer ne moze od njega proci.
Posto mu idem u susret govorim mu da se skloni jer ide auto, te da izvadi slusalice da cuje ubuduce.
Kaze mudrac, ne moze me udarit, svakako je ovdje 30.
I produzi.
Da sam bio na mjestu vozaca, kako bi lahko ostao bez slusalica, nije svjestan.
prosli petak na kruznom u Kvadrantu idem lijevom od mosta, hocu prema BCC. Lijeva prazna do kruznog, a u desnoj par auta i jedan kedi sto je ispred pjesackog. I prilazim ja tako nekom normalnom brzinom jer mi sve izgleda sasvim cisto, kad isprd kedija samo zena pred mene. Mislim stao sam ja metar od nje, ali smo se i ja i ona prepali. Bogara ona nesto, otvoren je prozor. Ja joj samo rekoh pa gospođo, nisam vas udario, a morate i vi paziti malo, nisam vidovit.
Ovo mi ne djeluje kao udar velikom brzinom, vjerovatnoje vozio po ograničenju.
Ovakve situacije su mi dosta nezgodne. Loša ulična rasvjeta, ako je još asfalt mokar vidljivost noću je loša. Uvijek propuštam pješake i baš gledam da li će neko krenuti da prelazi, u pravilu kad prilazim pješačkom u gradu pustim nogu sa gasa i držim je spremnu ispred pedale kočnice. Ali, u ovakvim uslovima je lako moguće ne vidjeti pješaka na vrijeme.
Ovo je još jedan razlog zašto se uvijek uvjerim da me vozač vidi i da će se zaustaviti prije nego što i pomislim nagaziti na pješački.
Ma rasvjeta je generalno u Sarajevu k'o penis, da prostiš.
Ja uvijek govorim da je ovaj grad užasno mračan.
I nisu to samo uličice, nego bukvalno skoro svaki dio grada, uz pokoji izuzetak.
Šetnica oko Meandra, od Vistafona uz Miljacku prema gradu je osvjetljena taman toliko da nogu ne slomiš, a ubila se za scene horor filmova.
Nešta škilji ne vidi se dobro ni pod samom svjetiljkom, plus što su prljave.
drug_profi wrote: ↑03/03/2023 11:29
Šetnica oko Meandra, od Vistafona uz Miljacku prema gradu je osvjetljena taman toliko da nogu ne slomiš, a ubila se za scene horor filmova.
Nešta škilji ne vidi se dobro ni pod samom svjetiljkom, plus što su prljave.
Muštuluk!
Ide nova rasvjeta na tu šetnicu, čini mi se sve do Socijalnog