JoseMujica wrote:tobe jarabiU Gazi Husrev-begovoj džamiji klanjana dženaza stradalim u državnom udaru u Turskojne zna ćoek bil se smijo jal plako kaki su ga ćmarni kolutići zapali da s njima fizički prostor dijeli
![]()
sad mi je jasnije što Svrbi hoče da se odvoje
Republika Turska
- General War
#11701 Re: Republika Turska
- Kikibombona
#11702 Re: Republika Turska
Adem Huduti, veliki lider u borbi protiv Kurda. Od heroja do izdajnika, preko noci.Ci-Nick wrote:Sinoć na tv-u gledao diskusiju ljudi porjeklom iz Turske, novinara, političara, istoričara.
Gulen 2002. pomogao Erdoganu da dođe na vlast i borili se skupa protiv Kemalista sve do 2012. ili 2013. i onda kada je Gulen počeo prozivati za korupciju između ostalog i sina Erdogana,.. politika Erdogana prema Gulenu se zaokrenula. Dalje kažu u puču su učestvovali vojnici iz samo dvije vojne jedinice, nijedan vojnik iz Druge armije a optužiše i prebiše komadanta druge armije kojeg su prije samo dva mjeseca svi hvalili za rasturanje Kurda. Boje se da bi ova tri mjeseca vanrednog stanja mogla trajati godinama.
Evidentno je da se Erdo rjesava politickih protivnika. Nema tu prava i pravde. Kazu da si pucista ili saradnik PKK, zalijepe ti kaznu i gotova stvar. Od toga se ne mozes odbraniti.
Al' evo, sjajno je da ce ratni zlocinac Huduti odgovarati, iako mozda nema nikakve veze sa pobunom protiv AKP.
- It_is_a_Leclerc
#11703 Re: Republika Turska
Vi ste, poštovani, sve pogrešno shvatili, što i nije čudno jer se očito jako nervirate oko svega ovog, pa onda i previdite ono što neko drugi piše.Thorgerson wrote:Prva stvar porediti Erdogana i Hitlera je stvarno vise degutantno. Mislim, mora li se objasnjavati zasto?It_is_a_Leclerc wrote:Isproducirani i navođeni tzv. "vojni udar" kojim je na čistac istjerano i ono malo kemalista iz turske vojske historijski je događaj kojim je i zvanično označena smrt koncepta vojske kao čuvara sekularizma koji je izgradio, modernizirao i stvorio novu tursku republiku. U nastavku slijedi reislamizacija društva, predsjednička država, konačan kraj sekularizma, a progoni opozicije i manjina će se nastaviti jednakom žestinom (uzalud podršci Erdoganu, koji je već danas, ni sedam dana nakon tzv. "nacionalnog konsenzusa" kritikovao opoziciju).
No, ne treba žaliti Tursku i Turke. Reislamizacija, restriktivni sistem proganjanja i maltretiranja političkih neistomišljenika, otkazi i hapšenja temeljem "spiskova nepodobnih građana" su, pokazalo se, u najvećoj mjeri želja turskog naroda. Pa neka im je prosto. Ono što, po mom skromnom mišljenju, islamista Erdogan i njegova islamistička partija ne žele priznati je da su ih, kao uostalom i svako drugo zlo na ovom svijetu, stvorili upravo Amerikanci, i da će, bude li trebalo, opet kažem - po mom mišljenju, i destabilizirati Tursku do kraja.
I da... To što je nekog "narod izabrao" ga ne čini ništa manjim diktatorom i prijetnjom. I Hitlera je narod odabrao, i Hitler je imao zavidne rezultate u pogledu ekonomije, narodu je njegova ideologija - stalnog neprijatelja koji je tamo negdje - bila jako pitka i probabljiva.Znaci fkt pretjerujete.
Ja uopste nisam neki turkofil, niti sam kad bio u turskoj, nit sam neki njihovo ono obozavalac - ali u Turskoj vlada demokratija. Svako ima pravo da glasa i da glasaju za njega, je li tako?
Dakle, ti podrzavas vojni puč, podrzavas da se vojskom preuzme vlast - a ne demokratskim putem - na izborima? Je li to Erdogan smaknuo nekog kandidata iz druge stranke? Je li ikome ukinuo pasivno i aktivno pravo na izborima?
Pa sta laprdas covjece, vidis li sta pises?
Za tebe je sasvim normalno sto se vojska poredala i ubijala svoj narod, jbg ono ajmo prečicom, ko ce se jebavat po izborima. ajmo ubijat one koji ne misle kao mi. To je ok. A tebi nije ok to sto stranka koja je dobila preko 45 miliona glasova nesto radi - legalno, ne puskama, ne tenkovima itd.
I najsmjesnije mi je sto neki bosnjo koji lezi kuci, glead tv, laprda po forumu zna sta je bogati bolje za turcina koji je nicim natjeran sam izasao goloruk pred pusku i tenk da brani svoju drzavu.
Nisam poredio Hitlera i Erdogana. Hitler je poslužio samo kao primjer da to što je neko demokratskim putem došao na vlast apsolutno ne znači da ne može vladati diktatorski, autokratski; da ne može kršiti ljudska i prava manjina, kao što to Erdogan i AKP-ovci sistematski rade.
U Turskoj demokratija ne postoji. To je notorna činjenica vidljiva svakom sa parom funkcionalnih očiju. Društvo u kome se mirne građanske demonstracije na Taksimu monstruozno uguše batinama, suzavcem, a učesnici istih uđu u registre - "nepodobnih" kojima je onemogućen javni posao; društvo u kome se ide u zatvor za objavljivanje slike na kojoj se poredi predsjednik i Smeagol: društvo u kome vlast zatvara i "preuzima" medije koji joj se ne sviđaju; društvo u kome se urednici koji otkriju korupcionaške afere zeta predsjednika države idu na robiju, a njihovi mediji pređu u ilegalu, društvo u kome se otkazi i progoni dijele po spiskovima "terorista" - nije i ne može biti demokratsko. To što se tu i tamo fiktivno održe neki izbori ne čini to društvo demokratskim. Pa za boga miloga - i u Iranu se ide na izbore, pa niko normalan takvo društvo ne posmatra kao demokratsko.
Ja ne podržavam vojni udar. To je još jedna od vaših konstrukcija. Tim više što očito - diktator i islamista Erdogan - ima podršku u narodu. Što se tiče "ubijanja naroda" - samo bih želio reći da tu određenu odgovornost treba da snosi i onaj koji je pozvao narod da njegovu fotelju, a ne državu, brani svojim životima.
Ja apsolutno ne znam šta je bolje za Turke. Oni očito žele retrogradnu, klerikalnu državu nastalu na ruševinama jednog zdravog i uspješnog sekularizma. Ako im je, nakon što im je takav sistem od blatnjavog "bolesnika na Bosforu" napravio vojnu i ekonomsku velesilu, želja opet sultan, islam, džamija, šerijat - neka im je bogu prosto. Dabogda im se što brže i berićetnije ostvarilo
- sunceKOtepsija
#11704 Re: Republika Turska
nema smetnje, al nemoj se ubjatinsomnia78 wrote:Nemoj se ubijati havaniceHAVANA wrote:Ja cu se ubit.Nista ne kontam,Oni tamo ne klanjaju,ovi ovde klanjaju,ovde pedeset protestvuje a ima ih more,ataturk,redzep,uckuz,bulguz,akp,djvš,rgb...Osta je meni ovo citat.
Jerbo ako se ubijes nema ti dzenaze
S moje sokoćalo
http://www.islamskazajednica.ba/smrt-dz ... -samoubice
http://www.islamskazajednica.ba/smrt-dz ... -samoubici
- HAVANA
#11705 Re: Republika Turska
Meni je nece klanjat svakako.sunceKOtepsija wrote:nema smetnje, al nemoj se ubjatinsomnia78 wrote:Nemoj se ubijati havaniceHAVANA wrote:Ja cu se ubit.Nista ne kontam,Oni tamo ne klanjaju,ovi ovde klanjaju,ovde pedeset protestvuje a ima ih more,ataturk,redzep,uckuz,bulguz,akp,djvš,rgb...Osta je meni ovo citat.
Jerbo ako se ubijes nema ti dzenaze
S moje sokoćalo![]()
http://www.islamskazajednica.ba/smrt-dz ... -samoubice
http://www.islamskazajednica.ba/smrt-dz ... -samoubici

- arzuhal
#11706 Re: Republika Turska
Ako te nadživim, ja ću ti klanjat dženazu, krišom i džaba. Samo da ti mrtvom napakostim.
- HAVANA
#11707 Re: Republika Turska
Haj dobro,znas da sam slab na tebe.arzuhal wrote:Ako te nadživim, ja ću ti klanjat dženazu, krišom i džaba. Samo da ti mrtvom napakostim.
Muzicki intermeco
-
Satelit_
#11708 Re: Republika Turska
Moji prijatelji iz Turske nemaju nikakvog respekta prema islamu (iako dolaze iz muslimanake porodice). E to je meni pravi sekularizam.
Kod nas i toboze ateisti su zapravo (proxy) vjernici i baziraju svoj bosnjacki nacionalizam na muslimanskom identitetu. Naravno isti je slucaj sa druge dvije nacionaliaticke grupacije u BiH.
Civilizovan covjek mora potpuno presjeci svoje korijene.
Kod nas i toboze ateisti su zapravo (proxy) vjernici i baziraju svoj bosnjacki nacionalizam na muslimanskom identitetu. Naravno isti je slucaj sa druge dvije nacionaliaticke grupacije u BiH.
Civilizovan covjek mora potpuno presjeci svoje korijene.
- skupljac_zeljeza
#11709 Re: Republika Turska
Nećeš sekulariste zadovoljiti ničim do ateizmom.Satelit_ wrote:Moji prijatelji iz Turske nemaju nikakvog respekta prema islamu (iako dolaze iz muslimanake porodice). E to je meni pravi sekularizam.
- sunceKOtepsija
#11710 Re: Republika Turska
Berat Albayrak zet i ministar ispricao kako je predsjednik klanjao dva rekata, proucio bismilu i krenuo da se suprostavi pucistima, cijela ispovijest u upravo datom intervjuu
-
Bodkin
#11711 Re: Republika Turska
Ta ce bolan, kad nemas kapacitet onda proglasis sve nekakvim neprijateljem. Ko uvreda neka dodikovac ili kosovac kad god se ne slazem sa njim.Oligarh wrote:Evo meni se povraca od tog Brke i podanickog mentaliteta Bosnja (dobrog dijela njih) prema Brkinoj Turskoj.omega369 wrote:Brko nabijac kompleksa![]()
![]()
kosovci i dodikovci na aparatima
Bošnjak sam, pa u kojoj sam kategoriji od ove dvije: kosovac ili dodikovac?
"Erdogan naredjivao bombardovanje kurdskih civila"
"Evo jos jednog dodikovca jer samo dodikovci ne vole sultana"
- insomnia78
#11712 Re: Republika Turska
A ti Bakirov 
S moje sokoćalo
S moje sokoćalo
- sunceKOtepsija
#11713 Re: Republika Turska
rekao mnogo stvari, i na kraju porucio gradqanima pristalicama demokratije da do nove naredbe ne napustaju trgove nocuBerat Albayrak zet i ministar ispricao kako je predsjednik klanjao dva rekata, proucio bismilu i krenuo da se suprostavi pucistima, cijela ispovijest u upravo datom intervjuu
- Cherry-Cherry
#11714 Re: Republika Turska
JoseMujica wrote:tobe jarabiU Gazi Husrev-begovoj džamiji klanjana dženaza stradalim u državnom udaru u Turskojne zna ćoek bil se smijo jal plako kaki su ga ćmarni kolutići zapali da s njima fizički prostor dijeli
![]()
sad mi je jasnije što Svrbi hoče da se odvoje
- Oligarh
#11715 Re: Republika Turska
Uz dužno poštovanje, pošampi im se po Sultanu.Bodkin wrote:Ta ce bolan, kad nemas kapacitet onda proglasis sve nekakvim neprijateljem. Ko uvreda neka dodikovac ili kosovac kad god se ne slazem sa njim.Oligarh wrote:Evo meni se povraca od tog Brke i podanickog mentaliteta Bosnja (dobrog dijela njih) prema Brkinoj Turskoj.omega369 wrote:Brko nabijac kompleksa![]()
![]()
kosovci i dodikovci na aparatima
- sunceKOtepsija
#11716 Re: Republika Turska

u Kajseriju prije dzume namaza zajednicko proklinjanje pucista i zazivanje Allahovog prokletstva na njih
- HAVANA
#11717 Re: Republika Turska
Galame li puno kad zazivaju prokletstvo?
- Gojeni H
#11718 Re: Republika Turska
Africki vladari, izuzev Bocvane i JAR-a, slijede tvoj metod svakih 4-5 godina. Uvijek je vojska tu da uspostavi red ... nakon nereda.madner wrote:Potpuno pogresno, vojne diktature su stvorile najvise uspjesnih demokratija.statixx wrote:Nego, mislim da se svi slazu kako sekularizam ne moze i ne smije biti plod vojne diktature, vec izraz volje gradjana, narocito u danasnji vakat. Vojna diktatura samo bi doprinijela stvaranju radikalnih vjerskih skupina u Turskoj.
1. Vojna diktatura
2. Uspostavi se red.
3. Pravosudje se lagano jaca.
4. Pravna drzava.
5. Izbori.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#11719 Re: Republika Turska
HAVANA wrote:Galame li puno kad zazivaju prokletstvo?
al saznadoh danas novi termin: šehid u odsustvu
ps
inače grci provališe Brku da ga nikakvi avioni nisu ni pratili ni ganjali
Last edited by JoseMujica on 22/07/2016 16:37, edited 1 time in total.
- It_is_a_Leclerc
#11720 Re: Republika Turska
Trebali su zapaliti i vatru u sredini da ugodjaj tribalnosti i divljastva bude potpun.sunceKOtepsija wrote:
u Kajseriju prije dzume namaza zajednicko proklinjanje pucista i zazivanje Allahovog prokletstva na njih
- sunceKOtepsija
#11721 Re: Republika Turska
s druge strane u hutbi je naglasena potreba bratstva jedinstva i zajednistva u ovim teskim trenucimaIt_is_a_Leclerc wrote:Trebali su zapaliti i vatru u sredini da ugodjaj tribalnosti i divljastva bude potpun.sunceKOtepsija wrote:
- Cherry-Cherry
#11722 Re: Republika Turska
Nisu se oni makli dalje od nabijanja na kolac i od sablje.
- Lincoln-Burrows
#11723 Re: Republika Turska
Zazivati prokletstvo nije u duhu vjere, možda je to laž.HAVANA wrote:Galame li puno kad zazivaju prokletstvo?
A možda i nije kada se sjetim Erdoganovih uputa o pokapanju pučista.
-
Bodkin
#11724 Re: Republika Turska
Sad ce te proglasiti dodikovcem opetOligarh wrote:Uz dužno poštovanje, pošampi im se po Sultanu.Bodkin wrote:
Ta ce bolan, kad nemas kapacitet onda proglasis sve nekakvim neprijateljem. Ko uvreda neka dodikovac ili kosovac kad god se ne slazem sa njim.
- omega369
#11725 Re: Republika Turska
Mozes majstore samo po forumima. tu ste najjaciOligarh wrote:Uz dužno poštovanje, pošampi im se po Sultanu.Bodkin wrote:Ta ce bolan, kad nemas kapacitet onda proglasis sve nekakvim neprijateljem. Ko uvreda neka dodikovac ili kosovac kad god se ne slazem sa njim.Oligarh wrote: