Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
clanstranke

#11701 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by clanstranke »

Šta je ovo?!

Što se tiče političkih stranaka nije opala podrška Demokratskoj fronti Željka Komšića, čak se u odnosu na prethodna ispitivanja javnog mnijenja i povećala, te se čak 29% ispitanih izjasnilo da bi na području FBiH glasali za ovu stranku da se u ovom trenutku održavaju parlamentarni izbori. SDA je druga po preferencijama ispitanika sa 17%, što je nešto manje u odnosu na ostvareni rezultat na prošlim Općim izborima održanim 2010, dok SBB-u podršku daje 12% anketiranih, što bi bio identičan rezultat u odnosu na prošle parlamentarne izbore za federalni nivo vlasti. SDP bilježi sve veći pad i nailazi na podršku svega 7% ispitanika, što je identična podrška koju je u anketi dobio HDZ BiH kao najbolja stranka s hrvatskim predznakom među ponuđenim opcijama. HDZ 1990 u provedenoj anketi je zadobio povjerenje 4% anketiranih, dok se Narodna stranka Radom za boljitak i nekad snažna Stranka za BiH nalaze na rubu izbornog praga od 3%. Ostale stranke nemaju velike šanse da na federalnom nivou prijeđu izborni prag.

Osim što je za očekivati da, A-SDA i DNZ, koji kao regionalno jake stranke ne osvoje ukupno više od 3% glasova, zbog jakog regionalnog utjecaja u USK redovno ulaze u Parlament Federacije.

Zanimljivo je da 6% ispitanih odgovara da bi predalo nevažeći listić ili ga pocijepalo.

The Bosnia Times portal prvi objavljuje rezultate jednog ozbiljnijeg istraživanja javnog mnijenja kada je u pitanju izbor za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te razriješava neke dileme oko ključnih favorita. Emir Suljagić, kandidat Komšićevog DF-a, u velikoj mjeri prati popularnost stranke i ima povjerenje 25% ispitanih na području Federacije BiH, što ga nesumnjivo stavlja u red favorita. Aktuelni član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović, neznatno lošije stoji u odnosu na popularnost stranke i uživa povjerenje od 16% ispitanih, što govori u prilog da za sada nema kampanje u samoj stranci koja bi išla protiv vlastitog kandidata, a koju mnogi mediji intenzivno najavljuju. U krug najužih favorita ulaze i Fahrudin Radončić, s trenutnom podrškom od 14%, te Bakir Hadžiomerović s podrškom od 13% među ispitanicima uz zanimljivost da ovaj bivši novinar uživa skoro dvostruko veće povjerenje među anketiranim u odnosu na stranku koja ga je kandidovala. Također je zanimljivo da bivši reisul-ulema dr. Mustafa Cerić ipak nije doživljen kao budući politički lider i s podrškom od jedva 3% ispitanih se može utvrditi da su šanse za pobjednički rezultat minimalne i da teško može računati na glasove iz struktura organiziranih stranaka. Upravo je ova kandidatura bila velika nepoznanica za mnoge političke analitičare u prethodnom periodu od isticanja Cerićeve kandidature do danas.

Očekivano, u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva najveći broj ispitanih daje prednost Draganu Čoviću, kandidatu HDZ BiH, s 8% podrške. Ipak, Čović se ne bi trebao rano radovati, jer Martin Raguž trenutno uživa nezanemarivih 6% podrške od svih ispitanih, što mu daje za pravo za dalju kvalitetnu predizbornu borbu. Živko Budimir s 3% i Anto Popović, drugi kandidat DF-a, s 1% podrške, po svemu sudeći ostavljaju dvojac Čović-Raguž u samostalnoj utrci za prvog među Hrvatima u BiH.

Kada je u pitanju regionalna zastupljenost podrške, evidentno je da Demokratska fronta preuzima primat u jakim bazama SDP-a, sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, dok SDA drži priključak u Srednjo-bosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. HDZ BiH tradicionalno najbolje stoji u kantonima s hrvatskom većinom.

http://www.thebosniatimes.com/ekskluziv ... 3-gradana/
Corto Maltese

#11702 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

Meni je zadnja rečenica prejaka:
TBT će se i u narednim sedmicama baviti ozbilnjim političkim analizama i prognozama izbornih rezultata.
MuaDib

#11703 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by MuaDib »

Narandžasti će sve da povaljaju, zato crveno-zelenim hejterima i nevaljaju...samo naprijed DF
Corto Maltese

#11704 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

MuaDib wrote:Narandžasti će sve da povaljaju, zato crveno-zelenim hejterima i nevaljaju...samo naprijed DF
Ubo si što jes', jes. Evo, ja se još valjam od smijeha nakon: "šta da vam kažem... osjećam se kao kompletan idiot!"
Hafis

#11705 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Meni ga je pomalo žao.
Što jest jest - ni kriv ni dužan proveo se ovih desetak godina, gotovo k'o Tito. Samo fale još odgovarajuće pjesme.
A i to su mu levati omogućili.
A sad se valja hrvati, a nema se baš nešto previše puno kila.
weredsf

#11706 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

joint union wrote:
weredsf wrote:
Naravno da jeste, pogledaj ponasanje na ulici, u saobracaju itd itd
Jesi ikad bio u nekoj drugoj zemlji?
Usvim ozbiljnijim zemljama
joint union

#11707 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by joint union »

Corto Maltese wrote: Ubo si što jes', jes. Evo, ja se još valjam od smijeha nakon: "šta da vam kažem... osjećam se kao kompletan idiot!"
Corto Maltese wrote: ne može čovjeku biti svejedno kada predsjednik države prizna da je kompletan idiot.
.
E jbg Corto, i ja se nekad poslije dobrog sex-a osjecam kao lav, cak i kazem zeni to. Jel to znaci da sam ja u stvari lav i da to priznajem?
weredsf wrote:

Usvim ozbiljnijim zemljama
Cuj u svim ozbiljnijim zemljama? Bogati koje su to ozbiljne, koje neozbiljne a koje ozbiljnije zemlje? Pokvario se space ili se tako govori usvim ozbiljnijim zemljama?
Corto Maltese

#11708 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

joint union wrote:
Corto Maltese wrote: Ubo si što jes', jes. Evo, ja se još valjam od smijeha nakon: "šta da vam kažem... osjećam se kao kompletan idiot!"
Corto Maltese wrote: ne može čovjeku biti svejedno kada predsjednik države prizna da je kompletan idiot.
.
E jbg Corto, i ja se nekad poslije dobrog sex-a osjecam kao lav, cak i kazem zeni to. Jel to znaci da sam ja u stvari lav i da to priznajem?
Ne znam koliko si ti lav.
Ali koliki je Komšić idiot... to već postaje glavna tačka uporišta DF kampanje.
Last edited by Corto Maltese on 01/08/2014 17:57, edited 1 time in total.
joint union

#11709 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by joint union »

Corto Maltese wrote:
Samo da naglasim da postoji razlika izmedju "osjecam se kao" i "priznajem da sam", i to ne mala.
weredsf

#11710 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

Cuj u svim ozbiljnijim zemljama? Bogati koje su to ozbiljne, koje neozbiljne a koje ozbiljnije zemlje? Pokvario se space ili se tako govori usvim ozbiljnijim zemljama?
Kina, Japan. Singapur, Njemacka do neozibljne Bugarske, Rumunije, i ti ako to vec nisi znao gubim vrijeme sa tobom
weredsf

#11711 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

joint union wrote:
Corto Maltese wrote:
Samo da naglasim da postoji razlika izmedju "osjecam se kao" i "priznajem da sam", i to ne mala.
Samo vi koji ga branite ne kontate i nakon priznanja da je idiot
Corto Maltese

#11712 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

joint union wrote:
Corto Maltese wrote:
Ne treba mi ni njegovo priznanje ni osjećaj, da bih stvorio sud o njegovim intelektualnim nemogućnostima.
Već odavno je jasno da je Komšić lutak iz Zlatkove radionice, koji je, u jednom trenutku, nasjeo na sopstvenu propagandu, i otkinuo se sa konca. I sada je u slobodnom padu.
Smatram jako tužnim to što još uvijek postoji gomila poštenog svijeta koja je nasjela na tu, sada već dvostruku, ublehu.
Njegova izjava jednu, u osnovi tragičnu situaciju, čini tragikomičnom.
I to je ono čemu se smijem.
joint union

#11713 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by joint union »

weredsf wrote:
Kina, Japan. Singapur, Njemacka do neozibljne Bugarske, Rumunije, i ti ako to vec nisi znao gubim vrijeme sa tobom
Naravno da gubis kad ne kontas, no mozda nesto i naucis Marko Polo. Ako ti je Kina "ozbiljna zemlja" :D , ti Kineza nisi u zivotu vidio (osim onih u Buca Potoku mozda).
weredsf

#11714 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

joint union wrote:
weredsf wrote:
Naravno da gubis kad ne kontas, no mozda nesto i naucis Marko Polo. Ako ti je Kina "ozbiljna zemlja" :D , ti Kineza nisi u zivotu vidio (osim onih u Buca Potoku mozda).
Sa kakvom ja luzercinom raspravljam.. :-) :-) :-)
joint union

#11715 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by joint union »

Corto Maltese wrote:
Ne treba mi ni njegovo priznanje ni osjećaj, da bih stvorio sud o njegovim intelektualnim nemogućnostima.
Već odavno je jasno da je Komšić lutak iz Zlatkove radionice, koji je, u jednom trenutku, nasjeo na sopstvenu propagandu, i otkinuo se sa konca. I sada je u slobodnom padu.
Smatram jako tužnim to što još uvijek postoji gomila poštenog svijeta koja je nasjela na tu, sada već dvostruku, ublehu.
Ma shvatio bih ja tvoj smijeh da ti zivis u, kako ovaj rece, ozbiljnijim zemljama. No u ovoj mocvari, gdje politikom vedre i oblace razni Radeljasi, i gdje tragikomicnih situacija imas na pretek, nesto mi se ova puno i ne istice.
joint union

#11716 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by joint union »

weredsf wrote:
Blago tebi.

Ti bio u Kini i vidio idealno "ponasanje na ulici, u saobracaju itd itd"?
Corto Maltese

#11717 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Corto Maltese »

joint union wrote:Ma shvatio bih ja tvoj smijeh da ti zivis u, kako ovaj rece, ozbiljnijim zemljama. No u ovoj mocvari, gdje politikom vedre i oblace razni Radeljasi, i gdje tragikomicnih situacija imas na pretek, nesto mi se ova puno i ne istice.
To je već stvar ukusa.
Neko voli Mr. Beana, neko Nadrealiste, neko Kursadžije, neko Komšića.
Bitno je saznanje da svi gorenavedeni, bez obzira na ogromne razlike u kvaliteti, spadaju u isti žanr.
weredsf

#11718 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

joint union wrote:
weredsf wrote:
Blago tebi.

Ti bio u Kini i vidio idealno "ponasanje na ulici, u saobracaju itd itd"?
Ajde se ti vrati u kladionicu, ostavi se ti Kine ziv bio :roll:
weredsf

#11719 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by weredsf »

joint union wrote:
Corto Maltese wrote:
Ma shvatio bih ja tvoj smijeh da ti zivis u, kako ovaj rece, ozbiljnijim zemljama. No u ovoj mocvari, gdje politikom vedre i oblace razni Radeljasi, i gdje tragikomicnih situacija imas na pretek, nesto mi se ova puno i ne istice.
I sami ste dosli do tacke gdje Komsic i Radeljas idu u istu recenicu :thumbup:
Marko Zarko

#11720 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Marko Zarko »

Suljagić i DF pobjedjuju?! sudeći po anketi objavljenoj na depou

Nešto slaba propaganda protiv DFa na forumima...neka Kemo da nove upute :-D
crvenebrigade

#11721 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by crvenebrigade »

Marko Zarko wrote:Suljagić i DF pobjedjuju?! sudeći po anketi objavljenoj na depou

Ne bi se nesto puno hvalio anketom izvorno objavljenom na portalu kojeg uredjuje Nedzad Latic.

Ono sto je indikativno da Bakir Hadziomerovic po toj anketi ima dvostruko vise glasova od SDP-a, a svi ostali kandidati manje-vise prate rezultate stranaka.

Ova anketa je po meni (ako je vjerodostojna, a mali je uzorak od 600 ispitanika) najpovoljnija u ovom trenutku za Suljagica i Hadziomerovica. :thumbup:
Marko Zarko

#11722 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Marko Zarko »

crvenebrigade wrote:
Marko Zarko wrote:Suljagić i DF pobjedjuju?! sudeći po anketi objavljenoj na depou

Ne bi se nesto puno hvalio anketom izvorno objavljenom na portalu kojeg uredjuje Nedzad Latic.

Ono sto je indikativno da Bakir Hadziomerovic po toj anketi ima dvostruko vise glasova od SDP-a, a svi ostali kandidati manje-vise prate rezultate stranaka.

Ova anketa je po meni (ako je vjerodostojna, a mali je uzorak od 600 ispitanika) najpovoljnija u ovom trenutku za Suljagica i Hadziomerovica. :thumbup:
Uzorak od 600 je kredibilan, a agencija nije neka lijeva. Nisam ljubitelj Dfa ali ipak se čini da narod kaže birajmo nešto drugo i to poštujem. SDP je izgubio od Komšića i to je najizvjesnije.
crvenebrigade

#11723 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by crvenebrigade »

Marko Zarko wrote:
crvenebrigade wrote:

Uzorak od 600 je kredibilan, a agencija nije neka lijeva. Nisam ljubitelj Dfa ali ipak se čini da narod kaže birajmo nešto drugo i to poštujem. SDP je izgubio od Komšića i to je najizvjesnije.
Definitivno bi trebalo pricekati istrazivanje NDI-a. Ali prvi podaci govore da DF-Zeljko Komsic ima blagu prednost u odnosu na konkurenciju (SDA, SDP i SBB-Fahrudin Radoncic).

A kada su u pitanju izbori za Predsjednistvo BiH, pocetni rezultati istrazivanja bas i ne idu u korist Emira Suljagica.

Po prvim dobijenim rezultatima, Emir Suljagic je tek na trecem mjestu, iza Bakira Izetbegovica i Bakira Hadziomerovica.

Ali, zivi bili pa vidjeli. :thumbup:
Last edited by crvenebrigade on 01/08/2014 19:58, edited 1 time in total.
Marko Zarko

#11724 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Marko Zarko »

Istrazivanje NDI je koliko ja znam radjeno prije isticanja kandidatura. evo složismo se svi na kraju dana da DF vodi, pa šta ako vodi...
oakville

#11725 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by oakville »

Marko Zarko wrote:Istrazivanje NDI je koliko ja znam radjeno prije isticanja kandidatura. evo složismo se svi na kraju dana da DF vodi, pa šta ako vodi...
Bogati po čemu DF vodi a o Radončiću da ne govorim? Koga god je NDI podržavao za 2 godine je došao na rub propasti.
Post Reply