Demokratska fronta Željko Komšić
-
clanstranke
#11701 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Šta je ovo?!
Što se tiče političkih stranaka nije opala podrška Demokratskoj fronti Željka Komšića, čak se u odnosu na prethodna ispitivanja javnog mnijenja i povećala, te se čak 29% ispitanih izjasnilo da bi na području FBiH glasali za ovu stranku da se u ovom trenutku održavaju parlamentarni izbori. SDA je druga po preferencijama ispitanika sa 17%, što je nešto manje u odnosu na ostvareni rezultat na prošlim Općim izborima održanim 2010, dok SBB-u podršku daje 12% anketiranih, što bi bio identičan rezultat u odnosu na prošle parlamentarne izbore za federalni nivo vlasti. SDP bilježi sve veći pad i nailazi na podršku svega 7% ispitanika, što je identična podrška koju je u anketi dobio HDZ BiH kao najbolja stranka s hrvatskim predznakom među ponuđenim opcijama. HDZ 1990 u provedenoj anketi je zadobio povjerenje 4% anketiranih, dok se Narodna stranka Radom za boljitak i nekad snažna Stranka za BiH nalaze na rubu izbornog praga od 3%. Ostale stranke nemaju velike šanse da na federalnom nivou prijeđu izborni prag.
Osim što je za očekivati da, A-SDA i DNZ, koji kao regionalno jake stranke ne osvoje ukupno više od 3% glasova, zbog jakog regionalnog utjecaja u USK redovno ulaze u Parlament Federacije.
Zanimljivo je da 6% ispitanih odgovara da bi predalo nevažeći listić ili ga pocijepalo.
The Bosnia Times portal prvi objavljuje rezultate jednog ozbiljnijeg istraživanja javnog mnijenja kada je u pitanju izbor za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te razriješava neke dileme oko ključnih favorita. Emir Suljagić, kandidat Komšićevog DF-a, u velikoj mjeri prati popularnost stranke i ima povjerenje 25% ispitanih na području Federacije BiH, što ga nesumnjivo stavlja u red favorita. Aktuelni član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović, neznatno lošije stoji u odnosu na popularnost stranke i uživa povjerenje od 16% ispitanih, što govori u prilog da za sada nema kampanje u samoj stranci koja bi išla protiv vlastitog kandidata, a koju mnogi mediji intenzivno najavljuju. U krug najužih favorita ulaze i Fahrudin Radončić, s trenutnom podrškom od 14%, te Bakir Hadžiomerović s podrškom od 13% među ispitanicima uz zanimljivost da ovaj bivši novinar uživa skoro dvostruko veće povjerenje među anketiranim u odnosu na stranku koja ga je kandidovala. Također je zanimljivo da bivši reisul-ulema dr. Mustafa Cerić ipak nije doživljen kao budući politički lider i s podrškom od jedva 3% ispitanih se može utvrditi da su šanse za pobjednički rezultat minimalne i da teško može računati na glasove iz struktura organiziranih stranaka. Upravo je ova kandidatura bila velika nepoznanica za mnoge političke analitičare u prethodnom periodu od isticanja Cerićeve kandidature do danas.
Očekivano, u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva najveći broj ispitanih daje prednost Draganu Čoviću, kandidatu HDZ BiH, s 8% podrške. Ipak, Čović se ne bi trebao rano radovati, jer Martin Raguž trenutno uživa nezanemarivih 6% podrške od svih ispitanih, što mu daje za pravo za dalju kvalitetnu predizbornu borbu. Živko Budimir s 3% i Anto Popović, drugi kandidat DF-a, s 1% podrške, po svemu sudeći ostavljaju dvojac Čović-Raguž u samostalnoj utrci za prvog među Hrvatima u BiH.
Kada je u pitanju regionalna zastupljenost podrške, evidentno je da Demokratska fronta preuzima primat u jakim bazama SDP-a, sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, dok SDA drži priključak u Srednjo-bosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. HDZ BiH tradicionalno najbolje stoji u kantonima s hrvatskom većinom.
http://www.thebosniatimes.com/ekskluziv ... 3-gradana/
Što se tiče političkih stranaka nije opala podrška Demokratskoj fronti Željka Komšića, čak se u odnosu na prethodna ispitivanja javnog mnijenja i povećala, te se čak 29% ispitanih izjasnilo da bi na području FBiH glasali za ovu stranku da se u ovom trenutku održavaju parlamentarni izbori. SDA je druga po preferencijama ispitanika sa 17%, što je nešto manje u odnosu na ostvareni rezultat na prošlim Općim izborima održanim 2010, dok SBB-u podršku daje 12% anketiranih, što bi bio identičan rezultat u odnosu na prošle parlamentarne izbore za federalni nivo vlasti. SDP bilježi sve veći pad i nailazi na podršku svega 7% ispitanika, što je identična podrška koju je u anketi dobio HDZ BiH kao najbolja stranka s hrvatskim predznakom među ponuđenim opcijama. HDZ 1990 u provedenoj anketi je zadobio povjerenje 4% anketiranih, dok se Narodna stranka Radom za boljitak i nekad snažna Stranka za BiH nalaze na rubu izbornog praga od 3%. Ostale stranke nemaju velike šanse da na federalnom nivou prijeđu izborni prag.
Osim što je za očekivati da, A-SDA i DNZ, koji kao regionalno jake stranke ne osvoje ukupno više od 3% glasova, zbog jakog regionalnog utjecaja u USK redovno ulaze u Parlament Federacije.
Zanimljivo je da 6% ispitanih odgovara da bi predalo nevažeći listić ili ga pocijepalo.
The Bosnia Times portal prvi objavljuje rezultate jednog ozbiljnijeg istraživanja javnog mnijenja kada je u pitanju izbor za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te razriješava neke dileme oko ključnih favorita. Emir Suljagić, kandidat Komšićevog DF-a, u velikoj mjeri prati popularnost stranke i ima povjerenje 25% ispitanih na području Federacije BiH, što ga nesumnjivo stavlja u red favorita. Aktuelni član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović, neznatno lošije stoji u odnosu na popularnost stranke i uživa povjerenje od 16% ispitanih, što govori u prilog da za sada nema kampanje u samoj stranci koja bi išla protiv vlastitog kandidata, a koju mnogi mediji intenzivno najavljuju. U krug najužih favorita ulaze i Fahrudin Radončić, s trenutnom podrškom od 14%, te Bakir Hadžiomerović s podrškom od 13% među ispitanicima uz zanimljivost da ovaj bivši novinar uživa skoro dvostruko veće povjerenje među anketiranim u odnosu na stranku koja ga je kandidovala. Također je zanimljivo da bivši reisul-ulema dr. Mustafa Cerić ipak nije doživljen kao budući politički lider i s podrškom od jedva 3% ispitanih se može utvrditi da su šanse za pobjednički rezultat minimalne i da teško može računati na glasove iz struktura organiziranih stranaka. Upravo je ova kandidatura bila velika nepoznanica za mnoge političke analitičare u prethodnom periodu od isticanja Cerićeve kandidature do danas.
Očekivano, u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva najveći broj ispitanih daje prednost Draganu Čoviću, kandidatu HDZ BiH, s 8% podrške. Ipak, Čović se ne bi trebao rano radovati, jer Martin Raguž trenutno uživa nezanemarivih 6% podrške od svih ispitanih, što mu daje za pravo za dalju kvalitetnu predizbornu borbu. Živko Budimir s 3% i Anto Popović, drugi kandidat DF-a, s 1% podrške, po svemu sudeći ostavljaju dvojac Čović-Raguž u samostalnoj utrci za prvog među Hrvatima u BiH.
Kada je u pitanju regionalna zastupljenost podrške, evidentno je da Demokratska fronta preuzima primat u jakim bazama SDP-a, sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, dok SDA drži priključak u Srednjo-bosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. HDZ BiH tradicionalno najbolje stoji u kantonima s hrvatskom većinom.
http://www.thebosniatimes.com/ekskluziv ... 3-gradana/
- Corto Maltese
#11702 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Meni je zadnja rečenica prejaka:
TBT će se i u narednim sedmicama baviti ozbilnjim političkim analizama i prognozama izbornih rezultata.
- MuaDib
#11703 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Narandžasti će sve da povaljaju, zato crveno-zelenim hejterima i nevaljaju...samo naprijed DF
- Corto Maltese
#11704 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ubo si što jes', jes. Evo, ja se još valjam od smijeha nakon: "šta da vam kažem... osjećam se kao kompletan idiot!"MuaDib wrote:Narandžasti će sve da povaljaju, zato crveno-zelenim hejterima i nevaljaju...samo naprijed DF
-
Hafis
#11705 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Meni ga je pomalo žao.
Što jest jest - ni kriv ni dužan proveo se ovih desetak godina, gotovo k'o Tito. Samo fale još odgovarajuće pjesme.
A i to su mu levati omogućili.
A sad se valja hrvati, a nema se baš nešto previše puno kila.
Što jest jest - ni kriv ni dužan proveo se ovih desetak godina, gotovo k'o Tito. Samo fale još odgovarajuće pjesme.
A i to su mu levati omogućili.
A sad se valja hrvati, a nema se baš nešto previše puno kila.
-
weredsf
#11706 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Usvim ozbiljnijim zemljamajoint union wrote:Jesi ikad bio u nekoj drugoj zemlji?weredsf wrote:
Naravno da jeste, pogledaj ponasanje na ulici, u saobracaju itd itd
- joint union
#11707 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Corto Maltese wrote: Ubo si što jes', jes. Evo, ja se još valjam od smijeha nakon: "šta da vam kažem... osjećam se kao kompletan idiot!"
E jbg Corto, i ja se nekad poslije dobrog sex-a osjecam kao lav, cak i kazem zeni to. Jel to znaci da sam ja u stvari lav i da to priznajem?Corto Maltese wrote: ne može čovjeku biti svejedno kada predsjednik države prizna da je kompletan idiot.
.
Cuj u svim ozbiljnijim zemljama? Bogati koje su to ozbiljne, koje neozbiljne a koje ozbiljnije zemlje? Pokvario se space ili se tako govori usvim ozbiljnijim zemljama?weredsf wrote:
Usvim ozbiljnijim zemljama
- Corto Maltese
#11708 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne znam koliko si ti lav.joint union wrote:Corto Maltese wrote: Ubo si što jes', jes. Evo, ja se još valjam od smijeha nakon: "šta da vam kažem... osjećam se kao kompletan idiot!"E jbg Corto, i ja se nekad poslije dobrog sex-a osjecam kao lav, cak i kazem zeni to. Jel to znaci da sam ja u stvari lav i da to priznajem?Corto Maltese wrote: ne može čovjeku biti svejedno kada predsjednik države prizna da je kompletan idiot.
.
Ali koliki je Komšić idiot... to već postaje glavna tačka uporišta DF kampanje.
Last edited by Corto Maltese on 01/08/2014 17:57, edited 1 time in total.
- joint union
#11709 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Samo da naglasim da postoji razlika izmedju "osjecam se kao" i "priznajem da sam", i to ne mala.Corto Maltese wrote:
Ne znam koliko si ti lav.
-
weredsf
#11710 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kina, Japan. Singapur, Njemacka do neozibljne Bugarske, Rumunije, i ti ako to vec nisi znao gubim vrijeme sa tobomCuj u svim ozbiljnijim zemljama? Bogati koje su to ozbiljne, koje neozbiljne a koje ozbiljnije zemlje? Pokvario se space ili se tako govori usvim ozbiljnijim zemljama?
-
weredsf
#11711 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Samo vi koji ga branite ne kontate i nakon priznanja da je idiotjoint union wrote:Samo da naglasim da postoji razlika izmedju "osjecam se kao" i "priznajem da sam", i to ne mala.Corto Maltese wrote:
- Corto Maltese
#11712 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne treba mi ni njegovo priznanje ni osjećaj, da bih stvorio sud o njegovim intelektualnim nemogućnostima.joint union wrote:Samo da naglasim da postoji razlika izmedju "osjecam se kao" i "priznajem da sam", i to ne mala.Corto Maltese wrote:
Već odavno je jasno da je Komšić lutak iz Zlatkove radionice, koji je, u jednom trenutku, nasjeo na sopstvenu propagandu, i otkinuo se sa konca. I sada je u slobodnom padu.
Smatram jako tužnim to što još uvijek postoji gomila poštenog svijeta koja je nasjela na tu, sada već dvostruku, ublehu.
Njegova izjava jednu, u osnovi tragičnu situaciju, čini tragikomičnom.
I to je ono čemu se smijem.
- joint union
#11713 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Naravno da gubis kad ne kontas, no mozda nesto i naucis Marko Polo. Ako ti je Kina "ozbiljna zemlja"weredsf wrote:Kina, Japan. Singapur, Njemacka do neozibljne Bugarske, Rumunije, i ti ako to vec nisi znao gubim vrijeme sa tobomCuj u svim ozbiljnijim zemljama? Bogati koje su to ozbiljne, koje neozbiljne a koje ozbiljnije zemlje? Pokvario se space ili se tako govori usvim ozbiljnijim zemljama?
-
weredsf
#11714 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sa kakvom ja luzercinom raspravljam..joint union wrote:Naravno da gubis kad ne kontas, no mozda nesto i naucis Marko Polo. Ako ti je Kina "ozbiljna zemlja"weredsf wrote:Kina, Japan. Singapur, Njemacka do neozibljne Bugarske, Rumunije, i ti ako to vec nisi znao gubim vrijeme sa tobomCuj u svim ozbiljnijim zemljama? Bogati koje su to ozbiljne, koje neozbiljne a koje ozbiljnije zemlje? Pokvario se space ili se tako govori usvim ozbiljnijim zemljama?, ti Kineza nisi u zivotu vidio (osim onih u Buca Potoku mozda).
- joint union
#11715 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ma shvatio bih ja tvoj smijeh da ti zivis u, kako ovaj rece, ozbiljnijim zemljama. No u ovoj mocvari, gdje politikom vedre i oblace razni Radeljasi, i gdje tragikomicnih situacija imas na pretek, nesto mi se ova puno i ne istice.Corto Maltese wrote:
Ne treba mi ni njegovo priznanje ni osjećaj, da bih stvorio sud o njegovim intelektualnim nemogućnostima.
Već odavno je jasno da je Komšić lutak iz Zlatkove radionice, koji je, u jednom trenutku, nasjeo na sopstvenu propagandu, i otkinuo se sa konca. I sada je u slobodnom padu.
Smatram jako tužnim to što još uvijek postoji gomila poštenog svijeta koja je nasjela na tu, sada već dvostruku, ublehu.
- joint union
#11716 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Blago tebi.weredsf wrote:
Sa kakvom ja luzercinom raspravljam..![]()
![]()
Ti bio u Kini i vidio idealno "ponasanje na ulici, u saobracaju itd itd"?
- Corto Maltese
#11717 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
To je već stvar ukusa.joint union wrote:Ma shvatio bih ja tvoj smijeh da ti zivis u, kako ovaj rece, ozbiljnijim zemljama. No u ovoj mocvari, gdje politikom vedre i oblace razni Radeljasi, i gdje tragikomicnih situacija imas na pretek, nesto mi se ova puno i ne istice.
Neko voli Mr. Beana, neko Nadrealiste, neko Kursadžije, neko Komšića.
Bitno je saznanje da svi gorenavedeni, bez obzira na ogromne razlike u kvaliteti, spadaju u isti žanr.
-
weredsf
#11718 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ajde se ti vrati u kladionicu, ostavi se ti Kine ziv biojoint union wrote:Blago tebi.weredsf wrote:
Sa kakvom ja luzercinom raspravljam..![]()
![]()
Ti bio u Kini i vidio idealno "ponasanje na ulici, u saobracaju itd itd"?
-
weredsf
#11719 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
I sami ste dosli do tacke gdje Komsic i Radeljas idu u istu recenicujoint union wrote:Ma shvatio bih ja tvoj smijeh da ti zivis u, kako ovaj rece, ozbiljnijim zemljama. No u ovoj mocvari, gdje politikom vedre i oblace razni Radeljasi, i gdje tragikomicnih situacija imas na pretek, nesto mi se ova puno i ne istice.Corto Maltese wrote:
Ne treba mi ni njegovo priznanje ni osjećaj, da bih stvorio sud o njegovim intelektualnim nemogućnostima.
-
Marko Zarko
#11720 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Suljagić i DF pobjedjuju?! sudeći po anketi objavljenoj na depou
Nešto slaba propaganda protiv DFa na forumima...neka Kemo da nove upute
- crvenebrigade
#11721 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne bi se nesto puno hvalio anketom izvorno objavljenom na portalu kojeg uredjuje Nedzad Latic.Marko Zarko wrote:Suljagić i DF pobjedjuju?! sudeći po anketi objavljenoj na depou
Ono sto je indikativno da Bakir Hadziomerovic po toj anketi ima dvostruko vise glasova od SDP-a, a svi ostali kandidati manje-vise prate rezultate stranaka.
Ova anketa je po meni (ako je vjerodostojna, a mali je uzorak od 600 ispitanika) najpovoljnija u ovom trenutku za Suljagica i Hadziomerovica.
-
Marko Zarko
#11722 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Uzorak od 600 je kredibilan, a agencija nije neka lijeva. Nisam ljubitelj Dfa ali ipak se čini da narod kaže birajmo nešto drugo i to poštujem. SDP je izgubio od Komšića i to je najizvjesnije.crvenebrigade wrote:Ne bi se nesto puno hvalio anketom izvorno objavljenom na portalu kojeg uredjuje Nedzad Latic.Marko Zarko wrote:Suljagić i DF pobjedjuju?! sudeći po anketi objavljenoj na depou
Ono sto je indikativno da Bakir Hadziomerovic po toj anketi ima dvostruko vise glasova od SDP-a, a svi ostali kandidati manje-vise prate rezultate stranaka.
Ova anketa je po meni (ako je vjerodostojna, a mali je uzorak od 600 ispitanika) najpovoljnija u ovom trenutku za Suljagica i Hadziomerovica.
- crvenebrigade
#11723 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Definitivno bi trebalo pricekati istrazivanje NDI-a. Ali prvi podaci govore da DF-Zeljko Komsic ima blagu prednost u odnosu na konkurenciju (SDA, SDP i SBB-Fahrudin Radoncic).Marko Zarko wrote:Uzorak od 600 je kredibilan, a agencija nije neka lijeva. Nisam ljubitelj Dfa ali ipak se čini da narod kaže birajmo nešto drugo i to poštujem. SDP je izgubio od Komšića i to je najizvjesnije.crvenebrigade wrote:Ne bi se nesto puno hvalio anketom izvorno objavljenom na portalu kojeg uredjuje Nedzad Latic.Marko Zarko wrote:Suljagić i DF pobjedjuju?! sudeći po anketi objavljenoj na depou
A kada su u pitanju izbori za Predsjednistvo BiH, pocetni rezultati istrazivanja bas i ne idu u korist Emira Suljagica.
Po prvim dobijenim rezultatima, Emir Suljagic je tek na trecem mjestu, iza Bakira Izetbegovica i Bakira Hadziomerovica.
Ali, zivi bili pa vidjeli.
Last edited by crvenebrigade on 01/08/2014 19:58, edited 1 time in total.
-
Marko Zarko
#11724 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Istrazivanje NDI je koliko ja znam radjeno prije isticanja kandidatura. evo složismo se svi na kraju dana da DF vodi, pa šta ako vodi...
-
oakville
#11725 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Bogati po čemu DF vodi a o Radončiću da ne govorim? Koga god je NDI podržavao za 2 godine je došao na rub propasti.Marko Zarko wrote:Istrazivanje NDI je koliko ja znam radjeno prije isticanja kandidatura. evo složismo se svi na kraju dana da DF vodi, pa šta ako vodi...