Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
oaza85

#11676 Re: Ateizam vs. Religija

Post by oaza85 »

Laertes wrote:
Dino34 wrote: Ako je jedan muhammed, s.a.v.s i njegovi kompanjoni iz sedmog vijeka dokazano bili bolji ljudi od ovih današnjih,
Eto, Bloo, jebiga, vidiš da sami nalijeću na volej... I sad je najlogičnije spomenuti ONO :D
Image

oni to ne vole kad se spominje
Dozer

#11677 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Dino34 wrote: U redu.
Hajd da kažemo da si u pravu. Šta to što si napisao govori o nama budući da svjedočimo sunovratu morala i totalnom raspadu društva?
Ako je jedan muhammed, s.a.v.s i njegovi kompanjoni iz sedmog vijeka dokazano bili bolji ljudi od ovih današnjih, šta nam to govori o teoriji evolucije u koju se zakljinješ?
Ni u sta se ja ne zaklinjem. Samo logicko razmisljanje na bazi poznatih cinjenica.
A te poznate cinjenice kazu da je moral onda (u njegovo vrijeme) i danas - prilicno razlicit. I prilicno rastezljiv pojam... Samo jedan primjer - on da zivi danas i da "privede" devetogodisnju curicu (ili koliko je vec imala godina), jos bi i dobro prosao ako bi zavrsio u zatvoru, a da ga njen stari ne odradi. Ja bih ga, recimo, momentalno ohladio za sva vremena. Dakle - po cemu je to tacnno Muhammed bio bolji covjek od bilo koga danas? Koji su parametri za procjenu i poredjenje?
I kakve to uopste veze ima s evolucijom...?
Ko ga je prevazišao? Ne vidim ti ja to tako, naprotiv!
Ateisti su ti koji se iz petih žila napinju da izbace boga iz svake moguće jednadžbe. Sad, logično da se nameće pitanje zašto to rade.
Ako dođemo do odgovora, shvatiti ćemo zašto se pojedinci izjašnjavaju kao ateisti.
Po meni, to je daleko od njihovih (lažnih) tvrdnji da za postojanje Boga nema dokaza.
Cekaj... "lazne" tvrdnje ateista da za postojanje Boga nema dokaza? A koji su to neosporivi i potvrdjeni dokazi da postoji...?
Po milioniti put - necije vjerovanje u nesto nije dokaz da je to zaista tacno.
Ateisti se upravo i vode time sto teisti ne mogu dokazati postojanje boga. Svasta...
Dakle, ako ja kazem da bog ne postoji, a ti kazes da postoji, u tom "duelu" ti si taj koji moras podastrijeti neoborive dokaze za svoju tvrdnju, jer uvijek afirmacijska strana treba da dokaze ono sto tvrdi da je istina.
Negator ne mora dokazivati nista, pogotovo ako afirmator ne nudi nikakve stvarne dokaze za svoju tvrdnju.
Imaš preko milijardu ljudi koji vjeruju kako je njihov bog stvorio zemlju i onda legao da spava. Budi se s vremena na vrijeme kako bi uklonio kaos tj uspostavio red.
Samo, milijarda nije "svi ljudi"
Naravno da nisu. Vjerovatno su nekad neki i za ove munje, vjetar i valove govorili da to nije ono sto vecina govori i vjeruje da jeste. Pretpostavljam da su takvi bili ekskomunicirani iz zajednice, jer "istina" je ono sto vecina kaze da jeste, zar ne?
Ostaje da nam ta milijarda ljudi kazu:
- Gdje spava?
- Kako izgleda?
- Gdje se uopste nalazi?
- Zasto smo mu mi toliko bitni u (za sad) beskrajnom svemiru i medju milijardama zvijezda i planeta?
Koliko znaš ljudi koji se mogu pohvaliti da su milijarderi?
Dvojicu. Licno. Milionera licno poznajem desetak.
Vjerovatno nijednog. Zašto? Zato što nemaš pristup tim krugovima.
Dao si odgovor na bazi svog predubjedjenja ili, ako ti je draze - vjerovanja. I, kao sto mozes vidjeti iznad, pogrijesio si. Kako onda znas da ne grijesis i za boga?
Čuda su svakodnevna, samo treba ući u prostoriju u kojoj se dešavaju.
Moguce... Problem je samo u tome sto nesto za nekoga jeste "cudo", a za nekoga drugog nije.
Upravo iz gornjeg primjera je to jasno - za tebe je sad vjerovatno cudo otkud ja poznajem cak 2 milijardera i desetak milionera (iako znam da u ovo neces povjerovati cak i kad bih ti dao neoborive dokaze), a za mene to nije nikakvo cudo poznavati i takve ljude.
Last edited by Dozer on 20/06/2019 16:11, edited 2 times in total.
asurbanipal

#11678 Re: Ateizam vs. Religija

Post by asurbanipal »

“HE WHO IS ABOVE ALL ELSE”: THE STRONGEST ARGUMENT FOR THE EXISTENCE OF GOD

https://ismailignosis.com/2014/03/27/he ... ce-of-god/
Dozer

#11679 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

I kako da se na ovakve izjave i tvrdnje ne :lol: :lol: :lol: :lol:
geralt

#11680 Re: Ateizam vs. Religija

Post by geralt »

Dino34 wrote:Još uvijek nisi savlado puljku za citiranje :mrgreen:
Dozer wrote:Sve je to proizvod naseg uma, a onda tumacenje svega toga, kao i ponasanje koje proizilazi iz tog tumacenja, opet je - proizvod naseg uma.
U redu.
Hajd da kažemo da si u pravu. Šta to što si napisao govori o nama budući da svjedočimo sunovratu morala i totalnom raspadu društva?
Ako je jedan muhammed, s.a.v.s i njegovi kompanjoni iz sedmog vijeka dokazano bili bolji ljudi od ovih današnjih, šta nam to govori o teoriji evolucije u koju se zakljinješ?
Sunovrat morala i raspad drustva? Dosta dobro poznajem historiju i sadasnje drustvo ima:

- Manje ubistava, silovanja i ostalih nasilnih zlocina
- Visi zivotni standard i manji postotak gladnih
- Bolju brigu o starim, bolesnim i nemocnim
- Manje ratova
- Manje rasizma, ksenofobije i medjureligijske mrznje
- Vecu ravnopravnost medju socijalnim klasama i polovima
- Veci stepen zastite privatne imovine
- Veci stepen obrazovanosti, zdravlja i higijene
- Bolju zastitu djece

... nego bilo koje drustvo u bilo kojem trenutku u historiji. Naravno da postoje zemlje koje "kvare prosjek", ali je cak i u tim zemljama bolje zivjeti danas neko 600 i neke godine.
King Theoden

#11681 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Dozer wrote:poznate cinjenice kazu da je moral onda (u njegovo vrijeme) i danas - prilicno razlicit
Miješaš moral kao pravilno ponašanje i moralnost tj pravdanje raznih nametnutih(?) normi.
Moral kod prvih generacija muslimana je bio takav da će biti teško, ma nedostižan ljudima koji će živjeti u tridesetom vijeku, a kamoli današnjim.
Dozer wrote:Samo jedan primjer - on da zivi danas i da "privede" devetogodisnju curicu
Odličan primjer. Slažem se sa napisanim pa samim tim i podržavam. Postupio bih identično.
Samo, šta ako on to nije uradio?
To je ta nepopravljiva šteta koju su nam nanijeli prenosioci hadisa bez obzira na njihov lijep nijet.
Uglavnom, stručnjaci iz tih oblasti su davno dokazali da on to nije uradio i nama je to sasvim dovoljno.
Dozer wrote:Ateisti se upravo i vode time sto teisti ne mogu dokazati postojanje boga
Kao što rekoh, drugi su razlozi za vaše nevjerovanje.
Dozer wrote:Dakle, ako ja kazem da bog ne postoji, a ti kazes da postoji, u tom "duelu" ti si taj koji moras podastrijeti neoborive dokaze za svoju tvrdnju
Ne, nisam.
Ovdje smo da ćaskamo i pišemo ono što želimo i koliko želimo. Nismo u normi.
Što se tiče vjere, pa vjerujem ono što vjerujem. Jedan od stubova tog vjerovanja jeste i to da je meni nemoguće da te ubijedim u nešto tako da se uopšte ne zamaram nekim pokušajima.
Dozer wrote:istina" je ono sto vecina kaze da jeste, zar ne?
Ne, nije.
Dozer wrote:Ostaje da nam ta milijarda ljudi kazu:
- Gdje spava?
- Kako izgleda?
- Gdje se uopste nalazi?
Odi u indiju i upitaj ih.
Dozer wrote:kao sto mozes vidjeti iznad, pogrijesio si.
Pretpostavka nije isto što i tvrdnja.
Dozer wrote:Kako onda znas da ne grijesis i za boga?
Znam. Ne, ne vjerujem, nego znam.
geralt wrote:Dosta dobro poznajem historiju i sadasnje drustvo ima:
Ipak ne znaš.
geralt

#11682 Re: Ateizam vs. Religija

Post by geralt »

Super, ti znas, prosvijetli nas. Po cemu je konkretno Arabija 7. vijeka moralnije drustvo od Svedske 21. vijeka?
King Theoden

#11683 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

geralt wrote:Super, ti znas, prosvijetli nas. Po cemu je konkretno Arabija 7. vijeka moralnije drustvo od Svedske 21. vijeka?
Moze, al drugom prilikom. Sad nemam vremena za neke duže postove.
Samo, nećemo samo o moralnosti poslanika i ashaba bez da se osvrnemo na amoralnost zapada iz XXI stoljeća. Ok?
geralt

#11684 Re: Ateizam vs. Religija

Post by geralt »

"Moralnost" Arabije pada na robovlasnistvu. Ne moram nijedan dalji argument traziti.
Dope_Man

#11685 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

Dovoljno je, sto se moralnosti drustva tice, podsjetiti da su zene u Arabiji tek nedavno dobile pravo da voze, da se bave sportom i slicno. Samo 100tinjak gpdina nakon sto su se zene na odvratnom zapadu izborile da ih se gleda kao jednako vrijedna bica. Dakako, u Arabiji (i okolnim zemljama) i danas postoji milion pravila koja sputavaju osnovne ljudske slobode. Ali eto, bili su prije 1400 godina moralne vertikale kakve odvratni zapadni svijet nece biti ni za 1000 godina.
MarlboroGold

#11686 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

asurbanipal wrote:
“HE WHO IS ABOVE ALL ELSE”: THE STRONGEST ARGUMENT FOR THE EXISTENCE OF GOD

https://ismailignosis.com/2014/03/27/he ... ce-of-god/
:thumbup: ovo vrijedi pročitati uz kafu... čak i za ateiste. Na prvu mi se činilo da članak cijelo vrijeme ide u korist monoteističkih religija, ali konačna slika je ipak nešto drugačija i ne ide baš u prilog Bogu kako je prikazan u abrahamskim religijama.
zforumas

#11687 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Sad ide klasicni spin kako S.A. nije primjer serijatske drzave.
skafiskafsnjak

#11688 Re: Ateizam vs. Religija

Post by skafiskafsnjak »

Meni moja vjera, tebi tvoja. Davno receno...

U ovom slucaju "nevjera". Licni izbor svakog pojedinca.... ja ne razumijem vas sto ne vjerujete. Ako ste sebe ubijedili u nesto , zaato se tako borite i ostale ?
Dope_Man

#11689 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

Nema ovdje borbe nikakve. Mi zivimo u jako religioznom drustvu i zapravo je teze neke stvari uraditi kao ateista. Npr. U politici prolazis daleko bolje ako se priljubis uz neku od religija.

A ovo je forum, tu smo da diskutujemo o nekim temama. Vjernici iznose odredjene tvrdnje poput ove da su muslimani u vrijeme Muhameda bili daleko moralnije drustvo nego sto imamo danas u zapadnom svijetu. To je jaka tvrdnja koja se mora poduprijeti dokazima i primjerima, a mi, koji ne smatramo religiju kao adekvatan izvor moralnih pravila, samo ukazujemo na probleme koje mi vidimo u religiji i moralu koji iz iste proizilazi poput smatranja zene manje vrijednom, robovlasnistva itd. Pa je onda lopta na vjernicima da nekako opravdaju tu vrstu moralnosti.
King Theoden

#11690 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

geralt wrote:"Moralnost" Arabije pada na robovlasnistvu. Ne moram nijedan dalji argument traziti.
Čekaj, jesi li tražio da ti se objasni, ili ćeš lupati gluposti?
Usput, islam je ukinuo robovlasništvo.
Ovo kažem bez trudna sarkazma. Da ne bude da me optuže za trolanje.
Jer, kada su u pitanju vjerski propisi, onda nema šale. Govorimo na osnovu stečenog znanja.
King Theoden

#11691 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Dope_Man wrote:Pa je onda lopta na vjernicima da nekako opravdaju tu vrstu moralnosti.
Zašto bismo? Kome? Koja je korist od toga?
Dope_Man

#11692 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

Iznio si tvrdnju, ako si intelektualno iskren covjek onda ces stati iza te tvrdnje i dokazati je. Ali ne, radije ces izgleda baciti bombu, i onda odbiti da pricas o tome jer vjerovatno znas da ne mozes dokazati to iza cega stojis.

I upravo takve stvari su razlog raznih banova i opceg nedostatka kvalitetne diskusije na ovom podforumu o cemu se govorilo u zadnje 2-3 stranice. Ne moze se imati razgovor izmedju dvije strane, ako se jedna od strana ponasa tako kako se ti upravo ponasas.
King Theoden

#11693 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Ma ko si ti uopšte?
Ubacili ste se u diskusiju koju smo vodili @dozer i ja i počeli bombardovati sa nekim pitanjima.
Ok, nekima sam obećao odgovor, ali ne svima.
Dozer je, za razliku od vas, moj forumski frend kojem odgovaram na upise.
Dakle, kad budem imo vremena da se izvalim na krevet, onda ću i odgovoriti. Trenutno radim nešto drugo i u kratkim pauzama listam forum i pišem kratke postove.
broj dva

#11694 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

geralt

#11695 Re: Ateizam vs. Religija

Post by geralt »

Dino34 wrote:
geralt wrote:"Moralnost" Arabije pada na robovlasnistvu. Ne moram nijedan dalji argument traziti.
Čekaj, jesi li tražio da ti se objasni, ili ćeš lupati gluposti?
Usput, islam je ukinuo robovlasništvo.
Ovo kažem bez trudna sarkazma. Da ne bude da me optuže za trolanje.
Jer, kada su u pitanju vjerski propisi, onda nema šale. Govorimo na osnovu stečenog znanja.
Super, sacekacu tvoje objasnjenje.
Bloo
Globalna šefica

#11696 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

broj dva wrote:https://www.theguardian.com/books/2019/ ... -pratchett

I oni konja za trke imaju :D
FFS :lol:
Serija inače dobra :mrgreen:
Da je pokojni Pratchett živ facepalmao bi pola dana.
King Theoden

#11697 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Što se tiče ahlaka kod prve generacije tj odabranih ashaba u kojima tražimo uzor, možemo kazati da je nemadmašan. Da na trenutak čak i zanemarimo vjersku komponemtu, možemo kazati da je jedan ebu-bekr, r.a. nemadmašan u dobročinstvu, kako u svojoj generaciji, tako i među onima koji su ga slijedili, pa sve do sudnjeg dana.
To je čovjek koji je sav imetak stavio na uslugu zajednici ignorišući čak i vlastite potrebe.
Dvaput! Dvaput je kretao od nule, bio vješt trgovac i dvaput je dijelio kompletan imetak.
Kažu, vlast pokvari čovjeka. Pa, omer, r.a. je plakao jer nije bio siguran da li je u najudaljenijem selu islamske države pokopan dobar put.
I onda možeš nabrajati redom, sve do petog pravednog halife u vrijeme čije vladavine nisi imao čovjeka kojem bi dao sadaku. Svi obezbijeđeni.
A to su samo ashabi.
To je čovjek koji nikada nije podigao glas a kamoli ruku na neko čeljade iz svoje kuće ili nekog drugog muslimana.
Dok u XXI stoljeću manje ili veće sile ubijaju na milione nedužne djece, staraca i žena, on u 7. vijeku nije dao da se ubije zarobljeni neprijateljski vojnik. Ma, ako bi došlo do naznake da bi se predao, njegova krv bi bila haram.

Stoljećima prije i. stoljećima poslije njega, bio je običaj da se osvojeni grad opljačka, muškarci pobiju a žene i djeca odvedu u ropstvo.
Kod njega nije. Meka, taif i ostala mjesta svjedoče da nije.
Eto male uvertire.
Dozer

#11698 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Tu moras malo zastati i zapitati se - da li je on jedan, ili njih 10 ili 100 takvih, zaista mjerilo sveukupnog morala drustva u to vrijeme?

Jer, pazi nesto...ako cemo se voditi pojedinacnim primjerima, a zanemarivati sveukupno trenutno drustveno stanje svijesti o svemu i svacemu, onda, vjeruj mi na rijec, hladno mozes more danasnjih pojedinaca staviti u isti rang s ovima koje navodis.

Ukratko, pojedinac nije mjerilo. Vecina je mjerilo drustvenog stanja i svijesti. A vecina onda bas se i nije vodila tim svijetlim primjerima. Kao sto to nije slucaj ni danas.
SmokingMan

#11699 Re: Ateizam vs. Religija

Post by SmokingMan »

Sa spekta definisanja moralnih vrijednosti čovjeka i društva u Islamu,doba u kojem mi živimo se može nazvati drugom lutovom erom...
harač

#11700 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

In their tongue, he is Dovakhiin, osvajač mehkog srca :D
Locked