Dino34 wrote:
U redu.
Hajd da kažemo da si u pravu. Šta to što si napisao govori o nama budući da svjedočimo sunovratu morala i totalnom raspadu društva?
Ako je jedan muhammed, s.a.v.s i njegovi kompanjoni iz sedmog vijeka dokazano bili bolji ljudi od ovih današnjih, šta nam to govori o teoriji evolucije u koju se zakljinješ?
Ni u sta se ja ne zaklinjem. Samo logicko razmisljanje na bazi poznatih cinjenica.
A te poznate cinjenice kazu da je moral onda (u njegovo vrijeme) i danas - prilicno razlicit. I prilicno rastezljiv pojam... Samo jedan primjer - on da zivi danas i da "privede" devetogodisnju curicu (ili koliko je vec imala godina), jos bi i dobro prosao ako bi zavrsio u zatvoru, a da ga njen stari ne odradi. Ja bih ga, recimo, momentalno ohladio za sva vremena. Dakle - po cemu je to tacnno Muhammed bio bolji covjek od bilo koga danas? Koji su parametri za procjenu i poredjenje?
I kakve to uopste veze ima s evolucijom...?
Ko ga je prevazišao? Ne vidim ti ja to tako, naprotiv!
Ateisti su ti koji se iz petih žila napinju da izbace boga iz svake moguće jednadžbe. Sad, logično da se nameće pitanje zašto to rade.
Ako dođemo do odgovora, shvatiti ćemo zašto se pojedinci izjašnjavaju kao ateisti.
Po meni, to je daleko od njihovih (lažnih) tvrdnji da za postojanje Boga nema dokaza.
Cekaj... "lazne" tvrdnje ateista da za postojanje Boga nema dokaza? A koji su to neosporivi i potvrdjeni dokazi da postoji...?
Po milioniti put - necije vjerovanje u nesto nije dokaz da je to zaista tacno.
Ateisti se upravo i vode time sto teisti ne mogu dokazati postojanje boga. Svasta...
Dakle, ako ja kazem da bog ne postoji, a ti kazes da postoji, u tom "duelu" ti si taj koji moras podastrijeti neoborive dokaze za svoju tvrdnju, jer uvijek afirmacijska strana treba da dokaze ono sto tvrdi da je istina.
Negator ne mora dokazivati nista, pogotovo ako afirmator ne nudi nikakve stvarne dokaze za svoju tvrdnju.
Imaš preko milijardu ljudi koji vjeruju kako je njihov bog stvorio zemlju i onda legao da spava. Budi se s vremena na vrijeme kako bi uklonio kaos tj uspostavio red.
Samo, milijarda nije "svi ljudi"
Naravno da nisu. Vjerovatno su nekad neki i za ove munje, vjetar i valove govorili da to nije ono sto vecina govori i vjeruje da jeste. Pretpostavljam da su takvi bili ekskomunicirani iz zajednice, jer "istina" je ono sto vecina kaze da jeste, zar ne?
Ostaje da nam ta milijarda ljudi kazu:
- Gdje spava?
- Kako izgleda?
- Gdje se uopste nalazi?
- Zasto smo mu mi toliko bitni u (za sad) beskrajnom svemiru i medju milijardama zvijezda i planeta?
Koliko znaš ljudi koji se mogu pohvaliti da su milijarderi?
Dvojicu. Licno. Milionera licno poznajem desetak.
Vjerovatno nijednog. Zašto? Zato što nemaš pristup tim krugovima.
Dao si odgovor na bazi svog predubjedjenja ili, ako ti je draze - vjerovanja. I, kao sto mozes vidjeti iznad, pogrijesio si. Kako onda znas da ne grijesis i za boga?
Čuda su svakodnevna, samo treba ući u prostoriju u kojoj se dešavaju.
Moguce... Problem je samo u tome sto nesto za nekoga jeste "cudo", a za nekoga drugog nije.
Upravo iz gornjeg primjera je to jasno - za tebe je sad vjerovatno cudo otkud ja poznajem cak 2 milijardera i desetak milionera (iako znam da u ovo neces povjerovati cak i kad bih ti dao neoborive dokaze), a za mene to nije nikakvo cudo poznavati i takve ljude.