Suti i trpi wrote:
Budimo realni Bosnoloze.. Bojan Bajic trenutno nema kapacitet da odrzi takve mitinge po RS. Niti ima noveca da organizuje tribinu, niti bi to vlasti dozvolile, niti bi imo podrsku od naroda. Na takvom mitingu bi mogo dobiti jedino ciglu u glavu. Narod u RS je krajnje izmanipulisan i olupan nacionalisticko - sovinistickom propagandom koju prosipaju Dodik i njegovi mediji. Bajic je napravio veliki iskorak. Ne moze nista preko noci... Doci ce sve na svoje.
Generalizacija je strašno opasna i to ima elemente fašizma, ali vjerujem da si nenamjerno koristio ovu konstrukciju. Dakle, treba reći
pojedinci naroda u RS....
Da budem potpuno jasan, ova Dodikova izjava je za naježiti se, monstruozna i nažalost, određen broj građana u ovom entitetu se poistovjećuje sa ovim stavom. Najoštrije osuđujem ovakav ispad i smatram da bi ovo pitanje trebalo riješiti zakonom o negiranjem genocida i uopšte zločina.
Ali, ono što meni smeta je da se vrši generalizacija i produbljivanje predrasuda o svim ljudima u Republici Srpskoj. Stvara se utisak da ovdje hodaju isključivo ljudi sa dugim bradama, kokardama, koji mrze sve Bošnjake i jedva čekaju novi rat i borbu za otcjepljenje. Istina je ipak drugačija, ali za to treba kontakt i komunikacija običnih građana. Morate biti svaki dan među ljudima, pričati, posmatrati pa tek onda davati neke sudove. Većini ljudi se politika uopšte, Dodik kao sinonim vlasti, ali i svi drugi političari gade sa svojom pričom u kojem se ne biraju sredstva za osvajanje vlasti. Ovdje ima alternativni blok, brojne NVO, neki mediji, određene političke partije i dosta građana koji snažno osuđuju genocid u Srebrenici i sve strahote koje su tamo počinjene.
Narod jeste izložen strašnoj propagandi, da tamo po Sarajevu "Teheranu" hodaju neki islamski teroristi sa bombama oko pojasa, koji samo čekaju priliku za osvetu i pohod u nove rat za dominaciju i protjerivanje Srba.
E, ovo je po meni ključ problema i protiv ovakvih priča i stereotipa se treba boriti.
Ne znam da li je na ovoj temi spomenuto, ali pokrenut je niz akcija sa željom da se Dodik skine sa vlasti.

naljepnice "gotov je" i sl.
http://www.pritisak.org/2010/08/svi-uce ... -dobijaju/
http://www.youtube.com/watch?v=D4trl8b8 ... r_embedded
dio teksta sa portala Buka
Noževi, žice i ostali repromaterijal smrti
Pozdravim prvi, upitam je kako ide i šta radi? Sve je ok, al’ mi reče da ju je glupost po ko zna koji put potresla. U pitanju je sadržaj koji je vidjela na Mreži. Šta je bilo? Ištem linkova, ona mi pošalje. Dva klika i užas se učita: Fb grupa – Nož, žica, Srebrenica. Gledam sadržaj stranice, čitam komentare i zgražavam se. Posebno su bolesne slike i komentari istih. Ima i svinja među fotkama. Tačno ne znam šta bih više napisao na takav sadržaj, te komentare, taj pristup u odnosu među ljudskim bićima.
Jezivo, prazno i otužno!
Kaljuga satanizma, zlodjela i gluposti uvijek je u blizini i samo je pitanje vremena kad će neki čovjek, insani i ostali, početi da se valja i krmači, nadasve.
Da, krmači!
Ovo nema veze sa vjerom. To je metafora, ali i slamka za koju će se bolestan čitalac zakačiti.
Prokomentarisali smo glupost i prazninu aktera gnusnog sadržaja i otišli oflajn.
Još neki isječci:
RS i njeni političari, nakon desetogodišnjeg ignorisanja potrebe za suočavanjem sa istinom, pogotovo sa zločinima koji su učinjeni, počinje da plaća cijenu, smatra predsjednik Helsinškog odbora RS-a Branko Todorović:
«Ja ne bih rekao da je ovo priznanje zločina i genocida zakašnjeno. Mislim da je ono rečeno na pravom mjestu, pa hajde da kažemo - i u jednom dobrom trenutku kada se BiH zaista nalazi pred veoma kompleksnim izazovima, koji su dijelom i posljedica ignorisanja skoro svih struktura vlasti i svih vlada u RS-u potrebe za priznavanjem odgovornosti za suočavanjem sa istinom, za izgradnju povjerenja pomirenjem, a ono što je još važnije - za procesuiranjem lica koja su učestvovala ne samo u srebreničkom zločinu nego i u mnogim drugim, a koja se, nažalost, danas nalaze na slobodi.»
A vidite ovo, 2007.godina, nakon izbora. To govori o njegovom kredibilitetu i manipulaciji. Ali, manipulaciju sa ovakvim stvarima se ne smije dozvoliti.
07.11.2007 Žana Kovačević
U Srebrenici se desio genocid, rekao je javno predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik na investicijskoj konferenciji na Jahorini kojoj je bio domaćin.
Pred brojnim diplomatskim korom i velikim brojem bh. političara Dodik je, takođe, ocijenio kako svi koji su učestvovali u genocidu moraju biti kažnjeni, što je posao pravosuđa, dok običan čovjek u BiH mora nastaviti živjeti noramalno:
«U Srebrenici se desio genocid. Mi podržavamo, naravno, rad pravosudnih institucija da svakog onog ko je učestvovao u tom genocidu procesuira i da bude kažnjen. I to treba da ostavimo sferi pravosuđa.»
Predsednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić izjavio je da je devet dana jula srebreničke tragedije "crna stranica istorije srpskog naroda".
Izveštaj Komisije za Srebrenicu za mene predstavlja "šokantno suočavanje sa tragičnom istinom o ljudskom stradanju velikih razmera", rekao je Čavić u obraćanju građanima RS preko medija i istakao da se oni koji su počinili taj zločin "ne mogu opravdati nikome i nikada".
"Zbog toga se obraćam vama, građanima RS, a pre svega Srbima, koje želim da upoznam sa delom istine koju smo sami ustanovili i koja još nije potpuna, ali je i nepotpuna ipak zastrašujuća", rekao je Čavić povodom izveštaja o dešavanjima u Srebrenici u periodu 10. do 19. jula 1995. godine.
A savjest je čudo.
Vlastimir Golijan, optužen za genocid u Srebrenici u julu 1995., izjasnio se krivim 8. septembra pred Sudom BiH, što je prvo priznanje genocida od početka rada Tribunala u Hagu i procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima.
Naravno da mi je žao što većina stranaka i političara nije reagovala na ovu izjavu, ali borba za ljudskost, humanost i moranno pročišćenje mora da se vrši konstantno. I svako od nas mora dati svoj doprinos tome!