FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Obuca9

#11651 Re: FC Barcelona

Post by Obuca9 »

505sCrtom wrote:slusaj starog fergusona. on zna najbolje. “Players develop and start to ­mature when they reach 25 or so. We’ve seen that with Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney and ­others.
“But Messi has not even reached that age yet. It’s frightening what’s going to happen – he’s only 24!”
Sve to stoji. Messi će zaista biti jedan od trojice najvećih, ako nastavi u ovakvom (ili približno dobrom) ritmu igrati i do kraja karijere. A onda će to biti stvar ličnog ukusa, kojeg na koje mjesto staviti.

Ali, samo kažem da treba sačekati da momak završi karijeru, pa tek ga onda upoređivati sa igračima, koji su svoje već završili, prije XY godina. Ništa drugo.

Očito sam pogrešno shvaćen, uopšte ne pokušavam umanjiti vrijednost njegovih kvaliteta, nego baš suprotno, želim samo da kažem da nije lijepo umanjivati vrijednost kvaliteta jednog Pelea, što rade fanovi Barcelone ili samog Messija, što rade fanovi Real Madrida. To je sve ;)
veljaca

#11652 Re: FC Barcelona

Post by veljaca »

Po svim statistickim pokazateljima:

Najbolji igrac koji trenutno igra fudbal je LEONEL MESSI .....

A sta kaze neko drugi ( pa makar se on zvao i kako se vec zove ) to je manje vazno ....

Btw - velika podrska za ABIDALA .....
erik2

#11653 Re: FC Barcelona

Post by erik2 »

Obuca9 wrote:
505sCrtom wrote:slusaj starog fergusona. on zna najbolje. “Players develop and start to ­mature when they reach 25 or so. We’ve seen that with Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney and ­others.
“But Messi has not even reached that age yet. It’s frightening what’s going to happen – he’s only 24!”
Sve to stoji. Messi će zaista biti jedan od trojice najvećih, ako nastavi u ovakvom (ili približno dobrom) ritmu igrati i do kraja karijere. A onda će to biti stvar ličnog ukusa, kojeg na koje mjesto staviti.

Ali, samo kažem da treba sačekati da momak završi karijeru, pa tek ga onda upoređivati sa igračima, koji su svoje već završili, prije XY godina. Ništa drugo.

Očito sam pogrešno shvaćen, uopšte ne pokušavam umanjiti vrijednost njegovih kvaliteta, nego baš suprotno, želim samo da kažem da nije lijepo umanjivati vrijednost kvaliteta jednog Pelea, što rade fanovi Barcelone ili samog Messija, što rade fanovi Real Madrida. To je sve ;)
Ja nikad ne umanjujem, niti sporim kvalitete Pelea, ali sporim njegove ljudske osobine što i čini sportistu kompletnim, a njegove ničim izazvane i nipodaštavajuće izjave o Messi -ju koje on svako malo ponavlja su u najmanju ruku nebulozne i nadam se da će Messi nastaviti da mu odgovara tamo gdje najbolje zna ...tj. na fudbalskom terenu, a nikada verbalno.
erik2

#11654 Re: FC Barcelona

Post by erik2 »

veljaca wrote:Po svim statistickim pokazateljima:

Najbolji igrac koji trenutno igra fudbal je LEONEL MESSI .....

A sta kaze neko drugi ( pa makar se on zvao i kako se vec zove ) to je manje vazno ....

Btw - velika podrska za ABIDALA .....
Image
Dugi nožni nokti

#11655 Re: FC Barcelona

Post by Dugi nožni nokti »

Rivalitet između Argentine i Brazila ne dopušta Peleu da realno sagleda neke stvari. Ali, ono što je najzanimljivije je da ja još nisam pročitao neku Messijevu izjavu kojom bi nipodaštavao Pelea. No, ima advokata u vidu Maradone koji svaki put spremno dočeka Pelea i uzvrati mu 10 puta gore. :lol: Pomisliću da njih dvojica piju i na tim pijankama smišljaju kako će sjebati ljude. Sve čekam kad će se oni pojaviti u javnosti i reći "You just got punk'd". :lol: A, također mi nisu jasni oni koji jedva čekaju da Messiju "bace" nadimak u vidu kepeca, Lessija, padavičara ili nekog četvrtog, kao ni oni koji to automatski vraćaju na račun Ronalda. :-)

Nego, mogao bi Messi ove godine doći do stoje kada su golovi + asistencije u pitanju. Ako je iko u stanju to napraviti, onda je to on. Za mene nema dileme - on je najbolji koji igra fudbal. Da li je najbolji svih vremena? Ne znam, ipak ću sačekati kraj njegove karijere i onda dati svoj sud. Mogu samo zamisliti kako bi to izgledalo kada bi Argentina na čelu sa Messijem osvojila zlato na Svjetskom Prvenstvu u Brazilu. :lol:
erik2

#11656 Re: FC Barcelona

Post by erik2 »

Dugi nožni nokti wrote:Rivalitet između Argentine i Brazila ne dopušta Peleu da realno sagleda neke stvari. Ali, ono što je najzanimljivije je da ja još nisam pročitao neku Messijevu izjavu kojom bi nipodaštavao Pelea. No, ima advokata u vidu Maradone koji svaki put spremno dočeka Pelea i uzvrati mu 10 puta gore. :lol: Pomisliću da njih dvojica piju i na tim pijankama smišljaju kako će sjebati ljude. Sve čekam kad će se oni pojaviti u javnosti i reći "You just got punk'd". :lol: A, također mi nisu jasni oni koji jedva čekaju da Messiju "bace" nadimak u vidu kepeca, Lessija, padavičara ili nekog četvrtog, kao ni oni koji to automatski vraćaju na račun Ronalda. :-)

Nego, mogao bi Messi ove godine doći do stoje kada su golovi + asistencije u pitanju. Ako je iko u stanju to napraviti, onda je to on. Za mene nema dileme - on je najbolji koji igra fudbal. Da li je najbolji svih vremena? Ne znam, ipak ću sačekati kraj njegove karijere i onda dati svoj sud. Mogu samo zamisliti kako bi to izgledalo kada bi Argentina na čelu sa Messijem osvojila zlato na Svjetskom Prvenstvu u Brazilu. :lol:
:thumbup:
Obuca9

#11657 Re: FC Barcelona

Post by Obuca9 »

Dugi nožni nokti wrote:Rivalitet između Argentine i Brazila ne dopušta Peleu da realno sagleda neke stvari. Ali, ono što je najzanimljivije je da ja još nisam pročitao neku Messijevu izjavu kojom bi nipodaštavao Pelea. No, ima advokata u vidu Maradone koji svaki put spremno dočeka Pelea i uzvrati mu 10 puta gore. :lol: Pomisliću da njih dvojica piju i na tim pijankama smišljaju kako će sjebati ljude. Sve čekam kad će se oni pojaviti u javnosti i reći "You just got punk'd". :lol: A, također mi nisu jasni oni koji jedva čekaju da Messiju "bace" nadimak u vidu kepeca, Lessija, padavičara ili nekog četvrtog, kao ni oni koji to automatski vraćaju na račun Ronalda. :-)

Eh to je to. Od riječi do riječi, što i ja pokušavam reći. :thumbup:
oridjidji

#11658 Re: FC Barcelona

Post by oridjidji »

Obuca9 wrote:
respo wrote:nije on kriv sto je na pola karijere dokazao da je bolji od svih ostalih koji su ranije igrali citav zivot
i sumaher jos vozi a zna se da je najveci iako po meni je to pripada seni
Šta ako sad, igrom slučaja Messi propadne "kao žeton", nešto u stilu Adriana, Ronaldinha ili Rivalda, pa ostalih 10 godina karijere provede u prosjeku ili ispod njega, da li će onda ove fantastične četiri godine koje ima iza sebe biti dovoljne da zaista bude proglašen najboljim svih vremena?

Upravo zato govorim, da nema smisla o aktivnom igraču govoriti, kao o najvećem. A primjer Schumachera si odlično naveo, ovo što Schumacher pruža u zadnjih par sezona, od povratka, pokazuje da on baš i nije bio najbolji svih vremena, nego je bio najbolji član najbolje ekipe svih vremena, drugim riječima kompletnog tima Ferrari (vozači, mehaničari, menadžeri, konstruktori ili ko već čini jedan F! tim...), koji je od 2000. do 2004. (a posebno 2002.) funkcionisao kao pišta.

Nešto slično kao što je sada Messi, najbolji član vjerovatno najbolje ekipe svih vremena (trener, igrači, uprava...).
messi je masina. mada on nikada nece biti maradona da od malih ekipa pravi velike. covjek je sa argentinosom, napravio cudo. potom je dosao u najveci argentinski klub bocu juniors i tu ostavio ekstra dojam, bio njihov najbolji igrac. potom je presao u barsu. gdje je u utakmici sa bilbaom zadobio lom noge. sezonu je odsustvovao. nakon toga je prodan napoliju. od jedne nidje veze ekipe, napravio je ekipu koja je slomila dominaciju italijanskih divova juventusa i milana. osvojio je s njima sta je osvojio. jedan napoli nije bio gigant od ekipe sve do on nije dosao kod njih. onda su postali stroj za meljenje mesa. medjutim nikada taj napoli nije mogao biti ono sto su bili milan i juventus bili u to doba tj. klubovi sa reputacijom i dugom tradicijom uspijeha. s toga su trofeji doslli sa maradonom, ne sa nekom stvorenom momcadi koja je bila prepuna odlicnih individualaca. maradona je bio hodajuci one man show. messi igra u barseloni kojoj je uspijeh imperativ jer ima dugu tradiciju i svi su igraci poducavani istoj igri i stilu godinama kako bi se kreirao idealni pobjednicki tim i prepoznatljiv stil. messi je svojim igrama nadskocio barsu. messi igra u jakome timu, gdje je centralna figura iza koje stoje dobrim dijelom njegovi suigraci xavi, inesta, pedro, buskets, odlicni pass igraci koji su samo takva podrska i gdje njegova genijalnost nemoze biti nezapazena. iza njega, kao i iza barse stoje godine ulaganja i tudjeg truda. genijalan je. medjutim on u barsi i on u argentini nije isti igrac. fali mu one fudbalske bezobrastine koju je imao maradona. iako je njihov najbolji igrac, na sp-u je bio zasjenjen drugim igracima, nije ga islo hronicno, upravo radi toga sto nije dzubre od igraca i fali mu ono sto je imao maradona, a to je duh lidera. u timu punom individualaca kao sto su tevez, aguero, higuain, pastore, milito, di maria on je prakticno izgledao prosjecno u odnosu na druge pomenute igrace. iako je na njega maradona pravio pritisak i forsirao ga kao centralnu figuru u timu nije napravio nista vrijedno spomena.
erik2

#11659 Re: FC Barcelona

Post by erik2 »

Ima još nešto, Messi ima tri lige prvaka, nisam baš siguran da su ona svjetska prvenstva koje je Pele osvajao jača od ovih LP ;)
LSD

#11660 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

Pele je najveci ubjedljivo, i to treba javno Messi priznati - cisto da se covjek ne ponavlja svaki mjesec dana...ne znate vi šta je taj covjek davne 1962 radio na terenima kad se igrao atomski/nuklearni fudbal...još ste vi zeleni :mrgreen: lako je Messi zabijati danas kad se igra poluamaterski fudbal.
oridjidji

#11661 Re: FC Barcelona

Post by oridjidji »

volio bih vidjeti kako albiceleste uzimaju world cup.
erik2

#11662 Re: FC Barcelona

Post by erik2 »

LSD wrote:Pele je najveci ubjedljivo, i to treba javno Messi priznati - cisto da se covjek ne ponavlja svaki mjesec dana...ne znate vi šta je taj covjek davne 1962 radio na terenima kad se igrao atomski/nuklearni fudbal...još ste vi zeleni :mrgreen: lako je Messi zabijati danas kad se igra poluamaterski fudbal.
:lol: :D
oridjidji

#11663 Re: FC Barcelona

Post by oridjidji »

LSD wrote:Pele je najveci ubjedljivo, i to treba javno Messi priznati - cisto da se covjek ne ponavlja svaki mjesec dana...ne znate vi šta je taj covjek davne 1962 radio na terenima kad se igrao atomski/nuklearni fudbal...još ste vi zeleni :mrgreen: lako je Messi zabijati danas kad se igra poluamaterski fudbal.
ima odlican clanak o tome dali je pele najbolji, na nogmetni magazin.com procitajte ga, sve ce vam se samo reci. covjek ima ego trip samo takav.

ovoga su vise hvalili u taj vakat. prepoznajte ga:

Image
Last edited by oridjidji on 11/04/2012 15:26, edited 1 time in total.
Obuca9

#11664 Re: FC Barcelona

Post by Obuca9 »

E jebiga, ako ćeš tako gledati, onda gledja do kraja. Haj skini Messiju kopačke koje koštaju stotine dolara, uzmi mu loptu koju naučnici prave godinama i skloni ga sa terena koji je ravniji od tepiha.

Obuci mu onda ovakve kopačke:
Image

Daj mu ovu krpenjaču u noge:
Image

I pošalji ga na ovakav teren:
Image

Pa ga onda uporedi sa Peleom i Peleovim golovima.

Pa jebo te, sad ako teren nije poprskan pet puta na dan, ako se slučajno nađe neki maslačak na istom ili ako ima blata, danima se kuka po novinama kako Barcelona nije imala uslove da igra.
skenderija04

#11665 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Barcelona u zvanicnom saopstenju obavjestava da ce se kompletna predsezona odraditi u Evropi. Odbacuju se turneje po Aziji i Americi zato sto ce velika vecina igraca ucestvovati na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Londonu, i da bi se sprijecilo izlaganje povredama nakon velikog napora na tim takmicenjima.
LSD

#11666 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

Obuca 9....kad vec zamišljamo tako te stvari , pa volio bih i ja vidjeti Pelea iz svog prime-time (kad je bio najbolji) kako bi danas izgledao na terenima...da ima kakav vremeplov, pa da ga transportuju direktno iz '62 u 2012, sa modernim kopackama, na daleko boljim terenima ,ali i sa Pepeom i Ramosom na leđima ;-) ....baš bi volio vidjeti kako bi se brazilac (koji sam sebe hvali preko svake granice ukusa) snašao u današnjem fudbalu.
Baudelaire

#11667 Re: FC Barcelona

Post by Baudelaire »

LSD wrote:Obuca 9....kad vec zamišljamo tako te stvari , pa volio bih i ja vidjeti Pelea iz svog prime-time (kad je bio najbolji) kako bi danas izgledao na terenima...da ima kakav vremeplov, pa da ga transportuju direktno iz '62 u 2012....baš bi volio vidjeti kako bi se brazilac (koji sam sebe hvali preko svake granice ukusa) snašao u današnjem fudbalu.
Glupo je porediti ljudi dragi, baš iz ovakvih razloga. Da se Pele danas bavi fudbalom, imao bi tri treninga dnevno, jeo bi što mu doktori propišu itd itd. Da je Messi igrao fudbal prije 50 godina, možda bi pravo s janjetine išao na utakmicu. Dva drugačija vremena, i dva drugačija poimanja fudbala kao igre. Zato je Pele obilježio jednu eru, Maradona jednu, Messi jednu.
LSD

#11668 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

Baudelaire wrote:
LSD wrote:Obuca 9....kad vec zamišljamo tako te stvari , pa volio bih i ja vidjeti Pelea iz svog prime-time (kad je bio najbolji) kako bi danas izgledao na terenima...da ima kakav vremeplov, pa da ga transportuju direktno iz '62 u 2012....baš bi volio vidjeti kako bi se brazilac (koji sam sebe hvali preko svake granice ukusa) snašao u današnjem fudbalu.
Glupo je porediti ljudi dragi, baš iz ovakvih razloga. Da se Pele danas bavi fudbalom, imao bi tri treninga dnevno, jeo bi što mu doktori propišu itd itd. Da je Messi igrao fudbal prije 50 godina, možda bi pravo s janjetine išao na utakmicu. Dva drugačija vremena, i dva drugačija poimanja fudbala kao igre. Zato je Pele obilježio jednu eru, Maradona jednu, Messi jednu.
Sve je to tacno što si napisao...samo Pele sam sebe naziva najvecim svih vremene( OK, ima demokratsko pravo na visoko mišljene o sebi), cak i onog Neymara je poceo koristiti u cilju spuštanja Messija ;-) malo je ofirno koliko je opterecen deckom koji mu može biti unuk.... a Messi nikad to sam za sebe nije rekao, ja barem nisam procitao da sam sebe hvali i uzdiže...tu je razlika u startu.
Dugi nožni nokti

#11669 Re: FC Barcelona

Post by Dugi nožni nokti »

oridjidji wrote:volio bih vidjeti kako albiceleste uzimaju world cup.
Ja bih radije volio gledati nas kako uzimamo WC. :bih:
Ako Bielsa preuzme reprezentaciju, onda bih možda smio uložiti neke novce na Argentinu. On bi od plaćeničko-egoistične vojske mogao napraviti TIM. Vjerujem da si gledao OI u Pekingu, kada su Messi i Di Maria bili nezaustavljivi i osvojili su zlatnu medalju na njima svojstven način - pobijedivši sve svoje protivnike. A na SP u JARu to nije izgledalo dobro. Puno egoista na jednom mjestu (Aguero, Tevez), te prevelik teret na Messijevim leđima, taktički nedorastao trener i nedovoljno jaka zadnja linija = smrt od Njemačke. :D
Tevez, Messi i Aguero ne mogu zajedno ni u hotelu biti. :lol: Svi žele da budu vođe, a samo jedan to može biti. No, kako će Maradona svog zeta ostaviti na klupi ili Teveza koji se tada pretvorio u jednog od heroja plavog dijela Manchestera? I onda kao šlag na tortu pozvati Palerma koji se prije 20 godina prestao baviti profesionalnim fudbalom. :-)
Da ne spamam temu pričom o Argentini koju sam gotivio zbog Batistute i Verona, ali činjenica je da će Messi teško osvojiti zlato na Svjetskom Prvenstvu. Iako Argentina ima najbolji napad (Messi, Higuain, Tevez, Aguero, Lavezzi), teško je ukomponovati ih da ne smetaju jedan drugome. Onda se sva kola sruše na Messiju od kojeg se (s pravom) očekuje da povuče kada je najpotrebnije i pokaže da je s pravom 3x uzastopno proglašen za najboljeg igrača na svijetu. Ali, ako je iko bio baksuzan na tom prvenstvu - onda je to on. Dobro, možemo tu možda staviti i Torresa koji se izgubio od onog trenutka kad mu Pedro nije dodao loptu u situaciji 2 na 1 sa protivničkim golmanom. :lol:
Baudelaire

#11670 Re: FC Barcelona

Post by Baudelaire »

Dobro LSD, to je već druga stvar. Po tom pitanju se slažem. Pele je opterećenik. Ima onaj njegov čuveni kiss of death, kad nešto predvidi, znaš da se to neće ostvariti. Mogao bi Neymar heknuti ko Robinho.
skenderija04

#11671 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Messi:
-Nije nista napravio sa reprezentacijom Argentine. 24 godine 3 mundijala su pred njim
Pele:
- Nikada ga nismo vidjeli u Evropi, cetiri godine se spremao za mundijal
Baudelaire

#11672 Re: FC Barcelona

Post by Baudelaire »

skenderija04 wrote:Messi:
-Nije nista napravio sa reprezentacijom Argentine. 24 godine 3 mundijala su pred njim
Pele:
Nije onda evropski fudbal bio toliko kvalitetan niti dominantan u odnosu na južnoamerički kao što je danas.
LSD

#11673 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

Pele:
Dva mundijala su mu preostala, i to ako ga povrede zaobiđu.

Pele je imao Garinchu, Zagala i ostale velike igrace pored sebe...a sam sebi kupi svu slavu ;-) ...što kaže oridjidji.

Ovo me podsjeca na onu anketu Avaza gdje je Sušić najveci BH igrac svih vremena jer je Avaz to tako istražio.
Pa evo ja cu uraditi anketu po Hrasnom i Grbavici i bice tjesna utka između Garčevića i Mulaosmanovića kao najvecih igraca svih vremena :D :-)
skenderija04

#11674 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Baudelaire wrote:
Pele:
Nije onda evropski fudbal bio toliko kvalitetan niti dominantan u odnosu na južnoamerički kao što je danas.
Ali je bio puno zahtjevniji. Pogledaj R. Madrid sa Di Stefanom i Puskasem ili Barcu sa Kubalom i Luisom Suarezom . Turniri u Brazilu u to vrijeme su se igrali po zonama i tek na kraju mali turnir na drzavnom nivou, logicno , u toj ogromnoj zemlji i danas je tesko putovati a ne u 50-tim godinama proslog vijeka. Nije bilo Karioke i Pauliste kao danas.
Osim toga, Pele nikada nije uzeo Copa America , jer su pripreme za mundijal bile najvaznije. Brazilci su imali toliko malo utakmica u svom prvenstvu da su pravili velike turneje po evropi, cak se starije sarajlije sjecaju i njihovog dolaska u Sarajevo i utakmice protiv Zelje. Daleko od toga da ulazim u diskusiju ko je bolji jer je smatram gubljenje vremena.
Naravno, mundijal je najvazniji i Messi ga nema. Ali nije isto doci na isti nakon 70tak utkmica u visokom ritmu i pripremati se za isti cetiri godine.
oridjidji

#11675 Re: FC Barcelona

Post by oridjidji »

Pele:

polako napravice abd... masina je to..
Post Reply