Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#11651 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Nego, koji je fazon ljude tjerati da mijenjaju "stare" mjesečne karte za nove elektronske kada opet treba otići na isto mjesto na kojem se kupovao kupon da se i te elektronske "napune"?
tramvajtrojka

#11652 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Hakiz wrote: 22/12/2022 15:10 Nego, koji je fazon ljude tjerati da mijenjaju "stare" mjesečne karte za nove elektronske kada opet treba otići na isto mjesto na kojem se kupovao kupon da se i te elektronske "napune"?
ti moras kupon dopuniti kako mislis da npr radnicki kupon koristis iako je kartica u pitanju i ona se logicno mora dopunjavati, samo sto sad u ovom prelaznom periodu samo na grasovim prodajnim mjestima mozes nadopuniti kupon a nakon potpune aktivacije sistema bice mogucnost da je dopunis putem mobitela il na trafici kao dopunu za telefon
Hakiz

#11653 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

tramvajtrojka wrote: 22/12/2022 15:14
Hakiz wrote: 22/12/2022 15:10 Nego, koji je fazon ljude tjerati da mijenjaju "stare" mjesečne karte za nove elektronske kada opet treba otići na isto mjesto na kojem se kupovao kupon da se i te elektronske "napune"?
ti moras kupon dopuniti kako mislis da npr radnicki kupon koristis iako je kartica u pitanju i ona se logicno mora dopunjavati, samo sto sad u ovom prelaznom periodu samo na grasovim prodajnim mjestima mozes nadopuniti kupon a nakon potpune aktivacije sistema bice mogucnost da je dopunis putem mobitela il na trafici kao dopunu za telefon
Ma, ja sam malo naivan pa mi nije jasno zašto nisam mogao nastaviti koristiti staru mjesečnu dok se elektronski sistem ne uspostavi, nego su javili 15 dana prije krajnjeg roka predavanja zahtjeva da se zahtjev za karte za sistem koji još ne postoji mora predati jer od iduće godine stare karte za sistem koji već decenijama postoji neće važiti.
tramvajtrojka

#11654 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Hakiz wrote: 22/12/2022 15:22
tramvajtrojka wrote: 22/12/2022 15:14

Ma, ja sam malo naivan pa mi nije jasno zašto nisam mogao nastaviti koristiti staru mjesečnu dok se elektronski sistem ne uspostavi, nego su javili 15 dana prije krajnjeg roka predavanja zahtjeva da se zahtjev za karte za sistem koji još ne postoji mora predati jer od iduće godine stare karte za sistem koji već decenijama postoji neće važiti.
ja sam ove sedmice jednoj osobi na Ilidži predao i izvadio kupon nova kartica bila gotova za 24h iskopirao onaj karton sa biroa i jednu sliku i tjt desetak minuta posla

a tvoj stari kupon ce vrijediti do kraja decembra, i jos ces moci koristiti stari kupon za januar gdje ces kupiti taj kupon a od februara ces dopunjavati karticu

barem su tete u grasu usluzne prvi put po pitanju necega nakon sto sam ih upitao za detalje tako su mi objasnile , a penzici svoje kartice vec dopunjavaju

Image

ja cekam da puste aplikaciju vise i da izvadim kupon i da preko aplikacije placam karte

Image

50 godina koristimo jedan sistem koji vise niko ziv ne koristi ovo je kupon od prije 40godina dan dns izgleda isto :lol:
MTV

#11655 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by MTV »

tramvajtrojka wrote: 22/12/2022 15:07
MTV wrote: 22/12/2022 15:03

+ nisu dosle trole i nece :oops:
stiglo 19 komada jos idu jedan dva do kraja godine i kompletiranje prvog dijela narudžbe u januaru :zjev:
od pristiglih 19 komada 12 je u saobracaju a 6 prolazi kroz testiranja i registraciju dok je trola br.62 imala nezgodu u transportu i dosla su tri inžinjera iz bkm da je poprave i daju asistenciju nasima pri obuci i odrzavanju

pocetkom godine smo imali samo 11 trola ukupno u saobraćaju sad dnevno izlazi 24
Procitao sam ja ovo dal od tebe ili kupusa s ovog ili onog foruma...
Vise sam ovo mislio pod Hakizam da nista nece odraditi :)
vjeshalica

#11656 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 22/12/2022 14:32
konami666 wrote: 22/12/2022 14:28 Ma zajebavam se, to da ovim sda botovima na nos malo nabijem :D cuj sto puca beton, bilo ljetos 3000 stepeni pa gdje neće puknuti. Fazon je sto se to može ispraviti lako.
Fazon je što ni godinu nije izdržalo.

Hoće li biti kao što je jedan period bilo sa pločama u Ferhadiji, svake godine nečija firma će hajrovati da popravlja?
Tenderaško pravilo je u tome da se uvijek lose radi
Da bi ista firma godinama opet dobijala posao da ga iznova radi
Tako se gule pare...
Hakiz

#11657 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

MTV wrote: 22/12/2022 15:38

stiglo 19 komada jos idu jedan dva do kraja godine i kompletiranje prvog dijela narudžbe u januaru :zjev:
od pristiglih 19 komada 12 je u saobracaju a 6 prolazi kroz testiranja i registraciju dok je trola br.62 imala nezgodu u transportu i dosla su tri inžinjera iz bkm da je poprave i daju asistenciju nasima pri obuci i odrzavanju

pocetkom godine smo imali samo 11 trola ukupno u saobraćaju sad dnevno izlazi 24
Procitao sam ja ovo dal od tebe ili kupusa s ovog ili onog foruma...
Vise sam ovo mislio pod Hakizam da nista nece odraditi :)
Nikada nisam rekao da neće ništa napraviti.
Oznaka Tablica

#11658 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Oznaka Tablica »

tramvajtrojka wrote: 22/12/2022 15:28
Hakiz wrote: 22/12/2022 15:22

ja sam ove sedmice jednoj osobi na Ilidži predao i izvadio kupon nova kartica bila gotova za 24h iskopirao onaj karton sa biroa i jednu sliku i tjt desetak minuta posla

a tvoj stari kupon ce vrijediti do kraja decembra, i jos ces moci koristiti stari kupon za januar gdje ces kupiti taj kupon a od februara ces dopunjavati karticu

barem su tete u grasu usluzne prvi put po pitanju necega nakon sto sam ih upitao za detalje tako su mi objasnile , a penzici svoje kartice vec dopunjavaju

Image

ja cekam da puste aplikaciju vise i da izvadim kupon i da preko aplikacije placam karte

Image

50 godina koristimo jedan sistem koji vise niko ziv ne koristi ovo je kupon od prije 40godina dan dns izgleda isto :lol:
Pa dobro, hakiz je upravu. Kako mislis da stara nana ili dedo idu po nove elektronske kupone. Noge ih bole, moraju 4 prevoza projeniti, omladina ne ustaje da bi stari sjeli u prevozu. Mozda ce kisa taj dan padati a Steta nista nije uradio po tom pitanju. Mozda snijeg padne, mozda ova magla bude a dedo krene u nakupi seprljavih cestica, udje u pluca i on umre... Pa stvarno, sramota. Ne razmisljaju nikakao. A evo, tu e hakiz godinama i nista od njega da vide i nauce.
vjeshalica

#11659 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Kako ce se sad na pocetku sistema skidat pare sa te karte? Ako penzosi plate 6KM koliko ce moci voznji da imaju sa tim parama ili ce se uracunati cijela cijena posto je to subvencionirana karta
BadBoy

#11660 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

MTV wrote: 22/12/2022 15:03

+ nisu dosle trole i nece :oops:

Iz prve ruke mogu potvrditi da trolejbuski saobraćaj odavno nije bio bolji i redovniji. Dolazi do nivoa da se čak čovjek može i pouzdati u njih :D

Ima li ikakve informacije da li se planiraju postavljati displayi na trolejbuska stajališta sa informacijama o dolasku narednog vozila?
tramvajtrojka

#11661 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

BadBoy wrote: 23/12/2022 10:32

Iz prve ruke mogu potvrditi da trolejbuski saobraćaj odavno nije bio bolji i redovniji. Dolazi do nivoa da se čak čovjek može i pouzdati u njih :D

Ima li ikakve informacije da li se planiraju postavljati displayi na trolejbuska stajališta sa informacijama o dolasku narednog vozila?
Image
Image
Image

bilo bi dobro makar na pocetnim terminusima , i na najfrekventnijim stanicama , sad posto ima gps pracenje svakog vozila sa novim sistemom naplate i u centru za kontrolu saobraćaja prate svako vozilo , u aplikaciji bice dio za live pracenje saobraćaja sad na online stranici samo ima red voznje za početak

a i displeji bi ovaj tip mogao proci jer od istog proizvođača samo drugaciji tip koristimo na novim tramvajskim stanicama

Image
Image

kod nas je ugrađen ovaj tip ponistaca gdje ce i sa mobitelom biti moguce placanje karti
Hakiz

#11662 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

vjeshalica wrote: 23/12/2022 09:29 Kako ce se sad na pocetku sistema skidat pare sa te karte? Ako penzosi plate 6KM koliko ce moci voznji da imaju sa tim parama ili ce se uracunati cijela cijena posto je to subvencionirana karta
Valjda će karte biti kodirane. Pa ove što su sada mjesečne prepozna po kodu i samo očita, a ove što su za pojedinačne vožnje skida po vožnji.
BadBoy

#11663 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

Vidio sam to sve, nekoliko stvari:

1. Na stranici još uvijek nema reda vožnji, imaju samo navedene linije ali kada klikneš na neku od njih nema vremenskog rasporeda.
2. Ipak je bolje da ima displej na stanici jer se vidi iz daleka, ne moraš držati telefon u ruci, ulaziti u aplikacije, jednostavno je praktičniji.
3. Vidio sam i ove poništače mada mislim da su postavljeni na loša mjesta. U drugim gradovima se isti nalaze odmah na vratima i ljudi se otkucaju dok ulaze i izlaze. Kod nas su na mjestima na kojima su bili i oni stari poništači i to je patnja ujutro doći do toga kad je čovjek na čovjeku. Ovo je sitnica mala doduše, funkcionisat će kako je i do sada.

Ono što me još interesuje je kako fercera kontrola kada ja imam aplikaciju na mobitelu? Hoću li kontroli otvarati aplikaciju da pokažem da sam se prijavio ili?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11664 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

Razbijanje komunistickih temelja
Image
tramvajtrojka

#11665 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

BadBoy wrote: 23/12/2022 11:38 Vidio sam to sve, nekoliko stvari:

1. Na stranici još uvijek nema reda vožnji, imaju samo navedene linije ali kada klikneš na neku od njih nema vremenskog rasporeda.
2. Ipak je bolje da ima displej na stanici jer se vidi iz daleka, ne moraš držati telefon u ruci, ulaziti u aplikacije, jednostavno je praktičniji.
3. Vidio sam i ove poništače mada mislim da su postavljeni na loša mjesta. U drugim gradovima se isti nalaze odmah na vratima i ljudi se otkucaju dok ulaze i izlaze. Kod nas su na mjestima na kojima su bili i oni stari poništači i to je patnja ujutro doći do toga kad je čovjek na čovjeku. Ovo je sitnica mala doduše, funkcionisat će kako je i do sada.

Ono što me još interesuje je kako fercera kontrola kada ja imam aplikaciju na mobitelu? Hoću li kontroli otvarati aplikaciju da pokažem da sam se prijavio ili?
slazem se da su ponistaci na losim mjestima postavljeni i da su trebali biti na vratima, nove karte ce ici sa printera i bice na principu qr koda tako i u aplikaciji ce kupljena karta biti prikazana kontroli u formi qr koda znam da su revizori bili na obuci za ocitanje tih kodova i kartica, a novu kartu sa qr kodom vec se moze uzeti na reciklomatima , samo naravno krajnje karte ce biti sa ispisom linije i ostalim pojedinostima

Image
vjeshalica

#11666 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Ovo sa reciklazom i kartom je super
BadBoy

#11667 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

tramvajtrojka wrote: 23/12/2022 12:21

slazem se da su ponistaci na losim mjestima postavljeni i da su trebali biti na vratima, nove karte ce ici sa printera i bice na principu qr koda tako i u aplikaciji ce kupljena karta biti prikazana kontroli u formi qr koda znam da su revizori bili na obuci za ocitanje tih kodova i kartica, a novu kartu sa qr kodom vec se moze uzeti na reciklomatima , samo naravno krajnje karte ce biti sa ispisom linije i ostalim pojedinostima
Hvala puno na informacijama! :thumbup:
Znači preko mobitela će se moći kupovati jednokratn e karte. Mislio sam da će ići nekim sistemom boba ili kredita, ono na mjesečnom nivou napuniš 50tak maraka i onda ti skida sa računa u ovisnosti koliko stanica si se vozio.

U biti je svejedno, radujem se što većoj digitalizaciji i jedva čekam da novi sistem zaživi.
The BEN10

#11668 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by The BEN10 »

Bez ikakvog preuveličavanja, Trojka je više uradila nego što bi kriminalna SDA uradila za 10 godina! Zamislite šugavu SDA da uvodi ove stvari u GRAS - meni ne uspijeva ni da za mislim tako nešto.
Kad se samo sjetim kako su organizovali derneke kod preuzimanja raspalih buseva iz Turske. Sramota me pogledati one slike. :roll:
tramvajtrojka

#11669 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

BadBoy wrote: 23/12/2022 13:20

Hvala puno na informacijama! :thumbup:
Znači preko mobitela će se moći kupovati jednokratn e karte. Mislio sam da će ići nekim sistemom boba ili kredita, ono na mjesečnom nivou napuniš 50tak maraka i onda ti skida sa računa u ovisnosti koliko stanica si se vozio.

U biti je svejedno, radujem se što većoj digitalizaciji i jedva čekam da novi sistem zaživi.
Image

bice mogucnost u aplikaciji kupovine individualne , dodavanje svoje mjesecne karte il kupovina tj dopuna obicne karte il mjesecne
konami666

#11670 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by konami666 »

The BEN10 wrote: 23/12/2022 14:00 Bez ikakvog preuveličavanja, Trojka je više uradila nego što bi kriminalna SDA uradila za 10 godina! Zamislite šugavu SDA da uvodi ove stvari u GRAS - meni ne uspijeva ni da za mislim tako nešto.
Kad se samo sjetim kako su organizovali derneke kod preuzimanja raspalih buseva iz Turske. Sramota me pogledati one slike. :roll:
Treba opet postaviti one slike kola sto se ufatilo ispred raspalih i trulih trolejbusa iz turske sto ni oni nisu htjeli da koriste jer su smeće i sto ni ih skuplje došlo da recikliraju nego da pošalju u Bosnu.
Laplace

#11671 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

Image
Zar nisu već ovakve karte u Centrotransu? Dok sam putovao autobusom, na linijama Visoko-Ilijaš bih kupio kartu u Visokom ili Ilijašu i u autobusu samo skenirao. Kod prednjih vrata, naravno.
Laplace

#11672 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Laplace »

The BEN10 wrote: 23/12/2022 14:00 Bez ikakvog preuveličavanja, Trojka je više uradila nego što bi kriminalna SDA uradila za 10 godina! Zamislite šugavu SDA da uvodi ove stvari u GRAS - meni ne uspijeva ni da za mislim tako nešto.
Ali je zato SDA znala napraviti etno dernek.
Ateista

#11673 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Laplace wrote: 24/12/2022 22:05
Ali je zato SDA znala napraviti etno dernek. :bih:
I zato nas je SDA sacuvala i odbranila od cetnika, i sad nas cuva da cetnici ne sidju sa vraca, nista od ovoga ne bismo imali da nam nije SDA.
mistek

#11674 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mistek »

Image
Karta je važeća za taj dan u svim vozilima? Vala, mogli su staviti makar da se može za naredni koristiti. Ako ima ko, daj nek im makar to kaže da unaprijede. Skroz mi je ok da ne možeš odnijeti 100 flaša i dobiti 10 karata, praviti biznis od toga, ali daj da mogu danas reciklirati i imati neku korist sutra od toga, a ne da danas moram odmah koristiti. Skoro nemoguće :D
tramvajtrojka

#11675 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Image
Image
Image

radi se :thumbup:
Post Reply