Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#11651 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

E vidi, ti si mi promakao..... :evil:

Ignorisi, jebogaPlanck.

Edit: ima granice i u zajebanciji. Nije zajebancija problem.
King Theoden

#11652 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Euridika wrote:Nema dovoljno diskutanata koji bi pričali zato da razmijene mišljenja i da uvaže sagovornika i drukčije stavove, ovdje se većinom samo priča da bi se ujedalo, podbadalo, provociralo i sl.
Hm, je l baš tako :?
Ovo tvoje više liči na izgovor ili pravdanje očigledne zasićenosti do koje je vremenom došlo.
Da ti je da kidneš, al te ipak neš veže a sama nisi dovoljno jaka da pokidaš te veze.
Ako čovjek želi, u forumskim bespućima može naći sagovornika za svaku vrstu diskusije.
Drugo, ako je već dotle došlo, barem znaš da u meni imaš sagovornika koji će te saslušati sa ogromnom dozom respekta jer, kao što rekoh, rado čitam tvoje upise (osim ovih crnjaka, jelte) :oops:
Ako poželiš monolog, biću pozorni slušalac. A ako poželiš diskusiju, u meni ćeš naći nekog ko uvažava drugog i drukčije, poštuje stavove i sl.
Vala ću učestvovati pa taman moro angažovati eksperte.
Samo nas ne napuštaj :oops:
zforumas

#11653 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

I hajd se sad ne zajebavaj :evil:
MarlboroGold

#11654 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

:roll:

šećerko u svom stilu
King Theoden

#11655 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Mišo_Kovač wrote:Nema ozbiljne diskusije kad jedna strana nema apsolutno nikakve objektivne i mjerljive argumente.
Da, to je ono o čemu pišem. Al haj ti forumskim ateistima objasni da nemaju ništa validno :roll:
Na kraju se ta njihova rasprava završi ličnim uvredama i logično je da modovima ne preostaje ništa drugo nego da zaključaju temu.
Al takvi su ti ateisti, jele moj ti miso :)
Euridika
Globalna šefica

#11656 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

MarlboroGold wrote:Priznaj da sa mnom najviše voliš razgovarati 8-) :D
Bolje da ne priznajem ništa, i ti ćeš onda u vječna lovišta. :(

Šećeru, ti si jednom već zaginuo, čuvaj ovaj drugi život. :D
King Theoden

#11657 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Euridika wrote:Šećeru, ti si jednom već zaginuo, čuvaj ovaj drugi život
Znam da bi me ti lično vratila iz hada :kiss:
Doduše, kad te spuca crnjak ko danas, vratila bi me iz elizijuma, samo da gledaš kako se patim :mrgreen:
broj dva

#11658 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

beni-bu-man wrote:
Hakiz wrote:exampLe., stvar sa tim hadisom je da godina u njemu nije kao ljudska godina, pa Aiša nije imala 7 godina kada ju je Muhammed oženio niti 9 kada je konzumirao brak.

Valjal' ova, Smrčak?
Pedofilija, incest, pa svega ima u islamu
I kod drugih, čisto da se zna.
Bloo
Globalna šefica

#11659 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

broj dva wrote:
Da, ali kako od toga napraviti konstruktivnu raspravu? Objektivno i hladno diskutovati o tome.
Zašto nešto se takvo navodi u svetim knjigama, da li je to pohvalna praksa, da li je produkt tog vremena...
MarlboroGold

#11660 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote:
:shock: :(
Ne mogu doći sebi.
broj dva

#11661 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Bloo wrote:
broj dva wrote:
Da, ali kako od toga napraviti konstruktivnu raspravu? Objektivno i hladno diskutovati o tome.
Zašto nešto se takvo navodi u svetim knjigama, da li je to pohvalna praksa, da li je produkt tog vremena...
Zavisi od sugovornika, a generalno "konstruktivne rasprave" su rjeđe od djeteline s 4 lista.
A uloga pedofilije u mitologiji, od hindua preko starih grka do kriśćanstva i islama bi bila zaista interesantna tema ali ne za forum jer bi se posvađali garant, više za nekog istoričara religije/ideja.
Na ovom forumu zatvarali su i bezazlenije teme...
broj dva

#11662 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

zposao wrote:
Bloo wrote:Za sve primjedbe i dodatna objašnjenja obrati mi se putem PP.
Noć je mlada, kafa friško skuhana, a moja duša ateistička raspoložena za naduravanje.
Pa i ne bi baš reko da je ateistička sudeći po sječi ateističkih kadrova :D
Ateisti se boga ne boje te nemaju ni vjere ni svoje tako da sjeku bilo koje
King Theoden

#11663 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Bloo wrote:Da, ali kako od toga napraviti konstruktivnu raspravu? Objektivno i hladno diskutovati o tome.
Pa eto, de da čujemo tvoje mišljenje o tome pa ćemo se uključit u diskusiju.
Ne radi se o nekoj tabu temi niti se nalazimo u nekoj od pakistanskih zabiti gdje bismo strahovali za vlastiti život.
Bloo
Globalna šefica

#11664 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

broj dva wrote:
Bloo wrote:
broj dva wrote:
Zavisi od sugovornika, a generalno "konstruktivne rasprave" su rjeđe od djeteline s 4 lista.
A uloga pedofilije u mitologiji, od hindua preko starih grka do kriśćanstva i islama bi bila zaista interesantna tema ali ne za forum jer bi se posvađali garant, više za nekog istoričara religije/ideja.
Na ovom forumu zatvarali su i bezazlenije teme...
Kao što pokušah objasniti jednom od banovanih primjeraka, ja nisam protiv diskusije o pedofiliji u islamu jer štitim islam (niti protiv diskusije o pedofiliji u bilo kojoj religiji ili pak sekularnoj državi) kroz prizmu Poslanika, Svete knjige, pokušaja institucionalizacije istog u nekoj formi šerijatske države ili pak o pedofiliji u crkvenim redovima et cetera.
Ali jesam protiv sladostrasnog naslađivanja jedne strane na razini vrtića, kao što već objasnih, te degutantnih pokušaja "opravdavanja" neke prakse sa druge strane.

S jedne strane imaš pripadnike grupe koji to percipiraju lično i ako atak na vlastito vjerovanje, a s druge pojedince koji ne pripadaju organiziranom pokretu, ali daju sebi za pravo da se spuštaju na nivo da uživaju u spominjanju pedofilije.

Ako je neki ateista sebi uzeo za misiju da ubijedi ili dokaže nekom vjerniku da mu je religija loša, nije onakva kakvom želi da je predstavi i (dodati željene klasifikacije), to se može uraditi i na drugi način od ovog koji se ponavlja. Na svaki pokušaj relativizacije ili opravdavanja od strane vjernika, ponude se potkrijepljene antropološke činjenice, ponudi se čak i laički komparativni religijski osvrt ako nekog zanima više religija na taj način.

Ali sve se svede na:

- povlačenje slučaja Ajše u cilju diskreditacije Muhameda
- kontranapad vjernika (koji je za očekivati, ali ne mora uvijek biti zdravorazumski, sa njekim hladnim činjenicama ) sa objašnjenjima, opravdanjima tipa Ne bi on nikad kao najbolji od sve djece
- novi napad ateista (ne pretjerano elaborirani, osim u vidu izvlačenja nekog hadisa ili izjave nekog lika koji je rekao da mu je neko rekao)
- kontranapd vjernika sa statistickim podacima da je vecina zlostavljaca djece na Zapadu (koji je kao ateisticki jel..)
Ad nauseam
Ateisti očekuju da vjernici "priznaju" da je Muhamed spavao sa curicom od 9 ili nebitno godina, jer bi to kao urušilo stubove islama, dok s druge strane vjernici to posmatraju kao blaćenje lika i djela svog Poslanika.

Ja sam za raspravu o svemu. U određenim granicama.
Jer može se vrijeđati i u rukavicama, ali to je već plemenita vještina izumrla sa Voltaireom :)
broj dva

#11665 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Ta prica konkretno, o Ajsi i Muhamedu, ako se prica u mom komsiluku meni licno ide na neku stvar jer je vecinom povlace desnicari da "dokazu" ono sto zele da "dokazu" o Islamu, od perveznosti poslanika do moralnog bankrota Islama i muslimana. E neces, i vasa govna smrde gospodo. Svaka religija (makar gledano mojim ocima, a jedino te imam) ima svoje mrlje i probleme i mane i...
A tok nase lokale debate o Ajsi je upravo kako si opisala, uz mozda red uvreda i "vidi mu glave"
Prizajem da i sam nekad izgubim obzir/kulturu/smirenost. Jebi ga, ljudi smo. Ali ako svrha price nije pokusati shvatiti sugovornika i njegov stav/argument onda je neka druga svrha, od ljecenja vlastitih kompleksa ili zadovoljavanja potreba za trolanjem, a za to imam premalo slobodnog vremena.
Iz tog razloga imam jedno 10ak forumasa na "ingore" listi, sto je vjerovatno luksuz koji ti kao moderator sebi ne mozes priustiti :D
A za vrjedjanje u rukavicama,onako generalno, nase glave su vise za cekic nego za rukavicu.
Euridika
Globalna šefica

#11666 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Euridika »

MarlboroGold wrote:
Euridika wrote:
:shock: :(
Ne mogu doći sebi.
Not by me, već me strah da te ne ureknem. :(
Bloo
Globalna šefica

#11667 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Eno tema sa srčekom.
@Zlato, pošaljem ti tamo kad dođem kući šta ja igram i preko čega i koje mape (not official) i ekspanzije
MarlboroGold

#11668 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Ok hvala. Ja sam ti maloprije poslao pp. Rekoh gdje nestadoše postovi :D
Dozer

#11669 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

broj dva wrote:Svaka religija (makar gledano mojim ocima, a jedino te imam) ima svoje mrlje i probleme i mane i...
Ovo je sad izjava koja povlaci more drugih stvari... Dakle, religije nisu bozije savrsenstvo? Nista u tim knjigama zapravo nije savrseno?

Logicno pitanje - sta je onda poenta?
King Theoden

#11670 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Dozer wrote:Dakle, religije nisu bozije savrsenstvo? Nista u tim knjigama zapravo nije savrseno?

O, pobratime, dugo te nije bilo na ovim temama. Haj da promuhabetimo koju, onako u duhu tolerancije i međusobnog uvažavanja.
Helem, slažem se da su religije ustvari zlo.
Za razliku od istih, vjera je nešto divno.
Šta ti kažeš?
Dozer

#11671 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

:lol: :lol:
Ma ni religija ni vjera nisu ni nesto zlo, ni nesto divno.

Sve je to proizvod naseg uma, a onda tumacenje svega toga, kao i ponasanje koje proizilazi iz tog tumacenja, opet je - proizvod naseg uma.

Sam koncept "boga" je odavno prevazidjen, a problem nemogucnosti shvatanja toga lezi u cinjenici ogranicenosti naseg mozga/uma koji je podlozan "objasnjavanju" nepoznatoga "visom silom".
I ovo se "vuce" kroz nasu istoriju od samog naseg pocetka (za koji jos ne znamo kad je i kakav bio), i tadasnjeg neznanja i nerazumijevanja. S koljena na koljeno su se desetinama hiljada godina prenosile fame, price, bajke i vjerovanja, i kako je bilo tada, tako je i danas, samo u daleko manjoj kolicini stvari koje su "fama".
Nekad su munje bile "vatrena koplja kojima nas je gadjalo neko svemocno bice s neba", vjetar je bio "puhanje svemocnog bica s neba", valiki valovi su bili "bijes nekog morskog boga", itd.itd.itd., i ljudi su uredno tim "bogovima" prinosili raznorazne zrtve i "davali" poklone. Danas takvih vjerovanja vise nema jer se zna i sta je munja, i sta je vjetar, i sta su valovi, i kako i zasto sve to nastaje. Kao i stotine drugih nekada neobjasnjvih stvari.

Puno toga smo shvatili, otkrili, naucili i objasnili, i te stvari su polako iscezle iz naseg mozga kao "nepoznate", "cuda" i sl., i postale su nesto sto znamo zasto je i kako. Danas je ostalo samo par stvari, a koje se ticu postanka i nas i svega oko nas, i to je to.
I radi toga se religije i vjerovanja u boga danas svode samo na to.

Kada dodjemo i do tih odgovora, a hocemo nekada sigurno, religije ce naprosto nestati jer vise nece biti nicega zbog cega bi postojale i oko cega bi okupljale vjernike.
broj dva

#11672 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Dozer wrote:
broj dva wrote:Svaka religija (makar gledano mojim ocima, a jedino te imam) ima svoje mrlje i probleme i mane i...
Ovo je sad izjava koja povlaci more drugih stvari... Dakle, religije nisu bozije savrsenstvo? Nista u tim knjigama zapravo nije savrseno?

Kako kome. Meni i tebi je nema ali nismo mi univerzalno mjerilo. Ja inače slabo nalazim poente ali se dobro snalazim i bez njih )
A ako neko nađe neki smisao/poentu ja'l u vjeri ja'l u religiji, i za njih vrjedi da nisu univerzalno mjerilo i da je njihova poenta upravo njihova a ne tvoja i moja.
Kafanska filozofija al ja bolje nemam...
King Theoden

#11673 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Još uvijek nisi savlado puljku za citiranje :mrgreen:
Dozer wrote:Sve je to proizvod naseg uma, a onda tumacenje svega toga, kao i ponasanje koje proizilazi iz tog tumacenja, opet je - proizvod naseg uma.
U redu.
Hajd da kažemo da si u pravu. Šta to što si napisao govori o nama budući da svjedočimo sunovratu morala i totalnom raspadu društva?
Ako je jedan muhammed, s.a.v.s i njegovi kompanjoni iz sedmog vijeka dokazano bili bolji ljudi od ovih današnjih, šta nam to govori o teoriji evolucije u koju se zakljinješ?
Dozer wrote:Sam koncept "boga" je odavno prevazidjen
Ko ga je prevazišao? Ne vidim ti ja to tako, naprotiv!
Ateisti su ti koji se iz petih žila napinju da izbace boga iz svake moguće jednadžbe. Sad, logično da se nameće pitanje zašto to rade.
Ako dođemo do odgovora, shvatiti ćemo zašto se pojedinci izjašnjavaju kao ateisti.
Po meni, to je daleko od njihovih (lažnih) tvrdnji da za postojanje Boga nema dokaza.
Dozer wrote:Nekad su munje bile "vatrena koplja kojima nas je gadjalo neko svemocno bice s neba", vjetar je bio "puhanje svemocnog bica s neba",
Imaš preko milijardu ljudi koji vjeruju kako je njihov bog stvorio zemlju i onda legao da spava. Budi se s vremena na vrijeme kako bi uklonio kaos tj uspostavio red.
Samo, milijarda nije "svi ljudi"
Dozer wrote:Puno toga smo shvatili, otkrili, naucili i objasnili, i te stvari su polako iscezle iz naseg mozga kao "nepoznate", "cuda" i sl., i postale su nesto sto znamo zasto je i kako.
Koliko znaš ljudi koji se mogu pohvaliti da su milijarderi?
Vjerovatno nijednog. Zašto? Zato što nemaš pristup tim krugovima.
Čuda su svakodnevna, samo treba ući u prostoriju u kojoj se dešavaju.
Laertes

#11674 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Laertes »

Dino34 wrote: Ako je jedan muhammed, s.a.v.s i njegovi kompanjoni iz sedmog vijeka dokazano bili bolji ljudi od ovih današnjih,
Eto, Bloo, jebiga, vidiš da sami nalijeću na volej... I sad je najlogičnije spomenuti ONO :D
MarlboroGold

#11675 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bilo bi dobro da obrazlozi na sta se tacno odnosi dio pod "dokazano bili bolji ljudi".
Locked