nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#11651 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

condy wrote: Pa sta je za tebe polica osiguranja ?
Drzava propisuje da svaki uposlenik mora imati penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), jednako kao sto prpisuje da svaki auto mora imati AO osiguranje, pa sta mislis da Fond PIO prodaje osiguranje po cijeni po kojom moje prodati?
tempuser

#11652 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

condy wrote: To ti je isto kao i sa formiranjem cijene goriva. Ko ima zadnju rijec kod formiranja cijene goriva ?

Propala bi osiguranja da je visa cijena police. Mislis da njima ne bi bilo u interesu veca cijena police? Oni predlazu cijenu a Agencija odobrava. Predlozili bi vecu da moze proci.
Znaci sam si sebe demantovao da drzava nema nista s foriranjem cijena, a sta mislis na osnovu cega, formalno se sloze sta im osigranja serviraju ili imaju nekog ko se jednako razumije u osiguranja?
Pogresan rezon. Vise zaradi onaj ko proda 1000 polica sa markom zarade po polici nego onaj ko proda 400 sa 2 marke zarade. Dtzava je nametnula ponovnu primjenu bonusa i malusa cime je skocila prosjecna cijena police (bez dizanja osnovice) i koliko sam cuo, a mozda grijesim, osigiranja nisu previse sretna zbog toga.
condy

#11653 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

tempuser wrote:
condy wrote: Pa sta je za tebe polica osiguranja ?
Drzava propisuje da svaki uposlenik mora imati penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), jednako kao sto prpisuje da svaki auto mora imati AO osiguranje, pa sta mislis da Fond PIO prodaje osiguranje po cijeni po kojom moje prodati?
PiO je drzavno osiguranje dok osiguranja o kojima pricamo nisu drzavna osiguranja, zbog cega ta osiguranja imaju odlucujucu ulugu u formiranju cijene police osiguranja a drzava daje saglasnost na predlozene cijene. Imasli ti podatak da je drzava nekad odbila osiguranjima predlozene cijene osiguranja ?
condy

#11654 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

tempuser wrote:
condy wrote: To ti je isto kao i sa formiranjem cijene goriva. Ko ima zadnju rijec kod formiranja cijene goriva ?

Propala bi osiguranja da je visa cijena police. Mislis da njima ne bi bilo u interesu veca cijena police? Oni predlazu cijenu a Agencija odobrava. Predlozili bi vecu da moze proci.
Znaci sam si sebe demantovao da drzava nema nista s foriranjem cijena, a sta mislis na osnovu cega, formalno se sloze sta im osigranja serviraju ili imaju nekog ko se jednako razumije u osiguranja?
Pogresan rezon. Vise zaradi onaj ko proda 1000 polica sa markom zarade po polici nego onaj ko proda 400 sa 2 marke zarade. Dtzava je nametnula ponovnu primjenu bonusa i malusa cime je skocila prosjecna cijena police (bez dizanja osnovice) i koliko sam cuo, a mozda grijesim, osigiranja nisu previse sretna zbog toga.
Drzava daje saglasnost na predlozene cijene i to je tebi isto kao i formiranje cijene od strane drzave. Moze li drzava predloziti cijene osiguranja ? Ja kazem da ne moze. Eto demantuj me jos jednom :mrgreen:
condy

#11655 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

Uglavnom, eto nek bakir iskreno naravno :mrgreen: kaze, da cijena police krece od 1000 km, da li bi to dovelo u pitanje poslovanje i likvidnost osiguranja i da li po toj i tim cijenama mogu prodati policu ?
tempuser

#11656 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

condy wrote: Drzava daje saglasnost na predlozene cijene i to je tebi isto kao i formiranje cijene od strane drzave.
Ajd procitaj jos jednom molim te ovo sto si napisao i uporedi sa onim od cega si krenuo.
Sta mislis na osnovu cega se formiraju cijene? Da je to k'o na pijaci, ovo bi se moglo prodati za ovoliko i da drzava prihvati sve sto se predlozi ili postoje parametri na osnovu kojih se formira cijena , kao npr. aktuarski izracun, kojima drzava jdnako barata kao i osiguranja?
tempuser

#11657 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

condy wrote:Uglavnom, eto nek bakir iskreno naravno :mrgreen: kaze, da cijena police krece od 1000 km, da li bi to dovelo u pitanje poslovanje i likvidnost osiguranja i da li po toj i tim cijenama mogu prodati policu ?
Pa sad nadolazis u voznji na poentu cijele price. Prilagodi cijenu AO standardu iako realno nista sto je vezano za auta nije prolagodjeno nasem standardu, pa ni potencijalna steta, da osiguranja zaradjuju, a narod vozika i misli da mu je dobro, a za poslijedice tipa guzve, zagadjenje, teh. neispravna auta i sve ostalo protiv cega se bunimo, nije briga.
condy

#11658 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

Ko predlaze cijene a ko daje saglasnost na predlozene cijene? Vrlo jednostavno. Ja i dalje tvrdim, da osiguranja imaju aktivnu i odlucujucu ulogu u formiranju cijena i da trenutno nisu moguce vise cijene.
tempuser

#11659 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

condy wrote:Ko predlaze cijene a ko daje saglasnost na predlozene cijene? Vrlo jednostavno. Ja i dalje tvrdim, da osiguranja imaju aktivnu i odlucujucu ulogu u formiranju cijena i da trenutno nisu moguce vise cijene.
Nisi shvatio pitanje. Naravno da osiguranja imaju aktivnu ulog, ali to nije ono sto si na pocetku tvrdio.

condy » 24/09/2017 09:43
... Polica osiguranja je ugovor izmedju osiguranja i osiguranika, i ima svoj predmet i cijenu, i s tim drzava nema nista osim da je za to osiguranje odredila da je obavezno...

Drzava itekako ima svasta nesto s tim, osim sto zakonom propisuje da sve cijene moraju biti iste na nivou drustava, ona daje dozvolu za primjenu cijena.
condy

#11660 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

tempuser wrote:
condy wrote:Uglavnom, eto nek bakir iskreno naravno :mrgreen: kaze, da cijena police krece od 1000 km, da li bi to dovelo u pitanje poslovanje i likvidnost osiguranja i da li po toj i tim cijenama mogu prodati policu ?
Pa sad nadolazis u voznji na poentu cijele price. Prilagodi cijenu AO standardu iako realno nista sto je vezano za auta nije prolagodjeno nasem standardu, pa ni potencijalna steta, da osiguranja zaradjuju, a narod vozika i misli da mu je dobro, a za poslijedice tipa guzve, zagadjenje, teh. neispravna auta i sve ostalo protiv cega se bunimo, nije briga.
Pa osiguranja zaradjuju na premiji a ne na isplati stete?! Isplata stete je obaveza osiguranja, a regres imaju samo u odredjenim slucajevima. Kad su u pitanju isplate stete, one su nize nego vani, pogotovo za nematerijalnu stetu.
condy

#11661 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

tempuser wrote:
condy wrote:Ko predlaze cijene a ko daje saglasnost na predlozene cijene? Vrlo jednostavno. Ja i dalje tvrdim, da osiguranja imaju aktivnu i odlucujucu ulogu u formiranju cijena i da trenutno nisu moguce vise cijene.
Nisi shvatio pitanje. Naravno da osiguranja imaju aktivnu ulog, ali to nije ono sto si na pocetku tvrdio.

condy » 24/09/2017 09:43
... Polica osiguranja je ugovor izmedju osiguranja i osiguranika, i ima svoj predmet i cijenu, i s tim drzava nema nista osim da je za to osiguranje odredila da je obavezno...

Drzava itekako ima svasta nesto s tim, osim sto zakonom propisuje da sve cijene moraju biti iste na nivou drustava, ona daje dozvolu za primjenu cijena.
Pa zbog cega cijene osiguranja nisu vise ? To sto drzava nece ili ne moze da povisi cijene ? Od toga ovisi i odgovor jel cijena osiguranja kupovina socijalnog mira sto ti tvrdis ili nije sto sam ja tvrdio .
tempuser

#11662 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

condy wrote:
tempuser wrote:
Pa osiguranja zaradjuju na premiji a ne na isplati stete?! Isplata stete je obaveza osiguranja, a regres imaju samo u odredjenim slucajevima. Kad su u pitanju isplate stete, one su nize nego vani, pogotovo za nematerijalnu stetu.
Znas li na osnovu cega se formira cijena AO?

Prema osnovnom principu aktuarske metode, osiguranik plaća osiguravajućem društvu premiju jednaku očekivanim troškovima provođenja njegovog ugovora o osiguranju. Primjerice, ako je prosječan trošak osiguranja vozača 2.000,00 kuna godišnje, osiguratelj će naplaćivati premiju u visini od 2.000,00 kuna godišnje, uvećanu eventualno za profitnu maržu.
Uzmimo za primjer osiguravajuće društvo koje ima 50000 osiguranika i pretpostavlja da će 10 posto vozača godišnje imati automobilsku nesreću koja će za posljedicu imati isplatu štete s prosječnim iznosom u visini od 15.000,00 kuna. Dakle, u prosjeku će društvo imati 5000 šteta godišnje koje će rezultirati sa 75.000.000,00 kuna ukupnog troška. Raspodjeli li se ovaj trošak društva na njegov ukupni portfelj od 50000 osiguranika, izlazi da je trošak štete po osiguraniku 1.500,00 kuna.

Pored izdataka za osigurane slučajeve, društvo mora prikupiti novce s kojima će pokriti poslovne rashode, odnosno izdatke za obavljanje djelatnosti te određeni iznos dobiti s kojim bi njegovi dioničari mogli biti zadovoljni.

Kao sto vidis, osnovni parametar za formiranje cijene AO je procjena koliko ce steta biti isplaceno, a ne zarada.

Zasto su propala Napredak, Bosansko-Njemacko, Kamel i ostala osiguranja? Upravo zato sto su prodavali prodavali police po damping cijenama pa su manjak za isplatu steta isplacivali od kapitala.

Normalno je da su odsteet manje nego u inostranstvu jer su i police jeftinije, a to sto za odstetu ne mozemo popraviti auto kao u inistranstvu i sto cvilimo kako nas zakidaju nikom nista?!?!
tempuser

#11663 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

condy wrote: Pa zbog cega cijene osiguranja nisu vise ? To sto drzava nece ili ne moze da povisi cijene ? Od toga ovisi i odgovor jel cijena osiguranja kupovina socijalnog mira sto ti tvrdis ili nije sto sam ja tvrdio .
Moze drzava sve sto hoce, ako hoce. Moze dici cijene osiguranja AO ako joj bude u interesu tj ako bude primorana i ako hoce da ima seljacku bunu jednako kao sto je bila primorana da nametne primjenu bonusa/malusa cime je prakticno poskupila osiguranja bez dizanja cijene osnovice. Tebi i meni koji se vozamo na 50% popusta od kad smo 1. put kupili auta to ne pravi razliku, ali onoga ko sad 1. put kupuje auto dodatnih 400 KM itekako boli.
basicm

#11664 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Narod “vozika” jer mora, guzva je jer nema javnog prijevoza, zagadjenje je jer su gradovi u kotlinama i jer se veliki broj domacistava grije na cvrsta goriva i na sve sto moze da gori. Auta ne zagadjuju i probali smo par nepar i svojim ocima vidjeli to. Izvrtanje teza i lobiranje za klasne razlike, auto kuce, osiguranja, uzimanju velikom broju stanovnistva slobodu kretanja i prezivljavanja...vi dodajte epitete.
I da, vozni park u bih je star zbog ogromnih dadzbina prilikom uvoza. Niko ne voza staro auto jer voli, nego jer ne moze kupiti bolje. To je realnost, a statistike i teorije su palamudjenja besposlicara i uhljeba.
amar1994

#11665 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

basicm wrote:Narod “vozika” jer mora, guzva je jer nema javnog prijevoza, zagadjenje je jer su gradovi u kotlinama i jer se veliki broj domacistava grije na cvrsta goriva i na sve sto moze da gori. Auta ne zagadjuju i probali smo par nepar i svojim ocima vidjeli to. Izvrtanje teza i lobiranje za klasne razlike, auto kuce, osiguranja, uzimanju velikom broju stanovnistva slobodu kretanja i prezivljavanja...vi dodajte epitete.
I da, vozni park u bih je star zbog ogromnih dadzbina prilikom uvoza. Niko ne voza staro auto jer voli, nego jer ne moze kupiti bolje. To je realnost, a statistike i teorije su palamudjenja besposlicara i uhljeba.
ma pusti suplju oko auta , slazem se s tobom , prekuce ujutro bio blizu svrakinog , jarane ne mozes dahnut od smrada :-) :-) :-)

i stari ohrdani G2 manje dimi nego dimnjaci iz tih kuca :run:
kabal1337

#11666 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kabal1337 »

basicu jel se ovo opet natezes sa goranom ? :kiss:
basicm

#11667 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Pa galamu dizu lobiji ovih auto distributera, kao i to da smo otpad evrope, da je i euro 4 malo itd...
Koji mamlaz trebas biti pa sracunati da nezaposlenom covjeku koji u svojoj dvici voza gradjevinski materijal ili kante jupola ili kurbane kad nadje priliku da zaradi, da udje u auto salon i sa dva potpisa kupi sebi novo auto?
Znas kome to pada na pamet, ovim strucnjacima koji nikad nisu “nemali” pa on svakako voza novo auto i ima para na preseravanje. Najjadnije je sto izlaze u medijima i bez crvenila u licu to pricaju.
amar1994

#11668 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

Ma kurko , mene juce pita sef servisa , hocete li mijenjat auto , ko ono staro 5god pa je vakat , odakle mi reko 40000KM :D :run:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11669 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

kabal1337 wrote:basicu jel se ovo opet natezes sa goranom ? :kiss:
Goranu ne treba niko da bi se natezao, on to sam sa sobom moze, i nemojte pretjerivati. :mrgreen:
amar1994

#11670 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

Al je covjek upravu u nekim stvarima :thumbup:
tempuser

#11671 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

basicm wrote:Narod “vozika” jer mora, guzva je jer nema javnog prijevoza, zagadjenje je jer su gradovi u kotlinama i jer se veliki broj domacistava grije na cvrsta goriva i na sve sto moze da gori. Auta ne zagadjuju i probali smo par nepar i svojim ocima vidjeli to. Izvrtanje teza i lobiranje za klasne razlike, auto kuce, osiguranja, uzimanju velikom broju stanovnistva slobodu kretanja i prezivljavanja...vi dodajte epitete.
Djes sta ima mora?!?!?! :lol:
Puno se toga na ovom svijetu ne mora, a pogotovo ne imati auto. Ljudi moraju da jedu, a nemaju od cega pa ne pljackaju banke nego prose, idu u narodne kuhinje i kopaju kontejnere. Istinaje ljudi imaju potrebu za prevozom, javnog prevoza nema, pa se okrecu autima a finansijske mogucnosti im realno ne dozvoljavaju.
Pod zagadjenjem ne mislim na smog zimi nego na cviljevinu i hebavanje majki po forumima kad vide razvaljene aute koji dime. Grijanje na gume i cipele je apslutno isti princip kao skidanje katalozatora i EGR-ova, sto skuplje i kako treba, kad moze jeftinije i kako ne treba.
Htjeli ste kapitalizam, a to podrazumjeva klasne razlike, eto vam ga. Nije vozni park star sto su ogromne dazbine, carine iz EU nema, PDV manji o prosjeka, registracija smijesno mala u odnosu na normalne drzave, nego sto standard ne dozvoljava i to malo sto placamo, a standard je takav je ovce vjeruju ridobradom, 100k radnih mjesta i zlatnim kasikama pa cak i onda kad u 21. vijeku 10-12 sati dnevno nemaju vode. :lol:
Last edited by tempuser on 24/09/2017 13:30, edited 1 time in total.
basicm

#11672 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

amar1994 wrote:Al je covjek upravu u nekim stvarima :thumbup:
U cemu? Kad generalizujes ispada kao nesto i jeste, ali da li vi zivite pod staklenim zvonom? Ima ljudi kojima je ta sklopocija od auta hljeb, moraju da imaju auto, mislim glupo mi pisati kao da ne znate kakvo je stanje kod nas.
A ima i onih koji mogu da kupe ali su skrti ili je mozak zapeo u dvica majka modu. Za njih se mozemo sloziti, ali svakog u starom autu zvati papkom i kenjati po njemu je najblaze receno bezobrazno.
Eto sam si rekao, taj sef servisa smatra tvoje starim, on bi ti zamijenio bez po muke, empatiju je davno izgubio i on je iznad “seljaka”. Takvi i predlazu promjene.
basicm

#11673 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Carine nema? Ridjobradi drzi sarajevo sam i on zaduzen za njeg? Onaj tvoj i onaj treci su blazeni?
Skidanje egr je veci papanluk nego nemati, tu se slazemo. Ali zato sto nema dovoljno uzeti mu i ono malo, pa da pjeske ide 20 kilometara do grada u bolnicu ili na baustelu od 7 dana na koju je nekako upao...
BiH nije Sarajevo, ima i iza magle jos zivih ljudi i zivotnih prica.
tempuser

#11674 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

basicm wrote:
amar1994 wrote:Al je covjek upravu u nekim stvarima :thumbup:
U cemu? Kad generalizujes ispada kao nesto i jeste, ali da li vi zivite pod staklenim zvonom? Ima ljudi kojima je ta sklopocija od auta hljeb, moraju da imaju auto, mislim glupo mi pisati kao da ne znate kakvo je stanje kod nas.
A ima i onih koji mogu da kupe ali su skrti ili je mozak zapeo u dvica majka modu. Za njih se mozemo sloziti, ali svakog u starom autu zvati papkom i kenjati po njemu je najblaze receno bezobrazno.
Eto sam si rekao, taj sef servisa smatra tvoje starim, on bi ti zamijenio bez po muke, empatiju je davno izgubio i on je iznad “seljaka”. Takvi i predlazu promjene.
Ja ne zivim pod stakelnim zvonom, 25 god radim, nijednu platu nisam primio na drzavni trosak niti, od ove drzave osim qurcevih certifikana nisam dobio nista, to mi kritikujem koliko hocu i kako hocu, a to sto se nekome realnost, da smo fukara, da nas standard ne dozvoljava ovoliki broj auta i da ne moramo imati auto, ne svidja to je drugi padez. Samo je problem licemjerje tebe i tebi slicnih. Tupite o soc. pravdi, odsustvu empatije, bunite se protiv nerada policije, teh. pregleda, guzvi u saobracaju, smoga, anarhije u saobracaju, al nemoj cega da se odreknemo i da sta platimo da nam bude bolje. Bolja je varijanta skinut katalizator, blokirat EGR, lozit cipele i guma i kukat po forumu. :bih: :thumbup:
basicm

#11675 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Kako da nam bude bolje ako jednom sloju drustva zabranimo da zivi? Ne moze ziviti sam, ja bar ne mogu. Volio bih da bude bolje, ali ne moze precacem. Niti na racun drugih.
Post Reply