Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
espn
#11626 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I nek mi neko kaze da Bosna nije crna rupa. Pa ljudi se zaduzuju lijekove da plate.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/muskara ... /190425025
-
AlenK
#11627 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dijasporac nekiespn wrote:I nek mi neko kaze da Bosna nije crna rupa. Pa ljudi se zaduzuju lijekove da plate.
-
biscanka2
#11628 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Havana,ti si u pravu.Ja kao ti isto misljenje imam ali vise se tice ovih sto dobar posao i plate imaju a sve napustaju i kompletnim porodicama odlaze. Razumjevanje imam prema mladim ljudima koji godinama za 500 maraka rade ili koji nemaju posao a zele ili su organizovali porodicu. Imam primjer u uzoj rodbini.Devet godina za istu platu radi zivio kod roditelja pa se moglo.HAVANA wrote:U normalnim drustvima revolt se izrazava na drugaciji nacin.Ne izrazava se bjezanjem i podsmijehom na ljude koji zive u tvojoj zemlji,ismijavanjem i omalovazavanjem....I ti u uredjenim drustvima su zivjeli u losem sistemu,problemima,nekada...pa su se izborili sa svojim glupostima i svakodnevno se bore.I imaju ih i imace ih uvijek.Revolt se izrazava recimo glasanjem,radom,aktivnoscu,borbom za bolje sutra...Koliko god i najmanji potez izgledao besmislen i beznacajan,dugorocno vodi ka boljem.Svi mi trebamo od sebe poceti.Mi smo i krivi sto je ovako.AlenK wrote:Mah... vise je revolt prema ublehama koje nas ovdje vode nego sto je nekome milo oko srca![]()
Drago mi je sto vecina uvidja da nema zivota ovdje dok nas ovi vode... mislim, nema zivota za one koji nisu sda, hdz , snsd itd.
Ima i onih koji su se snasli bez politike... ali je to manji broj.
Ozenio se,dobio dijete.Odselio se od roditelja.Kucu u kojoj stanuje pazi tako da stan neplaca al opet kraj sastaviti nemoze (ni on ni zena mu nepuse).Za takve slucajeve i imam razumjevanje.Meni se smuci kad vidim sta se sve u zemlji radi a protesti i ako neki budu to je "sakica" ljudi.U Njemackoj kad su protesti, iz solidarnosti na cestu izlazi i staro i mlado.U nas peMzioneri (cast pojedinim) kontaju mene se to netice,studenti i omladina (vecina) po kaficima a ne konta da ce to i njega ili njegovo djete, sutra strefiti... .
-
espn
#11629 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Izadjes na proteste da mjenjas stanje u drustvu - doceka te policija sa pendrecima da ti bubrege odvali. Jebes takvo drustvo, ne zasluzuje te, jednostavno odselis. Odes u vec sredjeno drustvo, fer drustvo.
Last edited by espn on 25/04/2019 10:50, edited 2 times in total.
- HAVANA
#11630 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A ko je rekao da je evropa karina? Ja?512MB wrote:Samo revolt kod ljudi se ne izaziva pricama "jah evropa karina, u rajvosa dzenet", sa tim lazete ljude i ubijate kriticno razmisljanje u korijenu. U principu isto sta i SDA radi zadnjih 20 godina..HAVANA wrote:U normalnim drustvima revolt se izrazava na drugaciji nacin.Ne izrazava se bjezanjem i podsmijehom na ljude koji zive u tvojoj zemlji,ismijavanjem i omalovazavanjem....I ti u uredjenim drustvima su zivjeli u losem sistemu,problemima,nekada...pa su se izborili sa svojim glupostima i svakodnevno se bore.I imaju ih i imace ih uvijek.Revolt se izrazava recimo glasanjem,radom,aktivnoscu,borbom za bolje sutra...Koliko god i najmanji potez izgledao besmislen i beznacajan,dugorocno vodi ka boljem.Svi mi trebamo od sebe poceti.Mi smo i krivi sto je ovako.AlenK wrote:Mah... vise je revolt prema ublehama koje nas ovdje vode nego sto je nekome milo oko srca![]()
Drago mi je sto vecina uvidja da nema zivota ovdje dok nas ovi vode... mislim, nema zivota za one koji nisu sda, hdz , snsd itd.
-
Nazif_Gljiva
#11631 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Po čemu visina plate igra ulogu oko odlaska? Dobra plata u Bosni = još bolja vani. Meni ne pada na pamet da plaćam doprinose za nekog ko krade, nisam stranački igrač, šta mi treba više? Sa srednjom stručnom spremom, ne možeš ni očekivati nešto više od sastavljanja kraja s krajem, čisto moja pretpostavka...
-
AlenK
#11632 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa upravo tako... zivim s roditeljem, 500-600 KM mjesecno . Zenu imam, dijete nemam - ne znam kako bih ga mogao izdrzavati i da imam . Opet tamo je bolje za to dijete, sredjeno je ...biscanka2 wrote: Havana,ti si u pravu.Ja kao ti isto misljenje imam ali vise se tice ovih sto dobar posao i plate imaju a sve napustaju i kompletnim porodicama odlaze. Razumjevanje imam prema mladim ljudima koji godinama za 500 maraka rade ili koji nemaju posao a zele ili su organizovali porodicu. Imam primjer u uzoj rodbini.Devet godina za istu platu radi zivio kod roditelja pa se moglo.
Ozenio se,dobio dijete.Odselio se od roditelja.Kucu u kojoj stanuje pazi tako da stan neplaca al opet kraj sastaviti nemoze (ni on ni zena mu nepuse).Za takve slucajeve i imam razumjevanje.Meni se smuci kad vidim sta se sve u zemlji radi a protesti i ako neki budu to je "sakica" ljudi.U Njemackoj kad su protesti, iz solidarnosti na cestu izlazi i staro i mlado.U nas peMzioneri (cast pojedinim) kontaju mene se to netice,studenti i omladina (vecina) po kaficima a ne konta da ce to i njega ili njegovo djete, sutra strefiti... .
- HAVANA
#11633 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Inace vani te posipaju laticama ruze na protestima ,nahrane te sutlijom i odvezu kuci.Sve sa osmijehom na licu.espn wrote:Izadjes na proteste da mjenjas stanje u drustvu - doceka te policija sa pendrecima da ti bubrege odvali. Jebes takvo drustvo, ne zasluzuje te, jednostavno odselis. Odes u vec sredjeno drustvo, fer drustvo.
-
AlenK
#11634 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Radim na crno .... nikada nisam za SDA glasao , bar u mom mjestu, a pobjedjuju od rata pa vamo. Pa valjda zbog toga posla i nemam pravog 
Vise ne mogu..aBd idem .
Ne znam kakva je sudbina, mozda se vratim ...ali pokusat cu .
Vise ne mogu..aBd idem .
Ne znam kakva je sudbina, mozda se vratim ...ali pokusat cu .
Last edited by AlenK on 25/04/2019 11:01, edited 1 time in total.
- HAVANA
#11635 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa idi,normalno da je bolje.Sa 5 stoja neces nigdje stici.AlenK wrote:pa upravo tako... zivim s roditeljem, 500-600 KM mjesecno . Zenu imam, dijete nemam - ne znam kako bih ga mogao izdrzavati i da imam . Opet tamo je bolje za to dijete, sredjeno je ...biscanka2 wrote: Havana,ti si u pravu.Ja kao ti isto misljenje imam ali vise se tice ovih sto dobar posao i plate imaju a sve napustaju i kompletnim porodicama odlaze. Razumjevanje imam prema mladim ljudima koji godinama za 500 maraka rade ili koji nemaju posao a zele ili su organizovali porodicu. Imam primjer u uzoj rodbini.Devet godina za istu platu radi zivio kod roditelja pa se moglo.
-
AlenK
#11636 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Misljenja sam da meni nesto pretjerano nece bolje biti . Bit cu ja opusteniji mozda , necu razmisljati mjesec za mjesec. I svjestan sam da cu da radim poslove koje Njemac nece.. ali ako nista, mom ce djetetu bolje biti, a ja cu imati 700-800eura neke penzije .HAVANA wrote:Pa idi,normalno da je bolje.Sa 5 stoja neces nigdje stici.AlenK wrote:pa upravo tako... zivim s roditeljem, 500-600 KM mjesecno . Zenu imam, dijete nemam - ne znam kako bih ga mogao izdrzavati i da imam . Opet tamo je bolje za to dijete, sredjeno je ...biscanka2 wrote: Havana,ti si u pravu.Ja kao ti isto misljenje imam ali vise se tice ovih sto dobar posao i plate imaju a sve napustaju i kompletnim porodicama odlaze. Razumjevanje imam prema mladim ljudima koji godinama za 500 maraka rade ili koji nemaju posao a zele ili su organizovali porodicu. Imam primjer u uzoj rodbini.Devet godina za istu platu radi zivio kod roditelja pa se moglo.
Vratim se u BiH sa tom penzijom i ok je . Jer , da se razumijemo, niko odavde ne zeli da ode...jednostavno se ne moze. Zato se vrati vecina kad zaradi penziju tamo .
- HAVANA
#11637 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta te to briga sta nijemac hoce ili nece? Prvo sta ces vani nauciti je da nista nije sramota raditi,bitno je raditi.Onda ce te i cijeniti.Na tebi je sta ces tamo nauciti i kako ces to iskoristiti.A mnogo se moze nauciti,i pametno iskoristiti.Ovde ili tamo,nebitno.Po zeljama,mogucnostima i izboru...AlenK wrote:Misljenja sam da meni nesto pretjerano nece bolje biti . Bit cu ja opusteniji mozda , necu razmisljati mjesec za mjesec. I svjestan sam da cu da radim poslove koje Njemac nece.. ali ako nista, mom ce djetetu bolje biti, a ja cu imati 700-800eura neke penzije .HAVANA wrote:Pa idi,normalno da je bolje.Sa 5 stoja neces nigdje stici.AlenK wrote:
pa upravo tako... zivim s roditeljem, 500-600 KM mjesecno . Zenu imam, dijete nemam - ne znam kako bih ga mogao izdrzavati i da imam . Opet tamo je bolje za to dijete, sredjeno je ...
Vratim se u BiH sa tom penzijom i ok je . Jer , da se razumijemo, niko odavde ne zeli da ode...jednostavno se ne moze. Zato se vrati vecina kad zaradi penziju tamo .
-
cassius
#11638 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa bio si i ti vani, pobjegao.HAVANA wrote:U normalnim drustvima revolt se izrazava na drugaciji nacin.Ne izrazava se bjezanjem i podsmijehom na ljude koji zive u tvojoj zemlji,ismijavanjem i omalovazavanjem....I ti u uredjenim drustvima su zivjeli u losem sistemu,problemima,nekada...pa su se izborili sa svojim glupostima i svakodnevno se bore.I imaju ih i imace ih uvijek.Revolt se izrazava recimo glasanjem,radom,aktivnoscu,borbom za bolje sutra...Koliko god i najmanji potez izgledao besmislen i beznacajan,dugorocno vodi ka boljem.Svi mi trebamo od sebe poceti.Mi smo i krivi sto je ovako.AlenK wrote:Mah... vise je revolt prema ublehama koje nas ovdje vode nego sto je nekome milo oko srca![]()
Covjek fakultetski obrazovan, radi za 500 km na crno. Jel to okej ? Jel ne treba da ismijava i omalovazava svoju drzavu?
Koliko jos godina treba da akademski gradanin radi za 500 km ? Cime se on to treba izborit da ima vecu platu od 500 km. To fakultet sam nije dovoljan ? Treba skinut malo te ruzicaste naocare pogotov vama iz Sarajeva.
Steta sto momak nije znao za onaj posao vulkanizera u Sarajevu gdje se zaraduje 2000 km mjesecno
- HAVANA
#11639 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pobjego,sve trco preko igmana.
- HAVANA
#11640 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nisam ja otisao sto sam zelio vec sto sam morao.Nebitno za dalju pricu zasto i kako.A istina je,da sam ostao,a ostao bi da sam mogao,ne bi bio ovakve pameti i u ovako dobroj situaciji.Ni finansijski ni zdravstveno.Vjerovatno.
Last edited by HAVANA on 25/04/2019 11:17, edited 1 time in total.
-
Nazif_Gljiva
#11641 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma nisi pobjegao, pusti dušmane, ti si morao otići. Drugi ne moraju, nego nisu toga svjesni. Ljubi pasoše koje imašHAVANA wrote:Pobjego,sve trco preko igmana.
-
AlenK
#11642 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma nije me briga. Tom recenicom sam pokusao reci da cu raditi "hamalske" poslove. Ali nama sa Balkana to nije strasno zato sto isto to pa i gore radimo ovdje...za mnogo manje para.HAVANA wrote:
Sta te to briga sta nijemac hoce ili nece? Prvo sta ces vani nauciti je da nista nije sramota raditi,bitno je raditi.Onda ce te i cijeniti.Na tebi je sta ces tamo nauciti i kako ces to iskoristiti.A mnogo se moze nauciti,i pametno iskoristiti.Ovde ili tamo,nebitno.Po zeljama,mogucnostima i izboru...
Ne znam eto...prije nego sam otisao prvi put tamo, imao sam neko misljenje . Pa ne treba ici , pa moze se nekako ...pa ovo pa ono.
E kada sam otisao prvi put.... kada sam vidio kako se zivi i kako je uredjeno ... promjenio sam misljenje .
- dječak sa šibicama
#11643 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Plin u Federaciji BiH od 1. maja poskupljuje za skoro 30 posto
- HAVANA
#11644 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ljubim naravno.Boli me kurac,pobrino se za sebe.Brini i ti o sebi i svojim.
-
The 51st State
#11645 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
sto napalamudista na laz da neko visokoobrazovan radi za 5 stoja, jesmo bijeda ali nismo tolika.
-
AlenK
#11646 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ev ne znam kako da ti dokazemThe 51st State wrote:sto napalamudista na laz da neko visokoobrazovan radi za 5 stoja, jesmo bijeda ali nismo tolika.
pa jebote... imam rodicu koja je magistrirala na saobracajnom fakultetu . NE RADI !
Znaci , nema ni 500 mjesecno. Znaci , i gora smo bijeda.
-
The 51st State
#11647 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
koji si posao radio, jeli u skladu sa stepenom obrazovanja, ako nije moze li precizno koji je tacno u pitanju?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#11648 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Samo što ovi podaci nisu relevantni. Crna i siva ekonomija ne ulaze u zvanične podatke, a ovdje se tako živi512MB wrote:Nije uopce, zasto bi? Ovo ja govorim godinama, dok vas par palamudite da je sve bajno...muha_sa wrote:jedno me interesira512MB wrote:Dje onaj Melburn, jel se vratio iz Banovica...
![]()
kad naletite na ovakve vijesti iliti istraživanja jel vam milo oko srculenceta![]()
skacete li od radosti i usput svršavate kolko vam je lijepo
-
AlenK
#11649 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vidi ...bezveze je da se nekome pravdam . A i kako kazu, ko se pravda....The 51st State wrote:koji si posao radio, jeli u skladu sa stepenom obrazovanja, ako nije moze li precizno koji je tacno u pitanju?
Nisam radio u skladu sa stepenom obrazovanja jer taj posao mogu samo raditi u Opstini ili odredjenim ustanovama opstine. A posto nisam stranacki opredjeljen, redovno sam dobijao odbijenice.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#11650 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kako?AlenK wrote:Pa ev ne znam kako da ti dokazemThe 51st State wrote:sto napalamudista na laz da neko visokoobrazovan radi za 5 stoja, jesmo bijeda ali nismo tolika.
pa jebote... imam rodicu koja je magistrirala na saobracajnom fakultetu . NE RADI !
Znaci , nema ni 500 mjesecno. Znaci , i gora smo bijeda.
Moja generacija, 6 ljudi upisalo saobraćajni, završili svi rade.
Ovaj jedan prije par mjeseci prekomandovan iz ASA-e Sarajevo u Salzburg.
Saobraćajni je baš jak fakultet i to da neko ne radi mi je baš za ibreta.