Republika Turska

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11626 Re: Republika Turska

Post by pici »

HAVANA wrote:Haj sad lajkajte seselja. :lol:
ja ga lajko sa mog, zeninog i tetkinog twitwra :thumbup: :bih: svaka mu se pozlatila :bih:
sunceKOtepsija

#11627 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Bosanac sa dna kace wrote:
sunceKOtepsija wrote: ok nije dao erdogan sam vec crh parije AKP zajednicki bar prema saopstenju, a ko se tu pita jasno je, Erdogan je mogao dati drugo ime ali je isao na ime sultana Selima koji je za alevije poznat kao koljac i krvolok, od kad je postao predsjednik iskljucivo on je davao imena, sta je ono bilo cini mise aerodrom ovaj zadnji iako tu nema kontraverzi i jos nesto, al most u istanbulu je iskljucivo odluka AKP-a tj erdogana. ok dali su na jugoistoku ime aerodromu prema jednom kurdu, medutim to nema veze s mostom i alevijama za koje se narativ u turskoj nije promjenio
Za taj narativ prema alevijama, za svo ophođenje turske vlasti prema njima nije kriv Erdoan, to je viševjekovno nasljeđe. Za ukidanje tog nasljeđa, za promjenu opohođenja do Erdona nije mrdnuo niko prstom. Za vrijeme Erdoanove vladavine učinjeno ja za njih dosta više nego za vrijeme čitave Republilke. Shvaćaš li da ljudi nisu imali ambulante, škole, puta, vodovoda u alevijskim selima, u mnogim malo većim gradovima nisu smjeli ići doktoru, žene nisu smjele otići same u bolnicu, pusti priču o imenu mosta. Što se tiče sultana Selima i alevija, treba reći da jedan dio alevija, čini mi se nusajrija odnosno tz. arapskih alevijam ima averziju prema njemu.
pa erdogssn nista ne cini da promjeni to stanje, zar je malo 15 godina vladanja drzavom?, nisu samo alevije bile diskriminisane prije (kao ni sad sto nisu sami) a Selim je za njih koljac i krvolok, zlocinac, genocidas, kao sto je za nas Mladic, i kao sve je ok, braca smo, jedan narod, al eto dacemo mostu ime Selim+ nastavni plan i program vjeronauke gdje bilo svega od toga da se alevije naziva otpadnicima do nevjernika, i alevijska djeca su to morala citat, a sve u zadnjih apr godina pod Erdoganom...i nisu nusayrije u pitanju, njihov stav ne znam, ono sto znam je da je klao, prema alevijama po istocnoj anadoliji najvise...ima na alevijskim forumima dosta po tom pitanju a i ljudi iz Gazi mahale (iako hajd ok njih mozda ne treba uzimat za reprezent alevijskog sentimenta, ali zasto ne kao dio) su mi pricali svoj stav
Bosanac sa dna kace

#11628 Re: Republika Turska

Post by Bosanac sa dna kace »

skupljac_zeljeza wrote: Napiši još koju, imaš dosta informacija iz prve ruke ili sa lica mjesta. Hajrudin Somun je daleko iza tebe. :)
Hvala, ovo mi je sve nekako napamet i na prvu, bez rovarenja po netu ili zagledanja u literaturu, jer stvarno nemam kada.

Jeko Hajrudin Somun?
Je'l to onaj brkica što nas je nekad 1990'tih zavalio u Turskoj rekavši da je za PKK da je to hrabra, oslobodilačka vojsak!?
Prvo nas je iz kadra izbacio Alija sa učenjem Fatihe na Ataturkovom grobu, pa onda ovaj lik.
ElRe

#11629 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Ova omladina ce pisati historiju

https://www.youtube.com/watch?v=jdALgkiBDl4
Bosanac sa dna kace

#11630 Re: Republika Turska

Post by Bosanac sa dna kace »

sunceKOtepsija wrote: pa erdogssn nista ne cini da promjeni to stanje, zar je malo 15 godina vladanja drzavom?, nisu samo alevije bile diskriminisane prije (kao ni sad sto nisu sami) a Selim je za njih koljac i krvolok, zlocinac, genocidas, kao sto je za nas Mladic, i kao sve je ok, braca smo, jedan narod, al eto dacemo mostu ime Selim+ nastavni plan i program vjeronauke gdje bilo svega od toga da se alevije naziva otpadnicima do nevjernika, i alevijska djeca su to morala citat, a sve u zadnjih apr godina pod Erdoganom...i nisu nusayrije u pitanju, njihov stav ne znam, ono sto znam je da je klao, prema alevijama po istocnoj anadoliji najvise...ima na alevijskim forumima dosta po tom pitanju a i ljudi iz Gazi mahale (iako hajd ok njih mozda ne treba uzimat za reprezent alevijskog sentimenta, ali zasto ne kao dio) su mi pricali svoj stav
Prvo, nije 15, nego 13,5 godina,i jasno je da alevije nisu bile jedine diskriminisanem za mnoge alevije može se reći su da su bile ignorrisane, a ne diskriminisane.
Ne znam baš za ove anadolske alevije, ali nzam da ovi iz Hataja, ove nusajrije, imaju neki ritaul proklinjanja sultana Selima i jos neku dovu protiv Sulejmana Zakonodavca, tako su meni oni objasnili, djeca i unuci tih nuasajrijskih šejhova. Sultan Selim je bio vođa jedne države, dio historije, na prijestolje je došao legitimnim putem, ma kolko se to danas nama činilo nelegitimno, za to vrijeme to jeste bio tako. On nije bio general koji je išao da kolje nasumice, zna se da su ta plemena po Anadoliji navijala za Safevija. Ratko Mladić je bio general jedne terorističke vojske, tačk.
Vjeronauka se dosta izmijenila za vrijeme Erdoanove vladavine, čak su u nekim mjestima dobili pravo da podučavaju alevijsku vjeornauku, što do Erdoana nisu smjeli ni pomisliti.
sunceKOtepsija

#11631 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

ElRe wrote:Ova omladina ce pisati historiju

momak koji drzi ovaj nadahnuti govor je Osman Gökçek (predsjednik "nevladine" omladinske organizacije Türkiye Gençlik Kulübü Federasyonu) i ujedno sin nacelnika Ankare 4.40 ovaj brko s naocalama pored erdogana - Melih Gökçek-istaknuti clan AKP-a-nacelnik Ankare i babo od govornika :D :lol:
Last edited by sunceKOtepsija on 22/07/2016 11:56, edited 2 times in total.
sunceKOtepsija

#11632 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

@bosanac-ok imas svoj narativ, ja znam ono sto znam, po meni erdogan napravi korak naprijed i dva nazqad u odnosu s alevijama, dati ime mostu po sultanu koji je za alevije genocidas i koljac, a istovremeno pricati o bratstvu+nastava vjeronauke je van svake pameti zelje za bratstvom, ostaje nada da ce razum prevladati i da ce se ozbiljno raditi na razvijanju bratstva a ne na poticanju razdora i sirenju sunijske propagande tj radikalnog sunizma
Satelit_

#11633 Re: Republika Turska

Post by Satelit_ »

Tomahawk11 wrote:
Satelit_ wrote:
U hoteloma za bogate prikriveno ili s ulice bilo ko moze uci ko u Amsterdamu?
Covjece, ima nesto sto se zove razlicitost kultura, nije isto u Amsterdamu, Istanbulu, Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Melburnu, Kinsasi, Johanesburgu, Hong Kongu....
U kulturi ili u zakonima? Arapi loču, pederišu se i drogiraju, ali u potaji, da ih ne uhvati religijska policija.
Drvosjeca iz Dejcica

#11634 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sunceKOtepsija wrote:@bosanac-ok imas svoj narativ, ja znam ono sto znam, po meni erdogan napravi korak naprijed i dva nazqad u odnosu s alevijama, dati ime mostu po sultanu koji je za alevije genocidas i koljac, a istovremeno pricati o bratstvu+nastava vjeronauke je van svake pameti zelje za bratstvom, ostaje nada da ce razum prevladati i da ce se ozbiljno raditi na razvijanju bratstva a ne na poticanju razdora i sirenju sunijske propagande tj radikalnog sunizma
Nesto kontam i nas Mile daje nazive studentskim domovima po ratnim zlocincima pa ga u medjunarodnoj zajednici dozivljavaju kao legalnog i legitimnog predstavnika Srba u BiH. Zasto bi Erdoganovo govno vise smrdilo kada taj sultan pravno gledano nevin.
statixx

#11635 Re: Republika Turska

Post by statixx »

U zemlji, koja je u top 5 po broju zatvorenih novinara, lik trazi od publike da se zakunu kako ce braniti Velikog vodju na drusvenim mrezama. Ocito je da nakon obracuna sa vojskom, policijom, parlamentom, sudstvom i akademskom zajednicom, ostaje internet kao posljednji branik prava na slobodu pristupa informacijama. :D

Razumijem da se zbog teske situacije od gradjana trazi da se odreknu dijela svoje slobode zarad sigurnosti zemlje, ali ovo je vec cista paranoja i preventivno obezglavljivanje svake moguce kritike aktualne vlasti. :D
sunceKOtepsija

#11636 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

statixx wrote:

U zemlji, koja je u top 5 po broju zatvorenih novinara, lik trazi od publike da se zakunu kako ce braniti Velikog vodju na drusvenim mrezama. Ocito je da nakon obracuna sa vojskom, policijom, parlamentom, sudstvom i akademskom zajednicom, ostaje internet kao posljednji branik prava na slobodu pristupa informacijama. :D

Razumijem da se zbog teske situacije od gradjana trazi da se odreknu dijela svoje slobode zarad sigurnosti zemlje, ali ovo je vec cista paranoja i preventivno obezglavljivanje svake moguce kritike aktualne vlasti. :D
objektivan govor, obicnog mladog covjeka-koji je ujedno sin nacelnika Ankare :D
Satelit_

#11637 Re: Republika Turska

Post by Satelit_ »

JThomas wrote:
pici wrote:Image

napokom turKi i srBi imaju zajednicki jezik... svaka casta vojvodo :thumbup: :bih:
đikani na aparatima :lol:

slobodno fejvujte :lol:
Samo pokazuje da je SDA tj bosnjacki nacionalizam, nezavisna Bosna, referendum '92, "mi Bosnjaci zrtve 100 genocida", itd., isto sto i SDS tj srpski nacionaluzam, Seselj, Velika Srbija, radikali... rat su htjeli jer im je odgovarao.

Nema nikakve razlike.

Razlika je samo u tome ko je gdje vecina. Velika Srbija ne valja samo jer su Bosnjaci tu manjina. Da su vecina bila bi super. Bosna je isto sto i Velika Srbija.

Nacionalisti i vjernici zainteresovani za etnicko vjerske identitete i logicno da su im uzor Erdogan i Putin.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11638 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

Satelit_ wrote:
Tomahawk11 wrote:
Satelit_ wrote:
U hoteloma za bogate prikriveno ili s ulice bilo ko moze uci ko u Amsterdamu?
Covjece, ima nesto sto se zove razlicitost kultura, nije isto u Amsterdamu, Istanbulu, Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Melburnu, Kinsasi, Johanesburgu, Hong Kongu....
U kulturi ili u zakonima? Arapi loču, pederišu se i drogiraju, ali u potaji, da ih ne uhvati religijska policija.
Pricam o kulturi zemlje. To sta neko radi u 4 zida, to je nesto drugo.
Nisu to samo Arapi. Sta je sa Hindusima, Kinezima, Japancima, onda africki narodi, to su razlicite kulture i sto je za nekog uvreda, drugom je cast i sl.
Moze se to nekom svidjati ili ne, ali treba ipak postovati.
sunceKOtepsija

#11639 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

pkk-izdala saopstenje povodom pokusaja vojnog udara i uvodenja vanrednog stanja, saopstenje je duze, ima sigurno ili ce biti na engleskom, protive se i jednom i drugom, prozivaju vlast u turskoj tj erdogana kojeg nazivaju fasistom zbog nasilja nakon izboora prosle godine u junu, i neprihvatanja izbornih rezultata, pozivaju se na ocalana i njegove ideje o rjesenju kurdsko turskog problema itd. isticu da ce uvodenjem vanrednog stanja opet na udaru i dalje biti kurdski narod itd
Tomahawk11
Globalni moderator

#11640 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

Satelit_ wrote:
Samo pokazuje da je SDA tj bosnjacki nacionalizam, nezavisna Bosna, referendum '92, "mi Bosnjaci zrtve 100 genocida", itd., isto sto i SDS tj srpski nacionaluzam, Seselj, Velika Srbija, radikali... rat su htjeli jer im je odgovarao.

Nema nikakve razlike.

Razlika je samo u tome ko je gdje vecina. Velika Srbija ne valja samo jer su Bosnjaci tu manjina. Da su vecina bila bi super. Bosna je isto sto i Velika Srbija.

Nacionalisti i vjernici zainteresovani za etnicko vjerske identitete i logicno da su im uzor Erdogan i Putin.
Auh....hladno izjednacis referendum '92. sa idejom Velike Srbije :roll:
Ko je to htio rat? Kome je odgovarao?

Velika Srbija (po pitanju BiH) nije valjala jer je htjela dio teritorije BiH.

I dalje necu....ili trolas ili si ''anamo onaj'', pa dosao na klix da handris.
Drvosjeca iz Dejcica

#11641 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

statixx wrote:

Ja se ne mogu nacuditi nekim osobama I razmisljanjima. Pa u pola BiH je na snazi zakon po kojem te Policija RS-a moze privesti I kazniti pod izgovorom narusavanja javnog reda mira na drustvenim mrezama ako kritikujes rezim I Dodika. Dakle dusa nam zabadati nos kod drugih ali ne vidimo da se gore stvari desavaju tu kod nas. :roll:
Cherry-Cherry

#11642 Re: Republika Turska

Post by Cherry-Cherry »

statixx wrote:

Stisni pa se ne zakuni, ajde što završiš u jami, nego te još svi proklinju. :mrgreen:
Bosanski_kralj

#11643 Re: Republika Turska

Post by Bosanski_kralj »

Histerija se nastavlja.

I sad sam stvarno siguran da islamofobija postaje masovna pojava i na ovom forumu. Što se drugima toleriše ili čak uzima kao plus, to postaje odvratno ako se pojavi kod nekog muslimana.

Evo sad je problem i podizanje kažiprsta.
agent_zero

#11644 Re: Republika Turska

Post by agent_zero »

Satelit_ wrote:
JThomas wrote:

napokom turKi i srBi imaju zajednicki jezik... svaka casta vojvodo :thumbup: :bih:
đikani na aparatima :lol:

slobodno fejvujte :lol:

Nema nikakve razlike.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

SDA matrica razmišljanja (kriminal, korupcija, nepotizam, lopovluk, balinluk, primitivizam, zadrtost) ukomponovan sa turkofilima i arapofilima = ZLO. I to prvenstveno za Bošnjački korpus.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11645 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

Trebalo je onda pustiti ideju Velike Srbije. Danas ne bi bilo SDA i svi bi bili na dobitku.
statixx

#11646 Re: Republika Turska

Post by statixx »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
statixx wrote:

Ja se ne mogu nacuditi nekim osobama I razmisljanjima. Pa u pola BiH je na snazi zakon po kojem te Policija RS-a moze privesti I kazniti pod izgovorom narusavanja javnog reda mira na drustvenim mrezama ako kritikujes rezim I Dodika. Dakle dusa nam zabadati nos kod drugih ali ne vidimo da se gore stvari desavaju tu kod nas. :roll:
Aktivni sam ucesnik teme na kojoj se stuju lik i djelo Inseminatora. :D
insomnia78

#11647 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Vole vojvoda diktature vise nego leba

S moje sokoćalo
sunceKOtepsija

#11648 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Erdogan, brko s naocalama Melih Gökçek-nacelnik Ankare, i njegov sin-govornik, predsjednik nevladine omladinske organizacije Osman :lol: plus reklama za vodu
statixx

#11649 Re: Republika Turska

Post by statixx »

Nego, mislim da se svi slazu kako sekularizam ne moze i ne smije biti plod vojne diktature, vec izraz volje gradjana, narocito u danasnji vakat. Vojna diktatura samo bi doprinijela stvaranju radikalnih vjerskih skupina u Turskoj.
asurbanipal

#11650 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

It_is_a_Leclerc wrote:
No, ne treba žaliti Tursku i Turke. Reislamizacija, restriktivni sistem proganjanja i maltretiranja političkih neistomišljenika, otkazi i hapšenja temeljem "spiskova nepodobnih građana" su, pokazalo se, u najvećoj mjeri želja turskog naroda. Pa neka im je prosto. Ono što, po mom skromnom mišljenju, islamista Erdogan i njegova islamistička partija ne žele priznati je da su ih, kao uostalom i svako drugo zlo na ovom svijetu, stvorili upravo Amerikanci, i da će, bude li trebalo, opet kažem - po mom mišljenju, i destabilizirati Tursku do kraja.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Image

Image
Post Reply