Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Industrialyzer

#11601 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Industrialyzer »

drndalo wrote:Pazi i vozi. Gledaj ima li bubrega, mada ja mislim da ne bi trebalo... Jedna rupica na nosivoj strani to ne bi trebala izazvati, pa ni na prelazu prema gaznoj...

Unutrasnja te moze zjbt ukoliko dodje do busenja iste u voznji, to je ono sto zamisljamo kao pucanje gume, tj. naglo praznjenje. Bez unutrasnje je to svakako "njeznije".
Ma da, ima smisla. Nego mi vulkanizer govori da nije siguran da li zica drzi injekciju i koliko ce dugo ona izdrzati. Ja sam jednom vozio jednom covjeku koji krpi gume za kamione. Imao sam rez na bocnoj strani od 2cm i covjek je zakrpio, guma nije pokazala apsolutno nikakve znakove ostecenja niti je kad ispuhala a presao sam mnogo kilometara na njoj. Razmisljam da to uradim i sad, skrleti me da svaki put zagledam jel popustila, a ne kupuje mi se nova guma zbog male rupice vala :mrgreen:
drug_profi

#11602 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Radio Sarajevo wrote:
Vozio sam prošle dvije sezone na ljetnim jer zimske nisu obavezne. Nije bilo zime, nikad ispod pet stepeni, i to je bilo sasvim okej, a nisam išao van zemlje da bih morao mijenjati.

Ove godine idem u Sarajevo, pa na skijanje u Austriju, i zimske su pod moranje. Ljetne sam u aprilu kupio nove Michelinke, i ne želim ih sjebati.

Ipak, ne želim dati 100 eura za skladištenje, to mi je bacanje novca ukoliko ih mogu uskladištiti sam. Špajz jeste opcija, ali sam se pitao da li bi im zaista nešto bilo ako kisnu ponekad na balkonu. Ne razumijem zašto bi se sjebale, s obzirom da kisnu često i kad su na autu... Jbg, laik sam, zato pitam.
Kako sam shvatio ljetne su na posebnim felgama?
Nista im nece biti ako malo pokisnu. Nabavi stalak za gume i ako bas hoces da su suhe zastiti ih malo najlonom ili strech folijom mada ti je i to bez potrebe.
Naravno ako ti je balkon bezbjedan od kradje.
Travnički Noćni Šetač

#11603 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

mali Ninja wrote: I decki opustite se malo sa tim odgovorima m+s, ljeti se kvare zimske gume, ajd malo kad predjete koji milion i kupite desetak setova guma pa onda nesto napisite iz iskustva...
Odličan savjet... al opusti se i ti malo sa nama ne moras bas svaku k'o uvrijeđena mlada odvraćat...
...
P.S. jbg ja sam kupovao zimske i ljetne setove kad je Ami 8 bio limuzina, Simca 110 najpopularniji hatcback a NSU Prinz 1200 trkaći automobil... ne znam važi li se to iskustvo il trebam ispoĆetka...
drug_profi

#11604 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Industrialyzer wrote:
drndalo wrote:Pazi i vozi. Gledaj ima li bubrega, mada ja mislim da ne bi trebalo... Jedna rupica na nosivoj strani to ne bi trebala izazvati, pa ni na prelazu prema gaznoj...

Unutrasnja te moze zjbt ukoliko dodje do busenja iste u voznji, to je ono sto zamisljamo kao pucanje gume, tj. naglo praznjenje. Bez unutrasnje je to svakako "njeznije".
Ma da, ima smisla. Nego mi vulkanizer govori da nije siguran da li zica drzi injekciju i koliko ce dugo ona izdrzati. Ja sam jednom vozio jednom covjeku koji krpi gume za kamione. Imao sam rez na bocnoj strani od 2cm i covjek je zakrpio, guma nije pokazala apsolutno nikakve znakove ostecenja niti je kad ispuhala a presao sam mnogo kilometara na njoj. Razmisljam da to uradim i sad, skrleti me da svaki put zagledam jel popustila, a ne kupuje mi se nova guma zbog male rupice vala :mrgreen:
Ako nije zica presjecena ne znam sto ne bi mogla izdrzati injekciju. Stavi je na zadnji tocak i premontiraj za drugu stranu auta da ti je vidljiva bez zavirivanja
Sodom1

#11605 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Sodom1 »

Industrialyzer wrote:Jutros vidim da mi je jedna guma skoro skroz ispuhala, odem vulkanizeru i nadjemo sa unutrasnje strane malu rupicu, isto iglom probodeno. Guma dobije injekciju, ali mi vulkanizer rece da nije sigurno da tako vozim jer je ta rupica na prelazu gaznog sloja i bocnog zida gume. Da li ima koristi da stavim unutrasnju gumu? Zao mi gume, nema ni 20 dana otkako je na autu, nova.
Promjeni vulkanizera
amar1994

#11606 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Travnički Noćni Šetač wrote:
mali Ninja wrote: I decki opustite se malo sa tim odgovorima m+s, ljeti se kvare zimske gume, ajd malo kad predjete koji milion i kupite desetak setova guma pa onda nesto napisite iz iskustva...
Odličan savjet... al opusti se i ti malo sa nama ne moras bas svaku k'o uvrijeđena mlada odvraćat...
...
P.S. jbg ja sam kupovao zimske i ljetne setove kad je Ami 8 bio limuzina, Simca 110 najpopularniji hatcback a NSU Prinz 1200 trkaći automobil... ne znam važi li se to iskustvo il trebam ispoĆetka...
ma samo prema mogucnostima,za ubjedjivanjima nema potrebe,ja cu i dalje smatrat budalama one koji misle da su m+s ljeto zima i da su zajebali svakog ko ima 2 seta guma :D

a prepotentan je onaj koji ubjedjuje nekog ko je kupio jeftine gume jer nema za bolje(izuzetak luksuzna auta i dimenzija) i obratno da je rasipanje i bacanje para na skuplje setove..
Travnički Noćni Šetač

#11607 Re: Dolazi zima - zimske gume

Meni je samo problem preporuka da se zimske gume voze neprekidno 4 godine znaš kao i ja da je to nemoguće bezbjedno izvesti ... mislim neka svako radi sa sobom kako želi ali za dati savjet ipak treba malo razmisliti.... sve cool idemo dalje... :thumbup:
amar1994

#11608 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

ima covjek iskustva :D,inzinjeri i tehnicari su budale :)

mene bas briga,moze prisat sta hoce,ima internet,magazini i ostala cuda :-D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#11609 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

Travnički Noćni Šetač wrote:Meni je samo problem preporuka da se zimske gume voze neprekidno 4 godine znaš kao i ja da je to nemoguće bezbjedno izvesti ...
nisu svi ljudi rally vozaci ,neko se voza samo po gradu,predje godisnje jedva 5-6000,ne predje 70 km/h nikad.sta kazes za takve?
Travnički Noćni Šetač

#11610 Re: Dolazi zima - zimske gume

Kažem isto... druge zime će trebati zakočiti na semaforu... znaš ti bolje od mene šta ljeto uradi zimskim gumama ...
bitanga_sa_otesa

#11611 Re: Dolazi zima - zimske gume

Travnički Noćni Šetač wrote: znaš ti bolje od mene šta ljeto uradi zimskim gumama ...
urade kilometri i autoput,peglanje 40 na sat ne...
amar1994

#11612 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

:thumbup:

kako su cvilile na +40 prosle godine :D
mali Ninja

#11613 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali Ninja »

amar1994 wrote:ima covjek iskustva :D,inzinjeri i tehnicari su budale :)

mene bas briga,moze prisat sta hoce,ima internet,magazini i ostala cuda :-D
Ovo brate cekam od pocetka, pocnite postavljati jos samo linkove izvore gdje ste to citali, slike casopisa molim her bez toga sam u zabludi totalnoj..

Nego amare kad ti bude tata skidao gume sa auta nakon 6 sezona, jer se dosta inzinjera slozilo da nakon 6 godina guma ne valja, zovni mene da ih ja pokupim ako je to miselin, kontinental...
mali Ninja

#11614 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali Ninja »

bitanga_sa_otesa wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote: znaš ti bolje od mene šta ljeto uradi zimskim gumama ...
urade kilometri i autoput,peglanje 40 na sat ne...
Imam druga trgovacki putnik, godisnje predje 100k KM i minimum jednom mijenja gume godisnje...
Travnički Noćni Šetač

#11615 Re: Dolazi zima - zimske gume

bitanga_sa_otesa wrote:urade kilometri i autoput,peglanje 40 na sat ne...
Nije vrijedno rasprave... Korištenje zimske gume na visokim temperaturama će je uništi bez obzira na brzinu , negdje se i sa 40 na sat, ako je već to teoretski stalna brzina ( što ne postoji ali eto ) mora smotati, prikočiti i slično, pa koeficijenti trenja i slične gluposti pa sastav gume i njegova promjena i slične gluposti i tako dalje... no nebitna priča skroz čovjek hoće iz Holandije za BiH neće baš 40 na sat voziti mimo autoputa... ...
...
što se mene tiče ko god planira korisiti zimske gume 4 godine i zimi i ljeti nema pojma šta radi... i dalje tvrdim da to dobro znaš...
amar1994

#11616 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

mali Ninja wrote:
Ovo brate cekam od pocetka, pocnite postavljati jos samo linkove izvore gdje ste to citali, slike casopisa molim her bez toga sam u zabludi totalnoj..

Nego amare kad ti bude tata skidao gume sa auta nakon 6 sezona, jer se dosta inzinjera slozilo da nakon 6 godina guma ne valja, zovni mene da ih ja pokupim ako je to miselin, kontinental...
ma ti si najpametniji,zajebo sve ljude na dunjaluku :)

sto bi on kad cu ja skidat,nalozit cu ih da se ugrijem,jer iz iskustva znam da je plin isti i jednako zagadjuje :)
mali Ninja

#11617 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali Ninja »

Imam ja pojma sta radim, ne sekiraj.
bitanga_sa_otesa

#11618 Re: Dolazi zima - zimske gume

Travnički Noćni Šetač wrote: ... i dalje tvrdim da to dobro znaš...
znam ja sve ,kao i ovo sto pisem,jer ne pisem napamet niti sam citao po forumima ni casopisima...
amar1994

#11619 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

mali Ninja wrote:Imam ja pojma sta radim, ne sekiraj.
ne sekiram se,boli me briga.
Travnički Noćni Šetač

#11620 Re: Dolazi zima - zimske gume

bitanga_sa_otesa wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote: ... i dalje tvrdim da to dobro znaš...
znam ja sve ,kao i ovo sto pisem,jer ne pisem napamet niti sam citao po forumima ni casopisima...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11621 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

drug_profi wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Vozio sam prošle dvije sezone na ljetnim jer zimske nisu obavezne. Nije bilo zime, nikad ispod pet stepeni, i to je bilo sasvim okej, a nisam išao van zemlje da bih morao mijenjati.

Ove godine idem u Sarajevo, pa na skijanje u Austriju, i zimske su pod moranje. Ljetne sam u aprilu kupio nove Michelinke, i ne želim ih sjebati.

Ipak, ne želim dati 100 eura za skladištenje, to mi je bacanje novca ukoliko ih mogu uskladištiti sam. Špajz jeste opcija, ali sam se pitao da li bi im zaista nešto bilo ako kisnu ponekad na balkonu. Ne razumijem zašto bi se sjebale, s obzirom da kisnu često i kad su na autu... Jbg, laik sam, zato pitam.
Kako sam shvatio ljetne su na posebnim felgama?
Nista im nece biti ako malo pokisnu. Nabavi stalak za gume i ako bas hoces da su suhe zastiti ih malo najlonom ili strech folijom mada ti je i to bez potrebe.
Naravno ako ti je balkon bezbjedan od kradje.
Bezveze hoces covjeka da uvalis u trosak za stalak, a covjek mora na skijanje u Austriju, bas nisi fer....
r_faruk

#11622 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

Industrialyzer wrote:

Imao sam bubreg na gumi, udario u trotoar.... Vulkanizer popravio... Kaze sve super, nema problema. Poslije 15 dana voznje mi je ista guma pukla.... Sreca pa je pukla na nekoj sporednoj cesti a ne na autoputu.... Od sada bacam gumu poslije bilo kojeg ozbiljnijeg ostecenja i kupujem novu...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11623 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Prvi put cujem da se "bubreg" na gumi moze izlijeciti?! :mrgreen:
emmir1

#11624 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by emmir1 »

r_faruk wrote:
Industrialyzer wrote:

Imao sam bubreg na gumi, udario u trotoar.... Vulkanizer popravio... Kaze sve super, nema problema. Poslije 15 dana voznje mi je ista guma pukla.... Sreca pa je pukla na nekoj sporednoj cesti a ne na autoputu.... Od sada bacam gumu poslije bilo kojeg ozbiljnijeg ostecenja i kupujem novu...

5 km osiguranje gume na godinu dana

Šta god bude dobijaš novu

U.makbelu na conti program
noviclan

#11625 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by noviclan »

konektovan wrote:Prvi put cujem da se "bubreg" na gumi moze izlijeciti?! :mrgreen:
Kako ne moze samo ti je kontrira sto je bilo vani montira je unutra :thumbup: kod bosnje sve moze mislin more
Post Reply