Ti sa 1100 eura ne možeš živjeti u Minhenu.AlenK wrote:Ja radim u BiH za 500km.
U Njemackoj me za pocetak ceka plata netto 1600e. Da platim sobu 500e, ostane mi 1000e. A necu je placati...
1100 je bolje u Minhenu nego 500 u Bosni. Hrana i odjeca je u dosta slucajeva jeftinija....
A da se mora raditi...mora !
Vrati se onaj koji ovdje nije radio, a mislio je da je u Njemacku samo dovoljno otici i da je zavrsio posao. I da, nema tamo ispijanja kafa i pijancenja vani...skup sport.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#11601 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
AlenK
#11602 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kao sto rekoh...imat cu 1600e. Ali i da imam 1100, moze se.Tomahawk11 wrote:Ti sa 1100 eura ne možeš živjeti u Minhenu.AlenK wrote:Ja radim u BiH za 500km.
U Njemackoj me za pocetak ceka plata netto 1600e. Da platim sobu 500e, ostane mi 1000e. A necu je placati...
1100 je bolje u Minhenu nego 500 u Bosni. Hrana i odjeca je u dosta slucajeva jeftinija....
A da se mora raditi...mora !
Vrati se onaj koji ovdje nije radio, a mislio je da je u Njemacku samo dovoljno otici i da je zavrsio posao. I da, nema tamo ispijanja kafa i pijancenja vani...skup sport.
Kad si bio zadnji put u Minhenu pa kazes da se ne moze ??
Zasto? Argumenti?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#11603 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jah.AlenK wrote:
Kao sto rekoh...imat cu 1600e. Ali i da imam 1100, moze se.
Zasto? Argumenti?
Dobro, nek ti je sa srećom.
Javi nam može li.
-
AlenK
#11604 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa brate pitam te lijepo.... nemoj da budes od onih sto nisu makli odavde, a palamudeTomahawk11 wrote:Jah.AlenK wrote:
Kao sto rekoh...imat cu 1600e. Ali i da imam 1100, moze se.
Zasto? Argumenti?
Javi nam može li.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#11605 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Otkud ti znaš da se može?AlenK wrote:
Pa brate pitam te lijepo.... nemoj da budes od onih sto nisu makli odavde, a palamude
1100 eura je malo za Innsbruck, tamo imam rodbine.
Sad uporedi sa Minhenom koji je puno skuplji.
-
AlenK
#11606 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zena mi je tamo....i u zadnjih godinu sam bio tamo 6-7 puta. Pa sta ja znam, mislim da sam dovoljno bio da mogu nesto reci.Tomahawk11 wrote:Otkud ti znaš da se može?AlenK wrote:
Pa brate pitam te lijepo.... nemoj da budes od onih sto nisu makli odavde, a palamude
1100 eura je malo za Innsbruck, tamo imam rodbine.
Sad uporedi sa Minhenom koji je puno skuplji.
1100 je malo kada placas kiriju i auto zelis.
Ja necu placati kiriju, auto znam da ne mogu imati, bar ne odmah. A ta plata nece uvijek takva biti ... ili cu naci bolje ili ce se povecati. U Minhenu su samo stanovi skuplji..i rezije.
Hrana i odjeca...ne mogu uporediti sa ostalim gradovima jer nisam bas hodao. Ali u Minhenu je hrana ok, cijene kao kod nas ili jeftinije. Odjeca isto tako....
Ne kazem ja da je super ... ali za pocetak okej, da se ode pa se bori za sebe za veca primanja itd. Svakako bolje nego u Sarajevu sa 500km. A i et...kao sto rekoh, 1600 cu imati. 1100 spominjem jer je to tema.
- muha_sa
#11607 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Alene-poslušaj savjet metuzalema MuheAlenK wrote:
Zena mi je tamo....i u zadnjih godinu sam bio tamo 6-7 puta. Pa sta ja znam, mislim da sam dovoljno bio da mogu nesto reci.
Ja necu placati kiriju, auto znam da ne mogu imati, bar ne odmah. A ta plata nece uvijek takva biti ... ili cu naci bolje ili ce se povecati. U Minhenu su samo stanovi skuplji..i rezije.
Hrana i odjeca...ne mogu uporediti sa ostalim gradovima jer nisam bas hodao. Ali u Minhenu je hrana ok, cijene kao kod nas ili jeftinije. Odjeca isto tako....
Ne kazem ja da je super ... ali za pocetak okej, da se ode pa se bori za sebe za veca primanja itd. Svakako bolje nego u Sarajevu sa 500km. A i et...kao sto rekoh, 1600 cu imati. 1100 spominjem jer je to tema.
ne iznosi kolika ti je plata, gdje ceš i sa kim živjeti i kako ceš živjeti
Mogu ti samo srecu poželjet i to je to
-
AlenK
#11608 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma to mi je samo krinka
Nego eto...na vrh qrca mi je ove drzave, zelenih crvenih i drugih...
Studiras 5 godina...i.posto nisi u stranci , nepodoban si...radi godinama za 500..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#11609 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
SretnoAlenK wrote:
Zena mi je tamo....i u zadnjih godinu sam bio tamo 6-7 puta. Pa sta ja znam, mislim da sam dovoljno bio da mogu nesto reci.
- amidzazeher
#11611 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kad fukari para udari u glavu pa zaboravi oKlen je i da je bio fukara, e to ti je to moj @muhamuha_sa wrote: jedno me interesira![]()
kad naletite na ovakve vijesti iliti istraživanja jel vam milo oko srculenceta![]()
skacete li od radosti i usput svršavate kolko vam je lijepo
-
AlenK
#11612 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mah... vise je revolt prema ublehama koje nas ovdje vode nego sto je nekome milo oko srca
Drago mi je sto vecina uvidja da nema zivota ovdje dok nas ovi vode... mislim, nema zivota za one koji nisu sda, hdz , snsd itd.
Ima i onih koji su se snasli bez politike... ali je to manji broj.
Drago mi je sto vecina uvidja da nema zivota ovdje dok nas ovi vode... mislim, nema zivota za one koji nisu sda, hdz , snsd itd.
-
Seyfo
#11613 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Trebate shvatiti da onima vani godi što više argumenata za odlazak, da bi sebi opravdali to što su otišli. Znači, svaka loša vijest iz BiH ( a ne manjka ih), svaka tabela koja predstavlja nešto loše, njima tjera osmijeh na lice. Nekom veći nekom manji, zavisno od osobe.Ima opet onih vani kojima je Bosne žao, pa se isekiraše ali opet zaključe "neka mene vani".
Meni, koji sam tu, diže tlak.
To je sasvim prirodno i normalno.
Meni, koji sam tu, diže tlak.
To je sasvim prirodno i normalno.
-
biscanka2
#11614 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ako si vrijedan i ne bojis se rada, sigurno ces uspjeti. Ako 1600€ nebi bilo dovoljno uvijek mozes pored posla, na bazi 300-400€, dodatno zaraditi.Svaki pocetak je tezak a kad se bolje snadjes onda sve i lakse ide.Uglavnom kad tamo odes pazi se onih sto se naveliko ku*ce i sve znaju ( ne nasjedaj ni na cije price). Sretno.AlenK wrote:Pa brate pitam te lijepo.... nemoj da budes od onih sto nisu makli odavde, a palamudeTomahawk11 wrote:
Jah.
Javi nam može li.
-
AlenK
#11615 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma na zemlji cvrsto stojim. Ne ocekujem neke ekstra stvari , bar ne na pocetku . Ali je 1600 i vise nego dovoljno za pocetak. Bilo bi i 1100...biscanka2 wrote:Ako si vrijedan i ne bojis se rada, sigurno ces uspjeti. Ako 1600€ nebi bilo dovoljno uvijek mozes pored posla, na bazi 300-400€, dodatno zaraditi.Svaki pocetak je tezak a kad se bolje snadjes onda sve i lakse ide.Uglavnom kad tamo odes pazi se onih sto se naveliko ku*ce i sve znaju ( ne nasjedaj ni na cije price). Sretno.AlenK wrote:Pa brate pitam te lijepo.... nemoj da budes od onih sto nisu makli odavde, a palamudeTomahawk11 wrote:
Jah.
Javi nam može li.
A ocekujem da to ne bude plata kasnije...ocekujem da bude veca. Ili isti posao s povisicom ili drugi posao s vecom platom. Kada se jezik nauci, onda se prilike otvaraju.
Ne znam.... ako grijesim, sam cu to skontati na sebi ...ali sto sam bio tamo, cijene su bukvalno kao i kod nas ili nize (hrana i odjeca) i ne vidim razlog zasto se ne moze zivjeti. E sad, ono sto je skupo su kirije ...i naravno, alkohol i cigare...a meni za pocetak nijedno od too troje ne treba.
- hadzinicasa
#11616 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dovoljno ti je i vise nego dovoljno za pocetak. cini mi se da si skroman i nemas velika ocekivanja, bar za prvo vrijeme dok se ne snadjes. odvoji 2-3 godine da dobro naucis jezik, pa polako dalje. ne sumnjam da ce ti ici.AlenK wrote:
Ma na zemlji cvrsto stojim. Ne ocekujem neke ekstra stvari , bar ne na pocetku . Ali je 1600 i vise nego dovoljno za pocetak. Bilo bi i 1100...
A ocekujem da to ne bude plata kasnije...ocekujem da bude veca. Ili isti posao s povisicom ili drugi posao s vecom platom. Kada se jezik nauci, onda se prilike otvaraju.
Ne znam.... ako grijesim, sam cu to skontati na sebi ...ali sto sam bio tamo, cijene su bukvalno kao i kod nas ili nize (hrana i odjeca) i ne vidim razlog zasto se ne moze zivjeti. E sad, ono sto je skupo su kirije ...i naravno, alkohol i cigare...a meni za pocetak nijedno od too troje ne treba.
sretno!
-
AlenK
#11617 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa bolje ne ocekivati previse... svjedok sam mnogima koji su otisli, pa se brze vratili . Meni je i ovdje okej , i sa ovih 500-600 mjesecno ... Ali jebiga 5 godina isao na fakultet da bih radio evo 7 godina na crno ...ali ajd, svako ima svoju nafaku .
-
Nazif_Gljiva
#11618 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Morate jedno shvatiti, ljudi koji su otišli, preispituju sebe stalno da li su napravili pravi potez što su otišli. Normalno da im je drago kada se se uvjere da su učinili pravu stvar. Negativnog iz Bosne ne nedostaje.amidzazeher wrote:Kad fukari para udari u glavu pa zaboravi oKlen je i da je bio fukara, e to ti je to moj @muhamuha_sa wrote: jedno me interesira![]()
kad naletite na ovakve vijesti iliti istraživanja jel vam milo oko srculenceta![]()
S druge strane, ovdje vidim isto da se pojedinci raduju kada neko ode vani, pa se zajebe ili ne snađe.
-
AlenK
#11619 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da se razumijemo... maaali je broj onih sto cisto zele otici. Vecina ide sto mora..nazalost
-
biscanka2
#11620 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma na zemlji cvrsto stojim. Ne ocekujem neke ekstra stvari , bar ne na pocetku . Ali je 1600 i vise nego dovoljno za pocetak. Bilo bi i 1100...AlenK wrote:Ako si vrijedan i ne bojis se rada, sigurno ces uspjeti. Ako 1600€ nebi bilo dovoljno uvijek mozes pored posla, na bazi 300-400€, dodatno zaraditi.Svaki pocetak je tezak a kad se bolje snadjes onda sve i lakse ide.Uglavnom kad tamo odes pazi se onih sto se naveliko ku*ce i sve znaju ( ne nasjedaj ni na cije price). Sretno.biscanka2 wrote:
Ne znam.... ako grijesim, sam cu to skontati na sebi ...ali sto sam bio tamo, cijene su bukvalno kao i kod nas ili nize (hrana i odjeca) i ne vidim razlog zasto se ne moze zivjeti. E sad, ono sto je skupo su kirije ...i naravno, alkohol i cigare...a meni za pocetak nijedno od too troje ne treba.[/quote]
Alkohol, Zigarette,
Uzput, nije lose znati da skupo nije uvijek i bolje.
Primjer. Centrala za potrosace cesto na raznim higijenskim i prehrambenim artiklima testira produkte (na TV se na gradjanima javno prave i prikazuju testiranja).Cesto bude ustanovljeno da su jeftiniji produkti bolji i kvalitetniji od skupih.Na primjer artikli na kojima stoji Hausmarke.Obrazlozenje.Poznate firme za svoje artikle prave vece reklame,doniraju i neke istrazivacke institucije a to se sve ubraja u cijenu koju potrosac placa.
- HAVANA
#11621 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U normalnim drustvima revolt se izrazava na drugaciji nacin.Ne izrazava se bjezanjem i podsmijehom na ljude koji zive u tvojoj zemlji,ismijavanjem i omalovazavanjem....I ti u uredjenim drustvima su zivjeli u losem sistemu,problemima,nekada...pa su se izborili sa svojim glupostima i svakodnevno se bore.I imaju ih i imace ih uvijek.Revolt se izrazava recimo glasanjem,radom,aktivnoscu,borbom za bolje sutra...Koliko god i najmanji potez izgledao besmislen i beznacajan,dugorocno vodi ka boljem.Svi mi trebamo od sebe poceti.Mi smo i krivi sto je ovako.AlenK wrote:Mah... vise je revolt prema ublehama koje nas ovdje vode nego sto je nekome milo oko srca![]()
- 512MB
#11622 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije uopce, zasto bi? Ovo ja govorim godinama, dok vas par palamudite da je sve bajno...muha_sa wrote:jedno me interesira512MB wrote:Dje onaj Melburn, jel se vratio iz Banovica...
![]()
- HAVANA
#11623 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nikad niko nije rekao da je bajno.To vi tako tumacite.Ni blizu bajnog.
- 512MB
#11624 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Samo revolt kod ljudi se ne izaziva pricama "jah evropa karina, u rajvosa dzenet", sa tim lazete ljude i ubijate kriticno razmisljanje u korijenu. U principu isto sta i SDA radi zadnjih 20 godina..HAVANA wrote:U normalnim drustvima revolt se izrazava na drugaciji nacin.Ne izrazava se bjezanjem i podsmijehom na ljude koji zive u tvojoj zemlji,ismijavanjem i omalovazavanjem....I ti u uredjenim drustvima su zivjeli u losem sistemu,problemima,nekada...pa su se izborili sa svojim glupostima i svakodnevno se bore.I imaju ih i imace ih uvijek.Revolt se izrazava recimo glasanjem,radom,aktivnoscu,borbom za bolje sutra...Koliko god i najmanji potez izgledao besmislen i beznacajan,dugorocno vodi ka boljem.Svi mi trebamo od sebe poceti.Mi smo i krivi sto je ovako.AlenK wrote:Mah... vise je revolt prema ublehama koje nas ovdje vode nego sto je nekome milo oko srca![]()
-
AlenK
#11625 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja licno ne ismijavam nikoga...ali drago mi je ako vidim da je neko otisao vani i snasao se .HAVANA wrote:U normalnim drustvima revolt se izrazava na drugaciji nacin.Ne izrazava se bjezanjem i podsmijehom na ljude koji zive u tvojoj zemlji,ismijavanjem i omalovazavanjem....I ti u uredjenim drustvima su zivjeli u losem sistemu,problemima,nekada...pa su se izborili sa svojim glupostima i svakodnevno se bore.I imaju ih i imace ih uvijek.Revolt se izrazava recimo glasanjem,radom,aktivnoscu,borbom za bolje sutra...Koliko god i najmanji potez izgledao besmislen i beznacajan,dugorocno vodi ka boljem.Svi mi trebamo od sebe poceti.Mi smo i krivi sto je ovako.AlenK wrote:Mah... vise je revolt prema ublehama koje nas ovdje vode nego sto je nekome milo oko srca![]()
Sto se tice promjena. Bojim se da tu dolazimo do srzi problema . Mnogi su pokusavali pa propali ... Ne mozes ti protiv politickih masinerija kojima ovakvo stanje odgovara. Jos na to dodaj nacionalizam kojim hrane narod. Evo pokusavao sam punih 7 godina ... radio na crno, a u medjuvremenu predavao na razne konkurse. Odbijenica ima takvih da ne znam jesu li zalosne ili smijesne . Nakon 5 godina studiranja, 7 godina rada na crno , ja ne vidim svoju buducnost ovdje- NAZALOST.