Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
exampLe.

#11601 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Zemlja je po Big Bang teoriji nastala 9,2 milijarde godina poslije Big Banga.

Ti si tu zadnju recenicu napisao kao da tvrdis da je zemlja nastala odma nakon Big Banga. :D

I da, zar Islam opet nije posudio “stvaranje Zemlje u 6 dana” od Krscanstva?

Ne, ne bih rekao “zasto nije dan spomenut 354 puta” jer je to broj dana po Islamskom kalendaru. Ako je solarni kalendar “odobren” zasto i hidzretska godina nema 365 dana?
Smrcak15

#11602 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

zposao wrote:Opet ovaj poče sa "brojčanim čudesima" ..
:-)
ne pocinjem ja, citaj malo bolje, vidjet ces da drugi stavljaju nos u mokre terene, na moje terene...i onda se aktiviraju bombe... :D

Da ne nabrajam ostale nebuloze mnogih ucenjaka poput cuda zvanog 365 dana (pojava rijeci “dan” 365 puta) itd. itd.
sta mislis ko je ovo prvi napisao, a vidi jesam li ja ista govorio o brojcani cudima prije ove izjave.
exampLe.

#11603 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Ja ne ratujem sa Smrletom.

Fino ga pitam, on fino odgovori. :D
Smrcak15

#11604 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

exampLe. wrote:Zemlja je po Big Bang teoriji nastala 9,2 milijarde godina poslije Big Banga.

Ti si tu zadnju recenicu napisao kao da tvrdis da je zemlja nastala odma nakon Big Banga. :D

Ne, ne bih rekao “zasto nije dan spomenut 354 puta” jer je to broj dana po Islamskom kalendaru. Ako je solarni kalendar “odobren” zasto i hidzretska godina nema 365 dana?
pogresno razmisljas

zemlja i nebesa su bili jedna cjelina pa smo ih mi raskomadali

ovako kontaj:

kada se desio big bang, nastali su i atomi u toj silnoj exploziji, explozija je stvorila prostor i materiju(atome), od tih atoma je kasnije nastala zemlja....

to je kao kad bi ja tebi rekao da si bio u cacinim jajima, a ti kontas, kako cu ja ovako velik biti u cacinim jajnicima, covjek sa kostima, mesom, krvi itd...zaboravljas da si bio spermina celija, tako isto je i zemlja bila atomi , koji su se kasnije sakupljali vremenom i stvorili zemlju.
u islamu je stvaranje zemlje u 6 vremenskih perioda a ne ovih nasih dana.

Ako je solarni kalendar “odobren” zasto i hidzretska godina nema 365 dana
eh zasto nema 365 dana, tako Bog odredio, da jedna ima 365 a druga 354
zposao

#11605 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

Odustani od pokusavanja diskutiranja sa Smrletom kosristeci logiku.
On koristi jednu predivnu pradavnu tehniku "stvori čudo ni iz čega". Čoviek zbraja, oduzima, slova, slogove, riječi, rečenice, poglavlja, s početka, s kraja, iz sredine, napreskok...etc
Sve moguće vratolomije da bi dobio neki nespecificiran broj, koji onda gleda slaže li se i sa jednim brojem u historiji čovječanstva. Nekada ce reci da se taj njegov broj dobiven zbrajanjem podudara sa godinama, nekada sa procentima, nekada sa omjerima, nekada sa vrelištima... Uglavnom nikakva pravila nema :mrgreen: a kombinacija koje je moguce naci je malih milijardu.

Sabires i oduzimas sta ti padne na pamet, ako je nesto viska to zanemaris, a počesto se ti brojevi i zaokružuju :D i na kraju taj proizvoljan broj usporediš sa bilo čime. I kažeš Voìla!

Isto kakav mađioničar :lol:
exampLe.

#11606 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

6 vremenskih perioda?

A sta je s ovim hadisom?

“Ebu Hurejra, radijallahu anhu, pripovijeda: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzeo me za ruku i rekao: ‘Allah je u subotu stvorio Zemlju, a brda na njoj stvorio je u nedjelju. Drveće je stvorio u ponedjeljak, a neprijatnosti u utorak. Svjetlost je stvorio u srijedu. U četvrtak je svakojaka živa bića po Zemlji rasijao. Adema je stvorio u petak, nakon ikindije, pred sami kraj stvaranja, u posljednjem satu dana, između ikindije pa do noći.” Hadis bilježi Muslim, 2789”

Opsirnije: https://islamqa.info/en/answers/31865/w ... s-or-eight
Smrcak15

#11607 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

exampLe. wrote:6 vremenskih perioda?

A sta je s ovim hadisom?

“Ebu Hurejra, radijallahu anhu, pripovijeda: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzeo me za ruku i rekao: ‘Allah je u subotu stvorio Zemlju, a brda na njoj stvorio je u nedjelju. Drveće je stvorio u ponedjeljak, a neprijatnosti u utorak. Svjetlost je stvorio u srijedu. U četvrtak je svakojaka živa bića po Zemlji rasijao. Adema je stvorio u petak, nakon ikindije, pred sami kraj stvaranja, u posljednjem satu dana, između ikindije pa do noći.” Hadis bilježi Muslim, 2789”

ja bi to ovako tumacio...

mozda kada je Allah dizajnirao , dizajnirao je ove dijelo u nekom od tih dana

ili

mozda je zavrseno stvaranje zemlje u subotu bilo, ali poslije nekoliko miliona godina zavrseno stvaranje brda u nedelju, mozda poslije nekoliko hiljada godina u ponedeljak zavrseno stvaranje bilo , a kada bi se vracali na pocetak kada je svjetlost bila stvarana, to bi bilo srijeda kada je svjetlost stvorena.

sta mislis ja tebi govorim o historijskim dogadjajima, pa ti kazem

Muhammed se rodio u pnedeljak, u Utorak se rodio Isus, u srijedu se Rodio Mojsije, u cetvrak Ibrahim, u petak Adam stvoren, u subotu Solomon rodjen , u nedelju Ivan krstitelj.

Hoces li ti pomisliti odmah da su se oni rodili u jednoj sedmici ovako u redosljedu???
Hakiz

#11608 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:...

u Kuranu se kaze ovo:

zemlja i nebesa su bili jedna cjelina pa smo ih mi raskomadali

ovaj dio teksta na arapskom ima brojcanu vrijednost 1929....da dobro si cuo 1929

ako si promasio da ti jos povecam jednom
1929

znas li sta znaci ovo 1929?? to je godina kada je Big bang oficijelno potvrdjen sa Hubleovim teleskopom.
Hakiz

#11609 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote: nista Kuran nije posudio
Posudio je.

Ili hoćeš da kažeš da se za, recimo, boga nije znalo prije Kur'ana?

Čime se Kur'an bavi, šta je tema Kur'ana? U suštini, odnos između boga i čovjeka.

A to je tema svakog religijskog teksta koji je nastao prije Kur'ana, pa i toliko daleko u prošlost da je to tema svakog usmenog religijskog predanja kod ljudi i prije nego što je pismo izumljeno.

Tako da je Kur'an posudio temu kojom se bavi, dakle samu svoju suštinu, od tekstova religija koje su nastale prije njega.

Pa i pojmove kao što su bog, raj, stvaranje, a da ne spominjemo klasično prepisivanje kada je Ibrahim sa žrtvovanjem sina u pitanju itd.

Itekako je posudio.
exampLe.

#11610 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Smrcak15 wrote:
exampLe. wrote:6 vremenskih perioda?

A sta je s ovim hadisom?

ja bi to ovako tumacio...

mozda kada je Allah dizajnirao , dizajnirao je ove dijelo u nekom od tih dana

ili

mozda je zavrseno stvaranje zemlje u subotu bilo, ali poslije nekoliko miliona godina zavrseno stvaranje brda u nedelju, mozda poslije nekoliko hiljada godina u ponedeljak zavrseno stvaranje bilo , a kada bi se vracali na pocetak kada je svjetlost bila stvarana, to bi bilo srijeda kada je svjetlost stvorena.

Muhammed se rodio u pnedeljak, u Utorak se rodio Isus, u srijedu se Rodio Mojsije, u cetvrak Ibrahim, u petak Adam stvoren, u subotu Solomon rodjen , u nedelju Ivan krstitelj.

Hoces li ti pomisliti odmah da su se oni rodili u jednoj sedmici ovako u redosljedu???
Nisam besmisleniji odgovor vidio odavno. :)
harač

#11611 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

ocito si novi ovdje :lol:
r_faruk

#11612 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

ako to tako kazes onda je logicno da su se rodili u jednoj sedmici i po ovom redoslijedu...
zposao

#11613 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zposao »

exampLe. wrote: Nisam besmisleniji odgovor vidio odavno. :)
Ovo je tek početak... :mrgreen: :lol:
exampLe.

#11614 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

zposao wrote:
Samo se pitam da li i ostali muslimani na ovaj način "brane" vjeru i imaju ovakvo "znanje". :-)
Bloo
Globalna šefica

#11615 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

exampLe. wrote:
zposao wrote:
Samo se pitam da li i ostali muslimani na ovaj način "brane" vjeru i imaju ovakvo "znanje". :-)
Ne.
Srecom.
Smrcak15

#11616 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

a sta ako ti dadnem naznake za takvo tumacenje iz islamskih izvora kao recimo Ibn Dzevzi, koji je jedan od najveci islamski ucenjaka u historiji?

Explaining the verse Ibn al-Jawzi writes:

أنه آدم عليه السلام. والحين الذي أتى عليه: أربعون سنة، وكان مصوَّراً من طين لم يُنُفَخ فيه الروح، هذا قول الجمهور

He is Adam and the time that came upon him was forty years when was shaped out from clay yet the spirit was not breathed into him. This is the opinion of the majority.”[26]

In a narration it is stated:
عن أبي هريرة، قال: قالوا يا رسول الله متى وجبت لك النبوة؟ قال: «وآدم بين الروح والجسد»

Abu Huraira narrated: “They said: ‘O Messenger of Allah! When was the Prophethood established for you?’ He said: ‘While Adam was between (being) soul and body.’”[27]

[26] Ibn al-Jawzi, Abu al-Faraj, Zad al-Maysar fi ‘ilm at-Tafsir, Vol.4, 374
[27] At-Tirmidhi, Abu ‘Eisa, al-Jami‘, Hadith 3609 Classified as sahih by al-Albani

znaci proces stvaranja adema je bio dug, 40 godina, oblikovanje itd itd kakvi su sve procesi tekli dok nije bio zavrsen u Dan petak

eh ako znamo da stvaranje Adema nije u jednom danu, nego dugi period od 40 godina, to znaci automatski da hadis govori o danima u sedmici kada su zavsene neke stvari kroz historiju.

Last edited by Smrcak15 on 19/06/2019 11:28, edited 1 time in total.
Smrcak15

#11617 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:

ako to tako kazes onda je logicno da su se rodili u jednoj sedmici i po ovom redoslijedu...
dani u sedmici kao sto moze u prethodno postu vidjetu su samo nazacene stvari i koji su dani bili zavrseni, i to nije nikakav redosljed...kako neko od vas hoce ovdje da predstavi.
tranquil

#11618 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tranquil »

Iz svega sam shvatio da je Bog prvo stvorio najvažniju stvar u Univerzumu: dane u sedmici, a tek onda sve ostalo...
exampLe.

#11619 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Koliko ja znam Engleski, po tom hadisu Adem je bio kao "kip" u tom periodu, stvoren i oblikovan kao ljudsko biće ali se čekalo 40 godina da bude "oživljen", odnosno da "dobije" dušu.

Ti kažeš da je čitav proces stvaranja i oblikovanja trajao 40 godina, a ustvari je on "stajao" kao kip već stvoren i oblikovan, samo iz nekog razloga (koji samo Allah zna je l') još uvijek nije imao dušu.

Opet s druge strane znamo da su hadisi relevantni kao i knjiga o Crvenkapici, odnosno da su to sve "rekla-kazala, može bit' a možda i nije" citati koji su se prenosili sa koljena na koljeno.

Evo jednog hadisa, a znamo da mnoge muslimane vrijeđa kad kažu da je Muhammed a.s bio (znaš već šta):

"Narrated 'Aishah:

The Messenger of Allah married me when I was seven years old. The narrator Sulaiman said: or Six years. He had intercourse with me when I was nine years old."
-Hadith 2116

Pošto vidim da i hadise koristiš kao neke argumente, slažeš li se sa gore navedenim hadisom gdje se kaže da je Muhammed a.s imao odnose sa Aišom r.a kad je ona imala 9 godina, ili po tvom mišljenju taj hadis nije relevantan?
Hakiz

#11620 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

exampLe., stvar sa tim hadisom je da godina u njemu nije kao ljudska godina, pa Aiša nije imala 7 godina kada ju je Muhammed oženio niti 9 kada je konzumirao brak.

Valjal' ova, Smrčak?
exampLe.

#11621 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Hakiz wrote:exampLe., stvar sa tim hadisom je da godina u njemu nije kao ljudska godina, pa Aiša nije imala 7 godina kada ju je Muhammed oženio niti 9 kada je konzumirao brak.

Valjal' ova, Smrčak?
:lol: :lol: :lol: :lol:
beni-bu-man

#11622 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Hakiz wrote:exampLe., stvar sa tim hadisom je da godina u njemu nije kao ljudska godina, pa Aiša nije imala 7 godina kada ju je Muhammed oženio niti 9 kada je konzumirao brak.

Valjal' ova, Smrčak?
Pedofilija, incest, pa svega ima u islamu
JVC

#11623 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

exampLe. wrote:
Evo jednog hadisa, a znamo da mnoge muslimane vrijeđa kad kažu da je Muhammed a.s bio (znaš već šta):

"Narrated 'Aishah:

The Messenger of Allah married me when I was seven years old. The narrator Sulaiman said: or Six years. He had intercourse with me when I was nine years old."
-Hadith 2116

Pošto vidim da i hadise koristiš kao neke argumente, slažeš li se sa gore navedenim hadisom gdje se kaže da je Muhammed a.s imao odnose sa Aišom r.a kad je ona imala 9 godina, ili po tvom mišljenju taj hadis nije relevantan?
Evo još jedno matematičko čudo.
Muhamed je imao 54 godine kad je oženio Ajšu
5+4=9
Gore navedeni hadis kaže imao je odnose sa Ajšom kad je ona imala 9 godina.
Mišo_Kovač

#11624 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

54 - 9 = 45 godina razlike. 4+5 = 9... Coincidence? I think not... :evil:
JVC

#11625 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Ajša je bila treća muhamedova žena: 3+6=9
Locked