Republika Turska

Post Reply
stakasa

#11601 Re: Republika Turska

Post by stakasa »

Satelit_ wrote:
U hoteloma za bogate prikriveno ili s ulice bilo ko moze uci ko u Amsterdamu?
Moze svak samo para ponesi
Tomahawk11
Globalni moderator

#11602 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

stakasa wrote: Mada ta razlicitost rapidno kopni. Zadnjih sto godina se je svjet uspio nevjerovatno uniformisat
Da, efekat globalnog sela.
Ipak, ne moze se reci da postoji razlicitost od mjesta do mjesta. Cak je to i kod nas slucaj.
stakasa

#11603 Re: Republika Turska

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:
stakasa wrote: Mada ta razlicitost rapidno kopni. Zadnjih sto godina se je svjet uspio nevjerovatno uniformisat
Ipak, ne moze se reci da postoji razlicitost od mjesta do mjesta. Cak je to i kod nas slucaj.
Postoji, normalno ali koprni strahovitom brzinom. Ne znam jesi li gledao slike fotografa Alberta Kahna, na sta je svjet slicio prije sto godina a na sta lici danas
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11604 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

kamen spoticanja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Da probam na turskom? :D
Walla olur :mrgreen:
Posto si se prometnuo u glasnogovornika Erdoganovog rezima na forumu (eskjuz maj frenč kaže se "demokratski izabrane vlasti); posto ocigledno imas neke opipljive veze sa Turskom, de nam ti objasni stanje.

Eto onako narodskim jezikom i pitkim stilom :D
kolegione

#11605 Re: Republika Turska

Post by kolegione »

Mene sad zanima, i volio bih da mi kazu ovi sto bas ozbiljno prate situaciju u Turskoj, kako ovo vidi PKK i ostali Kurdi, jel misle da ce im se ukazati prilika, i općenito jesu li i oni podijeljeni po ovom principu kemalista i islamista?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11606 Re: Republika Turska

Post by pici »

salik79 wrote:Hocemo li provjeriti da li je bas dao dva gola? Nije mu gol na nebu pa da upire prstima na njega. Mozda su rokeri povalili sta, po prvi put, pa i oni slave?

moze bitnut svasta, a mozda i slave velicansvenu poBedu nad mrskim izdajnicima... sad ce groblje svanut su njima pa ce ici pljuvat po grobovima... valjda se ISISovci nece ljutit na preuzimanje znaka... :bih:
stakasa

#11607 Re: Republika Turska

Post by stakasa »

kolegione wrote:Mene sad zanima, i volio bih da mi kazu ovi sto bas ozbiljno prate situaciju u Turskoj, kako ovo vidi PKK i ostali Kurdi, jel misle da ce im se ukazati prilika, i općenito jesu li i oni podijeljeni po ovom principu kemalista i islamista?
To ti je go seljak, sjetio se nedavno identiteta i zavro za svoju drzavu, kakav kemalista nekemalista :D
Islamisti nisu sigurno, nema vecih nevjernika od Kurda
Bosanac sa dna kace

#11608 Re: Republika Turska

Post by Bosanac sa dna kace »

Gojeni H wrote:
Matzan wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: ..., Gülen se bavio organizovanjem svog kulta.
I od mene mnogo hvala, Bosanac :thumbup:

Ja sam izdvojio dio na koji sam sumnjao iz ranijih izlaganja nekoliko forumasa. Gulen se cini vodjom sekte, mozda grijesim, ali meni tako tukne ...
Ajmal Masroor je britanski imam, bangladeškog porijekla, 2011. godine na jednom omladinskom skupu, gdje je govorio o britnaskim muslimanima, pitao sam ga da li Gulenov pokret ima ikakvih aktivnosti u V. Britaniji, na što mi je on odgovorio: "Ja se lično nisam upoznao sa njima i sa njihovim aktivnositma. Ali, način na koji me ljudi pitaju o njima i ono što kaži o njihovom pokretu upućuje me na to da se radi o jendoj vrsti kulta".
Sva struktura Hizmeta, način na koji se ljudi ponašaju unutar istog, šta i kako vjeruju, kako im se nameće sav taj Hizmet govori da su jedan sektaški kult. Fethullah Gulen je po njihovom mišljenju nepogrešiva osoba, koja je uvijek upravu, njegove riječi su iznad Božijih, trnascedentan je-dakle stanje i djelovanje njegovog duha i tijela nadilazi svo shvatanje nas običnih smrtnika. Otuda imaš priče da on voda djecu na takmičenja iz matematike po Kazakistanu sa Poslanikom a.s., da kopa bunareve po Afganistanu, prisustvuje sabah namazu kod hadži hafiza Halida Hadžimulića, liječi zabludjele turske komuniste od komunizma sa Saidom Nursijem itd.
Pirpadnici pokreta Hizmet sve muslimani van njohovohg pokreta gledaju sa nekom vrstom prezira, predostrožnosti i sa višeg nivoa. Jednom tako taj nadređeni u kući gdje sam boravio kao student priča meni nešto kako su oni išli u Albaniju i vidjeli kako tamo ima jako puno vehabija, a ponajviše naroda koji kao klanja, ide u džamiju ali nema nekog bitnog koga zovu "Hodžaefendi", nema Hizmeta, pa eto kao i nisu oni muslimani, vidio je jako puno vehabija, pa sumnja je'l uopšte valjan namaz tamo kada se klanja.... I sve to on objašnava kao sav bitan, on otkrio toplu vodu, a ja kao mutav ne znam gdje je Albanija. :D
Na jednom tom sijelu, ili kako ga još zovu sohbet, nekad 2004-05. godine, ne mogu se sjetiti kada tačno, čita nama bosanskim studentima lik priču o tome kako se tamo neki bitan lik u turskom komunističkom pokretu tokom 1970-80tih. godina, ne mogu se sada sjetiti koja mu je funkcija bila, izliječio od "komunizma". Naime, taj komunista je putovao autobusom kući negdje na jug Turske iz Istanbula. Kako je put bio dug nekih 18-20 sati, ponio je neke knjige o komunizmu i ateizmu da se smiri čitajući ih u autobusu. Inače mu se tih dana razboljela šćerka, i niko joj nije mogao odrediti ni dijagnozu niti naći lijeka. Negdje na nekoj stanici do njega je sjeo neki čovjek, i tako sasvim nenametljivo su počeli pričati o knjigama koje je ovaj čitao u busu. I tako mic po mic komunista ostane poražen u odbrani ateizma i komunizma, u svemu tome emu zastane dah, tjeskoba u grudima, nije mogao više disati, a nadasve uopšte nije mogao shvatiti kada, kako i gdje je taj čovjek izašao iz busa iako je čitavo vrijeme bio priseban i budan. Na kraju je komunista došao kući, izvadio knjige, kad tamo među knjigama Poslanice svjetlosti od Saida Nursija, tako počnu i on i šćerka čitati, i lakše im bude. I jedan dan tako kada je kažu završio sa čitanjem te knjige, pozvoni mu na vrata jedan čovjek, stariji dedica obučen u kurdsku nošnju i kaže mu da ima istinski lijek i za njega i za njegovo dijete, i ode. Taj lijek su ostala djela Saida Nursija, djedica mu ih je kažu sve pobrojao: Mektubat/Spisi, Sözler/Riječi, Şualar/Zrake. I tako prionu i on i šćerka za te knjige, izliječe se skroz. Na kraju nakon nekog vremena čovjek skonta da je onaj u busu bio Fethullah Gulen koji je tada bio negdje u nekoj samoizolaciji, a ovaj što je došao njemu na vrata Said Nursi koji je inače umro 1960. godine. Pa se eto nikada nije mogao načuditi tom Božijem čudu....

O kakvoj vrsti kulta se radi najbolje govori ovaj video dole, Fethullah Gulen baca Kur'an i govori "Kur'an je siroče", "Otac mu je umro". Nikada nisam shvatio konekst tih riječi, šta je htio reći s time. A ono što me uvijek nekako strašlil po pitanju snimaka njegovih predavanja je to naricanje, kukanje, neki plač samog njega a i publike koja ga sluša, ta njegova predavanja su mi uvijek bila zastrašujuća. A islam kao treba prikazati ljudima sa osmjehom na licu....

https://www.youtube.com/watch?v=777BW6ZB-Us
Last edited by Bosanac sa dna kace on 22/07/2016 11:06, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#11609 Re: Republika Turska

sunceKOtepsija wrote: ok nije izmislio, ali sta kazes na davanje imena trecem mostu uzimajuci u obzir sta on predstavlja za alevije i kako ga nazivaju, da ne pravim paralele, ipak se ide s tim imenom, mogla se malo relaksiraat situacija pa ic na neko drugo ime
Ne daje Erdoan sam, pa ako možemo imati aerodrom koje nosi naziv po imenu osobe koja je u Dersimu bombardovala civile, i sama se hvalila time kako im je i podmladak skresala, i niko to ne kaže, onda možemo i jedan takava most. Mada bih najviše volio da se jedno zove Salahudin Ejubi el-Kurdi, a drugo Valide Sultan Hurem ili Nuruddin Zengi.
sunceKOtepsija

#11610 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

kamen spoticanja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Da probam na turskom? :D
Walla olur :mrgreen:
w-kurdsko turski :lol:
mousstapha

#11611 Re: Republika Turska

Post by mousstapha »

Ta priča oko Gulena je dosta bliža kultu. Mada da budem pošten znao sam čuti i od tekijaša kako ističu neke pa skoro nadnaravne osobine svojih šejhova.
sunceKOtepsija

#11612 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

kolegione wrote:Mene sad zanima, i volio bih da mi kazu ovi sto bas ozbiljno prate situaciju u Turskoj, kako ovo vidi PKK i ostali Kurdi, jel misle da ce im se ukazati prilika, i općenito jesu li i oni podijeljeni po ovom principu kemalista i islamista?
sto se tice pkk nista se nije i ne bi promjenilo, a to pokazuju sukobi na jugoistoku, siirt, mardin, batman, napadi na crnom moru za koje sumnjam da su djelo pkk i drugih ljevicarskih organizacija, HDP je druga prica, iako po saopstenju sve je isto rekli su da su protiv vojne diktature i protiv diktature jednog covjeka, kao i jos jeke ne iskljucivo i vecinski kurdske partije
ne vezano ili vezano za ovo jutros ili sinoc se ubio komandant u Siirtu
Kikibombona

#11613 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Turkofilima stize podrska od VOJVODE!

https://twitter.com/predsednikSRS/statu ... wsrc%5Etfw

Bgm, bice seksa kada se slizu Redžep i Vladimirovič! :-) :-) :-) :-)
Herr Flick

#11614 Re: Republika Turska

Post by Herr Flick »

:D :D :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#11615 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

stakasa wrote:
Tomahawk11 wrote:
Postoji, normalno ali koprni strahovitom brzinom. Ne znam jesi li gledao slike fotografa Alberta Kahna, na sta je svjet slicio prije sto godina a na sta lici danas
Zato i kazem - globalno selo.
Informacije idu nevjerovatnom brzinom i tako pored svojih razlicitosti postajemo sve slicniji jedni drugima.
Druga stvar, biznis.
Ipak, ta neka crta razlicitosti od mjesta do mjesta je itekako prisutna.
Kikibombona

#11616 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Last edited by Kikibombona on 22/07/2016 11:18, edited 1 time in total.
sunceKOtepsija

#11617 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Bosanac sa dna kace wrote:
sunceKOtepsija wrote: ok nije izmislio, ali sta kazes na davanje imena trecem mostu uzimajuci u obzir sta on predstavlja za alevije i kako ga nazivaju, da ne pravim paralele, ipak se ide s tim imenom, mogla se malo relaksiraat situacija pa ic na neko drugo ime
Ne daje Erdoan sam, pa ako možemo imati aerodrom koje nosi naziv po imenu osobe koja je u Dersimu bombardovala civile, i sama se hvalila time kako im je i podmladak skresala, i niko to ne kaže, onda možemo i jedan takava most. Mada bih najviše volio da se jedno zove Salahudin Ejubi el-Kurdi, a drugo Valide Sultan Hurem ili Nuruddin Zengi.
ok nije dao erdogan sam vec crh parije AKP zajednicki bar prema saopstenju, a ko se tu pita jasno je, Erdogan je mogao dati drugo ime ali je isao na ime sultana Selima koji je za alevije poznat kao koljac i krvolok, od kad je postao predsjednik iskljucivo on je davao imena, sta je ono bilo cini mise aerodrom ovaj zadnji iako tu nema kontraverzi i jos nesto, al most u istanbulu je iskljucivo odluka AKP-a tj erdogana. ok dali su na jugoistoku ime aerodromu prema jednom kurdu, medutim to nema veze s mostom i alevijama za koje se narativ u turskoj nije promjenio
Bosanac sa dna kace

#11618 Re: Republika Turska

mousstapha wrote:Ta priča oko Gulena je dosta bliža kultu. Mada da budem pošten znao sam čuti i od tekijaša kako ističu neke pa skoro nadnaravne osobine svojih šejhova.
U nadnaravnost Gulenovih djela ne smiješ pousmnjati. Ne smiješ reći da ono što on govori nisu njegove riječi, već su to kur'anski ajeti!
Evo još jedna lovačka, pao sam na zemlju kad sam čuo:
Krenuli ovi hizmetaši u BiH da prave Burč univerzitet i sad treba da krenu sa temeljima, da udare prvom lopatom. Hoće da sve bude kao vjerski, dovu da prouči neko vrlo bitan. I sad pošto je ovaj pokemon u Americi, ne znaju koga će da im dovu prouči, misle se par dana, misle i sjete se rah- Halida Hadžimulića koji je tada bio živ. I odma odu kod rah. Halida Hadžimulića, objasne oni njemu šta hoće, on ih odbije. Ode druga ekipa opet nakon par dana, i pita on njih ko su šta su, objasne oni njemu Hizmet, ovo ono, i pokažu Gulenovu sliku, kažu skočije hafiz Hadžimulić iz prve, odma da se ode učit dova. Veli on njima čim prije to bolje jer mu je Gulen bio sinoć na jaciji!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11619 Re: Republika Turska

Post by pici »

Image

napokom turKi i srBi imaju zajednicki jezik... svaka casta vojvodo :thumbup: :bih:
HAVANA

#11620 Re: Republika Turska

Post by HAVANA »

Haj sad lajkajte seselja. :lol:
Bosanac sa dna kace

#11621 Re: Republika Turska

sunceKOtepsija wrote: ok nije dao erdogan sam vec crh parije AKP zajednicki bar prema saopstenju, a ko se tu pita jasno je, Erdogan je mogao dati drugo ime ali je isao na ime sultana Selima koji je za alevije poznat kao koljac i krvolok, od kad je postao predsjednik iskljucivo on je davao imena, sta je ono bilo cini mise aerodrom ovaj zadnji iako tu nema kontraverzi i jos nesto, al most u istanbulu je iskljucivo odluka AKP-a tj erdogana. ok dali su na jugoistoku ime aerodromu prema jednom kurdu, medutim to nema veze s mostom i alevijama za koje se narativ u turskoj nije promjenio
Za taj narativ prema alevijama, za svo ophođenje turske vlasti prema njima nije kriv Erdoan, to je viševjekovno nasljeđe. Za ukidanje tog nasljeđa, za promjenu opohođenja do Erdona nije mrdnuo niko prstom. Za vrijeme Erdoanove vladavine učinjeno ja za njih dosta više nego za vrijeme čitave Republilke. Shvaćaš li da ljudi nisu imali ambulante, škole, puta, vodovoda u alevijskim selima, u mnogim malo većim gradovima nisu smjeli ići doktoru, žene nisu smjele otići same u bolnicu, pusti priču o imenu mosta. Što se tiče sultana Selima i alevija, treba reći da jedan dio alevija, čini mi se nusajrija odnosno tz. arapskih alevijam ima averziju prema njemu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11622 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:‘I am a big fan of the Kurds’, says Donald Trump

http://rudaw.net/english/kurdistan/22072016

http://www.nytimes.com/2016/07/22/us/po ... .html?_r=0

:D :D :D :D
Fana i govana....da sam Kurd, ne bi mi bilo drago da mi je on fan.
skupljac_zeljeza

#11623 Re: Republika Turska

Post by skupljac_zeljeza »

Bosanac sa dna kace wrote:
sunceKOtepsija wrote: ok nije dao erdogan sam vec crh parije AKP zajednicki bar prema saopstenju, a ko se tu pita jasno je, Erdogan je mogao dati drugo ime ali je isao na ime sultana Selima koji je za alevije poznat kao koljac i krvolok, od kad je postao predsjednik iskljucivo on je davao imena, sta je ono bilo cini mise aerodrom ovaj zadnji iako tu nema kontraverzi i jos nesto, al most u istanbulu je iskljucivo odluka AKP-a tj erdogana. ok dali su na jugoistoku ime aerodromu prema jednom kurdu, medutim to nema veze s mostom i alevijama za koje se narativ u turskoj nije promjenio
Za taj narativ prema alevijama, za svo ophođenje turske vlasti prema njima nije kriv Erdoan, to je viševjekovno nasljeđe. Za ukidanje tog nasljeđa, za promjenu opohođenja do Erdona nije mrdnuo niko prstom. Za vrijeme Erdoanove vladavine učinjeno ja za njih dosta više nego za vrijeme čitave Republilke. Shvaćaš li da ljudi nisu imali ambulante, škole, puta, vodovoda u alevijskim selima, u mnogim malo većim gradovima nisu smjeli ići doktoru, žene nisu smjele otići same u bolnicu, pusti priču o imenu mosta. Što se tiče sultana Selima i alevija, treba reći da jedan dio alevija, čini mi se nusajrija odnosno tz. arapskih alevijam ima averziju prema njemu.
Napiši još koju, imaš dosta informacija iz prve ruke ili sa lica mjesta. Hajrudin Somun je daleko iza tebe. :)
JThomas

#11624 Re: Republika Turska

Post by JThomas »

pici wrote:Image

napokom turKi i srBi imaju zajednicki jezik... svaka casta vojvodo :thumbup: :bih:
đikani na aparatima :lol:

slobodno fejvujte :lol:
Bosanac sa dna kace

#11625 Re: Republika Turska

m_l wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:...ne treba nam IHH...
Ako ti nije tesko, mozes li molim te reci kakva je ova humanitarna organizacija, znam da neke bh. HO suradjuju s njima?
Ukratko, vrsta fondacija koja tvrdi da promovira islam i islamske vrijednosti.
Otprilike priadaju istoj liniji, istoj struji na političkom, ideološkom i islamskom polju kao i Erdoan.
Svoj rad više zasnivaju na humanitranoj pomći nego na nekoj ideloškoj indoktrinaciji. U Turskoj sarađuju sa većinom džemata i državnih institucija. Jedno vrijeme su bili donekle blagonakloni i prema Gulenovom Hizmetu, ali na kraju nakon 2010. i 2013 su se razišli. Među njima nema ljudi koji misle jednolično ili vide islam kroz prizmu jednog šejha. Jako puno rade po Afrcii što je za svaku pohvalu, i mnogi sekularisti su im donirali novac za njihov rad na polju liječenja djece od sljepila i kopanja bunareva. Njihov rad na humanitarnom polju je za svaku pohvalu.
Ali sva retorika koja se koristi pri kupljanju novca nas ponižava, oni i dalje nas prikazuju kao neke jetime, jadnike rat, trebaju kurbane, sadaku.....
Post Reply