Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#11601 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
pa odakle ti to druze moj solidni...kako, pa kako si to zakljucio??

cuj odustao :-)
Nakon moje kritike tvoje tvrdnje da vjera podstiče na dobrotu i da čisti namjere u čovjeku, nisi se osvrnuo na tu moju kritiku, nego si uveo sasvim novu tvrdnju.

Iz toga zaključujem da nemaš šta prigovoriti mojoj kritici. A to naprosto znači da priznaješ da je tvoja tvrdnja pogrešna.
ja sam svaki tvoj post odgovorio, mora da si profulao, pogledaj proslu stranicu.
Nisi. Tvoj odgovor je bio:
Smrcak15 wrote:islam je kao toplota sunca, pada i na ruzu i na govno, ako padne na ruzu sirit ce ljepotu oko sebe mirisom i izgledom i davat ce med, a ako padne toplota na govno, i sirit ce se smrad i poganluk...

eh sad ti prokontaj jeli bagdadi ruza ili govno :wink:"
Nismo govorili o tome da li je islam kao toplota sunca.

Govorili smo o ovome:
Smrcak15 wrote:ali vjera te podstice na dobrotu, i cisti namjere u covjeku...
Kada sam kritikovao tu tvoju tvrdnju ti nisi odgovorio na moju kritiku nego si uveo novu tvrdnju koja glasi: "islam je kao toplota sunca, pada i na ruzu i na govno, ako padne na ruzu sirit ce ljepotu oko sebe mirisom i izgledom i davat ce med, a ako padne toplota na govno, i sirit ce se smrad i poganluk...."

Dakle, jesi odgovorio na moj post, ali nisi odgovorio na sadržaj tog posta. Samo si iskoristio moj post da bi rekao ono šta želiš, a šta nema veze sa sadržajem mog posta na koji odgovaraš.

Jedini način da vjera podstakne na dobrotu i očisti namjere u čovjeku, kada se Thomas de Torquemada i Abu Bakr al Baghdadi (i slični) pogledaju, je taj da se kaže da su djela te dvojice dobra djela. Nadam se, iskreno se nadam, da to ne želiš reći. Njih dvojica su, vjerujem, bili iskreno uvjereni da su njihova djela dobra. Ali to što su oni patili od iluzija i kompleksa veličine ih ne opravdava za zla koja su uradili.

Njih dvojica su odličan primjer u praksi šta je probelm sa osobama koje pomisle da imaju misiju da provode božiju volju. Takvi ljudi, koji pomisle da izvršavaju božiji zadatak ili rade djela za koja pretpostavljaju da su bogu ugodna, pate od teškog psihičkog poremećaja.

A ako ne važi za njih dvojicu, onda ne važi nikako. Naime, da bi neka tvrdnja bila oborena, nije bitno ako je tačna u skoro beskonačnom broju slučajeva. Ako samo u jednom slučaju nije tačna, onda apsolutno nije tačna. Doduše, to je naučni i ateistički pristup, vjerovatno vjera i religije tako ne misle. Vjeri i religijama je vjerovatno dovoljno da se tvrdnja pokaže tačnom u dovoljnom broju slučajeva. Ako se to desi, nije više važno u koliko slučajeva se tvrdnja nije pokazala tačnom, to će se elegantno zanemariti. Takve sitnice ne smiju stati put cosa nostri.
Smrcak15

#11602 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: Govorili smo o ovome:
Kada sam kritikovao tu tvoju tvrdnju ti nisi odgovorio na moju kritiku nego si uveo novu tvrdnju koja glasi: "islam je kao toplota sunca, pada i na ruzu i na govno, ako padne na ruzu sirit ce ljepotu oko sebe mirisom i izgledom i davat ce med, a ako padne toplota na govno, i sirit ce se smrad i poganluk...."

Dakle, jesi odgovorio na moj post, ali nisi odgovorio na sadržaj tog posta. Samo si iskoristio moj post da bi rekao ono šta želiš, a šta nema veze sa sadržajem mog posta na koji odgovaraš.

Jedini način da vjera podstakne na dobrotu i očisti namjere u čovjeku, kada se Thomas de Torquemada i Abu Bakr al Baghdadi (i slični) pogledaju, je taj da se kaže da su djela te dvojice dobra djela. Nadam se, iskreno se nadam, da to ne želiš reći. Njih dvojica su, vjerujem, bili iskreno uvjereni da su njihova djela dobra. Ali to što su oni patili od iluzija i kompleksa veličine ih ne opravdava za zla koja su uradili.

Njih dvojica su odličan primjer u praksi šta je probelm sa osobama koje pomisle da imaju misiju da provode božiju volju. Takvi ljudi, koji pomisle da izvršavaju božiji zadatak ili rade djela za koja pretpostavljaju da su bogu ugodna, pate od teškog psihičkog poremećaja.

A ako ne važi za njih dvojicu, onda ne važi nikako. Naime, da bi neka tvrdnja bila oborena, nije bitno ako je tačna u skoro beskonačnom broju slučajeva. Ako samo u jednom slučaju nije tačna, onda apsolutno nije tačna. Doduše, to je naučni i ateistički pristup, vjerovatno vjera i religije tako ne misle. Vjeri i religijama je vjerovatno dovoljno da se tvrdnja pokaže tačnom u dovoljnom broju slučajeva. Ako se to desi, nije više važno u koliko slučajeva se tvrdnja nije pokazala tačnom, to će se elegantno zanemariti. Takve sitnice ne smiju stati put cosa nostri.
istinska vjera izvorna vjera, ona koja dolazi od BOga, podstice na dobrotu, onaj ko radi suprotno tome, taj nije razumiju Boziju poruku, takvog je sejtan zaveo, a primjer toga je i bagdadi.

vjera u sustini po izvbornim tekstovima podstice na dobrotu, a to sto nekome sejtan popije mozak pa sve naopako tumaci, po nekom svom nahodjenju suprotno onome kako je poslanik tumacio, onda nije vise problem u vjeri, problem je u tom covjeku.

Njih dvojica su, vjerujem, bili iskreno uvjereni da su njihova djela dobra.
biti uvjeren nije dokaz ispravnosti....

ispravnost je, kada se iskrenost/uvjerenost poklopi zajedno sa ispravnim postupkom koje vjera podstice, to je onda dobro djelo....

nemoze biti dobro djelo, ako ja uvjeren da je obro, a vjera kaze drugcije....to nemoze biti nikako dobro, to sto ja osjetim da je dobro, nije dokaz....jer osjecaj nije dokaz ispravnosti djela.

nije to psihicki poremecaj, nego zabluda

zabluda je kada mislis da radis bogu ugodna djela, pa kad uzmes malo Kuran i hadis i vidis da je to u suprotnosti sto radis sa onim sto hadis i Kuran kaze...to je cista onda zabluda a ne psihicki poremecaj.

da bi djelo bilo primljeno kod BOga, mora biti iskreno uradjeno i ispravno uradjeno, ne bude li prisutno obadvoje nece biti primljeno.

nije dovoljno iskreno uraditi a neispravno, niti je dovoljno ispravno uraditi a ne iskreno. to Bog ne prima.
harač

#11603 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:
Rekoše uglas Thomas de Torquemada i Abu Bakr al Baghdadi...
islam je kao toplota sunca, pada i na ruzu i na govno, ako padne na ruzu sirit ce ljepotu oko sebe mirisom i izgledom i davat ce med, a ako padne toplota na govno, i sirit ce se smrad i poganluk....

eh sad ti prokontaj jeli bagdadi ruza ili govno :wink:
ako me sjecanje sluzi mogao bi se skicirati lanac prenosenja ove mudrosti od tebe, do arzuhala, do nekog mudrog dede hafiza :lol:

ali moram priznati da mi je vec prvi put kad sam to cuo nesto "zaskripalo" u usima. ako islam isijava ista, onda isijava neku svoju istinu koja je istina od boga i nosi neki dio njega samog. istovremeno, ta njegova istina nema kapacitet da - koristeci vasu terminologiju - govno ucini necim drugim, da ga preobrazi, da ga ocisti, vec ga tek cini gorim, raspaljuje onu njegovu poganstinu. analogija sa suncem je zaista potpuna. pagani bi bili ponosni :D
Smrcak15

#11604 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote: ako me sjecanje sluzi mogao bi se skicirati lanac prenosenja ove mudrosti od tebe, do arzuhala, do nekog mudrog dede hafiza :lol:

ali moram priznati da mi je vec prvi put kad sam to cuo nesto "zaskripalo" u usima. ako islam isijava ista, onda isijava neku svoju istinu koja je istina od boga i nosi neki dio njega samog. istovremeno, ta njegova istina nema kapacitet da - koristeci vasu terminologiju - govno ucini necim drugim, da ga preobrazi, da ga ocisti, vec ga tek cini gorim, raspaljuje onu njegovu poganstinu. analogija sa suncem je zaista potpuna. pagani bi bili ponosni :D
ali pazi jednu stvar....cak sta vise mislim da toplota islama koja padne i na nesto ruzno ono moze preobrazit u nesto fino, zavisno kako se ko postavi....
zforumas

#11605 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

Smrle,
Baghdadi i Torquemada su zaista iskreno vjerovali, bili spremni zivot dati za svoju vjeru u boga, kao sto ti sad vjerujes u svoje Kinesine i nano motore i ostalu mehatroniku.

Zasto im se bog nije smilovao, pokazao im u cemu grijese, odvro ih na "pravi put"?
Smrcak15

#11606 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Smrle,
Baghdadi i Torquemada su zaista iskreno vjerovali, bili spremni zivot dati za svoju vjeru u boga, kao sto ti sad vjerujes u svoje Kinesine i nano motore i ostalu mehatroniku.

Zasto im se bog nije smilovao, pokazao im u cemu grijese, odvro ih na "pravi put"?
odakle ti znas da je bagdadi iskreno vjerovao??? jesi li to ti vidio u njegovo srce???

Kod Allaha nije dovoljno samo iskreno vjerovanje, nego mora da vjerovanje bude i ispravno. to je pravilo u islamu

iskreno i ispravno, da bi bilo primljeno kod Allaha.
trazis od mene da ti citam misli bozije, zasto je ovo zasto je ono :-)

Sta mislis da je mozda taj Bagdadi neki CIA spijun, ti ovako mislis on vjernik na oko, a ovamo spijun prve klase, i onda dodjes i pitas me zasto mu se Allah nije smilovao, ipak je on "iskreni vjernik" :-)

sta mislis da je bas spijun, a ti mene pitas zasto mu se Allah nije silovao, ti mislis ako ima bradu , odjecu islamsku, ma nema vjernik par exallance :kiss: a u dusi ovo :evil:
zforumas

#11607 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

A da nisu mozda u sumi :-)

Moj Smrle, blago tebi!
beni-bu-man

#11608 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

zforumas wrote:A da nisu mozda u sumi :-)

Moj Smrle, blago tebi!
to ja redovno pomislimi 8-)
MarlboroGold

#11609 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote: nemoras, ali vjera te podstice na dobrotu, i cisti namjere u covjeku, sa vjerom covjek kapitalizuje svoju dobrotu, dok nevjernik nezna raditi biznis sa Allahom, dok vjernik zna
Vjera podstiče na dobrotu u nekim segmentima, a usput ti postavlja granice napredovanja i sužava ti vidike. Sve što je van njenog okvira je neprihvatljivo i kao takvo se tretira od strane vjernika, pa čak i kad se radi o dobrom. Šta će mi biznis sa Allahom kad on nema čime trgovati, a time se i samo njegovo postojanje dovodi u pitanje.
Smrcak15

#11610 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote: nemoras, ali vjera te podstice na dobrotu, i cisti namjere u covjeku, sa vjerom covjek kapitalizuje svoju dobrotu, dok nevjernik nezna raditi biznis sa Allahom, dok vjernik zna
Vjera podstiče na dobrotu u nekim segmentima, a usput ti postavlja granice napredovanja i sužava ti vidike. Sve što je van njenog okvira je neprihvatljivo i kao takvo se tretira od strane vjernika, pa čak i kad se radi o dobrom. Šta će mi biznis sa Allahom kad on nema čime trgovati, a time se i samo njegovo postojanje dovodi u pitanje.
:D Gospodar univerzuma , Dzenneta i sve ostalog sto postoji nema cime trgovati.....

EBU HUREJRE ABDURRAHMAN prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "...Znajte da je Allahova roba skupa, jer Allahova roba je Džennet!" (Hasen)
Rijadussalihin br/str. 410

Allah poziva na biznis sa njim u Kuranu:
11. Ko će Allahu drage volje zajam dati da bi mu ga On mnogostruko vratio, a uz to i nagradu plemenitu dobio

to jeste, zajam Allahu je da dadnes sadaku siromahu, to je davanje Allahu kredita, koji ce on tebi sa kamatama do 700% procenata vratiti....to jeste

udijelis 1 marku, nagrada do 700% vracena, ekvivalentno toj sadaki koju si dao, dobit ces nazad na buducem svijetu.

Allah koji ima sva bogastva svega sto postoji, koji ima dzennet, kazes nema sa cime trgovati :-) eh grdne rane.
beni-bu-man

#11611 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:
:D Gospodar univerzuma , Dzenneta i sve ostalog sto postoji nema cime trgovati.....

................................................

Znaci fukara
Bloo
Globalna šefica

#11612 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

S obzirom da nema poente da išta pišem ovdje, odoh pjevati.

:josipalisac:

Valjda od rodenja patim
od kronicnog manjka cakri
pa iz duhovne garsonijere
ne vidim više sfere, tko ce ga znati
Nek maknu ruke s mog volana
nek maknu dupe sa mog sica
ja putujem bez gpsa
gpsa sa nebesa
Gosopodo majstori tarota i
lokalni dileri zagrobnog života
znam da bit ce mi žao što nisam klecao
ali sve do tog sudnjeg dana
MarlboroGold

#11613 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:

EBU HUREJRE ABDURRAHMAN prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "...Znajte da je Allahova roba skupa, jer Allahova roba je Džennet!" (Hasen)
Rijadussalihin br/str. 410

Allah poziva na biznis sa njim u Kuranu:
11. Ko će Allahu drage volje zajam dati da bi mu ga On mnogostruko vratio, a uz to i nagradu plemenitu dobio

to jeste, zajam Allahu je da dadnes sadaku siromahu, to je davanje Allahu kredita, koji ce on tebi sa kamatama do 700% procenata vratiti....to jeste

udijelis 1 marku, nagrada do 700% vracena, ekvivalentno toj sadaki koju si dao, dobit ces nazad na buducem svijetu.

Allah koji ima sva bogastva svega sto postoji, koji ima dzennet, kazes nema sa cime trgovati :-) eh grdne rane.
Ne vjerujem ja u takav drugi svijet, tako da je uzalud to što govoriš. Dosta učestvujem u mnogim humanitarnim akcijama da pomognem ljudima koji su prepušteni toj tvojoj "Božijoj volji".
Bloo
Globalna šefica

#11614 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Oj Smrle kad bi to svi slijedili, ne bi bilo gladnih nana i deda po bosni...
zforumas

#11615 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

Bloo wrote:Oj Smrle kad bi to svi slijedili, ne bi bilo gladnih nana i deda po bosni...
A sto je najgore, ti "sljedbenici" su najvecim dijelom i krivi za glad tih nana i deda. Oni su doveli do toga da se danas djeca lijece SMS-ovima i pozivima, da je normalno vidjeti covjeka kako vadi pola vekne hljeba iz kontejnera i td... a sve to dok "sljedbenici" sa uredno podsisanim "sunetom" sjedaju u sluzbeno auto i naredjuju vozacu, takodje "sljedbeniku", pravac dzuma!

I onda kaze nemoj ici, bori se.
Nisam ja Don Kihot.
MarlboroGold

#11616 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

zforumas wrote:
Bloo wrote:Oj Smrle kad bi to svi slijedili, ne bi bilo gladnih nana i deda po bosni...
A sto je najgore, ti "sljedbenici" su najvecim dijelom i krivi za glad tih nana i deda. Oni su doveli do toga da se danas djeca lijece SMS-ovima i pozivima, da je normalno vidjeti covjeka kako vadi pola vekne hljeba iz kontejnera i td... a sve to dok "sljedbenici" sa uredno podsisanim "sunetom" sjedaju u sluzbeno auto i naredjuju vozacu, takodje "sljedbeniku", pravac dzuma!

Nisam ja Don Kihot.
:thumbup:

Toliko je licemjerstva da je to za nepovjerovati.
Bloo
Globalna šefica

#11617 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

zforumas wrote:

Nisam ja Don Kihot.
Smatram da treba pomagati bez obzira no kako se deklarises. Siromastva je bilo i bice.
Ali ja dajem iz drugih razloga,a ne Smrletovih.
S tim da su oba validna sve dok imaju za cilj da se pomogne.
Pa makar to bilo u slavu Sotone...
zforumas

#11618 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by zforumas »

Bloo wrote:
zforumas wrote:

Nisam ja Don Kihot.
Smatram da treba pomagati bez obzira no kako se deklarises. Siromastva je bilo i bice.
Ali ja dajem iz drugih razloga,a ne Smrletovih.
S tim da su oba validna sve dok imaju za cilj da se pomogne.
Pa makar to bilo u slavu Sotone...
Bilo je siromastva i bice, ali nije bilo ovoliki kao danas. Nije tu problem samo siromastva, nego standarda zivota uopce. Vise od polovine stanovnistva samo prezivljava, ne zivi.
Nije uopste pitanje pomoci ili ne, o tome ne govorim. Pomazem koliko mogu i trudim se da to radim u tajnosti, da niko ne zna. Meni ne trebaju slike za FB, Instagram, Twitter (uopce nemam accounte ali to nije razlog). Ali ja i ljudi kao ja cemo u pakao je li, jer nismo pustili malo brade, ne govorimo da Allah najbolje zna, ne govorimo da je bolest test od boga nego se trudimo da pomognemo bolesnom i sl.
Al' hajd, jebaji ga druze ucitelju.
Omnia mea mecum porto.
Bloo
Globalna šefica

#11619 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

zforumas wrote: Nije uopste pitanje pomoci ili ne, o tome ne govorim. Pomazem koliko mogu i trudim se da to radim u tajnosti, da niko ne zna. Meni ne trebaju slike za FB, Instagram, Twitter (uopce nemam accounte ali to nije razlog). Ali ja i ljudi kao ja cemo u pakao je li, jer nismo pustili malo brade, ne govorimo da Allah najbolje zna, ne govorimo da je bolest test od boga nego se trudimo da pomognemo bolesnom i sl.
Al' hajd, jebaji ga druze ucitelju.
Omnia mea mecum porto.
Dosta raje su mi vjernici i primjetih da to tumačenje da je bolest i ina zla test od Boga, jednostavno njihov način da sebi objasne takve pojave. Jer besmisao zla i propitkivanje o uzrocima istog (zašto, zašto baš meni, razlog...), dovoljno je da neke ljude gurne u ponor depresije i očaja.

ili nihilizma :D
shmizlica

#11620 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

Bloo wrote:S obzirom da nema poente da išta pišem ovdje, odoh pjevati.

Valjda od rodenja patim
ja putujem bez gpsa
gpsa sa nebesa
zeko ja te volim :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#11621 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

shmizlica wrote:
Bloo wrote:S obzirom da nema poente da išta pišem ovdje, odoh pjevati.

Valjda od rodenja patim
ja putujem bez gpsa
gpsa sa nebesa
zeko ja te volim :mrgreen:
Znam....i ja sebe povremeno volim :D
:lol: :lol: :lol:
:ovoono: :oops:
:gnjavim:
shmizlica

#11622 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

ubiće nas arzo :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#11623 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

shmizlica wrote:ubiće nas arzo :mrgreen:
jeb...ar...ovaj živijo dictatorship :D
Ovo je sasvim validna ateistička konverzacija. Ima sve potrebne elemente.
Pjesmu, muziku, drapanje po dupetu i skizavac i prijateljsko podjebavanje :D

možda bolje da razgulimo :lol: :lol:
shmizlica

#11624 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

jašta je :lol:
Bloo
Globalna šefica

#11625 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

shmizlica wrote:jašta je :lol:
Mislim da je na džumi :mrgreen: