Nisi. Tvoj odgovor je bio:Smrcak15 wrote:ja sam svaki tvoj post odgovorio, mora da si profulao, pogledaj proslu stranicu.Hakiz wrote:Nakon moje kritike tvoje tvrdnje da vjera podstiče na dobrotu i da čisti namjere u čovjeku, nisi se osvrnuo na tu moju kritiku, nego si uveo sasvim novu tvrdnju.Smrcak15 wrote:
pa odakle ti to druze moj solidni...kako, pa kako si to zakljucio??
cuj odustao
Iz toga zaključujem da nemaš šta prigovoriti mojoj kritici. A to naprosto znači da priznaješ da je tvoja tvrdnja pogrešna.
Nismo govorili o tome da li je islam kao toplota sunca.Smrcak15 wrote:islam je kao toplota sunca, pada i na ruzu i na govno, ako padne na ruzu sirit ce ljepotu oko sebe mirisom i izgledom i davat ce med, a ako padne toplota na govno, i sirit ce se smrad i poganluk...
eh sad ti prokontaj jeli bagdadi ruza ili govno"
Govorili smo o ovome:
Kada sam kritikovao tu tvoju tvrdnju ti nisi odgovorio na moju kritiku nego si uveo novu tvrdnju koja glasi: "islam je kao toplota sunca, pada i na ruzu i na govno, ako padne na ruzu sirit ce ljepotu oko sebe mirisom i izgledom i davat ce med, a ako padne toplota na govno, i sirit ce se smrad i poganluk...."Smrcak15 wrote:ali vjera te podstice na dobrotu, i cisti namjere u covjeku...
Dakle, jesi odgovorio na moj post, ali nisi odgovorio na sadržaj tog posta. Samo si iskoristio moj post da bi rekao ono šta želiš, a šta nema veze sa sadržajem mog posta na koji odgovaraš.
Jedini način da vjera podstakne na dobrotu i očisti namjere u čovjeku, kada se Thomas de Torquemada i Abu Bakr al Baghdadi (i slični) pogledaju, je taj da se kaže da su djela te dvojice dobra djela. Nadam se, iskreno se nadam, da to ne želiš reći. Njih dvojica su, vjerujem, bili iskreno uvjereni da su njihova djela dobra. Ali to što su oni patili od iluzija i kompleksa veličine ih ne opravdava za zla koja su uradili.
Njih dvojica su odličan primjer u praksi šta je probelm sa osobama koje pomisle da imaju misiju da provode božiju volju. Takvi ljudi, koji pomisle da izvršavaju božiji zadatak ili rade djela za koja pretpostavljaju da su bogu ugodna, pate od teškog psihičkog poremećaja.
A ako ne važi za njih dvojicu, onda ne važi nikako. Naime, da bi neka tvrdnja bila oborena, nije bitno ako je tačna u skoro beskonačnom broju slučajeva. Ako samo u jednom slučaju nije tačna, onda apsolutno nije tačna. Doduše, to je naučni i ateistički pristup, vjerovatno vjera i religije tako ne misle. Vjeri i religijama je vjerovatno dovoljno da se tvrdnja pokaže tačnom u dovoljnom broju slučajeva. Ako se to desi, nije više važno u koliko slučajeva se tvrdnja nije pokazala tačnom, to će se elegantno zanemariti. Takve sitnice ne smiju stati put cosa nostri.