Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
alipasijaner

#11576 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by alipasijaner »

mali_milojica wrote:Ne bi zenu slušao zbog 50€ :lol:
Saberi se, oduzmi, pomnoži i podijeli pa će ti se na kraju mjeseca samo reć koliko platiš da je "ne slušaš" :D

Nego jeste li počeli razmišljati o ljetnim ćelestonkama il' ste još na zimskim gumama :D :D
Radio Sarajevo

#11577 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Radio Sarajevo »

golfiista wrote:
Radio Sarajevo wrote:Kupio sam zimske gume i felge, i montiraću ih u utorak, ali ne znam gdje ću sa ljetnim.

Imam špajz u koji žena ne da ni da pogledam, a realno mogu stati tamo.

Imam balkon koji ne koristim, ali je često vlažan jer jbg živim u Holandiji. Koliko vidim, ne preporučuje se mokro mjesto. Zna li neko je li to zaista ima velikog utjecaja? Imam Michelin najbolje ljetne gume, pa bi šteta bilo sjebati ih.

Zadnja opcija je da platim 50ak eura za sezonu, pa ostavim u skladištu tamo gdje i kupim zimske.
Zivis u Holandiji i zao ti 50 eura da odlozis propisno gume. Ja da zivim u Holandiji kupovao bih svake sezone nove gume ili jos bolje, koristio bih javni prevoz, jebo auto, studirao bih, magistrirao, upoznao vazne ljude i kandidrao se za predsjednika. Toliko mogucnosti a ti odaberes da se sikiras oko toga sto lagerujes gume na balkonu, joj Klintoneee!!!
To je € 50 za sezonu, znači to je € 100 godišnje.

Lud sam za ovim likovima što misle da nama ovdje pare na grani rastu. Dođi buraz i zaradi, pa se razbacuj, ja imam, ali ne dam ako ne moram.
Radio Sarajevo

#11578 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Radio Sarajevo »

mali Ninja wrote:Kakva je matematika ostavljat gume za 50eura, dakle 100 eura godisnje, za 4 godine 400 eura, mozes kupiti nove miselinke i da odvedes gospodju na lignje sa zara...

Drugim rijecima, vozi samo zimske miselinke i svako 4 godine kupuj nove, jedne mogu biti 100k km ako ih pripazis...
Tačno tako. Kada sakupiš sve troškove oko auta, toga ima previše, i može se uštedjeti na ovim glupim stvarima, ako već ne moraš plaćati.

Ali jok, u Holandiji pare na grani rastu, tako prosječan Bošnjo razmišlja.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#11579 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Tebi je bolje da zenu promijeniš, onda ces moci gume odloziti u špajz. :mrgreen:
Radio Sarajevo

#11580 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Radio Sarajevo »

konektovan wrote:Tebi je bolje da zenu promijeniš, onda ces moci gume odloziti u špajz. :mrgreen:

Jebiga, ovdje su svi mačo likovi, s najnovijim felgama, gumama, autima, bla bla, malo nas je papučara...

Papanski je tako razmišljati.
Travnički Noćni Šetač

#11581 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ja nisam spomenuo pare ali jesam iz razloga bezbjednosti ( a ako probaš taj savjet onda u krajnosti i novca) spomenuo da je loš savjet voziti 4 godine zimske gume neprestano i ljeti i zimi svejedno koje su marke odnosno ko je proizvođač... nakon prve ljetne sezone više nemaš zimske gume kakve si kupio već nešto u šta se ne smiješ pouzdati na snijegu...
mali Ninja

#11582 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali Ninja »

Travnički Noćni Šetač wrote:Ja nisam spomenuo pare ali jesam iz razloga bezbjednosti ( a ako probaš taj savjet onda u krajnosti i novca) spomenuo da je loš savjet voziti 4 godine zimske gume neprestano i ljeti i zimi svejedno koje su marke odnosno ko je proizvođač... nakon prve ljetne sezone više nemaš zimske gume kakve si kupio već nešto u šta se ne smiješ pouzdati na snijegu...
Dobro u travniku je guravo, ja bi tamo svake zime nove kupovo...
nepass1

#11583 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

Radio Sarajevo wrote:
konektovan wrote:Tebi je bolje da zenu promijeniš, onda ces moci gume odloziti u špajz. :mrgreen:

Jebiga, ovdje su svi mačo likovi, s najnovijim felgama, gumama, autima, bla bla, malo nas je papučara...

Papanski je tako razmišljati.
Pa kad ti vec neda spajz onda nek plati lagerovanje guma, odbijes joj od sminke ili drugih gluposti.
Travnički Noćni Šetač

#11584 Re: Dolazi zima - zimske gume

mali Ninja wrote: Dobro u travniku je guravo, ja bi tamo svake zime nove kupovo...

Nebitno.... nije zima problem nego ljeto koje visokim temperaturama ubije zimske gume...
mali Ninja

#11585 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali Ninja »

Travnički Noćni Šetač wrote:
mali Ninja wrote: Dobro u travniku je guravo, ja bi tamo svake zime nove kupovo...

Nebitno.... nije zima problem nego ljeto koje visokim temperaturama ubije zimske gume...
Druze ja ne znam jesi li ikad bio u holandiji ali tamo je tolika ravnica da bi ljudi mogli na slaufima vozit kad policija ne bi kaznjavala...

A evo da se ne kunem, 2013. namontirao nove miselinke tad ih dobro platio 205KM po gumi, neki dan ih skinuo, presle 100k km, pazio ih mazio i to ih ne bi ni sad skinuo sto se tice dubine sare, nego jadnice vise ne mogu da krenu ni na suhom...
Travnički Noćni Šetač

#11586 Re: Dolazi zima - zimske gume

Bio sam... ali nebitno nije ravnica ili brdo problem nego ljeto koje visokim temperaturama ubije zimske gume...

Nije problem da li ti vjerujem ili ne , nego jednostavno savjet nije dobar... ako već želiš iste gume i ljeti i zimi onda ideš na cjelogodišnje ali nikako na samo ljetne ili samo zimske...
Throttle

#11587 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Throttle »

Kad tako pazite i mazite gume, pomilkite nekad i turbinu, za duzi vijek :lol:
mali Ninja

#11588 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali Ninja »

Poce prica bezveze... :run:

Sa turbinom nazdravim kad stanem pa pomislim sa je suha, ne ugasim auto odma :D

Vratite se na zimske gume, kako ih skladistite, koje kupujete itd :thumbup:
profatr

#11589 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by profatr »

Ljeti - ljetna guma, Zimi - zimska guma. Cjelogodišnja nije za Bosnu ( cjelogodišnja nije m+s !!)
Sve drugo je kemijanje krajnje opasno za sigurnost svih.
Industrialyzer

#11591 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Industrialyzer »

Jutros vidim da mi je jedna guma skoro skroz ispuhala, odem vulkanizeru i nadjemo sa unutrasnje strane malu rupicu, isto iglom probodeno. Guma dobije injekciju, ali mi vulkanizer rece da nije sigurno da tako vozim jer je ta rupica na prelazu gaznog sloja i bocnog zida gume. Da li ima koristi da stavim unutrasnju gumu? Zao mi gume, nema ni 20 dana otkako je na autu, nova.
vauvau

#11592 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vauvau »

profatr wrote:Ljeti - ljetna guma, Zimi - zimska guma. Cjelogodišnja nije za Bosnu ( cjelogodišnja nije m+s !!)
Sve drugo je kemijanje krajnje opasno za sigurnost svih.
Michelin se ne slaže.
drndalo

#11593 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Industrialyzer wrote:Jutros vidim da mi je jedna guma skoro skroz ispuhala, odem vulkanizeru i nadjemo sa unutrasnje strane malu rupicu, isto iglom probodeno. Guma dobije injekciju, ali mi vulkanizer rece da nije sigurno da tako vozim jer je ta rupica na prelazu gaznog sloja i bocnog zida gume. Da li ima koristi da stavim unutrasnju gumu? Zao mi gume, nema ni 20 dana otkako je na autu, nova.
Suti i guli dalje... Naravno obracaj paznju na to kako se ponasa...

Od unutrasnje bjezi, samo lazni osjecaj sigurnosti daje...
Industrialyzer

#11594 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Industrialyzer »

drndalo wrote:
Industrialyzer wrote:Jutros vidim da mi je jedna guma skoro skroz ispuhala, odem vulkanizeru i nadjemo sa unutrasnje strane malu rupicu, isto iglom probodeno. Guma dobije injekciju, ali mi vulkanizer rece da nije sigurno da tako vozim jer je ta rupica na prelazu gaznog sloja i bocnog zida gume. Da li ima koristi da stavim unutrasnju gumu? Zao mi gume, nema ni 20 dana otkako je na autu, nova.
Suti i guli dalje... Naravno obracaj paznju na to kako se ponasa...

Od unutrasnje bjezi, samo lazni osjecaj sigurnosti daje...

Vulkanizer kaze da bi guma mogla dobiti bubreg, ali mi stvarno nije jasno kako, jer je rupa stvarno mala da nikako ne mogu skontati od cega je. Pa sam mislio da ostane injekcija sto je danas stavljena i plus unutrasnja guma...
drndalo

#11595 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Pazi i vozi. Gledaj ima li bubrega, mada ja mislim da ne bi trebalo... Jedna rupica na nosivoj strani to ne bi trebala izazvati, pa ni na prelazu prema gaznoj...

Unutrasnja te moze zjbt ukoliko dodje do busenja iste u voznji, to je ono sto zamisljamo kao pucanje gume, tj. naglo praznjenje. Bez unutrasnje je to svakako "njeznije".
Radio Sarajevo

#11596 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Radio Sarajevo »

mali Ninja wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:

Druze ja ne znam jesi li ikad bio u holandiji ali tamo je tolika ravnica da bi ljudi mogli na slaufima vozit kad policija ne bi kaznjavala...

A evo da se ne kunem, 2013. namontirao nove miselinke tad ih dobro platio 205KM po gumi, neki dan ih skinuo, presle 100k km, pazio ih mazio i to ih ne bi ni sad skinuo sto se tice dubine sare, nego jadnice vise ne mogu da krenu ni na suhom...
Vozio sam prošle dvije sezone na ljetnim jer zimske nisu obavezne. Nije bilo zime, nikad ispod pet stepeni, i to je bilo sasvim okej, a nisam išao van zemlje da bih morao mijenjati.

Ove godine idem u Sarajevo, pa na skijanje u Austriju, i zimske su pod moranje. Ljetne sam u aprilu kupio nove Michelinke, i ne želim ih sjebati.

Ipak, ne želim dati 100 eura za skladištenje, to mi je bacanje novca ukoliko ih mogu uskladištiti sam. Špajz jeste opcija, ali sam se pitao da li bi im zaista nešto bilo ako kisnu ponekad na balkonu. Ne razumijem zašto bi se sjebale, s obzirom da kisnu često i kad su na autu... Jbg, laik sam, zato pitam.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#11597 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

pa sta ce im biti ako pokisnu? kako prolazis kroz bare kad su na autu :-D
noviclan

#11598 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by noviclan »

Uzmi najlona i pokrij da ne kisnu
mali Ninja

#11599 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali Ninja »

Ma druze nije miselin kalosha da se raspadne od kise, bitna je samo pozicija kako odlozis gume, da li ce se deformisati od stajanja...

I decki opustite se malo sa tim odgovorima m+s, ljeti se kvare zimske gume, ajd malo kad predjete koji milion i kupite desetak setova guma pa onda nesto napisite iz iskustva...

Eno iz folcvagena su rekli da golf ne moze probit blokadu, pa je ljudi probijaju :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#11600 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

mali Ninja wrote:
I decki opustite se malo sa tim odgovorima m+s, ljeti se kvare zimske gume, ajd malo kad predjete koji milion i kupite desetak setova guma pa onda nesto napisite iz iskustva...
nemoj tako...ovdje su sve rally i racing vozaci,koji i zimi i ljeti ganjaju idealne putanje i stotinke u prolaznim vremenima :lol:
Post Reply