Republika Turska

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11576 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

mO k3 wrote:
kamen spoticanja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sta js toliko komplikovano u Turskoj pa niko osim tebe ne razumije a ni ne konta kamencitju?
Imas puno niko,nista ,nigdje u jako maloj recenici..haj ponovo
:lol: :-)
Da probam na turskom? :D
mO k3

#11577 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

_BataZiv_0809 wrote:
mO k3 wrote:
kamen spoticanja wrote: Imas puno niko,nista ,nigdje u jako maloj recenici..haj ponovo
:lol: :-)
neka , ti samo sprski pricaj :) da te ceo svet bre razume :mrgreen:

PS.hajde ne ljuti se mala sala :)
madner

#11578 Re: Republika Turska

Post by madner »

Thorgerson wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Isproducirani i navođeni tzv. "vojni udar" kojim je na čistac istjerano i ono malo kemalista iz turske vojske historijski je događaj kojim je i zvanično označena smrt koncepta vojske kao čuvara sekularizma koji je izgradio, modernizirao i stvorio novu tursku republiku. U nastavku slijedi reislamizacija društva, predsjednička država, konačan kraj sekularizma, a progoni opozicije i manjina će se nastaviti jednakom žestinom (uzalud podršci Erdoganu, koji je već danas, ni sedam dana nakon tzv. "nacionalnog konsenzusa" kritikovao opoziciju).

No, ne treba žaliti Tursku i Turke. Reislamizacija, restriktivni sistem proganjanja i maltretiranja političkih neistomišljenika, otkazi i hapšenja temeljem "spiskova nepodobnih građana" su, pokazalo se, u najvećoj mjeri želja turskog naroda. Pa neka im je prosto. Ono što, po mom skromnom mišljenju, islamista Erdogan i njegova islamistička partija ne žele priznati je da su ih, kao uostalom i svako drugo zlo na ovom svijetu, stvorili upravo Amerikanci, i da će, bude li trebalo, opet kažem - po mom mišljenju, i destabilizirati Tursku do kraja.

I da... To što je nekog "narod izabrao" ga ne čini ništa manjim diktatorom i prijetnjom. I Hitlera je narod odabrao, i Hitler je imao zavidne rezultate u pogledu ekonomije, narodu je njegova ideologija - stalnog neprijatelja koji je tamo negdje - bila jako pitka i probabljiva.
Prva stvar porediti Erdogana i Hitlera je stvarno vise degutantno. Mislim, mora li se objasnjavati zasto? :roll: Znaci fkt pretjerujete.

Ja uopste nisam neki turkofil, niti sam kad bio u turskoj, nit sam neki njihovo ono obozavalac - ali u Turskoj vlada demokratija. Svako ima pravo da glasa i da glasaju za njega, je li tako?

Dakle, ti podrzavas vojni puč, podrzavas da se vojskom preuzme vlast - a ne demokratskim putem - na izborima? Je li to Erdogan smaknuo nekog kandidata iz druge stranke? Je li ikome ukinuo pasivno i aktivno pravo na izborima?

Pa sta laprdas covjece, vidis li sta pises?

Za tebe je sasvim normalno sto se vojska poredala i ubijala svoj narod, jbg ono ajmo prečicom, ko ce se jebavat po izborima. ajmo ubijat one koji ne misle kao mi. To je ok. A tebi nije ok to sto stranka koja je dobila preko 45 miliona glasova nesto radi - legalno, ne puskama, ne tenkovima itd.

I najsmjesnije mi je sto neki bosnjo koji lezi kuci, glead tv, laprda po forumu zna sta je bogati bolje za turcina koji je nicim natjeran sam izasao goloruk pred pusku i tenk da brani svoju drzavu.

:roll:
Demokratija je malo vise od slobodnog glasanja. Tako da ne, Turska nije demokratija ni bila, a sada pogotovo nije.

Upravo reze ljude iz druge frakcije.
Bosanac sa dna kace

#11579 Re: Republika Turska

Post by Bosanac sa dna kace »

sunceKOtepsija wrote:dobro, samo su ljudi negdje stavljali natpise "ovo je turski ducan" posto su alevijski i sirijski bivali demolirani
Ti napadi na alevije su nažalost duboko ukorijenjeni u turskom društvu, za mnoge stvari su dežurni krivci. Erdoan te napade i sav ružni stav prema njima nije izmislio, da su za vrijeme njegove vladavine splahli, jesu, ali prestali nisu nažalost.
Interesantno je vidjeti razne grupe koje su do juče bile protiv bilo kakog primanja Sirijaca u Tursku kako ih danas brane od linča raznih grupa, između ostalog linčuju ih i u gradovima gdje Erdoan ima punu podršku...došlo je do toga da se ne smiju pojaviti na ulici.
salik79

#11580 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

pici wrote: mene samo interesira dali junaci s kraja ovog videa pokazuju prstom na ptice u drvecu, na zalazak sunca, preletanje helikoptera il neki znak na cesti...hvaaallaa

Image
Hmmmm, mozda Kaka zna :hm:
Image
Ima li neko njegov mail, da mu proslijedimo pitanje? :?
Bosanac sa dna kace

#11581 Re: Republika Turska

omar little wrote:
Banksy wrote:
Na starom forumu, gdje bi lady to razbucala ... Na ovom danas, deset godina kasnije, nisam sigurna.
lady bi razbucala ove kvaziislamologe, kvaziznalce religije i historije i tumace kojecega, ja nju zbog toga neki dan prizivah. ovo tvoje je osnovno politicko znanje i rasudjivanje. doduse, dobro si, ljudi koji su politicki pismeni i misle svojom glavom se ne bacaju nicice pred sultanom u vlastitoj drzavi. mah...
OOOoooOOO0000oooooOOOOO poselamite je, pozdravite je! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :sax: :sax: :sax:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11582 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

mO k3 wrote: neka , ti samo sprski pricaj :) da te ceo svet bre razume :mrgreen:

PS.hajde ne ljuti se mala sala :)
Zar nisam kamencitja pitao :run:

Edit: sad vidjeh da sam i tebe ukljucio u quote, ne ide mi sa ovo sokocalo nikako :D
spreca

#11583 Re: Republika Turska

Post by spreca »

Thorgerson wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Isproducirani i navođeni tzv. "vojni udar" kojim je na čistac istjerano i ono malo kemalista iz turske vojske historijski je događaj kojim je i zvanično označena smrt koncepta vojske kao čuvara sekularizma koji je izgradio, modernizirao i stvorio novu tursku republiku. U nastavku slijedi reislamizacija društva, predsjednička država, konačan kraj sekularizma, a progoni opozicije i manjina će se nastaviti jednakom žestinom (uzalud podršci Erdoganu, koji je već danas, ni sedam dana nakon tzv. "nacionalnog konsenzusa" kritikovao opoziciju).

No, ne treba žaliti Tursku i Turke. Reislamizacija, restriktivni sistem proganjanja i maltretiranja političkih neistomišljenika, otkazi i hapšenja temeljem "spiskova nepodobnih građana" su, pokazalo se, u najvećoj mjeri želja turskog naroda. Pa neka im je prosto. Ono što, po mom skromnom mišljenju, islamista Erdogan i njegova islamistička partija ne žele priznati je da su ih, kao uostalom i svako drugo zlo na ovom svijetu, stvorili upravo Amerikanci, i da će, bude li trebalo, opet kažem - po mom mišljenju, i destabilizirati Tursku do kraja.

I da... To što je nekog "narod izabrao" ga ne čini ništa manjim diktatorom i prijetnjom. I Hitlera je narod odabrao, i Hitler je imao zavidne rezultate u pogledu ekonomije, narodu je njegova ideologija - stalnog neprijatelja koji je tamo negdje - bila jako pitka i probabljiva.
Prva stvar porediti Erdogana i Hitlera je stvarno vise degutantno. Mislim, mora li se objasnjavati zasto? :roll: Znaci fkt pretjerujete.

Ja uopste nisam neki turkofil, niti sam kad bio u turskoj, nit sam neki njihovo ono obozavalac - ali u Turskoj vlada demokratija. Svako ima pravo da glasa i da glasaju za njega, je li tako?

Dakle, ti podrzavas vojni puč, podrzavas da se vojskom preuzme vlast - a ne demokratskim putem - na izborima? Je li to Erdogan smaknuo nekog kandidata iz druge stranke? Je li ikome ukinuo pasivno i aktivno pravo na izborima?

Pa sta laprdas covjece, vidis li sta pises?

Za tebe je sasvim normalno sto se vojska poredala i ubijala svoj narod, jbg ono ajmo prečicom, ko ce se jebavat po izborima. ajmo ubijat one koji ne misle kao mi. To je ok. A tebi nije ok to sto stranka koja je dobila preko 45 miliona glasova nesto radi - legalno, ne puskama, ne tenkovima itd.

I najsmjesnije mi je sto neki bosnjo koji lezi kuci, glead tv, laprda po forumu zna sta je bogati bolje za turcina koji je nicim natjeran sam izasao goloruk pred pusku i tenk da brani svoju drzavu.

:roll:
:thumbup:
Bosanac sa dna kace

#11584 Re: Republika Turska

mousstapha wrote:@Bosanac sa dna kace,

Kad već pišeš o unutarnjim prilikama u Turskoj, možeš li prokomentarisati ulogu Davutoglua? Koji su stvarni razlozi njegovog odstupanja i ima li on nekih ideloških razilaženja sa Erdoganom na osnovu kojih bi mogao predstavljati neku opoziciju u budućnosti.
Mislim da bi najbolji odgovor bio: upitani ne zna ništa više od onog koji pita.
Budući da sam za sebe napravio neku vrstu "samoizolacije" od interneta (ko Gulen sa samonametnutim egzilom(?) :lol:) :lol: :lol: propustio sam svu tu priču.
Kolko sam ja upućen od ranije Davutoglu nema baš neke ideološka razileženja sa Erdoanom. Mislim da tu nema neke opozicije sa Davutoluove strane, isto kao što je nije napravio ni Abdullah Gul ja vjerujem da neće ni Davutoglu.
Davutoglu i Gul su univerzitetski profesori, imaju akademsko iskustvo, rad sa omladinom, živjeli su van Turske dosta ranije kada ni sanjati nisu mogli da će okusiti vlast, itd. Ja vjerujem da je zbog toga došlo svih tih razmimoilaženja, prvo je otišao Gul, pa onda Davutoglu, po mom mišljenju od početka je to bio trio koji je činio mozak AK partije.
Čini mi se da je tokom priče o povlačenju Davutoglua bio neki blog na turskom gdju su pobrjani "grijesi" njeogvi grijesi, mislim da je bio i prevod na Džeziri. Nisam pročitao sve, ali iz onoga što je bilo napisano u tom blogu jasno je da je Davutolu radio dosta toga na osnovu teorija iz političkih nauka, npr. nakon pada glasova na izborima 7. juna 2015. on je odmah bio za koaliciju, a Erdoan za nove izbore, jako dobri odnosi sa zapadom, razni pregovori sa EU, sa opozicijom itd. itd,

Jedna zanimljiva slika što se "dokazanog prijatelja BiH" tiče, mene je bocnulo, ne znam za ostale:
Image
Kikibombona

#11585 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Djevojcica kurdskog politicare Hursit Kultera kojeg je uhapsila turska drzava 27. maja. Par dana nakon toga porodica, stranacke kolege i prijatelji nemaju kontakt sa njim. Turske vlasti ignorisu pozive da im se saopsti sta se desilo sa covjekom. Pretpostavlja se da je podlegao za vrijeme mucenja u turskom zatvoru... Inace, turski zatvori su poznati kao surovi, rame uz rame sa Abu Graibom i slicnim logorima. To vidimo i po ovim pucistima koji su posteno isprebijani.

U toj drzavi mozes uhapsiti politicara i novinara, pogubiti ga u zatvoru, bez da se iko pocese.

Image
Image

Hursit je poznat pa se oko njega digla buka. Mnoge obicne ljude samo tako proguta mrak...

Istaknuti asirski politicar osudjen na 8.5 godina zatvora radi navodne saradnje sa PKK. Porodica tvrdi da su optuzbe lazne...

Hapsenje kurdskih novinara na istoku zemlje. Ranije sam pisao u poljskom novinaru koji je imao nesrecu da izvjestava o tursko-kurdskom sukobu na istoku zemlje. Jedva zivu glavu izvukao, turska vojska pucala na njega. Kaze da je biti novinar u turskoj pravi horor.

Hapsenje Hamze Gunduza, novinara DIHAe

Image

Zehra Dogan, JINHA, isto tako uhapsena

Image

Samo ti nakaci saradnju sa PKK, opuca 10 godina, pa se ti pusi. Mozes pjevati borbene. Kadija te tuzi - kadija ti sudi. A onda u logor Dijarbakir na mucenje.

HDP calls on civil society to stand for freedom as Ankara suspends rights convention

http://rudaw.net/english/middleeast/turkey/210720161
Last edited by Kikibombona on 22/07/2016 10:11, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11586 Re: Republika Turska

Post by pici »

salik79 wrote:
pici wrote: mene samo interesira dali junaci s kraja ovog videa pokazuju prstom na ptice u drvecu, na zalazak sunca, preletanje helikoptera il neki znak na cesti...hvaaallaa

Image
Image

Kaka je Kaurin sHa on zna,,,

Image
pici

#11587 Re: Republika Turska

Post by pici »

HAVANA wrote:Sta ce coek,naumpo mu picic.Moj mirade.A bezbeli i redzep gleda.Samo se jos o karanju nije pisalo na temi.Haj da i to vidimo.Kako guzi redzep?Kad je frzu skino?
Image
sunceKOtepsija

#11588 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Bosanac sa dna kace wrote:
sunceKOtepsija wrote:dobro, samo su ljudi negdje stavljali natpise "ovo je turski ducan" posto su alevijski i sirijski bivali demolirani
Ti napadi na alevije su nažalost duboko ukorijenjeni u turskom društvu, za mnoge stvari su dežurni krivci. Erdoan te napade i sav ružni stav prema njima nije izmislio, da su za vrijeme njegove vladavine splahli, jesu, ali prestali nisu nažalost.
Interesantno je vidjeti razne grupe koje su do juče bile protiv bilo kakog primanja Sirijaca u Tursku kako ih danas brane od linča raznih grupa, između ostalog linčuju ih i u gradovima gdje Erdoan ima punu podršku...došlo je do toga da se ne smiju pojaviti na ulici.
ok nije izmislio, ali sta kazes na davanje imena trecem mostu uzimajuci u obzir sta on predstavlja za alevije i kako ga nazivaju, da ne pravim paralele, ipak se ide s tim imenom, mogla se malo relaksiraat situacija pa ic na neko drugo ime
salik79

#11589 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

pici wrote:
salik79 wrote:

Image
Image

Kaka je Kaurin sHa on zna,,,

Image
Ne kontam, sta zelis reci?! Pitao si (na) sta li pokazuju, pa rekoh - ocito da bi i Kaka mogao znati. Sta ima veze sto je kaurin?! I sta ovaj orangutan ima veze sa svim?! Ako mislis na znak jednakosti, ili na nekakav toboznji "zastitni znak" pripadnosti kanibalima, onda je fula. Mogao si, onda, postaviti i sliku sa sedzde na dzuma namazu u Istambulu i pitati sta im to znaci...Nosaju kanibali i kojekakve majice, sa raznoraznim natpisima, pa ih niko ne dovodi u vezu sa proizvodjacima tih majica.
sunceKOtepsija

#11590 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Bosanac sa dna kace wrote:
mousstapha wrote:@Bosanac sa dna kace,

Kad već pišeš o unutarnjim prilikama u Turskoj, možeš li prokomentarisati ulogu Davutoglua? Koji su stvarni razlozi njegovog odstupanja i ima li on nekih ideloških razilaženja sa Erdoganom na osnovu kojih bi mogao predstavljati neku opoziciju u budućnosti.
Čini mi se da je tokom priče o povlačenju Davutoglua bio neki blog na turskom gdju su pobrjani "grijesi" njeogvi grijesi, mislim da je bio i prevod na Džeziri. Nisam pročitao sve, ali iz onoga što je bilo napisano u tom blogu jasno je da je Davutolu radio dosta toga na osnovu teorija iz političkih nauka, npr. nakon pada glasova na izborima 7. juna 2015. on je odmah bio za koaliciju, a Erdoan za nove izbore, jako dobri odnosi sa zapadom, razni pregovori sa EU, sa opozicijom itd. itd,
https://pelikandosyasi.wordpress.com/ :D
mousstapha

#11591 Re: Republika Turska

Post by mousstapha »

@Bosanac sa dna kace,

Davutoglu je onda političar malo drugačijeg kova, možda više pragmatik što bi rekli.

Hvala na odgovoru, ipak znaš nešto više nego ja. :thumbup:
pici

#11592 Re: Republika Turska

Post by pici »

salik79 wrote:
Ne kontam, sta zelis reci?! Pitao si (na) sta li pokazuju, pa rekoh - ocito da bi i Kaka mogao znati. Sta ima veze sto je kaurin?! I sta ovaj orangutan ima veze sa svim?! Ako mislis na znak jednakosti, ili na nekakav toboznji "zastitni znak" pripadnosti kanibalima, onda je fula. Mogao si, onda, postaviti i sliku sa sedzde na dzuma namazu u Istambulu i pitati sta im to znaci...Nosaju kanibali i kojekakve majice, sa raznoraznim natpisima, pa ih niko ne dovodi u vezu sa proizvodjacima tih majica.

to nije odgovor... opet pitam sta pokazuju ova dvojica junaka... :bih:

Image
salik79

#11593 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

pici wrote:
salik79 wrote:

Image
Sta pokazuje Kaka?
pici

#11594 Re: Republika Turska

Post by pici »

salik79 wrote:
pici wrote:
salik79 wrote:

Image
Sta pokazuje Kaka?
da je dao dva gola...valjda... sta pokazuju ova dvojca rokera :bih:
Satelit_

#11595 Re: Republika Turska

Post by Satelit_ »

von_admir wrote:
Tomahawk11 wrote:
Satelit_ wrote:
Pa kakav profil turiste ide u Isranbul. Bio sam tamo i ok je za proserat i gkedat okolo ali je skupo i generalno se ne moze porediti sa Evropom. Ja sam cuo da je u Bukurestu super nocni zivot. Sve rumunke koje znam imaju manje inhibicije od turkinja. Imam tonu prijatelja u Turskoj i ljudi govore da je sranje, tesko sranje i razmisljaju da bjeze. Jest, mnogu imaju biznise, voze nove Audije, ali meni je to od trecerazredne vaznosti ako nema slobode. Za Bosnju znam da je to najbitnije ali ja ne bih isao da radim u Dubai za milion eura jer nema slobode a bosnjo samo gleda da je luksuz, da je sminka.
Necemo onda ni u Pariz. Skupo.
Ne kontam ti tu pricu o Rumunkama i Turkinjama. Razlicite kulture, covjece. Nije ti to nikakav dokaz standarda.
Kad je u Rumuniji toliko super, sto kosarkasi i fudbaleri iz Srbije ne idu u istu umjesto u Tursku?! Ili treneri, recimo. Pa i hrvatski sportisti, posebno kosarkasi, idu u tursku ligu.
Mislim da se prica o slobodama u Turskoj debelo prepuhuje.
Hajd za Bosnju, al sto u Dubai idu Amerikanci, Englezi, Francuzi...?

Bio u Dubai vise puta par godina uzastopno i Bogami opet bi isao :) Ima sve od alkohola.kockarnice,javne kuce itd sve imaju i uzimaju paru.Nisi dobro obavijesten momce :)
U hoteloma za bogate prikriveno ili s ulice bilo ko moze uci ko u Amsterdamu?
salik79

#11596 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Hocemo li provjeriti da li je bas dao dva gola? Nije mu gol na nebu pa da upire prstima na njega. Mozda su rokeri povalili sta, po prvi put, pa i oni slave?
kamen spoticanja

#11597 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

_BataZiv_0809 wrote:
Walla olur :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#11598 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

Satelit_ wrote:
Covjece, ima nesto sto se zove razlicitost kultura, nije isto u Amsterdamu, Istanbulu, Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Melburnu, Kinsasi, Johanesburgu, Hong Kongu....
stakasa

#11599 Re: Republika Turska

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:
Satelit_ wrote:
Covjece, ima nesto sto se zove razlicitost kultura, nije isto u Amsterdamu, Istanbulu, Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Melburnu, Kinsasi, Johanesburgu, Hong Kongu....
Mada ta razlicitost rapidno kopni. Zadnjih sto godina se je svjet uspio nevjerovatno uniformisat
arzuhal

#11600 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

Image
Pa Džejms Džojs bi se sigurno složio s Andrićem, a i Sting to naslućuje u jednoj svojoj pjesmi, da se tu radi o višim ali ne previše visokim stvarima...

Image
Post Reply