Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Max_Bunker
#11551 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Moje skromno mišljenje ja da je za Tuzlu bolje rješenje dvije brze ceste, jedna ravno na Sarajevo i jedna do Doboja, dolinom Spreče, umjesto klasičnog autoputa do Žepča koji u konačnici neće biti ništa više od komfornije alternative u oba pravca, i prema Sarajevu i prema Evropi.
Dodatno, autoput Žepče - Tuzla neće ni malo rasteretiti uska grla saobraćaja tamo. Brze ceste paralelne sadašnjim pravcima prena Doboju i Kladnju itekako bi..
Dodatno, autoput Žepče - Tuzla neće ni malo rasteretiti uska grla saobraćaja tamo. Brze ceste paralelne sadašnjim pravcima prena Doboju i Kladnju itekako bi..
- Novi_Nick
#11552 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ipak ce najmanje km sa ta 2 autoputa prolaziti kroz Federaciju Bosne i Hercegovine a najvise kroz Srbiju i Republiku Srpsku 
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#11553 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
bach wrote:
- Alfons Kauders
#11554 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Po Harisu ce uskoro ispasti da je manje kilometara preko Zepca i Zenice nego preko Kladnja i Olova... Oko 150 kilometara, a stari znak na Rajlovcu je bio 133km (prije skracenja)... Ispade razlika samo 17 kilometara, a meni na slici izgleda malo viseseln wrote:Ne znam. Ko pocinje put iz Sarajeva ka Tuzli na petlji Butile?Haris.ba wrote: Koliko je petlja Butile - petlja Modrac?
P.S.
Pisao sam više o načinu razmišljanja.
Google Maps kaze: Sarajevo - Zepce 107 km, Zepce - Tuzla 88 km. Ako autoput izravna neke krivine i skrati neke relacije, bice recimo 180 km.
Sarajevo - Tuzla 123 km.

I mislim da imam pravo kad kazem da se radi o 165km u najboljem slucaju, a ne 150km... Tako da ce se novim putem iz Tuzle do Sarajeva stizati ne pola sata brze, vec nekih 10-15 minuta - jer valja doci do petlje:
- 330 spram 250 kilometara
- 33km spram 0km putarine
Dakle, preko 30% veca kilometraza, sto znaci i veca potrosnja goriva (mada je moderniji put). Recimo, uz prosjecnu potrosnju od 7l, starim putem u oba pravca je potrebno 17.5 litara goriva. Na novom pravcu, uz nizu potrosnju od 6l, bilo bi potrebno oko 20 litara goriva.
U biti, jedna tura TZ-SA po novom putu ce kostati skoro 40 maraka vise u odnosu na staru magistralu. To je 5% prosjecne plate u BiH za jedan krug.
- Haris.ba
#11555 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
A onome ko krene iz Zenice, koliko njemu treba km do Tuzle? A onome iz Travnika?Alfons Kauders wrote:I mislim da imam pravo kad kazem da se radi o 165km u najboljem slucaju, a ne 150km... Tako da ce se novim putem iz Tuzle do Sarajeva stizati ne pola sata brze, vec nekih 10-15 minuta - jer valja doci do petlje:- 330 spram 250 kilometara - 33km spram 0km putarine
Dakle, preko 30% veca kilometraza, sto znaci i veca potrosnja goriva (mada je moderniji put). Recimo, uz prosjecnu potrosnju od 7l, starim putem u oba pravca je potrebno 17.5 litara goriva. Na novom pravcu, uz nizu potrosnju od 6l, bilo bi potrebno oko 20 litara goriva.U biti, jedna tura TZ-SA po novom putu ce kostati skoro 40 maraka vise u odnosu na staru magistralu. To je 5% prosjecne plate u BiH za jedan krug.
Nije Sarajevo centar svijeta, niti se ovi putevi planiraju radi saobraćaja između Sarajeva i Tuzle. Kad bi se tako usko gledalo, i postojeća magistrala je previše. A plus ispade dionica puta koja je jedan od najvećih smor i opasnih dionica još da štedi pare, i to je najbitnije.
Nije mi jasno u čemu je tolika opsesija Tuzle sa direktnom konekcijom prema Sarajevu. Razumijem ja koliki su neiskorišteni potencijali između ta dva grada i regije, ali Tuzla treba da gleda istočno, sjeverno i zapadno. Na strateškoj je poziciji da bude jedan od centara sjeverne Bosne, a zamara se kojim brdima će direktno do Sarajeva. Fakat ne razumijem.
Čak ne razumijem ni kako se ne vidi da je Tuzli mnogo važnije ostvariti konekciju sa Zeničko - sarajevskim bazenom preko Zenice, umjesto preko Sarajeva.
P.S.
Ja bih bio najsrećniji da sad izađu sa pričom da ne bi bilo svađanja, prave se oba pravca. Pravimo i autoput preko Žešča i preko Olova. I da se autoput pravi i preko Jablanice i kroz Prenj. Da o zapostavljenoj Krajini u FBiH ne pričamo.
Ali ja vjerujem da je sva ova priča na dugom štapu, ali treba biti i malo realan. Da smo Švicarska, autoputa preko Olova ne bi bilo.
- Alfons Kauders
#11556 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Niko nikad nije zagovarao gradnju autoputa preko Olova i stvarno mi pocinje dosadjivati kad to moram ponoviti u haman svakom postu na ovoj temi.Haris.ba wrote:A onome ko krene iz Zenice, koliko njemu treba km do Tuzle? A onome iz Travnika?Alfons Kauders wrote:I mislim da imam pravo kad kazem da se radi o 165km u najboljem slucaju, a ne 150km... Tako da ce se novim putem iz Tuzle do Sarajeva stizati ne pola sata brze, vec nekih 10-15 minuta - jer valja doci do petlje:- 330 spram 250 kilometara - 33km spram 0km putarine
Dakle, preko 30% veca kilometraza, sto znaci i veca potrosnja goriva (mada je moderniji put). Recimo, uz prosjecnu potrosnju od 7l, starim putem u oba pravca je potrebno 17.5 litara goriva. Na novom pravcu, uz nizu potrosnju od 6l, bilo bi potrebno oko 20 litara goriva.U biti, jedna tura TZ-SA po novom putu ce kostati skoro 40 maraka vise u odnosu na staru magistralu. To je 5% prosjecne plate u BiH za jedan krug.
Nije Sarajevo centar svijeta, niti se ovi putevi planiraju radi saobraćaja između Sarajeva i Tuzle. Kad bi se tako usko gledalo, i postojeća magistrala je previše. A plus ispade dionica puta koja je jedan od najvećih smor i opasnih dionica još da štedi pare, i to je najbitnije.![]()
Nije mi jasno u čemu je tolika opsesija Tuzle sa direktnom konekcijom prema Sarajevu. Razumijem ja koliki su neiskorišteni potencijali između ta dva grada i regije, ali Tuzla treba da gleda istočno, sjeverno i zapadno. Na strateškoj je poziciji da bude jedan od centara sjeverne Bosne, a zamara se kojim brdima će direktno do Sarajeva. Fakat ne razumijem.
Čak ne razumijem ni kako se ne vidi da je Tuzli mnogo važnije ostvariti konekciju sa Zeničko - sarajevskim bazenom preko Zenice, umjesto preko Sarajeva.
P.S.
Ja bih bio najsrećniji da sad izađu sa pričom da ne bi bilo svađanja, prave se oba pravca. Pravimo i autoput preko Žešča i preko Olova. I da se autoput pravi i preko Jablanice i kroz Prenj. Da o zapostavljenoj Krajini u FBiH ne pričamo.
Ali ja vjerujem da je sva ova priča na dugom štapu, ali treba biti i malo realan. Da smo Švicarska, autoputa preko Olova ne bi bilo.
Niko.
Nikad.
Eh, sad kad smo to apsolvirali po 837mi put, mozemo pricati o temi. Ako treba, mogu ponoviti jos koji put.
- Haris.ba
#11557 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ti jesi. Ali mnogi očito nisu. Jer svakih nekoliko stan neko uleti i kaže proširuj magistralu, ne bacajmo pare.
Brza cesta?
Brza cesta?
- Alfons Kauders
#11558 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Harise, ti projekti su vec na papiru, a neki su u realizaciji. Niko ne trazi nesto novo, niti brzu cestu niti autoput. Projekti poput Karaule, prosirenja na Nisicima i sl usponima, zaobilaznice oko Kladnja itd. vec postoje.Haris.ba wrote:Ti jesi. Ali mnogi očito nisu. Jer svakih nekoliko stan neko uleti i kaže proširuj magistralu, ne bacajmo pare.
Brza cesta?
I stvarno mi je dosadilo ponavljati ovo dok mi se u usta trpaju rijeci koje nisam rekao.
- drug_profi
#11559 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa biće i autoput preko Žepćeta i modernizacija magistrale na najgorim mjestima. Evo akciza od sutra, pa će svega biti i djece i nataliteta i svega...
-
mistek
#11560 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa najlogičnije i jeste pucati brzu cestu
A nije Sarajevo jedini grad na svijetu, ali u ovom slučaju ima smisla samo spajati sve sa Sarajevom. Povezanost sa Sarajevom=maksimizacija optimalne koristi za oba grada.
Evo i na ovoj slici je vidljivo da u Srbiji sve vodi Beogradu, u Makedoniji Skopju, u Hrvatskoj Zagrebu, a u Sloveniji ka Ljubljani, plus Maribor, što je kod nas recimo BL.

A nije Sarajevo jedini grad na svijetu, ali u ovom slučaju ima smisla samo spajati sve sa Sarajevom. Povezanost sa Sarajevom=maksimizacija optimalne koristi za oba grada.
Evo i na ovoj slici je vidljivo da u Srbiji sve vodi Beogradu, u Makedoniji Skopju, u Hrvatskoj Zagrebu, a u Sloveniji ka Ljubljani, plus Maribor, što je kod nas recimo BL.

-
Seyfo
#11561 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Obzirom koliko omladina odlazi, povećanje nataliteta akcizama nam je potrebno k'o ozeblom sunce! Skuplje govrivo dočekujmo s odmjehom na licu!
- drug_profi
#11562 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ali ako hoces (i treba da hoces) da povezes dva industrijska bazena kao sto su Tuzla i Zenica imas problem ako se povezuju AP preko Sa.
Zato mislim da je bolje napraviti vezu TZ-SA preko ZE. Tih dodatnih X kilometara ne znaci za vrijeme putovanja mnogo jer je smisao AP prohodnost i sigurnost, uz to i odredjena usteda vremena. Kome je putarina od npr 15-16 maraka za jedan smjer TZ-SA puno, bilo bi mu puno i da je 12-13.
A dzaba ne moze, osim da se prisilno svima u BiH uz registraciju prodaju vinjete za 100-200 maraka.
Sto opet vjerujem da bi Vlada podrzala, a narod rado prihvatio, uz par protestnih grupa na FB.
Zato mislim da je bolje napraviti vezu TZ-SA preko ZE. Tih dodatnih X kilometara ne znaci za vrijeme putovanja mnogo jer je smisao AP prohodnost i sigurnost, uz to i odredjena usteda vremena. Kome je putarina od npr 15-16 maraka za jedan smjer TZ-SA puno, bilo bi mu puno i da je 12-13.
A dzaba ne moze, osim da se prisilno svima u BiH uz registraciju prodaju vinjete za 100-200 maraka.
Sto opet vjerujem da bi Vlada podrzala, a narod rado prihvatio, uz par protestnih grupa na FB.
-
mistek
#11563 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne bi bilo puno. Evo pretpostavimo da se izgradi ta dionica preko Zenice i Žepča. To bi bilo oko 155km autoputa od izlaza iz jednog do ulaza u drugi grad. To je objektivno nekih 1h i 20 minuta, minimum. Cijena bi po ovoj sad tarifi bila 18 KM. Alternativa ovom pravcu bi bila trenutna magistrala M18. Dužina te rute je 126km i objektivno je potrebno oko 2 sata vožnje. Eh sada, ovdje postoji i kakva-takva ušteda na gorivu, ali to čak možemo i zanemariti. Ne znam, ali je 18KM puno da bi se dobilo tek 30-40 minuta. I sigurnost veća, naravno. Ako ideš u Tuzlu i vraćaš se, to je 36KM. Za te pare možeš putem M18 otići još jednom, taman za gorivo ti bude to.
Autoput Sarajevo-Tuzla, koji prati trenutnu trasu puta M18 bi bio dug u vrh glave 115km i omogućavao bi dolazak za sat vremena, u vrh glave. Cijena bi bila 13KM.
Ja ovdje vidim ogromne i očite razlike. Autoput bih vazda koristio i od kako je otvorena dionica Sa-Tarčin, recimo nikad nisam išao starom cestom, mada je čak upitno koliko se štedi i na vremenu, ali autoput je autoput. Međutim, ovdje je baš kruženje bespotrebno.
Autoput Sarajevo-Tuzla, koji prati trenutnu trasu puta M18 bi bio dug u vrh glave 115km i omogućavao bi dolazak za sat vremena, u vrh glave. Cijena bi bila 13KM.
Ja ovdje vidim ogromne i očite razlike. Autoput bih vazda koristio i od kako je otvorena dionica Sa-Tarčin, recimo nikad nisam išao starom cestom, mada je čak upitno koliko se štedi i na vremenu, ali autoput je autoput. Međutim, ovdje je baš kruženje bespotrebno.
-
BadBoy
#11564 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da si blago fulio poentu Alfonsovog posta, a to je da ljudi koji će koristiti tu autocestu će upravo gledati tako usko a to je samo cijena. Ako njega autput košta mnogo više, a ušteda nije neka, neće ga koristiti. Na to se svodi nivo odlučivanja pojedinca. Kad imaš 10.000 takvih pojedinaca onda imaš prazan i neisplativ autoput.Haris.ba wrote:A onome ko krene iz Zenice, koliko njemu treba km do Tuzle? A onome iz Travnika?Alfons Kauders wrote:I mislim da imam pravo kad kazem da se radi o 165km u najboljem slucaju, a ne 150km... Tako da ce se novim putem iz Tuzle do Sarajeva stizati ne pola sata brze, vec nekih 10-15 minuta - jer valja doci do petlje:- 330 spram 250 kilometara - 33km spram 0km putarine
Nije Sarajevo centar svijeta, niti se ovi putevi planiraju radi saobraćaja između Sarajeva i Tuzle. Kad bi se tako usko gledalo, i postojeća magistrala je previše. A plus ispade dionica puta koja je jedan od najvećih smor i opasnih dionica još da štedi pare, i to je najbitnije.![]()
P.S.
- seln
#11565 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Najbolja opcija bi bila ona sa vinjetom, ,mjesecnom od ca. 30 km (za turiste i dijasporu) i godisnja od 100-120 km.
- seln
#11566 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sto jes', jes'.... evo, vlada je vec uveliko pocela prcati stanovnistvo.Seyfo wrote:Obzirom koliko omladina odlazi, povećanje nataliteta akcizama nam je potrebno k'o ozeblom sunce! Skuplje govrivo dočekujmo s odmjehom na licu!
- seln
#11567 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako neko ide u Sarajevo poslovno 2-3 puta sedmicno, to je mjesecno 10-12 puta, odnosno godisnje nekih 130-150 puta.drugi profil wrote:Ali ako hoces (i treba da hoces) da povezes dva industrijska bazena kao sto su Tuzla i Zenica imas problem ako se povezuju AP preko Sa.
Heeej, 4500 km samo za putarinu!!!! Pa ljudi u BiH za taj novac kupuju auta!
Hoce li se elita uskoro prepoznavati po kurcenju "ja vozim samo autoputem"?
- Haris.ba
#11568 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ko se vozi poslovno, to mu nije gubitak - već troškovi poslovanja koje pokriva zaradom.seln wrote:Ako neko ide u Sarajevo poslovno 2-3 puta sedmicno, to je mjesecno 10-12 puta, odnosno godisnje nekih 130-150 puta.
- seln
#11569 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hajde, molim te, reci da se zajebavas... please.Haris.ba wrote:Ko se vozi poslovno, to mu nije gubitak - već troškovi poslovanja koje pokriva zaradom.seln wrote:Ako neko ide u Sarajevo poslovno 2-3 puta sedmicno, to je mjesecno 10-12 puta, odnosno godisnje nekih 130-150 puta.
Inace te stvarno ne mogu smatrati ozbiljnim forumasem.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#11570 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
da nemaš razloga za posao ne bi se ni vozioseln wrote:Hajde, molim te, reci da se zajebavas... please.Haris.ba wrote:Ko se vozi poslovno, to mu nije gubitak - već troškovi poslovanja koje pokriva zaradom.seln wrote:Ako neko ide u Sarajevo poslovno 2-3 puta sedmicno, to je mjesecno 10-12 puta, odnosno godisnje nekih 130-150 puta.
nećeš sigurno naći nekoga ko vozari to iz znatiželje
svaki moj odlazak Tuzla, Zenica, Bihać, Mostar, Grude, bilo gdje u FBiH je uračunat i dolazak... a metar autoputa metar autoputa i ja idem tamo
probaj sa stupa zaobilaznicom do vogošćanske petlje a probaj kroz rajlovac, ovamo je dosta kraće
jednostavno vrijeme koje sačuvam i koliko je lakše voziti je nemjerljivo... 450-500km put recimo SA - TZ - Gradačac - Doboj - SA je smor na bilo koji način, sa autoputem sigurno uštedim 2h samo na transportu
manje bola u leđima ako ništa
- seln
#11571 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ama, covjece, ne radi se o razlogu.... niko se ne vozi iz zajebancije 300 km tamo i nazad.mk ultra wrote:da nemaš razloga za posao ne bi se ni vozioseln wrote:Hajde, molim te, reci da se zajebavas... please.Haris.ba wrote:
Ko se vozi poslovno, to mu nije gubitak - već troškovi poslovanja koje pokriva zaradom.
nećeš sigurno naći nekoga ko vozari to iz znatiželje
svaki moj odlazak Tuzla, Zenica, Bihać, Mostar, Grude, bilo gdje u FBiH je uračunat i dolazak... a metar autoputa metar autoputa i ja idem tamo
probaj sa stupa zaobilaznicom do vogošćanske petlje a probaj kroz rajlovac, ovamo je dosta kraće![]()
jednostavno vrijeme koje sačuvam i koliko je lakše voziti je nemjerljivo... 450-500km put recimo SA - TZ - Gračanica - Doboj - SA je smor na bilo koji način, sa autoputem sigurno uštedim 2h samo na transportu
manje bola u leđima ako ništa
Radi se o trosku; koliko ljudi moze odvojiti 4500 km godisnje za putarinu?
Pa i ako moze: je li tebi normalno da neko iskesira toliko za putarinu?
Sve normalne drzave koje sam do sada obisao imaju vinjete: mjesecnu za turiste (neke i petnaestodnevnu), godisnju za ostalo....
samo Hrvatska najpametnija, a evo, slijedice je i Bosna.
- mk ultra
#11572 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa imas ENC 20% jeftinije, al bi bila razlika posebno za kamione da ide neki ugovor jeftiniji...
Ja jedva cekam
Jer ovako do tuzle preko dubrava 1h45 pa sve do 2h30min... zavisi kakav te put potrefi
Ja jedva cekam
Jer ovako do tuzle preko dubrava 1h45 pa sve do 2h30min... zavisi kakav te put potrefi
- seln
#11573 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Stvarno su se pretrgli od popusta....mk ultra wrote:Pa imas ENC 20% jeftinije,
- mk ultra
#11574 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
a jbg, ulazio sam u centralu i u SA i u Mostaru... valja samo isplatiti tolike ljude pa i investiciju vratitiseln wrote:Stvarno su se pretrgli od popusta....mk ultra wrote:Pa imas ENC 20% jeftinije,
dobro je
-
probook
#11575 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Praviti paralelan autoput je nebuloza. Praviti autoput Zepce - Tuzla je ok. Praviti brzu cestu Sarajevo - Tuzla isto je ok. Praviti autoput prema Čačku je ok jer je taj put relativno blizu, ako misle oni iz Srbije da ga dovedu do nase granice onda to treba iskoristiti.