Nije.Seawolf wrote: ↑09/08/2026 13:21Pa je li jeste bilo 1988-e, ili nije? Hajte se ti i @NediM17 dogovorite.nemezis wrote: ↑09/08/2026 13:10U SFRJ nije bilo ovoga iz sadašnjeg stava 4.oXavier wrote: ↑07/08/2026 22:56
Identično je ranije glasio i navedeni član Zakona iz SRJ iz 1996 koji sam uspio da nađem koji ima kontinuitet od zakona SFRJ, pa čak i Srbije iz 2009. kod njih je to član 27. Nažalost ne mogu da nađem tekst zakona iz 1988., očigledno se i kod njih do 96.-te izgubila ta odredba. Inače, naš ZOBS je očigledna kopija ZOBS-a iz Srbije iz tog perioda, skoro identična struktura poglavlja i članova, moguće što su prvi ministri saobraćaja bili iz RSa. S tim da su i oni kasnije dosta izmijenili zakon, pa i navedeni član je sad član 47. i izmjenjen je detaljinijim obrazlaganjem i uvođenjem eksplicitno pojmova pravila desne strane i pravila lijevog skretanja.
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nemezis
#11551 Re: ZOBS
-
nemezis
#11552 Re: ZOBS
-
Seawolf
#11553 Re: ZOBS
Znači, kad sam ja polagao, 1988-e, na raskrsnici iz ovog primjera je autobus imao prednost prolaza (zbog znaka o pružanju puta sa prvenstvom prolaza)?
-
veselinovic
#11554 Re: ZOBS
Zakon o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, u verziji objavljenoj u „Službenom listu SFRJ“ br. 63/80
Član 27.
Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnim znakovima postavljenim na putu i znacima i naredbama koje daju ovlašćena lica.
Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa saobraćajnim znakovima postavljenim na putu i kad time odstupaju od propisa o pravilima saobraćaja. Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema svetlosnom saobraćajnom znaku i kad se taj znak razlikuje od pravila o prvenstvu prolaza izraženom na istom mestu drugim saobraćajnim znakom.
Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju i prema zahtevima izraženim pomoću znakova ili po naredbama koje daju ovlašćena lica i kad time odstupaju od propisanih pravila saobraćaja ili značenja saobraćajnih znakova postavljenih na putu.
Član 27.
Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnim znakovima postavljenim na putu i znacima i naredbama koje daju ovlašćena lica.
Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa saobraćajnim znakovima postavljenim na putu i kad time odstupaju od propisa o pravilima saobraćaja. Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema svetlosnom saobraćajnom znaku i kad se taj znak razlikuje od pravila o prvenstvu prolaza izraženom na istom mestu drugim saobraćajnim znakom.
Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju i prema zahtevima izraženim pomoću znakova ili po naredbama koje daju ovlašćena lica i kad time odstupaju od propisanih pravila saobraćaja ili značenja saobraćajnih znakova postavljenih na putu.
-
Seawolf
#11555 Re: ZOBS
Ali, u konkretnom slučaju se ne razlikuje.veselinovic wrote: ↑10/08/2026 05:58 Zakon o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, u verziji objavljenoj u „Službenom listu SFRJ“ br. 63/80
Član 27.
....
Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema svetlosnom saobraćajnom znaku i kad se taj znak razlikuje od pravila o prvenstvu prolaza izraženom na istom mestu drugim saobraćajnim znakom.
....

Zeleno svjetlo na semaforu je dalo znak i automobilu i autobusu da uđu u raskrsnicu.
I šta onda? Ko, po ovom Zakonu koji je bio na snazi 1988-e, prvi izlazi iz raskrsnice?
- problemnatravunu
#11556 Re: ZOBS
Semafor radi , znači prvo prolazi ovaj mali crveni pravo , bus ga mora sačekati , pa da skrene
- Ateista
#11557 Re: ZOBS
Ako nema nesto dodatno, onda po ovome sto vidimo bi bus morao po tom zakonu imati prednost.Seawolf wrote: ↑10/08/2026 06:05Ali, u konkretnom slučaju se ne razlikuje.veselinovic wrote: ↑10/08/2026 05:58 Zakon o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, u verziji objavljenoj u „Službenom listu SFRJ“ br. 63/80
Član 27.
....
Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema svetlosnom saobraćajnom znaku i kad se taj znak razlikuje od pravila o prvenstvu prolaza izraženom na istom mestu drugim saobraćajnim znakom.
....
Zeleno svjetlo na semaforu je dalo znak i automobilu i autobusu da uđu u raskrsnicu.
I šta onda? Ko, po ovom Zakonu koji je bio na snazi 1988-e, prvi izlazi iz raskrsnice?
Vjerovatno nisu dovoljno dobro i precizno to definisali jer ne vjerujem da je to bio cilj, ali ako se drzimo iskljucivo onog sto pise i ne podrazumijevamo nista onako, onda bus ima prednost.
- mayab
#11558 Re: ZOBS
Dakle , semafor u funkciji , znakovi se tada zanemaruju (smatrajmo da ih nema) , dakle , "čista" raskrsnica , svijetli zeleno ,prvo crveni ide pravo , onda BUS skreće
-
Seawolf
#11559 Re: ZOBS
Znači, ipak je ovo što vrijedi po današnjem Zakonu, novotarija u odnosu na ono kako je bilo 1988-e.Ateista wrote: ↑10/08/2026 06:39Ako nema nesto dodatno, onda po ovome sto vidimo bi bus morao po tom zakonu imati prednost.Seawolf wrote: ↑10/08/2026 06:05Ali, u konkretnom slučaju se ne razlikuje.veselinovic wrote: ↑10/08/2026 05:58 Zakon o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, u verziji objavljenoj u „Službenom listu SFRJ“ br. 63/80
Član 27.
....
....
Vjerovatno nisu dovoljno dobro i precizno to definisali jer ne vjerujem da je to bio cilj, ali ako se drzimo iskljucivo onog sto pise i ne podrazumijevamo nista onako, onda bus ima prednost.
U novom Zakonu nije definisano preciznije nego što je bilo u SFRJ. U novom Zakonu je definisano RAZLIČITO u odnosu na ono kako je bilo definisano u SFRJ.
- Ateista
- Ateista
#11561 Re: ZOBS
Izgleda, ali iskreno ne da mi se sad traziti neki stari zobs i analizirati, ako je ovo sto je postavljeno na temi jedino vezano za ove slucajeve, ispade da je razlicito.Seawolf wrote: ↑10/08/2026 06:48Znači, ipak je ovo što vrijedi po današnjem Zakonu, novotarija u odnosu na ono kako je bilo 1988-e.Ateista wrote: ↑10/08/2026 06:39Ako nema nesto dodatno, onda po ovome sto vidimo bi bus morao po tom zakonu imati prednost.
U novom Zakonu nije definisano preciznije nego što je bilo u SFRJ. U novom Zakonu je definisano RAZLIČITO u odnosu na ono kako je bilo definisano u SFRJ.
Samo ja mislim da se policija uvijek vodila tim da "semafor ponistava znakove prvenstva", da je to bio cilj ali da je lose sroceno u zakonu. Da li je nekad neko na sudu to oborio, to ne znam, ali mogao je vjerovatno.
Mislim da ovo u trenutnom nije da bi se nesto promijenilo, vec je neko skontao da nije definisano kako treba.
- mayab
#11562 Re: ZOBS
Valjda je svakome jasno , da su na semaforiziranim raskrsnicama postavljeni I ZNAKOVI , za slučajeve kad nestane struje , "crknu" semafori i slično ,
pa da se tako preciznije i sigurnije reguliše promet u tim slučajevima ,
nego da se prepusti vozačima da sami odlučuju i samo sa pravilom desne strane ,
jednostavno , sa znakovima je sve bolje , preciznije , određenije (pod uslovom da ljudi zaista poznaju znakovlje
-
Seawolf
#11563 Re: ZOBS
A po čemu je to kako je sada definisano, onako kako treba?Ateista wrote: ↑10/08/2026 06:57Izgleda, ali iskreno ne da mi se sad traziti neki stari zobs i analizirati, ako je ovo sto je postavljeno na temi jedino vezano za ove slucajeve, ispade da je razlicito.Seawolf wrote: ↑10/08/2026 06:48Znači, ipak je ovo što vrijedi po današnjem Zakonu, novotarija u odnosu na ono kako je bilo 1988-e.Ateista wrote: ↑10/08/2026 06:39
Ako nema nesto dodatno, onda po ovome sto vidimo bi bus morao po tom zakonu imati prednost.
Samo ja mislim da se policija uvijek vodila tim da "semafor ponistava znakove prvenstva", da je to bio cilj ali da je lose sroceno u zakonu. Da li je nekad neko na sudu to oborio, to ne znam, ali mogao je vjerovatno.
Mislim da ovo u trenutnom nije da bi se nesto promijenilo, vec je neko skontao da nije definisano kako treba.
Ako smo obojica ušla u raskrsnicu na zeleno svjetlo na semaforu, onda je intuitivnije da, nakon toga, ispoštujemo saobraćajne znakove o prvenstvu prolaza koji stoje tu (a koji ne pokazuju ništa što je u suprotnosti sa onim što pokazuje semafor), nego da ih tretiramo kao da ih nema i preskoćimo na slijedeće što je u hijerarhiji ispod saobraćajnih znakova.
-
nemezis
#11564 Re: ZOBS
Da, možda je intuitivnije ali pitanje je šta je lakše. pratiti u vožnji, semafor i znakove (kojih ima nekoliko kojo mogu regulisati prvenstvo) ili semafor i pravila koja se u suštini svode na "pravilo desne strane"?Seawolf wrote: ↑10/08/2026 07:11A po čemu je to kako je sada definisano, onako kako treba?Ateista wrote: ↑10/08/2026 06:57Izgleda, ali iskreno ne da mi se sad traziti neki stari zobs i analizirati, ako je ovo sto je postavljeno na temi jedino vezano za ove slucajeve, ispade da je razlicito.
Ako smo obojica ušla u raskrsnicu na zeleno svjetlo na semaforu, onda je intuitivnije da, nakon toga, ispoštujemo saobraćajne znakove o prvenstvu prolaza koji stoje tu (a koji ne pokazuju ništa što je u suprotnosti sa onim što pokazuje semafor), nego da ih tretiramo kao da ih nema i preskoćimo na slijedeće što je u hijerarhiji ispod saobraćajnih znakova.
-
nemezis
#11565 Re: ZOBS
Nego, dajte sada onu sa obrnutim trokutom i znakom stop