Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Bloo
- Globalna šefica
#11551 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Mada izraz godspeed je dosta čest. Povremeno sam ga viđala i u poslovnoj prepisci.
MAda nisam sigurna da dosta ljudi, čak i native speakera znaju korijen samog izraza.
MAda nisam sigurna da dosta ljudi, čak i native speakera znaju korijen samog izraza.
- Laertes
#11552 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ja sam nekoliko puta vidio izraz "Acts of God" u poslovnim ugovorima koje sam prevodio.
Ja ih preveo kao "prirodne nepogode". Neš' ti meni religije!
- arzuhal
#11553 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ha ja, vazda priroda kriva...
- shmizlica
#11554 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
mog'o si "viša sila"Laertes wrote:Ja sam nekoliko puta vidio izraz "Acts of God" u poslovnim ugovorima koje sam prevodio.
- Bloo
- Globalna šefica
#11555 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
yep to je viša silashmizlica wrote:mog'o si "viša sila"Laertes wrote:Ja sam nekoliko puta vidio izraz "Acts of God" u poslovnim ugovorima koje sam prevodio.
mada ja preferiram force majeure kao izraz
- arzuhal
#11556 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Vuče na džedajsku religiju, a čojk neće religije pa bog...shmizlica wrote:mog'o si "viša sila"Laertes wrote:Ja sam nekoliko puta vidio izraz "Acts of God" u poslovnim ugovorima koje sam prevodio.
- shmizlica
#11557 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
May the Force be with you 
- Bloo
- Globalna šefica
#11558 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hello, thereshmizlica wrote:May the Force be with you
- Laertes
#11559 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ma Force Majeure tu bude podnaslov ili naziv člana, pa ne možeš ponavljati. Kako bi glupo na našem izgledalo "božji čin" u ugovoru!Bloo wrote:yep to je viša silashmizlica wrote:mog'o si "viša sila"Laertes wrote:Ja sam nekoliko puta vidio izraz "Acts of God" u poslovnim ugovorima koje sam prevodio.
mada ja preferiram force majeure kao izraz
- Bloo
- Globalna šefica
#11560 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Na engleskom je validan pravni izraz acts of god ili sinonim act of nature. Ja uvijek prevodim kao viša sila, a ne prirodne nepogodne.Laertes wrote:[
Ma Force Majeure tu bude podnaslov ili naziv člana, pa ne možeš ponavljati. Kako bi glupo na našem izgledalo "božji čin" u ugovoru!
Bitno je da NEMA BOGAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
ahem
previše kafe
- Laertes
#11561 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Jah... Ali ako imaš rečenicu kao "... including, but not limited to, Acts of God, ...., or any other instance of force majeure,..." onda ili prirodu il' boga moraš spomenut'. Al' pošto je priroda svuda oko nas, a boga nema, šta ću, moram koristiti priroduBloo wrote:Na engleskom je validan pravni izraz acts of god ili sinonim act of nature. Ja uvijek prevodim kao viša sila, a ne prirodne nepogodne.Laertes wrote:[
Ma Force Majeure tu bude podnaslov ili naziv člana, pa ne možeš ponavljati. Kako bi glupo na našem izgledalo "božji čin" u ugovoru!
![]()
![]()
![]()
![]()
ahem
previše kafe
-
broj dva
#11562 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Upravo sam cuo najbolji argument u korist kreacionizma.
https://www.youtube.com/watch?v=7ozhGLgI3i0
"There are people and there are monkeys and they are totaly different"
https://www.youtube.com/watch?v=7ozhGLgI3i0
"There are people and there are monkeys and they are totaly different"
- Smrcak15
#11563 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
e evo hipoteticki recimo da ga ima, i da dodjes kod njega poslije smrti...sta onda??Bloo wrote:Na engleskom je validan pravni izraz acts of god ili sinonim act of nature. Ja uvijek prevodim kao viša sila, a ne prirodne nepogodne.Laertes wrote:[
![]()
![]()
![]()
![]()
ahem
previše kafe
evo ja znam , da ga nema, ok, nema nikom nista, idemo u nistavilo i nesvjesno stanje, necemo biti svjesni sebe.
A evo ti prokontaj, sta da ga ima i da dodjes kod njega na sudnjem danu da ti sudi??? sta ocekivati onda?
- Bloo
- Globalna šefica
#11564 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
kontam, kontamtLaertes wrote: Jah... Ali ako imaš rečenicu kao "... including, but not limited to, Acts of God, ...., or any other instance of force majeure,..." onda ili prirodu il' boga moraš spomenut'. Al' pošto je priroda svuda oko nas, a boga nema, šta ću, moram koristiti prirodu
"force majeure [Law French "a superior force"] An event or effect that can be neither anticipated nor controlled. The term includes both acts of nature (e.g., floods and hurricanes) and acts of people (e.g., riots, strikes, and wars)
bitno je da je neka destrukcija
- Bloo
- Globalna šefica
#11565 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ako dođem kod njega/nje poslije smrti, fino bih ga/je upitala kako bi on/ona preveo vis major naspram force majeure i acts of god.Smrcak15 wrote:
e evo hipoteticki recimo da ga ima, i da dodjes kod njega poslije smrti...sta onda??
evo ja znam , da ga nema, ok, nema nikom nista, idemo u nistavilo i nesvjesno stanje, necemo biti svjesni sebe.
A evo ti prokontaj, sta da ga ima i da dodjes kod njega na sudnjem danu da ti sudi??? sta ocekivati onda?
I zašto nikada nije poslao/la rješenje za Riemanovu hipotezu i zašto je veliki fašista što bi jedan mađarski matematičar rekao.
A kad dođe do momenta suđenja, počet ću pjevati...Oprosti mi papeeeeeeee
-
Hakiz
#11566 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa, ionako će uraditi šta hoće. Tako da se ne treba sa tim zamarati.Smrcak15 wrote:e evo hipoteticki recimo da ga ima, i da dodjes kod njega poslije smrti...sta onda??Bloo wrote:Na engleskom je validan pravni izraz acts of god ili sinonim act of nature. Ja uvijek prevodim kao viša sila, a ne prirodne nepogodne.Laertes wrote:[
![]()
![]()
![]()
![]()
ahem
previše kafe
Već sam to govorio. Ne možeš biti siguran da ćeš u raj čak iako uradiš sve šta bi te trebalo odvesti u raj. Bog može odlučiti da te ne pošalje u raj. Nema obavezu da održi obećanje dato ljudima, nikome ne odgovara, i niko ga ne može kazniti ako prekrši obećanje. Dakle, ispuniš sve uslove da odeš u raj, a on te pošalje negdje drugo samo zato što mu se može. Eksperimentiše, igra se, ko zna zašto. Njegova volja.
I zato se ne treba zamarati sa tim.
- Smrcak15
#11567 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
eh onda imas lose misljenje o Bogu koje nije zasnovano na ikakvih dokazima, ako on kaze odrzat ce obecanje , pa ako ga ne odrzi to znaci da nije dobar Bog, da je neka vrsta prevaranta, a od preavaranta se onda mzoe svasta ocekivati i da te nepravedno kazni, nista nebi cudilo u toj situacijiHakiz wrote:
Pa, ionako će uraditi šta hoće. Tako da se ne treba sa tim zamarati.
Već sam to govorio. Ne možeš biti siguran da ćeš u raj čak iako uradiš sve šta bi te trebalo odvesti u raj. Bog može odlučiti da te ne pošalje u raj. Nema obavezu da održi obećanje dato ljudima, nikome ne odgovara, i niko ga ne može kazniti ako prekrši obećanje. Dakle, ispuniš sve uslove da odeš u raj, a on te pošalje negdje drugo samo zato što mu se može. Eksperimentiše, igra se, ko zna zašto. Njegova volja.
- AleksoMKD
#11568 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa ako je svemoguc i sveznajuci zar ne bi bilo gore celi zivot se praviti da vjerujes? "A ti si taj a? Mislis ne znam da nisi verovao u mene i da si samo glumio?"Smrcak15 wrote:
Mozda ovako dobijemo neki poen za iskrenost.
- Smrcak15
#11569 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
bi gore bilo, jer bi bio licemjer.AleksoMKD wrote:Pa ako je svemoguc i sveznajuci zar ne bi bilo gore celi zivot se praviti da vjerujes? "A ti si taj a? Mislis ne znam da nisi verovao u mene i da si samo glumio?"Smrcak15 wrote:
Mozda ovako dobijemo neki poen za iskrenost.
- AleksoMKD
#11570 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Znaci bolje je sto ne verujem. Mozda se izvuucem sa uslovnom kaznom.Smrcak15 wrote:
bi gore bilo, jer bi bio licemjer.
-
Hakiz
#11571 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ne. On je bog. Nema ljudske atribute. Ne podliježe ljudskoj ocjeni. Zato kada i ne izvrši dato obećanje nije prevarant. Bog ne može biti lažov, prevarant itd, šta god da uradi ili ne uradi. Zar nije tako što se vjernika tiče? Nepogrešiv, sve šta uradi ili ne uradi napravio je jer tako treba biti, čaki iako ljudi u tom procesu pate. Zar to nije jedan od atributa boga? Ono šta bi se kod čovjeka smatralo za laž, kada to uradi bog to nije laž jer bog ne može slagati. Ima viši cilj koji ljudima ne mora biti dokučiv.Smrcak15 wrote:eh onda imas lose misljenje o Bogu koje nije zasnovano na ikakvih dokazima, ako on kaze odrzat ce obecanje , pa ako ga ne odrzi to znaci da nije dobar Bog, da je neka vrsta prevaranta, a od preavaranta se onda mzoe svasta ocekivati i da te nepravedno kazni, nista nebi cudilo u toj situacijiHakiz wrote:
Pa, ionako će uraditi šta hoće. Tako da se ne treba sa tim zamarati.
- Smrcak15
#11572 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pa sta je bolje, popit otrov cijanid ili zmijski otrov ako je kraj isti...???AleksoMKD wrote:Znaci bolje je sto ne verujem. Mozda se izvuucem sa uslovnom kaznom.Smrcak15 wrote:
bi gore bilo, jer bi bio licemjer.
cuj sta je bbolje, pa to je biras dvije metode kojima je rezultat isti....
Umjesto da se trznes da kazes, hocu iskreno da trazim dokaze o Bogu iBoze ako stvarno postoji uputi me sebi....siguran sam da te nece ostaviti na cjedilu, jer se On vise obraduje tvom povratku njemu nego sto se ti obradujes tom cinu.
Ti kad njemu ides oni ide prema tebi trceci sto bi se reklo.
- Smrcak15
#11573 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ovakvo nakradno razmisljanje te moze kostati spasaHakiz wrote: Ne. On je bog. Nema ljudske atribute. Ne podliježe ljudskoj ocjeni. Zato kada i ne izvrši dato obećanje nije prevarant. Bog ne može biti lažov, prevarant itd, šta god da uradi ili ne uradi. Zar nije tako što se vjernika tiče? Nepogrešiv, sve šta uradi ili ne uradi napravio je jer tako treba biti, čaki iako ljudi u tom procesu pate. Zar to nije jedan od atributa boga? Ono šta bi se kod čovjeka smatralo za laž, kada to uradi bog to nije laž jer bog ne može slagati. Ima viši cilj koji ljudima ne mora biti dokučiv.
ti na silu njega hoces da predstavis kao nekog prevaranta , koji vara narod, zapitaj se onda kad se osamis, sta ti stvarnohoces , sta je to cemu tvoja dusa tezi....onako dok si sam u mraku...ti kad u dubini srca odlucis vrsiti napade na njega , da ga ocrnis na neki nacin....znaj da si izabrao sam put koji vodi u propast...
pa kad dodjes kod njega na sudnjem danu, on upita, jesi li kad mi se obratio iskreno iz dubine srca za uputu, pa da me podstaknes da te priblizim sebi....Nisam...
a sta si ono ti radio na zemlji???
Pa eto malo se zahebavao sa smrletom na forumu na tvoj racun pokusavao te ocrniti nekom svojom logikom, pokusao od Tebe napraviti prevaranta...i tako to, ma nista strasno, ja se samo salio....
Svako neka se zapita gdje je on u odnosu na Boga....dali tvoje srce dok si sam u mraku i razmisljas, jesi li ti sretan sa vjerovanje da nema Boga, dali tvoje srce tezi ka tome da bolje da nema nego da ga ima....dali srce tvoje zeli dokaze vise o njegovom ne postojanju nego o postajanju... itd
Zar mislite da Bog to ne vidi sta mi svi nosimo u srcima...pa kad vidi da neko naginje ka tome da mu je draze nevejrovanje nego vjerovanje...bogami neznam onda sta da se izleze iz toga.
- Bloo
- Globalna šefica
-
Hakiz
#11575 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Opet ti. Ja maloprije rekoh da bog nikako ne može biti prevarant, šta god da uradi.Smrcak15 wrote:ovakvo nakradno razmisljanje te moze kostati spasaHakiz wrote: Ne. On je bog. Nema ljudske atribute. Ne podliježe ljudskoj ocjeni. Zato kada i ne izvrši dato obećanje nije prevarant. Bog ne može biti lažov, prevarant itd, šta god da uradi ili ne uradi. Zar nije tako što se vjernika tiče? Nepogrešiv, sve šta uradi ili ne uradi napravio je jer tako treba biti, čaki iako ljudi u tom procesu pate. Zar to nije jedan od atributa boga? Ono šta bi se kod čovjeka smatralo za laž, kada to uradi bog to nije laž jer bog ne može slagati. Ima viši cilj koji ljudima ne mora biti dokučiv.![]()
ti na silu njega hoces da predstavis kao nekog prevaranta , koji vara narod, zapitaj se onda kad se osamis, sta ti stvarnohoces , sta je to cemu tvoja dusa tezi....onako dok si sam u mraku...ti kad u dubini srca odlucis vrsiti napade na njega , da ga ocrnis na neki nacin....znaj da si izabrao sam put koji vodi u propast...
pa kad dodjes kod njega na sudnjem danu, on upita, jesi li kad mi se obratio iskreno iz dubine srca za uputu, pa da me podstaknes da te priblizim sebi....Nisam...
a sta si ono ti radio na zemlji???
Pa eto malo se zahebavao sa smrletom na forumu na tvoj racun pokusavao te ocrniti nekom svojom logikom, pokusao od Tebe napraviti prevaranta...i tako to, ma nista strasno, ja se samo salio....![]()
Svako neka se zapita gdje je on u odnosu na Boga....dali tvoje srce dok si sam u mraku i razmisljas, jesi li ti sretan sa vjerovanje da nema Boga, dali tvoje srce tezi ka tome da bolje da nema nego da ga ima....dali srce tvoje zeli dokaze vise o njegovom ne postojanju nego o postajanju... itd
Zar mislite da Bog to ne vidi sta mi svi nosimo u srcima...pa kad vidi da neko naginje ka tome da mu je draze nevejrovanje nego vjerovanje...bogami neznam onda sta da se izleze iz toga.
Uostalom, da ga ima i da me pozove kod sebe, rekao bih mu. "Svakako je sve tvoja volja, tako da se tu nema ništa reći."
Eto, vjernici bi se nešto vadili, opravdavali, nadali se, molili ga.
Ja, ateista, bih mu se prepustio u tom, najvažnijem, trenutku za bilo čiju dušu, sa punim povjerenjem bih mu prepustio odluku šta da sa mnom uradi.
Ko tu više poštuje boga, ja ateista ili vjernici koji bi se sa njim raspravljali?