Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
The BEN10

#11526 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

I ne znam odakle da će vremenski isto doći. Satipo bi bila Tuzla - Sarajevo npr. Da ne pričam koliko bi se smanjila trasa Zenica - Tuzla.
Kolika bi bila dužine te dionice Sa-Ze-Tz (preko Žepča), 150 km?
Thorgerson

#11527 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Ne znam hoce li ovo turci isfinansirati i zavrsiti, ali znam samo da su, tj. Cengiz, onaj dio Vlakovo Tarcin da zavrsili za 2 godine. Naravno zajedno sa domacim kompanija, ali oni su bili glavni. I to se i vidjelo.

Na ovoj dionici projektovano je sedam tunela, sedam mostova/vijadukata, petlja Vlakovo, čeono naplatno mjesto Vlakovo, petlja Lepenica, odmorište Mokrine i petlja Tarčin. Ovo sam iskopirao ne znam je li tacno, jer onaj jedan tunel nisu pravili nego su uradili usjek.

Tunel Suhodol jebenih 2800m!

Podiijeljeno na tri poddionice koje su napadnute uporedo i sve zavrseno za dvije godine!!!

Ja sam znao da cemo plakati za tim, da cemo boga pitaj kada opet vidjeti takvu organiziranost i brzinu. Ljudi dosli, dovukli opremu, dovukli radnike, citavo naselje napravili. Licno sam vise puta svracao na gradiliste i gledao, to je haos. Ljudi su ko mravi. Nikada prije, a evo ni sada poslije nisam vidio na nasim gradilistima to. Toliko masina i ljudi.

Pa ja bih birao i skuplje varijante, ako ce se tako angazovati i zavrsiti posao sto prije. Jer ocito je da moze. Mora moci kada dovuces hrpu mehanizacije, kada agnazujes hrpu radnika itd itd. Naravno da moze i brze i efikasnije.

Bolje nesto platiti i skuplje, ali zavrsiti, jer vrijeme nam ode. Jebo autoput ako bude gotov za 20 godina.
Haris.ba

#11528 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

The BEN10 wrote:
I ne znam odakle da će vremenski isto doći. Satipo bi bila Tuzla - Sarajevo npr. Da ne pričam koliko bi se smanjila trasa Zenica - Tuzla.
Kolika bi bila dužine te dionice Sa-Ze-Tz (preko Žepča), 150 km?
Tako nešta. Mislim da je to to, otprilike 150 km petlja Butile, petlja Modrac.

P.S.
I ono što ja nikako ne mogu da prihvatim (shvatam zašto, ali ne prihvatam) da postoji toliki otpor gradnji bilo čega u ovoj državi. Pa evo - i autoputeva.

Nije meni nejasno da smo ološ. Ali, godine motaju i šta imamo? Rat je bio prije više od dvije decenije, nemamo mi šta više da čekamo. ili ćemo u slijedećih 10 godina riješiti saobraćajnu infrastrukturu - ili za većinu nas je potpuno nebitno hoće li se šta graditi. Onda otvoreno trebamo reći, možda ćemo nešta napraviti djeci - i to je to. I registrovati u naučnim udžbenicima pojam bosanski nihilizam.
mistek

#11529 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Ma pričajte šta hoćete, ali ja ne bih imao živaca ići na Žepče, a krenuo u Tuzlu. Pa autoput Sarajevo-Tuzla, teoretski, bio bi samo 20-ak km duži od autoputa Sarajevo-Žepče.

Milion puta normalnije je modernizovati normalnu trasu do Tuzle, napraviti brzu cestu koja je jeftinija mnogostruko od autoputa, a bilo bi sasvim ok. Nije baš da na relaciji Sarajevo-Tuzla ima beskonačan broj naselja pa da je aman teško proširiti ovo sad što se ima.
shake69

#11530 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

mistek wrote:Ma pričajte šta hoćete, ali ja ne bih imao živaca ići na Žepče, a krenuo u Tuzlu. Pa autoput Sarajevo-Tuzla, teoretski, bio bi samo 20-ak km duži od autoputa Sarajevo-Žepče.

Milion puta normalnije je modernizovati normalnu trasu do Tuzle, napraviti brzu cestu koja je jeftinija mnogostruko od autoputa, a bilo bi sasvim ok. Nije baš da na relaciji Sarajevo-Tuzla ima beskonačan broj naselja pa da je aman teško proširiti ovo sad što se ima.
Covjece, samo pogledaj pravac od onog prvog mjesta nakon KLadnja do skretanja za Tuzlu kod Termoelektrane. Pa to bi morao biti posve novi pravac jer bukvalno vozi kroz naselja. Samo tu bi trebala brdo love. Do Olova bi mozda moglo, ali valja puno brda odvaliti.
Haris.ba

#11531 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Pusti topografiju. On ne bi imao živaca voziti 20 km duže po autoputu. Već bi napravio autoput, tj brzu cestu, tj. proširio postojeću magistralnu cestu.

Okruglo, pa na čoše.
seln

#11532 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

Koliko sam vidio iz onog brojanja, jedna od hitnijih stvari bi bila sjeverna obilaznica za Tuzlu.
seln

#11533 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

Haris.ba wrote:Pusti topografiju. On ne bi imao živaca voziti 20 km duže po autoputu. Već bi napravio autoput, tj brzu cestu, tj. proširio postojeću magistralnu cestu.

Okruglo, pa na čoše.
Nije 20, vec 60 km duze. Odnosno, 50%.
Matzan

#11534 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Haris.ba wrote:
Tako nešta. Mislim da je to to, otprilike 150 km petlja Butile, petlja Modrac.

P.S.
I ono što ja nikako ne mogu da prihvatim (shvatam zašto, ali ne prihvatam) da postoji toliki otpor gradnji bilo čega u ovoj državi. Pa evo - i autoputeva.

Nije meni nejasno da smo ološ. Ali, godine motaju i šta imamo? Rat je bio prije više od dvije decenije, nemamo mi šta više da čekamo. ili ćemo u slijedećih 10 godina riješiti saobraćajnu infrastrukturu - ili za većinu nas je potpuno nebitno hoće li se šta graditi. Onda otvoreno trebamo reći, možda ćemo nešta napraviti djeci - i to je to. I registrovati u naučnim udžbenicima pojam bosanski nihilizam.

Bilo je, sad više nisam siguran da li na ovoj ili onoj posebnoj temi o povezivanju Sa i Bg, nekoliko komentar tipa: "uvlače nas da napravimo autoput da nas u slučaju rata mogu brže okupirati iz Beograda".
Pa stvarno, koja to još blesava zemlja pravi autoputeve u 21. vijeku, kad je rješenje svih problema kineski zid? :mrgreen:
Haris.ba

#11535 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

seln wrote:
Haris.ba wrote:Pusti topografiju. On ne bi imao živaca voziti 20 km duže po autoputu. Već bi napravio autoput, tj brzu cestu, tj. proširio postojeću magistralnu cestu.

Okruglo, pa na čoše.
Koliko je petlja Butile - petlja Modrac?

P.S.
Pisao sam više o načinu razmišljanja.
seln

#11536 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

Haris.ba wrote:
seln wrote:

Okruglo, pa na čoše.
Koliko je petlja Butile - petlja Modrac?

P.S.
Pisao sam više o načinu razmišljanja.
Ne znam. Ko pocinje put iz Sarajeva ka Tuzli na petlji Butile?

Google Maps kaze: Sarajevo - Zepce 107 km, Zepce - Tuzla 88 km. Ako autoput izravna neke krivine i skrati neke relacije, bice recimo 180 km.
Sarajevo - Tuzla 123 km.
tec

#11537 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

drugi profil wrote:Neupućeni uvijek na autoput gledaju kao prihod od cestarine. Čak ni ako se zna da će nova alternativa povećati promet, u konačnici sam promet je manje bitan od onoga što autoput donosi području kroz koji prolazi i krajevima koji njemu gravitiraju.
:D Vidiš koliko to ove upućene interesira niti su trznuli, po njima je jedino mjerilo autocesti cestarina a drugo me postoji. Da bi se tako odlučivalo na svijetu danas bi se prometovalo volovom zapregom. A ekonomija bi bila zamjena hrane, životinja, kamena i drva. :thumbup:
:bih:
Matzan

#11538 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

seln wrote:

Google Maps kaze: Sarajevo - Zepce 107 km, Zepce - Tuzla 88 km. Ako autoput izravna neke krivine i skrati neke relacije, bice recimo 180 km.
Sarajevo - Tuzla 123 km.
Sa - Žepče je oko 100 km (zavisno iz koje tačke se mjeri).
Za ovu drugu dionicu, Žepče - Tz objavljeni su neki sasvim drugi podaci
Trasa autoceste od Žepča do Tuzle duga je 55,4 kilometra, a njena izgradnja bi koštala 726.263.801,5 eura. Od ukupne dužine dionice, na mostove i vijadukte se odnosi 15,7 kilometara, a na tunele 20 kilometara.
Haris.ba

#11539 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

seln wrote:

Sarajevo - Tuzla 123 km.
Trebaju valjda neke referentne tačke, pa lahko je dodati km na ono odakle neko dolazi. Valjda je petlja Butile početna tačka u Sarajevu kada se gleda autoput. Šta ćemo drugo gledati?

Ta trasa koju ti google maps izbacuje između Žepča i Tuzle nije ona koju će pratiti autoput.

Od petlje Butile do planirane petlje Modrac je oko 150 km. Vjerujem da će se projekat malo mijenjati. Treba za konačno riješiti trasu oko Žepča, pa onda možda bude i drugih promjena - ali mislim da se neće mijenjati petlja Modrac.

Ja baratam sa satipo vožnje petlja Butila - petlja Modrac sa prosječnom brzinom 130km/h. I baratam sa oko 150 km razdaljine.
Dope_Man

#11540 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Matzan wrote: Za ovu drugu dionicu, Žepče - Tz objavljeni su neki sasvim drugi podaci
Trasa autoceste od Žepča do Tuzle duga je 55,4 kilometra, a njena izgradnja bi koštala 726.263.801,5 eura. Od ukupne dužine dionice, na mostove i vijadukte se odnosi 15,7 kilometara, a na tunele 20 kilometara.
Hebote, ovo odlicno pokazuje sa kakvim se terenom barata. Od 55 km dionice 35 otpada na vijadukte/mostov/tunele, a samo 20 na normalan put.

Ali nacelno se ipak slazem sa selnom, malo je onih koji bi vozili 160 km po AP i platili to nekih 20tak KM, pored postojece magistrale. Ne kazem da ne bi bilo raje, ima onih kojima ne znaci nista tih 20tak, ali vecini koji pocesto idu bi bilo draze lagano se provozat magistralom koliko god znala smarati.
Haris.ba

#11541 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Dope_Man wrote:Ali nacelno se ipak slazem sa selnom, malo je onih koji bi vozili 160 km po AP i platili to nekih 20tak KM, pored postojece magistrale. Ne kazem da ne bi bilo raje, ima onih kojima ne znaci nista tih 20tak, ali vecini koji pocesto idu bi bilo draze lagano se provozat magistralom koliko god znala smarati.
I onda nećemo reći da treba praviti tu dionicu jer ima raje kojima se draže voziti magistralom?
Matzan

#11542 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Haris.ba wrote:
Dope_Man wrote:Ali nacelno se ipak slazem sa selnom, malo je onih koji bi vozili 160 km po AP i platili to nekih 20tak KM, pored postojece magistrale. Ne kazem da ne bi bilo raje, ima onih kojima ne znaci nista tih 20tak, ali vecini koji pocesto idu bi bilo draze lagano se provozat magistralom koliko god znala smarati.
I onda nećemo reći da treba praviti tu dionicu jer ima raje kojima se draže voziti magistralom?

Pa dobro, ima ljudi boema i sanjara koji uživaju u prirodnim ljepotama. :D
Dope_Man

#11543 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Haris.ba wrote:
To nisam rekao, neka se gradi bilo sta drago mi je. Imace nekog smisla nekome. Tuzlaci koji idu bilo gdje prema zapadu BiH i prema Dalmaciji bi profitovali.

Samo ja, a ima takvih ocito pofino, bi se na potezu Sa-Tz drzao magistrale. AP bi isao kad bi bila neka ovih zamisljenih ruta za BG preko Tuzle jer bi to bilo i krace, i direktno bez nepotrebnog kruzenja, samim tim i jeftinije. Al u te price nesto ne vjerujem.
seln

#11544 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

Haris.ba wrote:
Pitaj Alfonsa, on ide 2-3 puta sedmicno.
handžar88

#11545 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by handžar88 »

Dope_Man wrote:
Haris.ba wrote:
To nisam rekao, neka se gradi bilo sta drago mi je. Imace nekog smisla nekome. Tuzlaci koji idu bilo gdje prema zapadu BiH i prema Dalmaciji bi profitovali.

Samo ja, a ima takvih ocito pofino, bi se na potezu Sa-Tz drzao magistrale. AP bi isao kad bi bila neka ovih zamisljenih ruta za BG preko Tuzle jer bi to bilo i krace, i direktno bez nepotrebnog kruzenja, samim tim i jeftinije. Al u te price nesto ne vjerujem.
Ko da se autoputevi prave za vas da se vozikate.. pravi se zbog ekonomije i onih silnih kamiona sto idu po ovim seoskim putevima sto ih zovu magistrale. A to sto ces ti doc po sata prije iz Sa do Tz to je usput, nije to u prvom planu ko sto odma kod nas ljudi misle da zbog njega neko nesto pravi..
kiligonzales

#11546 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kiligonzales »

Turci su vec ulozili u autoput Pristina - Skopje, u Srbiji vec rade na koridoru 11 i povezivanju Srbije sa CG, isto tako nudili su im da izvedu i neke druge dionice unutar Srbije, isto tako evo sada i ponude da se sagradi autoput koji ce povezivati BiH i Srbiju. Nama je cestovna infrastruktura potrebna, a oni u tome vide jos vecu sansu za svoju jacu politicku i ekonomsku prisutnost na Balkanu.
bach

#11547 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bach »

Image
The BEN10

#11548 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Haris.ba wrote:
seln wrote:Ne znam. Ko pocinje put iz Sarajeva ka Tuzli na petlji Butile?

Sarajevo - Tuzla 123 km.
Trebaju valjda neke referentne tačke, pa lahko je dodati km na ono odakle neko dolazi. Valjda je petlja Butile početna tačka u Sarajevu kada se gleda autoput. Šta ćemo drugo gledati?

Ta trasa koju ti google maps izbacuje između Žepča i Tuzle nije ona koju će pratiti autoput.

Od petlje Butile do planirane petlje Modrac je oko 150 km. Vjerujem da će se projekat malo mijenjati. Treba za konačno riješiti trasu oko Žepča, pa onda možda bude i drugih promjena - ali mislim da se neće mijenjati petlja Modrac.

Ja baratam sa satipo vožnje petlja Butila - petlja Modrac sa prosječnom brzinom 130km/h. I baratam sa oko 150 km razdaljine.
Dobro, evo imamo: Sa-Ze 70 km i Žepče-Tz 55 to je 120 km. Google maps veli da je Zenica-Žepče 40 km, to je dakle 160 km.
Pa eto, sat i po otprilike, malo jače, sa ulazom i izlazom iz oba grada.
Dobro, dionica Ze-Žepče će se svakako graditi u okviru Ve-Ce ( :D ) koridora, tako da ostaje taj dio od Žepča do Tuzle.
Image

PS - niko ovdje nije protiv izgradnje, naprotiv. BOT model je idealan za nas (osim u slučaju da se koncesionar ne pohasi u neka doba i zakuca bezobrazno velike cijene putarina, kao što su Hrvati uradili kod sebe).

http://www.index.hr/black/clanak/dragi- ... 63429.aspx
BadBoy

#11549 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

The BEN10 wrote:
PS - niko ovdje nije protiv izgradnje, naprotiv. BOT model je idealan za nas (osim u slučaju da se koncesionar ne pohasi u neka doba i zakuca bezobrazno velike cijene putarina, kao što su Hrvati uradili kod sebe).

http://www.index.hr/black/clanak/dragi- ... 63429.aspx
U zakonu ima i rješenje protiv toga. Komisija za koncesije bi trebala da pazi na pružanje usluga i da, u slučaju takvog poskupljenja, reaguje u okviru svojih nadležnosti.

Doduše naša Komisija za koncesije nema nikakvog iskustva jer do sada nije realizovana niti jedna koncesija na nivou države :bih:
Seyfo

#11550 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Sto rece gdja Cenic,autoput je kruzni tok Srbije i BiH sa turskom fontanom u sredini. Ma bice to,jedno 2050 godine. A tad cemo skontati da nema potrebe za tim
Post Reply