Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
crveni_makovi

#11526 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

Ja se slažem da su kupatila mahom ili premala ili knap ali šta je tu je. Meni bi dobro došlo više prostora ali prilagodi se čovjek svemu ako nema ili ne može bolje/više. Inače, u dosta stanova koje ljudi na našim prostorima izdaju na bookingu i airbnb-u kupatila budu sklepana i kad dođeš kao gost često se ili nemaš gdje okrenuti, na što spustiti stvari koje koristiš u kupatilu, ako i ima polica, vješalica i ostalih dodataka čiji mi nazivi ne padaju sad na pamet, često su postavljeni traljavo i nepraktično. Moj zaključak je da puno ljudi kad grade za druge pa i za sebe ne razmišljaju o upotrebljivosti i praktičnosti prostora. Sve se preživi ali moglo bi puno bolje.
citroen xm

#11527 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Samo da ima najvisočiji krov u selu :skoljka:

Ja sam mislio da su ljudi ovde malo realniji, a ovde izgleda dolaze oni što bi da mjere čiji je veći i mudruju pola života.
sabanss

#11528 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Didier wrote: 10/11/2022 12:33
citroen xm wrote: 10/11/2022 12:31

A ne nego treba kupatilo biti 10 m2. Ajd mani se proseravanja živ bio.
Ma ovako pričaju ljudi koji nikad nigdje nisu bili. Čim vidim da je nešto centar svijeta, a Sarajevo najveća rupčaga, jasno mi je s kim razgovaram.
:D :D :D

Ne, nije Njujork centar svijeta no Stup :D Ali može i gore, u Indiji spavaju u kartonima.
sabanss

#11529 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

crveni_makovi wrote: 10/11/2022 12:40 Ja se slažem da su kupatila mahom ili premala ili knap ali šta je tu je. Meni bi dobro došlo više prostora ali prilagodi se čovjek svemu ako nema ili ne može bolje/više. Inače, u dosta stanova koje ljudi na našim prostorima izdaju na bookingu i airbnb-u kupatila budu sklepana i kad dođeš kao gost često se ili nemaš gdje okrenuti, na što spustiti stvari koje koristiš u kupatilu, ako i ima polica, vješalica i ostalih dodataka čiji mi nazivi ne padaju sad na pamet, često su postavljeni traljavo i nepraktično. Moj zaključak je da puno ljudi kad grade za druge pa i za sebe ne razmišljaju o upotrebljivosti i praktičnosti prostora. Sve se preživi ali moglo bi puno bolje.
Kupatila su nam još veći problem od soba. Budimo realni, u većinu naših kupatila se ulazi na "kant". Pogotovo što nam je u tradiciji veš mašina u kupatilu.

Nemojte me zajebavati da je 6 kvadrata normalno kupatilo. Tri kvadrata ti odu da možeš otvoriti vrata, staviti najmanju tuš kabinu 0.8x0.8 i veš mašinu. Umivaonik, ormarić, šolja (bide misaona imenica), bojler i da se ne može ući i zatvoriti spomenuta vrata.

btw drago mi je da ima neko ko kaže da se može bolje.
VladaFBiH

#11530 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

sabanss wrote: 10/11/2022 14:35
crveni_makovi wrote: 10/11/2022 12:40 Ja se slažem da su kupatila mahom ili premala ili knap ali šta je tu je. Meni bi dobro došlo više prostora ali prilagodi se čovjek svemu ako nema ili ne može bolje/više. Inače, u dosta stanova koje ljudi na našim prostorima izdaju na bookingu i airbnb-u kupatila budu sklepana i kad dođeš kao gost često se ili nemaš gdje okrenuti, na što spustiti stvari koje koristiš u kupatilu, ako i ima polica, vješalica i ostalih dodataka čiji mi nazivi ne padaju sad na pamet, često su postavljeni traljavo i nepraktično. Moj zaključak je da puno ljudi kad grade za druge pa i za sebe ne razmišljaju o upotrebljivosti i praktičnosti prostora. Sve se preživi ali moglo bi puno bolje.
Kupatila su nam još veći problem od soba. Budimo realni, u većinu naših kupatila se ulazi na "kant". Pogotovo što nam je u tradiciji veš mašina u kupatilu.

Nemojte me zajebavati da je 6 kvadrata normalno kupatilo. Tri kvadrata ti odu da možeš otvoriti vrata, staviti najmanju tuš kabinu 0.8x0.8 i veš mašinu. Umivaonik, ormarić, šolja (bide misaona imenica), bojler i da se ne može ući i zatvoriti spomenuta vrata.

naravno da su premala - da bi se mogao okrenuti moraš izbaciti veš mašinu iz kupatila koja je btw. predviđena da tu stoji. Mislim da su kupatila oko 4.5m2 a ne 6m2 standard u BiH.
_Reds_

#11531 Re: Cijene stanova All about

Post by _Reds_ »

U kupatilo 2x3 bez problem mogu staviti dvije mašine, umivaonik, šolja i tuš kabina, ako su vrata na sredini ovog dijela od 2m.

Kao što neko reče, većina kupatila nije 6 kvadrta, nego 4 do 4.5 max.
crveni_makovi

#11532 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

@VladaFBiH Taj standard vidim i u stanu od 40 m2 iz šezdesetih i u stanovima od 65 m2 iz osamdesetih.
Veš mašina kod sve više ljudi odlazi u druge prostore. Viđala sam je ispod unutrašnjeg stepeništa u kući u kojoj se moglo a nije znalo napraviti veće kupatilo, u ostavi, u hodniku, u kuhinji.
citroen xm

#11533 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Veš mašina u kuhinji ili u sobi je katastrofa. Najbolje i najlogičnije mjesto joj je u kupatili kao što je kod nas najviše i zastupljeno. A ako se možeš razbacivati kvadratima, onda je idealna jedna prostorija posebno za mašine.
sabanss wrote: 10/11/2022 14:35

Ja stvarno, iz najbolje namjere čitam tvoje postove i analiziram šta želiš da dokažeš i opet mi nije jasno. :? Jel ti stvarno smatraš da u jednom stanu kupatilo treba imati 10 m2 pa da bude taman, pošto je 6 m2 malo? Ključ je u projektu jer se kvadrati sa dobrim projektom vrhunski iskoriste, a sa lošim se velike površine lako izgube. Sve i da nađeš takav stan sa kupatilom od 10 m2, ako bi bio pametno projektovan trebao bi biti površine 120 m2. Na kraju krajeva, ne vidim ni jedan jedini razlog da kupatilo bude veliko.

Ko će takav stan kupiti, ko će ga održavati, plaćati režije, ali eto prvenstveno kupiti. Hoće neko, uvijek se nađe neko, ali obični ljudi koji mahom kupuju stanove neće. Prvo jer nemaju toliko sredstava, drugo jer ima takav stan ne treba ni za šta.

Ta priča kako ljudi žive u raskoši negdje drugo, a mi se stišćemo je šuplja priča. Eto recimo sada mi pade na pamet da žalim jadne japance koji su takvi siromasi i osuđeni na patnju pa žive u daleko manjim kvadraturama od prosjeka u BiH.
Ajs_Nigrutin

#11534 Re: Cijene stanova All about

Post by Ajs_Nigrutin »

Sve go offtopic.
sabanss

#11535 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

citroen xm wrote: 10/11/2022 16:27 Ja stvarno, iz najbolje namjere čitam tvoje postove i analiziram šta želiš da dokažeš i opet mi nije jasno. :? Jel ti stvarno smatraš da u jednom stanu kupatilo treba imati 10 m2 pa da bude taman, pošto je 6 m2 malo? Ključ je u projektu jer se kvadrati sa dobrim projektom vrhunski iskoriste, a sa lošim se velike površine lako izgube. Sve i da nađeš takav stan sa kupatilom od 10 m2, ako bi bio pametno projektovan trebao bi biti površine 120 m2. Na kraju krajeva, ne vidim ni jedan jedini razlog da kupatilo bude veliko.

Ko će takav stan kupiti, ko će ga održavati, plaćati režije, ali eto prvenstveno kupiti. Hoće neko, uvijek se nađe neko, ali obični ljudi koji mahom kupuju stanove neće. Prvo jer nemaju toliko sredstava, drugo jer ima takav stan ne treba ni za šta.

Ta priča kako ljudi žive u raskoši negdje drugo, a mi se stišćemo je šuplja priča. Eto recimo sada mi pade na pamet da žalim jadne japance koji su takvi siromasi i osuđeni na patnju pa žive u daleko manjim kvadraturama od prosjeka u BiH.
Hoću da kažem da su nas kombinacija siromaštva, mentaliteta posjedovanja vlastite nekretnine, nemogućnost ulaganja u bilo šta drugo i prihvatanje "standarda" koji sa mozgom veze nemaju doveli do sadašnjih cijena nekretnina.

Bili smo možda siromašniji 70-tih pa su normalnije zgrade pravljene sa humanijim uslovima za življenje. Hoću da kažem da su nas naselja tipa Tibra dovela do grada u kojem je fuj živjeti, mi smo to prihvatili i još branimo takvo stajalište.

Uzeli su nam gaće sa guzice i još im kažemo hvala. No naše društvo jede samo sebe, vidjet ćemo šta će naredna decenije ili dvije donijeti.
Haris.ba

#11536 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

citroen xm wrote: 10/11/2022 16:27 Veš mašina u kuhinji ili u sobi je katastrofa.
Mozda. Odes u Cemeriku i skontas da svi drze ves masine u kuhinji, ili u hodnicima u ormarima.
moonca

#11537 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Hochesh rechi .posebna soba za .. mashine i peglanje.. ima stanova i u Sarajevu s takvim prostorijama.. :-)
Didier

#11538 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

sabanss wrote: 10/11/2022 14:31
Didier wrote: 10/11/2022 12:33

Ma ovako pričaju ljudi koji nikad nigdje nisu bili. Čim vidim da je nešto centar svijeta, a Sarajevo najveća rupčaga, jasno mi je s kim razgovaram.
:D :D :D

Ne, nije Njujork centar svijeta no Stup :D Ali može i gore, u Indiji spavaju u kartonima.
Evo ispod jedan prosječan njujorški stan, početna cijena je 825.000 dolara, s tim da tamo cjenkanje ide obrnuto, takmiče se ko će dati više. Otprilike ovakav stan ode za 10% višu cijenu, znači oko 900.000 dolara.

Image

Održavanje košta 2.236 dolara, a 10% je minimalan udio da bi dobio kredit. Sam računaj koliko je to mjesečno. Evo ispod slika.

Image

Kupatilo ima 47,5 kvadratnih stopa, što je oko 4,4 kvadratna metra. Kuhinja je vrlo mala.

Ima i po tvojim standardima, ali po dva ili tri miliona.

Evo ti i link.

https://streeteasy.com/building/gracie- ... ew_york/2l
Didier

#11539 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

sabanss wrote: 10/11/2022 16:45

Hoću da kažem da su nas kombinacija siromaštva, mentaliteta posjedovanja vlastite nekretnine, nemogućnost ulaganja u bilo šta drugo i prihvatanje "standarda" koji sa mozgom veze nemaju doveli do sadašnjih cijena nekretnina.

Bili smo možda siromašniji 70-tih pa su normalnije zgrade pravljene sa humanijim uslovima za življenje. Hoću da kažem da su nas naselja tipa Tibra dovela do grada u kojem je fuj živjeti, mi smo to prihvatili i još branimo takvo stajalište.

Uzeli su nam gaće sa guzice i još im kažemo hvala. No naše društvo jede samo sebe, vidjet ćemo šta će naredna decenije ili dvije donijeti.
Sedamdesetih godina nije postojalo tržište nekretnina u ovom obliku. Stanovi su se gradili kao društvena svojina i dijelili na korištenje po principu bodova i drugih kriterija. Ne možeš to porediti.

Kvadratura stana je manje bitna od njegove iskoristivosti. Moja drugarica ima stan pored Vukovog spomenika u Beogradu od 24 kvadrata, ali ima visoki plafon i napravila je galeriju koja ga je pretvorila u mjesto sa 38 iskoristivih kvadrata, a gore je stavila i spavaću i radnu sobu u jednom, dok je dole sredila tako što je nakalemila trpezarijski sto s kuhinjom, tako da je ispalo sjajno.

Cijene su takve kakve jesu i njih diktira tržište. Ne zaboravi da živiš u kapitalizmu, kad ne bude interesovanja, pašće cijene i prodavaće se više stanovi kakve bi ti volio, ali teško da će se to desiti. I to je trend svugdje, to nema veze je li balkanska rupčaga ili Njujork. U Holandiji i Belgiji grade WC bez umivaonika, a skroz na drugom spratu kupatilo. Stanovi na sprat, a bude samo 50-60 kvadrata, i to prodaju pod kućom. Ne peru ruke poslije pišanja i sranja, i onda je to tako krenulo. Jedva se okreneš u tom WC-u. Strašno.
citroen xm

#11540 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Haris.ba wrote: 10/11/2022 17:23
Mozda. Odes u Cemeriku i skontas da svi drze ves masine u kuhinji, ili u hodnicima u ormarima.
Meni lično Amerika nije mjerilo za ništa dobro.
sabanss wrote: 10/11/2022 16:45

Šta će naredna decenija ili dvije donijeti, teško neko može predvidjeti sa sigurnošću. Ne samo ovde, nego inače.

70-ih je bila nešto drugačije arhitektonski riješena gradnja, bilo je određenih prednosti u odnosu na sada, a bilo je vala i fula. Znam, živio sam i u takvim stanovima i bilo je svega kao i danas, od pametnih/glupih rješenja do fušeraja na sve strane. Najveća razlika u odnosu na danas je ta što si i tada izdvajao novac za stan(možda procentualno manje) a nisi mogao birati koji će te zapasti. Najveća i možda i jedina prednost u odnosu na danas su humanija naselja u vidu više zelenila, a manje betona.

Nemogućnost ulaganja u nešto drugo nisam razumio? Mentalitet posjedovanja vlastite nekretnine je bolji od mentaliteta vječnog podstanara. To ne da je mana našeg mentaliteta već ogromna prednost. A standardi koji "sa možgom veze nemaju" se uopšte ne razlikuju od većine zapadnih zemalja sem standarda kuća u USA koje su bolesno velike i neiskorištene. Sve ostalo, stanovi u kojima žive moji prijatelji i poznanici po zapadnoj evropi su u odnosu na naše u 5 deka što bi rekli.

Na kraju, cijena. Ona je odraz ponude i tražnje, inflacije i ostalih kretanja na tržištu kapitala. Pogledavši oko sebe, ništa nam nije gore nego okruženju i svijetu generalno. Zaboravljaš da je Sarajevo glavni grad i centar svih aktivnosti ove države, kakva je takva je.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11541 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 10/11/2022 17:23
citroen xm wrote: 10/11/2022 16:27 Veš mašina u kuhinji ili u sobi je katastrofa.
Ne prizivaj je boga ti
Haris.ba

#11542 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 10/11/2022 17:50 Ne prizivaj je boga ti
Ako ima stan i zelenu kartu, da se skucimo? :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#11543 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 10/11/2022 18:06
_BataZiv_0809 wrote: 10/11/2022 17:50 Ne prizivaj je boga ti
Ako ima stan i zelenu kartu, da se skucimo? :mrgreen:
Radije bih bio lučki radnik u Beringovom moreuzu :D
drag_gost

#11544 Re: Cijene stanova All about

Post by drag_gost »

sabanss wrote: 09/11/2022 22:44 Ma jok zajebajem raju nako...

Na Alipašinu kojem se smijete je trosoban stan 77 m2 i sobe uopšte nisu komotne. Jbg ga radničko naselje.

Jebem mu dan kad je Tibra uvela standard trosobnog stana od 50 kvadrata. Nije ni čudo kad nam se rugaju da smo kasaba... Prava orijentalna. Fuj
Slabo si ti svijeta i vidio i obisao.
sabanss

#11545 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

citroen xm wrote: 10/11/2022 17:47 Šta će naredna decenija ili dvije donijeti, teško neko može predvidjeti sa sigurnošću. Ne samo ovde, nego inače.

70-ih je bila nešto drugačije arhitektonski riješena gradnja, bilo je određenih prednosti u odnosu na sada, a bilo je vala i fula. Znam, živio sam i u takvim stanovima i bilo je svega kao i danas, od pametnih/glupih rješenja do fušeraja na sve strane. Najveća razlika u odnosu na danas je ta što si i tada izdvajao novac za stan(možda procentualno manje) a nisi mogao birati koji će te zapasti. Najveća i možda i jedina prednost u odnosu na danas su humanija naselja u vidu više zelenila, a manje betona.

Nemogućnost ulaganja u nešto drugo nisam razumio? Mentalitet posjedovanja vlastite nekretnine je bolji od mentaliteta vječnog podstanara. To ne da je mana našeg mentaliteta već ogromna prednost. A standardi koji "sa možgom veze nemaju" se uopšte ne razlikuju od većine zapadnih zemalja sem standarda kuća u USA koje su bolesno velike i neiskorištene. Sve ostalo, stanovi u kojima žive moji prijatelji i poznanici po zapadnoj evropi su u odnosu na naše u 5 deka što bi rekli.

Na kraju, cijena. Ona je odraz ponude i tražnje, inflacije i ostalih kretanja na tržištu kapitala. Pogledavši oko sebe, ništa nam nije gore nego okruženju i svijetu generalno. Zaboravljaš da je Sarajevo glavni grad i centar svih aktivnosti ove države, kakva je takva je.
70-tih su imali znatno lošije materijale na raspolaganju i tu je novogradnja uglavnom bolja. Betoni, stolarija, bravarija, izolacije, keramika... To je bolje u novogradnji i ne može se osporiti ali interijer i eksterijer zgrada i naselja je bio puno bolje projektovan. Tužno je da smo poslije rata propustili šansu da to napravimo još boljim i otišli u drugu krajnost.

Nemogućnost ulaganja u štedne i penzione fondove, dionice zbog nepostojeće industrije, državne obveznice čine ulaganje u nekretnine jedinim prihvatljivim oblikom ulaganja. Dodaj tu dijasporu koja zarađuje na zapadu i ulaže kod nas i imaš odgovor na zadnji pasus. Također nije baš istina da bi četveročlana porodica na zapadu mogla živjeti u 50 kvadrata. Doseljenicima se gleda i broj kvadrata po osobi mimo zajedničkih prostorija da bi uopšte mogli prijaviti adresu tako da je minimalna kvadratura bliže 70 nego 60 kvadrata.

Na naredne decenije sam se osvrnuo jer imamo masovno iseljavanje što će sigurno dovesti do smanjene potražnje i generaciju dijaspore koja će biti blizu biološkog kraja. Djeca rođena u dijaspori se neće sigurno vratiti ovdje da žive. Što znači da se sadašnji trend lako može obrnuti.
sabanss

#11546 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Didier wrote: 10/11/2022 17:37 Sedamdesetih godina nije postojalo tržište nekretnina u ovom obliku. Stanovi su se gradili kao društvena svojina i dijelili na korištenje po principu bodova i drugih kriterija. Ne možeš to porediti.

Kvadratura stana je manje bitna od njegove iskoristivosti. Moja drugarica ima stan pored Vukovog spomenika u Beogradu od 24 kvadrata, ali ima visoki plafon i napravila je galeriju koja ga je pretvorila u mjesto sa 38 iskoristivih kvadrata, a gore je stavila i spavaću i radnu sobu u jednom, dok je dole sredila tako što je nakalemila trpezarijski sto s kuhinjom, tako da je ispalo sjajno.

Cijene su takve kakve jesu i njih diktira tržište. Ne zaboravi da živiš u kapitalizmu, kad ne bude interesovanja, pašće cijene i prodavaće se više stanovi kakve bi ti volio, ali teško da će se to desiti. I to je trend svugdje, to nema veze je li balkanska rupčaga ili Njujork. U Holandiji i Belgiji grade WC bez umivaonika, a skroz na drugom spratu kupatilo. Stanovi na sprat, a bude samo 50-60 kvadrata, i to prodaju pod kućom. Ne peru ruke poslije pišanja i sranja, i onda je to tako krenulo. Jedva se okreneš u tom WC-u. Strašno.
Već sam odgovorio dijelom za mišljenje o gradnji. Kvalitet gradnje je bolji sada ali smo značajno nazadovali arhitekturom.

Život u betonskoj kutiji je zanimljiv do 30-te ma koliko stan i prostor bio iskoristiv. Mi već sada imamo mnogo ljudi koji bi otišli iz Sarajeva samo da djeca imaju normalnu školu ili zdravstvenu zaštitu 40 km od Sarajevo - remote IT radnici. Nažalost razvijeno selo imaju razvijene države, kad pređemo u tu fazu znat ćemo da smo postali malo bogatije/naprednije društvo
breuer

#11547 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

sabanss wrote: 11/11/2022 08:4770-tih su imali znatno lošije materijale na raspolaganju i tu je novogradnja uglavnom bolja. Betoni, stolarija, bravarija, izolacije, keramika... To je bolje u novogradnji i ne može se osporiti ali interijer i eksterijer zgrada i naselja je bio puno bolje projektovan. Tužno je da smo poslije rata propustili šansu da to napravimo još boljim i otišli u drugu krajnost.
Betoni ko betoni, ako je pravilno projektovano teško da će te glava zaboljeti, a stolariju i keramiku svakako mijenjaš po svom, a i izolaciju više nije toliki problem postaviti. Meni su stare cijevi u starogradnji najveći žulj...
crveni_makovi

#11548 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

Ne znam jesu li to prednosti puno armiranog betona u odnosu na siporeks i sve drugo sto ulazi u izgradnju zidova danas, ali negdje su stanovi s puno tog armiranog betona kao bunkeri. Ne cujes nikakvu buku niti osjetis pokrete ljudi u drugim stanovima. U nekim stanovima je nepodnosljivo odakle sve moras slusati buku, kao da zivis u svim tim stanovima.
John Cleese

#11549 Re: Cijene stanova All about

Post by John Cleese »

breuer wrote: 11/11/2022 08:56
sabanss wrote: 11/11/2022 08:4770-tih su imali znatno lošije materijale na raspolaganju i tu je novogradnja uglavnom bolja. Betoni, stolarija, bravarija, izolacije, keramika... To je bolje u novogradnji i ne može se osporiti ali interijer i eksterijer zgrada i naselja je bio puno bolje projektovan. Tužno je da smo poslije rata propustili šansu da to napravimo još boljim i otišli u drugu krajnost.
Betoni ko betoni, ako je pravilno projektovano teško da će te glava zaboljeti, a stolariju i keramiku svakako mijenjaš po svom, a i izolaciju više nije toliki problem postaviti. Meni su stare cijevi u starogradnji najveći žulj...
:thumbup:
Haris.ba

#11550 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

crveni_makovi wrote: 11/11/2022 09:16 Ne znam jesu li to prednosti puno armiranog betona u odnosu na siporeks i sve drugo sto ulazi u izgradnju zidova danas, ali negdje su stanovi s puno tog armiranog betona kao bunkeri. Ne cujes nikakvu buku niti osjetis pokrete ljudi u drugim stanovima. U nekim stanovima je nepodnosljivo odakle sve moras slusati buku, kao da zivis u svim tim stanovima.
Zato sto je bila moda koristenja prednapregnutog betona. Pa se prenose vibracije, ali i ustedi na cementu. Mislim da se sada u novogradnji izbjegava sto vise upravo zbog toga.
Post Reply