Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#11526 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Ne znam ali meni se cini da tu onaj ko je htio uzimati pare nije htio uloziti 13 mil. u izgradnju garaze...

Sifra: Parking kod Markala koji izgleda losije od Cevljanovicke koride, iako je sat parkinga 2.5-3 KM...

Oni su to cim su usli u posjed i poceli naplacivati umjesto KRO RAD OOUR Lopata, i naplacivali su par mjeseci, dok ih ne ukinuse... Kako ih ukinuse, tako se vise to ne spomenu nigdje ni u medijima...
Frutek

#11527 Re: Sarajevo Construction

Post by Frutek »

Pozdrav svima. Interesuju me preporuke od trenutne novogradnje. Dakle maximalno do 3000 KM po 1m2. Koji po vama projekat je za pohvalu kada se uzme u obzir izvodzač (investitor), lokacija, cijena, kvalitet gradnje, materijali unutar stanova itd itd. Kratko i jasno. Svašta se gradi, nudi, volio bih čuti vaša mišljenja, a još bolja ako ima iskustava iz prve ruke? Hvala :zjev:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#11528 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Meni za oko zapala ona zgrada na Tranzitu kod Tunela Brdo Dzamija. Niz Bistrik ili niz ulicu Ejuba Ademovica si sa autom u gradu za 3'
Frutek

#11529 Re: Sarajevo Construction

Post by Frutek »

sime_cipol wrote: 05/01/2020 00:06 Meni za oko zapala ona zgrada na Tranzitu kod Tunela Brdo Dzamija. Niz Bistrik ili niz ulicu Ejuba Ademovica si sa autom u gradu za 3'
Ima li ime projekat, nisam baš upoznat?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#11530 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Frutek wrote: 05/01/2020 00:13
sime_cipol wrote: 05/01/2020 00:06 Meni za oko zapala ona zgrada na Tranzitu kod Tunela Brdo Dzamija. Niz Bistrik ili niz ulicu Ejuba Ademovica si sa autom u gradu za 3'
Ima li ime projekat, nisam baš upoznat?
Hillside Residence
https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=h ... 0residence
nekome

#11531 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

@Frutek imas ovih par manjih zgrada na otoci kod kruznog sto se prave, u dzemala bijedica, oni kao nesto kvalitetnije stavljaju pa provjeri mada je vjerovatno vecina stanova otisla, mislim da je 2,5k. nemam linkova moraces fizicki obici.
Haris033

#11532 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris033 »

drndalo wrote: 04/01/2020 14:03 Ne znam ali meni se cini da tu onaj ko je htio uzimati pare nije htio uloziti 13 mil. u izgradnju garaze...

Sifra: Parking kod Markala koji izgleda losije od Cevljanovicke koride, iako je sat parkinga 2.5-3 KM...

Oni su to cim su usli u posjed i poceli naplacivati umjesto KRO RAD OOUR Lopata, i naplacivali su par mjeseci, dok ih ne ukinuse... Kako ih ukinuse, tako se vise to ne spomenu nigdje ni u medijima...
Znači, Mulići kupe kajmak na parkingu kod Narodnog pozorišta. Kakva pljačka :twisted:
A narodu govorili kako Općina Centar i Narodno pozorište dijele profit od naplate. :-)
drndalo

#11533 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Haris033 wrote: 05/01/2020 09:39
drndalo wrote: 04/01/2020 14:03 Ne znam ali meni se cini da tu onaj ko je htio uzimati pare nije htio uloziti 13 mil. u izgradnju garaze...

Znači, Mulići kupe kajmak na parkingu kod Narodnog pozorišta. Kakva pljačka :twisted:
A narodu govorili kako Općina Centar i Narodno pozorište dijele profit od naplate. :-)
Kupili su kajmak, cudi li te to? Jedino sto je mene realno iznenadilo je da je to kratko trajalo, tj. ubrzo su zaustavljeni u naplati, i nakon toga je parking stajao prazan godinama, ni parkinga, ni radova...

Meni je to sve licilo upravo na to da ce pravnoj drzavi trebati 7 godina da ih istjera iz posjeda za koji ce oni ubirati gotovinu svakodnevno... Nemam pojma kako im stadose u kraj, vjerovatno su nekoga od nadleznih isto probali zavrnuti...

Znam da BGD u nekim stvarima nije dobar primjer, ali u nekim imamo sta uciti, postoje montazne konstrukcije koje dizu sprat na parkingu kao sto je npr. Pozoriste, i time uduplavas kapacitet... Privremeno rjesenje na npr. 5 godina, ali mozes skupiti para ili cash-flow-a za graditi pravu garazu na drugoj lokaciji... Pa onda sa nekih drugih lokacija tako graditi Pozoriste...

Kad napravis 2-3 sprata pod zemljom, uvijek mozes na povrsini napraviti trg/park... Miljacka? Hebem mu sunce, ljudi prave tunel ispod Bosfora od betonskih potopnih elemenata koji dihtuju, pa bih rekao da gradjevinske tehnike i materijali postoje. Samo se mi moramo malo odmaci od gradjenja kuca "moba" pristupom od sljako-blokova, sto nam je nacionalni standard...

Zasto ne napraviti gradsku firmu koja ce se baviti parkinzima...? Na nekim lokacijama zasto ne imati parking na 8 spratova? 2-3 pod zemljom, 5-6 iznad zemlje...? Tako na povrsini omanje zgrade mozes imati i 300-400 parking mjesta... Isto vidjeno na puno mjesta... Nekada samo treba upaliti bojler za toplu vodu, umjesto da je izmisljamo...
problemnatravunu

#11534 Re: Sarajevo Construction

Post by problemnatravunu »

Znam da BGD u nekim stvarima nije dobar primjer, ali u nekim imamo sta uciti, postoje montazne konstrukcije koje dizu sprat na parkingu kao sto je npr. Pozoriste, i time uduplavas kapacitet... Privremeno rjesenje na npr. 5 godina, ali mozes skupiti para ili cash-flow-a za graditi pravu garazu na drugoj lokaciji... Pa onda sa nekih drugih lokacija tako graditi Pozoriste...
Ja se dobro sjecam da se o tome pričalo prije vise od desetak godina,

da se to uradi na nekim lokacijama u Sarajevu, i šta je urađeno, ništa!

Jedino ako to nisu bila novinarska fantaziranja bez pokrića u pravim planovima i namjerama vlasti u gradu :|
drndalo

#11535 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Pa tu, u pricanju smo sampioni, da nam je jos koju lopatu uzeti...

Hebem mu mater, vidjosmo kako se zicara ipak moze napraviti, nova, brzo, kad se hoce... Kad se nece, onda seruckamo i trazimo izgovore...
Maharadza

#11536 Re: Sarajevo Construction

Post by Maharadza »

drndalo wrote: 05/01/2020 13:56 Pa tu, u pricanju smo sampioni, da nam je jos koju lopatu uzeti...

Hebem mu mater, vidjosmo kako se zicara ipak moze napraviti, nova, brzo, kad se hoce... Kad se nece, onda seruckamo i trazimo izgovore...
Može kada švabo donira svoje pare i kada ISTI NADZIRE GDJE I NA ŠTA IDE KEŠ (VRLO BITNO)! A mi znamo samo ukrasti, prevariti, izraditi i sl. Stoka od naroda.
tutku

#11537 Re: Sarajevo Construction

Post by tutku »

Jel bilo nekad neke ozbiljne ideje da se od centrala zatvori ulica do nps i da se od doma armije napravi park zajedno sa postojecim polosim parkom ispred ekonomije? Ja sam nekako ubijedjen da bi to jako uljepsalo centar grada i da bi napokon mogli dobiti moderan i veliki trg u glavnom gradu.
So What!

#11538 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Završni radovi na fasadi Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo
Image

Na objektu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo izvode se završni radovi vezani za fasadu objekta. Planirano je izvođenje kontaktne termoizolacione fasade na sjeverozapadnoj, sjeveroistočnoj i jugozapadnoj fasadi na osnovu čega bi se kompletirali radovi na fasadi objekta.

Image

Implementator projekta, kreiranog od strane Vlada Kantona Sarajevo, jeste UNDP Bosnia and Herzegovina, dok stručni nadzor obavlja Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo koji paralelno sa pomenutim radovima implementira i radove na vanjskom uređenju objekta.
Akta
So What!

#11539 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Završni radovi treće faze izgradnje zgrade za smještaj "ruševinaca" na Šipu
Image

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je u petak, 3. januara 2020. godine zajedno sa saradnicima obišao gradilište na Šipu gdje su u toku završni radovi treće faze izgradnje zgrade u kojoj će biti smješteni stanari iz ruševnih objekata sa područja općine Centar.

Za realizaciju treće faze, na osnovu ugovora kojeg su potpisali načelnik Nedžad Ajnadžić i generalni direktor angažovane građevinske firme "ITC Zenica“ Suvad Isaković, Općina Centar je iz prošlogodišnjeg budžeta izdvojila 768.750 KM.

U posljednjoj fazi realizacije ovog projekta planirani su unutrašnji završni radovi poput montaže sanitarija, elektro opreme, moleraj..., te postavljanje termoizolacione fasade, kao i vanjsko uređenje oko objekta. Okončanje ovih radova kao i završetak izgradnje objekta za „ruševince“ je planiran najkasnije do proljeća ove godine.

Općina Centar je za realizaciju svih faza ovog projekta, u kojem će biti 23 stambene jedinice za smještaj onih koji imaju status „ruševinaca“, iz svog budžeta izdvojila 1.690.000 KM.

Image

U prvoj fazi projekta, za šta je Općina izdvojila 505.300 KM, završen je najveći dio grubih građevinskih radova na objektu, sa krovnom armirano-betonskom pločom na koju je postavljena hidroizolacija. Zatim je urađen razvod kišne kanalizacije kao i radovi koji su neophodni kako bi se objekat zaštitio od vanjskih uticaja, posebno tokom zimskih mjeseci van građevinske sezone.

U drugoj fazi projekta, za čiju realizaciju su obezbijeđena sredstva rebalansom budžeta Općine Centar u iznosu od 413.000 KM, urađeno je zidanje unutrašnjih zidova i njihovo mašinsko malterisanje, postavljen je estrih, ugrađena je vanjska PVC stolarija. Također su završeni grubi razvodi unutrašnjih instalacija, te je ugrađeno požarno stepenište.

Načelnik Ajnadžić je potpisao i ugovor sa predstavnikom firme „Konkrit“ d.o.o. Sarajevo, koja je zadužena za nadzor pomenutih radova.

Ovo je drugi objekat čiju izgradnju finansira Općina Centar koja je prethodno realizovala izgradnju zgrade u Ulici Sepetarevac za smještaj 15 „ruševinaca“, a za šta je iz svog budžeta izdvojila 1.200.000 KM.
Akta
So What!

#11540 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

U Sarajevu se gradi zgrada od preko 40 spratova
Image

Početkom ove godine godine, u januaru ili februaru, Općina Novi Grad će raspisati međunarodni javni poziv investitorima za izgradnju Kongresnog centra Sarajeva.

Radi se o projektu u vrijednosti između 300 i 400 miliona KM. Ovo je, podsjetimo, kazao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić u utorak tokom druženja sa predstavnicima medija

BiznisInfo piše da urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo Općinsko vijeće Novi Grad 2016. godine, ali je zbog administrativnih problema stalno odgađana njegova implementacija.

Ovaj kompleks koji će se sastojati od više stambeno-poslovnih objekata nalazit će se se pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine na Alipašinom polju.

Za njegovu realizaciju ranije su se javljali investitori iz Omana, ali je početak radova kočio sudski spor koji je nedavno riješen.

Kompleks će sadržavati hotel, stambeno-poslovne zgrade, šoping centar, veliki trg, garažu i druge sadržaje, i drastično će promijeniti izgled cijelog Sarajeva, a ne samo Alipašinog polja.

Sarajevo bi implementacijom ovog plana prvi put dobilo toranj viši od 40 spratova. Naime, predviđena je izgradnja tri kule koje bi bile povezane trgovačkim centrom koji bi se nalazio u njihovom podnožju.

Prema Odluci o provođenju urbanističkog projekta “Kongresni centar Sarajeva” iz 2016. godine, maksimalna visina “vertikalnih akcenata” nakon trećeg sprata Poslovno trgovačkog centra, oznake (odnosno kule) A je 29 spratova, oznake B 34 sprata, a oznake C 39 spratova.

Kada je riječ o hotelu, predviđene dimenzije su tri podzemne etaže, prizemlje i 26 spratova.

Predviđeno je da bude izgrađen hotel sa 5 zvjezdica.
SA-C
So What!

#11541 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Pogledajte kako će izgledati nova zgrada Al Jazeere Balkans u Sarajevu
Image

Nova zgrada Al Jazeere Balkans trebala bi biti izgrađena u naselju Šip u Sarajevu do kraja 2021. godine, a mi vam ekskluzivno otkrivamo kako će izgledati balkansko sjedište ove svjetske TV kuće.

Projekat Al Jazeerine zgrade u Sarajevu radio je poznati sarajevski arhitekta Sead Gološ. On je autor više značajnijih objekata u Bosni i Hercegovini, a samo neki od najvažnijih u Sarajevu su stambeno komercijalni tornjevi Bosmal City Centar, prodajni centar Merkur, revitalizacija hotela Evropa, kao i shopping centri BBI i Sarajevo City Center.

Image

Kako je za Klix.ba rekao koordinator projekta Edin Smajić, zgrada Al Jazeere Balkans prostirat će se na 6.880 m2, imat će dvije etaže sa 113 parking mjesta iznad kojih će biti recepcija sa salonom za prijem gostiju i četiri sprata.

Futuristički objekat zadržao je elemente tradicionalnog stila, a osim poslovnog, predviđen je i stambeni dio sa apartmanima. Iz Al Jazeere Balkans poručuju da kroje zgradu prema svojim potrebama te da će imati jedan veliki i dva manja studija, a da će veliki biti duplo veći od sadašnjeg.

Image
So What!

#11542 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Njihova multimedijalna kuća, koju nazivaju svojim ponosom, savršeno će se uklopiti u budući izgled IT parka koji se gradi na Šipu, a iz AJB najavljuju i velika ulaganja u tehnički sektor.

Do kraja izgradnje može doći do manjih odstupanja u konačnom izgledu zgrade.

Image

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je na 40. redovnoj sjednici donijelo odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta planiranog za izgradnju stambeno poslovnih objekata kolektivnog stanovanja na lokalitetu Šip, a u skladu sa Regulacionim planom Poslovna zona Šip. Na osnovu donesene odluke Općinskog vijeća, objavljen je javni konkurs o prodaji zemljišta, a nakon provedenog postupka javnog nadmetanja, kao najpovoljniji ponuđač odabrana je Al Jazeera Balkans.

Načelnik Ajnadžić je istakao da izgradnja stambeno-poslovnih objekata na lokalitetu Šip treba biti u funkciji Inovacijsko-tehnološkog parka koji je prostorno-planskom dokumentacijom predviđen u blizini ovih lokacija.

Image

Direktor Al Jazeere Balkans, Tarik Đođić je izrazio zahvalnost načelniku i općinskim službama na saradnji i ekspeditivnosti, te dodao da je plan da objekat bude izgrađen do 11.11.2021. godine.
Klix
drndalo

#11543 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Maharadza wrote: 05/01/2020 21:47
drndalo wrote: 05/01/2020 13:56 Pa tu, u pricanju smo sampioni, da nam je jos koju lopatu uzeti...

Može kada švabo donira svoje pare i kada ISTI NADZIRE GDJE I NA ŠTA IDE KEŠ (VRLO BITNO)! A mi znamo samo ukrasti, prevariti, izraditi i sl. Stoka od naroda.
Ja ne znam da je svabo ovdje ucestvovao... On je bio u prici sa starom doniranom zicarom iz Svice, koja se vukla bar 10 godina... Na kraju smo dobili novu zicaru, poznatog proizvodjaca, i po meni NAJVAZNIJE, odlucili smo da je PLATIMO, cega smo se sadakom odvikli, cekajuci donacije od svakle... Mozda je ucestvovao u placanju racuna za montazu, jer je to bio obecao, to ne znam. Ali racuni za ovu zicaru stizu, stizace, i placace se...

Ako ovoliki grad, sa ovoliko turista ne moze platiti novu zicaru, ne treba ni da ga bude uopste... Mi uopste ne znamo koliko kostaju autousi, tramvaji, klupe, bilo sta... Pa ih olako razvaljujemo i bacamo...

S te strane je vazna i garaza kod Vijecnice, kao nesto novo... A ovo kazem kao prilican Anti-Skakista...
made_in_sarajevo

#11544 Re: Sarajevo Construction

Post by made_in_sarajevo »

itc zenica klasican primjer sda firme. malo pali, malo stranka eto ih na nogama, eto po sarajevu na jakim projektima gdje se sda vrti. evo ove zgrade i jos su po sipu radili, rijaset, tuzilastvo bih, laktaju se na bjelasnicu da upadnu onaj sportsko administrativni centar sto se treba praviti
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#11545 Re: Sarajevo Construction

Post by mk ultra »

nafaka za odabrane :mrgreen: :mrgreen:
Thorgerson

#11546 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

drndalo wrote: 06/01/2020 09:56 Ja ne znam da je svabo ovdje ucestvovao... On je bio u prici sa starom doniranom zicarom iz Svice, koja se vukla bar 10 godina... Na kraju smo dobili novu zicaru, poznatog proizvodjaca, i po meni NAJVAZNIJE, odlucili smo da je PLATIMO, cega smo se sadakom odvikli, cekajuci donacije od svakle... Mozda je ucestvovao u placanju racuna za montazu, jer je to bio obecao, to ne znam. Ali racuni za ovu zicaru stizu, stizace, i placace se...

Ako ovoliki grad, sa ovoliko turista ne moze platiti novu zicaru, ne treba ni da ga bude uopste... Mi uopste ne znamo koliko kostaju autousi, tramvaji, klupe, bilo sta... Pa ih olako razvaljujemo i bacamo...

S te strane je vazna i garaza kod Vijecnice, kao nesto novo... A ovo kazem kao prilican Anti-Skakista...
Pa dobro znam da smo nezahvalna stoka, ali da smo toliko nezahvalni. :roll:

I cuj ti price "možda je učestvovao". Pa jebemu život, prošla godina-dvije i već zaboravljeno.

Offerman je za obnovu sarajevske žičare donirao cca 7 i po miliona KM. Izradnja žičare je koštala cca 20 miliona KM. Znači hladno ćemo sad zaboraviti da je lik finansirao 1/3 žičare? Dakle, žičara nas je koštala 13 miliona KM, što je smiješan iznos za takvu stvar.

Da ne kažem da je on iz Švicarske prvi uopšte i počeo priču o obnovi i kontaktirao ljude ovdje i pokrenuo u startu čitavu stvar. Jeste na početku bila priča da se krene sa doniranom opremom, ali je to onda odbačeno. I čovjek je dao koliko je i obećao da će dati. I nije nista trazio zauzvrat. I jednom se tada pojavio provozao i to je to. I onda meni dodje sta ja znam Fahro i kaže ja sam Sarajevu poklonio toranj. Sta si ba poklonio? Kome si poklonio. Sta je imam od tog tornja...

I da nije bilo tog čovjeka, mi je nikad ne bi obnovili. Ne zbog tih 7,5 miliona. Nego jednostavno jer mi nemamo volju, želju, htjenje, znanje, ideje, bilo šta za takve stvari (pogledati bob stazu, pogledati hotel na Igmanu, pogledati skakaonice idtd itd da ne nabrajam sada).
drndalo

#11547 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

Iako sam ja citiran, ne mislim da si se bas meni nagovorio, nego vise opcenito...

Zasto rekoh da ne znam?

Zato sto za njega znam od starta price sa Svicarskom demontiranom zicarom, i mislio sam da su te dvije stvari vezane, ne znajuci da li je on sa svojom donacijom bio dio price oko nove zicare...

Da se podsjetimo, sam on je u neka doba, prije 2-3 godine izasao u medije sa upozorenjem da ako nesto vise konacno ne uradimo sa zicarom, da on povlaci svoj dio... Nakon toga su se nasi uzjebali i dodali gas...

Dakle njemu niti sta zaboravljam niti sam nezahvalan, naprotiv... Samo nisam znao jel dio nove price ostao nakon propada stare... Za koju smo by the way pokusavali dobiti donaciju Evropske komisije, za montazu, pa izvisili...
studiorum_tuzlaensis

#11548 Re: Sarajevo Construction

Post by studiorum_tuzlaensis »

drndalo wrote: 06/01/2020 14:12

Dakle njemu niti sta zaboravljam niti sam nezahvalan, naprotiv... Samo nisam znao jel dio nove price ostao nakon propada stare... Za koju smo by the way pokusavali dobiti donaciju Evropske komisije, za montazu, pa izvisili...
izvisili ne krivicom EK već onom "našom" ;)
drndalo

#11549 Re: Sarajevo Construction

Post by drndalo »

studiorum_tuzlaensis wrote: 06/01/2020 21:24
drndalo wrote: 06/01/2020 14:12

izvisili ne krivicom EK već onom "našom" ;)
Po mojim informacijama, a nije da branim "nase" sposobnjakovice, ni EK tu nije bila na visini zadatka... Prvo su rekli da moze i obecali, krenuli u projekt, pa onda u po frke skontali da to ne moze jer ta stara zicara ne zadovoljava neki EU standard... I ma koliko je to mozda na papiru bilo ispravno, nije ta zicara dosla iz Novopazarske dupljak radionice Levisa, pa da joj se ne zna porijeklo i proizvodjac... Naravno pod uslovom da bi je taj proizvodjac remontovao da bude 100% ispravna i montirana kako treba, kao da je nova...
nekome

#11550 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

Završeno montiranje nadvožnjaka na IX transverzali u Sarajevu

Image

https://www.klix.ba/biznis/zavrseno-mon ... /200108143
Post Reply