OldMayor wrote:JaneEyre wrote:3. ne bih nikad otišla na ove plenume i nešto pokušavala tim putem promjeniti. Zna se kojim se putem vlast mijenja, a to su izbori. Zato ako dragi plenumaši odluče da osnuju stranku, kandiduju se na izborima i ako mi se svidi njihov program - pa zašto im ne bih dala glas? I to upravo njima umjesto dosadašnjim vladajućim strukturama i strankama koje su 20 godina na vlasti...
Jeste, ali u drzavama u kojima demokratija vlada desetinama godina. Mi smo novi u tome svemu i tek ucimo neke stvari.
Evo 20 godina slusamo tu pricu, za koje nove stranke? Za koga ja da sad glasam? Jednostavno ne vidim opciju kojoj bi dao svoj glas, nekome cu ga dati, ali sve je do u pet deka.
E zbog toga, mi njih moramo tjerati da rade. A ne opustiti se kao prethodnih 20 godina i cekati, cekati, cekati. Zasto bi radili, kad ih niko ne tjera, nemaju odgovornosti, nemaju nista. Takva je psiha covjeka. Isto kao i u firmi, pusti ljude bez menadzera, od njih 10 mozda ce 3 radit, ovi ostali ce se zajebavat. E tako je i u nasoj drzavi.
''Iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) potvrđeno je kako u BiH trenutačno, barem na papiru, postoje 183 političke stranke, a od izbora provedenih 2010. godine iz sudskih je registara izbrisano čak 77 stranaka''(izvor: Dnevnik.hr)
poštovani, je li moguće da od oko 250 stranaka koje su učestvovale na prošlim općim izborima vama niti jedna ne odgovara sa svojim programom?
eh sad opet, slažem se sa Vašom konstatacijom da ih TREBA NATJERATI DA RADE. Upravo zbog toga, po meni, nisu se trebale tražiti ostavke - još jedan razlog zašto sam od početka bila protiv ovih protesta. Naime, njima - ministrima u vladi - je najlakše dati ostavke i dići ruke od svega. Ali trebalo ih je natjerati da rade. Trebali smo ih svakodnevno podsjećati na njihovu odgovornost i njih i njihove stranke na osnovu kojih sjede u vladi. Instrumenti postoje: trebalo je blokirati masovno ulaze ispred njihovih kuća i vikendica. Trebalo je blokirati ulaze ispred sjedišta njihovih stranaka, blokirati im ulaze kada ulaze u kafane, dan i noć ih proganjati sve dok se ne prihvate odgovornosti...i sve sa konkretnim zahtjevima: npr. Ministre tražimo da riješite problem javnog prevoza u Sarajevu! Ministre, tražimo da riješite problem poskupljenja vode u Sarajevu! a ne izaći na raskrsnicu i vikati ''ostavke, ostavke!'' i staviti transparent: ''svi za jednog, jedan za sve!'' ( moto iz knjige ''Tri musketira'') Također, koliko mogu da upratim protesti su i krenuli iz tuzle zbog problema radnika - žrtava bh privatizacije preduzeća...ali gdje je na zahtjevima Plenuma građana Sarajevo ijedan zahtjev vezan za ove radnike npr. uvezivanje radnog staža ili što hitnija uplata doprinosa za zdravstveno osiguranje da ovi jadni ljudi mogu makar otići doktoru...