Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#11526 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Bog te maz'o.... Klocijada bez granica...
Bloo
Globalna šefica

#11527 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Dozer wrote: Ako si cemu, eto mene. Vec imam djecu, ne treba mi vise :lol:
Hvala na ponudi.
Nisam čemu.
Ipak ću sačekati Smrčkov odgovor. :D
Dozer

#11528 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Misu :D
Hakiz

#11529 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:
shmizlica wrote: poštapalica kojoj apsolutno nije mjesto tu....pišeš dopis o realizaciji nečega i napišeš ako bog da...nema tu da, ne da, ako odradiš posao biće :mrgreen:
zna se čemu je gdje mjesto, ako smo sekularni hajde da i budemo
Ali nije nužno da se takve stvari niti govore i pišu s jedne, niti razumijevaju s druge strane kao stvar iznošenja intimnog vjerovanja i oslanjanja na Božiju volju, nego baš kao usputnu poštapalicu...Kao kada kažeš zaboga, pobogu, zbogom i sl. Tito je govorio bogami, jel to nešto vjersko? :mrgreen:
Baška da pismo završe sa:

ve la havle ve la kuvvete illa billahi
ve ma tevfiqi illa billahi!

i sl :mrgreen:
Poštovani saradnici, ako bog da, realizovaćemo ovaj projekat. To je je poštapalica.

Poštovani saradnici, jebiga, nismo realizovali projekat. To je poštapalica takođe.

U službenoj i poslovnoj korespondenciji nema mjesta poštapalicama. Nikakvim, ni lijepo vaspitanim ni vulgarnim. Štaviše, postoji standardizovani jezik u toj oblasti komunikacije i ako se od tog jezika odstupi može se doći u neprijatne situacije. Čak i kada se ne koristi sleng, nego i kada se koristi književni jezik, može doći do problema ako se ne koristi standardizovani oblik kada je komunikacija poslovnog ili službenog karaktera. Da ne bi nastala situacija "Šta je pisac htio reći?" Jedina sloboda je u pozdravu, umjesto Srdačno Vaš ili S poštovanjem može se malo personalizovati pozdrav. Ostalo treba biti po PS-u.

Ja sam u procesu učenja jednog stranog jezika imao knjigu posebno posvećenu formama pisanja u službenoj i poslovnoj korespondenciji. Ne jedna lekcija u knjizi, već posebna knjiga posvećena toj oblasti u tom jeziku.
Dozer

#11530 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Hakiz wrote: Poštovani saradnici, ako bog da, realizovaćemo ovaj projekat. To je je poštapalica.

Poštovani saradnici, jebiga, nismo realizovali projekat. To je poštapalica takođe.
Da li ovaj drugi dio znaci da bog nije dao? Ili da je neko bio neposoban?

Prelijepo je to tako... Za sve dobro - to je sredio dobri bog. Za sve sto ne ljava - e, to je do nas :lol: :lol: :lol:
Kakav mentalni sklop treba imati za ovakav kont, jbt...
Hakiz

#11531 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Dozer wrote:
Hakiz wrote: Poštovani saradnici, ako bog da, realizovaćemo ovaj projekat. To je je poštapalica.

Da li ovaj drugi dio znaci da bog nije dao? Ili da je neko bio neposoban?

Prelijepo je to tako... Za sve dobro - to je sredio dobri bog. Za sve sto ne ljava - e, to je do nas :lol: :lol: :lol:
Kakav mentalni sklop treba imati za ovakav kont, jbt...
Ne i drugi dio kaže da je bog dao. Dao je bog nekome da bude nesposoban pa nije urađeno kako treba.

Sve je bog dao...
Dozer

#11532 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

:lol: :lol:
Hoce li u dzehennem zato sto je pronevjerio i protracio narodne pare, a samim tim narodu pricinio zlo? :izet:
Hakiz

#11533 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Dozer wrote::lol: :lol:
Hoce li u dzehennem zato sto je pronevjerio i protracio narodne pare, a samim tim narodu pricinio zlo? :izet:
Neće ako izgradi džamiju.
shmizlica

#11534 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

al stvarno, šalu na stranu, zar to nije trivijaliziranje nečega šta ti je (navodno) sveto?
Hakiz

#11535 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Naravno da jeste.

Mislim da je stvar u tome da se bira manje zlo. Hrišćanstvo je to isto uradilo. Recimo Božić više nije proslava rođenja Isusovog nego festival konzumerizma. Ali ako se crkva protiv toga počne boriti, mogla bi imati više štete nego koristi.

Pa se male blasfemije dozvoljavaju radi omasovljenja i da bi se religija učinila"pitkijom, lakše probavljivom i time imala veći broj sljedbenika. Sve se plati, pa i tu malu blasfemiju će na kraju vjerska zajednica naplatiti i iskoristiti "za veće dobro".
Last edited by Hakiz on 31/01/2018 13:29, edited 4 times in total.
Smrcak15

#11536 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote: Jedna info za tebe (a i ostale), cisto da znate - zova moze uzrokovati sterilitet kod muskaraca. I uopste se ne zezam.
Dakle, lakse malo sa zovom.
nesto sam nacuo, neznam koliko je to tacno, mada ja to samo sezonski odradim :D
Smrcak15

#11537 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Hvala na ponudi.
Nisam čemu.
ako hoces da imas problema sa mojom zenom i djecom bujrum zovi onda :lol: a ja mislim da bi i tebi i meni prisjela zova :)
Dozer

#11538 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

E kakav li si ti gazda u kuci kad ne mozes privest bar jos jednu zenu :lol: :lol: :lol:
Mene moja stalno munta da privedem jos jednu, da se bucamo :lol: :lol:
Hakiz

#11539 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Dozer wrote:E kakav li si ti gazda u kuci kad ne mozes privest bar jos jednu zenu :lol: :lol: :lol:
Svi napadaju islam kao konzervativan, i kada se počne modernizovati, pa makar na način da žene ne daju muževima da pored njih imaju još žena, opet ne valja. Ako to nije islamofobija, ništa nije.
shmizlica

#11540 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

ili jednom kolega meni na moje vidimo se kaže kaži ako bog da, šmiz .....na vrh jezika mi ostalo da mu kažem :mrgreen: al neću, imam princip da iz poštovanja prema nečijem vjerovanju ne spominjem boga ni u kakvom kontekstu, pa de onda i ti nemoj da mi turaš riječi u usta koje ne mislim....šta tebi znači da ja kažem abd ako ja to ne mislim? meni je to sprdačina i ne želim da je izgovorim iz, eto poštovanja prema kolegi, a ono me vuče za jezik :-)

i kaže ateisti vaki, naki, agresivni :mrgreen: zlatni šta nam se radi :cry: :evil:
Smrcak15

#11541 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Dozer wrote:E kakav li si ti gazda u kuci kad ne mozes privest bar jos jednu zenu :lol: :lol: :lol:
Svi napadaju islam kao konzervativan, i kada se počne modernizovati, pa makar na način da žene ne daju muževima da pored njih imaju još žena, opet ne valja. Ako to nije islamofobija, ništa nije.
pa evo meni da zena kaze zeni jos, jednu rekao bi neka hvala....cuj jos jedna :-) to mi je ko smrtna presuda :lol:
Bloo
Globalna šefica

#11542 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

shmizlica wrote:ili jednom kolega meni na moje vidimo se kaže kaži ako bog da, šmiz .....na vrh jezika mi ostalo da mu kažem :mrgreen: al neću, imam princip da iz poštovanja prema nečijem vjerovanju ne spominjem boga ni u kakvom kontekstu, pa de onda i ti nemoj da mi turaš riječi u usta koje ne mislim....šta tebi znači da ja kažem abd ako ja to ne mislim? meni je to sprdačina i ne želim da je izgovorim iz, eto poštovanja prema kolegi, a ono me vuče za jezik :-)

i kaže ateisti vaki, naki, agresivni :mrgreen: zlatni šta nam se radi :cry: :evil:
ŠTa zlatni...na ranu privit :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#11543 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:
pa evo meni da zena kaze zeni jos, jednu rekao bi neka hvala....cuj jos jedna :-) to mi je ko smrtna presuda :lol:
Sram te bilo. Ne misliš na svoju ženu. Jadna sama mora da pere, pegla, usisava, kuha... Ne bi joj doveo pomoć. Ja da sam ti žena, razveo bih se istog trenutka kada bi rekao da nećeš da dovedeš drugu.
Hakiz

#11544 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
shmizlica wrote:ili jednom kolega meni na moje vidimo se kaže kaži ako bog da, šmiz .....na vrh jezika mi ostalo da mu kažem :mrgreen: al neću, imam princip da iz poštovanja prema nečijem vjerovanju ne spominjem boga ni u kakvom kontekstu, pa de onda i ti nemoj da mi turaš riječi u usta koje ne mislim....šta tebi znači da ja kažem abd ako ja to ne mislim? meni je to sprdačina i ne želim da je izgovorim iz, eto poštovanja prema kolegi, a ono me vuče za jezik :-)

ŠTa zlatni...na ranu privit :lol: :lol: :lol:
Normalno. Ljutu travu na ljutu ranu.
shmizlica

#11545 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by shmizlica »

Bloo wrote: ŠTa zlatni...na ranu privit :lol: :lol: :lol:
meHlem pravi :lol:
Bloo
Globalna šefica

#11546 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Hvala na ponudi.
Nisam čemu.
ako hoces da imas problema sa mojom zenom i djecom bujrum zovi onda :lol: a ja mislim da bi i tebi i meni prisjela zova :)
Jbg mislila sam da si spreman ići i tako daleko u pozivanju u vjeru da izađeš i na zovu sa ateistom.
Ali očito ne... :D

Ne širi se tako vjera moj Smrle..bjesomučnim udaranjem tastature...već finim djelima, pripravljanjem zove... :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#11547 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

shmizlica wrote:
Bloo wrote: ŠTa zlatni...na ranu privit :lol: :lol: :lol:
meHlem pravi :lol:
Your friendly neighbour Spid..ovaj ateista :D
arzuhal

#11548 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

zforumas wrote:Sto bi rek'o jedan komadir policije u jednom manjem mjestascu u BiH, aBd i sBp ( ako Bog da i s Bozijom pomoci) :mrgreen:

Ovako mu cak i sluzbeni dopisi pocinju :-)
:lol:
HardcoreMX

#11549 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

s evrom u boga...kazu neki..a mozda misle i vecina...
Nastasia

#11550 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Nastasia »

Hakiz wrote:
arzuhal wrote:
shmizlica wrote: poštapalica kojoj apsolutno nije mjesto tu....pišeš dopis o realizaciji nečega i napišeš ako bog da...nema tu da, ne da, ako odradiš posao biće :mrgreen:
zna se čemu je gdje mjesto, ako smo sekularni hajde da i budemo
Ali nije nužno da se takve stvari niti govore i pišu s jedne, niti razumijevaju s druge strane kao stvar iznošenja intimnog vjerovanja i oslanjanja na Božiju volju, nego baš kao usputnu poštapalicu...Kao kada kažeš zaboga, pobogu, zbogom i sl. Tito je govorio bogami, jel to nešto vjersko? :mrgreen:
Baška da pismo završe sa:

ve la havle ve la kuvvete illa billahi
ve ma tevfiqi illa billahi!

i sl :mrgreen:
Poštovani saradnici, ako bog da, realizovaćemo ovaj projekat. To je je poštapalica.

U službenoj i poslovnoj korespondenciji nema mjesta poštapalicama. Nikakvim, ni lijepo vaspitanim ni vulgarnim. Štaviše, postoji standardizovani jezik u toj oblasti komunikacije i ako se od tog jezika odstupi može se doći u neprijatne situacije. Čak i kada se ne koristi sleng, nego i kada se koristi književni jezik, može doći do problema ako se ne koristi standardizovani oblik kada je komunikacija poslovnog ili službenog karaktera. Da ne bi nastala situacija "Šta je pisac htio reći?" Jedina sloboda je u pozdravu, umjesto Srdačno Vaš ili S poštovanjem može se malo personalizovati pozdrav. Ostalo treba biti po PS-u.

Ja sam u procesu učenja jednog stranog jezika imao knjigu posebno posvećenu formama pisanja u službenoj i poslovnoj korespondenciji. Ne jedna lekcija u knjizi, već posebna knjiga posvećena toj oblasti u tom jeziku.
Mi smo još u srednjoj školi imali čitavu knjigu "poslovna korespondencija" i čitavo jedno polugodište učili načine pisanja poslovnih pisama, dopisa, narudžbenica, otpremnica, itd..

Američki stil, europski stil, sa proredima, bez proreda, sa duplim proredima, itd ..

Kada se koji stil koristi, kada je dozvoljeno koristiti "opušteniju" formu i način obrađanja i apsolutno mi je van pameti to "ako bog da" u poslovnim dopisima. Nije što je religijska poštapalica, nego što je ... van pameti.

Zamisli u Norveškoj šalje jedna firma partneru dopis i kao: " If good gives " :D

Isto kao što mi je odvratno čuti ljude dok prezentuju projekat, o nekom ozbiljnom izlaganju se radi, ili političari kad daju izjave za novinare a svaka treća: OVAAJ, DAKLE, ONAJ.

Pa nismo na ulici.
Post Reply