Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Corto Maltese wrote:
Pa zaista se otrgao, ni to nije stvar rasprave.
Možeš li zamisliti koja je to frka u glavi.
Sa jedne strane ti, deceniju i kusur, titraju, proglašavaju te novim Titom, usput imaš standard života koji nisi ni sanjao. Hodaš po svijetu, skijaš po Austrijskim Alpama, a prije rata nisi imao ni skije ni pasoš.
Sa druge strane, nisi uključen ni u kakve stranačke aktivnosti, izbjegavaju te, ne daju ti ni parolu da sastaviš, a kamo li kakav ozbiljniji dokument.
A tebe ponijeli glasovi onih oni s prve strane.
Nošen tim vjetrom, odlučiš da ih sve odjebeš i napustiš stranku.
I niko iz te stranke ne krene za tobom!?
Pokušaj da zaboraviš sve što ti je o ŽK servirano u prethodnih 10 godina i koncentriši se samo na period nakon "...Sad idem do kraja!"
Mazgov će ti biti mnogo jasniji.
A vidi ovo, interesantno je da za tu deceniju za tog ŽK puppet master nije stvorio sredstvo ucjene niti nekog jaceg argumenta kojim bi ga "ubio" (politicki naravno) ili ucijenio da ostane u stranci. Realno govoreci, da su ga imali "u saci", nikud on ne bi mrdnuo, jer mozda iz stranke niko nije otisao za njim, no onih 300k glasova nije mali kapital. Jedino ako su se medjusobno dogovorili (citaj ucijenili jedni drugog) da se taj prljavi ves ne iznosi. No iz toga opet slijedi da ZK i nije takav mazgov. Da sumiram, ili je mazgov al' posten, ili je neposten al' nije mazgov. Ako je ovo prvo, ima moj glas, jer ne bi bio ni prvi ni posljednji mazgov (a ni najveci) koji je egzistirao na ovom sumornom politickom nebu, no prvi posten sigurno. No ako bude ovo drugo, onda definitivno preskacem ove izbore (osim ako u nekom trenutku ne odlucim da slijedim Alfonsa te zaokruzim ovog Raguza cisto iz zajebancije).
Nemaju ga čime ucijeniti, nemaju prljavog veša.
Poštenje, barem finansijsko, je van svake sumnje.
Kome je to dovoljno, bujrum nek glasa.
S svim posljedicama koje to nosi, jer, kao što već napisah, svakakve promjene su moguće.
Može lopov postati pošten, može se poštenjačina iskvariti, dobar može da se prozli, zao da se podobri, pametan da pobudali, slab da ojača, jak da padne kurcu za uši, može i ovisnik da se skine s igle...
Jedino što se nikad nije desilo, nit će se desiti, to je da glup postane pametan.
Ta taraba se ne preskače.
Banksy wrote:A da ne širimo o tome koji idiot tek moraš biti pa priznati, usred predizborne utrke, cijeloj javnosti da si ispao idiot i politički diletant, da te neka lijeva tetka iz Livna preveslala k'o zadnjeg naivca.
Odsustvo nekog vještog i iskusnog pr tima se osjeti svakodnevno, u svakom njihovom potezu, izjavi, stavu, političkom ponašanju. Pod hitno naći nekoga ... Ali, naravno, otvoriti oči da nije podmetnut od konkurencije.
Itd ...
Nudili smo im odredjene usluge, i to po jaranskim cijenama, no kada je DF odlucio da postane privjesak SBB-a ponuda je povucena. Ne poslujemo s teroristima.
Corto Maltese wrote:
S svim posljedicama koje to nosi, jer, kao što već napisah, svakakve promjene su moguće.
Može lopov postati pošten, može se poštenjačina iskvariti, dobar može da se prozli, zao da se podobri, pametan da pobudali, slab da ojača, jak da padne kurcu za uši, može i ovisnik da se skine s igle...
Jedino što se nikad nije desilo, nit će se desiti, to je da glup postane pametan.
Pa realno, nama i ne treba pametan, samo posten (za pocetak). Pametan a posten covjek na ovim prostorima nije dugog vijeka, il' se iseli, il' ga roknu, treceg nema. Pametnih a lopova smo imali hejbet, zato i jesmo tu gdje jesmo.
Corto Maltese wrote:
Pa realno, nama i ne treba pametan, samo posten (za pocetak). Pametan a posten covjek na ovim prostorima nije dugog vijeka, il' se iseli, il' ga roknu, treceg nema. Pametnih a lopova smo imali hejbet, zato i jesmo tu gdje jesmo.
Ne slazem se.
Pametan a lopov ce se truditi da previse ne zajebe stvar, da ga ne uhvate, da bude sto manje ocito.
Ogranicen a posten ce djelovati potpuno ciste savjesti, uvjeren da radi za dobrobit svih gradjana, dok nesto ne ode u tri picke materine zato jer, jebiga, covjek ne zna.
Corto Maltese wrote:
Kao što rekoh, bujrum!
Ne bih ja ovdje da namećem nikome za koga da glasa, samo me nervira kada se nekima lijepe lažne etikete i deklaracije.
Meni je DF ubjedljivo najzanimljivija stranka za pratiti u ovo predizborno vrijeme.
Naročito kad pukne tikva između predsjednika stranke i stranačkog kandidata za predsjednika države.
Tu će da bude i fizike.
Naravno ne direktne, nego one: "Pusti me, šta me držiš, pusti me da ga ja opaučim!"
Pametan a lopov ce se truditi da previse ne zajebe stvar, da ga ne uhvate, da bude sto manje ocito.
Ogranicen a posten ce djelovati potpuno ciste savjesti, uvjeren da radi za dobrobit svih gradjana, dok nesto ne ode u tri picke materine zato jer, jebiga, covjek ne zna.
Kao sto rekoh ovih podvucenih smo imali more, pa nas samo kuhaju polagano, k'o onu zabu u kipucoj vodi. Vise se i ne trude da bilo sta sakriju i boli ih djokica hoce li ih uhvatiti.
Ovo: "dok nesto ne ode u tri picke materine", me nasmija, cini mi se da smo mi vec u cetvrtoj majcinoj.
Samo je Bosna Bogom dana. Samo je Bosna i Hercegovina tu da ostane, sve ostalo dolazi i odlazi. Po cijenu da se ponavljam, ovoj zemlji svi predviđaju nestanak barem posljednjih nekoliko stotina godina. I likuju i vesele se sve očekujući, evo, samo što nije nestala, njena propast je iza ćoška. A Bosna se uvijek vrati, ustane na noge, uspravi se i nažalost plati tešku i krvavu cijenu za to. I zato ja volim ovu zemlju. Zato što će se vratiti. Ali, da bi se vratila za dvadeset godina, moramo sada napraviti prvi korak
Emir Suljagić, jedan od osnivača i doskorašnji koordinator koalicije "Prvi mart", kandidat je Željka Komšića i njegove Demokratske fronte za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Takođe, Suljagić je radio na stvaranju zajedničke liste probosanskih stranaka što je rezultiralo formiranjem kandidatske liste koja nosi naziv “Domovina”, a potpisnice su: SDA, Stranka pravde i povjerenja, Posavska stranka, Demokratska fronta, Stranka dijaspore, SDU, Stranka za BiH, HSP i SBB. To nam je poslužilo kao povod za ovaj razgovor.
*Šta mislite da li Domovina može pomaći situaciju s mrtve tačke u pogledu zaštite prava nesrba u RS-u?
Da budem krajnje otvoren, jedan od razloga iz kojih sam prihvatio da budem kandidat Demokratske fronte–Željko Komšić – osim toga što sam bio počastvovan ponudom i što nisam mogao odbiti da se pridružim čovjeku koji je u svakom trenutku svoje karijere bio na pravoj strani istorije – jeste i taj da pokušamo spriječiti sarajevsku političku čaršiju da još jedan uspjeh građana založi zarad kratkoročnog i vlastitog političkog i finansijskog interesa. Ta takozvana politička čaršija toliko je otuđena od stvarnosti da je narod koji se pobunio prošlog februara optužila da hoće da uništi državu koju su oni, elita, s teškom mukom stvorili!? Ne znam da li se sjećate te prvo panične i histerične reakcije Bakira Izetbegovića koji je više brinuo o otvaranju Zare i Zlatka Lagumdžije koji je odjednom otkrio da je Bošnjak i njegove zabrinutosti što su se protesti događali samo tamo gdje su Bošnjaci većina – što je, naravno, laž – i posljedičnog pada u zagrljaj jednog drugom, ali narod u Bosni to pamti i čeka oktobar da kaže šta misli o tome. Da bih spriječio njih dvojicu da ponovo mešetare i prodaju i trguju onim što je uradio Prvi mart – kao što su uradili odmah poslije lokalnih izbora u Srebrenici – ili da bih barem učinio sve što mogu da to spriječim, odlučio sam da prihvatim kandidaturu i zajedno sa Željkom Komšićem, pokušam ovoj zemlji dati priliku za novi početak. Nakon lokalnih izbora 2012. godine, Lagumdžija je zajedno sa Dodikom učinio apsolutno sve da spriječi ponavljanje toga 2014., uključujući i pokušaj usvajanja Zakona o prebivalištu čija bi provedba imala za rezultat lišavanje prava glasa najmanje nekoliko desetina hiljada nesrba. Nema nikakve sumnje da bi kao dio dogovora koji postoji između njega i Bakira Izetbegovića o postizbornoj koaliciji ponovo bio založen fizički opstanak te skupine ljudi. Ovaj put neće moći.
Principijelna koalicija: Emir Suljagić i Željko Komšić
Koalicija Prvi mart *Da li Koalicija Domovina može poljuljati višegodišnju autokratsku vladavinu Milorada Dodika u Republici Srpskoj?
Koalicija Domovina će nezavisno od ishoda izbora zaustaviti trend političke marginalizacije nesrpskog stanovništva u tom entitetu, koji se činio naizgled nezaustavljivim. Dalje, ko god da bude bio u situaciji da formira entitetsku vlast, neće to moći učiniti bez glasova Domovine. Međutim, Milorad Dodik nije bitan, kao što nije bitno ni ko će drugi biti na vlasti kada on ne bude. Bitno je ispunjenje plana, cilja i vizije Prvog marta. Domovina je u tom smislu samo instrument u dugoj borbi koja je tek započela. Naš horizont, nas koji dijelimo vrijednosti Prvog marta, ne mjeri se izbornim ciklusom. Naš cilj je otklanjanje čak i teoretske mogućnosti da se ponovi pokolj i napad na ovaj narod i zemlju koji se dogodio devedesetih godina prošlog vijeka. I sve što činim, sve što čine ljudi s kojima sam do sada radio kao aktivista, motivirano je isključivo time. Nama se to ne smije ponoviti, jer ponavljanje toga ne možemo preživjeti.
*Kakve rezultate predviđate na izborima u oktobru?
Istraživanja govore da u takozvanom federalnom dijelu BiH Demokratska fronta–Željko Komšić ima određenu prednost u odnosu na SDA, treći je Savez za bolju budućnost, dok se može očekivati da SDP padne na svoj istorijski minimum. HDZ BiH će vjerovatno zadržati ono što ima sada. U drugom entitetu SNSD i SDS su prilično izjednačeni i sve zapravo zavisi od toga kako će glasati građani nesrpske nacionalnosti, odnosno ko će njima i njihovim izabranim predstavnicima biti prihvatljiviji poslije izbora. Nema nikakve sumnje da ce iduće četiri godine biti sudbonosne za ovu zemlju i da ukoliko na ovim izborima mi koji smo se pridružili Željku Komšiću ne budemo pobjednici izbora, bojim se da će za četiri godine biti održani u nekoj drugoj i drugačijoj zemlji. Oni koji donose odluke o ovoj zemlji – a to je jedna mala klijentelistička skupina koja prelazi stranačke linije – nisu pokazali sposobnost za bilo šta osim krađe, nerada i izdaje. Oni ne vide da je narod na ivici izdržljivosti i biće iznenađeni kada na proljeće ponovo buknu nemiri, ukoliko se nešto ne promijeni na izborima u oktobru. A građani stoga imaju samo jedan način da nešto promijene u zemlji: glasanjem na izborima. Eksperimenti sa direktnom demokratijom naprosto nemaju šanse da uspiju, i kao što ste vidjeli, vlast je vrlo rado ustupila taj nepolitički prostor većinom dobronamjernim ljudima iz tzv. plenuma, sve dok su oni zadržali mogućnost da donose odluke, postavljaju upravne i nadzorne odbore, imenuju direktore itd. Ljudi koji već godinama donose odluke o našoj zemlji vjeruju da ona počinje na Baščaršiji, a završava na Marijin-dvoru. Tačnije, da počinje na ulazu u BH Telecom, a završava na ulazu u Elektroprivredu BiH. Naša zemlja je duboko podijeljena, ali ne po etničkim linijama, nego na „bijelce“ koji imaju pravo da upravljaju zemljom i njenim resursima, i „crnce“ koji moraju biti zahvalni na mrvicama sa bjelačkih stolova.
Naša zemlja je podijeljena na "bijelce" i "crnce": Emir Suljagić
Koalicija Prvi mart *Ako postanete član Predsedništva, šta će biti vaš prvi potez na toj funkciji?
Službena posjeta Beogradu, a potom privatna posjeta Novom Pazaru i Prištini.
*Šta konkretno podrazumeva politika čoveka koji je izjavio da će predstavljati one bh. građane koji se nisu snašli?
Kada glasaju za člana Predsjedništva građani glasaju za ono što hoće da bude njihov glas u naredne četiri godine, za nekoga ko će artikulisati njihove vrijednosti prije svega, na način na koji je to radio Željko Komšić. Ova zemlja i ovaj narod u Predsjedništvu trebaju nekoga ko će ih predstavljati sve, bez obzira na to gdje žive – i tamo gdje su manjina – a ne samo one Bošnjake koji žive na Poljinama. Želim pokazati da se mora raditi, da je rad jedina vrijednost koja nam svima mora biti zajednička, uz sve međusobne razlike. A postoji cijeli niz stvari na kojima članovi Predsjedništva mogu raditi i izvan ustavnih ovlasti, koje su samo naizgled ograničene. U tom smislu, želim raditi na povratku prisustva Bosne i Hercegovine od Prijedora do Trebinja. U protekle dvije godine sam kao aktivista sa mladićima i djevojkama iz Prvog marta radio na izgradnji kapacitete za zaštitu prava povratnika i to od pravne zaštite, preko pristupa javnim uslugama do organizovanja autonomnog sistema obrazovanja u saradnji sa privatnim inicijativama i želim nastaviti da radim na tome i podrediti tome sve resurse kojima ću imati pristup kao član Predsjedništva BiH. Dalje, želim ovu instituciju pretvoriti u prvu liniju u odbrani ljudskih prava i otklanjanju diskriminacije u zemlji. Insistirat ću na povratku pregovora i razgovora u okvire institucija, i napuštanju mehanizama poput tzv. „šestorke“ ili „sedmorke“, koji nemaju nikakav legalni okvir. Radiću najpredanije što mogu na rješavanju pitanja vojne imovine i uklanjanju barijera u procesu NATO integracija.
*Šta mislite o tome što je Bakir Izetbegović nedavno u intervjuu izjavio da je zadovoljan svojim četverogodišnjim mandatom koji je bio, kako je rekao, uspešan i sadržajan? Istovremeno, govorio je kao da njegova stranka nije umešana u rasulo u kojem se trenutno BiH nalazi koje je svoj vrhunac doseglo na februarskim protestima. Osim toga, tom prilikom je istakao da veruje kako ćete Vi i Demokratska fronta na izborima u oktobru proći mnogo lošije nego što se činilo pre nekoliko mjeseci?
Činjenice su sljedeće. Bakir Izetbegović je jedan od dva kandidata Zlatka Lagumdžije. Ako ne postoji sporazum između njih dvojice o tome da sa Izetbegovićem u Predsjedništvu Lagumdžija dobija mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, neka onda javno kaže da ne postoji. Bakir Izetbegović nema podršku cijele SDA. Štaviše, cijeli niz visokih zvaničnika te stranke je podržao i podržava moju kandidaturu. Bakir Izetbegović je predsjedavao u trenutku kada je ova zemlja umalo doživjela rasap i sve što je umio da uradi jeste da optuži narod da je nezahvalan za mrvice koje dobija. Danas je u Bosni i Hercegovini dobro samo onima koji su u poziciji da iznuđuju novac za upis djece na fakultet, za zapošljavanje, za liječenje. Dalje, od trenutka objave moje kandidature, vrši se bjesomučan pritisak na preživjele Srebreničane, boračka udruženja, ratne zapovjednike Armije BiH, preživjele žrtve genocida i otvoreno traži od njih da me javno napadnu zato što sam se usudio prihvatiti kandidaturu koju mi je ponudio Željko Komšić. Narod će izaći na izbore u oktobru i reći šta misli o Bakirove četiri godine, jer ovi izbori su upravo to: referendum o četiri godine iza nas.
*Kako ocenjujete činjenicu da SDP i dalje pokušava igrati na kartu multikulturalizma? Njihov kandidat Bakir Hadžiomerović, kao da SDP nije vladao u protekle četiri godine, izjavio je da nastupa kao predstavnik čitave levice, u ime jedne partije koja je, kako je rekao, ugaoni kamen opstanka zavnobihske Bosne i Hercegovine?
U SDP-ovoj kandidaturi Bakira Hadžiomerovića ima ZAVNOBIH-a i ljevice onoliko koliko ih ima između kuća Nedžada Brankovića i Bakira Izetbegovića na Poljinama. Tamo je, naime, kuća Zlatka Lagumdžije, ljevičara. Nažalost, Hadžiomerović je samo pijun i njegova kandidatura je trojanski konj podmetnut biračkom tijelu lijevo od centra i treba da osigura još četiri godine enormnog ličnog bogaćenja Zlatka Lagumdžije i Bakira Izetbegovića. SDP ne postoji već izvjesno vrijeme: od takozvane „implementacije izbornih rezultata“ s kraja decembra 2011. godine postoji interesna skupina i klijentela Zlatka Lagumdžije na jednoj strani i prevareno i izdano članstvo na drugoj strani, koje se ispod glasa pita šta se to zapravo dogodilo sa idejom koju su dijelili. Stoga će SDP-ovo članstvo kandidata tražiti u meni, jer znam da su to ljudi koji ne žele saučestvovati u izručenju ove zemlje u ruke Bakiru Izetbegoviću na još četiri godine.
*Kakvo mesto u bošnjačkoj kulturnoj i političkoj zajednici danas zauzima Srebrenica? Kako se bošnjačke političke elite odnose prema genocidu?
Po cijenu da ponovo skandaliziram te meke elitističke želuce: kad im treba neko da se slikaju, onda grle i slikaju se sa šehidskom djecom, što iz Srebrenice, što iz drugih mjesta u Bosni i Hercegovini. Kada zapošljavaju, tada zapošljavaju svoju rodbinu. To je mjesto koje u bošnjačkoj kulturnoj i političkoj eliti danas zauzimaju i Srebrenica i Prijedor i Višegrad i sva druga stratišta u ovoj zemlji.
*U jednom nedavnom intervjuu ste rekli: „Mi danas živimo u stvarnosti koja je kreirana ognjem i mačem, genocidom i zločinima protiv čovječnosti, u tri mjeseca 1992. godine. Nikad neću pristati na tu stvarnost“. Nepristajanje na takvu stvarnost bilo je vidjivo i u Vašem delovanju o okviru Prvog marta. Kakvi su Vaši planovi za nastavak borbe protiv te čudovišne realnosti?
Kao što sam rekao, Prvi mart je ideja i horizonti te ideje se ne mjere izbornim ciklusima. Nakon mog izbora u Predsjedništvo, Prvi mart će na raspolaganju imati sve što je potrebno da svoje ciljeve nastavi provoditi u djelo, i svoj integritet, svoj obraz i svoju imovinu ću založiti za to. Mladići i djevojke koji budu radili u Prvom martu više nikada neće morati da kamče, prose i mole da bi dobili priliku da urade nešto za opće dobro, kao što smo to morali da radimo mi koji smo ga osnovali. Neće više nikad nikoga morati da uvjeravaju u ispravnost ciljeva i moralnu izvjesnost vrijednosti Prvog marta.
*Da li ta borba podrazumeva i ukidanje Republike Srpske? To bi nesumnjivo bilo pravedno, ali je pitanje koliko je tako nešto moguće. Postoje li realističnije političke opcije i akcije koje bi promenile trenutno stanje stvari?
Samo je Bosna Bogom dana. Samo je Bosna i Hercegovina tu da ostane, sve ostalo dolazi i odlazi. Po cijenu da se ponavljam, ovoj zemlji svi predviđaju nestanak barem posljednjih nekoliko stotina godina. I likuju i vesele se sve očekujući, evo, samo što nije nestala, njena propast je iza ćoška. A Bosna se uvijek vrati, ustane na noge, uspravi se i nažalost plati tešku i krvavu cijenu za to. I zato ja volim ovu zemlju. Zato što će se vratiti. Ali, da bi se vratila za dvadeset godina, moramo sada napraviti prvi korak.
Kao što rekoh, bujrum!
Ne bih ja ovdje da namećem nikome za koga da glasa, samo me nervira kada se nekima lijepe lažne etikete i deklaracije.
Meni je DF ubjedljivo najzanimljivija stranka za pratiti u ovo predizborno vrijeme.
Naročito kad pukne tikva između predsjednika stranke i stranačkog kandidata za predsjednika države.
Tu će da bude i fizike.
Naravno ne direktne, nego one: "Pusti me, šta me držiš, pusti me da ga ja opaučim!"
E jbg Corto, ti kao da nisi kod nas nikad bio na izborima, pa predizborna kampanja svih (ali svih) stranaka i svodi samo na "ljepljenje etiketa i deklaracija".
U politici nasoj (uostalom slicno je u svemu kod nas, al' je u politici cini mi se najocitije) pokazujes da si kvalitetniji od nekog ne tako sto istices svoj kvalitet, nego rusis kvalitet rivala ispod svog. Kako to rade svi, kvalitet pojedinca samo opada, i pobjednik je onaj koji bude najblizi onom svom "polaznom kvalitetu" (naravno taj krajnji je uvijek manji od ovog polaznog kvaliteta). Upravo zbog ovoga i nemamo kvalitetnih ljudi u politici, jer sto bi se oni zahebavali sa tim, kad je nemoguce iz te bitke izaci kvalitetniji. Kolo vode ljudi ciji kvalitet vise ne moze dole.
Naravno da pod pojmom kvalitet ovdje mislim na sliku koju prosjecan birac nakon svih "ljepljenja etiketa i deklaracija" ima o nekom kandidatu.
joint union wrote:Pa realno, nama i ne treba pametan, samo posten
Tačno pred ustavne reforme i promjenu Daytona? Bože sačuvaj
Legendo, puno ce jos Miljacke proteci do tih reformi, a pogotovo promjene Dejtona.
A kad si vec tu, ko je po tebi taj koji bi nas kroz "ustavne reforme i promjenu Daytona" najbolje proveo?
Ma u inat ovim i onim nek crknu sto ce i ZK nesto da sr pita.
Svakako ovdje ne moze nikad biti bolje pa nek i njima prisjedne. Dakle mazohisticki iz inata - DF.
drugi profil wrote:Ma u inat ovim i onim nek crknu sto ce i ZK nesto da sr pita.
Svakako ovdje ne moze nikad biti bolje pa nek i njima prisjedne. Dakle mazohisticki iz inata - DF.
Liberalism wrote:
„Osjećam se kao kompletan idiot!“
Pa i jesi idiot.
Biti šef stranke, a kandidirati neku/og levata kojeg ne poznaješ, u koga nemaš 100% povjerenja, s kim nisi proveo bar 50 sati razgovora, o kojem ne znaš ništa, može samo idiot. Zora je očito lažov, ali to ne mijenja fakat da si ti loše obavio domaću zadaću. Nažalost.
I uprkos tome, glasaću za vas ... Samo zato jer vam je konkurencija ološ i mafija.
Tupani.
Sto se mene na ovu temu tice stvarno ti nemam vise sta reci.
Treba li creati da koristi mrtvog oca kako bi dobio koji glas?????
I ovo tvoje, svako malo, spominjanje njegovog oca na ovoj temi, stvarno postaje degutantno. Pustite čovjeka da na svom privatnom facebook profilu objavljuje šta želi. Ionako oni koji ga imaju za prijatelja na fejsu su se već vjerovatno odlučili za koga će glasati. Zato ne budi paranoičan sa tom njegovom propagandom i ohladi malo.