Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#11501 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

The BEN10 wrote:Ovi projekti, posebno trasa preko Višegrada, su cirkus! U čitavoj istočnoj Bosni, na potezu od Trebinja do Zvornika, jedva da živi 50 hiljada ljudi, sa tendencijom smanjenja svake godine. Kome će naplaćivati korištenje te trase - vukovima i lisicama!?
Pa Sa-Mo ili Sa-Tz, putevi koji povezuju daleko veće sredine, imaju negdje 20 hiljada auta dnevno. I taj negdje promet je možda donja granica bilo kakve isplativosti projekta.
http://nap.ba/new/vijest.php?id=42511
Na prste se mogu napisati dionice u regionu koje su ekonomski isplative. A kamoli u BiH. Pa evo. Grade se autoputevi.

Ako Turci pristanu na taj famozni BOT sistem, i dođe do realizacije projekta - država (mi) će plaćati Turcima za promet koji nedostaje. Ako nam se ne sviđa računica - zahvalimo se Turcima. I ne gradimo. Živimo nihilistički i boli nas briga. I za našega života ne vidimo autoputeve. A da se razumijemo - ni naša djeca. A svi ovi autoputevi se ne prave nama, jer za naša života se nećemo navozati. Već za našu djecu se prave. Da nas ne pitaju šta ste radili, a mi se sakrijemo od sramote.
The BEN10

#11502 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Haris.ba wrote:
The BEN10 wrote:Ovi projekti, posebno trasa preko Višegrada, su cirkus! U čitavoj istočnoj Bosni, na potezu od Trebinja do Zvornika, jedva da živi 50 hiljada ljudi, sa tendencijom smanjenja svake godine. Kome će naplaćivati korištenje te trase - vukovima i lisicama!?
Pa Sa-Mo ili Sa-Tz, putevi koji povezuju daleko veće sredine, imaju negdje 20 hiljada auta dnevno. I taj negdje promet je možda donja granica bilo kakve isplativosti projekta.
http://nap.ba/new/vijest.php?id=42511
Na prste se mogu napisati dionice u regionu koje su ekonomski isplative. A kamoli u BiH. Pa evo. Grade se autoputevi.

Ako Turci pristanu na taj famozni BOT sistem, i dođe do realizacije projekta - država (mi) će plaćati Turcima za promet koji nedostaje. Ako nam se ne sviđa računica - zahvalimo se Turcima. I ne gradimo. Živimo nihilistički i boli nas briga. I za našega života ne vidimo autoputeve. A da se razumijemo - ni naša djeca. A svi ovi autoputevi se ne prave nama, jer za naša života se nećemo navozati. Već za našu djecu se prave. Da nas ne pitaju šta ste radili, a mi se sakrijemo od sramote.
Pa naravno, ali nije isto kada na nekoj dionici imaš 80% ili 90% prometa koji pokriva isplativost donje granice prometa, i kada imaš 20-30%, kao što bi bilo na ovoj ovamo! Tamo gdje imaš, kažem, promet približan granici isplativosti tu je i razumljiva gradnja jer se možeš nadati nekom porastu, rastu industrije i tako to.
Evo karte gustoće naseljenosti - pazi istoka, pustara živa. Međutim, fora je da će to u budućnosti biti daleko gore. Sokolac, Pale, Višegrad - pa tu nema ni 20 stanovnika po km2.

Image
Haris.ba

#11503 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

The BEN10 wrote:Pa naravno, ali nije isto kada na nekoj dionici imaš 80% ili 90% prometa koji pokriva isplativost donje granice prometa, i kada imaš 20-30%, kao što bi bilo na ovoj ovamo! Tamo gdje imaš, kažem, promet približan granici isplativosti tu je i razumljiva gradnja jer se možeš nadati nekom porastu, rastu industrije i tako to.
Evo karte gustoće naseljenosti - pazi istoka, pustara živa. Međutim, fora je da će to u budućnosti biti daleko gore. Sokolac, Pale, Višegrad - pa tu nema ni 20 stanovnika po km2.
Neće se autoput praviti po Romaniji jer ima nekih šansi da u bliskoj budućnosti će tu nastati bum. Već samo da postoji šansa da umjesto sa 20 st/km2 spadne na 10 st/km2.

A ti manji gradovi opet nisu glavni razlog zašto trebaju dobri putevi. Mi prolazimo proces stvaranja centara / bazena. To što uz cestu nema naroda je nebitno. Bitno je spojiti bazene.

Ponavljam, da se gleda promet približan isplativosti gradnje - samo nekoliko dionica u regionu bi se napravilo. Gradnja autoputeva je samo gradnja alata od kojega će se nešta stvoriti. Sam sebi autoput svrha u ovom regionu nije (a rijetko gdje i jeste).

Imamo veoma jednostavan izbor. Napraviti autoput pod gubicima da bi mogli odgovoriti modernim privrednim potrebama, ili uštediti pare i na drugi način pokušati se razvijati. Možemo odlučiti zaobraviti na autoputeve, i ni metra napraviti za generaciju i reći dajemo milijardu u obrazovanje i naučna istraživanja. I tu bi bila ista priča. Isplati li se praviti fakultet na Sokocu (a već ima :D ).

Smisao javnih investicija i jeste ulaganje u nešta što samo po sebi nije ekonomski opravdano. Samo je odluka vrijedi li imati autoput prema Srbiji, tj. kakav razvoj može donijeti imati dva moderna koridora prema istoku Evrope. Gledati samo cijenu izgradnje i troškove oko autoputa - gubi iz vida svrhu autoputa.

Dobar primjer je gradnja skloništa u Konjicu. To je bilo ekonomski neopravdano samo po sebi. Ali je donijelo zadovoljenje strateške vojne potrebe, zapošljavanje naroda, prikupljanje potrebnoga znanja - i na kraju dovelo do ogromnih zarada gradnjom sličnih takvih objekata u Iraku.
Matzan

#11504 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Grean wrote:Nema logike sva ova prica, tek tako odluciti da ce praviti oba pravca i to po sistemu da Turci finansiraju, naplacuju i vrate sto bi znacilo da nema zaduzivanja. Pa ne bi im se isplatio za 500 godina.

Neozbiljna prica od Erdogana.

Pa i prošli put je bilo na 500 godina. :mrgreen:
archi_a

#11505 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

@Haris.ba :thumbup:
Alfons Kauders

#11506 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Turci... Da li im vjerovati?

Gledajuci proteklih 500 godina, rekao bih ne.
Haris.ba

#11507 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:Turci... Da li im vjerovati?

Ne grade se autoputevi na osnovu povjerenja. I ne vjeruje se nikome osim sebi. Nikada, i ni za šta.

Ponavljam. Jedini peškeš autoput koji su Turci napravili je onaj na Sjevernom Kipru. A mi nismo Sjeverni Kipar.
Naslovnica

#11508 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Ja sam apsolutni pesimista po pitanju izgradnje jednog, a kamoli dva pravca, kako se ovdje spominje.
Bar za narednih nekoliko dekada, a vjerovatnije nikada.
Haris.ba

#11509 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote:Ja sam apsolutni pesimista po pitanju izgradnje jednog, a kamoli dva pravca, kako se ovdje spominje.
Onda ako se napravi, bićeš sretan. :D

Na dužinu granice, topografiju, prema istoku BiH je optimalno tri trase. Bijeljina, Višegrad i Trebinje. Tako, nisu dva pravca. Već tri istočno. :D

Uletili bi Turci i na treću trasu, ali Kinezi su uzeli Crnu Goru.
The BEN10

#11510 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Haris.ba wrote:
The BEN10 wrote:Pa naravno, ali nije isto kada na nekoj dionici imaš 80% ili 90% prometa koji pokriva isplativost donje granice prometa, i kada imaš 20-30%, kao što bi bilo na ovoj ovamo! Tamo gdje imaš, kažem, promet približan granici isplativosti tu je i razumljiva gradnja jer se možeš nadati nekom porastu, rastu industrije i tako to.
Neće se autoput praviti po Romaniji jer ima nekih šansi da u bliskoj budućnosti će tu nastati bum. Već samo da postoji šansa da umjesto sa 20 st/km2 spadne na 10 st/km2.

A ti manji gradovi opet nisu glavni razlog zašto trebaju dobri putevi. Mi prolazimo proces stvaranja centara / bazena. To što uz cestu nema naroda je nebitno. Bitno je spojiti bazene.

Ponavljam, da se gleda promet približan isplativosti gradnje - samo nekoliko dionica u regionu bi se napravilo. Gradnja autoputeva je samo gradnja alata od kojega će se nešta stvoriti. Sam sebi autoput svrha u ovom regionu nije (a rijetko gdje i jeste).

Imamo veoma jednostavan izbor. Napraviti autoput pod gubicima da bi mogli odgovoriti modernim privrednim potrebama, ili uštediti pare i na drugi način pokušati se razvijati. Možemo odlučiti zaobraviti na autoputeve, i ni metra napraviti za generaciju i reći dajemo milijardu u obrazovanje i naučna istraživanja. I tu bi bila ista priča. Isplati li se praviti fakultet na Sokocu (a već ima :D ).

Smisao javnih investicija i jeste ulaganje u nešta što samo po sebi nije ekonomski opravdano. Samo je odluka vrijedi li imati autoput prema Srbiji, tj. kakav razvoj može donijeti imati dva moderna koridora prema istoku Evrope. Gledati samo cijenu izgradnje i troškove oko autoputa - gubi iz vida svrhu autoputa.

Dobar primjer je gradnja skloništa u Konjicu. To je bilo ekonomski neopravdano samo po sebi. Ali je donijelo zadovoljenje strateške vojne potrebe, zapošljavanje naroda, prikupljanje potrebnoga znanja - i na kraju dovelo do ogromnih zarada gradnjom sličnih takvih objekata u Iraku.
Druže, opet relativiziraš stvari - dakle, naravno da su dionice rijetko gdje isplative (hajdemo baratati tom cifrom od 15 000 auta dnevno). No, ogromna je razlika praviti neisplativu dionicu sa prometom od lupam 12 000 auta/dnevno, što je relativno blizu te donje cifre isplativosti (mada i ona varira od konfiguracije terena, profila puta i procenta u koji se ugrade lopinaši) i praviti dionicu tamo gdje prometa jedva da ima! To je razlika kao nebo i zemlja.

Evo malo pokazatelja o prometu u BiH.
- AUTOPUTEVI - http://www.jajcepress.com/koliko-bih-dn ... cestarina/

Pazi razlike između FBiH i RS, čak 4 puta više sredstava se skupi.

MAGISTRALNE CESTE
FBiH - http://jpcfbih.ba/assets/files/brojanje ... h_2015.pdf

RS: - http://www.putevirs.com/korisnik/dokume ... a_2009.pdf
Na dnu dokumenta je karta opterećenosti - prometa kroz istočnu Bosnu jedva da ima. Smiješno je očekivati da će ga ikada i biti i blizu granice isplativosti. ;-)
Image

Stoga mislim da je priča za pravac preko Višegrada obična patka, na što se ne žalim nešto posebno.
Last edited by The BEN10 on 30/01/2018 11:27, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#11511 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:Turci... Da li im vjerovati?

Ne grade se autoputevi na osnovu povjerenja. I ne vjeruje se nikome osim sebi. Nikada, i ni za šta.

Ponavljam. Jedini peškeš autoput koji su Turci napravili je onaj na Sjevernom Kipru. A mi nismo Sjeverni Kipar.
Kako bilo, ja ovdje samo vidim Erdogana kako papirnim projektima gura Bakira i Vucica. Supljak za budale.
Haris.ba

#11512 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

The BEN10 wrote:Na dnu dokumenta je karta opterećenosti - prometa kroz istočnu Bosnu jedva da ima. Smiješno je očekivati da će ga ikada i biti i blizu granice isplativosti.
Pa niko i ne očekuje da će biti u bliskoj budućnosti isplativosti. O tome ja pričam. Ništa ne relativiziram. Kada gledaš samo promet, ne bi se ni mostovi preko Drine pravili.

Ja vidim ogroman potencijal otvaranju prema istoku. I promet bi mogao da poraste i više nego prema Hrvatskoj.
The BEN10 wrote:Stoga mislim da je priča za pravac preko Višegrada obična patka, na što se ne žalim nešto posebno.
Pisao sam već na tu temu. I samo podsjećao na jedne izbore i priču sa Energoinvestom i Turcima. Uglavnom, vidjećemo.
Grean

#11513 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Grean »

Matzan wrote:
Grean wrote:Nema logike sva ova prica, tek tako odluciti da ce praviti oba pravca i to po sistemu da Turci finansiraju, naplacuju i vrate sto bi znacilo da nema zaduzivanja. Pa ne bi im se isplatio za 500 godina.

Neozbiljna prica od Erdogana.

Pa i prošli put je bilo na 500 godina. :mrgreen:
Napisano sa namjerom :mrgreen: to im je mjera.

Ja bih volio da se ovo ostvari ali jednostavno ne vjerujem. Ne vidim kako naci ekonomski interes.

Mada bilo bi lijepo da se Sarajevo otvori na istok, ovom trasom preko Visegrada jer to bi znacilo da nam se ne dolazi samo maksuzije vec bi bili transfer za druge zemlje. To nije slucaj sa ovom sjevernom varijantom preko Tuzle i Bijeljine. Za Sarajevo kao centar ova istocna je i bitnija kako ja to vidim.
The BEN10

#11514 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Haris.ba wrote:
The BEN10 wrote:Na dnu dokumenta je karta opterećenosti - prometa kroz istočnu Bosnu jedva da ima. Smiješno je očekivati da će ga ikada i biti i blizu granice isplativosti.
Pa niko i ne očekuje da će biti u bliskoj budućnosti isplativosti. O tome ja pričam. Ništa ne relativiziram. Kada gledaš samo promet, ne bi se ni mostovi preko Drine pravili.
Kako nije relativizacija kada kažeš da se nigdje ne isplati, čime u istu ravan dovodiš dionicu Sarajevo-Zenica i Sokolac-Višegrad? Dobro, uzeo sam granične slučajeve, ali u svakom slučaju, Tz-Ze preko Žepča je real-deal u poređenju sa ovim vukoj**** i. Bosne. ;-)
Haris.ba wrote:Ja vidim ogroman potencijal otvaranju prema istoku. I promet bi mogao da poraste i više nego prema Hrvatskoj.
Evo ima i noviji dokument od onog koji sam zalijepio - obratiti pažnu na stranice 19-22: u većini slučajeva u istočnoj Bosni je dolazilo do PADA PROMETA, koji je red veličine 5000 auta/dnevno! Pogledaj na brzinu dionice oko Višegrada, Bratunca, Vlasenice itd.
http://www.putevirs.com/korisnik/dokume ... a_2011.pdf
archi_a

#11515 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Mnogi uzmu sadasnje stanje cesta kroz BiH i na.osnovu toga tumace kako bi se ili ne bi isplatilo pravljenje autoceste. Mnogi izgleda ne kalkulisu ili ne postavljaju pitanje, zasto tu nema vise prometa danas? Da li je mozda odgovor da nema puno prometa jer su ceste i prevoji neuslovni i da ih svaki "profesionalni" vozac zaobilazi u sirokom luku. Da li bi izgradnjom autoceste prema Visegradu npr. bila otvorena nova "alternativna" ruta crnogorcima, bugarima, i turcima i dalje istocno, koja bi enormno povecala protok kamionima iz ovih zemalja, na njihovom putu prema zapadnoj evropi? Mozda sam prije ovih gore trebao navesti albance,makedonce i grke. #samopitam :D
Haris.ba

#11516 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

The BEN10 wrote:Kako nije relativizacija kada kažeš da se nigdje ne isplati, čime u istu ravan dovodiš dionicu Sarajevo-Zenica i Sokolac-Višegrad? Dobro, uzeo sam granične slučajeve, ali u svakom slučaju, Tz-Ze preko Žepča je real-deal u poređenju sa ovim vukoj**** i. Bosne.
Jer ti samo gledaš promet. A ja ti pišem o stvarima nevezanim za promet kod odluke isplati li se neki koridor ili ne.

Evo, ovako. Da su Hrvati gledali promet - ne bi nikada napravili Dalmatinu i pored svog turizma. Ne bi nikada gurali Pelješki most. Ali ako se izgradi Jonsko - jadranski koridor - neekonomična gradnja Dalmatine će se isplatiti kroz druge stvari, pa na kraju i kroz famozni promet.

Ili, hajde ovako. Da nisu ulupane pare u Dalmatinu, ne bi se desila priča Dugopolje iz pasivnoga kraja u stvaranje radnih mjesta. Mala priča, ali nepostojeća bez autoputa.
Isto tako će negdje i na istoku Bosne niknuti jedna takva priča sigurno. Možda nekome izgleda malo, ali i ta priča je samo dodatak. Bitna priča je šta će Sarajevsko - zenički bazen i Tuzlanski bazen dobiti otvaranjem prema istoku.

P.S.
Pokušavam da nađem, ali mislim da nema na prostoru bivše Jugoslavije takve konglomeracije kakva je na potezu Sarajevo - Zenica - Žepče - Tuzla, a da je saobraćajno siromašnije povezana. I tu dodajem bazen Lašvanske doline. Pa možda i Mostar koji bi sa autoputem bio sat od Sarajeva. To sa dobrom saobraćajnom povezanosti ima šanse da ima temelje razvoja kakvi ne postoje u regionu. Ja ne znam kako to ljudi ne vide.

To ima šanse da postane kičma razvoja ne BiH, već regiona.
Alfons Kauders

#11517 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
The BEN10 wrote:Kako nije relativizacija kada kažeš da se nigdje ne isplati, čime u istu ravan dovodiš dionicu Sarajevo-Zenica i Sokolac-Višegrad? Dobro, uzeo sam granične slučajeve, ali u svakom slučaju, Tz-Ze preko Žepča je real-deal u poređenju sa ovim vukoj**** i. Bosne.
Jer ti samo gledaš promet. A ja ti pišem o stvarima nevezanim za promet kod odluke isplati li se neki koridor ili ne.

Evo, ovako. Da su Hrvati gledali promet - ne bi nikada napravili Dalmatinu i pored svog turizma. Ne bi nikada gurali Pelješki most. Ali ako se izgradi Jonsko - jadranski koridor - neekonomična gradnja Dalmatine će se isplatiti kroz druge stvari, pa na kraju i kroz famozni promet.

Ili, hajde ovako. Da nisu ulupane pare u Dalmatinu, ne bi se desila priča Dugopolje iz pasivnoga kraja u stvaranje radnih mjesta. Mala priča, ali nepostojeća bez autoputa.
Isto tako će negdje i na istoku Bosne niknuti jedna takva priča sigurno. Možda nekome izgleda malo, ali i ta priča je samo dodatak. Bitna priča je šta će Sarajevsko - zenički bazen i Tuzlanski bazen dobiti otvaranjem prema istoku.

P.S.
Pokušavam da nađem, ali mislim da nema na prostoru bivše Jugoslavije takve konglomeracije kakva je na potezu Sarajevo - Zenica - Žepče - Tuzla, a da je saobraćajno siromašnije povezana. I tu dodajem bazen Lašvanske doline. Pa možda i Mostar koji bi sa autoputem bio sat od Sarajeva. To sa dobrom saobraćajnom povezanosti ima šanse da ima temelje razvoja kakvi ne postoje u regionu. Ja ne znam kako to ljudi ne vide.

Niko ovdje ne spori potrebu izgradnje infrastrukture... Vec cinjenicu da nam Vucic, Bake i Erdogan obecavaju milijardu i po investicija.

Zao mi je, ali jednostavno nemaju kredibiliteta i zivo me zaboli za njihovim planovima i obecanjima.
drug_profi

#11518 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Neupućeni uvijek na autoput gledaju kao prihod od cestarine. Čak ni ako se zna da će nova alternativa povećati promet, u konačnici sam promet je manje bitan od onoga što autoput donosi području kroz koji prolazi i krajevima koji njemu gravitiraju.
drug_profi

#11519 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Alfons Kauders wrote:
Niko ovdje ne spori potrebu izgradnje infrastrukture... Vec cinjenicu da nam Vucic, Bake i Erdogan obecavaju milijardu i po investicija.

Zao mi je, ali jednostavno nemaju kredibiliteta i zivo me zaboli za njihovim planovima i obecanjima.
Cca 3 i po milijarde eura za oba koridora :mrgreen:
Možda malo bolje zvuči pa se lakše primiti? :izet:
The BEN10

#11520 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:
Haris.ba wrote:Jer ti samo gledaš promet. A ja ti pišem o stvarima nevezanim za promet kod odluke isplati li se neki koridor ili ne.
.
.
.
P.S.

Ama, ako će raditi po principu Build-Operate-Transfer, živo me zaboli koliko će dionica napraviti - nek premreže vascijelu Bosnu meni drago. Taj potez Sa-Ze-Žep-Tz-Bi ima potencijal, pa i potez preko Lašve.

Ali velim, da na ionako nerealnu priču što Alphons potencira, imamo biber po pilavu u vidu "zatvorenog kruga" preko Sokoca i Višegrada.
Ono, malo je mačku teleća glava, pa obećava i ono što je nerealno na kvadrat, ni manje ni više, već 3.5 milijardi €. :-)
archi_a

#11521 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Cinjenice: turska ekonomija ima tu finansijsku moc, Erdogan ima tu moc da naredi, da okupi sve turske direktore i ulagace i da kaze idete i da ne polaze racune nikome u Turskoj.
Mene vise brine nasa politika, politika na drzavnom i na lokalnom nivou. Brine me da ne bude previse onih:"imal tu mene?" Brine me da li ce se na svim nivoima usaglasiti sa politikom koja ce se vjerovatno susresti sa trazenjem, od strane turskih investitora, nekih garancija za "podijeljen rizik dobiti, odnosno zarade od naplate".
Po meni, tu ce najvise skripati. Tu i, naravno, ne znam kako ce se vlada u pi si-ju postaviti prema ovoj zamisli.
Haris.ba

#11522 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

RS će raditi onako kako Vučić kaže.

Ako dođe do realizacije projekta, Turska će uložiti svoj novac (turske firme će uzeti kredite i iskoristiti obrtna sredstva kojima imaju pristup), angažovaće se naše firme ko podizvođači. Mislim da će postojati određeni nivo garancije prometa (nadoknade Turcima za nedostajući promet).

Naravno da će lokalni šerifi gledati da se ugrade. Drugačije ne funkcioniše u ovoj državi. Mada i drugdje je slično, samo što je kod nas još hajdučija. Drugdje je to tašna - mašna.
Naslovnica

#11523 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote:
Naslovnica wrote:Ja sam apsolutni pesimista po pitanju izgradnje jednog, a kamoli dva pravca, kako se ovdje spominje.
Onda ako se napravi, bićeš sretan. :D

Na dužinu granice, topografiju, prema istoku BiH je optimalno tri trase. Bijeljina, Višegrad i Trebinje. Tako, nisu dva pravca. Već tri istočno. :D

Uletili bi Turci i na treću trasu, ali Kinezi su uzeli Crnu Goru.
Naravno da bih bio sretan.
Svaki put kada, nekim slučajem, krenem iz Zenice u Sarajevo preko Busovače, kažem sebi "hvala B na autoputu".
Sa trenutnim magistralnim cestama i opasnostima koje vozi vožnja po njima, autoput je pravi odmor. Vrijedi svake marke (pod uslovo da si možete priuštiti da se vozite istim).
mistek

#11524 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

A šta je fol s tim preko Tuzle pravcem? Znači od Tuzle, na Maoču, pored Brčkog i prema Bijeljini i onda prema Beogradu? Ja fakat ne kontam kakav je smisao tog puta kad je od Brčkog do Beograda praktično paralelan sa E70. Sarajevo i Tuzlu treba bolje spojiti, ali putem koji prati sadašnji M18. Nema šanse da bi se značajn promet sa M18 premjestio na A1, pa preko Žepča za Tuzlu. Vremenski, isti klinac to dođe, a niko neće platiti 20KM za to dodatno :-D

I mada nije direktno tema, šta dokle su Srbi sa autoputem u Srbiji? Nisu ni oni još spojili Subotica-Preševo? Tu fali neki djelić dole na jugu? Niš-Dimitrovgrad je gotovo? I je li to to što imaju, nemaju više otvorenih gradilišta? Beograd-Čačak? :)
Haris.ba

#11525 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

mistek wrote:A šta je fol s tim preko Tuzle pravcem? Znači od Tuzle, na Maoču, pored Brčkog i prema Bijeljini i onda prema Beogradu? Ja fakat ne kontam kakav je smisao tog puta kad je od Brčkog do Beograda praktično paralelan sa E70. Sarajevo i Tuzlu treba bolje spojiti, ali putem koji prati sadašnji M18. Nema šanse da bi se značajn promet sa M18 premjestio na A1, pa preko Žepča za Tuzlu. Vremenski, isti klinac to dođe, a niko neće platiti 20KM za to dodatno :-D

I mada nije direktno tema, šta dokle su Srbi sa autoputem u Srbiji? Nisu ni oni još spojili Subotica-Preševo? Tu fali neki djelić dole na jugu? Niš-Dimitrovgrad je gotovo? I je li to to što imaju, nemaju više otvorenih gradilišta? Beograd-Čačak? :)
Smisao tog puta je da ne moraš prelaziti šengensku granicu. Onda smisao je da dobijaš i spoj na Brčko, a i zaobilaziš Majevicu. Plus već ima zaobilaznica oko Brčkog koja se pravi.

To za plaćanje su godinama pričali i za dionicu Sarajevo - Zenica. Pa ima ko plaća, i ko gusla groz naselja 40 na sat. Isto su pričali i za dionicu prema Tarčinu od Sarajeva da je bespotrebna. Pa ima raje kojima je spas, a ko neće ima magistralu.

I ne znam odakle da će vremenski isto doći. Satipo bi bila Tuzla - Sarajevo npr. Da ne pričam koliko bi se smanjila trasa Zenica - Tuzla.
Post Reply