insomnia78 wrote:BadBoy wrote:hopi wrote:tel. mi je inače na 2g, neki dan čačkam i stavim da koristi i 3g
i ubrzo baterija se počne puno brže trošiti, baš osjetno
krenem aplikacije zadnje obrisati što sam intalirao- isto, kad se sjetim da sam stavio to 3g, vratim samo na 2g
pitanje-jel moguće da 3g toliko više batreiju troši, da se prilična razlika primjeti
Naravno i još su k tomu pojedini modeli osjetljiviji na to od drugih.
Kako onda kod mene ubi 3G i 4G, po tvom bi mo iscurila
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Ne kontam kako "ubi 3G i 4G"?
Ovo je kompleksno pitanje i postoji varijacije između različitih telefona. Generalno Wi-Fi troši manje baterije od 3G na većini telefona zbog toga što je Wi-Fi mreža manjeg dometa i kraća je valna dužina. 3G mora pokriti i nekoliko kilometara. Dalje imaju određeni telefoni (Nexus 4) koje 3G baš ubi jer im je modem spojen sa matičnom preko USB-a a nije integriran na chipsetu, tako da 3G više troši baterije. Ne znam kako stoji 2G naspram Wi-Fi.
Edit: Zaboravih ubacit da još na sve ovo postoje i različiti routeri i Wi-Fi mreže i njihove postavke (DTIM interval, beacon interval), neki routeri konstantno šalju paketiće uređajima na mreži i drže ih budnima, neki ne, itd itd
Najnoviji telefoni (Note 3, LG G2 za koje ja znam) imaju i tehnologiju "envelope tracking" koja smanjuje potrošnju baterije na LTE mrežama tako da tu 4G troši manje od 3G.