Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
exampLe.

#11501 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:Da, hadis.
Napisi mi taj hadis u kojem se kaze “udjeljivanje ne spada pod sadaku u ime Allaha ako se ne da toliko i toliko”.
MarlboroGold

#11502 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

tuzlak1212 wrote:
MarlboroGold wrote: I nakon boldiranog ti takvu ponjavu napišeš... da znaš da mi je mrsko odgovarati. Selam.
Odoh piti kafu i gledati kako kiša pada...
Moment inpiracije i smora :lol:
Imas rukomet :D :run:
:thumbup:
Eto uspjeli su :bih: :bih: :bih:

Jbt ovo nije kiša ovo je uragan. Poslala nam belajka :twisted:
tuzlak1212

#11503 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

exampLe. wrote:
Za vitre ima odredjen procenat koliko se treba izdvojiti novca u zavisnosti od tvojih prihoda, a za sadaku to nije slucaj.
Za zekat to postoji a ne vitre... Pomjesao si :D
kod zekata postoji nisab tj kolicina novca koja ostane u toku godine kao ustedjevina ili visak, odnosno nakon osnovnih potreba i troskova novac od prihoda koji ostane, trenutno u BiH je minimalni nisab oko 6500KM i ko je uspio toliko ustedit znaci da ima i da mu se moze i njemu je zekat obavezan, oni koji nemaju toliko novaca oni ne daju zekat. E sad sta IZ radi sa zekatima, tu se trenutno vode ratovi :roll:

Vitre su minimalno cijena tj vrijednost jednog obroka i daju postaci krajem Ramazana.
exampLe.

#11504 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

tuzlak1212 wrote:
exampLe. wrote:
Za vitre ima odredjen procenat koliko se treba izdvojiti novca u zavisnosti od tvojih prihoda, a za sadaku to nije slucaj.
Za zekat to postoji a ne vitre... Pomjesao si :D
kod zekata postoji nisab tj kolicina novca koja ostane u toku godine kao ustedjevina ili visak, odnosno nakon osnovnih potreba i troskova novac od prihoda koji ostane, trenutno u BiH je minimalni nisab oko 6500KM i ko je uspio toliko ustedit znaci da ima i da mu se moze i njemu je zekat obavezan, oni koji nemaju toliko novaca oni ne daju zekat. E sad sta IZ radi sa zekatima, tu se trenutno vode ratovi :roll:

Vitre su minimalno cijena tj vrijednost jednog obroka i daju postaci krajem Ramazana.
Da pardon.

Koliko ja znam vitre nije uopste ni dozvoljeno davati u novcu nego u hrani?
tuzlak1212

#11505 Re: Ateizam vs. Religija

Post by tuzlak1212 »

Moze i u novcu, prakticnije je... A moze se odnijeti nekome na vrata novac a moze se odnijeti i hrana, ili oboje... Bilo koja opcija je dobra opcija :D
MarlboroGold

#11506 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Mora li zekat ići preko IZ?
Dope_Man

#11507 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

MarlboroGold wrote:Mora li zekat ići preko IZ?
Nedavno s komsijom u autu, mislim da je bio kraj Ramazana otprilike pa mu radio BIR odvrnut a tamo neki mumin urlice (ovo nije pokusaj uvrede vec bukvalni opis nacina na koji je doticni pricao) koliko ljudi u BiH imaju novca u bankama, koliko je to onda potencijalnog zekata, pa koliko je IZ prikupila prosle godine. Optuzujuci naravno ljude da ne daju dovoljno jer bi po njemu trebalo, ako se ne varam, nekoliko desetina miliona da se donira svake godine. Pa ponavljajuci mnogo puta da sve sto se da, a nije preko IZ, nije bogu drago niti ispravno i da samo pare date IZ se prihvataju kao dobro djelo/ispravan zekat itd se vrtio u krug sa tim da ljudi malo daju i da MORAJU dati ISKLJUCIVO preko IZ i sve to.

Zapita se covjek sta je bilo na umu onih koji propisaste taj porez.. umm.. mislim propis o dobrocinstvu.

Za doticnog nemam pojma ko je, ali se po zvuku cino kao da vazi pred dzematom, i usput to emituje na radio, dakle pretpostavio bih da je hodza tj. cinovnik IZ u BiH.

E da, i naglasavao je i razliku izmedju sadake i zekata, jer zekat ima propisan procenat (zato je i zahtjevao odredjene cifre) dok je sadaka manji iznos. Tu je optuzivao i vjernike kojim se obraca da je ono sto daju kao zekat IZ samo obicna sadaka i da moraju zavuci ruku dublje u dzep :lol:
medvjed23

#11508 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

arzuhal wrote:Najbitnije je da neko nekome pomogne. Bolje neiskreno pomoći, nego iskreno ne pomoći... Jes' da zvuči alanfordovski, al' taka vam priča, da ne kažem kaka, štaću...
to može biti najbitnije, pa čak i ono jedino bitno, ako pomoć ostaje jedina dodirna tačka pomagača i pomaganog.. no često nije tako i iz pružene pomoći se rađa dosta širok odnos između dvoje spomenutih.. u toj širini svega: nada, emocija, potrošnje novca, energije, vremena.. i kad u toj zbrci spadne maska sa lica neiskrenog pomagača, bude ranjenih, bude štete, puno veće od one koristi od koje je sve krenulo..

stvar postaje još složenija ako, pored odnosa između pomagača i pomaganog, uzmemo u obzir i odnose pomagača sa trećim ljudima.. ti ljudi gledaju čin davanja pomoći i grade određenu sliku o pomagaču.. on se u njihovim očima formira kao osoba kojoj vrijedi pružiti nešto (novac, vrijeme, ruku prijateljstva ili dr.) i od koje je možda primjereno očekivati ponešto.. i opet, kad ovaj pokaže pravo lice, nastaje šteta: kajanje zbog onog što je izgubljeno, razočaranje zbog onog što nije dobiveno itd..

elem, bitno je da li je riba dobila crva, ali bitno je i da li je taj crv na udici :D
Hakiz

#11509 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Dino34 wrote:
Hakiz wrote: Pa, zašto ne daju?
Pa pitaj ih jbt.
Nisam njihov glasnogovornik.
Ma, ti reče da ateisti ne bi dali, a da muslimani bi.

Ja samo kažem da praksa pokazuje da muslimani takođe ne daju.

Tako da ta priča da su muslimani moralno superiorniji od ateista je glupost.
Hakiz

#11510 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote:
Nedavno s komsijom u autu, mislim da je bio kraj Ramazana otprilike pa mu radio BIR odvrnut a tamo neki mumin urlice (ovo nije pokusaj uvrede vec bukvalni opis nacina na koji je doticni pricao) koliko ljudi u BiH imaju novca u bankama, koliko je to onda potencijalnog zekata, pa koliko je IZ prikupila prosle godine. Optuzujuci naravno ljude da ne daju dovoljno jer bi po njemu trebalo, ako se ne varam, nekoliko desetina miliona da se donira svake godine. Pa ponavljajuci mnogo puta da sve sto se da, a nije preko IZ, nije bogu drago niti ispravno i da samo pare date IZ se prihvataju kao dobro djelo/ispravan zekat itd se vrtio u krug sa tim da ljudi malo daju i da MORAJU dati ISKLJUCIVO preko IZ i sve to.

Zapita se covjek sta je bilo na umu onih koji propisaste taj porez.. umm.. mislim propis o dobrocinstvu.

Za doticnog nemam pojma ko je, ali se po zvuku cino kao da vazi pred dzematom, i usput to emituje na radio, dakle pretpostavio bih da je hodza tj. cinovnik IZ u BiH.

E da, i naglasavao je i razliku izmedju sadake i zekata, jer zekat ima propisan procenat (zato je i zahtjevao odredjene cifre) dok je sadaka manji iznos. Tu je optuzivao i vjernike kojim se obraca da je ono sto daju kao zekat IZ samo obicna sadaka i da moraju zavuci ruku dublje u dzep :lol:
Ja pogledam cijene hadža pa mi padne na pamet, da li su ti Saudijci uopšte vjernici. Mislim, pomisli li ijedan od tih koji određuju te cijene da će umrijeti i doći pred Allaha koji će ga pitati "Što si, bolan, odredio takve cijene da ljudi ne mogu da ispune vjersku obavezu".

I sa druge strane kada državljanima nekih država, muslimanima naravno, ne dozvoljavaju ulazak u državu, pa time ni fizički pristup Meki i obavljanje hadža.

Mislim, da li je po islamu obavljanje vjerskog propisa, dakle bog, važniji od novca i države. Ili nije?

Ne znam kako to ide, ali da sam ja bog, sigrno bih bio mnogo ljut na one koji drugim vjernicima otežavaju i onemogućavaju ispunjavanje mojih naredbi i preporuka, da mi iskažu poštovanje i ljubav i tako to i tome slično. A ništa manje ne bih bio ljut na one koji me koriste da bi svojoj instituciji i sebi omogućili zaradu. Bio bih toliko ljut da bih ih poslao kod onog rogatog mangupa što mi se kofrči, a ja ga puštam da se igra.

Fakat, kada ti vjerski službenici, administratori i ostali donose takve odluke, pomisle li da se lako može desiti da ih na sudnjem danu bog pita za te njihove postupke i zašto su ovozemaljske političke i ekonomske stvari stavili ispred njega. Pa je pravo pitanje, jesu li to vjernici uopšte?

Kada čovjek pogleda, često najveći branioci vjere čine teža djela bogohuljenja nego ateisti.
arzuhal

#11511 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

medvjed23 wrote:
arzuhal wrote:Najbitnije je da neko nekome pomogne. Bolje neiskreno pomoći, nego iskreno ne pomoći... Jes' da zvuči alanfordovski, al' taka vam priča, da ne kažem kaka, štaću...
to može biti najbitnije, pa čak i ono jedino bitno, ako pomoć ostaje jedina dodirna tačka pomagača i pomaganog.. no često nije tako i iz pružene pomoći se rađa dosta širok odnos između dvoje spomenutih.. u toj širini svega: nada, emocija, potrošnje novca, energije, vremena.. i kad u toj zbrci spadne maska sa lica neiskrenog pomagača, bude ranjenih, bude štete, puno veće od one koristi od koje je sve krenulo..

stvar postaje još složenija ako, pored odnosa između pomagača i pomaganog, uzmemo u obzir i odnose pomagača sa trećim ljudima.. ti ljudi gledaju čin davanja pomoći i grade određenu sliku o pomagaču.. on se u njihovim očima formira kao osoba kojoj vrijedi pružiti nešto (novac, vrijeme, ruku prijateljstva ili dr.) i od koje je možda primjereno očekivati ponešto.. i opet, kad ovaj pokaže pravo lice, nastaje šteta: kajanje zbog onog što je izgubljeno, razočaranje zbog onog što nije dobiveno itd..

elem, bitno je da li je riba dobila crva, ali bitno je i da li je taj crv na udici :D
eto kako ni previse razmisljanja ne valja :mrgreen:
Dope_Man

#11512 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

@Hakiz
Mozda je to i inspirisalo onog rimskog pisca da napise staru kinesku poslovicu: "Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful."
MarlboroGold

#11513 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote:
Dope_Man wrote:

Ja pogledam cijene hadža pa mi padne na pamet, da li su ti Saudijci uopšte vjernici. Mislim, pomisli li ijedan od tih koji određuju te cijene da će umrijeti i doći pred Allaha koji će ga pitati "Što si, bolan, odredio takve cijene da ljudi ne mogu da ispune vjersku obavezu".

I sa druge strane kada državljanima nekih država, muslimanima naravno, ne dozvoljavaju ulazak u državu, pa time ni fizički pristup Meki i obavljanje hadža.

Mislim, da li je po islamu obavljanje vjerskog propisa, dakle bog, važniji od novca i države. Ili nije?

Ne znam kako to ide, ali da sam ja bog, sigrno bih bio mnogo ljut na one koji drugim vjernicima otežavaju i onemogućavaju ispunjavanje mojih naredbi i preporuka, da mi iskažu poštovanje i ljubav i tako to i tome slično. A ništa manje ne bih bio ljut na one koji me koriste da bi svojoj instituciji i sebi omogućili zaradu. Bio bih toliko ljut da bih ih poslao kod onog rogatog mangupa što mi se kofrči, a ja ga puštam da se igra.

Fakat, kada ti vjerski službenici, administratori i ostali donose takve odluke, pomisle li da se lako može desiti da ih na sudnjem danu bog pita za te njihove postupke i zašto su ovozemaljske političke i ekonomske stvari stavili ispred njega. Pa je pravo pitanje, jesu li to vjernici uopšte?

Kada čovjek pogleda, često najveći branioci vjere čine teža djela bogohuljenja nego ateisti.
I valjda je sve skuplje i skuplje otići na hadž... tako sam čuo od jednog druga, ali eto neka ovdje potvrde da li je to baš tako.
Meni je neshvatljivo (bez obzira što sam ateista) šta se pravi od hadža... sve ga više i više komercijalizuju, a ujedno je sve manje i manje svetinja.
King Theoden

#11514 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

E moji dragi, zabrinuti ateisti :mrgreen:
Koji god musliman iskreno nanijeti da želi otići na hadž, taj će otići makar nikad ne sakupio pare.
Previše se Allah spušta u ljudske okvire.
broj dva

#11515 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Dino34 wrote:E moji dragi, zabrinuti ateisti :mrgreen:
Koji god musliman iskreno nanijeti da želi otići na hadž, taj će otići makar nikad ne sakupio pare.
Normalno. Jer nema ga da iskreno želi na hadž pa ga auto satare ili srce prekine Jer ne da alah na svoju ekipu što se vidi svaki dan na vjestima.
Hakiz

#11516 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Teško.

Makar i imao novac, ako je na primjer iz Katara i još nekih država. Kako da ispuniš hadž ako te Saudijci uhapse kada pokušaš ući?

Kada Saudijski kralj pomisli da je bog pa da nekome zabrani hadž.

I to nije bogohuljenje?

Ozbiljno, zar nije bogohuljenje kada neki čovjek ili grupa ljudi drugima oteža ili onemogući ispunjavanje vjerskih obaveza. Bilo čineći ih skupim, bilo fizički ih sprečavajući da dođu na mjesto izvršavanja obaveze ili na druge načine. I da interese sebe, svojih grupa ili svojih država stave ispred interesa boga da mu ljudi odaju poštovanje.

Boje li se boga, ako već u njega vjeruju?
Smrcak15

#11517 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Teško.

Makar i imao novac, ako je na primjer iz Katara i još nekih država. Kako da ispuniš hadž ako te Saudijci uhapse kada pokušaš ući?

Kada Saudijski kralj pomisli da je bog pa da nekome zabrani hadž.

I to nije bogohuljenje?

Ozbiljno, zar nije bogohuljenje kada neki čovjek ili grupa ljudi drugima oteža ili onemogući ispunjavanje vjerskih obaveza. Bilo čineći ih skupim, bilo fizički ih sprečavajući da dođu na mjesto izvršavanja obaveze ili na druge načine. I da interese sebe, svojih grupa ili svojih država stave ispred interesa boga da mu ljudi odaju poštovanje.

Boje li se boga, ako već u njega vjeruju?
ovako to ide kod Allaha.....

ako neko zaista hoce na hadz, i bori se da zaradi te pare i ne uspije zaraditi, tome ce se uracunati da je obavio Hadzdz...kod Allaha mu bude upisano da je obavio hadzdz....stvar je samo iskrenosti i namjere, i stvari u knjizi djela se pocnu zapisivati ili brisati od strane andjela koji su zaduzeni za zapisivanje i brisanje djela.
exampLe.

#11518 Re: Ateizam vs. Religija

Post by exampLe. »

Moja sestra nijeti da ode, pokrivena je, klanja sve namaze itd.

Sto ne ode onda?
King Theoden

#11519 Re: Ateizam vs. Religija

Post by King Theoden »

Hakiz wrote:Makar i imao novac, ako je na primjer iz Katara i još nekih država. Kako da ispuniš hadž ako te Saudijci uhapse kada pokušaš ući?
Uništava vas taj materijalizam :mrgreen:
Duhovnost je pobjeda za vjernike. Ako ništa ne postoji, barem imaju jaku utjehu.
Dakle, kao što reče drug smrle, svima koji budu spriječeni u obavljanju te dužnosti, bilo zbog represalija, bilo zbog materijalne situacije, istima će hadž biti upisan kao obavljen pa makar nikada ne vidjeli mekku.
I sad neš drugo...
Ako neko ima čvrst nijet da obiđe Allahovu kuću tj vidi je još za života, Allah će mu ispuniti tu želju.
exampLe. wrote: Sto ne ode onda?
Kao što rekoh, ili je bila, ili će biti.
Smrcak15

#11520 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hadzdz je simulacija Sudnjeg Dana, znas ono kad Hor ima probu prije nastupa, tako i vjernicima dodje i Hadzdz, jer simulira stajanje na sudnjem danu gdje su svi ljudi isti, zamotani u bijelu odjecu, to jeste cefine, mrtvacka odjeca......to ima jak impakt na duhvnost vjernika, da ga uzdgne u vece duhovne sfere koje nevjernici nikad ne mogu zamisliti niti dokuciti, to je nepoznat pojam za njim...ma to je vanzemaljski svijet za njih.
a za nas vjernike je to blago koje nema granice.
beni-bu-man

#11521 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

pika li se ako pokrijem frizder crnim carsafom, jebi ga nema se za regularnog hadza :(
Smrcak15

#11522 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:pika li se ako pokrijem frizder crnim carsafom, jebi ga nema se za regularnog hadza :(
ne pika....za takve fazone ti se moze i grijeh upisati a da nisi svjestan toga :kiss:
Mišo_Kovač

#11523 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

beni-bu-man wrote:pika li se ako pokrijem frizder crnim carsafom, jebi ga nema se za regularnog hadza :(
To je idolopoklonstvo.

Pika se samo ako se klanjaš kamenoj arapskoj kući i diraš ezoterični meteorit. Frižider no no :D :evil:
Smrcak15

#11524 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Mišo_Kovač wrote:
To je idolopoklonstvo.

Pika se samo ako se klanjaš kamenoj arapskoj kući i diraš ezoterični meteorit. Frižider no no :D :evil:
niko se ne klanja Kabi, to je samo smjer za okretanje radi jedinstva u molitvi, a niko od vjernika se ne moli Kabi, jer da se molimo kabi za spas, svi bi redom zaglavili u Dzeheenemu/Paklu ...niko nas od Allaha ne bi spasio.

Kaba ce biti srusena u buducnosti.
beni-bu-man

#11525 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
Mišo_Kovač wrote:
To je idolopoklonstvo.

niko se ne klanja Kabi, to je samo smjer za okretanje radi jedinstva u molitvi, a niko od vjernika se ne moli Kabi, jer da se molimo kabi za spas, svi bi redom zaglavili u Dzeheenemu/Paklu ...niko nas od Allaha ne bi spasio.

Kaba ce biti srusena u buducnosti.
A moj frizider ce da opstane :mrgreen:
Locked