Republika Turska

Post Reply
Quaresma

#11501 Re: Republika Turska

Post by Quaresma »

Janjicar wrote:
Quaresma wrote:
a koga to konkretno smatraš pod ˙nas´ ?

meni nisu problem nabrojani ljudi, ja se njima dičim svakako, i ponosim se prije svega, ali budimo realni, znamo gdje lezi problem u ovoj drzavi
"Nas"

Onima koji vjeruju vise Hrvatskoj nego BiH, vise Rusiji nego BiH, vise Turskoj nego BiH.
Onima koji vjeru gledaju kroz Hrvatsku, Rusiji, Tursku.
Onima koji ne postuju tudje nacionalne vrijednosti.
Onima koji ne postuju tudju vjeru.
Itd itd...
ne znam šta da ti kažem, takvih ima dosta, i ostaće nažalost, žalosno je vidjeti da ljudi dižu zastave hrvatske i srbije po bosni, ne bih se ni bunio toliko onda kad bi bar uz te zastave digli zastavu i bih

teško ti je nekoga ˝obrazovati´ ko je zakročio u duboke godine zivota, mislim, ne mozes ti sad starijoj osobi nesto objasniti, to treba omladinu učiti, a roditeljima samo prepustiti kucni odgoj.

a kad nadovezes ovo gore, tu onda i škole moraju bolje raditi svoj posao, odnosno mora doci reforme obrazovanja, i predmetu historija mora se više fokusirati u detalje o banu kulinu, kapetanu gradascevicu, katarini kosaci... koja je najstarija zemlja na balkanu.

poštuju se tudje nacionalne vrijednosti vjeruj mi, ali to mediji dosta šuškaju, recimo u mojoj krajini nema problema, zive i pravoslavci i muslimani bez problema. ali kad pogledaš na televiziji šta rade pa i ja nekad jednostavno povjerujem njihovoj lazi ali se srecom brzo ´saberem´

ali ne kazem da toga nema, naprotiv.

ono što mi najviše smeta od svega, jeste dijeljenje, kad cujem eno u jajcu hoce da naprave skole posebno za muslimane/bosnjake, srbe, hrvate, i jos bolnije kad vidim da ona djeca drze zastave srbije i hrvatske, hej, znaci rodis se, skolujes se, radis u bih, i ti dizes zastave hrvatske i srbije, iako nema nikakve veze sa srbijom i hrvatskom, isto tako i za entitete bilo je price i o trecem entitetu, pa i kanalima sa hrvatskim jezikom mislim wtf. svaka daljnja podjela ne vodi ničemu dobrom
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11502 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

mirzaaa33 wrote:
Šta mislite zbog koga smo nazadni.. zbog onih koje vi baš svom silom branite i sličnih. :izet:
ko kaže da smo nazadni ... govori u svoje ime
mirzaaa33

#11503 Re: Republika Turska

Post by mirzaaa33 »

mO k3 wrote: Čime da te klepim sa 51% ili sa 53 % izaberi

Izvoli Ante ili Nenade stavi pravi ime svoje , nemoj neko bošnjačko ime kao nick providno je
To je jedini argument što imaš? :mrgreen: Dajem i tebi opkladu, ako ti dokažem da sam Bošnjak i na popisu musliman hoćeš li se povući sa foruma?
mO k3

#11504 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

mirzaaa33 wrote:

Izvoli Ante ili Nenade stavi pravi ime svoje , nemoj neko bošnjačko ime kao nick providno je
To je jedini argument što imaš? :mrgreen: Dajem i tebi opkladu, ako ti dokažem da sam Bošnjak i na popisu musliman hoćeš li se povući sa foruma?
Obećavam
Kombat

#11505 Re: Republika Turska

Post by Kombat »

sunceKOtepsija wrote:ministarstvo komunikacija-suspendovano 529 uposlenika
Batman-suspendovano 318-sluzbenika
parlamnent odobrio uvodenje vanrednog stanja 346 glasova za, 115 protiv

auuuuu //// tih 115 koji su imali muda da glasaju protiv ce za pocetak izgubiti imunitet a dogodine ce ih porodice traziti po grobnicama...
kamen spoticanja

#11506 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

japin_mutapi wrote:
mirzaaa33 wrote:
Šta mislite zbog koga smo nazadni.. zbog onih koje vi baš svom silom branite i sličnih. :izet:
ko kaže da smo nazadni ... govori u svoje ime
Oni vala jesu nazadni
tu ja nemam.primjedbe...
japin_mutapi

#11507 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

Kombat wrote:
sunceKOtepsija wrote:ministarstvo komunikacija-suspendovano 529 uposlenika
Batman-suspendovano 318-sluzbenika
parlamnent odobrio uvodenje vanrednog stanja 346 glasova za, 115 protiv

auuuuu //// tih 115 koji su imali muda da glasaju protiv ce za pocetak izgubiti imunitet a dogodine ce ih porodice traziti po grobnicama...
kako znaš
mirzaaa33

#11508 Re: Republika Turska

Post by mirzaaa33 »

mO k3 wrote:
mirzaaa33 wrote:

Obećavam
Ako se možemo kako dogovoriti sa administracijom da ti dodijeli stalni ban u tom slučaju pristajem. Ne vjerujem Turcima. :mrgreen:
kamen spoticanja

#11509 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

Samo onaj koje je smislio seriju "Kurtlar vadisi" treba da dobije svaki moguci orden koji tayyip ima u arsenalu
nevjerovatno je kako je jedna obicna tv serija okrenula stanje u onolikoj drzavi
pirmin

#11510 Re: Republika Turska

Post by pirmin »

Objasnio covjek.
Doduse na njemackom al´ objasnio. :)
mirzaaa33

#11511 Re: Republika Turska

Post by mirzaaa33 »

Tomahawk11 wrote:
madner wrote:Gdje god te drot zaustavi moras odmah platiti, bilo to u Austriji, Njemackoj ili Rumuniji i uzima ti pasos jer inace moze mahati usima.

Pogledaj prosjek plata u Rumuniji. :roll:
Jeste, samo sto ovaj naplati u svoj dzep :D
Nije ba isto u Austriji i Rumuniji, garantujem zivotom.
Znam jednog iz Preventa, isao tamo da ih obucava, bas cu ga priupitati kako i sta. Znam da je govorio da su neradnici i bijeda.
Znam i ja bezbroj njih odavdje što tako govore za Nijemce, lijeni i nesposobni, da nema nas propali bi. :lol:
vivaldi

#11512 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

General War wrote:Da ali ima i drugi dio medalje, sta ako SAD i EU uvedu neki vid sankcija a sasvim je sigurno da ako brko promjeni kurs i pocne se otvarati prema rusiji i iranu to se nece blagonaklono gledati od onih od kojih bosna kud i kamo zavisi kako u ekonomskom jos vise u politickom pogledu.
pa zato sam i napisao da je bitno sta zapravo bakir misli i na kojim principima je zapravo izgradio prijateljstvo sa erdoganom. mozda pravo pitanje nije uopste potencijalna opasnost od prodaje bosnjaka od strane turske/erdogana. mozda je zapravo skorz suprotno. mozda se bake sam nudi. ne zato sto je lud ni sto ima podanicki mentalitet vec zato sto mu se mozda iz nekog razloga vise svidjaju stambolske od briselskih vrijednosti, samo sto razliku od brke koji ima apsolutnu vlast u bosni je uredjenje pat pozicija pa je tesko jednostrano provoditi svoje zamisli.
japin_mutapi

#11513 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

i evropa i turska ... i amerika
mO k3

#11514 Re: Republika Turska

Post by mO k3 »

@ Mirza3333 ne kmeci ....
MUNAFIK

#11515 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

U Istanbulu milioni gradjana i dalje na ulicama!
Danguba

#11516 Re: Republika Turska

Post by Danguba »

Na odmoru sa...dokle nam je pasa stigao?

:D
Satelit_

#11517 Re: Republika Turska

Post by Satelit_ »

KatarinaKosaca wrote:
Satelit_ wrote:
KatarinaKosaca wrote:Zaista.... svakavoh gluposti procitati...« vjerujem da su njih dvoje sekularniji od tebe» :skoljka: :mrgreen: sta reci? Koju tabletu popiti? Odakle poceti analizu te umne recenice,? :zoka:
Ti si apologeta islamizma, sto mi je indikator visokog praga tolerancije prema konzervativnom islamiziranom drustvu i zato, iz tvoje perspektive Erdoganova Turska nije islamizirana.
Jadan ne bio ja fatihu na groblju ne znam proucit......zato U SKOKOVIMA.....i da osoba ne moze biti sekularna ili ne :lol: :lol:
Kakve to veze ima? Vjerovatno si simpatizer iz emotivnih razloga. Identifikujes se sa vjerom jer ti je neko u familiji vjernik i sl. Tako to kod nas i funkcionise, vjera je u vise identitetu i postovanju a ne u praksi. Pravi sekularista je operisan od tih osjecanja.
Tomahawk11
Globalni moderator

#11518 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

mirzaaa33 wrote:
Znam i ja bezbroj njih odavdje što tako govore za Nijemce, lijeni i nesposobni, da nema nas propali bi. :lol:
Dobro si, Njemacka i Rumunija....tu je to negdje.
sunceKOtepsija

#11519 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

kamen spoticanja wrote:Samo onaj koje je smislio seriju "Kurtlar vadisi" treba da dobije svaki moguci orden koji tayyip ima u arsenalu
nevjerovatno je kako je jedna obicna tv serija okrenula stanje u onolikoj drzavi
ako je istina ovo napisano zivot puise price :D ...ostalo je legenda
He studied Tourism and Hotel Management, both in Turkey and in Canada. He lived in the United States for six years before returning to Turkey for a visit to his parents. He had planned to return to the U.S. on 11 September 2001, but the September 11 attacks on that same day led him to cancel his flight and continue life in Turkey.
Last edited by sunceKOtepsija on 21/07/2016 22:02, edited 1 time in total.
sunceKOtepsija

#11520 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

MUNAFIK wrote:U Istanbulu milioni gradjana i dalje na ulicama!
cuvaju demokratiju
General War

#11521 Re: Republika Turska

Post by General War »

vivaldi wrote:
General War wrote:Da ali ima i drugi dio medalje, sta ako SAD i EU uvedu neki vid sankcija a sasvim je sigurno da ako brko promjeni kurs i pocne se otvarati prema rusiji i iranu to se nece blagonaklono gledati od onih od kojih bosna kud i kamo zavisi kako u ekonomskom jos vise u politickom pogledu.
pa zato sam i napisao da je bitno sta zapravo bakir misli i na kojim principima je zapravo izgradio prijateljstvo sa erdoganom. mozda pravo pitanje nije uopste potencijalna opasnost od prodaje bosnjaka od strane turske/erdogana. mozda je zapravo skorz suprotno. mozda se bake sam nudi. ne zato sto je lud ni sto ima podanicki mentalitet vec zato sto mu se mozda iz nekog razloga vise svidjaju stambolske od briselskih vrijednosti, samo sto razliku od brke koji ima apsolutnu vlast u bosni je uredjenje pat pozicija pa je tesko jednostrano provoditi svoje zamisli.
...jedino, a vidljivo je svima golim okom ovdje u bosni, da je nesto tako pozeljno (odnosno je vec prisutno u light verziji jos od 1993) na dijelu teritorije na kojem su vecina.
nesto sam iskopao jako zanimljivo prije "puca" vrijedi procitati...nije bas dosao puc niotkuda:

Datum objave: Ponedjeljak - 14. 03. 2016

...Gdje je stigla Turska s režimom Recepa Tayyipa Erdogana? Zašto se turska vojska bori protiv Kurdima i može li se očekivati ​turska invazija na Siriju? To su neka od pitanja, ali je ključno pitanje nazire li se sljedeći vojni udar u Turskoj?

Na seminaru Carnegie Centra u Moskvi je o tome govorio istaknuti povjesničar i izvanredni profesor Instituta za Aziju i Afriku ruskog Državnog sveučilišta Lomonosov, Pavel Šlikov.

Turska je danas u vrlo teškoj situaciji. Ankara je suočena s opasnom kombinacijom produbljivanja političke polarizacije društva, gospodarskog usporavanja, eskalacije napetosti u zemlji i inozemstvu. Za razliku od političke i ekonomske nestabilnosti '70-ih i '90-ih, danas je turska unutarnja kriza u velikoj mjeri rezultat sukoba između pragmatične i politike nulte godine politike Ankare. Kako u zemlji, tako i u inozemstvu.

Posebna obilježja nove krize su sljedeća:

- Višestruka priroda problema koji utječu na sve sfere društvenog i političkog života u Turskoj i svih njenih institucija.

- Rastuće neizvjesnosti oko budućnosti u društva koje itekako osjeća iscrpljenost trenutnim društveno-političkim modelom zemlje.

- Postupni rast nezadovoljstva vojske i moguća prijetnja novog vojnog udara.

- Novi pristup kurdskom pitanju u jugoistočnoj Turskoj je sada zapravo pretvorio u građanski rat s kurdskim milicijama.

- Utjecaj rata u Siriji na unutarnju i vanjsku politiku Ankare.

- Nejasni politički izgledi vladajuće Stranke pravde i razvitka i njezinog neslužbenog vođe, predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u trenutnoj situaciji.

Zašto je turska vojska izgubila bitku s političkim islamom?

Koliko je realan povratak turske vojne elite u političkom životu zemlje? Aktivna vojna intervencija u političke procese je uvijek bila jedna od značajki novije povijesti Turske. U proteklom desetljeću je Erdogan otvoreno zagovarao preustroj civilno-vojnih odnosa, tako da vojska ostane u vojarnama i služi civilnim vlastima, a ne da diktira politiku.

Vojni udar u Turskoj je moguć, ali su potrebna tri uvjeta: jačanje političke krize u zemlji, povećanje vanjske prijetnje i oštro pogoršanje kurdskog problema. Sada su svi ovi faktori prisutni.

No, nakon propasti mirovnog procesa s čelnicima turskih Kurda, Erdogan je bio prisiljen na taktički savez s vojnom elitom, koja je u potpunosti potisnuta 2007. i 2008. To je osobito bilo vidljivo u jesen prošle godine, kada je za vrijeme vojne kampanje u jugoistočnim dijelovima zemlje, naseljenim uglavnom Kurdima, vlada većini vojnih zapovjednika dala odriješene ruke za vrijeme vojnih operacija. Ovim prisilnim savezom s vrhom vojske Erdogan je priznao pogrešku što je uklonio vojsku iz političkog života u Turskoj.

Naravno, turska vojska i dalje ima status najmoćnije političke institucije u zemlji, ali je malo vjerojatno da se kao 1960., 1971. i 1980. godine odluči na vojni udar.

Paradoksalno, ali turski generali danas uglavnom djeluju kao protuteža rizičnim težnjama vanjske politike Erdogana, ali na unutarnje prilike utječu puno manje.

Prije godinu dana, u proljeće 2015. godine, vojska ga je teškom mukom odvratila od invazije na Siriju. Ista stvar se dogodila u veljači 2016.

...Posljednji teroristički napad u srcu Ankare bi visokim časnicima turske vojske mogao biti znak za uzbunu i posljednje upozorenje da nemaju još puno vremena na raspolaganju.

http://www.altermainstreaminfo.com.hr/v ... -udar-1275
sunceKOtepsija

#11522 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

kako se ssve fino rijesi na kraju, a izgledalo je da bi moglo bit svega :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=W-L_zUsgLEM
Matzan

#11523 Re: Republika Turska

Post by Matzan »

vivaldi wrote:
Matzan wrote: ....
postavio si konkretna pitanja, ali na njih ti niko ne moze dati odgovor sa egzaktnim podacima jer ih niko ne moze imati posto saradnja/parterstvo sa bilo kojom zemljom ima i ekonomski (koji se donekle moze izracunati) i politicki dio koji je nemoguce vrednovat, a vrlo je bitan.

mnogi se ovdje pozivaju na svojevremnu prodaju bosnjaka od strane otomana, sto danas ne mora znaciti ama bas nista. interesi se mijenjaju na mjesecnom nivou, a kamoli na stoljetnom.

ali u svakom slucaju erdogan bosnjake danas ne moze prodati nikome, moze jedino bakir (mada ne znam kako i za sta, al eto). u tom kontekstu, po meni, nije bitno sta tajip govori o bosni, ni sta misli o bosni, ko sto nije bitno ni sta bakir govori. od svega toga je bitnije sta zapravo bakir misli i kakva je vizije bosne u njegovoj glavi jer postoji opravdana sumnja u nesklad izmedju njegovih rijeci i postupaka.

u ekonomskom smislu, bez obzira na ekonomsku snagu ili slabost turske (cisto zbog ogormne razlike u velicini), bosnjaci/bosna mogu profitirati od turske puno vise nego do sada i predstvljat neku ekonomsku minimlanu sigurnost. tajip je u turskoj bog i batina. ako on "zamoli" najvece trzne centre i distibutere da se pobrinu za ekonomske npr poljoprivredne viskove u bih, svi ce to uraditi. ne mora to biti nikakva milostinja vec cisto davanje prednosti nasim proizvodima pod slicnim uslovima u odnosu na konkurente. mi smo mala zemlja, oni su ogormno trziste i to ne bi bio veliki teret za njih (bas kao sto je to uradjeno sa govedinom), ali to se moze prosiriti na puno veci spektar. to mozda nije u skladu sa trzisnom ekonomijom, ali jeste u skladu sa politickom ekonomijom sto nije nikakva rijetkost u svijetu.

slicna ti je stvar i sa rs-om i rusijom. koliki god da je trgovinski disbalans rs-u je rusija jedan od najbitnijih partnera i to ne racunajuci politicki segment. ogorman uvoz je rezultat uvoza nafte koju od nekog moraju uvoziti, a od koga god da je uvoze, taman od venecuele, imali bi ogroman minus.

korist je u cinjenici da su upravo rusi kupili rafinerije koje niko nije htio kupiti pa bi ih do danas vec ocerupali ko sekundarnu sirovinu. ovako, zahvaljuci rusima dvije hiljadu ljudi vec godinama prima plate iznad prosjeka i prkaticno dva gradica zive od toga.
Hvala za konkretan i korektan odgovor (kako uglavnom i pišeš na forumu). :thumbup:
sunceKOtepsija

#11524 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Savjetnik Predsjednika Republike Cemil Ertem- odluka Standard & Poor's o snizavanju kreditnog rejtinga Turske predstavlja nastavak drzavnog udara
Predsjednik Republike je sinoc kritikovao navedenu organizaciju rekavsi da Turska nije njihov clan i upitavsi ih zasto se bave Turskom
Matzan

#11525 Re: Republika Turska

Post by Matzan »

sunceKOtepsija wrote:Savjetnik Predsjednika Republike Cemil Ertem- odluka Standard & Poor's o snizavanju kreditnog rejtinga Turske predstavlja nastavak drzavnog udara
Predsjednik republike je sinoc kritikovao navedenu organizaciju rekavsi da Turska nije njihov clan i upitavsi ih zasto se bave Turskom
:thumbup: :thumbup:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply