Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hzsa22

#1151 Re: Potrosnja

Post by hzsa22 »

sema911s wrote:
vauvau wrote:joj sema :-)
ja na 195/65 provucem auto od zenice do kamera sve max brzinom 190 i vise
kao da je napisao da je isao 260 km/h pa nemoguce, jah eto naucna fantastika navuci auto na 200 na ovo naseg autoputa
nije fantastika navuc na 200ali ostat na 200duze od par sekundi,. vrlo tesko,.,
Prije par godine, sa drugom u A8L 4.2 motor, 250 Sarajevo- Visoko oko 5 minuta.
sema911s

#1152 Re: Potrosnja

Post by sema911s »

madner wrote:Sema lave, on tek na 4000 obrtaja ima maksimalnu snagu motora na raspolaganju.
Pogledaj malo jednacinu za snagu ima neki faktor tu koji ce ti objasniti zasto. :D

max snaga na 4000., a blokada mu na 4000,.,kako to,. gdje su ostali obrtaji

http://vtech.pl/katalog/logo/Hyundai_i3 ... l_2012.jpg

jesam mahmuran ali opett max nm ima do 2600 i poslje opada,. snaga do 4000raste poslije opada ,., e sada na 4000ima 200nm,., a nm te guraju kroz zrak,., ako grijesim odohh,.,
NediM17

#1153 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

developer10 wrote:Opet jedno pitanje za Audi A4 B6 1.9 TDI 96kw / 131 PS

Indirektno je vezano za potrosnju. Je li neko ko ima ovaj auto obraćao pažnju kojom brzinom ide pri tačno 2000 o/min. u 5. (najvisoj) brzini?

Moj Golf IV 1.9 SDI (cca 400.000 predjenih je imao) isao je 80 km/h - snaga mu je bila čini mi se 51 kW
Audi odmah po kupovini i prije reparacije turbine - išao je nešto iznad 90 a nakon reparacije turbine i danas, nakon par mjeseci - ide cca 105 km/h

Testirano na svakodnevnoj relaciji, isti dio ravne ceste. Ako ništa možda može poslužiti kao orijentir stanja turbine :) Eh, važan (?) detalj - reparacija turbine je uradjena u sklopu "velikog" servisa.
Prijatelju, tu nikakva turbina nema veze, mozes staviti 8 turbina i 1000 konja. Broj obrtaja motora i brzina automobila imaju veze sa mjenjacem. Moze ti sada ici "brze" na dvije hiljade obrtaja u petoj jedino ako si stavio nizi profil gume nego sto je to bio ili sl.
developer10

#1154 Re: Potrosnja

Post by developer10 »

NediM17 wrote:
developer10 wrote:Opet jedno pitanje za Audi A4 B6 1.9 TDI 96kw / 131 PS

Indirektno je vezano za potrosnju. Je li neko ko ima ovaj auto obraćao pažnju kojom brzinom ide pri tačno 2000 o/min. u 5. (najvisoj) brzini?

Moj Golf IV 1.9 SDI (cca 400.000 predjenih je imao) isao je 80 km/h - snaga mu je bila čini mi se 51 kW
Audi odmah po kupovini i prije reparacije turbine - išao je nešto iznad 90 a nakon reparacije turbine i danas, nakon par mjeseci - ide cca 105 km/h

Testirano na svakodnevnoj relaciji, isti dio ravne ceste. Ako ništa možda može poslužiti kao orijentir stanja turbine :) Eh, važan (?) detalj - reparacija turbine je uradjena u sklopu "velikog" servisa.
Prijatelju, tu nikakva turbina nema veze, mozes staviti 8 turbina i 1000 konja. Broj obrtaja motora i brzina automobila imaju veze sa mjenjacem. Moze ti sada ici "brze" na dvije hiljade obrtaja u petoj jedino ako si stavio nizi profil gume nego sto je to bio ili sl.
Izgleda da ćemo sada ti i ja "zaratovati". Uočio sam to dan nakon preuzimanja auta nazad sa servisa. Gume druge sa felama 17" sam stavio ali tek mozda neka 2 mjeseca kasnije - obje brzine koje sam naveo jesu bile na istim (zimskim) 15" gumama.

EDIT: I što je još interesantnije - ta nova brzina od 105 km/h je ostala i na tim 17" tockovima, nepromijenjena.
madner

#1155 Re: Potrosnja

Post by madner »

sema911s wrote:
madner wrote:Sema lave, on tek na 4000 obrtaja ima maksimalnu snagu motora na raspolaganju.
Pogledaj malo jednacinu za snagu ima neki faktor tu koji ce ti objasniti zasto. :D

max snaga na 4000., a blokada mu na 4000,.,kako to,. gdje su ostali obrtaji

http://vtech.pl/katalog/logo/Hyundai_i3 ... l_2012.jpg

jesam mahmuran ali opett max nm ima do 2600 i poslje opada,. snaga do 4000raste poslije opada ,., e sada na 4000ima 200nm,., a nm te guraju kroz zrak,., ako grijesim odohh,.,
Poslje ide pad koncentracije. :D
Obrtni moment te ubrzava, bolje ubrzava sa 2400 na 2600 obrtaja nego sa 3200 na 3400. No da bi vozio nekom brzinom trebas odredjenu silu kako bi savladao gravitaciju i vazduh. To je ono kilowati. :D

Da mi nije mrsko izracunao bi da li opste ima blokadu ova Kia ili je fajrunt. :D
NediM17

#1156 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

@developer10

Nemamo sta ratovati, brzina kojom putujes zavisi od prijenosnog omjera brzine, diferencijala, obima tocka i obrtaja na kojima se vozis! To je sve skupa cista mehanika, i taman i da skines turbinu, on ako je u petoj na 2.000 obrtaja isao 80km/h ici ce opet.

@madner

Dje si masinski inzinjeru, de nam izracunaj to, pa da kazemo ovim silnim tjunerima sto skidaju blokade da se ne zafrkavaju dzaba, nego da taj auto jednostavno ne ide preko 194km/h.
Last edited by NediM17 on 02/10/2014 14:39, edited 1 time in total.
esso_sa

#1157 Re: Potrosnja

Post by esso_sa »

Snaga motora pokazuje koliko brzo se mozes zabiti u zid
Obrtni moment pokazuje koliko daleko se taj zid pomjeri nakon sto se zabijes u njega :D
developer10

#1158 Re: Potrosnja

Post by developer10 »

NediM17 wrote:@developer10

Nemamo sta ratovati, brzina kojom putujes zavisi od prijenosnog omjera brzine, diferencijala, obima tocka i obrtaja na kojima se vozis! To je sve skupa cista mehanika, i taman i da skines turbinu, on ako je u petoj na 2.000 obrtaja isao 80km/h ici ce opet.
Iskreno ne znam, ne razumijem se, ako ima neko stručan neka pojasni do čega bi bilo to povećanje (dakle, odradjen veliki servis a točkovi isti).
esso_sa

#1159 Re: Potrosnja

Post by esso_sa »

developer10 wrote:

Iskreno ne znam, ne razumijem se, ako ima neko stručan neka pojasni do čega bi bilo to povećanje (dakle, odradjen veliki servis a točkovi isti).
Mozda su ti na servisu ukrali tvoj originalni mjenjac i stavili neki drugi sa drugacijim omjerima :D

Zezam te malo :thumbup:
Vec su ti pojasnili, brzina koju ce ti sat pokazati u nekom stepenu prenosa zavisi direktno od obrtaja motora, omjera brzina u mjenjacu, i dimenzije tockova.
Nemoguce je da ti je identican setup prije/poslije servisa a da se brzina promjenila. To moze uzrokovati ili neki drugi mjenjac na autu ili problem sa samim brzinomjerom/njegovim senzorom.
Sa repariranom turbinom mozes samo brze dostizati ciljane obrtaje u nekom stepenu prenosa ali ne i ici brze :thumbup:
Last edited by esso_sa on 02/10/2014 14:49, edited 2 times in total.
developer10

#1160 Re: Potrosnja

Post by developer10 »

esso_sa wrote:
developer10 wrote:

Mozda su ti na servisu ukrali tvoj originalni mjenjac i stavili neki drugi sa drugacijim omjerima :D
Hah, ma punac mi je to sve radio (osim reparacije turbine, nju je slao u Doboj Jug).
sema911s

#1161 Re: Potrosnja

Post by sema911s »

esso_sa wrote:Snaga motora pokazuje koliko brzo se mozes zabiti u zid
Obrtni moment pokazuje koliko daleko se taj zid pomjeri nakon sto se zabijes u njega :D
il sto bi ameri rekli ,., konjska snaga prodaje avta a obrtni pobjedjuje u utrci,.,
esso_sa

#1162 Re: Potrosnja

Post by esso_sa »

developer10 wrote: Hah, ma punac mi je to sve radio (osim reparacije turbine, nju je slao u Doboj Jug).
Editovao sam post u medjuvremenu pa protabiri sta sam ti napisao :thumbup:
sema911s wrote:
esso_sa wrote:Snaga motora pokazuje koliko brzo se mozes zabiti u zid
il sto bi ameri rekli ,., konjska snaga prodaje avta a obrtni pobjedjuje u utrci,.,
Meni je draza ona jos starija, takodjer americka : "There's no replacement for displacement"
Tu je im je svaka rijec zlata vrijedna ! :-D
madner

#1163 Re: Potrosnja

Post by madner »

@madner

Dje si masinski inzinjeru, de nam izracunaj to, pa da kazemo ovim silnim tjunerima sto skidaju blokade da se ne zafrkavaju dzaba, nego da taj auto jednostavno ne ide preko 194km/h.
Izmjeri stvarnu snagu motora i frontalni presjek pa cu ubaciti u formulu. :D
madner

#1164 Re: Potrosnja

Post by madner »

Moze mu se promjeniti bez drugog mjenjaca brzina, jer sada ima vise ks sa novom turbinom. Prije je na 2000 imao manje wati i shodno tome manju brzinu.
NediM17

#1165 Re: Potrosnja

Post by NediM17 »

madner wrote:Moze mu se promjeniti bez drugog mjenjaca brzina, jer sada ima vise ks sa novom turbinom. Prije je na 2000 imao manje wati i shodno tome manju brzinu.
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA :lol:

Ko meni hoce da racuna konacne brzine auta, ne javljaj se vise molim te!
sema911s

#1166 Re: Potrosnja

Post by sema911s »

madner wrote:Moze mu se promjeniti bez drugog mjenjaca brzina, jer sada ima vise ks sa novom turbinom. Prije je na 2000 imao manje wati i shodno tome manju brzinu.
ja druzee ali nisu mu tockovi direktno spojeni na motor ima mjenjac,.,

i ako je zbcanik ostao isti koliko god snage da upotrijebis da ga pokrenes kada se on pokrene i prebaci na tockove ostane isti omjer,.,

staga u tome sliucaju samo odredi koliko brze ce da dodje to te brzine okretanja i hoce li uposte doci do te cifre,.,

ako grijesim dam ti broj telefona profesorice fizike milfac
esso_sa

#1167 Re: Potrosnja

Post by esso_sa »

Meni to nema smisla, a slozio sam sam sebi par mjenjaca jer sam se igrao sa tim brzinama u razlicitim stepenima prenosa (bili mi "kratki")
Sa vise snage jedino moze lakse drzati zadatu brzinu na odredjenim obrtajima ali ne i ici brze.

Ako u 5. brzini na 2000 rpm ides 150 km/h, ici ces uvijek tako bez obzira imao 100 ili 300 ks. A ako imas manjak snage, jednostavno nikada neces ni moci postici/odrzavati tu brzinu/obrtaje
sema911s wrote:

i ako je zbcanik ostao isti koliko god snage da upotrijebis da ga pokrenes kada se on pokrene i prebaci na tockove ostane isti omjer,.,

staga u tome sliucaju samo odredi koliko brze ce da dodje to te brzine okretanja i hoce li uposte doci do te cifre,.,

Moram i tebe malo ispraviti za ovo podvuceno. Obrtni moment te ubrzava pa tako i odredjuje koliko brzo ces doci do neke ciljane brzine/obrtaja.
Snaga je ta koja ce mu omoguciti da tu brzinu/obrtaje i odrzava u borbi sa otporima zraka, kotrljanja itd

Naravno, ako imas manjka obrtnog momenta, mozes pomoci sa promjenama omjera brzina u mjenjacu pa tako "oziviti" auto
Last edited by esso_sa on 02/10/2014 15:01, edited 2 times in total.
supercali

#1168 Re: Potrosnja

Post by supercali »

nedime sta si po struci?
sema911s

#1169 Re: Potrosnja

Post by sema911s »

eso oprosti njutnje sam pomijesao sa kw,., sljiva je kriva
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1170 Re: Potrosnja

Post by bitanga_sa_otesa »

supercali wrote:nedime sta si po struci?
strucnjak :D
developer10

#1171 Re: Potrosnja

Post by developer10 »

sema911s wrote:

Nisam znao da će ovo otići u tom smjeru. Mada ja imam osjećaj i dalje da je do turbine (laički).

Znači:

ili je rađeno nešto i na mjenjaču (a nije mi poznato)
ili je možda poštelan mjerač brzine (mada auto zaista bolje ide i opšti osjećaj u vožnji je u skladu s tim povećanjem brzine pa ni to ne vjerujem - ni 10-15 km/h razlike nije baš malo - došlo bi mi hrpa kazni sa stacionarnih radara, jer to bi tada značilo da mi je pokazivao znatno manju brzinu)
ili je do turbine
esso_sa

#1172 Re: Potrosnja

Post by esso_sa »

developer10 wrote:
Nisam znao da će ovo otići u tom smjeru. Mada ja imam osjećaj i dalje da je do turbine (laički).

Znači:

ili je rađeno nešto i na mjenjaču (a nije mi poznato)
ili je možda poštelan mjerač brzine (mada auto zaista bolje ide i opšti osjećaj u vožnji je u skladu s tim povećanjem brzine pa ni to ne vjerujem - ni 10-15 km/h razlike nije baš malo - došlo bi mi hrpa kazni sa stacionarnih radara, jer to bi tada značilo da mi je pokazivao znatno manju brzinu)
ili je do turbine
Sta ima veze, zanimljiva diskusija :-D
A mozda su ti i gume ispuhale nakon servisa ali to stvarno neznatno utice na ono sto sat pokazuje. Tesko da moze izazvati toliku razliku
Last edited by esso_sa on 02/10/2014 15:04, edited 1 time in total.
madner

#1173 Re: Potrosnja

Post by madner »

sema911s wrote:
ja druzee ali nisu mu tovkovi direktno spojeni na motor ima mjenjac,.,

Gledaj to sa druge strane.
Jedan motor na 2000 okretaja po onoj krivoj daje 30 ps, drugi 20. (nisu tacni brojevi samo ilustracije radi)

Oba imaju auto od 1.5 tona.

Sa 30 ps, vozilo ide 105, sa 20 80.

Oba imaju iste gubitke na mjenjacu.
sema911s

#1174 Re: Potrosnja

Post by sema911s »

drug auto je prije bilo tromo,., nije imalo snagu kao sada i samim time sada je drugacije,., kontas,. prije si vozio auto od maks lupa 100 konja sada je na130 koliko vec,., jbga to se osjeti,.,

prije do stoje 12 sekundi danas 10,.,jest malo ali osjeti see
developer10

#1175 Re: Potrosnja

Post by developer10 »

Ajd neka neko ko ima isti auto bas testira pa navede njegovu brzinu pri tačno 2000 o/min.
Post Reply