HS Internet - ALL ABOUT

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
The Realist

#1151 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by The Realist »

patakdaca wrote:
ja ovo plaćam 15 :mrgreen:

a koristio sam njegov link sto je postavio za usporedbu cijena
OK, onda izbriši svoj post i šuti :D.

A i ja sam koristio njegov link :D.
jastuk1

#1152 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by jastuk1 »

Nevjerovatno da je za one koji hoće isključivo internet - znači kablovska ili moja tv ih ne interesuje, BHT sada puno povoljniji od HS-a.

10 mbps na BHT 30 KM, a na HS-u 25+13,5 - 38,5 KM. I ako trebam nekad koji lokalni kanal pogledat - jednom u dva, tri mjeseca može se aktivirat moja web tv za 1,17 KM.

Nekada su drugi provajderi nudili duplo veće brzine za sličnu cijenu koja je bila na BHT. Sada ih BHT sustigao sa brzinama, a i cijenama je u mnogim segmentima postao povoljniji.

HS je stvarno stabilan i sve svaka čast - ali zbog ovih cijena više nikako nije konkurentno povoljniji.
kakaljin

#1153 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by kakaljin »

patakdaca wrote:
jastuk1 wrote:Nevjerovatno da je za one koji hoće isključivo internet - znači kablovska ili moja tv ih ne interesuje, BHT sada puno povoljniji od HS-a.

10 mbps na BHT 30 KM, a na HS-u 25+13,5 - 38,5 KM. I ako trebam nekad koji lokalni kanal pogledat - jednom u dva, tri mjeseca može se aktivirat moja web tv za 1,17 KM.

Nekada su drugi provajderi nudili duplo veće brzine za sličnu cijenu koja je bila na BHT. Sada ih BHT sustigao sa brzinama, a i cijenama je u mnogim segmentima postao povoljniji.

HS je stvarno stabilan i sve svaka čast - ali zbog ovih cijena više nikako nije konkurentno povoljniji.
a jel uslov fiksni kod telecoma, il moze bez prijave fiksnog i placanja rtv pretplate?
moze bez fiksnog i na adsl-u nema rtv takse
The Realist

#1154 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by The Realist »

jastuk1 wrote:Nevjerovatno da je za one koji hoće isključivo internet - znači kablovska ili moja tv ih ne interesuje, BHT sada puno povoljniji od HS-a.

Da, BHT je baš popravio ponudu i za takve kao ti (mislim da tebe nešto TV ne zanima) su sada jači i od HS-a i od Telemacha.

Mislim da im je jedini "spas" što takvih nema previše i većina hoće da gleda TV, no ovo bi ih moglo natjeratu da analognu ponudu poprave, ako je to moguće, ili da jednostavno sve krenu prebacivati na digitalnu, a iz analogne krenu izbacivati što je moguće više kanala, ali da i cijena "za održavanje mreže" ide drastično dolje (ako je to uopšte financijski moguće - ne znam koliko im to održavanje mreže znači)
The Realist

#1155 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by The Realist »

patakdaca wrote:
a telecom bi trebao imati i nize cijene jer sada imaju privatni link prema budimpesti, jednom od glavnih evropskih cvorista.
Nemaju potrebe, jer konkurencija nema niže cijene.
clarion_

#1156 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by clarion_ »

The Realist wrote:
patakdaca wrote:
a telecom bi trebao imati i nize cijene jer sada imaju privatni link prema budimpesti, jednom od glavnih evropskih cvorista.
Nemaju potrebe, jer konkurencija nema niže cijene.
ma pustite ljudi te brzine koje su na papiru, ja sam trebao od prvog marta imati 5Mbps i najviše što su mogli izvući iz moje parice je 3,5, tako da je realnost telecomovog bakra nešto potpuno drugačije...
The Realist

#1157 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by The Realist »

Da, ali po informacijama icemana, a uglavnom su tačne, i to će se u skorije vrijeme otkloniti.
jastuk1

#1158 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by jastuk1 »

clarion_ wrote: ma pustite ljudi te brzine koje su na papiru, ja sam trebao od prvog marta imati 5Mbps i najviše što su mogli izvući iz moje parice je 3,5, tako da je realnost telecomovog bakra nešto potpuno drugačije...
To treba imati u vidu, ali su ti problemi uglavnom otklonjivi. Nažalost, možda ne kod svih. U tvom slučaju ja bih da ti kažu gdje je problem, pa ako se može riješiti mijenjanjem određene dužine kabla do razvodnika ili danje, onda...

Prošle sedmice BHT je sa horizintalne mreže nove optike ugrađivao nove vertikalne kanalice kroz spratove do stanova u haustorima na Dobrinji gdje su moji. To me baš pozitivno iznenadilo. Znači potpuno se zaobilazi stara bakrena infrastruktura. Znači pravi FTTH. :)

U principu ja bih najviše volio da i rodbina na Dobrinji može na HS (telefonija bi mi bila puno manja) ali dole je od kablovaca nažalost, nažalost telemach. :cry:

The Realist dobro kaže za eventualno smanjenje cijene analogne odnosno održavanja za one kojima ne trebaju TV kanale, ali mislim da je to za njih neisplativo. Ustvari, u tom slučaju vi koji ste na digitalnoj bi morali onda plaćati možda duplo više da operater ostane na "pozitivnoj nuli" da bi vamo cijenu za održavanje odnosno analognu mogli smanjiti. E sad koliko je to fer - ja mislim da je trenutno cijena digitalnih kanala dosta niska, jer je jako subvencionirana od onih koji su samo na redovnoj, analognoj pretplati, čija cijena ne da ide dole, već se od prošlog mjeseca kao što znamo povećala.

Jeste da je mali broj onih koje TV kanali ne interesuju ali on će vremenom rasti. Mlađe generacije će uvidjeti da je gledanje kanala manje-više bezveze jer će sadržaje iz bilo koje oblasti koja ih interesuje nalaziti na youtube i na drugim internet resursima, a ne na TV kanalima.
The Realist

#1159 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by The Realist »

jastuk1 wrote: Jeste da je mali broj onih koje TV kanali ne interesuju ali on će vremenom rasti. Mlađe generacije će uvidjeti da je gledanje kanala manje-više bezveze jer će sadržaje iz bilo koje oblasti koja ih interesuje nalaziti na youtube i na drugim internet resursima, a ne na TV kanalima.
Ali "stari" neće, jer je jednostavnije ležati i uživati uz TV, a i uglavnom gledam stvari na koje slučajno naletim, te plus je tu sport, koji nije uvijek jednostavno preko streama gledati. Opstat će TV, to se vidi i vani, gdje sve više novca troše za neke stvari, a imaju sve više korisnika.

Kod nas je zakon takav, da nama ide na ruku, pa TV se može zaobići, ali i to je pitanje do kada.

No opet, Telecom jednostavno ima ubjedljivo najviše financijskih sredstava i ako odluče, pregazit će sve na ovom području i to je to. Eventualno masovno udruživanje kablovskih operatera bi tu nešto moglo promijeniti i eto, ti sportski sadržaji, ali to je to.
vedo27

#1160 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by vedo27 »

Ja se na HS-u ne mogu spojiti na VPN, jel moguće da blokiraju te portove?(47,1723)
udrch

#1161 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by udrch »

meni je u zadnjih 10 dana tri puta nestajalo i interneta i kablovske na par sahati..
to mi se nikad dosad nije dešavalo..
zna li neko šta je problem..
iSwagga

#1162 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by iSwagga »

Ja neki dan presao na KID paket i skopcao lik digitalni resiver i cim je izasao iz kuce nije proslo ni 5 minuta problemi. "Signal scrambled" ili pola kanala ne pokazuje sve dok ja ne gurnem skroz jako kabl u resiver ali cim pustim opet isto..
The Realist

#1163 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by The Realist »

Nazovi im i reci da ti reciever nije funkcionalan i zamijenit će ti.
Tech-l4

#1164 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by Tech-l4 »

vedo27 wrote:Ja se na HS-u ne mogu spojiti na VPN, jel moguće da blokiraju te portove?(47,1723)
Mislim da ih samo nazoves i zatrazis da ti aktiviraju VPN i kroz 10tak minuta ti bude aktivan
newphoenix

#1165 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by newphoenix »

vedo27 wrote:Ja se na HS-u ne mogu spojiti na VPN, jel moguće da blokiraju te portove?(47,1723)
Ja mislio isto, ali pogledao sam postavke na router-u (ASUS) ima postavka koja kaze koju IP adresu moze
se spojiti na VPN, postavio IP adresu racunara i uspjeo sam.
Nermin_BH

#1166 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by Nermin_BH »

iSwagga wrote:Ja neki dan presao na KID paket i skopcao lik digitalni resiver i cim je izasao iz kuce nije proslo ni 5 minuta problemi. "Signal scrambled" ili pola kanala ne pokazuje sve dok ja ne gurnem skroz jako kabl u resiver ali cim pustim opet isto..

Nazovi i reci nek ti stave kompresionu spojnicu (onaj dio što se navrce u resiver) i neće ti više prekidati.
addem

#1167 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by addem »

Sta je sa internetom jedva se vuce. Ovo je katastrofa.
clarion_

#1168 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by clarion_ »

addem wrote:Sta je sa internetom jedva se vuce. Ovo je katastrofa.
da li je?

Image
dinooh

#1169 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by dinooh »

sta je ovo sa netom, :D 15KM a gledajte download speed
Image
_Astra_

#1170 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by _Astra_ »

Meni je konacno "odcepljen" torrent... Skida 2.5MB :D

Valjda je trebalo da povecaju cijene da bi konacno pustili...
iSwagga

#1171 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by iSwagga »

Jutros mi dolazili da zamjene resiver jer je ovaj prethodni pravio neke probleme i nije mogao nikako kanale sa frekvencijom 610 ili 618 (tako nesto) da hvata. Zamjenili sve ok, sad prebacim na HBO i HBO Comedy kad pise "SmartCard is out of date" sta ciniti ljudi?? (Inace sam na KID paketu) hvala unaprijed :)
The Realist

#1172 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by The Realist »

iSwagga wrote:Jutros mi dolazili da zamjene resiver jer je ovaj prethodni pravio neke probleme i nije mogao nikako kanale sa frekvencijom 610 ili 618 (tako nesto) da hvata. Zamjenili sve ok, sad prebacim na HBO i HBO Comedy kad pise "SmartCard is out of date" sta ciniti ljudi?? (Inace sam na KID paketu) hvala unaprijed :)
HBO kanali se dodatno plaćaju, tako da ako ne plaćaš, ne možeš ni imati, ali ako plaćaš, nazovi i trebali bi ti odmah pustiti, ili najkasnije ujutro, kada dođe drugi dio ekipe na posao.
shape of despair

#1173 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by shape of despair »

imam pitanje za hsovce. Kako sam podstanar u stanu gdje se koristi kablovska i net od hsa nesto mi nije jasno. Dobio sam 2 racuna,za kablovsku za mart i za net ali za april. Nije mi jasan net,zar netreba doci isto za mart ili se unaprijed placa
The Realist

#1174 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by The Realist »

shape of despair wrote:imam pitanje za hsovce. Kako sam podstanar u stanu gdje se koristi kablovska i net od hsa nesto mi nije jasno. Dobio sam 2 racuna,za kablovsku za mart i za net ali za april. Nije mi jasan net,zar netreba doci isto za mart ili se unaprijed placa
Unaprijed dolaze računi, ali neće ti ništa ako platiš krajem mjeseca, pa i sljedećeg mjeseca da platiš.
shape of despair

#1175 Re: HS Internet - ALL ABOUT

Post by shape of despair »

patakdaca wrote:
shape of despair wrote:imam pitanje za hsovce. Kako sam podstanar u stanu gdje se koristi kablovska i net od hsa nesto mi nije jasno. Dobio sam 2 racuna,za kablovsku za mart i za net ali za april. Nije mi jasan net,zar netreba doci isto za mart ili se unaprijed placa
Kablovska se placa za prethodni mjesec, a internet za tekući, tj mjesec unaprijed ;-)
Hvala
Post Reply