Nisu se u putu sreliPM72 wrote:Ovaj sa slike meni pravo liči na komadanta Midhata Hujdura iz Mostara.63-ća padobranska brigada nije imala ovakve uniforme niti pancire,to su većinom bili mlađi momci na odsluženju vojnog roka -dakle mlađi.Pa mi ovo ljepljenje okvirova selotejpom ne priliči tako nekoj ozbiljnoj jedinici,cigara,muslimansko mjesto u okolini Mostara.A beretku sa ovom oznakom sam i ja imao,dao mi komšija nakon čega sam skinuo amblem pa stavio ljiljane...može biti da griješim ali čisto sumnjam.Woody wrote:Evo, da samom sebi skočim u usta (okolina Mostara 1992):
Izvinjavam se, neću nikad više
Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
Micaha
#1151 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
dragan.s
#1152 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Mislim da je ovo slikano iznad kaponira u Ortiješu, a selo koje se vidi u pozadini je jedan dio Gnojnica. Slikano je u rano proljeće 1992-e. Tada jesu imali ove uniforme, pancire i beretke. Kasnije (u maju 1992-e) su dobili nove (manje) padobranske oznake. Bilo je i dosta rezervista među njima, nisu bili sve vojnici na odsluženju vojnog roka. Imali su zadatak obezbjeđenja aerodroma i heliodroma, ali nisu držali klasičnu stražu već patrole po nekom svom planu.Woody wrote: Ovaj sa slike meni pravo liči na komadanta Midhata Hujdura iz Mostara.63-ća padobranska brigada nije imala ovakve uniforme niti pancire,to su većinom bili mlađi momci na odsluženju vojnog roka -dakle mlađi.Pa mi ovo ljepljenje okvirova selotejpom ne priliči tako nekoj ozbiljnoj jedinici,cigara,muslimansko mjesto u okolini Mostara.A beretku sa ovom oznakom sam i ja imao,dao mi komšija nakon čega sam skinuo amblem pa stavio ljiljane...može biti da griješim ali čisto sumnjam.
Inače ovi panciri su kod VRS bili najčešći. Mislim da je neka američka firma proizvođač. Postojali su i neki stari JNA panciri (šara kao šatorsko krilo), ali su bili rijetkost.
- Repetitor
#1153 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Bivsa JNA a samim tim i nasljedna VRS je uglavnom koristila pancirne prsluke iz asortimana Mile Dragić i Borovo.Bilo je i nekih Target pancira,ali u dosta manjem omjeru nego ova dva pobrojana.I Mile Dragic i Borovo imaju mogucnost nadogradnje stitnika za muda i duge okovratnike.Target nema za muda,onako robusan izgleda.Na nekim snimcima koje se mogu naci na YT, Ratko Mladic ga je nosio nosio(onaj snimak kad prijeti onome vojniku,jel okolina Gorazda ili Zepe,ne znam)
- slucajni prolaznik
#1154 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
dragan.s wrote:Mislim da je ovo slikano iznad kaponira u Ortiješu, a selo koje se vidi u pozadini je jedan dio Gnojnica. Slikano je u rano proljeće 1992-e. Tada jesu imali ove uniforme, pancire i beretke. Kasnije (u maju 1992-e) su dobili nove (manje) padobranske oznake. Bilo je i dosta rezervista među njima, nisu bili sve vojnici na odsluženju vojnog roka. Imali su zadatak obezbjeđenja aerodroma i heliodroma, ali nisu držali klasičnu stražu već patrole po nekom svom planu.Woody wrote: Ovaj sa slike meni pravo liči na komadanta Midhata Hujdura iz Mostara.63-ća padobranska brigada nije imala ovakve uniforme niti pancire,to su većinom bili mlađi momci na odsluženju vojnog roka -dakle mlađi.Pa mi ovo ljepljenje okvirova selotejpom ne priliči tako nekoj ozbiljnoj jedinici,cigara,muslimansko mjesto u okolini Mostara.A beretku sa ovom oznakom sam i ja imao,dao mi komšija nakon čega sam skinuo amblem pa stavio ljiljane...može biti da griješim ali čisto sumnjam.
Inače ovi panciri su kod VRS bili najčešći. Mislim da je neka američka firma proizvođač. Postojali su i neki stari JNA panciri (šara kao šatorsko krilo), ali su bili rijetkost.
Sad ce doci nas svemoguci puskomitraljezac da ti kaze da nemas pojma i da je to Hujdurova slika, i da ga on licno zna, a i ratovao je na mostarskom ratistu. Ma sta mostarskom, i na cijelohercegovackom cak... puskomitraljezac
- slucajni prolaznik
#1155 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Repetitor wrote:Bivsa JNA a samim tim i nasljedna VRS...
VRS nije nasljedna vojska JNA. JNA je nestala disolucijom Slovenije, nakon toga i Hrvatske. Nije nasljedna cak ni JA, unatoc logistickoj podrsci koju je od nje uzivala VRS.
-
PM72
#1156 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nemoj biti drzak i bezobrazan.Fino sam napisao da meni liči na mostarskog komadanta koji je bio pravi borac i mangup a ovaj sa slike mi ne liči na nekog famoznog "niškog" specijalca.Ako imaš šta pametno na temi reci ako nemaš-prođi me se.
- Repetitor
#1157 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ako cemo biti toliko bukvalni,onda da tebi pojasnim da sam to ''nasljedstvo'' mislio u smislu sve one opreme i naoruzanja koje se nalazilo na podrucju BiH,JNA je predala-srbima...zar ne? Od svega toga formirala se VRS.slucajni prolaznik wrote:Repetitor wrote:Bivsa JNA a samim tim i nasljedna VRS...
VRS nije nasljedna vojska JNA. JNA je nestala disolucijom Slovenije, nakon toga i Hrvatske. Nije nasljedna cak ni JA, unatoc logistickoj podrsci koju je od nje uzivala VRS.
Znaci put naoruzavanja ARBIH je dobro poznat.
Put naoruzavanja VRS-a je itekako dobro poznat.
Samo sto srbi ko zadnje čkepi,uvjek nekako precutno predju preko toga,i malo gdje sam ili skoro nigdje naisao na podatak,da je neko sa njihove strane rekao otvoreno kako su dosli do oruzja.
Itd,itd
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1158 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Fala Bogu milosnome, pa se i ti javi @Repetitor. Nemaš pojma koliko sam te se poželio
Evo, da ti malo repliciram, da me ne zaboraviš:
Evo, da ti malo repliciram, da me ne zaboraviš:
Pa nije JNA predala VRS-u baš svo naoružanje. One najskuplje stavke (MIG, Super galeb i Orao avioni, kao i većina M-84 tenkova, a čini mi se i raketni sitemi "ORKAN") su uredno vraćeni u Srbiju i Crnu Goru. Plus "otpis" koji je ostao u SLO i CRO:Ako cemo biti toliko bukvalni,onda da tebi pojasnim da sam to ''nasljedstvo'' mislio u smislu sve one opreme i naoruzanja koje se nalazilo na podrucju BiH,JNA je predala-srbima...zar ne? Od svega toga formirala se VRS.
Na početku raspada SFRJ u Sloveniji je ostalo stotinak tenkova i samohotki, samo u Varaždinu je ostavljeno 65 ispravnih tenkova (uglavnom T-55A). Nešto kasnije, JNA priznaje da joj je oteto 170 tenkova i 142 oklopna vozila.
Na inventarskim spiskovima JNA i njene naslednice VJ nedostajalo je i mnoštvo "sitnica" tipa i količine 15.000 pušaka, 600 artiljerijskih oruđa, 2000 protivtenkovskih raketa, 13.000 mina, 550 oruđa raketne artiljerije, 500 puškomitraljeza, 30.000 bombi, oko 10 miliona metaka i neutvrđene (ili neobjavljene) količine eksploziva...
U tom trenutku s početka devedesetih za krađu i "predaju" vojno tužilaštvo je podnelo 700 krivičnih prijava protiv stotinak oficira, 50 podoficira, 500 vojnika i na desetine civilnih službenika.
-
sumirprimus
#1159 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jedna od operacija u kojoj su učestvovali,I pripadnici 63-će padobranske... naoružavanje bosanskih srba...Repetitor wrote:Ako cemo biti toliko bukvalni,onda da tebi pojasnim da sam to ''nasljedstvo'' mislio u smislu sve one opreme i naoruzanja koje se nalazilo na podrucju BiH,JNA je predala-srbima...zar ne? Od svega toga formirala se VRS.slucajni prolaznik wrote:Repetitor wrote:Bivsa JNA a samim tim i nasljedna VRS...
Znaci put naoruzavanja ARBIH je dobro poznat.
Put naoruzavanja VRS-a je itekako dobro poznat.
Samo sto srbi ko zadnje čkepi,uvjek nekako precutno predju preko toga,i malo gdje sam ili skoro nigdje naisao na podatak,da je neko sa njihove strane rekao otvoreno kako su dosli do oruzja.
Itd,itd
Kao i obuka paravojnih formacija...
- Izlija
#1160 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
S obzirom da malo odoste sa teme
, da Vas sviju lijepo zamolim ako znate gdje bih mogao naći pravoslavne snimke snimane sa grbavice prema muzejima i izvršnom vijeću. Par puta su mi rekli da su me vidjeli na "njihovom" dnevniku, u sklopu izvještaja sa ratišta kako otvaram vodu na hidrantu u porušenoj Šipadovoj baraci koja se nalazila imeđu zgrada u pavilionima pa bih volio taj snimak naći i uvrstiti u ratnu kolekciju. Unaprijed zahvalan na trudu i radu .
- Nekako s proljeća
#1161 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Može može, dok ti par istihar namaza obaviš, mi ćemo to naći. Sam' da još koju ''kornjaču'', ''tigra'' , ''orlića'' i sličnu gamad namirimo. Tu je to...
- karanana
#1162 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ne kontam. znaci, ti si bio vamo na slobodnoj strani i otvaro hidrant, a njihova kamera te snimila? nisi se bojo da te i snajper ne snimi?Izlija wrote:S obzirom da malo odoste sa teme, da Vas sviju lijepo zamolim ako znate gdje bih mogao naći pravoslavne snimke snimane sa grbavice prema muzejima i izvršnom vijeću. Par puta su mi rekli da su me vidjeli na "njihovom" dnevniku, u sklopu izvještaja sa ratišta kako otvaram vodu na hidrantu u porušenoj Šipadovoj baraci koja se nalazila imeđu zgrada u pavilionima pa bih volio taj snimak naći i uvrstiti u ratnu kolekciju. Unaprijed zahvalan na trudu i radu .
- Dozer
#1163 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nista to nije... on je bio malo u dubini.
Ja sam imao priliku gledati lika kako uredno prolazi pored nas na Masinstvu, ode na Vilsonovo, i to na onu stranu ceste, blizu Miljacki, i hladno pokupi par vecin grana odvaljenih granatama, naprti, i mrtav-hladan nogu za nogom se vrati nazad
I tako par puta u par dana
. A niko na njega metka ne opali 
Ja sam imao priliku gledati lika kako uredno prolazi pored nas na Masinstvu, ode na Vilsonovo, i to na onu stranu ceste, blizu Miljacki, i hladno pokupi par vecin grana odvaljenih granatama, naprti, i mrtav-hladan nogu za nogom se vrati nazad
I tako par puta u par dana
-
easy way
#1164 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da li neko zna kako se zove pop Žućo koji se spominje na prvih desetak stranica teme? Poznat mi lik, mislim da je prije rata živio u mom komšiluku, znam mu i sina (ako se radi o istom čovjeku). I ovaj je bio pop.
- HaHaHa2
#1165 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vojislav Carkiceasy way wrote:Da li neko zna kako se zove pop Žućo koji se spominje na prvih desetak stranica teme? Poznat mi lik, mislim da je prije rata živio u mom komšiluku, znam mu i sina (ako se radi o istom čovjeku). I ovaj je bio pop.
- bilic
#1166 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Stanovao u plavim neboderima , na malti sada Azize Šačirbegovića br 12 ( prije Ivana Krndelja 4 ) na trecem spratu sin Džorđe Čarkić isao sa mnom u osnovnu skolu Bratstvo Jedinstvo blizu šopinga .easy way wrote:Da li neko zna kako se zove pop Žućo koji se spominje na prvih desetak stranica teme? Poznat mi lik, mislim da je prije rata živio u mom komšiluku, znam mu i sina (ako se radi o istom čovjeku). I ovaj je bio pop.
A on se zove mislim Vojislav (vojo) prijerata stalno hodao u teksas jakni i farmerkama , vozao tada Mazdu karavan bjelu . Sin mu se UDAO prije rata 1988 ili 89 u Svicarsku otisao ... Jel dosta
-
easy way
#1167 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
bilic wrote:Stanovao u plavim neboderima , na malti sada Azize Šačirbegovića br 12 ( prije Ivana Krndelja 4 ) na trecem spratu sin Džorđe Čarkić isao sa mnom u osnovnu skolu Bratstvo Jedinstvo blizu šopinga .easy way wrote:Da li neko zna kako se zove pop Žućo koji se spominje na prvih desetak stranica teme? Poznat mi lik, mislim da je prije rata živio u mom komšiluku, znam mu i sina (ako se radi o istom čovjeku). I ovaj je bio pop.
A on se zove mislim Vojislav (vojo) prijerata stalno hodao u teksas jakni i farmerkama , vozao tada Mazdu karavan bjelu . Sin mu se UDAO prije rata 1988 ili 89 u Svicarsku otisao ... Jel dosta
Hvala puno, to je taj na koga sam mislila ali sam sina pomiješala, mislila sam da se zove Jovan (prezime ne spominjem namjerno da ne prozivam ako se ne radi o istoj osobi). Jovan je isto živio u tom neboderu, išao u školu sa mojom rodicom, mislila sam da je ovo njegov otac.
- smurf
#1168 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nakon sto mu je poginula kcerka, F.B. je izlazio u po bijela dana na Vrbanja most i urlao prema cetnicima trazeci da i njega ubiju. Covjek dozivio nervni slom. Par dana je to ponavljao, nekada ne bi ni metka opalili, nekada bi pucali blizu dok im nije "puko" film i ubili ga.
- karanana
#1169 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
znam da cu mozda biti napadnut, ali ocigledno je da ni oni nisu uvijek pucali na sve sto su vidjeli, ni ne racunam ove avanturiste ili ljude koji nisu bas bili zdrave svijesti.
gledam neki klip, mislim da je iz onog filma serbian epics. kroz nisan gledaju onaj trg ispred katedrale kao na dlanu, ljudi hodaju....vide ih bas ko na dlanu. a nisam siguran da je taj trg bio cesta meta snajpera. valjda je bilo od mjesta do mjesta i od snajpera do snajpera.
gledam neki klip, mislim da je iz onog filma serbian epics. kroz nisan gledaju onaj trg ispred katedrale kao na dlanu, ljudi hodaju....vide ih bas ko na dlanu. a nisam siguran da je taj trg bio cesta meta snajpera. valjda je bilo od mjesta do mjesta i od snajpera do snajpera.
-
PM72
#1170 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Što bi te napadali kad si u pravu.U dosta slučajeva nisu pucali na našu stranu (a mogli su).To tumačim tako što mislim da nisu svi isti,neko nije smio ili htio da puca ili jednostavno nisu u tom trenu gledali kroz okular ili preko nišana.Nekad su im bunkeri bili potpuno prazni pa su povremeno ulijetali i rokali ili su nas puštali da se oslobodimo pa mislimo kako su fini a onda raspale.Bilo je tu svega.Pričali su mi ljudi da su ih četnici sa Trebevića opominjali da ne sjeku drva jer ih jasno vide i da će drugi put pucati...karanana wrote:znam da cu mozda biti napadnut, ali ocigledno je da ni oni nisu uvijek pucali na sve sto su vidjeli, ni ne racunam ove avanturiste ili ljude koji nisu bas bili zdrave svijesti.
Ja sam jedne prilike upratio čovjeka u sred dana kako ulazi u trgovke ispod željinog stadiona i pretura po stvarima.Bio je to juni 1992.Imao je dijelove uniforme pa sam pomislio da je neki naš jad iz TO-a.Pozvao sam ostale da vide "našu budalu" kako će ga četnici ucmekati radi pljačke.Na kraju je natovario neki smotani ćilim na novo biciklo i laganim hodom prema zgradi Lorisa.Nakon toga nam je nestao iz vidokruga da bi skontali da je to u stvari bio četnik koji je na raskrsnici smotao desno i nestao među zgradama...mogli smo ga napraviti đevđir od njega ali dok dođe iz guzice u glavu...I sad mi je žao što ga ne sastavih "među rogove".Romanijac se vratio kući sa zarobljenim ćilimom i biciklom.
- Dozer
#1171 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Puno puta se ni s nase strane nije pucalo na njih, iako se moglo i iako su bili jasno vidljivi. Nekad je ljudima bilo mrsko, nekad jednostavno nisu htjeli, nekad bilo naredjenje/primirje, itd.
Isto kao i kod njih. Nisu svi zivotinje, to je valjda jasno. Ipak mislim da je puno vise pozitivnih likovau svim ovim pricama, ali, nazalost, uvijek na povrsinu isplivaju negativne price i primjeri.... I nismo ni mi ni oni bili svi isti, kao sto nismo ni danas.
Isto kao i kod njih. Nisu svi zivotinje, to je valjda jasno. Ipak mislim da je puno vise pozitivnih likovau svim ovim pricama, ali, nazalost, uvijek na povrsinu isplivaju negativne price i primjeri.... I nismo ni mi ni oni bili svi isti, kao sto nismo ni danas.
- Dionysios
#1172 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
...
Last edited by Dionysios on 28/03/2021 23:45, edited 1 time in total.
-
Del_Boy_Trotter
#1173 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
U pravu si ti liči ovaj na Hujku...neka mi niko ne zamjeri ali pogledajte malo pažljivije, ima mnogo sličnosti....i ta uniforma mi liči na naše...pozdrav svima drago mi je da ponovo pišete na ovoj temi pratim redovnoPM72 wrote:Nemoj biti drzak i bezobrazan.Fino sam napisao da meni liči na mostarskog komadanta koji je bio pravi borac i mangup a ovaj sa slike mi ne liči na nekog famoznog "niškog" specijalca.Ako imaš šta pametno na temi reci ako nemaš-prođi me se.
- Nekako s proljeća
#1174 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nije u pravu u vezi aludiranja sličnosti pripadnika 63-će padobranske brigade na fotografiji iz mjesta Gnojnice , sa rahmetli Mirsad Hujdur Hujketom braniocem Mostara. Ova jedinica je na temu uvučena kao moguća destinacija preživjelih ''kornjača'' i njihove specifične opreme ...bla bla bla. I to nije dokazano.
Ono što je zanimljivije znati je , jesu li , kada i u kojem broju su pripadnici ove specijalne brigade iz Srbije bili angažovani na području BiH. Izuzev onog primjera koji se odnosi na Čapljinu i onog što je poginuo ''na Drini''...
I molim vas ne na ovoj temi, jer koliko ja znam nema ih potrebe vezati za ovo područje koje tema pokriva. Koga samo onako zanimaju detalji ... drugi folder sa fotografijama ...slika broj 36...http://www.63padobranska.com/galerija/
Ne samo oni , već na desetine hiljada nekadašnjih angažovanih vojnika iz Srbije na ratišta od Slovenije do Kosova , danas traži i tuži matičnu zemlju za odštetu-plaću. Oni najbolje znaju , ali i otvoreno govore kada su i gdje bili u BiH tokom agresije.
Na ovoj temi ima prostora da se piše o tzv ''vikend četnicima'', kako smo ih mi iz grada ...zapamtili.
, a i oni nas , ako ćemo pravo...
@Dionysios, navodno u planinama oko Trebinja...ima neki navodno ekskluzivni in tervju sa njim sa tog poručja. Klasika, odbačeni heroj pada u ruke guslarima i alternativnoj istoriji...
Ono što je zanimljivije znati je , jesu li , kada i u kojem broju su pripadnici ove specijalne brigade iz Srbije bili angažovani na području BiH. Izuzev onog primjera koji se odnosi na Čapljinu i onog što je poginuo ''na Drini''...
I molim vas ne na ovoj temi, jer koliko ja znam nema ih potrebe vezati za ovo područje koje tema pokriva. Koga samo onako zanimaju detalji ... drugi folder sa fotografijama ...slika broj 36...http://www.63padobranska.com/galerija/
Ne samo oni , već na desetine hiljada nekadašnjih angažovanih vojnika iz Srbije na ratišta od Slovenije do Kosova , danas traži i tuži matičnu zemlju za odštetu-plaću. Oni najbolje znaju , ali i otvoreno govore kada su i gdje bili u BiH tokom agresije.
Na ovoj temi ima prostora da se piše o tzv ''vikend četnicima'', kako smo ih mi iz grada ...zapamtili.
@Dionysios, navodno u planinama oko Trebinja...ima neki navodno ekskluzivni in tervju sa njim sa tog poručja. Klasika, odbačeni heroj pada u ruke guslarima i alternativnoj istoriji...
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1175 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Hej, ljudi. Kanite se, ba, pronalaženja sličnosti između Hujke i ovog lika (totalnog anonimusa) čiju sam fotografiju ovdje postavio. Pa pođite samo logikom: koji bi to moron, pripadnik ARBiH, obukao JNA uniformu (i to padobransku) sa svim znacima raspoznavanja i otišao u Ortiješ 1992 (ko je iz Mostara - zna da je to bilo većinsko srpsko selo/naselje) samo da se "slika". To Hujka ne bi uradio - garant. On je bio hrabar, ali lud - sigurno nije.
Predajem ekspoze nekome drugom ko ima više informacija
I meni je interesantan taj lik: "vojvoda" Slavko Aleksić. Od uvoda znam o njemu da je bio (nezaposleni) kustos muzeja, znači akademsko obrazovanje - VSS. Rodom iz Bileće. Kad ga vidiš - ono, četnik iz udžbenika. Međutim, nije mi poznato da je iko ikad podigao neku tužbu protiv njega. Valjda je bilo "prečih" kandidata na Grbavici od njega. Držao je liniju na Jevrejskom Groblju. I kažu neki moji poznanici koji su bili u 10 bbr. da je držao, onako momački. Imao je par plaćenika, Rusa, koji su bili s njim u njegovoj jedinici. Bio je vrlo "poštovan" u redovima VRS-a, čak ga je i Plavšićka zvala par puta za informacije o Grbavici. Kažu da je bio čak i kandidat za likvidaciju Batka, kada je ovaj počeo da smeta i kvari talove vrhuške RS-a u ta doba. Poslije rata, vratio se u rodni kraj, posvađao sa Šešeljom, i skrivao po Bilećkim škripovima jer se bojao da će ga NATO uhapsiti. Dao je jednom i "interview" koji sam čitao u e-novinama.Cesto se pominjao i ovdje i generalno ovaj vojvoda Aleksic, ima snimak gdje ga onaj "amerikanac" predstavlja stranim novinarima u stilu "people love vojvoda"
imaju li se neke informacije gdje je sad taj lik, jeli prezivio, mislim da ima elemenata da se krivicno goni..
Predajem ekspoze nekome drugom ko ima više informacija