Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
155_mm

#1151 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Alfons Kauders wrote:A ako cemo ici u detalje... Sve do zadnjeg feniga iz MMF aranzmana ide na potrosnju, da se servisiraju drugi dugovi i da se finansira javni sektor. Sve. Nece se izgraditi ni metar pruge, ceste ili dalekovoda. Dakle taj novac se nece dugo "vrtiti" u nasoj privredi, jer ce jednostavno iscuriti na uvoz potrosnih roba koji ce raja placati tim parama, svi pomalo. Tu smo dobri samo PDV.
Da, ali MMF krediti će se izgleda dizati i dalje, bilo izgradnje autoputa ili ne. Toliku administraciju valja podmiriti. A ono što mislim da može biti problematično je da na postojeće tranše MMF kredita dodamo ogromne tranše rata drugih kredita (EBRD,...). Zato mislim da treba dozirati sa ovim drugim kreditima - ili braco moj, naći koncesionare pa nek ljudi rade...
155_mm wrote:da su biraci poslije dva izborna ciklusa poslali SDA na hladjenje u opoziciju a doveli SDP danas bi i politicko i ekonomsko stanje bilo sasvim drugacije. i obje stranke bi mnogo ozbiljnije radile svoj posao u interesu biraca. tako da mislim da nije izdaja i katastrofa da SDA ode malo u opoziciju ali izgleda da je nemoguca mislija poslati SDA u opoziciju...
Čekaj malo, SDA je izgubila opšte izbore 2010 i došao je SDP. A trebam li sad nabrajati sve nepotističke afere, mito, protivzakonito djelovanje DJL-a Zlatka Lagumdžije, koje se još i SDP-om zove!? Ono što je naš najveći problem jeste da osim 2 nabrojane stranke, praktično još uvijek nemamo ozbiljan politički projekat. 2010. sam mislio sam i nadao se da će to Fahro biti, jer je uključio dosta mladih eksperata, koje sam lično znao, u svoj projekat - na kraju se to ipak drugačije pokazalo...
ne govorimo o istom. SDA jest igubila izbore 2010 ali ne i vlast a to je ogromna razlika. drugo je kad si ti i dalje u vlasti ne na prvoj poziciji nego na drugoj ali ipak na vlasti. i to zamisli u najuspjesnijoj vladi entiteta.

ja govorim o opoziciji kad napustis sva ministarstva i pustis nove ministre da svrljaju po dokumentima u ministarstvu i pregledaju sta je poptisano koliko je uplaceno i tako to.
vjerujem da ti je poznato da je SDA trenutno u entitetskoj vladi i da nece da je napusti iz sigurno valjanih razloga.

ne moras mi nabrajati afere mita i slicne stvari "druga zlaje" pogotovo ako neces usput nabrojati tihiceve, nedzadove i ostalu bratiju iz SDA. ja ne pravim razliku izmedju afera SDP ili afera SDA jer sve te afere podjednako kostaju ovaj jad bijedu i sirotinju od naroda. mozda ti je nemoguce shvatiti da neko ne zeli ni propast SDA ni SDP nego zeli da biraci "zavade" ove dvije politicke opcije i iz toga izvuku makimalnu korist za sebe. po principu dok se dvojica svadjaju treci koristi. jer tako funkcionise u svim demokratijama. upravo ovo razbuktavanje radova na koridoru su rezultat tog "sukoba".
cak bi preporucio ovima is SDA da bi im bilo bolje da i oni nadju neki projekat koji bi mogli prezentirati na izborima 2014. samo sa ovakvim optuzbama i pljuvanjem nece daleko stici. cak sto vise pljuvanje bi ostavio za kraj. ipak ce se spajanje ZE sa SA autocestom duze pamti i ostavlja jaci dojam od pljuvanja po politickom protivniku.

na primjer ko se danas sjeca svih onih medjusobnih optuzbi izmedju SDA i SDP u onom cirkusu kad je trebalo smijeniti velikog vodju druga zlatka da pozicije ministra vanjskih poslova zbog onog sto je dao nalog da se glasa za rezoluciju za siriju.
tec

#1152 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Incubus wrote:Ovo da će se krediti vraćati iz JU Autoceste je istina, ali kad se ti krediti ne budu mogli vraćati iz tih sredstava (a tako je i u Sloveniji i u Hrvatskoj ne vidim razloga da ne bude i kod nas) će se povećavati akcize na gorivo + dolazit će do transfera sredstava iz budžeta.

Ja nisam protiv autocesta, ali mogli smo mi biti drugačiji pa onda građani koji vjeruju u profitabilnost tih autocesta neka ulažu u te iste autoceste, a oni koji ne vjeruju neka ne osjećaju to na svojim plećima kroz akcize i poreze.

Bi li bilo pošteno tako? Ulaži koliko hoćeš i preuzimaš XY % vrijednosti autoceste kroz dionice, ali si ti i odgovoran za dug.

Sada neka me napada ko god hoće, ali gledajući lokalno ja iz USK ne vidim nikakvu korist od tog koridora VC, a pogotovo jer mislim da je cijeli projekt neprofitabilan, preskup i pogrešan. Zašto bih ja morao plaćati tu autocestu?
Jedino ti je prva recenica donekle ispravna, ali samo donekle jer razlog zasto Slovenija mora pokrivati zaduzenje iz drugih izvora jer vinjete nisu donjele zeljene prihode. U hrvatsku situacija je jednostavna oni su gradili na sve strane i otisli daleko ispred svojih trenutnih mogucnost, na to se treba dodati da je drzava morala direktno i indirektno obezbjediti financiranje za dionice koje pod koncesijom nesto na sta nisu nikada racunali.
Na ostalo imas pravo na tvoje misljenje ali da tako cijeli svijet razmislja bili jos u kamenom dobu. :-) :lol:
p.s. Odgovori "to rade i druge države" nije odgovor jer me ne zanima šta rade druge države. A uostalom ne znam nijednu državu koja mora sklapati aranžmane s MMF-om da održi tekuće poslovanje, a gradi tako skupe autoceste.
O cemu ovdje pises?
Alfons Kauders

#1153 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Sta pise gore, otkup kuca ili otkup kuca sa zemljistem?
Otkup zemljista svo vrijeme ide na cijeloj trasi, nikada se o tome posebno nije izvjestavalo.

Ko je sve i kako tu bio "dobar", valjda ce se odmotati nekad ...
Ma ja ba, otkupili su kuce, a nisu zemljiste... Zato jer ce se praviti nadvoznjak na temeljima kuca od 300,000, pa im zemljiste ne treba...

Doduse, kako napreduju radovi na obilaznici... Brze i jeftinije bi bilo da smo napravili tunel cijelom duzinom :D
tec

#1154 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

udrch wrote:
"Ponuda 'Cengiza' imala je računske greške i nakon računske kontrole je utvrđena razlika od skoro sedam miliona eura, što je poskupjelo ovu ponudu", priznao je Karić i napomenuo da u svakoj ponudi postoji greška i znala je poskupjeti ili pojeftiniti ponudu, ali nikada više od deset miliona KM zbog čega i vrše računsku kontrolu.
ovi što brane ove levate kako komentiraju ovaj dio da svaka ponuda ima grešku..
kako može biti prihvaćena ponuda sa greškom, pogotovo na svoju štetu..
ja sam učestvovao na tenderima, i znalo se desiti da se ponudi manja cijena greškom..
dobiješ od ugovornog organa obavijest da je ponuda neprimjereno mala..imaš mogućnost da je potvrdiš i uradiš ili da se povučeš iz postupka..nema drugog izbora, nema korekcije cijene prema gore..
svejedno što ja navijam za Turke, ali ovih 7 miliona im se nije moglo priznati, po meni tender je mogao biti u najmanju ruku ponovljen, jer je cijena ostalih ponuda iznad predviđenih sredstava..
ovo ostavlja mogućnost favoritima da ponude manju cijenu, a kad se ponude otvore da je povećaju za dodatni iznos koji neće ugoziti prvo mjesto..
da je naša domaća firma u pitanju, ovaj način računanja bi mi bio OK, ali stranac je stranac, makar i turčin bio..
osim toga uvjeren sam da je turcima ostavljena mogućnost uzmi ili ostavi da bi prihvatili..
Nije ispravno ni pogresno, ni meni nikada nije bila oprostena greska u moju korist na tenderu, ali ovdje mora da ima veze zasto su nase firme dobile 200mil KM tog posla.
http://www.jpautoceste.ba/web/sj87.php
mikasa

#1155 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

udrch wrote:
"Ponuda 'Cengiza' imala je računske greške i nakon računske kontrole je utvrđena razlika od skoro sedam miliona eura, što je poskupjelo ovu ponudu", priznao je Karić i napomenuo da u svakoj ponudi postoji greška i znala je poskupjeti ili pojeftiniti ponudu, ali nikada više od deset miliona KM zbog čega i vrše računsku kontrolu.
ovi što brane ove levate kako komentiraju ovaj dio da svaka ponuda ima grešku..
kako može biti prihvaćena ponuda sa greškom, pogotovo na svoju štetu..
ja sam učestvovao na tenderima, i znalo se desiti da se ponudi manja cijena greškom..
dobiješ od ugovornog organa obavijest da je ponuda neprimjereno mala..imaš mogućnost da je potvrdiš i uradiš ili da se povučeš iz postupka..nema drugog izbora, nema korekcije cijene prema gore..
svejedno što ja navijam za Turke, ali ovih 7 miliona im se nije moglo priznati, po meni tender je mogao biti u najmanju ruku ponovljen, jer je cijena ostalih ponuda iznad predviđenih sredstava..
ovo ostavlja mogućnost favoritima da ponude manju cijenu, a kad se ponude otvore da je povećaju za dodatni iznos koji neće ugoziti prvo mjesto..
da je naša domaća firma u pitanju, ovaj način računanja bi mi bio OK, ali stranac je stranac, makar i turčin bio..
osim toga uvjeren sam da je turcima ostavljena mogućnost uzmi ili ostavi da bi prihvatili..
Necu da branim nikoga a pogotovu, levate iz Autocesta, ali ako ih napadas onda moras bit malo vise informisan. Ti si ucestvovao na tenderima ali kao punudjac a ja sam kao strucno,tehnicko lice bio clan raznih komisija, i drzavnih i privatnih. Pokusacu da objasnim razliku koja moze nastati poslije otvaranja ponuda...
Vecina drzavnih institucija radi po Zakonu o javnim nabavka a mislim da tako rade i Autoceste.
1. tenderska dokumentacija sadrzi, pored desetine razlicitih papira, i predmjer svih radova koji su predmet tendera. U predmjeru imate kolone: opis radova , jed. mjere, kolicina, jed. cijena i ukupna cijena. Ako je veliki posao u tablici moze biti i do hiljadu stavki...
u ovom slucaj,negdje sam procitao, da je bilo 8000 stavki ????
2.investitori dostavlja taj predmjer, uz ostalu dokumentaciju, ponudjacu, ali na papiru ili PDF-om uz obavezu da ponudjac cijene, mora upisati olovkom ili na neki drugi nacin ??? Kao clanu komisije ovo je KATASTROFA, jer onda sve cijene morate rucno unositi u excel , ali imaju uporiste u Zakonu. Razlog je, kazu, mogucnost ispravljanja opisa radova.
3. Vecina ponudjaca na vecim poslovima, ponudu dostavlja licno, 5 do 12, direktno na komisiju. Clanovi komisije otvaraju ponude, utvrdjuju da li dostavljena ponuda u skladu sa tenderskom dokumentacijom, zapecacena,... i procitaju samo KONACNI iznos ponude svih ponudjaca i popust ako ga ima.
U ovom slucaju recimo 172 miliona
4.Eh tek sutra, clanovi komisije pregledaju papire a strucni lica uzimaju predmjer radova i lagana kontrola-evaluacija ponuda...Vjerujte, nikad do sada nisam bio clan komisije, a da nisam nasao gresku npr.: prozor, kom 20, jed. cijena 500,00 KM, ukupna cijena 500,00 KM umjesto 10.000,00 KM ??? Da li je zaboravio, namjerno ili ne,pomnoziti 20x500 ne znam...Ili sumu nekih radova nikako ne uzme u obzir??? Ima i gresaka u plusu ali 90% ih je u minusu. A Razlog je: APP- ako prodje proslo. Ako komisija nije kvalitetno uradila svoj posao, npr ovaj ponudjac sa prozorima je imao "jeftiniju" ponudu od drugog, potpisuje ugovor u kojem ce naplatiti posao po stvarno isporucenim radovima i ponudjenim jedinicni cijenama, znaci isporucio 20 prozora po 500,00 KM to je 10.000,00 KM :sad: . Ako je komisija dobro uradila svoj posao, onda u ovom slucaju, ponudjacu se salje dopis u kojem ga obavjestava da je imao gresku, a po Zakonu o jav.nabavkama validna je jedinicna cijena. Ponudjac mora biti saglasan sa ovom ispravljenom greskom i njegova konacna ponudjena cijena se povecava za ovaj iznos. Tako kod svih ponudjaca... i tek na kraju se pravi lista najboljih ponudjaca.
U slucaju Turaka to je 179 miliona
Ovo sto udrch prica je nesto drugo. Ugovoreni organ moze zatraziti od ponudjaca, cija je recimo cijena prozora 50,00 KM/po kom, zahtjev za dodatno objasnjenje "neprimjereno niske cijene"...
Ovim sam pokasao objasniti kako se moze desiti da ponudjena cijena moze biti manja od ugovorene, ali da li je ovom slucaju sve OK, to ne znam.Znaci, moze se desiti.
Dugo, umorih se, j.... ti autoceste, turke,talijane, tendere...
VjecitiStudent

#1156 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote:
Otkup zemljista svo vrijeme ide na cijeloj trasi, nikada se o tome posebno nije izvjestavalo.

Ma ja ba, otkupili su kuce, a nisu zemljiste... Zato jer ce se praviti nadvoznjak na temeljima kuca od 300,000, pa im zemljiste ne treba...

Doduse, kako napreduju radovi na obilaznici... Brze i jeftinije bi bilo da smo napravili tunel cijelom duzinom :D
Da se sracunati i ta opcija.
U pitanju je priprema za do sada neizgradjeni LOT3, duzine 6,4km.
Nedavno je za otkup zemljista na dionici Odžak-Svilaj, dužine 13km, vlasnicima placeno ukupno 7,63 miliona, i to zemljista koje je daleko veceg kvaliteta nego ovo od Butila do Vlakova.
http://www.bljesak.info/web/article.asp ... 8763899a91
Kad se i proporcionalna suma za 6,4km autoputa odbije od onih 18 miliona, ispada da je po kuci placano preko 260 000km!
VjecitiStudent

#1157 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

mikasa wrote: Vecina drzavnih institucija radi po Zakonu o javnim nabavka a mislim da tako rade i Autoceste.
1. tenderska dokumentacija sadrzi, pored desetine razlicitih papira, i predmjer svih radova koji su predmet tendera. U predmjeru imate kolone: opis radova , jed. mjere, kolicina, jed. cijena i ukupna cijena. Ako je veliki posao u tablici moze biti i do hiljadu stavki...
Uslove ovih tendera propisuje kreditor, inace ne bi bilo uvijek guzva sa ucescem nasih firmi.
mikasa

#1158 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

VjecitiStudent wrote:
mikasa wrote: Vecina drzavnih institucija radi po Zakonu o javnim nabavka a mislim da tako rade i Autoceste.
Uslove ovih tendera propisuje kreditor, inace ne bi bilo uvijek guzva sa ucescem nasih firmi.
Tacno, okvirni sporazum sa kreditorom propisuje uslove ko moze ucestvovati na tenderu ( bivsa uprava je zato i podijelila ovu dionicu na tri dijela da bi nase kompanije mogle ucestvovati).... ali tehnicka evaluacija ponuda je manje vise ista.
VjecitiStudent

#1159 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

mikasa wrote:
VjecitiStudent wrote:
Tacno, okvirni sporazum sa kreditorom propisuje uslove ko moze ucestvovati na tenderu ( bivsa uprava je zato i podijelila ovu dionicu na tri dijela da bi nase kompanije mogle ucestvovati).... ali tehnicka evaluacija ponuda je manje vise ista.
Da su nekakvi Cekrcici u pitanju i gradjevinari koji ne znaju dvije sabrati, izgledalo bi itekako logicno, no u pitanju je kompanija koja je milijarde zaradila i koja se natjece za posao vrijedan 170 miliona eura.
Incubus

#1160 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

tec wrote:
Incubus wrote:Ovo da će se krediti vraćati iz JU Autoceste je istina, ali kad se ti krediti ne budu mogli vraćati iz tih sredstava (a tako je i u Sloveniji i u Hrvatskoj ne vidim razloga da ne bude i kod nas) će se povećavati akcize na gorivo + dolazit će do transfera sredstava iz budžeta.

Ja nisam protiv autocesta, ali mogli smo mi biti drugačiji pa onda građani koji vjeruju u profitabilnost tih autocesta neka ulažu u te iste autoceste, a oni koji ne vjeruju neka ne osjećaju to na svojim plećima kroz akcize i poreze.

Bi li bilo pošteno tako? Ulaži koliko hoćeš i preuzimaš XY % vrijednosti autoceste kroz dionice, ali si ti i odgovoran za dug.

Sada neka me napada ko god hoće, ali gledajući lokalno ja iz USK ne vidim nikakvu korist od tog koridora VC, a pogotovo jer mislim da je cijeli projekt neprofitabilan, preskup i pogrešan. Zašto bih ja morao plaćati tu autocestu?
Jedino ti je prva recenica donekle ispravna, ali samo donekle jer razlog zasto Slovenija mora pokrivati zaduzenje iz drugih izvora jer vinjete nisu donjele zeljene prihode. U hrvatsku situacija je jednostavna oni su gradili na sve strane i otisli daleko ispred svojih trenutnih mogucnost, na to se treba dodati da je drzava morala direktno i indirektno obezbjediti financiranje za dionice koje pod koncesijom nesto na sta nisu nikada racunali.
Na ostalo imas pravo na tvoje misljenje ali da tako cijeli svijet razmislja bili jos u kamenom dobu. :-) :lol:
p.s. Odgovori "to rade i druge države" nije odgovor jer me ne zanima šta rade druge države. A uostalom ne znam nijednu državu koja mora sklapati aranžmane s MMF-om da održi tekuće poslovanje, a gradi tako skupe autoceste.
O cemu ovdje pises?

Vidim iznio si hrpu argumenata - odlično za tebe.

O čemu pišem?

Pa zamisli ti situaciju da u svojoj obitelji moraš posuđivati od rođaka novac da jedeš i piješ, ali se pored toga odeš u banku i uzmeš kredit da bi sebi kupio iphone jer ipak ne zelis zivjeti u "kamenom dobu".
E to radi naša država. Mi uzimamo novac od MMF-a (a zna se kakve države imaju aranžmane s mmf-om) da bi isplaćivlai plaće i penzije, a gradimo tolike i tako skupe autoceste.

Ja ne vjerujem našim političarima - mislim da se na ovim autocestama krade i nikakve priče da su to tenderi ebrda ili slično ne mogu me uvjeriti u suprotno. I slovenija je dobivala novac iz Eu fondova, hrvatska od svjetske banke i drugih kreditora pa su opet krali gdje su god stigli i cijena kilometra su rasle u nebo. Isto je i kod nas. Samo će ostati dugovi a građevinari i političari će se obogatiti. A taj autoput se neće isplatiti NIKAD. Vidjet ćemo za 10 godina gdje ćemo biti...a sve će platiti "stoka" koja radi u privatnom sektoru...
shiljak

#1161 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

to za autoput, kako je bolje ga potrošit za nešto drugo, nisam čuo ni od jednog političara, izgleda samo na ovom forumu to spominje :D
Alfons Kauders

#1162 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote:
VjecitiStudent wrote:

Da se sracunati i ta opcija.
U pitanju je priprema za do sada neizgradjeni LOT3, duzine 6,4km.
Nedavno je za otkup zemljista na dionici Odžak-Svilaj, dužine 13km, vlasnicima placeno ukupno 7,63 miliona, i to zemljista koje je daleko veceg kvaliteta nego ovo od Butila do Vlakova.
http://www.bljesak.info/web/article.asp ... 8763899a91
Kad se i proporcionalna suma za 6,4km autoputa odbije od onih 18 miliona, ispada da je po kuci placano preko 260 000km!
Znaci zemljiste po tebi treba biti jeftinije kraj Odzaka nego kraj Sarajeva?
mikasa

#1163 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

VjecitiStudent wrote: Da su nekakvi Cekrcici u pitanju i gradjevinari koji ne znaju dvije sabrati, izgledalo bi itekako logicno, no u pitanju je kompanija koja je milijarde zaradila i koja se natjece za posao vrijedan 170 miliona eura.
Nema to veze, veci broj stvaki u predmjeru povecava broj gresaka. Zamisli sebe da moras sjediti. pisati i mnoziti hiljadu brojeva... To su recimo nenamjerne greske.
Meni se desio slucaj kod privatnog investitora da je jedan od ponudjaca u mom predmjeru koji je uradjen u Excel-u, njemu poslan mail-om, u pojedinim stavkama "ponistio" opciju mnozenja u rubrici ukupna cijena :x . Poslije mi je objasnio da je formala "nestala" prilikom otvaranja mail-a. :lol:
Nisu ni Turci levati, nije im ovo prva ponuda a sigurno imaju i zaposlene nase ljude.
Bilo namjerno ili ne, ponudjac nece biti kaznjen zbog greska u sabiranju a moze samo profitirati, odnosno sto bi narod rekao "najsladje je ukrasti na olovci..."
VjecitiStudent

#1164 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote: Znaci zemljiste po tebi treba biti jeftinije kraj Odzaka nego kraj Sarajeva?
Obratno cini mi se napisah.
Trasa zaobilaznice je u planove ucrtana prije no sto je bilo kakva promjena namjene zemljista bila napravljena, tako da je za pretpostaviti da je zemljiste tretirano kao poljoprivredno i kao takvo placano.
VjecitiStudent

#1165 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

mikasa wrote:
VjecitiStudent wrote: Da su nekakvi Cekrcici u pitanju i gradjevinari koji ne znaju dvije sabrati, izgledalo bi itekako logicno, no u pitanju je kompanija koja je milijarde zaradila i koja se natjece za posao vrijedan 170 miliona eura.
Nema to veze, veci broj stvaki u predmjeru povecava broj gresaka. Zamisli sebe da moras sjediti. pisati i mnoziti hiljadu brojeva... To su recimo nenamjerne greske.
Meni se desio slucaj kod privatnog investitora da je jedan od ponudjaca u mom predmjeru koji je uradjen u Excel-u, njemu poslan mail-om, u pojedinim stavkama "ponistio" opciju mnozenja u rubrici ukupna cijena :x . Poslije mi je objasnio da je formala "nestala" prilikom otvaranja mail-a. :lol:
Nisu ni Turci levati, nije im ovo prva ponuda a sigurno imaju i zaposlene nase ljude.
Bilo namjerno ili ne, ponudjac nece biti kaznjen zbog greska u sabiranju a moze samo profitirati, odnosno sto bi narod rekao "najsladje je ukrasti na olovci..."
U pitanju je kompanija koja se svake godine vjerovatno prijavi na desetak ovakvih tendera. I onda ce biti neozbiljni i gubiti poslove, zbog "mnostva cifara"?
Sta bi se desilo da je drugoplasirani npr. imao ponudu od 174 ispravno sracunata miliona, da li bi i onda cifra isla gore? Isla bi, ali malo sutra.
Kad je tako odokativno, zasto te cifre ne idu gore-dole nakon svakog tendera za autoput?
mikasa

#1166 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

VjecitiStudent wrote: U pitanju je kompanija koja se svake godine vjerovatno prijavi na desetak ovakvih tendera. I onda ce biti neozbiljni i gubiti poslove, zbog "mnostva cifara"?
Objasnio sam ti niko ne moze izgubiti posao zbog racunskih gresaka jer se ponudjac NE MOZE diskvalifikovati u tenderu zato sto je pogresno sabrao 2 i 2.
Sta bi se desilo da je drugoplasirani npr. imao ponudu od 174 ispravno sracunata miliona, da li bi i onda cifra isla gore? Isla bi ali malo sutra.
Upravo zato ponjudjaci "grijese" i zato se i radi evoluacija ponuda... Ponudjaci namjerno pogrijese, komisija ne uradi dobro posao, oni imaju "jeftiniju" ponudu, dobiju posao i naplate stvarnu cijenu.
To da li bi isla cijena gore i dole ne znam, ali sam cuo da su se Talijani zalili, a u tom slucaju mislim da imaju pravo pregleda ponuda.
Kad je tako odokativno, zasto te cifre ne idu gore, dole nakon svakog tendera za autoput?
To ne znam da li su isle ili nisu, ovo je izaslo u javnost, mozes provjeriti u Autocestama. Vjeciti, iskustveno ti kazem da NIKAD nisam dao prijedlog ugovorenom organu da zakljuci posao po cijeni koju je ponudio u ponudi, uvijek je to bila veca cijena pa makar za 50 KM.
udrch

#1167 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

mikasa wrote:
VjecitiStudent wrote: U pitanju je kompanija koja se svake godine vjerovatno prijavi na desetak ovakvih tendera. I onda ce biti neozbiljni i gubiti poslove, zbog "mnostva cifara"?
Objasnio sam ti niko ne moze izgubiti posao zbog racunskih gresaka jer se ponudjac NE MOZE diskvalifikovati u tenderu zato sto je pogresno sabrao 2 i 2.
Sta bi se desilo da je drugoplasirani npr. imao ponudu od 174 ispravno sracunata miliona, da li bi i onda cifra isla gore? Isla bi ali malo sutra.
Upravo zato ponjudjaci "grijese" i zato se i radi evoluacija ponuda... Ponudjaci namjerno pogrijese, komisija ne uradi dobro posao, oni imaju "jeftiniju" ponudu, dobiju posao i naplate stvarnu cijenu.
To da li bi isla cijena gore i dole ne znam, ali sam cuo da su se Talijani zalili, a u tom slucaju mislim da imaju pravo pregleda ponuda.
Kad je tako odokativno, zasto te cifre ne idu gore, dole nakon svakog tendera za autoput?
To ne znam da li su isle ili nisu, ovo je izaslo u javnost, mozes provjeriti u Autocestama. Vjeciti, iskustveno ti kazem da NIKAD nisam dao prijedlog ugovorenom organu da zakljuci posao po cijeni koju je ponudio u ponudi, uvijek je to bila veca cijena pa makar za 50 KM.
nisi odgovorio na glavno pitanje..
šta bi se desilo da je drugoplasirana ponuda bila 174 miliona?
da li bi se Turci držali jedinične cijene ili ukupne?

zaista ne znam u kakvim si ti komisijama bio, ali na svim tenderima na kojim sam ja učestvovao, a učestvovao sam na preko stotinu, uvijek se najbolja ponuda mjerila konačnom cijenom..što je jedino i logično..
da je zakonski ovo moguće raditi, vjeruj mi da bih uvijek mogao napraviti ponudu koju bih dobio ovim mahinacijama sa pojedinačnom i ukupnom..
iz ovoga što si ti govorio, ja sam jedino skontao da vi imate loš sistem plaćanja..odnosno, u nas je sistem da zaboli bilo koga šta će biti..zato sad i fali 400 miliona..
moguće je dobiti samo tamo gdje je posao već namješten, kao što je vjerovatno slučaj sa većinom ovih tendera na autoputevima, i to još od prve dionice, pa do zadnje..uvijek se neko ugradi..nema teorije da tolike pare pređu preko našeg čovjeka, a da se ne ugradi..
Alfons Kauders

#1168 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote: Znaci zemljiste po tebi treba biti jeftinije kraj Odzaka nego kraj Sarajeva?
Obratno cini mi se napisah.
Trasa zaobilaznice je u planove ucrtana prije no sto je bilo kakva promjena namjene zemljista bila napravljena, tako da je za pretpostaviti da je zemljiste tretirano kao poljoprivredno i kao takvo placano.
Da je hvatanje za slamke olimpijska disciplina, bio bi nas prvi zlatni olimpijac.

I onda bi sa Zaimom podjebavo Fazliju po novinama. :D
mikasa

#1169 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mikasa »

udrch wrote: nisi odgovorio na glavno pitanje..
šta bi se desilo da je drugoplasirana ponuda bila 174 miliona?
da li bi se Turci držali jedinične cijene ili ukupne?
Problem je sto VI mijeste ponudjenu cijenu (ukupna cijena koja ponudjac preda u zatvorenoj koverti i koja se javno procita prilikom otvaranja ponuda), i konacnu cijena koju utvrdi komisija nakon evaluacije ponuda.
Recimo: Turci ponudili 172 miliona, Italijani 174 miliona.... Komisija izvrsila kontrolu ponuda, nasla greske u racunanju, postavili upite ponudjacima, oni potvrdili svoje greske i dobili: Turci 179 miliona, Italijani 176 miliona... Komisija ce predloziti ugovorenom organu da ugovori posao sa Talijanima a novinari bi vristali: Posao dat Talijanima iako su imali vecu ponudu od Turaka za 2 miliona 172/174 :x i jos bi pustili snimak sa otvaranja ponuda.
zaista ne znam u kakvim si ti komisijama bio, ali na svim tenderima na kojim sam ja učestvovao, a učestvovao sam na preko stotinu, uvijek se najbolja ponuda mjerila konačnom cijenom..što je jedino i logično..
da je zakonski ovo moguće raditi, vjeruj mi da bih uvijek mogao napraviti ponudu koju bih dobio ovim mahinacijama sa pojedinačnom i ukupnom..
Mozda u tenderima za isporuku robe ali u gradjevini imas i podkriterije: Npr: cijena 60 %, rok izvodjenja 30 % i 10 % recimo reference, tako da mozes dobiti posao ako ti je konacna utvrdjena cijena veca od drugoplasiranog
tec

#1170 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Incubus wrote: Vidim iznio si hrpu argumenata - odlično za tebe.

O čemu pišem?

Pa zamisli ti situaciju da u svojoj obitelji moraš posuđivati od rođaka novac da jedeš i piješ, ali se pored toga odeš u banku i uzmeš kredit da bi sebi kupio iphone jer ipak ne zelis zivjeti u "kamenom dobu".
E to radi naša država. Mi uzimamo novac od MMF-a (a zna se kakve države imaju aranžmane s mmf-om) da bi isplaćivlai plaće i penzije, a gradimo tolike i tako skupe autoceste.

Ja ne vjerujem našim političarima - mislim da se na ovim autocestama krade i nikakve priče da su to tenderi ebrda ili slično ne mogu me uvjeriti u suprotno. I slovenija je dobivala novac iz Eu fondova, hrvatska od svjetske banke i drugih kreditora pa su opet krali gdje su god stigli i cijena kilometra su rasle u nebo. Isto je i kod nas. Samo će ostati dugovi a građevinari i političari će se obogatiti. A taj autoput se neće isplatiti NIKAD. Vidjet ćemo za 10 godina gdje ćemo biti...a sve će platiti "stoka" koja radi u privatnom sektoru...
Koja hrpa gluposti, uzivaj.
Od cega se grade autoceste? Od 0,10 km po litri goriva i putarini za upotrebu autoputa.
Stvarno je smjesno da do prije godinu isti su cvili kako se ne grade autoceste, kako se sporo grade autoceste, lose grade autoceste. A sada kad je u BiH izgradeno 80km i u izgradnji jos 83km Znaci napokon se nesto pomaklo, sad nam netrebaju, skupo, da se luksuzni vozikaju, ne zalazi blizu mog mjesta. Interesantno sta se je to promjenilo cijene ne bas toliko +/-10% skuplja nego 2008 kad je osmisljen ovaj ciklus financiranja. Sta bi to moglo biti.
Alfons Kauders

#1171 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:

O čemu pišem?

Od cega se grade autoceste? Od 0,10 km po litri goriva i putarini za upotrebu autoputa.
Stvarno je smjesno da do prije godinu isti su cvili kako se ne grade autoceste, kako se sporo grade autoceste, lose grade autoceste. A sada kad je u BiH izgradeno 80km i u izgradnji jos 83km Znaci napokon se nesto pomaklo, sad nam netrebaju, skupo, da se luksuzni vozikaju, ne zalazi blizu mog mjesta. Interesantno sta se je to promjenilo cijene ne bas toliko +/-10% skuplja nego 2008 kad je osmisljen ovaj ciklus financiranja. Sta bi to moglo biti.
Joj tebe

Pa nije bitno jel se grade... Vec ko je na vlasti kad se grade :wink:
novi.dan.nova.nafaka

#1172 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

http://www.index.hr/vijesti/clanak/lini ... 60360.aspx

Linić: Nismo u stanju vraćati državni dug
Ne treba biti plaho pametan - samo pogledati preko grane...
"U zadnjih pet godina ništa nije učinjeno. Imamo šoping centre i građevinarstvo, sve to pati zbog pada prometa. S druge strane, nemamo industrije, nemamo proizvode za izvoz", kazao je Linić u intervjuu za RTL...
Incubus

#1173 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

tec wrote:

O čemu pišem?

Ja sam uvijek bio protiv autocesta jer ne vidim da BiH ima financijskog kapaciteta da to idrzi. I moji poznanici uglavnom misle da je to što pričam glupost.

Zaista me briga ko je na vlasti jer kako ja stvari vidim porez uzimaju koji god da su bili i koji god da su bili smislilu su neki novi namet i povećavali budžet iz godine u godinu na svim nivoima. Tako da samo gledam šta sve plaćam državi i vidim da ustvari i njih na vlasti i ovima što rade za državu briga za privatni sektor ko god bio na vlasti..

Ako cemo se kladiti u 1000 eura sad da ce se ovih 0,10 KM po litri goriva povećati + da će se prebacivati iz budžeta za sanaciju dugova autocesta kad počnu krediti dolaziti na naplatu?

Mi na ovim prostorima nikad da se naučimo financijskoj odgovornosti, a onda kad nas pritisnu dugovi krivi su "zločeti bankari" i neki masoni, židovi i ko već ne. U Jugoslaviji se isto svašta gradilo i ulagalo u svašta nešto preko naših mogućnosti pa su penzioni fondovi praktički opljačkani, a silnim inflacijama i brojne štediše. Sad evo sve zemlje ex-yu se opet zadužuju iznad svojih mogućnosti dok bdp pada, stanovništvo stari i broj zaposlenih pada, penzioni i zdravstveni sistemi su na rubu raspada zbog svih prošlih gluposti koje su se radile, obrazovana mlada radna snaga napušta zemlje itd itd itd...

Sve to vodi u jednu spiralu gdje će naša djeca i unuci morati raditi kao što su nekad kinezi za jako male pare da uspiju prikupiti novi kapital jer ce mo ih tako zadužiti da neće znati šta ih je snašlo.
Ali barem ćemo imati autoceste.

Jebga sve to super izgleda danas. I kad odeš u Hrvatsku, sloveniju divota vozit se autocestama nema šta samo što građani slovenije i hrvatske itekako nose te autoceste na svojoj grbači i nosit će ih još i više.

Šira je ovo tema od autocesta, ali autoceste su jedan toliki megalomanski projekt koji će toliku rupu ostaviti na bilanci naše države da ćemo se oporavljati 100 godina. Ja ne želim biti toliko dužan, ali očito imam izbor ili ostati tu i boriti se ili otići vani jer ludilo državnih investicija na ovim prostorima ne prestaje.
155_mm

#1174 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

novi.dan.nova.nafaka wrote:http://www.index.hr/vijesti/clanak/lini ... 60360.aspx

Linić: Nismo u stanju vraćati državni dug
Ne treba biti plaho pametan - samo pogledati preko grane...
"U zadnjih pet godina ništa nije učinjeno. Imamo šoping centre i građevinarstvo, sve to pati zbog pada prometa. S druge strane, nemamo industrije, nemamo proizvode za izvoz", kazao je Linić u intervjuu za RTL...
evo ja cu za razliku od tebe da stavim citav tekst sa linka koji si dao. :lol:
AKTUALNA Vlada je promijenila "krvnu sliku" Hrvatske, tvrdi ministar financija Slavko Linić. No, gospodarskog rasta nema zato što prije krize ništa nije napravljeno.

"U zadnjih pet godina ništa nije učinjeno. Imamo šoping centre i građevinarstvo, sve to pati zbog pada prometa. S druge strane, nemamo industrije, nemamo proizvode za izvoz", kazao je Linić u intervjuu za RTL.

Vlada, tvrdi Linić, radi na gospodarskom oporavku kroz ulaganje u infrastrukturu, turizam i energetiku. "Onaj tko misli da se to može u godinu dana odraditi, ne zna koji je problem Hrvatske", kazao je ministar financija.

"Vlada je cijelu godinu pregovarala. Najveći problem u prošloj godini, zašto nemamo veće uštede, je što nismo dirali plaće. Možemo li jednom govoriti istinu? To su problemi koji postoje u Hrvatskoj", kaže Linić.

"Najveći problem je što smo zaduženi preko 170 milijardi kuna kao državni dug. Mi nismo u stanju vraćati te dugove, nego se neprekidno saniramo novim zaduženjem. Mi više ni kamatu nismo u stanju vraćati", kaže Linić.
155_mm

#1175 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

Incubus wrote:Ja sam uvijek bio protiv autocesta jer ne vidim da BiH ima financijskog kapaciteta da to idrzi. I moji poznanici uglavnom misle da je to što pričam glupost.
pa sto je onda alternativa. da nije mozda ovo.
Image
za informaciju na slici su bosanski brdski konji na ispasi a ne moderna bosanska "tankstela" na jos modernijoj bosanskoj cesti.
Post Reply