Sirija

Locked
Klavikula

#1151 Re: Sirija

Post by Klavikula »

jefferson wrote:
Klavikula wrote:definiciju demokratije znam, al sam misljenja da se ona u potpunosti ne moze provesti, bar do sad se to nije nigdje desilo..negdje je ima vise, negdje manje, al vjerovatno je nikad nigdje nece biti u potpunosti..
u nedostatku demokratije po definiciji ja se zadovoljavam i nabrojanim u prethodnom postu...

a inace obrazovani kadrovi iz Spanije i Portugala idu u bivse kolonije da bi se postigla povisena mobilnost radne snage..normalno da je zbog toga a ne zbog nedostatka posla u vlastitim drzavama..

Sirija nije siromasna zemlja, svi njeni gradjani imaju zivot dostojan covjeka za razliku prozapadnih drzava..stanovnistvo Sirije je iznadprosjecno obrazovano u odnosu na druge drzave regije (ako ne racunamo Iran (koji je klasa za sebe) Sirijci su najobrazovaniji u regiji)
Naravno da negdje ima demokratije vise a negdje manje, sve zavisi od "socijalnog ugovora" izmedju stanovnstva i vlade.
Fazon je sto u Siriji , iranu, S. Arabiji itd, itd, ne postoji "socijalni ugovor" jer taj ugovor se treba uvijek obnavljati zavisno od evolucije drustva (to je npr. kada iranci kazu mi smo izglasali islamsku republiku 1979. OK, sta je sa mladjim generacijama, jel se one sta pitaju?).
Znaci ti prvo NE ZNAS sta je demokratija, jer u definiciju demokratije stavljas POVLASTICE koje stanovnstvo uziva. Stanovnistvo u siriji se ne pita kakve ce imati povlastice jer ako se pobune protiv tih povlastica desi se ono sta se desava danas.
Ti mjesas kruske i jabuke jer kazes sirijci imaju zivot dostojan covjeka! kakav je to zivot dostojan covjeka kada imas oca koji 1982 ubije hiljade svojih zemljaka pa onda sina koji isto tako pobije hiljade svojih zemljaka?
Ko je na kraju dao pravo da jedna familija vlada tim narodom?
I na kraju, pricas kako je standard bolji od nekih zapadnih zemalja da bi se vratio onda na to da su obrazovaniji od zemalja u regiji.
Zemlje u regiji su Izrael, Turska, Iran i Jordan koje su daleko ispred sirije po obrazovanosti, a da ne govorim o ljudskom razvoju!
pa sigurno da ima vise demokratije u Siriji nego npr. u USA i drzavam EU

a na kraju krajeva i Iran i Sirija imaju demokratske izbore i sad ne vidim nikakakv problem..to su demokratske drzave :thumbup:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1152 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Popis zemalja po BDP-u

116 Gvatemala 4,155
117 Butan 3,921
118 Sirija 3,847
119 Nikaragva 3,636
120 Gruzija 3,586
El_comadante

#1153 Re: Sirija

Post by El_comadante »

Klavikula wrote:
jefferson wrote:
Klavikula wrote:definiciju demokratije znam, al sam misljenja da se ona u potpunosti ne moze provesti, bar do sad se to nije nigdje desilo..negdje je ima vise, negdje manje, al vjerovatno je nikad nigdje nece biti u potpunosti..
u nedostatku demokratije po definiciji ja se zadovoljavam i nabrojanim u prethodnom postu...

a inace obrazovani kadrovi iz Spanije i Portugala idu u bivse kolonije da bi se postigla povisena mobilnost radne snage..normalno da je zbog toga a ne zbog nedostatka posla u vlastitim drzavama..

Sirija nije siromasna zemlja, svi njeni gradjani imaju zivot dostojan covjeka za razliku prozapadnih drzava..stanovnistvo Sirije je iznadprosjecno obrazovano u odnosu na druge drzave regije (ako ne racunamo Iran (koji je klasa za sebe) Sirijci su najobrazovaniji u regiji)
Naravno da negdje ima demokratije vise a negdje manje, sve zavisi od "socijalnog ugovora" izmedju stanovnstva i vlade.
Fazon je sto u Siriji , iranu, S. Arabiji itd, itd, ne postoji "socijalni ugovor" jer taj ugovor se treba uvijek obnavljati zavisno od evolucije drustva (to je npr. kada iranci kazu mi smo izglasali islamsku republiku 1979. OK, sta je sa mladjim generacijama, jel se one sta pitaju?).
Znaci ti prvo NE ZNAS sta je demokratija, jer u definiciju demokratije stavljas POVLASTICE koje stanovnstvo uziva. Stanovnistvo u siriji se ne pita kakve ce imati povlastice jer ako se pobune protiv tih povlastica desi se ono sta se desava danas.
Ti mjesas kruske i jabuke jer kazes sirijci imaju zivot dostojan covjeka! kakav je to zivot dostojan covjeka kada imas oca koji 1982 ubije hiljade svojih zemljaka pa onda sina koji isto tako pobije hiljade svojih zemljaka?
I na kraju, pricas kako je standard bolji od nekih zapadnih zemalja da bi se vratio onda na to da su obrazovaniji od zemalja u regiji.
Zemlje u regiji su Izrael, Turska, Iran i Jordan koje su daleko ispred sirije po obrazovanosti, a da ne govorim o ljudskom razvoju!

a na kraju krajeva i Iran i Sirija imaju demokratske izbore i sad ne vidim nikakakv problem..to su demokratske drzave :thumbup:
pa nešto nevidim da su ljudi prije rata u Siriji bježali u Siriju da žive, nego su upravo bježali u SAD i u zapadnu europu. zašto ako je u Siriji tako dobro? i više je iz Sirije pobjeglo u SAD i zap. europu ljudi nego obrnuto.
japin_mutapi

#1154 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom Istoku

Iako je školstvo u Siriji besplatno blizu 30% stanovništva starijeg od 15 godina nepismeno je. Nepismenost u muškaraca je blizu 15%, a u žena nešto više od 44%. U periodu od 1991. do 2001. nepismenost je smanjena za oko 6%.

Sirija spada u donju srednju grupu zemalja po razvijenosti. Najveći dio stanovništva zaposlen je u poljoprivredi, a u primarnom sektoru radi 24% stanovništva.

Kakvoća zdravstva koje je ograničeno na gradove i besplatno za siromašne te pitke vode i sanitarija nezadovoljavajuća je. Smrtnost djece je poprilično visoka, a socijalna skrb ograničena.
agnostic_front

#1155 Re: Sirija

Post by agnostic_front »

Klavikula wrote:pa sigurno da ima vise demokratije u Siriji nego npr. u USA i drzavam EU

:lol: :lol: :lol: :lol:
japin_mutapi

#1156 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Sirija: Posmatranje užasa, ali, je li to sve što svijet može uraditi?

Ugledni američki dnevnik "The Washington Post" objavio je 11. jula, 2012. godine zajednički autorski tekst, apel trojice vjerskih lidera za zaustavljanje zločina i veći angažman svijeta na postizanju mira u Siriji.

The Washington Post, 11.7.2012.

Sirija: Posmatranje užasa, ali, je li to sve što svijet može uraditi?

Napisali: George Carey, Mustafa Cerić i Alistair Macdonald-Radcliff

To što ljudi, žene i djeca, u sve većem broju gube živote na strašne načine, a dokazi o zločinima svakodnevno rastu je stvar pukog bilježenja. Vanjski svijet za sada, doslovno, samo posmatra i pravi bilješke.Gotovo jedina praktična akcija koju su Ujedinjene nacije uspjele dogovoriti je slanje službenih posmatrača da zabilježe pokolj. Međutim, u ovom trenutku, dok su UN snage posvećene svom zadatku, neprijateljstva su eksalirala do te mjere da je čak i rad posmatrača morao biti obustavljen.
Klavikula

#1157 Re: Sirija

Post by Klavikula »

agnostic_front wrote:
Klavikula wrote:pa sigurno da ima vise demokratije u Siriji nego npr. u USA i drzavam EU

ne znam sta je smjesno,
mada sam zaboravio napisati da su to demokratske drzave kao i ove zapadne..

i jos nesto da ne zaboravim, EU, u koju mi jedva cekamo da udjemo :oops: takodjer nije demokratska, jer predsjednik se postavlja, a ne bira iako EU oduzima suverenitet drzavama, haj sad da se revolucija sprovede, hocemo demokratiju
Smail Aga

#1158 Re: Sirija

Post by Smail Aga »

agnostic_front wrote:

:D :D :D :D :D :D :D
Ne ulazim u sukobe u Siriji. Ne razumijem ih ali vidim da tamo nema 'mojih' pa se drzim postrani od Sirije ali na ovo o demokratiji sam se morao pravo ismijati.
Ubejde

#1159 Re: Sirija

Post by Ubejde »

U Siriji bjesni rat: Stotine mrtvih svaki dan, u Damasku se vode ulične borbe (FOTO)
Sirijski opservatorij za ljudska prava je izvijestio o borbama u zoru u četvrti Kafar Suse

Autor Fena | Objavljeno 16.07.2012. u 10:55

Image
U Siriji bjesni rat: Stotine mrtvih svaki dan, u Damasku se vode ulične borbe (FOTO)

Bombardiranja sirijske vojske nastavljena su u ponedjeljak u četvrti el-Tadamon u Damasku, izvijestili su militanti, a bilo je istovremeno sukoba i u gradu, dan nakon najžešćih borbi koje su potresle glavni grad od početka pobune.

- Granatiranja su nastavljena u ranim jutarnjim satima, saopćio je Lokalni odbor za koordinaciju (opozicija).

Osim toga, prema saopćenju Odbora, oštre borbe između redovne vojske i Slobodne sirijske vojske, sastavljene uglavnom od dezertera, odvijale su se u četvrtima Kafar Suse i Džobar.

Sirijski opservatorij za ljudska prava je izvijestio o borbama u zoru u četvrti Kafar Suse između pobunjeničkih boraca i jednog konvoja koji je prolazio kroz ovu oblast.

Jedan stanovnik grada Jaramana, na cesti prema međunarodnom aerodromu Damask, rekao je agenciji AFP da "nije spavao u toku noći".

- U nedjelju navečer to je bilo pravo borbeno polje, rakete i pucnjava su se čuli u mjestima na putu za aerodrom sve do jutarnjih sati, dodao je on.

Rekao je, također, da je vidio kako prolaze četiri grupe transporta cestom.

Jedan drugi stanovnik četvrti el-Tadamon, s kojim je razgovarala AFP agencija, rekao je da nije mogao napustiti svoju četvrt u kojoj su izbile borbe u nedjelju.

Prema saopćenju Opservatorija, u ovim sukobima jačine bez presedana su se borili vojnici i pobunjenici, posebno južno od glavnog grada, gdje je bilo bombardiranja od strane režimskih snaga.

Militanti su u nedjelju spominjali "da su tenkovi ušli u četvrt el-Tadamone i da je bilo sukoba".

Dnevni Avaz
Ubejde

#1160 Re: Sirija

Post by Ubejde »

Sirija je jedna lijepa zemlja i to je zemlja Islama i islamske ljepote. U Siriji ima lijepih dzamija i lijepih muslimana. Shaam je drugo ime za Siriju i to je blagoslovljena zemlja od Allaha jer Shaam je ljepota za sve muslimane. U Damasku se nalazi Ummajadska Dzamija koja spada medju najljepsim Dzamijama u svijetu. To je Dzamija koja je vezana za muslimane.

Zar nakon tih svih ljepota da se danas ratuje u Siriji? Sirija je danas pred velikim iskusenjem gdje Sirijski muslimani zele da se oslobode stege diktature koja pritiska sve muslimane. Sirijski muslimani zele da imaju jednu pravu Islamsku drzavu koja ce biti primjer pravde i ljepote. Muslimani zele da Sirija bude ono sto jeste i da bude ponovo stara prijestolnica znanja i islamske nauke. U Sirji su rodjeni mnogi poznati ucenjaci i oni su imali plodno tle bas u Siriji koja je izvor Poslanikovog s.a.v.s. Sunneta. Al Assad ne moze ostati na vlasti i njemu ce suditi narod. Postepeno ce slabiti snaga Sirijskog reziima i oni nece vise biti sposobni da bore protiv muslimana. Mislim da se u Siriji odv ija pravi Dzihad. Buduca Sirija ima da bude prava Islamska drzava koja ce imati najbolje odnose sa Sjedinjenim Americkim Drzavama. Bas opnako kako su Musliamanska Braca imala podrsku od Amerike i Sirijska Muslimanska Braca ce imati tu istu podrsku jer Amerika vidi priliku u tome da se pojaca Islam medju muslimanima. Sirija ce biti Americki saveznik a to znaci da ce imati uske odnose sa Saudijskom Arabijom koja najvise pomaze Sirijskim muslimanima. Opet ce u Siriji bityi glasni Ezani koji ce pozivati muslimane na moltivu. Muslimani ce rado ziv jeti u jednoj islamskoj zemlji gdje ce cijeli dan na TVu da se pusta ucenje Kur'ana i svakojakih ljepota. Vise niko nece zabranjivati muslimanima da se klanjaju i da se javno deklarisu kao muslimani i niko nece zabranjivati njima da njeguju islam jer to je za muslimane vazno jer Islam je ensto sto muslimana cini pravim ljudskim bicem.
Klavikula

#1161 Re: Sirija

Post by Klavikula »

japin_mutapi wrote:Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom Istoku

Iako je školstvo u Siriji besplatno blizu 30% stanovništva starijeg od 15 godina nepismeno je. Nepismenost u muškaraca je blizu 15%, a u žena nešto više od 44%. U periodu od 1991. do 2001. nepismenost je smanjena za oko 6%.

Sirija spada u donju srednju grupu zemalja po razvijenosti. Najveći dio stanovništva zaposlen je u poljoprivredi, a u primarnom sektoru radi 24% stanovništva.

Kakvoća zdravstva koje je ograničeno na gradove i besplatno za siromašne te pitke vode i sanitarija nezadovoljavajuća je. Smrtnost djece je poprilično visoka, a socijalna skrb ograničena.
podaci iz koje godine? pogledaj kolika je stopa nezaposlenosti u Siriji a kolika u USA i drzavam EU
za pitku vodu sam cuo da im fali, mada je ima na Golanskoj visoravni, ali zbog americkih saveznika je ne mogu imati..

i da ovo su podaci sa one stranice na kojoj je Lukasenko diktator samo zato sto osvoji preko 80% glasova na izborima :zzzz:
japin_mutapi

#1162 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Klavikula wrote:i da ovo su podaci sa one stranice na kojoj je Lukasenko diktator samo zato sto osvoji preko 80% glasova na izborima
pa naravno lukašenko sad mi je sve jasno trebao si ga prije spomenuti

lukašenko fridomfajter
muhafuca

#1163 Re: Sirija

Post by muhafuca »

Ubejde wrote: Zar nakon tih svih ljepota da se danas ratuje u Siriji?
Pa javi ovim svojima da ne naoruzavaju ove ubice sto kolju i ubijaju nevine ljude po Siriji i nece biti problema
Ubejde wrote:Sirija je danas pred velikim iskusenjem gdje Sirijski muslimani zele da se oslobode stege diktature koja pritiska sve muslimane. Sirijski muslimani zele da imaju jednu pravu Islamsku drzavu koja ce biti primjer pravde i ljepote. Muslimani zele da Sirija bude ono sto jeste i da bude ponovo stara prijestolnica znanja i islamske nauke
Jes ti njihov portparol pa ti oni svi to napismeno dali da ti govoris u njihovo ime sta oni svi tuto kompleto zele?
Ubejde wrote:Al Assad ne moze ostati na vlasti i njemu ce suditi narod.
Ko i Sadamu - dohakase mu šijje a sve uz blagoslov jarana ti Amerikanaca
Hocemo li za par godina i na Irak ponovo napadat?
Ubejde wrote:Bas opnako kako su Musliamanska Braca imala podrsku od Amerike i Sirijska Muslimanska Braca ce imati tu istu podrsku jer Amerika vidi priliku u tome da se pojaca Islam medju muslimanima.
Jel zato Hillary juce isla u Egipat i vodila razgovore sa vojnom diktaturom tamo
Pokusavaju da ojacaju Muslimansku Bracu u Egiptu ?
Kojim se ti drogama udaras ?
Ubejde wrote:Sirija ce biti Americki saveznik a to znaci da ce imati uske odnose sa Saudijskom Arabijom koja najvise pomaze Sirijskim muslimanima.
Jah ko sto pomazu i Palestincima - rahatluk na sve strane
Ubejde wrote:Opet ce u Siriji bityi glasni Ezani koji ce pozivati muslimane na moltivu. Muslimani ce rado ziv jeti u jednoj islamskoj zemlji gdje ce cijeli dan na TVu da se pusta ucenje Kur'ana i svakojakih ljepota. Vise niko nece zabranjivati muslimanima da se klanjaju i da se javno deklarisu kao muslimani i niko nece zabranjivati njima da njeguju islam jer to je za muslimane vazno jer Islam je nesto sto muslimana cini pravim ljudskim bicem
Ako ne milom onda silom
AleksoMKD

#1164 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Ubejde wrote:Sirija je jedna lijepa zemlja i to je zemlja Islama i islamske ljepote. U Siriji ima lijepih dzamija i lijepih muslimana. Shaam je drugo ime za Siriju i to je blagoslovljena zemlja od Allaha jer Shaam je ljepota za sve muslimane. U Damasku se nalazi Ummajadska Dzamija koja spada medju najljepsim Dzamijama u svijetu. To je Dzamija koja je vezana za muslimane.
Moja prijateljica je udata za Sirijca, doduse pravoslavnog i odusevljena je ljepotom Sirije. I kako kaze Damask je prekrasan grad a ljudi vrlo srdacni.
Ubejde wrote: Zar nakon tih svih ljepota da se danas ratuje u Siriji? Sirija je danas pred velikim iskusenjem gdje Sirijski muslimani zele da se oslobode stege diktature koja pritiska sve muslimane. Sirijski muslimani zele da imaju jednu pravu Islamsku drzavu koja ce biti primjer pravde i ljepote. Muslimani zele da Sirija bude ono sto jeste i da bude ponovo stara prijestolnica znanja i islamske nauke. U Sirji su rodjeni mnogi poznati ucenjaci i oni su imali plodno tle bas u Siriji koja je izvor Poslanikovog s.a.v.s. Sunneta. Al Assad ne moze ostati na vlasti i njemu ce suditi narod. Postepeno ce slabiti snaga Sirijskog reziima i oni nece vise biti sposobni da bore protiv muslimana. Mislim da se u Siriji odv ija pravi Dzihad.
I ja mislim da su mu dani odbrojani.
Ubejde wrote: Buduca Sirija ima da bude prava Islamska drzava koja ce imati najbolje odnose sa Sjedinjenim Americkim Drzavama. Bas opnako kako su Musliamanska Braca imala podrsku od Amerike i Sirijska Muslimanska Braca ce imati tu istu podrsku jer Amerika vidi priliku u tome da se pojaca Islam medju muslimanima. Sirija ce biti Americki saveznik a to znaci da ce imati uske odnose sa Saudijskom Arabijom koja najvise pomaze Sirijskim muslimanima. Opet ce u Siriji bityi glasni Ezani koji ce pozivati muslimane na moltivu. Muslimani ce rado ziv jeti u jednoj islamskoj zemlji gdje ce cijeli dan na TVu da se pusta ucenje Kur'ana i svakojakih ljepota. Vise niko nece zabranjivati muslimanima da se klanjaju i da se javno deklarisu kao muslimani i niko nece zabranjivati njima da njeguju islam jer to je za muslimane vazno jer Islam je ensto sto muslimana cini pravim ljudskim bicem.
Amerika zeli da pojaca Islam medju Muslimanima? Ako mislis na stil Islama ko u Saudiskoj Arabiji pa da ih kontrolise kako i kad zeli preko svojih pijuna onda je ova izjava tocna.

A meni se cini da zele srediti Siriju kako Hezbolah u Libanu ne bi mogao imato sigurna ledja i izvor snabdevanja, a Hezbolah je najozbiljniji, najdiscipliniraniji i najopasniji neprijatelj Izraela u tom komsiluku.
Prema Hezbolahu Hamas je nista drugo nego skupina srednjoskolskih delikvenata koji koriste sa obuku Izraelske vojske u bojevom gadjanju u pokretne mete.

Nemojte me pogresno razumeti, Assad je gadan diktator koga se plasi sopstveni narod, muz moje prijateljice se okretao u strahu kad bi mi kritikovali nasu vladu pre nego se seti da nije vise u Siriji, napredovanje u poslu zavisi od lojalnosti Asadovom klanu, svaka kritika se kaznjava brzo i brutalno, ali misliti da ce Amerika pomoci izgradnji drzave je suludo.

Njihov interes je da se razbije pomagac Hezbolaha i saveznik Irana i to je to.
Klavikula

#1165 Re: Sirija

Post by Klavikula »

@Ubejde
a sto mislis da Sirijci zele drzavu u kojoj ce zakon biti serijat? prije da zele sekularnu drzavu, bar mi je to logican zakljucak jer su Assadu dali vecinu glasova
Ubejde

#1166 Re: Sirija

Post by Ubejde »

Klavikula wrote:@Ubejde
a sto mislis da Sirijci zele drzavu u kojoj ce zakon biti serijat? prije da zele sekularnu drzavu, bar mi je to logican zakljucak jer su Assadu dali vecinu glasova
K'o vjerovao MIlosevicevim izborima kao vjerovao Al Assadovim izbortima to je sve isto.

Naravno da je svakom muslimanu cilj uvesti Serijat i proglasiti Islamsku drzavu. Amerika nije protiv Islama nego je protiv terorista i tu se nalazi velika razlika. Saudijski Islam ne p[ripada sekti nego izvornom Islamu a to mi muslimani zovemo Ehli Sunnetu vel Dzemat tako da je glupost pricati o nekom Saudijskom islamu. Danas samo budala se moli kod turbeta i kod groba. Muhammed s.a.v.s. to nikada nije cinio.
vrbas1979

#1167 Re: Sirija

Post by vrbas1979 »

Ubejde wrote:
K'o vjerovao MIlosevicevim izborima kao vjerovao Al Assadovim izbortima to je sve isto.

Naravno da je svakom muslimanu cilj uvesti Serijat i proglasiti Islamsku drzavu. Amerika nije protiv Islama nego je protiv terorista i tu se nalazi velika razlika. Saudijski Islam ne p[ripada sekti nego izvornom Islamu a to mi muslimani zovemo Ehli Sunnetu vel Dzemat tako da je glupost pricati o nekom Saudijskom islamu. Danas samo budala se moli kod turbeta i kod groba. Muhammed s.a.v.s. to nikada nije cinio.
Sta reci nakon ovoga, kakvu poruko porat...poslat'?

I za ovo što na hiljede vjernika nazivaš budalama bi mogao i ban popušiti. Okani se živ bio pametovanja, spamovanja i promoviranja nekakvih "tradicija", posebno vrijeđanja.
jefferson

#1168 Re: Sirija

Post by jefferson »

Klavikula wrote:
jefferson wrote:

:-) :-) :-) :-)
Koliko je tebi godina, onako iskreno?
Ubejde

#1169 Re: Sirija

Post by Ubejde »

vrbas1979 wrote:
Ubejde wrote:

Sta reci nakon ovoga, kakvu poruko porat...poslat'?

I za ovo što na hiljede vjernika nazivaš budalama bi mogao i ban popušiti. Okani se živ bio pametovanja, spamovanja i promoviranja nekakvih "tradicija", posebno vrijeđanja.
Izvinjavam se. Nisam se trebao ovako izraziti ali izasla mi je recenica tako. Izvinjavam se ponovo.
Ubejde

#1170 Re: Sirija

Post by Ubejde »

Prebjegli general iz sirijske vojske pozvao na intervenciju NATO-a
Vašington je upozorio Damask da ne smije da upotrebi oružje masovnog uništenja protiv pobunjenika

Autor Onasa | Objavljeno 16.07.2012. u 02:44

Image
Foto: Ilustracija

Prebjegli komandant sirijskih snaga za hemijsko oružje je pozvao NATO da izvede ograničenu intervenciju i pomogne pobunjenicima da obore predsjednika Sirije Bašara al Asada, javio je arapski dnevnik "Ašark al-Avsat".
General major Adnan Salo ocijenio je da pobunjenici kojima se pridružio kontrolišu oko 60 odsto Sirije i dodao da im treba samo dva vazdušna udara na predsjedničku palati da bi preuzeli vlast.
Sirijski arsenal hemijskog naoružanja izaziva zabrinutost Vašingtona i njegovih saveznika, naročito zbog izvještaja da sirijska vojska premješta to oružje u područje oko grada Homsa, glavnog uporišta pobunjenika.
List "Asia Times" navodi da je hemijsko oružje premješteno iz skladišta na područje Homsa, vjerovatno radi napada na pobunjenike.
Mediji na Bliskom Istoku kažu da je Sirija dobila hemijsko oružje i opremu za njegovo pravljenje od Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata.
Vašington je upozorio Damask da ne smije da upotrebi oružje masovnog uništenja protiv pobunjenika.

Dnevni Avaz
Ubejde

#1171 Re: Sirija

Post by Ubejde »

Ovo je dobro. Sirijski ustanici kontroliraju 60 % Sirijske teritorije. To je dobro i mislim da bi trebala mala pomoc Amerike da bi se sve rijesilo i privelo kraju.
muhafuca

#1172 Re: Sirija

Post by muhafuca »

Ubejde wrote:Prebjegli general iz sirijske vojske pozvao na intervenciju NATO-a
Vašington je upozorio Damask da ne smije da upotrebi oružje masovnog uništenja protiv pobunjenika

Autor Onasa | Objavljeno 16.07.2012. u 02:44

Image
Foto: Ilustracija

Prebjegli komandant sirijskih snaga za hemijsko oružje je pozvao NATO da izvede ograničenu intervenciju i pomogne pobunjenicima da obore predsjednika Sirije Bašara al Asada, javio je arapski dnevnik "Ašark al-Avsat".
General major Adnan Salo ocijenio je da pobunjenici kojima se pridružio kontrolišu oko 60 odsto Sirije i dodao da im treba samo dva vazdušna udara na predsjedničku palati da bi preuzeli vlast.
Sirijski arsenal hemijskog naoružanja izaziva zabrinutost Vašingtona i njegovih saveznika, naročito zbog izvještaja da sirijska vojska premješta to oružje u područje oko grada Homsa, glavnog uporišta pobunjenika.
List "Asia Times" navodi da je hemijsko oružje premješteno iz skladišta na područje Homsa, vjerovatno radi napada na pobunjenike.
Mediji na Bliskom Istoku kažu da je Sirija dobila hemijsko oružje i opremu za njegovo pravljenje od Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata.
Vašington je upozorio Damask da ne smije da upotrebi oružje masovnog uništenja protiv pobunjenika.

Dnevni Avaz
Izdajnik ili .... ?
japin_mutapi

#1173 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

muhafuca wrote:
Izdajnik ili .... ?
spoznao istinu i priključio se dobrim momcima
muhafuca

#1174 Re: Sirija

Post by muhafuca »

japin_mutapi wrote:
muhafuca wrote:
Izdajnik ili .... ?
spoznao istinu i priključio se dobrim momcima
da je vise 'vakih "dobrih momaka" da jurisaju na Izrael
sto bi to dobro bilo
a ne na druge muslimane po Libiji i Siriji i Iraku
gdje su ti heroji da mi je znat
Cyrax

#1175 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Kontrolisu 60% teritorije (malo morgen) ali im treba par NATO udara. U prijevodu: pomagajte drugovi.
Locked