pa sigurno da ima vise demokratije u Siriji nego npr. u USA i drzavam EUjefferson wrote:Naravno da negdje ima demokratije vise a negdje manje, sve zavisi od "socijalnog ugovora" izmedju stanovnstva i vlade.Klavikula wrote:definiciju demokratije znam, al sam misljenja da se ona u potpunosti ne moze provesti, bar do sad se to nije nigdje desilo..negdje je ima vise, negdje manje, al vjerovatno je nikad nigdje nece biti u potpunosti..
u nedostatku demokratije po definiciji ja se zadovoljavam i nabrojanim u prethodnom postu...
a inace obrazovani kadrovi iz Spanije i Portugala idu u bivse kolonije da bi se postigla povisena mobilnost radne snage..normalno da je zbog toga a ne zbog nedostatka posla u vlastitim drzavama..
Sirija nije siromasna zemlja, svi njeni gradjani imaju zivot dostojan covjeka za razliku prozapadnih drzava..stanovnistvo Sirije je iznadprosjecno obrazovano u odnosu na druge drzave regije (ako ne racunamo Iran (koji je klasa za sebe) Sirijci su najobrazovaniji u regiji)
Fazon je sto u Siriji , iranu, S. Arabiji itd, itd, ne postoji "socijalni ugovor" jer taj ugovor se treba uvijek obnavljati zavisno od evolucije drustva (to je npr. kada iranci kazu mi smo izglasali islamsku republiku 1979. OK, sta je sa mladjim generacijama, jel se one sta pitaju?).
Znaci ti prvo NE ZNAS sta je demokratija, jer u definiciju demokratije stavljas POVLASTICE koje stanovnstvo uziva. Stanovnistvo u siriji se ne pita kakve ce imati povlastice jer ako se pobune protiv tih povlastica desi se ono sta se desava danas.
Ti mjesas kruske i jabuke jer kazes sirijci imaju zivot dostojan covjeka! kakav je to zivot dostojan covjeka kada imas oca koji 1982 ubije hiljade svojih zemljaka pa onda sina koji isto tako pobije hiljade svojih zemljaka?
Ko je na kraju dao pravo da jedna familija vlada tim narodom?
I na kraju, pricas kako je standard bolji od nekih zapadnih zemalja da bi se vratio onda na to da su obrazovaniji od zemalja u regiji.
Zemlje u regiji su Izrael, Turska, Iran i Jordan koje su daleko ispred sirije po obrazovanosti, a da ne govorim o ljudskom razvoju!
a na kraju krajeva i Iran i Sirija imaju demokratske izbore i sad ne vidim nikakakv problem..to su demokratske drzave