Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#1151 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Koji ne moze procistiti vec rastvoreni hlor ;)
Gdje je tu onda taj "mir"? :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1152 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

onda su i mene prevarili :D u prezentaciji :lol: :lol: :lol:
Dozer

#1153 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Trust me, ne preciscava vec otopljeni hlor.
Ti filteri ce ti precistiti dobru kolicinu kamenca, ako ne i sav, kao i bakterije, ali ne i hlor koji je vec rastopljen. Ono sto taj filter moze jeste da zadrzi hlor koji nije vec otopljen, a to se desava samo onda kada je voda iz cesme bijela, sto znaci da se hlor jos uvijek nije rastopio radi velike kolicine. Ako ti voda iz cesme (prije filterea, naravno) nije bijela, onda taj filter ne pije vode sto se hlora tice. Medjutim, cak i kada filter zadrzi neotopljeni hlor, taj hlor ostaje na njemu i postepeno se otapa, a zatim ide dalje u tvoju casu, tako da od hlora, u sustini, nemas zastite.
BlackStone

#1154 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

sheilak wrote:
grunt wrote:
BlackStone wrote:Hajde vi s Mojmila, ne kukajte. Ja sam tamo živio 2 i po godine p nikad vode nije nestalo. Da hoće i tim hotelima ukinuti vodu pa da svijet priča koji smo primitivci i koja je ovo zabit. Nek se zna gdje živimo. A ne urbano ovo ono, **** ti sarajevsku urbanost kad vode nema u 21. vijeku.
ja sam mislio na olimpijsko selo,ti si mozda zivio negdje na brdu :D
reci mu, grunte, reci mu! :D

@nermin padez

pa, sta da uradimo onda? prisilno raseljavanje u ruralna podrucja i progon onih koji nisu iz SA van granica kantona? Hoce li onda biti vode, redovno?

Ja, iskreno, ne pijem vodu iz slavine, od kada je pocela biti bijela. Kupujem je, ali, naravno, ni tu ne mogu biti sigurna da je voda ok.
Pa i ja sam mislio na Olimpijsko Selo, tačnije Olimpijsku ulicu. Znam da nikad nije nestalo vode niti grijanja. Ova Čvila je dabogsačuva, u svakom smislu. :-)
Nego, ne mogu vjerovati da neko pije vodu sa česme. Ja ne smijem kupiti ni bosansku flaširanu, džaba što je Klinton pije, ko zna gdje se to pakuje i kojim kanalima. Vjerovatno ko u Mućkama, kad Del Boj proizvodi "zdravu izvorsku" u kućnoj radinosti. :lol:

A komentar o veličini grada je presmiješan. Pa ovaj grad je rupetina samo takva, šaka jada.Samo onaj ko nije mak'o s Balkana može reći kako je Sarajevo velik grad. A što je tek urban... bitno je da smo mi imali vodu prvi u Evropi, ali zato je nećemo imati među posljednjim, skupa sa podsaharskom ekipom. :bih:
BlackStone

#1155 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

Dozer wrote:Trust me, ne preciscava vec otopljeni hlor.
Ti filteri ce ti precistiti dobru kolicinu kamenca, ako ne i sav, kao i bakterije, ali ne i hlor koji je vec rastopljen. Ono sto taj filter moze jeste da zadrzi hlor koji nije vec otopljen, a to se desava samo onda kada je voda iz cesme bijela, sto znaci da se hlor jos uvijek nije rastopio radi velike kolicine. Ako ti voda iz cesme (prije filterea, naravno) nije bijela, onda taj filter ne pije vode sto se hlora tice. Medjutim, cak i kada filter zadrzi neotopljeni hlor, taj hlor ostaje na njemu i postepeno se otapa, a zatim ide dalje u tvoju casu, tako da od hlora, u sustini, nemas zastite.

Otkud ti podatak da ova voda šteti koži? Je li ima neko naučno uporište ili samo misliš da je tako?
amko76

#1156 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

Šta lupetaš, ne šteti voda već hlor u njoj, naročito u prevelikim količinama. De malo use google ako već ne znaš :!: I ne šteti samo koži.

A ja iz iskustva poslije tuširanja vidim koliko šteti, koža mi otpada od svraba i iritacije hlora.

Edit : Prije nego što pitaš da pojasnim. Voda je bakteriološki zagađena govnima i kanalizacijom od mojih i naših uglednih sugrađana Bošnjaka na Bjelašnici i u vodozaštitnoj zoni, pa da ne bi izazvali epidemiju od istih (govana) stavljaju hlor u bog zna kojim količinama koji će nas izgristi izvana i iznutra. To je Dozer već objasnio.
BlackStone

#1157 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

OK, polako.. ne lupetam, nego samo pitam jer me interesuje. Ne mogu use google, kontam vi ćete mi reći. A ionako se ne mogu tuširati kupovnom, trebali bi mi hektolitri. :D
sinuhe

#1158 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sinuhe »

Cemu onda sluze filteri na osnovu aktivnog uglja?
VladaFBiH

#1159 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote:Trust me, ne preciscava vec otopljeni hlor.

1.000.000 put - razlog za bijelinu vode je zrak (hlor u vodi nema boje) a o filterima koji rade na principu reverzne osmoze ne zelim da raspravljam (istina imaju svoju primjenu ako pijes vodu direktno iz Miljacke)...
BlackStone

#1160 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BlackStone »

Evo od maloprije u Kvadrantu opet nema vode. Ko jamio, jamio. Ja imam 30 litara, dosta za ručka, pranja ruku i guice, a par litara mogu i trampit za kakav dobar sir ili mlijeko. :D
frngla

#1161 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by frngla »

Je li neko od vas bio skoro na Vrelu Bosne?
Hajlac

#1162 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Hajlac »

frngla wrote:Je li neko od vas bio skoro na Vrelu Bosne?
Htjedoh otici ali nikako da nadjem vremena - pretpostavljam da je i dalje izvor Bosne haman presusio? :roll:
Dozer

#1163 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Jeste, voda iz cesme je najcesce bijela radi zraka, sto je vezano za pumpanje, zrak na izovristu, u cijevima, bla, bla. To se zna i tu nema nikakve tajne, a ta voda je ok. Medjutim, ako je i kada je radi zraka, casa vode dobije svoju prozirnost nakon 10-15 sec. Tacno?
Sta se desava kada voda ne dobije normalnu prozirnost, nego se u casi i dalje nalaze bjelkaste sjene? Kamenac? Pa ako ga je toliko, onda je najbolje da se VIK zatvori permanentno. Koji ce nam k...c ako nije u stanju isporuciti vodu, a ne plazu?
matematicar_teski

#1164 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by matematicar_teski »

Voda sa cesme je bolja 100000000Xputa od flasiranih. Price primitivaca i flasica :lol:
amko76

#1165 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

Jesam ja, sve presušilo. To znači veća koncentracija govana jer je manje vode :!:

Zato i stavljaju više hlora da je dezinficira. A na vrelu Bosne, ko ne zna stoji upozorenje zavoda za javno zdravstvo da je voda zagađena govnima i da nije za piće.

Edit: Za ovoga sa zrakom, jel mi onda koža bijela i svrbi poslije tuširanja od zraka?
Last edited by amko76 on 02/10/2012 11:42, edited 1 time in total.
SundanceKid

#1166 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by SundanceKid »

amko76 wrote:
Jesam ja, sve presušilo. To znači veća koncentracija govana jer je manje vode :!:

Zato i stavljaju više hlora da je dezinficira.

Edit: Za ovoga sa zrakom, jel mi onda koža bijela i svrbi poslije tuširanja od zraka?
Drug imas osjetljivu kozu, otidji doktoru :)
amko76

#1167 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

U pravu si, do mene je, nije vodi ništa slobodno je pijte. I ja sam glup što pišem išta.
petardom pocesljan

#1168 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by petardom pocesljan »

Bio sam ja prije dva dana, voda na vrelu je pravo niska a jedan dio je i presususio, i to onaj dio sto ide od same aleje u blizini ograde od pumpne stanice, ne od parkinga. Jesam ovo pravo objasnio :D, :lol: . I bas je to tuga vidjeti polusuho izvoriste i zato i ne treba da cude redukcije a i mora se uzeti u obzir sam kapacitet izvorista u vrijeme kad je pravljen proracunavan za odredjeni broj stanovnika grada, a u odnosu na sadasnje prikljukcke koji su se uduplali i sita od vodovdne mreze i susnih perioda bice nam mrka kapa sto se tice pitke vode i neugodna podsjecanja kad smo se loncicali i imali brda kanistera u stanovima, a takva vremena nam dolaze da polagano se navikavamo na te uslove. :run:
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#1169 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by grunt »

evo kise mozda prestanu redukcije :D
ekonomistica78

#1170 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ekonomistica78 »

Black swan wrote:nemojte tako
bošnjačka govna su među najčišćim u europi :D

:lol: :lol: :lol:
:x :bih:
raoul duke

#1171 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by raoul duke »

Black swan wrote:nemojte tako
bošnjačka govna su među najčišćim u europi :D
:lol: :lol: :lol:
Mislis na prava govna, il ona u vladi? U sustini isto je..
amko76 wrote: A ja iz iskustva poslije tuširanja vidim koliko šteti, koža mi otpada od svraba i iritacije hlora.
Nisi jedini
amko76

#1172 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

Pa prema ovom Sundance kidu jesam, ili i ti i Dozer trebate doktoru sa mnom, po njemu :lol:

A beli i jest neki kid, desetak godina možda, ja sam kriv što išta shvatam ozbiljno po forumima po internetima.
nermin.padez

#1173 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nermin.padez »

Dođite u Čajniče da vidite šta je voda. Potrovaće vas sve :mrgreen: :skoljka: :run:
eluna

#1174 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

znam samo jedno

Kad u Velikoj Britaniji kafa poskupi za cent, domaćice fino sjednu u svoja udruženja i dogovore se da NEĆE kupovati kafu dok cijenu ne vrate na staro. I NE KUPUJU KAFU - NITI JEDNA. E, šta mislite šta urade proizvođaći već nakon 15 dana??

Kad bi svi prestali plaćati račune za vodu istog mjeseca, i ne plaćali iste barem 3 mjeseca šta mislite da li bi bilo efekta?? SUMNJAM ............. gdje je onaj "poznanik" da nam pojasni legalne oblike građanske neposlušnosti :lol: :lol:

u svakom slučaju, planiram račun za vodu platiti još ovaj mjesec a onda otvaram podračun u banci i novac za taj trošak ostavljam tamo sve dok se situacija ne popravi ......i to ću gledati da tačno naznačim - ako bude moguće (neka mi se javi banka kod koje je to moguće) NOVAC ZA TROŠAK VODE ........... neka i to kao podatak uđe u bankarske tokove i informacione sisteme, zašto da ne ............ ako SDA nije sramota da se na međunarodnoj sceni pojavi kao stranka zbog koje i/ili kao predstavnik zemlje u kojoj građani imaju otvorene bankarske račune za trošak vodosnabdjevanja - nije ni mene sramota takav jedan račun da imam
neki

#1175 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

eluna wrote:znam samo jedno

Kad u Velikoj Britaniji kafa poskupi za cent, domaćice fino sjednu u svoja udruženja i dogovore se da NEĆE kupovati kafu dok cijenu ne vrate na staro. I NE KUPUJU KAFU - NITI JEDNA. E, šta mislite šta urade proizvođaći već nakon 15 dana??

Kad bi svi prestali plaćati račune za vodu istog mjeseca, i ne plaćali iste barem 3 mjeseca šta mislite da li bi bilo efekta?? SUMNJAM ............. gdje je onaj "poznanik" da nam pojasni legalne oblike građanske neposlušnosti :lol: :lol:

u svakom slučaju, planiram račun za vodu platiti još ovaj mjesec a onda otvaram podračun u banci i novac za taj trošak ostavljam tamo sve dok se situacija ne popravi ......i to ću gledati da tačno naznačim - ako bude moguće (neka mi se javi banka kod koje je to moguće) NOVAC ZA TROŠAK VODE ........... neka i to kao podatak uđe u bankarske tokove i informacione sisteme, zašto da ne ............ ako SDA nije sramota da se na međunarodnoj sceni pojavi kao stranka zbog koje i/ili kao predstavnik zemlje u kojoj građani imaju otvorene bankarske račune za trošak vodosnabdjevanja - nije ni mene sramota takav jedan račun da imam
u VB kafa nikad nije poskupila za cent, niti ce :D
Post Reply