Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1151 Re: Raiffeisen banka

Post by Truba »

a ako imam 0 maraka :D
dinooh

#1152 Re: Raiffeisen banka

Post by dinooh »

odes u minus. Sljedeci put kada uplatis samo uzmu sta im pripada. Ili kada budes zatvarao racun, morat ces platiti da bi zatvorio taj minus
SSemir

#1153 Re: Raiffeisen banka

Post by SSemir »

donesoh odluku da orocim ustedjevinu i poceo sma obilaziti banke da vidim gdje bi, sta bi, kako bi. i krenem od raiffeisen jucer, i odmah sam se pogubio :D
teta sa saltera mi spomenu neku opciju nesto naziv neki gdje se spominje keš.. :D uglavnom, u markama je, na godinu dana, i kamata je 2 %, sto je poprilicno puno. odredjeni iznos mogu podici kada hocu, mogu dodatno uplacivati na taj "oroceni" iznos u toku trajanja orocenja...i sad ja to trazim na stranici raiffeisen, i nema nista oko toga?! puno verca kamata u odnosu na ovu klasicnu stednju, i orocenja sto oni nude.
sta je u pitanu, zna li neko?
Truba

#1154 Re: Raiffeisen banka

Post by Truba »

u novoj banci ti je duplo veća kamata u odnosu prema žutoj banci
pa ti vidi :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1155 Re: Raiffeisen banka

Post by Entropio »

Cuj 2% poprilicno puno... To je mizerna kamata. Vidi u Mojoj banci.
Truba

#1156 Re: Raiffeisen banka

Post by Truba »

od koga je puno je
Mehemed
Vozim: automobil

#1157 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

Zna li iko u čemu je "kvaka" sa ovim Raiffeisen CLUB paketom ?
Radnica u banci mi reće da je to za studente, ali ne moram biti student, trebam samo imati izmedju 15 i 26 godina, da dobijem žiro račun, Mastercard(ili je rekla Maestro) elektronsku debitnu karticu i mobilno internet bankarstvo besplatno do 26 godine ili do stupanja u radni odnos.
Šta je tu kvaka ? Ne može nikako biti tako jednostavno, sve to što bi inače plačao 1.99+3.99 = 5.98KM mjesečno da dobijem besplatno, ima neka velika kvaka.
SSemir

#1158 Re: Raiffeisen banka

Post by SSemir »

Entropio wrote:Cuj 2% poprilicno puno... To je mizerna kamata. Vidi u Mojoj banci.
ma znam, Moja i Bobar stvarno dobre kamate nude. al mi nesto kriza kod tih banaka, bojim se..cim sam pitao za stednju u Mojoj banci. i kad su spomenuli kamatu odmah sljedece recenica, ma u istom dahu izgovorena recenica zajedno sa navedenom kamatom je bila "prema agenciji za osiguranje depozita do 50 000 vam je osigran..." odmah su mi nesto ohladili, neku šuhvu mi nabacili.
bobak mi je pogotovo nesiguran.

sto se tice ovih "normalnijih" banaka, sve su tu negdje sa kamatama, na razdoblje, i kolicinu novca, oko 2 %..

prije kad sam gledao koliko se ljudi lome kojoj banci da ostave, nervirao sam se. sada kad se radi o mojim parama, isti sam postao :D
rizibizi

#1159 Re: Raiffeisen banka

Post by rizibizi »

Mehemed wrote:Zna li iko u čemu je "kvaka" sa ovim Raiffeisen CLUB paketom ?
Radnica u banci mi reće da je to za studente, ali ne moram biti student, trebam samo imati izmedju 15 i 26 godina, da dobijem žiro račun, Mastercard(ili je rekla Maestro) elektronsku debitnu karticu i mobilno internet bankarstvo besplatno do 26 godine ili do stupanja u radni odnos.
Šta je tu kvaka ? Ne može nikako biti tako jednostavno, sve to što bi inače plačao 1.99+3.99 = 5.98KM mjesečno da dobijem besplatno, ima neka velika kvaka.
Nema kvake isto ko sto UniCredit ima debitne kartice za studente na koje se ne placa naknada RB ima taj CLUB paket, ne moras biti student, samo da imas manje od 26 i da nisi zaposlen, poslije 26 se valjda mjenja paket u neki od ovih koji se placaju. Ja sam malo omatorio za taj paket ali komsija uzeo i svakom malo cacka po mobitelu, sta radis provjeravam stanje isto da na berzi radi pa se mjenja iz sekunde u sekundu.
Mehemed
Vozim: automobil

#1160 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

Vjerovatno onda ima kvaka kada hoces da zatvoris taj club paket, možda se dosta placa kada se zatvara
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#1161 Re: Raiffeisen banka

Post by UltrasNaBaterije »

Sta mislite o ovim nenamjenskim XXL KES kreditima, jel to zavaljotka, uzeo bi neki kredit do 8 hiljada maraka, a ne vjerujem ovom njihovom kalkulatoru na stranici, nekako mi je nerealan, čak i kada stavim najvišu EKS :/
pepeljara

#1162 Re: Raiffeisen banka

Post by pepeljara »

Godisnja.kamata,,,.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1163 Re: Raiffeisen banka

Post by un1ted »

ZNa li iko kako ide vracanje novaca ukoliko dignem 500KM sa shoppin kartice? Da li mi se odmah naredni mjesec skine s racuna, ili je nesto drugo u pitanju? Koja je kamata na ovih 500KM?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1164 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by un1ted »

ZNa li iko kako ide vracanje novaca ukoliko dignem 500KM sa shoppin kartice? Da li mi se odmah naredni mjesec skine s racuna, ili je nesto drugo u pitanju? Koja je kamata na ovih 500KM?
zrakomlat

#1165 Re: Raiffeisen banka

Post by zrakomlat »

un1ted wrote:ZNa li iko kako ide vracanje novaca ukoliko dignem 500KM sa shoppin kartice? Da li mi se odmah naredni mjesec skine s racuna, ili je nesto drugo u pitanju? Koja je kamata na ovih 500KM?
5% minimalno na dug, u tvom slučaju moraš platiti 25 KM + 10 KM za skidanje gotovine. Nemoj je koristiti za keš, osim ako baš ne moraš. Na svako podizanje gotovine naknada je 10 KM po transakciji, bez obzira na iznos.
un1ted

#1166 Re: Raiffeisen banka

Post by un1ted »

Hvala ti. Ma to je dobra stvar ako ti bas prigusti. Uvijek imas negdje nesto novca i pored vlastitog steka.

Znaci, ako dignem 500KM, na naplatu mi dolazi naredni mjesec 25KM + 10KM za podizanje. Mjesec iza, dolazi 25KM il' ti ga 5% ?
vanjki

#1167 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by vanjki »

Ne dizi novac sa shooping kartice..Osnovno pravilo!
un1ted

#1168 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by un1ted »

Joj covjece. Pa mislis da dizem jer mi se dize? Pitam, informisem se kada vec imam mogucnost. Zlu ne trebalo, ali barem da znam sta u takvim situacijama.
Ricken

#1169 Re: raiffeisen shopping kartica

Post by Ricken »

un1ted wrote:ZNa li iko kako ide vracanje novaca ukoliko dignem 500KM sa shoppin kartice? Da li mi se odmah naredni mjesec skine s racuna, ili je nesto drugo u pitanju? Koja je kamata na ovih 500KM?
RFB shooping kako mi rekoše nema kamata za kupovine na odgođeno plaćanje. Mislim da je limit 5.000 KM. Nisam vraćao pa ne znam, ali znam da daš mjenicu kod kreiranja, pa tako da vjerovatno ti vratiš, a ako ne oni se naplate mjenicom.
zrakomlat

#1170 Re: Raiffeisen banka

Post by zrakomlat »

un1ted wrote:Hvala ti. Ma to je dobra stvar ako ti bas prigusti. Uvijek imas negdje nesto novca i pored vlastitog steka.

Znaci, ako dignem 500KM, na naplatu mi dolazi naredni mjesec 25KM + 10KM za podizanje. Mjesec iza, dolazi 25KM il' ti ga 5% ?
Tako nekako, idući mjesec ti dođe možda 22 KM, jer si već malo smanjio dug, pa sad ide 5 % na manji ostatak duga, jer nisi više dužan 500 KM, nego, lupam, 490 :). A dobra je stvar za kupovinu, ja sam recimo i policu auto osiguranja platio na rate, bez kamata.
it is I, lekler

#1171 Re: Raiffeisen banka

Post by it is I, lekler »

UltrasNaBaterije wrote:Sta mislite o ovim nenamjenskim XXL KES kreditima, jel to zavaljotka, uzeo bi neki kredit do 8 hiljada maraka, a ne vjerujem ovom njihovom kalkulatoru na stranici, nekako mi je nerealan, čak i kada stavim najvišu EKS :/
sve je ok dok ne kasniš ni dana za mjesečne rate. čim dođe do kašnjenja od 5 dana ili više, zovu te dan noć, pravi telefonski teror. ja sam 14 godina bio klijent RB i ostanem (ako se može reći neplanski) bez posla - iskopaše oči. posao sam rješio, ostatak kredita ću da im plaćam redovno ali nikada više u RB. garantovano najgori.
Truba

#1172 Re: Raiffeisen banka

Post by Truba »

šo se javljaš... ja u mobu imam imena ne javljaj se 1 ne javljaj se 2 ne javljaj se 3... i tako dalje

komšinica ostala bez posla... zapravo plate kasnile
ona preusmjeravala pozive na firmu :D
it is I, lekler

#1173 Re: Raiffeisen banka

Post by it is I, lekler »

Black swan wrote:šo se javljaš... ja u mobu imam imena ne javljaj se 1 ne javljaj se 2 ne javljaj se 3... i tako dalje

komšinica ostala bez posla... zapravo plate kasnile
ona preusmjeravala pozive na firmu :D
ja sam trebao preusmjeriti na ženu, :lol: svakako nak'e oštrokondže zovu :lol: :lol: :lol: :lol:

i ja sam ih memorisao kao
Z.?
Z..?
Z...?
Z....?

skoro će mi nestati tačaka....ne javljam se pa provjerim čiji je broj, onda ih dodam tako da drugi put znam. međutim, mjenjaju često brojeve ili dodaju stalno nove, tek svaki treći bude iz registrovanog poola...samo mi jedna stvar nije jasna, oni za svako kašnjenje klijenta tretiraju kao posljednje smeće i to radi par dana. i ne posustaju...moguće i zbog toga ako je kredit bez žiranata, pa valjda mogu imati veliki problem kod naplate duga, naime šta mogu pravno čovjeku koji je ostao bez posla i ne posjeduje imovinu koju mogu da zaplijene....mogu samo da plate sudske troškove. :lol:
a eto jadni mi koje oni zovu a jadni i oni koji moraju da zovu. slično kao u ratu, generalnima lijepo, vojsko kako te zapadne.
Truba

#1174 Re: Raiffeisen banka

Post by Truba »

problem je što ti obični prašinari u banci imaju nadređene menadžere koji imaju plate koje se kriju ( ne znam jel vam ikad bankar tog kalibra bio žirant...dokumenti se nose zapečatirani uz svoje jadne papire) te menadžerske ugovore kojima hapaju da ne lupim sad 5000-25000 mjesečno na platu... tako da odlijepe od realnosti i ugnjetavaju niže radnike da oni ugnjetavaju prašinare koji onda gnjave klijente
ili se ne treba javljati
ili treba fino objasniti biće kad bude... ili reprogramirajte ili tužite
Dady

#1175 Re: Raiffeisen banka

Post by Dady »

Pa generalno do prije godinu dana nije bilo ovakve presije na neredovne platiše. Kasnilo se po ratu-dvije ali se gledao kontinuitet plaćanja. Međutim novi propisi Agencije za Bankarstvo su zagorčali život bankama i korisnicima kredita. Sada npr ako kasniš jednu ratu a dalje nastavljaš redovno plaćati, kod agencije ta nenaplaćena rata se udvostručenje svakog mjeseca. Dalje banka mora taj iznos deponovati u trezor Narodne banke kao polog da će kredit biti vraćen. Zamisli sada duguješ npr ratu od 500 KM godinu dana a ostalo sve normalno uplaćuješ. Banka znači mora odvojiti 6000 KM koji joj neće biti operativni. Ovo je prije svega glupa odluka Agencije za Bankarstvo, banka bi u biti trebala bi samo izdvojiti 500 KM koliko i iznosi dugovanje. Ne radim u banci, ali sam pitao baš prijatelja koji visoko kotira u bankarskom sektoru, jer malo malo dobivam opomenu po jednom kreditu gdje sam bio zirant.
Post Reply