Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- vinnie_jones
#1151 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Mene ođe zovu Gadafi. 
- NIN
#1152 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Banovan si na dvije hefte! Sljedeci put ces biti trajno uklonjen s foruma!Repetitor wrote:Mrš u pm četničku odakle si i došao majmune rundavi.
- veljaca
#1153 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Bio sam na Dobrinji, kao pripadnik Armije RBiH, od 92 do 96 godine ( a inace nisam sa Dobinje - "slucajno" se tamo zatekao ).... Volim ovdje procitati neke komentare ....
Samo jedno ( a dozvoljavam da i drugi imaju svoje misljenje ) ne mogu shvatiti da neko kaze da cetnici nisu htjeli nesto da urade a mogli su ..... ( kao recimo ono vezano za tunel DB ) ... Oni gdje god su mogli ( a najcesce tamo gdje su bili u brojnoj prednosti i kada su bili sa civilima ) radili su sve da sto vise pobiju .....
Samo jedno ( a dozvoljavam da i drugi imaju svoje misljenje ) ne mogu shvatiti da neko kaze da cetnici nisu htjeli nesto da urade a mogli su ..... ( kao recimo ono vezano za tunel DB ) ... Oni gdje god su mogli ( a najcesce tamo gdje su bili u brojnoj prednosti i kada su bili sa civilima ) radili su sve da sto vise pobiju .....
-
kv99
#1154 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
veljaca wrote:Bio sam na Dobrinji, kao pripadnik Armije RBiH, od 92 do 96 godine ( a inace nisam sa Dobinje - "slucajno" se tamo zatekao ).... Volim ovdje procitati neke komentare ....
To je samo zelja da se na malo indirektna nacin popljuje na sve one koji su nesto uradili da ovaj narod odbrani i zastiti.
Jer ako nesto cetnici nisu okupirali a mogli su znaci da je bilo jedino pitanje njihove volje da li ce biti nesto okupirano, pobijeno, protjerano, popaljeno => ako je bilo pitanje samo njihove volje onda otpor tu nije imao nikakvu ulogu => ako otpor nije imao ulogu onda je sve i jedan koji je bio u rovu bio tu samo kao statista => sve ijedan metak opaljen i sve i jedan dan proveden u vodi i blatu rova je bio samo ceifa radi a ne potrebe => i sta to onda govori o svima koji su bili tu radi svoga ceifa a ne radi potrebe ?
Prije agresije je bilo : ma gdje ce komsija na komsiju / svijet ce da nas brani a sada je poslije svega : ma sto je bilo potrebno da se iko brani kada su cetnici mogli a nisu htjeli
- Dozer
#1155 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Slazem se da treba cijeniti svacije misljenje na koje svako ima pravo, ali mislim da ovdje malo grijesis, Veljaca.
Jedini razlog radi kojeg se, konkretno, ulazi u DB nisu konstantno drzali pod minobacackom vatrom, nego se to desavalo sporadicno i samo u par navrata, jeste zakulisna politicka igra.
Sto se tice drugih varijanti, poput one da su uvijek mogli zauzeti bilo sta i sl., tu se slazemo - nisu to mogli uraditi tek tako, dok pucnes prstima. Negdje su prolazili, negdje ne, ali i u jednom i u drugom slucaju uz dosta gubitaka. Puno je dokaza ovoga. Npr. Azici (a to je prostor od nekih 300x400m, od cega je 60% livada). Na kraju ih jesu uzeli, nakon 3 dana i 3 noci, i to samo zato sto su HVO i, cini mi se, 102.-ga napustili svoje linije, pa su se cetnici uvalili preko 300m livade, iz pravca Otesa. Nama se nisu uspjeli uvaliti ni sa 30-50m i medju kucama... Imao sam prilike citati i komentare nekih iz Ilidzanske garde, ali i iz BG, koji su potvrdili njihove povece gubitke tada (sto ranjeni, sto mrtvi), uz opaske "da je trajalo jos dan, bili bi donji". A cak su i Azici jos jedan od dokaza ovoga o cemu pricam - da je sve bila politika, ali i kvalitetna zavala. O vojno-strateskoj svrsi branjenja tog dijela ne zelim ni da pricam...
Jedini razlog radi kojeg se, konkretno, ulazi u DB nisu konstantno drzali pod minobacackom vatrom, nego se to desavalo sporadicno i samo u par navrata, jeste zakulisna politicka igra.
Sto se tice drugih varijanti, poput one da su uvijek mogli zauzeti bilo sta i sl., tu se slazemo - nisu to mogli uraditi tek tako, dok pucnes prstima. Negdje su prolazili, negdje ne, ali i u jednom i u drugom slucaju uz dosta gubitaka. Puno je dokaza ovoga. Npr. Azici (a to je prostor od nekih 300x400m, od cega je 60% livada). Na kraju ih jesu uzeli, nakon 3 dana i 3 noci, i to samo zato sto su HVO i, cini mi se, 102.-ga napustili svoje linije, pa su se cetnici uvalili preko 300m livade, iz pravca Otesa. Nama se nisu uspjeli uvaliti ni sa 30-50m i medju kucama... Imao sam prilike citati i komentare nekih iz Ilidzanske garde, ali i iz BG, koji su potvrdili njihove povece gubitke tada (sto ranjeni, sto mrtvi), uz opaske "da je trajalo jos dan, bili bi donji". A cak su i Azici jos jedan od dokaza ovoga o cemu pricam - da je sve bila politika, ali i kvalitetna zavala. O vojno-strateskoj svrsi branjenja tog dijela ne zelim ni da pricam...
- Gile Šampion
#1156 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sarajmen wrote:![]()
Zanimljivo, @NIN nam dođe kao neki visoki međunarodni čimbenik koji naruži neku od ''strana u sukobu''...
Evo prije 30 sekundi gledam prodje kolona vozila sa posmrtnim ostacima žrtava genocida iz Srebrenice. 3 šlepera. Ubili su ih istomišljenici poput @trokadera,karamazova i sličnih njima,možda je i on pucao u njih,možda njegov ćaća,brat,rođak...
I on je @NIN-u dobar. Ovi što mu odbruse i pošalju ga tamo gdje zaslužuje,oni ne valjaju...
Eto jedna mala konstatacija,iako sam ja odavno prestao da se javljam na ovaj forum.
- veljaca
#1157 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ne bih se slozio sa tobom .... Ali tebi tvoje - meni moje .....Dozer wrote:Slazem se da treba cijeniti svacije misljenje na koje svako ima pravo, ali mislim da ovdje malo grijesis, Veljaca.
Bio sam upravo na tom dijelu oko tunela DB .... i znam dosta o tome .... a i prosao sam ga nebrojeno puta, pa cak i razbio glavu nekoliko puta ....
Nema toga sto cetnici ne bi uradili - da su imali m.u.d.a. ....
A da su KONSTANTNO drzali pod minobacackom vatrom ulaze sa Dobrinjske i Butmirske strane - to bi proizvelo barem 2 kontraefekta: kod medjunarodnih snaga na Aerodromu, ali puno vise kod boraca ARBIH .... Toga su se oni najvise bojali .... ( "od prazne se plase dvojica, a od pune samo jedan ...." ) ....
- karanana
#1158 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
dze si gile!
a imao si ok nekih prica pocetkom ove teme.
a ja bas neki dan otvaram temu iz pocetka i citam te i kontam gdje si.
a imao si ok nekih prica pocetkom ove teme.
a ja bas neki dan otvaram temu iz pocetka i citam te i kontam gdje si.
-
sumirprimus
#1159 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
tema za 10,da je ne oftopicarimoveljaca wrote:Ne bih se slozio sa tobom .... Ali tebi tvoje - meni moje .....Dozer wrote:Slazem se da treba cijeniti svacije misljenje na koje svako ima pravo, ali mislim da ovdje malo grijesis, Veljaca.
Bio sam upravo na tom dijelu oko tunela DB .... i znam dosta o tome .... a i prosao sam ga nebrojeno puta, pa cak i razbio glavu nekoliko puta ....
Nema toga sto cetnici ne bi uradili - da su imali m.u.d.a. ....
A da su KONSTANTNO drzali pod minobacackom vatrom ulaze sa Dobrinjske i Butmirske strane - to bi proizvelo barem 2 kontraefekta: kod medjunarodnih snaga na Aerodromu, ali puno vise kod boraca ARBIH .... Toga su se oni najvise bojali .... ( "od prazne se plase dvojica, a od pune samo jedan ...." ) ....
- karanana
#1160 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
a zar su im trebala muda da non stop pod artiljerijom drze tunel da nista ne moze mrdnut ni tamo ni vamo?
-
photo
#1161 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
kada toliko volis ismeta hadzica, sto ne progovoris o njegovom tjeranju ne-bosnjaka sa dobrinje pravdajuci to da im nije mjesto ovdje? akoi mislis da bulaznim, znam licno 5 ljudi koji su doevedni njemu u stab i kojima je licno on rekao da idu u grad ili van sarajeva jer im nije mjesto ovdje. da ne govorim o oduzimanju oruzja ljudima koji su ga imali legalno prije rata a bili jedini naoruzani u svojim zgradama na 3ci.shalla wrote:Ismet Hadžić je bio PROTIV odigravanja tog turnira, na kraju su ljudi nažalost otišli na svoju ruku da to organizuju i desilo se to što se desilo![]()
I da nije bilo Ismeta Hadžića i ljudi bliskih njemu te '92 (rahmetli Senad Poturak, rahmetli Reuf Bajrić (nisam 100% siguran jel Bajrić), rahmetli Hajrudin Šabanija, rahmetli Zeba mlađi i sl.) qratz bi moj ijedan stanovnik Dobrinje sad pisao na forumu![]()
Svaka čast Dozeru i svim drugim momcima iz svih mogućih jedinica koji su se borili dole i koji su spasili moje i vaše guzove ali početni period agresije (april - juli '92) Dobrinja se odbranila zahvaljujući Ismetu i kao što rekoh ljudima oko njega prema tome ne lupajte bezze. Znam da Ismet mnogima nije valjao (a to su oni "ljiljani" koje je hapsio, kojima je branio da pljačkaju stanove, poslovne prostore i sl) ali ja znam da smo svi mi hvala Bogu živi ponajprije zahvaljujući njemu i svim tim ljudima oko njega jer da je Dobrinja pala kako su četnici planirali (aerodromsko + dobrinja u 5 dana) Bog zna kako bi se rat dalje odvijao...
Neću da ulazim u Ismetov postratni angažman (politika i sl) jer to mu i ja zamjeram ali što se tiče ratnog perioda o tom čovjeku sve najbolje...
Woody, zar ne misliš da je malo degutantno da psuješ čovjeku nogu koju je zamalo zijanio predvodeći svoje borce a ne u podrumu kao mnogi
P.s. pitajte srpsku stranu koliki je respekt izazivalo njegovo ime, to znam 100% iz razgovora sa dosta ljudi koji su tih godina bili sa druge strane...
toliko o hadzicu.
- veljaca
#1162 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Trebala su i za to, ali ono najvaznije - procitaj u mome postu napisanom prije ovoga .....karanana wrote:a zar su im trebala muda da non stop pod artiljerijom drze tunel da nista ne moze mrdnut ni tamo ni vamo?
-
PM72
#1163 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Neki stvarno misle da smo mi imali posla sa četničkom bagrom iz filma Neretva koji pucaju kako je kome klincu ćeif i bježe čim im baciš dvije bombe? Pa ljudi moji,iza njih je bio sistem i nijednu granatu oni nisu ispalili bez naredbe.Svaki njihov artiljerijski položaj je imao sve koordinate i udaljenosti u zoni koju je pokrivao,imali su koordinate i vlastitih bunkera i linija ako ih kojim slučajem zauzmeno pa da ih poklope vatrom.Njihovi artiljerci nisu bile bratade pjandure sa flašom koji su ubacivali mine kad kod hoće.Oni su imali profesionalce oficire i školovane artiljerce,oni nisu imali minobacače bez nišanskih sprava i priučene artiljerce kao što smo mi imali.Vjerovali ili ne,u našoj vojsci sam poznavao čovjeka koji je bio u artiljeriji a njegov jedini prijašnji dodir sa istom je bio u onoj vojsci kad je kao vozač u auto jedinici prevlačio topove.Dakle,PO TOJ LOGICI i svaki Kulaš je mogao biti naš artiljerac.
Kad pominete tunel i njegovo zatvaranje,ne da su ga mogli uništiti nego su ga mogli razvaliti da mu traga nema.Na Gavrića brdu su imali dovoljno artiljerije i PAT-ova da ni muha ne prođe sa Butmirske strane a da ne pominjem mogućnosti četničke artiljerije iz Lukavice i Nedžarića.Na kraju krajeva,mogli su poslati par onih avio krmača na ulaze i sa jedne i sa druge strane i tunel bi se urušio.Da su i fulili od detonacije bi se srušio.UN bi protestovao dva dana i treći dan bi četnici pustili konvoj brašna za Istočnu Bosnu i na tome bi se završilo.Imali su dovoljno zarobljenika da iz Kotorca prokopaju 100 metara tunela prema Butmiru i da skrenu vodu iz Tilave a onda bi se mi podavili ko pacovi u tunelu.Dakle,sve je bila stvar naredbe i politike.Mogli su šta su htjeli,pričajte vi šta god hoćete.Imali su s čim.Ne upotrijebiše avione,rakete itd...Mogli su na Dobrinji napraviti LUNA park.Pa probili su koridor kad su ga naši presjekli i tad su samo prošli kroz naše linije.A radi se o desetinama kilometara fronta ili kad su izvukli sve četnike iz opkoljene Smoluće i evakuisali ih na Ozren.A to vam je isto kao kad bi sa Pala došli do Hadžića kroz naše linije i svo stanovništvo,vojsku i tehniku vratili nazad.
I mi smo mogli svašta nešto...krajem 1995...
Kad pominete tunel i njegovo zatvaranje,ne da su ga mogli uništiti nego su ga mogli razvaliti da mu traga nema.Na Gavrića brdu su imali dovoljno artiljerije i PAT-ova da ni muha ne prođe sa Butmirske strane a da ne pominjem mogućnosti četničke artiljerije iz Lukavice i Nedžarića.Na kraju krajeva,mogli su poslati par onih avio krmača na ulaze i sa jedne i sa druge strane i tunel bi se urušio.Da su i fulili od detonacije bi se srušio.UN bi protestovao dva dana i treći dan bi četnici pustili konvoj brašna za Istočnu Bosnu i na tome bi se završilo.Imali su dovoljno zarobljenika da iz Kotorca prokopaju 100 metara tunela prema Butmiru i da skrenu vodu iz Tilave a onda bi se mi podavili ko pacovi u tunelu.Dakle,sve je bila stvar naredbe i politike.Mogli su šta su htjeli,pričajte vi šta god hoćete.Imali su s čim.Ne upotrijebiše avione,rakete itd...Mogli su na Dobrinji napraviti LUNA park.Pa probili su koridor kad su ga naši presjekli i tad su samo prošli kroz naše linije.A radi se o desetinama kilometara fronta ili kad su izvukli sve četnike iz opkoljene Smoluće i evakuisali ih na Ozren.A to vam je isto kao kad bi sa Pala došli do Hadžića kroz naše linije i svo stanovništvo,vojsku i tehniku vratili nazad.
I mi smo mogli svašta nešto...krajem 1995...
- shalla
#1164 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jebiga sad, ispade mogli su nas pobiti sve do jednog ali su se smilovali pa su nas pobili samo desetine hiljada
Po ovim nekim pisanjima oni haman ispadoše dobročinitelji...
Ne kontam ako im nije bio problem granatirati porodilište, ubijati snajperom bebe od po nekoliko mjeseci zašto bi im bio problem granatirati tunel?
Ne kontam ako im nije bio problem granatirati porodilište, ubijati snajperom bebe od po nekoliko mjeseci zašto bi im bio problem granatirati tunel?
- karanana
#1165 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
trokadero, sta ti kazes o ovome vezano za tunel?
kakva su vasa misljenja bila o ovome, sta ti mislis jeste li ga mogli poklopiti da ste htjeli odnosno da vam je bilo naredjeno?
kakva su vasa misljenja bila o ovome, sta ti mislis jeste li ga mogli poklopiti da ste htjeli odnosno da vam je bilo naredjeno?
- veljaca
#1166 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
shalla wrote:Jebiga sad, ispade mogli su nas pobiti sve do jednog ali su se smilovali pa su nas pobili samo desetine hiljada![]()
Bas tako ....
Ali takvi smo mi, pojedinci, na zalost .....
- karanana
#1167 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
pa upravo to i jeste dokaz da su imali razlog ili naredjenje da ne gadjaju tunel u velikom obimu. ako su mogli gadjati sve to sto si naveo, zasto ne bi gadjali najbitniji vojni objekat u cijeloj drzavi?shalla wrote:Jebiga sad, ispade mogli su nas pobiti sve do jednog ali su se smilovali pa su nas pobili samo desetine hiljada![]()
- agent_zero
#1168 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Potpuno se slažem s tobom.Dozer wrote:Slazem se da treba cijeniti svacije misljenje na koje svako ima pravo, ali mislim da ovdje malo grijesis, Veljaca.
Sve ostalo je za puke naivce i one koji upravo i stoje iza takvih politika i zakulisanih radnji.
Mene, hvala dragom Bogu, niko ne može preveslati i nafilovati mi mozak glupostima.
@PM72
I za tebe jedan veliki
-
PM72
#1169 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ti baš "ko malehno dijete".Jesu li znali gdje je ulaz i izlaz iz tunela? Jesu.Jesu li ga mogli gađati? Jesu.Koliko su ga gađali? Samo par puta.Jesu li znali gdje su u gradu komande i zgrada Predsjedništva? Jesu.Jesu li gađane koliko su imali mogućnosti? Nisu.Radije su gađali zgrade sa civilima.Jesu li znali gdje se pravi hljeb za čitav grad i jesu li mogli uništiti Velepekaru? Jesu.A što nisu? Pitaj njihovu komandu.Jesu li znali gdje se pravi najvažniji proizvod za opstanak u gradu (cigareshalla wrote:Jebiga sad, ispade mogli su nas pobiti sve do jednog ali su se smilovali pa su nas pobili samo desetine hiljada![]()
Nisu se oni smilovali niti su nas žalili.Nisu imali komande.To ti je isto kao slučaj sa džamijama u Zvorniku.Sve ijedna srušena a ona preko puta,u malo Zvorniku (Srbija) ostala u životu i još je čuvala policija.Naredba da se čuva jer Srbija kao nije u ratnom sukobu.
Ako si čuo za izraz - projektovani haos.E to ti je bilo na djelu.Tačno su znali koliko nas mogu uništavati i dokad.A i pokojni alija je imao svoju ulogu u svemu tome.Sve su prilike da je zaista dao nekoliko miliona DM za spas Bihaća.
-
kv99
#1170 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Pa onda ispada da nije nista odbranjeno i da niko nije ostao ziv zbog boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine vec dobre volje cetnika i njihovog apetita. Ako su oni mogli da urade sve sto su htjeli znaci da nije bilo razlike ko im je i kako stao na put . I to tvrde bas ovi koji prije toga napucase na desetine postova kako su "branili " Dobrinju i Sarajevo a ispada da cetnici nisu ni zeljeli da zauzmu jer da su zeljeli mogli su kada su htjeliPM72 wrote:Ti baš "ko malehno dijete".Jesu li znali gdje je ulaz i izlaz iz tunela? Jesu.Jesu li ga mogli gađati? Jesu.Koliko su ga gađali? Samo par puta.Jesu li znali gdje su u gradu komande i zgrada Predsjedništva? Jesu.Jesu li gađane koliko su imali mogućnosti? Nisu.Radije su gađali zgrade sa civilima.Jesu li znali gdje se pravi hljeb za čitav grad i jesu li mogli uništiti Velepekaru? Jesu.A što nisu? Pitaj njihovu komandu.Jesu li znali gdje se pravi najvažniji proizvod za opstanak u gradu (cigareshalla wrote:Jebiga sad, ispade mogli su nas pobiti sve do jednog ali su se smilovali pa su nas pobili samo desetine hiljada![]()
Ne kontam ako im nije bio problem granatirati porodilište, ubijati snajperom bebe od po nekoliko mjeseci zašto bi im bio problem granatirati tunel?)? Jesu.Što je nisu uništili? Nije bila naredba.
Nisu se oni smilovali niti su nas žalili.Nisu imali komande.To ti je isto kao slučaj sa džamijama u Zvorniku.Sve ijedna srušena a ona preko puta,u malo Zvorniku (Srbija) ostala u životu i još je čuvala policija.Naredba da se čuva jer Srbija kao nije u ratnom sukobu.Zašto je ostala u životu ona drvena džamija na Bjelašnici a u ostatku zemlje sve srušene? Naredba.
Ako si čuo za izraz - projektovani haos.E to ti je bilo na djelu.Tačno su znali koliko nas mogu uništavati i dokad.A i pokojni alija je imao svoju ulogu u svemu tome.Sve su prilike da je zaista dao nekoliko miliona DM za spas Bihaća.
-
PM72
#1171 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Šta reći? Koju poruku poslati?
Nekom je džaba pričati i objašnjavati.Oni su htjeli zauzeti Sarajevo sa 15 dana.Imali su naredbe i planove ali im je realizacija bila tanka.Međutim,što je vrijeme odmicalo tako se trakavica nastavljala.Na kraju smo došli u situaciju da niko ne može ni naprijed ni nazad.Sarajevo je odbranjeno do juna 1992.Poslije toga niti su ga mogli zauzeti niti smo se mogli deblokirati.
Nekom je džaba pričati i objašnjavati.Oni su htjeli zauzeti Sarajevo sa 15 dana.Imali su naredbe i planove ali im je realizacija bila tanka.Međutim,što je vrijeme odmicalo tako se trakavica nastavljala.Na kraju smo došli u situaciju da niko ne može ni naprijed ni nazad.Sarajevo je odbranjeno do juna 1992.Poslije toga niti su ga mogli zauzeti niti smo se mogli deblokirati.
- veljaca
#1172 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Svako ima pravo na svoje misljenje i da ga iznese .... Pa tako i oni koji tvrde da su cetnici eto kao dobrocinitelji i nisu htjeli da pobiju vise od onoga sto su pobili ... ( i taj broj je preveliki i zao mi je svakog i borca a i civila ...
)
Dopustite i nama koji imamo drugacije misljenje da ga iznesemo a sto se tice mene i moga misljenja - ja samo vjerujem u ono sto sam licno prezivio a ni u kakve teorije zavjere i pokojne ( a i rahmetli ) ....
Takav sam i uvijek cu ostati takav ...
Za mene je najbolji mrtav cetnik ..... Da me ko pogresno ne shvati, PODVLACIM - cetnik a ne Srbin .... U tome je velika razlika ...
Dopustite i nama koji imamo drugacije misljenje da ga iznesemo a sto se tice mene i moga misljenja - ja samo vjerujem u ono sto sam licno prezivio a ni u kakve teorije zavjere i pokojne ( a i rahmetli ) ....
Za mene je najbolji mrtav cetnik ..... Da me ko pogresno ne shvati, PODVLACIM - cetnik a ne Srbin .... U tome je velika razlika ...
-
PM72
#1173 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje mada ja ne vidim gdje je neko napisao da su četnici bili dobročinitelji.Ja sam danas bio pred Predsjedništvom i proučio Fatihu za duše pobijenih srebreničana.U grlu mi je zapela knedla i umalo nisam zaplakao.Stislo mi se nešto pravo.Za mene nema dileme,dok sam živ i dok mi ijedan damar radi,biću protiv četnika.Više bi mi bilo žao da sa autom zgazim cuku nego kakvog četnika.Onih 520 tabuta koje je Sarajevo ispratilo je pobila nečija naredba.Njih skoro 8 000.Što ne pobiše žene i djecu? Naredba.Što nisu pobili sve žepljake nego ih razmjenili ? I to je bila naredba.Nisam pobornik teorija zavjera ali kad saberem dva i dva - ispada tako.Krajem juna 1992 u moj komšiluk su došao vojni Puh i iz njega izašli do zuba naoružani četnici.Puške su im bile u autima a ako njih Jukini ljudi.Pričaju,smiju se,cirkuzaju a narod u čudu.Došao Bato iz Nedžarića po svoju mater.Zvao Juku (čiji je bio jaran) a ovaj mu sve organizovao.Niko im nije smi ni dobaciti a na njima bili panciri JNA,šljemovi.Pozdraviše se sa Jukinim ljudima i odoše u Nedžariće.Batina mati još se izljubila sa jednom komšinicom.veljaca wrote:Svako ima pravo na svoje misljenje i da ga iznese .... Pa tako i oni koji tvrde da su cetnici eto kao dobrocinitelji i nisu htjeli da pobiju vise od onoga sto su pobili ... ( i taj broj je preveliki i zao mi je svakog i borca a i civila ...)
Trebaš li još primjera o dogovoru dvije strane? Krajišnik koji je osuđeni ratni zločinac spasio je jednom mom poznaniku glavu.Stanovao je u Ahatovićima i sa Krajišnikom bio u odličnim odnosima.Kad su sve Ahatovićane pohvatali i potrpali u autobuse pa ih pobili kod Srednjeg,Krajišnik je poslao specijalce po tog mog poznanika,spakovao njegovu ženu,dvoje djece,brata i bratovu porodicu i dopratio ih do Božića pumpe.Sav namještaj spakovali u jedan kamion,imali su golfa i audija 100 i sve to prevukli na našu stranu.Nikom čvoka nije opaljena a sve njihove komšije pobili u onom autobusu.
Sav ovaj rat je bila politika.Nažalost,mene i ostale su iskoristili kao pijune.samo pijuni ne mogu nazad nego moraju giljati prema naprijed.
- veljaca
#1174 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
PM72 wrote:
Trebaš li još primjera o dogovoru dvije strane? Krajišnik koji je osuđeni ratni zločinac spasio je jednom mom poznaniku glavu.Stanovao je u Ahatovićima i sa Krajišnikom bio u odličnim odnosima.Kad su sve Ahatovićane pohvatali i potrpali u autobuse pa ih pobili kod Srednjeg,Krajišnik je poslao specijalce po tog mog poznanika,spakovao njegovu ženu,dvoje djece,brata i bratovu porodicu i dopratio ih do Božića pumpe.Sav namještaj spakovali u jedan kamion,imali su golfa i audija 100 i sve to prevukli na našu stranu.Nikom čvoka nije opaljena a sve njihove komšije pobili u onom autobusu.
Sav ovaj rat je bila politika.Nažalost,mene i ostale su iskoristili kao pijune.samo pijuni ne mogu nazad nego moraju giljati prema naprijed.
Ne zelim se prepirati ni sa kime .... Tebi tvoje, meni moje .... Ja mislim na svoj nacin - ti na svoj .....
Ali govoriti o dogovoru DVIJE strane, a onda u ovome primjeru koji navodis, kazes da je spasen SAMO jedan a SVI ostali pobijeni - o kakvom dogovoru dviju strana govoris ? Meni to nije jasno ....
Spaseni su bili samo izuzetak od pravila, a pravilo je bilo raseliti, protjerati, pobiti sve sto nije po planu cetnika a izuzeci kojih ima, samo potvrdjuju to pravilo ....
Nikada necu zaboraviti djevojcicu koju je pogodio snajper, djecaka koji je poginuo u redu za vodu .... i jos puno neduznih civila Dobrinje ....
Necu zaboraviti ni kolegu koji je poginuo na zadatku i koga smo nosili do naseg saniteta, ali koji je na zalost umro na tom putu. Rehmet mu dusi .... Ali njega ne poredim sa civilima - svi smo mi koji smo bili u Armiji BiH bili jednom nogom u mezaru ....
Sto se iznervira bez veze .... A rekao sam jednom davno , pokusaj sve to potisnuti negdje duboko u sebi, ali nikada nemoj zaboraviti ....
- Nekako s proljeća
#1175 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Muda i pameti-snalažljivosti je bilo da se taj tunel uopće izgradi i posluži svojoj svrsi, zar ne?karanana wrote:a zar su im trebala muda da non stop pod artiljerijom drze tunel da nista ne moze mrdnut ni tamo ni vamo?
A pametniji odgovor možeš naći u nekom od djela koja tretiraju ratnu vještinu , ali hajde...onako na prvu jedna od tih mudrosti kaže da se ''neprijatelj ne treba dovesti u potpuno okruženje, jer on onda nema nikakvog izlaza i borit' će se do kraja. Međutim, ukoliko mu se ostavi jedan kontrolisani izlaz, da se može povući -izvući iz borbe, onda se može i očekivati da to uradi u nekoj fazi pritiska na njega.
Bilo je od strane VRS-a takve primjene na području Dobrinje, bježali su dobrinjski civili preko brda Mojmilo...nisu mogli izdržati taj pritisak.Niko na njih nije pucao za to vrijeme...kontaš?
Ma kontaš ti ...da ne kažem.
@doz ev' ti jedna azićka...nisi ti nama svak'

Uploaded with ImageShack.us