Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#1151 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Zato se i ide nutricionisti , iako ima nacina da se i kuci izracuna koliki je potreban unos kalorija za mrsanje/debljanje. I ko god ima problema pa ne moze doruckovati, nek to rjesava jer je dorucak najvazniji. Treba da bude najobilniji i najkvalitetniji i ne smije se preskakati . I ja sam ogladnim oko 11h ujutro iako sam doruckovao oko 7:30 . Ali oko 11 pojedem neko voce ili eventualno red-dva crne cok i izdrzim do 14-15h i rucak :)

PS: sto se tice racunjanja kalorija..ja sam tako ispocetka mislio, ali mi je dosadilo to mjerenje svega sto jedem. Jeo sam umjereno, nisam se prejedao i uspio sam smrsati ... Dok se jede zdravo i umjereno, kalorije su nebitne :)
Mr.Penguin

#1152 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

sary wrote:Ja imam pravih problema sa doruckom.
Probala sam bezbroj puta, i ako doruckujem cim ustanem cijeli dan sam gladna kao vuk.
Puno manje jedem u toku dana ako ne doruckujem :?: :?: :?:
Zasto zelis smrsati ako uspijeva to sto radis?
sary

#1153 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by sary »

Mr.Penguin wrote:
Probala sam bezbroj puta, i ako doruckujem cim ustanem cijeli dan sam gladna kao vuk.
Ne kontam pitanje :?:
Nisam rekla da ne jedem nista, jedem ali manje nego kada doruckujem
ali i to manje je previse :lol:
Kada prodjes odredene godine metabolizam se usporava, e u mom slucaju je umro :roll:
skafiskafsnjak

#1154 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Ni pod razno preskakati doručak. Bez obzira koliko jedes u danu poslije toga.
MedenoSrce

#1155 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MedenoSrce »

Što češće jedeš, metabolizam se ubrzava.
Metabolizam se usporava kod osoba koje jedu jednom dnevno pa ćete često čuti:“jedem jednom dnevno i samo se debljam“, „meni se i voda prima“ i tako dalje i tako bliže.

Trening snage i manji, a brojniji obroci bogati proteinima su osnova.

http://www.sheportal.net/__osnove-metab ... __2188.htm
Mr.Penguin

#1156 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

sary wrote:
Mr.Penguin wrote:
Ne kontam pitanje :?:
Nisam rekla da ne jedem nista, jedem ali manje nego kada doruckujem
ali i to manje je previse :lol:
Kada prodjes odredene godine metabolizam se usporava, e u mom slucaju je umro :roll:
Kazes manje jedes u toku dana kad ne doruckujes, sto znaci uspijeva ti da smrsas tom metodom. Ako se mucis da smrsas tom metodom znaci da radis nesta pogrijesno.
skafiskafsnjak

#1157 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Mr.Penguin, iako tako smrsa, to ne smije raditi . Nezdravo je preskakati dorucak ! Neka doruckuje, i nek ima jos 2 veca obroka i 2 manja do kraja dana, uz aktivnost, zagarantovano ce da smrsa i da navikne organizam na takav nacin ishrane. Onda ce da navikne da zivi tako i kilogrami se nece vratiti .
Podrazumijeva se da ti obroci budu zdravi (sir, jaja, corbe neke, crni hljeb itd itd) .
Mr.Penguin

#1158 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

L00d wrote:Mr.Penguin, iako tako smrsa, to ne smije raditi . Nezdravo je preskakati dorucak ! Neka doruckuje, i nek ima jos 2 veca obroka i 2 manja do kraja dana, uz aktivnost, zagarantovano ce da smrsa i da navikne organizam na takav nacin ishrane. Onda ce da navikne da zivi tako i kilogrami se nece vratiti .
Podrazumijeva se da ti obroci budu zdravi (sir, jaja, corbe neke, crni hljeb itd itd) .
Ma znam samo pokusavam da to sama shvati :D
sary

#1159 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by sary »

Mr.Penguin wrote:
L00d wrote:Mr.Penguin, iako tako smrsa, to ne smije raditi . Nezdravo je preskakati dorucak ! Neka doruckuje, i nek ima jos 2 veca obroka i 2 manja do kraja dana, uz aktivnost, zagarantovano ce da smrsa i da navikne organizam na takav nacin ishrane. Onda ce da navikne da zivi tako i kilogrami se nece vratiti .
Ma znam samo pokusavam da to sama shvati :D
Znate sta,
od sutra pocinjem sa doruckom, ako se udebljam gotovi ste :dance:
Onda vam je bolje da :run: sa foruma :lol:
Ali_G

#1160 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ali_G »

Zbog preskakanja dorucka se desava situacija: "joj jedem samo jednom dnevno, a debljam se". Metabolizam se usporava, tijelo cuva zalihe i onda ga vi jos podebljate sa obilnim doruckom po mogucnosti u 5 popodne :)
Sam cilj gubljenja kilograma je izuzetno jednostavan. Problem je kako kasnije to zadrzati, a zivjeti i hraniti se normalno.
nedimaha

#1161 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nedimaha »

simbabimba wrote:
nedimaha wrote:ehh ovakooo :)

prestao jesti slatko maj 2009 (tada imao 125kg), smanjio klopu uopsteno i nista jesti navecer ( lagani dorucak i rucak, moze jabuka ili neka vocka pred vecer)
pojacati fizicke aktivnosti obavezno
bio mi je cilj da iz korijena promjenim nacin ishrane a ne brzo mrsanje, sada imam oko 100 kg na svojih 188cm je prilicno ok, planiram sada pojacati aktivnosti fizicke pa da do sredine ljeta budem ispod 95 kg (ideala 90) a da mi ostane nacin ishrane na koji sam organizam istrenirao :)
ps iskreno ni u jednom trenutku nisam osjecao da patim sebe ili nesto slicno ( ponekad slatko zafali jer evo jos ga nisam okusio nikako i nimalo :))) )
ljudi mi kazu mogao bi snimiti reklamu prije i poslije :) (pogotovo ko me odavno nije vidio), ali ja kazem moze to jos da bude ideala :)))
eto, nadam se da ce moje iskustvo bar nekome pomoci :)))
:thumbup:

Mozes slobodno pojesti crnu cokoladu ili bilo sta od slatkih proizvoda za dijabeticare, a najbolje je po vocu da udaris kad ti naumpadne.
Ovo samo ako ti bas bude "kriza" a od slatka svakako jos niko nije hajra vidio kad je zdravlje u pitanju.
vjeruj da ne pamtim okusa slatkog, i ne fali mi uopste toliko, koliko covjek pomisli da bi falilo da nije toliko vremena jeo
uzmem ponekad narandzu, jabuku..... ima voca hvala Bogu :)
sary

#1162 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by sary »

Ali_G wrote:Zbog preskakanja dorucka se desava situacija: "joj jedem samo jednom dnevno, a debljam se". Metabolizam se usporava, tijelo cuva zalihe i onda ga vi jos podebljate sa obilnim doruckom po mogucnosti u 5 popodne :)
Sam cilj gubljenja kilograma je izuzetno jednostavan. Problem je kako kasnije to zadrzati, a zivjeti i hraniti se normalno.
Ma sve to sa doruckom ima logike, ali....
Ja nikada nisam doruckovala i nisam imala problema sa kilazom.
I ako se udebljam par dana izbacim hljeb i smrsam, godinama sam imala 54 kg na 162 cm.
Medjutim kako sam usla u cetrdesete :D kilogrami se jednostavno lijepe.
Mr.Penguin

#1163 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

sary wrote:
Ali_G wrote:Zbog preskakanja dorucka se desava situacija: "joj jedem samo jednom dnevno, a debljam se". Metabolizam se usporava, tijelo cuva zalihe i onda ga vi jos podebljate sa obilnim doruckom po mogucnosti u 5 popodne :)
I ako se udebljam par dana izbacim hljeb i smrsam, godinama sam imala 54 kg na 162 cm.
5% metabolizam usporava svake decenije, ali sta radis da ostane brz ili brzi to je pitanje.
pin-up

#1164 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pin-up »

sary wrote: Znate sta,
od sutra pocinjem sa doruckom, ako se udebljam gotovi ste :dance:
Onda vam je bolje da :run: sa foruma :lol:
Ako nakon doručka kad ogladniš pojedeš neku manju voćku, ili onu voćnu ab kulturu (ne one druge voćne jogurte... a najbolje samo obični jogurt), ili šačicu badema/pistacija (ali šačicu a ne 100 grama), kuhano jaje... pa i šoljicu skroz malo zaslađene kafe, sigurno se nećeš udebljati od toga (pod uslovom da se pridržavaš i drugih pravila tipa mali obroci, kretanje/fizicka aktivnost, izbjegavanje ugljikohidrata kasno naveče...). Dakle, pristojan doručak, a kada te uhvati glad koji sat nakon toga, slobodno pojedi nešto ovakvo da ne bi pregladnila do ručka i da izbjegneš prejedanje, jer upravo takvo prejedanje nakon izgladnjivanja najviše i deblja...
Zoya

#1165 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Zoya »

.
Last edited by Zoya on 04/02/2013 20:26, edited 1 time in total.
alica.k

#1166 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by alica.k »

Zoya wrote:6 dana -5 kilograma :-) Isjecem krisku hljeba, pola je ne pojedem, i jedno dvije vocke usput. Manta mi se podosta, blijeda sam jako, ali cim vidim da su mi najuze majice shiroke, dobro je :-D
jel se zezas?
ja mislim da se zezas.
leo_

#1167 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

Zoya wrote:6 dana -5 kilograma :-) Isjecem krisku hljeba, pola je ne pojedem, i jedno dvije vocke usput. Manta mi se podosta, blijeda sam jako, ali cim vidim da su mi najuze majice shiroke, dobro je :-D
haha, i ja isto, isjecem krisku hljeba i namazem kajmakom i dam je prosjaku, onda uzmem dvije velike lubenice od po 13 kila i pojedem za dan i onda jos vode da ne dehidriram slucajno i popijem 5-6 litara kafe i onda me odvedu na ispumpavanje i ne znam sta da ti kazem, uspio sam tako 34 kile izgubiti za mjesec.

EDIT: i da, osjecam se pravo sexy :D
Avramova

#1168 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Avramova »

sary wrote:

To je neminovnost, s tim se moras pomiriti. Ugojices se verovatno jos 5-6 kilograma i svi ti kilogrami
lepe se na kukovima i oko struka. U svakom slucaju mora jos manje da se jede i moras da se kreces.
Meni je najjednostavnije dnevno 3-4 km brzog hodanja. Ne mogu da idem u teretane, a suvise sam
lenja da kod kuce radim neke vezbe. To brzo hodanje je veliki eliksir i ne samo u borbi protiv
kilograma.

Ja praktikujem ( ne mogu da se pomirim da nosim broj ili dva vecu konkfekciju) gladovanje
2-3 x godisnje. Gladujem po nedelju dana, nekada i deset, ijem dva-tri litra limunade zasladjene
javorovim sirupom, ali moze i med. To zaista funkcionise jer za tih desetak dana oslabim 3-4 kila.
Ali , i pored toga sto jako vodim racuna sta jedem, opet se vrate.
Op3r4t0r

#1169 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Op3r4t0r »

Jel ko od vas koristio one Vitalis Slim tablete (ili kako se vec zovu) kao pomoc pri mrsavljelju i ima li kakve fajde?
Ali_G

#1170 Mrsanje - nacini ?

Post by Ali_G »

sary wrote:
Upravo tako. Kako staris metabolizam sam od sebe postaje sporiji, a ti ga dodatno usporavas. Za dorucak kriska hljeba sa nekim namazom i malo pilecih/purecih prsa. Uzina vocka, ali ne banana. Neko vec pomenu i bademe, pistacije, kospice. Moze i caj ili kafa sa nimalo ili malo secera. Niposto nescaffe, kalorijska bomba:) ne znam gdje stanujes, al ako ti je posao unutar 2km idi pjesice. 2 km ti je pola sata setnje. Mozda 2x sedmicno aerobika il neceg slicnog za oblikovanje. I niposto preparate za mrsanje:)
Ovim rezimom neces imati ekspresni napredak, al na kraju ces na pravi nacin smanjiti kilazu i oblikovati tijelo
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1171 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

Ljudi doruckujte, dorucak vam treba biti najobimniji obrok i najkaloricniji. A izbora hejbet.

Samo moram reci ja se divim svakome ko moze jesti zobene, ja nista ogavnije u zivotu okusila nisam a probala sam ih spremiti na 10 nacina bar i uvijek u kanti zavrse. :-)
kokuz_sa

#1172 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by kokuz_sa »

ladyblue18 wrote:Ljudi doruckujte, dorucak vam treba biti najobimniji obrok i najkaloricniji. A izbora hejbet.

Samo moram reci ja se divim svakome ko moze jesti zobene, ja nista ogavnije u zivotu okusila nisam a probala sam ih spremiti na 10 nacina bar i uvijek u kanti zavrse. :-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
idealne pahulje za mrsanje
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1173 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyblue18 »

kokuz_sa wrote:
ladyblue18 wrote:Ljudi doruckujte, dorucak vam treba biti najobimniji obrok i najkaloricniji. A izbora hejbet.

:mrgreen:
Ma ja razumijem da ljudi koji mrsaju to jedu, ali fakat sam probala nekoliko puta i lijepo mi ruzno bilo. :-) :cry:
kokuz_sa

#1174 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by kokuz_sa »

ladyblue18 wrote:
kokuz_sa wrote:

:mrgreen:
Ma ja razumijem da ljudi koji mrsaju to jedu, ali fakat sam probala nekoliko puta i lijepo mi ruzno bilo. :-) :cry:
ja prvih 10 dana kad sam poco to jesti..mogao kutiju/kesu pojest za obrok..stalno gladan bio :D
doduse ja t omalo uzmem i jogurt obicni i ide niz grlo :D
saga

#1175 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by saga »

Meni su jajca najbolja za doručak. Meko kuhana, sa kriškom hljeba, žnjam :)
Post Reply