Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Moderator: _BataZiv_0809
-
ice2cube
#1151 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ja bi vise volio da je knjiga na engleskom, ali eto svejedno.. 
-
sarajevomd
#1152 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
E ako ces na Engleskom onda sa amazona naruci.
- duspi
#1153 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
onda bih ti savjetovao da prvo skineš neko digitalno izdanje i probaš čitati za svaki slučajice2cube wrote:Ja bi vise volio da je knjiga na engleskom, ali eto svejedno..
prilično je nekako teatralan engleski, plemići govore na jedan način, pučki je potpuno iskrivljen i slično, ja sam ih počeo čitati na engleskom bio, međutim mjestimično sam imao ozbiljnih problema da shvatim ko šta govori i šta se dešava, ne ide baš glatko
na kraju sam odustao i čitao srpski prevod..pa eto da znaš, da se ne zajebeš
-
ice2cube
#1154 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
A i razmisljao sam da bi se mogao tako prevaritiduspi wrote:onda bih ti savjetovao da prvo skineš neko digitalno izdanje i probaš čitati za svaki slučajice2cube wrote:Ja bi vise volio da je knjiga na engleskom, ali eto svejedno..
prilično je nekako teatralan engleski, plemići govore na jedan način, pučki je potpuno iskrivljen i slično, ja sam ih počeo čitati na engleskom bio, međutim mjestimično sam imao ozbiljnih problema da shvatim ko šta govori i šta se dešava, ne ide baš glatkoosim naravno ako ti engleski nije perfektan i ako si navikao na takav stil pisanja
na kraju sam odustao i čitao srpski prevod..pa eto da znaš, da se ne zajebeš
Mislim ono, za svoje potrebe znam perfektno engleski od malena dok su drugi ucili nove rijeci ja se smarao na casu (i opet imao losu ocjenu, bio lijen nisam zadace radio xD).
Uradit cu tako kao sto si predlozio, hvala
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1155 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
ma ja sam čitao na engleskom, a moj je daleko od perfektnog.
jednom sam samo pročitao knjige, a vidiš eto da sam sijaset toga popamtio.
ali morao sam koristiti rječnik kada bih naletio neki izraz, ili ime pojedinog oružja, dijela opreme iz srednjeg vijeka i sl. međutim, ubrzo uđeš u fol, i... ide.
a sad, do tebe je.
i da, čitao sam sve u elektronskoj formi. poslije sam bio ovako

jednom sam samo pročitao knjige, a vidiš eto da sam sijaset toga popamtio.
a sad, do tebe je.
i da, čitao sam sve u elektronskoj formi. poslije sam bio ovako
- beco
#1156 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ja sam svoj set knjiga (svih 5) kupio u Amsterdamu u Americkoj knjizari za samo 35 eura. Kazem samo jer gledajuci da je jedna knjiga 50 KM u Svjetlosti.
Doduse meki je uvez ali opet, nije mi bilo dati tesko 35 eura.
P.S. Na istom mjestu sam za 35 eura kupio i set knjiga Hunger games. Recimo da mi je kofer bio malo tezi kad sam se vracao kuci.
P.S. Na istom mjestu sam za 35 eura kupio i set knjiga Hunger games. Recimo da mi je kofer bio malo tezi kad sam se vracao kuci.
- Riddle
#1157 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Audio verzija nije lose rjesenje. Sad bih volio da sam to uradio.
-
mrgreen
#1158 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
koja je to knjižara, ako kad bude prilikebeco wrote:Ja sam svoj set knjiga (svih 5) kupio u Amsterdamu u Americkoj knjizari za samo 35 eura. Kazem samo jer gledajuci da je jedna knjiga 50 KM u Svjetlosti.Doduse meki je uvez ali opet, nije mi bilo dati tesko 35 eura.
- beco
- wickerman
#1160 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Poceo seriju gledat ispocetka da utvrdim gradivo i bas ima nekih stvari koje mi nisu jasne.
Ako je Tywin Lannister bio namjesnik Ludom Kralju zbog cega ga je onda kralja ubio Jamie Lannister?
Jesu li se i oni pobunli protiv kralja pa zajedno u talu sa Baratheonima,Strakovima skinuli ga?
Ona jaja od zmajeva su odakle?
Jeli Jamie u knjigama mladji od Eddarda i Roberta jer mi u seriji nekako djeluje?
Ako je Tywin Lannister bio namjesnik Ludom Kralju zbog cega ga je onda kralja ubio Jamie Lannister?
Jesu li se i oni pobunli protiv kralja pa zajedno u talu sa Baratheonima,Strakovima skinuli ga?
Jeli Jamie u knjigama mladji od Eddarda i Roberta jer mi u seriji nekako djeluje?
- duspi
#1161 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
jamie lannister je bio dio kraljevske garde, uvijek uz kralja i nagledao se užasa koje je ludi kralj radio, zato je jamie na kraju prevrnuo i ubio gawickerman wrote:Poceo seriju gledat ispocetka da utvrdim gradivo i bas ima nekih stvari koje mi nisu jasne.
što se pobune tiče, baratheon i starkovi su se pobunili zajedno, lannisteri su do kraja bili neutralni i nije se znalo gdje će prevagnuti dok nije postalo jasno da će kralj izgubiti pobunu. na kraju su došli kao 'pomoć' u grad / na dvor i tada izdali kralja, odnosno jamie ga je ubio
porijeklo jaja se u knjigama čini mi se ne objašnjava, jednostavno su tu. ali moguće da sam ja zaboravio.
jamie bi trebao biti nekoliko godina mlađi od starka, a robert baratheon najstariji od njih, ako sam dobro upratio. mislim da se nigdje ne spominje direktno, već to možeš posredno zaključiti na osnovu nekih drugih događaja koji se spominju i koliko u oni tada imali godina. jamie bi u prvom dijelu knjige trebao imati oko 32-35, ned stark 37-40. moguće da sam pogrešno sračunao
- Chmoljo
#1162 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
bilo je tu još dosta pozadine, a vezano je za pobunu Roberta.
Martin kao da nabacuje čitaocima da je Rheagar, koji je bio sin Ludog kralja, i njegova suprotnost - častan čovjek i vrlo vjerovatno bi bio dobar kralj, imao aferu sa Eddardovom sestrom... njena navodna otmica od strane Rheagara, bila je i povod za pobunu.
a čovjek kojeg je Aerys skuhao u kotlu, nije bio niko drugi do otac Eddarda Starka. njegov brat Brandon umro pokušavajući osloboditi oca... inače, Cat Tully, trebala se udati za Brandona, ali kako je umro, udala se za Eddarda...
kratka historija Westerosa
Martin kao da nabacuje čitaocima da je Rheagar, koji je bio sin Ludog kralja, i njegova suprotnost - častan čovjek i vrlo vjerovatno bi bio dobar kralj, imao aferu sa Eddardovom sestrom... njena navodna otmica od strane Rheagara, bila je i povod za pobunu.
a čovjek kojeg je Aerys skuhao u kotlu, nije bio niko drugi do otac Eddarda Starka. njegov brat Brandon umro pokušavajući osloboditi oca... inače, Cat Tully, trebala se udati za Brandona, ali kako je umro, udala se za Eddarda...
- wickerman
#1163 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
A sto su se otac od Eddarda i brat pobunili protiv ludog kraljapa ih je ovaj ubio?Chmoljo wrote:bilo je tu još dosta pozadine, a vezano je za pobunu Roberta.
A zar nije od Eddarda sestra trebala biti zena Robertu? U prvoj epizodi kad su u onoj katakombi pa pricaju njih dvojica.
A je li Lord Bealish bio zaljubljen u Cat pa se zato nikad nije zenio?
- Chmoljo
#1164 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
pa sad ti rekoh, Rheagar je navodno kidnapovao Lyannu.
jeste, Robertu je trebala biti žena, ali ono, Rheagar je bio Džordž Kluni Westerosa, još je imao 'nake ljubičaste oči, i jebiga, prijestolonasljednik...
neka mješavina Klunija, Paula Newmana i Princa Harry-ja
još je znao i zapjevati... dakle ovoj trojici dodaj Željka Joksimovića.
elem, Baelish... je li se zbog toga nije ženio, koliko znam, nikada nije decidno rečeno, a da je uvijek bio zatreskan u Cat, jeste.
jeste, Robertu je trebala biti žena, ali ono, Rheagar je bio Džordž Kluni Westerosa, još je imao 'nake ljubičaste oči, i jebiga, prijestolonasljednik...
elem, Baelish... je li se zbog toga nije ženio, koliko znam, nikada nije decidno rečeno, a da je uvijek bio zatreskan u Cat, jeste.
- Riddle
#1165 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Aerys je Jaimeu naredio da ubije Tywina. To je bio glavni razlog kraljevog ubistva. Krv ili zakletva?duspi wrote:jamie lannister je bio dio kraljevske garde, uvijek uz kralja i nagledao se užasa koje je ludi kralj radio, zato je jamie na kraju prevrnuo i ubio ga
što se pobune tiče, baratheon i starkovi su se pobunili zajedno, lannisteri su do kraja bili neutralni i nije se znalo gdje će prevagnuti dok nije postalo jasno da će kralj izgubiti pobunu. na kraju su došli kao 'pomoć' u grad / na dvor i tada izdali kralja, odnosno jamie ga je ubio
Lannisteri su bili na strani pobunjenika, ali Tywin nije nista poduzeo zbog straha za Jaimev zivot. Jaime jeste bio vitez Garde, ali isto tako je bio vrsta taoca iz prostog razloga sto je Aerys u Tywinu vidio jaku konkurenciju. Ucinivsi Jaimea svojim cuvarom, lisio je Tywina njegovog nasljednika i osigurao se za dobro ponasanje kuce Lannister.
- wickerman
#1166 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Samo jos jedno pitanjeChmoljo wrote:pa sad ti rekoh, Rheagar je navodno kidnapovao Lyannu.
jeste, Robertu je trebala biti žena, ali ono, Rheagar je bio Džordž Kluni Westerosa, još je imao 'nake ljubičaste oči, i jebiga, prijestolonasljednik...neka mješavina Klunija, Paula Newmana i Princa Harry-ja
A kad je ubijen Rheagar i ko ga je ubio?
- duspi
#1167 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
robert baratheon ga je ubio u bitki na tridentu, za vrijeme pobune..nisam tačno siguran kako je hronološki poredano, čini mi se da je to bila bitka koja je odlučila rat i bila je neposredno prije marša na king's landing
ima tu još dosta intriga i preokreta, i ovo što se 'zna' se ustvari ne zna pouzdano, a još pola toga nije ni završeno
još dvije knjige trebju izaći...
ima tu još dosta intriga i preokreta, i ovo što se 'zna' se ustvari ne zna pouzdano, a još pola toga nije ni završeno
- beco
#1168 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Ja sam shvatio da je Jaimi ubio Ludog Kralja zato sto je on sam htio da bude kralj, cak Stark zatjece Jamia na prijestolju kad ulazi u Kings Landing (ovaj kao nevoljno silazi sa one stolice) a Lannister su isto kao I Frayovi kalkulisali do samog kraja ko ce pobjediti u ratu i na kraju se priklonili pobjednicima.
ja sad citam prvu knjigu opet iz pocetka i gledam koliko je Nedda njegova cast stajala glave, da je malo vise kalkulisao i bolje se povezea sa velikim kucama protiv Lannistera ne bi on osto bez glave, da Bog da da je poslao onog viteza Cvjeca na Mauntina.
ja sad citam prvu knjigu opet iz pocetka i gledam koliko je Nedda njegova cast stajala glave, da je malo vise kalkulisao i bolje se povezea sa velikim kucama protiv Lannistera ne bi on osto bez glave, da Bog da da je poslao onog viteza Cvjeca na Mauntina.
- Riddle
#1169 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Nije htio biti kralj, jer on je vojnik i to je bio citavog zivota. Politika mu ne lezi. Sjeo je na prijestolje onako, bez nekog posebnog razloga i cekao. Takvog ga je nasao Ned i do kraja svog zivota vjerovao da je Jaime htio prijestolje za sebe.
Tywin je podigao svoju vojsku kad je cuo da Aerys namjerava spaliti prijestolnicu. To je znacilo da Jaime ionako umire i zato nije bilo smisla vise cekati. Opet kazem, Lannisteri su bili na strani pobunjenika i imali su vise nego dovoljno razloga za to. Aerys je iz ljubomore prema Tywinu odbio ozeniti Rhaegara sa Cersei i jos mu je oduzeo Jaimea.
Tywin je podigao svoju vojsku kad je cuo da Aerys namjerava spaliti prijestolnicu. To je znacilo da Jaime ionako umire i zato nije bilo smisla vise cekati. Opet kazem, Lannisteri su bili na strani pobunjenika i imali su vise nego dovoljno razloga za to. Aerys je iz ljubomore prema Tywinu odbio ozeniti Rhaegara sa Cersei i jos mu je oduzeo Jaimea.
- Chmoljo
#1170 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
duspi ti je odgovorio, a to se često u knjigama pominje - bitka na Tridentu (delta rijeke), Robert Baratheon je zatukao guštera svojim maljemwickerman wrote: Samo jos jedno pitanje.
A kad je ubijen Rheagar i ko ga je ubio?
- harisoni
#1171 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Chmoljo wrote:pa sad ti rekoh, Rheagar je navodno kidnapovao Lyannu.
jeste, Robertu je trebala biti žena, ali ono, Rheagar je bio Džordž Kluni Westerosa, još je imao 'nake ljubičaste oči, i jebiga, prijestolonasljednik...neka mješavina Klunija, Paula Newmana i Princa Harry-ja
Plač.
-
pin-up
#1172 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)

Imamo Daaria N.
-
saga
#1173 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Pa et, nisam ga tako zamišljala... valjda će tu bit kak'e kose i brade
Al' vidjet ćemo ga u uloGi
Al' vidjet ćemo ga u uloGi
- duspi
#1174 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
dario ima potencijal da bude neodoljiva švalerčina, valjda će ga srediti dobro ko i khal droga hahah
mada mene lično više zanima njegova plaćenička strana, nadam se da ćemo imati priliku vidjeti tu manijakalnu krvoločnost hahaha
mada mene lično više zanima njegova plaćenička strana, nadam se da ćemo imati priliku vidjeti tu manijakalnu krvoločnost hahaha
- beco
#1175 Re: Game of thrones (zabranjeni spoileri!)
Citao sam bas namjesnski istoriju Game of Thrones Rheagar-a je stari ozenio za princezu iz Dorna i on je na nekom turniru gdje sve rasturio i pored toga sto je bio ozenjen protiv ocekivanja za lady beuty proglasio Lyannu umjesto svoje zene a kasnije ce je kidnapovati.Chmoljo wrote:pa sad ti rekoh, Rheagar je navodno kidnapovao Lyannu.