LIBIJA

Post Reply
arzuhal

#1151 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by arzuhal »

Opet se civili morali povuć, sad iz Ras Lanufa...šaljte bombardere, ne mogu civili samo s puškama i mitraljezima...
zonbirile

#1152 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by zonbirile »

arzuhal wrote:Opet se civili morali povuć, sad iz Ras Lanufa...šaljte bombardere, ne mogu civili samo s puškama i mitraljezima...
------------------------------
pa najgore prođu oni gradovi koji budu više puta "zauzimani",odnosno "oslobađani",ali....ne istrčavaj ima tamo neki član o vojsci i uniformi.Sad spram vremena i prostora i percepcija se mjenja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1153 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by Truba »

ovo isto ko tobruk u drugom sv. ratu ili rogatica kod nas 42 puta ako se dobro sjećam osvajana i oslobađana
bosn.om

#1154 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by bosn.om »

ultima_palabra wrote:
nosara wrote:Jedna informacija amerikenjskim dupeliscima i "demokratama"...

Energoinvest, jedna od domacih firmi koja je direktno pogodjena ovom nato svinjarijom u Libiji, je na koljenima... Uvode se vanredne mjere u pokusaju da se firma sacuva od propasti... To je oko 1000 zaposlenih, ili 1000 porodica cija je egzistencija dovedena u pitanje...

Jos jedan "plus" za agresiju, zar ne dupelisci...? :roll:
Jbg, kolateralna šteta... nek se priheftaju malo i "pobunjenicima" :)
Ma nema "priheftavanja" nikakvog, pobunjenici su tu da se ti dogovori vise ne dijele divljim zemljama. Sto je s Gadafijem bilo moguce, jer je njegova situacija tako zahtijevala, to je gotovo, bas kao i u Iraku nakon prve pustinjske oluje.

A inace, zonbrille je upravu, ne mozete optuzivati USA da idu za interesom a s druge strane voditi brigu o vasem. Argumenti tipa Energoinvest sasvim opravdavaju cinjenicu da i USA sebi krce prostor za biznis, ako se sve na to svodi.

Ovo nije moj stav, samo pokazujem intelektualno nepostenje argumentacije.
GOLFER

#1155 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by GOLFER »

bosn.om wrote:
A inace, zonbrille je upravu, ne mozete optuzivati USA da idu za interesom a s druge strane voditi brigu o vasem. Argumenti tipa Energoinvest sasvim opravdavaju cinjenicu da i USA sebi krce prostor za biznis, ako se sve na to svodi.

Ovo nije moj stav, samo pokazujem intelektualno nepostenje argumentacije.
Upravu si ti ali kada se zanemari AGRESIJA... Ako je uredu siriti svoje interese AGRESIJOM I BOMBAMA onda OK neka bude tako.
Energoinvest nije dosao u Libiju tako sto smo mi poslali Nasu vojsku da razore Libiju i zauzmu je pa onda da je Energoivest obnavlja. Dakle Argumentacija je uredu, nase firme tamo rade na ekonomskim principima, a USA na principu SILE, ZLOCINA I AGRESIJE...
bosn.om

#1156 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by bosn.om »

Ne, argumentacija je sasvim na mjestu, jer ne veze agresije, vec danasnju brigu, il ti je zao ljudi ili interesa, to je poenta. Ali mozemo i s tvoje strane pogledati na stvari, agresija nije mozda licno sprovedena, ali su te firme dosle zahvaljujuci bliskosti jednom rezimu koji je to obavio (ne govorim u kojoj mjeri niti poredim agresore). Nase firme to nisu dobile ravnopravnim tenderom da bi tvoja argumentacija valjala. A kako bi bilo da nasa zemlja ima dovoljnu silu da isto direktno intervenise? Mislis da ne bi? Cinjenica je da ako nemas problema ici graditi, pa cak i slati placenike kojekakvim tamnim rezimima, moralna granica ti vise zavisi od licne sile nego od posebnog ubjedjenja.

Uglavnom, ne zelim polemisati ovuda, ovo nije dobro sto se desava i puno sumnjam da ce biti bolje ako Gadafi padne. Bojim se da se je Zapad kao cesto brzopleto, nespremno i nepromisljeno zaletio, i svi su signali da cemo dobiti novu Somaliju u sred Sredozemlja a Gadafi ce izgledati kao daleki mudrac nakon svega toga.
michio

#1157 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by michio »

Energoinvest i ekipa su samo pogresno procijenili situaciju pa ce ih gradjani BiH morati pogurati. Menadzeri naravno nece biti kaznjeni.
jefferson

#1158 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

nosara wrote:Jedna informacija amerikenjskim dupeliscima i "demokratama"...

Energoinvest, jedna od domacih firmi koja je direktno pogodjena ovom nato svinjarijom u Libiji, je na koljenima... Uvode se vanredne mjere u pokusaju da se firma sacuva od propasti... To je oko 1000 zaposlenih, ili 1000 porodica cija je egzistencija dovedena u pitanje...

Jos jedan "plus" za agresiju, zar ne dupelisci...? :roll:
Toliko o tvom strahu za narod.
Sve je interes. EI i MVP su davno trebali imati na terenu nase obavjestajce da ociste teren za buduce poslove. To ukljucuje i vojno pomaganje pobunjenika.
Ali ko nema u glavi, ima poreske obveznike.
Takodje, ako je EI bazirao sav svoj program na Libiji, onda nek se nogirau iz kancelarija!
jefferson

#1159 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

nosara wrote:
NJEMAČKI stručnjak Christoph Hoerstel izjavio je za rusku agenciju RIA Novosti kako postoji sumnja da saveznici u napadu na Libiju koriste radioaktivno oružje, točnije osiromašeni uran. "To je njihova prljava navika. Amerikanci su koristili oružje s osiromašenim uranom u Iraku, Afganistanu te na Balkanu. Nažalost, Libija nije izuzeće. Ako se to zaista događa, libijski narod će patiti. Rađat će im se osakaćena djeca.", rekao je Hoerstel.

Amerikanci i Britanci su demantirali takve tvrdnje. Britanci su se oštro ogradili od toga da se u Libiji koristi radioaktivni uran, dok su Amerikanci rekli kako nemaju saznanja o tome.

Prema posljednjim informacijama BBC-a žestoke borbe između pobunjenika i Gadafijevih snaga vode se između Bin Jawada i Ras Lanufa.
Cim je A-10 usao u upotrebu zna se odmah da se koristi osiromasen uran u 30mm granatama za razbijanje tenkova.
To mala djeca znaju, ne treba neki njemacki strucnjak da izadje i to kaze.
Inace, ta ista njemacka ima oko 100 tona takve municije koju koriste u Afganistanu!!!
Rusi ja mislim ni ne znaju broj koji posjeduju a koji su koristili u Gruziji, ali vazno je da se sere kako amerikanci koriste.
jefferson

#1160 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

michio wrote:Energoinvest i ekipa su samo pogresno procijenili situaciju pa ce ih gradjani BiH morati pogurati. Menadzeri naravno nece biti kaznjeni.
Bazirati svo svoje poslovanje u zemlji kao sto ej Libija???? Trebaju dobiti nagradu za dostignuce u IQ broju!
polusvijet

#1161 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by polusvijet »

dr.Gonzo wrote: Nije stvar u samoj demokratiji i demokratskim slobodama. To su pozitivne tekovine i oko toga ne moramo uopste pricati. Stvar je da mocne drzave, prvenstveno USA jer su oni najmocniji, te ideje i ideale primjenjuju i prodaju kako njima odgovara. Tako da je sasvim demokraticno sto su podrzavale, a i dalje podrzavaju brojne brutalne rezime po zemljama treceg svijeta. Koliko su samo godina podrzavali Suharta, Causeskua, Sadama, raznorazne Pinocee po juznoj Americi, ili od skorijih primjera Mubaraka, dok narodu nije prekipilo? Il recimo danas Saudijsku Arabiju, tamo je krsenje ljudskih prava sasvim OK, dok je u Iranu to strasno zlo. Zbog toga je nemoguce ozbiljno shvatiti price o ratovanju za demokratiju u Iraku i slicnim situacijama. Jednostavno, ako se pogleda sira situacija, covjek vidi da su te price veoma licemjerne.
Dakle poklopiti se sve dok "prvenstveno usa jer su oni najmocniji" ne budu politicki spremni i imali neogranicene materijalne resurse da prodaju i primjenjuju ideale demokratije, konsekventno, standardizirano, u svim konfliktima i vremenskim razdobljima potpuno identicno. Za njih je do ispunjenja tih uvjeta jedino moralno da mirno posmatraju kako diktatorski rezimi slave dogmu i sigurnost drzavnog suvereniteta tako sto taru sopstveni narod. Jer ako nisu spremni udariti istovremeno na svakog poludjelog oficira koji se nakon nekog rata zatekne sa apsolutnom politickom vlascu na celu neke labilne zemlje, usa su licemjerni i agresori. I samo gledaju sopstvene interese. Za razliku od (ispuni po zelji slobodarske rezime i frontfigure).

Vidi se da nas narod ima izrazito visoke standarde po pitanju politicke dosljednosti, datira jos od prvih slobodnih izbora prije dvije decenije.

Da, velike sile poklapaju i sponzorisu male diktature po periferijama. Posebno ako tamo imas globalno trazene sirovine. Sve dok lokalnom narodu/zivlju ne prikipi. Opet konstatacija ociglednog. Poenta je valjda ponasanje velikih sila nakon sto narodu prikipi. Narod ko narod, okrenu se jedni na druge ili komsije, po raznim ideoloskim i etno-religijskim savovima, ali valjda je bitno kako se velike sile i nakon toga odnose prema narodu, kad se vec igramo humanista. Ima potpuno besmislenih primjera, poput embarga prema kubi, ali to nije nista kakav je kastrov embargo. Bilo bi zanimljivo da se narod tamo moze slobodno izjasniti, da ne spekulisemo, zar ne? E zato, buraz, treba demokratija.

Vidis kako se mi danas slobodno mozemo izjasniti da li nam je draze sto su usa nekidan pogurale pravljenje vlade ili preovladava tuga nad energoinvestovim poslovnom zijanom na trzistu koje je pod apsolutnom kontrolom jednog naoruzanog korumpiranog diktatora.
Osim opaski vezanih za moje retoricke tehnike, imas li sta reci vezano za sadrzaj napisanog?
"Politika je instrument ekonomije a narod potrosna roba, odvajkada".

Jok, na ovo se fakat nema sta reci. Sumnjam i da je moguce.
michio

#1162 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by michio »

jefferson wrote:
michio wrote:Energoinvest i ekipa su samo pogresno procijenili situaciju pa ce ih gradjani BiH morati pogurati. Menadzeri naravno nece biti kaznjeni.
Bazirati svo svoje poslovanje u zemlji kao sto ej Libija???? Trebaju dobiti nagradu za dostignuce u IQ broju!
Znam. Komentarisao sam to prije nesto vise od godinu prije ovih arapskih revolucija.
polusvijet

#1163 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by polusvijet »

michio wrote:
jefferson wrote:
Znam. Komentarisao sam to prije nesto vise od godinu prije ovih arapskih revolucija.
Komparativna prednost libijskog trzista su bile otvoreno netransparentne javne nabavke, korupcija i nepotizam.
Nase firme dolaze iz jos uvijek srodnog sistema.

Ko bi rekao da su to labilna trzista i sistemi? :-)
jefferson

#1164 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

Cekaj, hoces reci da su moralno/eticki osvjesteni i humanosti uvijek preodredjeni bosanci koristili korumpirani sistem u libiji da bi dobili poslove????? Zezas! :D
Glavno pitanje je, sto te poslove nisu dobili u njemackoj, americi, svedskoj, austriji itd,itd. :lol:
dr.Gonzo

#1165 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by dr.Gonzo »

Dakle poklopiti se sve dok "prvenstveno usa jer su oni najmocniji" ne budu politicki spremni i imali neogranicene materijalne resurse da prodaju i primjenjuju ideale demokratije, konsekventno, standardizirano, u svim konfliktima i vremenskim razdobljima potpuno identicno. Za njih je do ispunjenja tih uvjeta jedino moralno da mirno posmatraju kako diktatorski rezimi slave dogmu i sigurnost drzavnog suvereniteta tako sto taru sopstveni narod. Jer ako nisu spremni udariti istovremeno na svakog poludjelog oficira koji se nakon nekog rata zatekne sa apsolutnom politickom vlascu na celu neke labilne zemlje, usa su licemjerni i agresori. I samo gledaju sopstvene interese. Za razliku od (ispuni po zelji slobodarske rezime i frontfigure).
Za pocetak ne moraju ni na koga udarati, dovoljno moralno i ispravno bi bilo ne podrzavaju te rezime dovodeci ih na vlast (primjeri su razne hunte u juznoj i srednjoj americi), dajuci im finansijsku i vojnu pomoc, i trgujuci sa njima.
Vidi se da nas narod ima izrazito visoke standarde po pitanju politicke dosljednosti, datira jos od prvih slobodnih izbora prije dvije decenije.
Ja ne govorim u ime naroda, vec iskljucivo u svoje.
jefferson

#1166 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

dr.Gonzo wrote:
Za pocetak ne moraju ni na koga udarati, dovoljno moralno i ispravno bi bilo ne podrzavaju te rezime dovodeci ih na vlast (primjeri su razne hunte u juznoj i srednjoj americi), dajuci im finansijsku i vojnu pomoc, i trgujuci sa njima.
Ja ne govorim u ime naroda, vec iskljucivo u svoje.
I Gonzo, sta bi kad se probudi iz tog sna? Nije tu Amerika problem, mogli bi mi do rimaskog carstva i dalje pa da se vidi isti trend.
Ti mozes govoriti u svoje ime, ali npr. idi do bilo kojeg radnika UNIS-a od prije rata, on ce zaliti za tim vremenom. Mislim da im se cisto jebe sto su UNIS-ove granate pobile hiljade ljudi po africi i aziji.
dr.Gonzo

#1167 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by dr.Gonzo »

I Gonzo, sta bi kad se probudi iz tog sna? Nije tu Amerika problem, mogli bi mi do rimaskog carstva i dalje pa da se vidi isti trend.
Hocemo li podrzavati i ubijanje, silovanje, i druge vidove eksploatacije, samo zato sto je toga bilo oduvijek?

Amerika radi ono sto su i druge sile radile prije nje, i sto bi i drugi danas radili da su dovoljno jaki. To ne sporim. Ali to i dalje ne znaci da je to moralno ispravno, i da ne treba biti predmet kritike.
jefferson

#1168 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

dr.Gonzo wrote:
Hocemo li podrzavati i ubijanje, silovanje, i druge vidove eksploatacije, samo zato sto je toga bilo oduvijek?

Amerika radi ono sto su i druge sile radile prije nje, i sto bi i drugi danas radili da su dovoljno jaki. To ne sporim. Ali to i dalje ne znaci da je to moralno ispravno, i da ne treba biti predmet kritike.
Amerika s obzirom na snagu ne radi ni blizu sto su druge sile prje nje radile!
Zapitaj se recimo sta bi mi uradili da imam tu snagu (doduse to je nemoguce ne zbog velicine drzave nego zbog nekih drugih karakteristika koje ne volimo da priznamo).
I da, kritika je uvijek na mjestu. Problem je sto svaka tema na kojoj se spomenu SAD (pa makar to bila tema ljubav i sex) nadje se par forumasa koji pocnu jednu te istu pricu.
I opet na kraju se svelo da je problem u intervenciji nas, bosanski interes. Ja mislim da smo se i mi vodili interesom kad smo glasali, a ne moralnim nacelima.
madner

#1169 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by madner »

Naravno da smo se vodili nasim interesima. Kada nam je najveci prijatelj USA i kada taj isti USA jedini gura ovu zemlju u pravcu koji vecina hoce onda su nasi interesi u Vijecu sigurnosti njihovi interesi :wink:
jefferson

#1170 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

madner wrote:Naravno da smo se vodili nasim interesima. Kada nam je najveci prijatelj USA i kada taj isti USA jedini gura ovu zemlju u pravcu koji vecina hoce onda su nasi interesi u Vijecu sigurnosti njihovi interesi :wink:
Ejh, hajd ti to objasni!
dr.Gonzo

#1171 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by dr.Gonzo »

Naravno, vremena se mijenjaju, pa neke stvari vise ne prolaze. To je dobro. Ali to i dalje ne znaci da se i danas ne desavaju brojni zlocini, pod pokroviteljstvnom svjetskih centara moci, i da to ne trebamo kritikovati.
Zapitaj se recimo sta bi mi uradili da imam tu snagu (doduse to je nemoguce ne zbog velicine drzave nego zbog nekih drugih karakteristika koje ne volimo da priznamo).
To je vec relativizacija, i nije relevantna za predmet ove rasprave.
I da, kritika je uvijek na mjestu. Problem je sto svaka tema na kojoj se spomenu SAD (pa makar to bila tema ljubav i sex) nadje se par forumasa koji pocnu jednu te istu pricu.
USA je najmocnija zemlja na svijetu, oni se pitaju za vecinu stvari. Normalno je da vecina kritika bude upucena na njihov racun, jer upravno oni imaju najvecu moc da stvari promijene.
I opet na kraju se svelo da je problem u intervenciji nas, bosanski interes. Ja mislim da smo se i mi vodili interesom kad smo glasali, a ne moralnim nacelima.
Ja interese nisam nigdje pomenuo.
jefferson

#1172 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

dr.Gonzo wrote:
Naravno, vremena se mijenjaju, pa neke stvari vise ne prolaze. To je dobro. Ali to i dalje ne znaci da se i danas ne desavaju brojni zlocini, pod pokroviteljstvnom svjetskih centara moci, i da to ne trebamo kritikovati.
To je vec relativizacija, i nije relevantna za predmet ove rasprave.
USA je najmocnija zemlja na svijetu, oni se pitaju za vecinu stvari. Normalno je da vecina kritika bude upucena na njihov racun, jer upravno oni imaju najvecu moc da stvari promijene.
Ja interese nisam nigdje pomenuo.
Pa valjda ce stvari mjenjati u interesu svojih glasaca i poreznih obveznika, zar ne?
dr.Gonzo

#1173 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by dr.Gonzo »

Ne vjerujem da vecina americkih gradjana zeli da profitira na racun tudje patnje.
jefferson

#1174 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by jefferson »

dr.Gonzo wrote:Ne vjerujem da vecina americkih gradjana zeli da profitira na racun tudje patnje.
Nece profitirati na racun tudje patnje. Ali vecina americkih gradjana kada vidi slike gadafijeve vojske kako ubija otvoreno postavi pitanje: sto smo isli u Irak? U ovakvim situacijama treba reagovati. Onda imas sijaset ispraznih politicara koji seru po TV, pa onda ankete pa ovo ono, i na kraju stvori se fama da ako Amerika ne reaguje sve ode u qrtz.
E onda Obama reaguje, pa onda oni sto su podrzavali akciju vise je ne podrzavaju jer idu izbori 2012.
Amerikanci stvarno hoce pomoci libijcima, a to sto ce usput jos osigurati poslove svojim firmama itd, je samo usput. I mi isto radimo, zar ne?
Pitanje je je sto sad libijci pate vise nego prije akcije? I da, sta bi bilo da je Gadafi uzeo Bengazi? Pobio bi nekoliko hiljada ljudi, opet zakuhao sa zapadom, i onda opet mozda oborio neki civilni avion, i onda bi opet se amerikanci nasi u Libiji. Ovako podrzavas pobunjenike, gradis veze sa vjerovatno buducom vlasti u Libiji, i imas mogucnost da se sve to zavrsi sada a ne da se zakomplikuje za par godina do te mjere da postane novi irak. Amerikanci su mogli Sadama 1991 rasturiti da su podrzavi Site, ali nisu. Od toga je ispao 10 puta gori problem, pa onda bez razloga hajde 2003 tamo. Da se rjesilo 1991, ne bi imao toliko problem sa Iranom, a mozda bi Irak danas bio primjer ostalim zemljama u regionu.
Jbg, mislim da Obama ovo igra OK, super je odigrao Tunis i Egipat, sad cemo vidjeti hocel i ovo.
GOLFER

#1175 Re: FRANCUSKI VOJNI AVIONI IZNAD LIBIJE.

Post by GOLFER »

Ko ima stvarnu vlast u Americi? narod? da li Predjednik? kongres i ti ostali ZVANICNO izabrani predstavnici naroda ili neko drugi? Dakle ko je najvise pita za bitne odluke (prije svega one koje krse milijarde dolara)?
Post Reply